Agenda

22
september
2021
(23:05)

Close Up: Lucian Freud

Opvallend aan het werk van de Britse kunstenaar Lucian Freud is de nietsontziende blik waarmee hij mensen bekijkt en vastlegt op het doek. Dat Freud (1922-2011) ook zichzelf aan deze kritische blik onderwerpt, blijkt uit een expositie van 50 zelfportretten van Freud in de Royal Academy of Art in Londen (2019 / 2020). Aan de hand van deze portretten en van clips uit een documentaire uit 2010 - waarin Freud zelf uitgebreid aan het woord komt - leren we een van Engelands beroemdste kunstenaars beter kennen. Te zien op NPO 2. 
21
september
2021
(20:35)

DNA Onbekend

De 52-jarige Marcel hoort op zijn 23ste van zijn vader, na een ruzie, dat hij niet van hem is. Een paar jaar later zegt vader dat wat hij destijds zei, onzin was. Dit brengt Marcel in verwarring. Als hij in 2020 via een zus van zijn vader hoort dat hij misschien van de buurman is, gaat hij op onderzoek uit. Vader zegt dat zijn zus iets verzint. Wat klopt er nu van de verhalen die er rondgaan? Hij zoekt de zekerheid door een DNA-onderzoek te laten doen. Verder het verhaal van Lies. 2 jaar na de dood van haar moeder, komt de opa van haar vriend met een bijzonder verhaal. De moeder van Lies heeft met hem een geheim gedeeld. Opa heeft gezworen niets te verklappen. Lies heeft het vermoeden dat dit geheim over haar gaat, dat zij niet de dochter van haar vader is. Nu wil Lies duidelijkheid door middel van een DNA-test met haar zus. Was dit het grote geheim van moeder? Te zien op NPO 1. 
18
september
2021
(08:05)

De magische auto

Designo heeft een paar speelgoed vuilniswagens waar hij alles van weet. Maar dan stapt hij met presentator Soy Kroon in de Magische Auto, en komt in een echte vuilniswagen terecht. Dan gebeurt er iets waar hij stil van wordt. Een meneer heeft de knuffel van zijn kind per ongeluk bij het vuil gegooid. Lukt het Designo en Soy om de knuffel terug te vinden? Te zien op NPO 3.
17
september
2021
(20:35)

Flikken Rotterdam

De hoofdredacteur van een goed bezochte nieuwssite wordt doodgeslagen gevonden. Onderzoek leert dat hij onderzoek deed naar diverse schandalen, onder andere in de afvalverwerking. Het is aan de rechercheurs om uit te vinden of dit hem fataal geworden of dat er toch iets anders aan de hand is. Te zien op NPO 1.
16
september
2021
(20:35)

Beste Zangers

In het 14e seizoen van Beste Zangers zingen Roel van Velzen, Karsu, Joe Buck, Belle Perez, Bökkers, Anneke van Giersbergen en Alides Hidding de sterren van de hemel. Onder leiding van gastheer Jan Smit gaan zij de uitdaging aan. Dit jaar is het zonnige Ibiza verruild voor een sfeervolle boerderij in Zuid- Limburg waar deze zeven artiesten elkaars nummers op geheel eigen wijze ten gehore brengen. Deze aflevering wordt Belle Perez in de spotlights gezet. Te zien op NPO 1. 
15
september
2021
(23:05)

Close Up: Hepworth a life in sculpture

Barbara Hepworth's sculpturen vallen op door hun prachtige organische vormen. De Britse kunstenares (1903-1975) was een van de eerste vrouwelijke kunstenaars die internationale roem verwierf en alleen al in Nederland zijn 15 van haar werken te zien. Het verhaal van deze documentaire wordt verteld aan de hand van clips uit eerdere films over Hepworth, interviews met experts en beelden van het schilderachtige Cornwall, waar Hepworth haar studio had. Te zien op NPO 2. 
12
september
2021
(21:25)

40 jaar TV show

Serie uitzendingen in het kader van Ivo Niehe’s geesteskind ‘De TV Show’. De langstlopende personalityshow met dezelfde presentator uit de geschiedenis van de televisie. Historische, dramatische en hilarische fragmenten worden afgewisseld met actuele gesprekken over hoe de hoofdpersonen van destijds nu in het leven staan. Te zien op NPO 1.
12
september
2021
(12:20)

De zomer van Zoë

Zoë deelt haar bevindingen met Lauren. En een onhandige actie van Zoë zorgt voor een gespannen situatie op de manege. Te zien op NPO Zapp
11
september
2021
(21:20)

Nu te zien!

In het ruige landschap van Drenthe gaat Suzanne Swarts, directeur van Museum Voorlinden op kunstexpeditie. Ze ontdekt in de natuur van het Bargerveen bij Emmen tientallen kunstwerken. Turf, olie en windmolens blijken goede inspiratiebronnen te zijn voor de kunstenaars van de tentoonstelling Into Nature. Te zien op NPO 2.
10
september
2021
(22:20)

Klassiek Concert vanaf de Dam

Dit jaar wordt de seizoensopening van het Concertgebouworkest gevierd op de Dam met een gevarieerd programma met o.a. de violist Leonidas Kavakos. Te zien op NPO 2.
9
september
2021
(21:40)

Dit Was Het Nieuws

Harm Edens, Jan Jaap van der Wal, Daniël Arends en Patrick Laureij leggen het nieuws van de afgelopen week onder de satirische loep. Te gast zijn Paul de Leeuw en Défano Holwijn. Te zien op NPO 1.
9
september
2021
(20:35)

Beste Zangers

In het 14e seizoen van Beste Zangers zingen Roel van Velzen, Karsu, Joe Buck, Belle Perez, Bökkers, Anneke van Giersbergen en Alides Hidding de sterren van de hemel. Onder leiding van gastheer Jan Smit gaan zij de uitdaging aan. Dit jaar is het zonnige Ibiza verruild voor een sfeervolle boerderij in Zuid- Limburg waar deze zeven artiesten elkaars nummers op geheel eigen wijze ten gehore brengen. Deze aflevering wordt Bökkers in de spotlights gezet. Te zien op NPO 1.
8
september
2021
(23:05)

Close Up: 1001 Nights Apart

In Iran is dans sinds 1979 verboden en zelfs het woord 'dans' is er taboe. Maar in het Iran van vandaag is een nieuwe generatie van moedige jonge dansliefhebbers opgestaan. In een verborgen studio bedenkt een klein groepje jongeren choreografieën en verkent zo via artistieke wegen kwesties op het gebied van liefde, seksualiteit, en maatschappij. Ook kunnen ze niet om een grotere en pijnlijke vraag heen, want is er eigenlijk wel een toekomst voor de dans in Iran? Te zien op NPO 2.
6
september
2021
(18:15)

De Faker op vakantie

Het mannen- en vrouwenteam nemen het tegen elkaar op op vakantie. Stephanie van Eer, Marije Zuurveld en Moïse Trustfull en Juvat Westendorp, Niek Roozen en Steven Kazàn draaien op de camping een dag mee in een gezin om erachter te komen welk gezinslid is vervangen door een acteur. Te zien op NPO 3.
4
september
2021
(21:15)

Nu te zien!

Marc de Beyer, directeur van Museum Gouda gaat op koninklijk bezoek in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Daar wordt het 150-jarig bestaan van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst gevierd met een jubileumtentoonstelling. Recente kunstwerken van oud-deelnemers krijgen een plek in het interieur. Zelfs tot in de slaapkamer van de koning. Te zien op NPO 2.
3
september
2021
(20:40)

Flikken Rotterdam

Dries heeft een moeizaam revalidatietraject achter de rug nadat hij ernstig gewond is geraakt. Als hij eindelijk weer aan het werk mag, blijkt Esther een nieuwe partner te hebben. De rechercheurs worden ingezet om een brute moordpartij in een laboratorium op te lossen. Te zien op NPO 1.
2
september
2021
(21:45)

Dit Was Het Nieuws

Harm Edens, Jan Jaap van der Wal, Daniël Arends en Patrick Laureij leggen het nieuws van de afgelopen week onder de satirische loep. Te gast zijn Youp van 't Hek en Niek Barendsen. Te zien op NPO 1.
2
september
2021
(20:40)

Beste Zangers

In het 14e seizoen van Beste Zangers zingen Roel van Velzen, Karsu, Joe Buck, Belle Perez, Bökkers, Anneke van Giersbergen en Alides Hidding de sterren van de hemel. Onder leiding van gastheer Jan Smit gaan zij de uitdaging aan. Dit jaar is het zonnige Ibiza verruild voor een sfeervolle boerderij in Zuid- Limburg waar deze zeven artiesten elkaars nummers op geheel eigen wijze ten gehore brengen. Deze aflevering wordt Roel van Velzen in de spotlights gezet. Te zien op NPO 1.
1
september
2021
(23:20)

Close Up: Frida Kahlo

De kleurrijke zelfportretten van Frida Kahlo staan in het collectieve geheugen gegrift. Ze tonen de kunstenares ernstig kijkend, het opgestoken haar versierd met linten of bloemen. Achter de bekende portretten gaat een door emotionele en fysieke pijn getekend leven schuil, waarbij Kahlo de kracht om te leven vindt in het maken van kunst. Haar mooiste werken zijn te zien in deze documentaire, evenals interviews met experts, van wie enkele afkomstig uit Frida's geboorteland Mexico. Te zien op NPO 2.
29
augustus
2021
(21:35)

Uitmarkt 2021: Musical Awards, the Kick-off

We zien verschillende voorproefjes van wat ons het komende seizoen te wachten staat, o.a. van Titanic, Come From Away, The Sound of Music, The Rocky Horror Show, Tina de musical en Aladdin. Maar ook de kleinere musicals zoals Amélie, Spring Awakening en de spektakelmusical Dagboek van een Herdershond laten zich zien en horen. De Musical Awards die worden uitgereikt zijn de publieksprijzen voor favoriete musicalperformer allertijden, favoriete musicalsong allertijden en favoriete originele Nederlandse musical allertijden. Presentatie: Romy Monteiro en Frits Sissing. Te zien op NPO 1.
27
augustus
2021
(21:20)

Nu te Zien!

De draaiingen en welvingen van de sculpturen van de internationaal vermaarde kunstenaar Tony Cragg sieren het vlakke Friese landschap bij Museum Belvédère. Directeur van het Amsterdam Museum Margriet Schavemaker bekijkt de beelden vol organische, natuurlijke vormen die zowel binnen als in het park rondom het museum in Heerenveen te zien zijn. Te zien op NPO 2.
27
augustus
2021
(20:40)

Uitmarkt 2021: Mooier dan Ooit, Ode aan Doe Maar

Tijdens de opening van de Uitmarkt staat de popgroep Doe Maar staat centraal. Tijdens een sensationeel concert brengen onder anderen Jamai, OG3NE, Ruth Jacott en Rob Dekay het unieke repertoire van Doe Maar ten gehore. Nummers als Sinds 1 dag of 2, Smoorverliefd en De Bom worden afgewisseld met archiefbeelden van hun concerten waarbij gillende tienermeisjes in de rij staan voor de band en vooraan bij al hun concerten. Daarnaast wordt er op een speelse wijze geschakeld naar diverse culturele locaties in het hele land met verrassende bijdragen van onder anderen Plien & Bianca en Anne Wil Blankers. Presentatie: Buddy Vedder. Te zien op NPO 1.
25
augustus
2021
(20:40)

Nederland staat op tegen kanker

Nederland staat op tegen kanker staat dit jaar in het teken van de toekomst. De live tv-uitzending wordt uitgezonden vanuit het Spoorwegmuseum in Utrecht en voor een deel vanuit een rijdende trein. De trein staat symbool voor het feit dat we na een uitdagend coronajaar met vertragingen de blik weer op de toekomst richten, tegen kanker en voor het leven. De trein gaat weer harder rijden dan ooit. Dit jaar delen patiënten, wetenschappers en vele bekende Nederlanders hun persoonlijke verhaal. De presentatie ligt in handen van Frits Sissing. Te zien op NPO 1.
25
augustus
2021
(20:20)

Het beste van... de jaren 80

Verschillende gasten vertellen hun herinneringen aan dit decennium. O.a. Karin Bloemen, Henny Huisman, Giel Beelen en Erik de Zwart zijn te gast in de studio. Het waren de jaren van 'Geen woning, geen kroning', de inhuldiging van koningin Beatrix en het winnen van het EK. Op vakantie naar Frankrijk met de kaart op schoot en achteraf de foto's laten ontwikkelen, waar er dan maar een paar van waren gelukt? Naast de grootste trends kijken we natuurlijk ook naar de grootste hits uit de tijd van de supersterren. Madonna, Michael Jackson en Doe Maar passeren in hoog tempo de revue. Te zien op NPO 3.
21
augustus
2021
(21:20)

Prinsengrachtconcert 2021

Het Prinsengrachtconcert is terug op de gracht in Amsterdam. Dit jaar staat de kracht van de stem centraal. Het oor- en oogstrelende tafereel op de gracht wordt dit jaar voor het eerst door AVROTROS- en NPO Radio 4-presentator Jet Berkhout gepresenteerd. Te zien op NPO 2.
21
augustus
2021
(21:15)

Nu te Zien!

Ralph Keuning, directeur van Museum De Fundatie, bezoekt een deel van de langste beeldende kunstroute van Nederland: De IJsselbiënnale. In het landschap van de IJsselvallei staan zo’n dertig monumentale werken, van Zwolle tot aan Doesburg. De relatie tussen mens en natuur, klimaatverandering en de factor tijd staan centraal in de kunstwerken. Te zien op NPO 2.
21
augustus
2021
(18:30)

Kinderprinsengrachtconcert 2021

Drie talentvolle jonge musici treden op met bekende popartiesten. De 13-jarige Ethan van der Velden begeleidt Dani, winnaar van The Voice, op zijn piano bij het gevoelige nummer ‘Hallelujah’. Violiste Michelle Kumara (13) is samen met Romy Monteiro te horen bij de vertolking van de powerballad ‘I will always love you’. Stefania laat de grachten op 21 augustus samen met cellist Valentijn Jeukendrup (12) swingen op ‘Last Dance’.  De jonge musici en popmuzikanten worden begeleid door het ensemble met o.a. leden van het Jeugdorkest Nederland onder leiding van Edwin Schimscheimer. De presentatie is in handen van Buddy Vedder. Te zien op NPO Zapp.
20
augustus
2021
(22:10)

De eeuw van mijn moeder

Toko Soerabaja is omgebouwd tot een halve nachtclub. De hele familie is daar samengekomen, op zoek naar Winnie. Na de opening van de expositie komt Ramses de toko binnengelopen. Er volgt een heftige en intieme confrontatie tussen Ramses en Winnie over haar verleden, hun band en Winnie’s vastberadenheid zich niet te laten behandelen voor haar kanker. Te zien op NPO 2.
20
augustus
2021
(20:30)

Nederlands Openluchtmuseum Arnhem 4

Het grootste muziekspektakel van het land strijkt dit jaar neer in Arnhem. De grootste Nederlandstalige artiesten betreden het podium van het muziekfeest dat dit keer in het Nederlands Openluchtmuseum staat. Onder anderen Jeroen van der Boom, Samantha Steenwijk, Jannes, Django Wagner en Frans Duijts en Donnie maken hun opwachting. Te zien op NPO 1.
19
augustus
2021
(21:50)

Greatest hits of the 80's

Selectie van klassiekers uit de jaren 80. Ellen Blair van het Reggae Philharmonic Orchestra over het kenmerkende viool-element van Back to Life (However Do You Want Me) de hit van Soul II Soul's Jazzie B. Producer Trevor Horn en schrijver Paul Morley reflecteren op het baanbrekende geluid van Relax van Frankie Goes to Hollywood. Gitarist David Rhodes en zanger Dee Lewis vertellen over Sledgehammer van Peter Gabriel. Choreograaf Arlene Phillips en videoregisseur Stuart Orme halen herinneringen op over het verlegen meisje uit New Jersey dat wereldwijd de hitparades zou bereiken met I Wanna Dance with Somebody (Who Loves Me) van Whitney Houston. Te zien op NPO 3.
18
augustus
2021
(20:20)

Het beste van... de jaren 80

Verschillende gasten vertellen hun herinneringen aan dit decennium. In de jaren '80 ontstond een rage die inmiddels niet meer is weg te denken: de spelcomputer. We zien hoe eenvoudig de eerste games waren. In de studio spelen onze gasten de computerspelletjes alsof ze weer 15 zijn. De dance movies in de jaren '80 zorgden voor topdrukte in de dansscholen. Flashdance en Dirty Dancing zorgden voor uitverkochte bioscoopzalen. Nederpop beleefde in de jaren '80 zijn hoogtijdagen. Roberto Jacketti scoorde met zijn band The Scooters grote hits en vertelt hierover in de studio. Te zien op NPO 3.
31
juli
2021
(21:15)

Nu te Zien!

De artistiek directeur van het Amsterdam Museum Margriet Schavemaker wandelt door  lanen van Amsterdam Zuid. Ze bezoekt de tweejaarlijkse kunstroute ARTZUID waar in deze editie het thema ‘Imagine’ centraal staat. Meer dan vijftig beelden over actuele onderwerpen als klimaat, gelijkheid, gezondheid, natuur en dierenwelzijn hebben een plek op straat gekregen. Te zien op NPO 2.
31
juli
2021
(19:20)

Het beste van Bommetje!

Ron Boszhard blikt terug op 4 spectaculaire seizoenen Bommetje. Wie sprong het verst, gleed het snelst, balanceerde het best maar vooral: wie blobte het hoogst? Elke week keert Ron terug naar de plek waar het allemaal gebeurde, de haven van Huizen en ontvangt hij een mede presentator uit een van de legendarische afleveringen. Opnieuw te gast zijn onder anderen Raven van Dorst en Patrick Martens en samen kijken ze naar de meest spannende, sensationeelste en hilarische hoogte- en dieptepunten. Te zien op NPO Zapp.
31
juli
2021
(10:30)

Ulay

Baanbrekend performancekunstenaar Frank Uwe Laysiepen, als kunstenaar bekend onder de naam ULAY, is druk bezig met de voorbereidingen van de grote overzichtstentoonstelling van zijn werk in het Stedelijk Museum Amsterdam, als hij in maart 2020 na een lang ziekbed overlijdt. Deze tentoonstelling is de aanleiding voor een portret over een kwetsbare en opvallende kunstenaar. Zijn zoon Jurriaan, vrienden en kunstkenners waaronder Maria Abramovic komen aan het woord over het belangrijke en indrukwekkende internationale oeuvre dat hij achterlaat. De persoonlijke en openhartige gesprekken worden aangevuld met archiefbeelden van de kunstenaar zelf. Te zien op NPO 2.
24
juli
2021
(21:15)

Nu te Zien!

De beroemde kunstenaar Marc Chagall was een vluchteling. Marc de Beyer van Museum Gouda ontdekt in Uden hoe de Russisch-joodse kunstenaar worstelde met religie en het leven tussen culturen. In museum Krona wordt zijn werk gecombineerd met dat van hedendaagse kunstenaars met een migratie-achtergrond die ook op zoek zijn naar hun identiteit. Te zien op NPO 2.
17
juli
2021
(21:15)

Nu te Zien!

Zeven mannen en vrouwen die seks met elkaar hebben in neon. Het werk van de Amerikaanse kunstenaar Bruce Nauman is shockerend en ongemakkelijk. In het Stedelijk Museum ontdekt directeur Bart Rutten van het Centraal Museum het veelzijdige werk van de invloedrijke kunstenaar-cowboy. Daar beleeft hij 50 jaar kunst over seks angst, woede en frustratie. Te zien op NPO 2.
13
juli
2021
(22:00)

Olympische Dromen

Wilfried de Jong zit aan de rand van het bed van een Nederlandse topsporter die droomt van glorie op de Olympische Spelen in Japan. Hij tracht hun gedachten te lezen. Wat is straks de perfecte oefening? Kan die start nog een tikkeltje sneller? Hoe de eeuwige rivaal te verslaan? Wat moet er beslist mee naar Tokio? Een knuffel? Het puzzelboekje? Of toch die vuistdikke roman? Te zien op NPO 2.
13
juli
2021
(19:50)

De slet van 6 VWO

De beschuldigen van Alex zorgen er voor dat Duindoorn in het ziekenhuis belandt. Alex probeert de beschuldigingen terug te draaien wanneer ze beseft dat haar jacht meerdere levens heeft verwoest. Ze probeert de banden met Sherry te lijmen en voor het eerst in een lange tijd het 'spel' van het dorp mee te spelen. Dat lijkt haar goed af te gaan, tot ze uit het niets wordt onderschept door een onbekende. Te zien op NPO 3.
12
juli
2021
(22:00)

Olympische Dromen

Wilfried de Jong zit aan de rand van het bed van een Nederlandse topsporter die droomt van glorie op de Olympische Spelen in Japan. Hij tracht hun gedachten te lezen. Wat is straks de perfecte oefening? Kan die start nog een tikkeltje sneller? Hoe de eeuwige rivaal te verslaan? Wat moet er beslist mee naar Tokio? Een knuffel? Het puzzelboekje? Of toch die vuistdikke roman? Te zien op NPO 2.
12
juli
2021
(19:55)

De slet van 6 VWO

De uitbarsting van Alex wordt haar niet in dank afgenomen. Door het landelijke nieuws zijn nu alle ogen gericht op Duindoorn. De man ontkent bij hoog en laag, maar wordt toch per direct ontslagen. Heeft Alex gelijk en heeft Duindoorn meer te maken met de dood van Sephine of heeft ze zojuist het leven verwoest van een onschuldige? Te zien op NPO 3.
10
juli
2021
(21:15)

Nu te zien!

Hoe zag het leven van mensen in slavernij eruit? En hoe zie je dat terug in de kunst? Tijdens de 250 jaar durende koloniale periode werden mensen tot bezit gemaakt. Ann Demeester, directeur van het Frans Hals Museum, bezoekt de confronterende tentoonstelling over slavernij in het Rijksmuseum. Waargebeurde verhalen, kunstwerken en voorwerpen vertellen haar over deze belangrijke geschiedenis. Te zien op NPO 2.
9
juli
2021
(20:30)

Sterren muziekfeest op het plein

Het grootste muziekspektakel van het land strijkt dit jaar neer in Arnhem. De grootste Nederlandstalige artiesten betreden het podium van het muziekfeest dat dit keer in het Nederlands Openluchtmuseum staat. Onder anderen Jeroen van der Boom, Samantha Steenwijk, Jannes, Django Wagner en Frans Duijts en Donnie maken hun opwachting. Te zien op NPO 1.
9
juli
2021
(19:50)

De slet van 6 VWO

Met het eindexamen in zicht, vieren de examenklassen een groot slotfeest. Iedereen lijkt de dood van Sephine te willen vergeten, maar Alex houdt wanhopig vol. Die vasthoudendheid zorgt dat haar band met Sherry kapot gaat en in een kwetsbaar moment vertelt Alex haar bizarre theorie aan een vreemde met een verborgen agenda. Te zien op NPO 3.
8
juli
2021
(20:05)

Schatten uit de Schaduw

Dit depot mag als enige écht gezien worden. Dit najaar kun je zelf ontdekken wat er zich binnen in het immense spiegelgebouw afspeelt. Al blijven er verborgen parels die moeilijk te bewonderen zijn, zelfs voor kunsthistoricus Jan Six die extra zijn best moet doen voor twee heel erg kleine schilderijen die nog uit het originele legaat van Boijmans komen. Te zien op NPO 2.
8
juli
2021
(19:50)

De slet van 6 VWO

Alex komt tot de schokkende conclusie dat Sephine niet alleen was die avond, maar wie was er bij haar in die toren? Ze krijgt de handtastelijke docent Duindoorn in haar vizier, maar verliest ondertussen controle over haar eigen leven. Ze zet haar prille relatie met Sherry en haar fragiele band met haar ouders op het spel. De enige bij wie ze nog terecht kan is Youssef, maar is hij te vertrouwen? Te zien op NPO 3.
7
juli
2021
(20:25)

Het beste van...Prince

Onder anderen Sanne Wallis de Vries, Gerard Ekdom, Karin Bloemen en William Rutten kijken naar de grootste hits van superster Prince en vertellen hun beste herinneringen aan deze muziek en artiest. ‘Kiss’, ‘Purple Rain’, ‘When Doves Cry’ en ‘1999’ zijn voorbeelden van nummers die voorbij komen. Lois Lane heeft nauw samengewerkt met Prince. Zij vertellen over het perfectionisme van de artiest en delen hun meest dierbare herinneringen aan de tournee die zij met hem deden. Te zien op NPO 3.
7
juli
2021
(19:50)

De slet van 6 VWO

Na de begrafenis van Sephine wordt Sleazy geconfronteerd door Alex en Maya. Maar ze krijgen niet de antwoorden die ze verwachten, wanneer blijkt dat Sephine zelf de tape gelekt had. Ondertussen loopt Alex tegen veel weerstand op, omdat het dorp vindt dat ze onnodig onrust stookt. Of is ze juist iets op het spoor en reageert iedereen daarom eigenaardig? Te zien op NPO 3.
6
juli
2021
(19:50)

De slet van 6 VWO

Alex opent de jacht op de daders, maar niemand lijkt te weten waar de sextape van Sephine vandaan kwam. Zelfs de politie lijkt geen grip op de zaak te krijgen. Met hulp van de intimiderende Maya ontdekt Alex dat de video in een appgroep is geupload door Sleazy. Maar wie is 'Sleazy'? Te zien op NPO 3.
5
juli
2021
(19:50)

De slet van 6 VWO

Wanneer Sephine Voorthuizen (AKA 'De Slet van 6VWO') na een schoolfeest van een toren springt, reageert de gehele gemeenschap geschokt. Haar klasgenoot Alex irriteert zich mateloos aan het schijnheilige gedoe van dit roddelende dorp en ontdekt dat er meer achter de zelfmoord van Sephine zat. Te zien op NPO 3.
4
juli
2021
(10:50)

De Stripshow

Je leert om zelf te gaan striptekenen. Striptekenaar Leon Römer laat stapsgewijs zien hoe je een stripfiguur tekent, hoe je emoties toevoegt aan je figuur, hoe je beweging toevoegt en hoe je teksten door kleur of vorm nog duidelijker worden. Te zien op NPO Zapp.
3
juli
2021
(21:15)

Nu te zien!

Bomen, bloemen, vogels: in de achttiende eeuw was het mode om kamers te decoreren met op behang geschilderde landschappen. Directeur van Museum Gouda, Marc de Beyer bekijkt in het Westfries Museum eeuwenoude handbeschilderde behangsels. En ziet hoe het ontwerp-duo Snijder&CO de oude muurkunst nieuw leven inblaast. Te zien op NPO 2.
1
juli
2021
(21:05)

Schatten uit de Schaduw

In een fonkelnieuw depot van maar liefst 31.500m2 heeft het Openluchtmuseum de meeste objecten liggen. De hoogte van een van de ruimtes is speciaal aangepast aan een orgel dat de Watersnoodramp van ’53 heeft overleefd. En dat kun je niet alleen zien, maar ook horen... Te zien op NPO 2.
30
juni
2021
(21:20)

Herinneringen voor het leven – stop dementie

Vanuit het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem presenteert Dionne Stax het live-programma 'Herinneringen voor het leven - stop dementie’. 1 op de 5 Nederlanders krijgt te maken met dementie, waardoor herinneringen langzaam verloren gaan, en mensen daarmee ook zichzelf kwijtraken. In dit programma vragen we aandacht voor de impact die deze hersenziekte heeft op patiënten en hun families. De avond staat geheel in het teken van het maken en vastleggen van herinneringen en het werven van donateurs voor Alzheimer Nederland. Dionne Stax en andere bekende Nederlanders gaan met een fotocamera het land in naar verschillende plekken waar herinneringen gecreëerd worden. Deze vaak mooie (alledaagse) momenten, worden vastgelegd door het maken van een (polaroid) foto. In verschillende portretten worden persoonlijke verhalen gedeeld over het leven met de ziekte. Edsilia Rombley zingt live in de uitzending speciaal voor Alzheimer Nederland een aangepaste versie van het lied ‘Lieve mamma’. Te zien op NPO 1.
30
juni
2021
(21:05)

André Hazes live in het concertgebouw Amsterdam 1982

Op 28 december 1982 gaf André Hazes een legendarisch optreden in Het Koninklijk Concertgebouw. Hazes is op dat moment in topvorm; hij heeft hit na hit en staat voor de eerste keer in zijn eigen stad én in de zaal waarvan hij altijd heeft gedroomd. Het publiek in de zaal gaat volledig uit zijn dak, een tafereel wat men niet eerder op deze manier zag in het klassieke Concertgebouw. Te zien op NPO 3.
30
juni
2021
(20:25)

Het beste van...André Hazes

We kijken met o.a. Jenny Lena, Erik de Zwart, Dries Roelvink, Sander Lantinga en Samantha Steenwijk naar het oeuvre van André Hazes sr. Zij delen hun herinneringen aan de muziek van de grootste volkszanger ooit in Nederland. Van oorsprong was Hazes barman, maar al snel werd zijn talent ontdekt en brak hij door met 'De Vlieger'. Dit was het begin van een carrière van meer dan 25 jaar. In hoog tempo horen we de grootste hits van Hazes, waaronder 'Een beetje verliefd', 'Een vriend', 'Geef mij je angst' en 'Ik meen het'. De emoties lopen hoog op in de studio en er worden zelfs tranen gelaten bij het prachtige 'Zij gelooft in mij'. Te zien op NPO 3.
26
juni
2021
(21:15)

Nu te zien!

Marieke Uildriks, directeur van museum JAN, dompelt zich in het Stedelijk Museum onder in de Surinaamse schilderkunst. Ze ontdekt in de tentoonstelling Surinaamse School meer dan honderd kunstwerken van 35 kunstenaars. Hoe verbeelden zij hun geschiedenis en het dagelijkse leven? Te zien op NPO 2.
24
juni
2021
(21:05)

Schatten uit de Schaduw

Het Frans Hals Museum in Haarlem staat bekend om haar oude meesters. Hoofd collecties Marrigje Rikken toont in het depot juist modernere pasteltekeningen van twee vrouwelijke kunstenaars. Ze zijn zo kwetsbaar dat ze besloot dat de tekeningen het depot - ondanks alle vergevorderde plannen - niet mogen verlaten later deze maand. En dan is daar nog het meest imposante schuttersstuk uit haar hele collectie, waarvoor we naar een speciale locatie moeten om alle 46 schutters in vol ornaat te zien. Te zien op NPO 2.
22
juni
2021
(19:40)

Radar Checkt!

Presentator Fons Hendriks gaat deze zomer met zijn camper het land in om problemen van consumenten op te lossen. Waarom vragen slotenmakers exorbitant hoge bedragen als je met je gebroken sleutel voor je deur staat? En waarom mogen daklozen niet meer in de opvang slapen als ze niet verslaafd zijn aan alcohol of drugs? Fons zoekt het uit en confronteert de bedrijven of instanties die de kern van het probleem zijn. Te zien op NPO 1.
19
juni
2021
(21:15)

Nu te zien!

De Nederlandse kunstenaar Marinus Boezem staat bekend om zijn vernieuwende kunstopvattingen en zijn vaak bizarre en ludieke happenings. Voor het eerst zijn al zijn shows tegelijkertijd te zien in één tentoonstelling. Bart Rutten, directeur van het Centraal Museum beleeft deze zinnenprikkelende werken in het Kröller-Müller. Te zien op NPO 2.
18
juni
2021
(20:00)

Opium op Oerol

Je hoeft niet naar Terschelling af te reizen voor je zomerse portie muziek en theater; Cornald Maas reist af naar het eiland en ontvangt daar iedere dag een bekende schrijver met wie hij deze tijd beschouwt. Vandaag vertelt Saskia Noort over haar verbintenis met Oerol, Terschelling en de kunsten.  Aansluitend op het gesprek van Maas volgt dagelijks een optreden van Frédérique Spigt samen met Huub van der Lubbe. Verder gaat radiopresentator en historicus Mischa Blok op zoek naar verborgen verhalen van de eilanders en verdiept chef kok Yvette van Boven zich in streekgerechten. Te zien op NPO 2.
17
juni
2021
(19:25)

Opium op Oerol

Je hoeft niet naar Terschelling af te reizen voor je zomerse portie muziek en theater; Cornald Maas reist af naar het eiland en ontvangt daar iedere dag een bekende schrijver met wie hij deze tijd beschouwt. Vandaag vertelt Arthur Japin over zijn verbintenis met Oerol, Terschelling en de kunsten. Aansluitend op het gesprek van Maas volgt dagelijks een optreden van Frédérique Spigt samen met Huub van der Lubbe. Verder gaat radiopresentator en historicus Mischa Blok op zoek naar verborgen verhalen van de eilanders en verdiept chef kok Yvette van Boven zich in streekgerechten. Te zien op NPO 2.
16
juni
2021
(19:25)

Opium op Oerol

Je hoeft niet naar Terschelling af te reizen voor je zomerse portie muziek en theater; Cornald Maas reist af naar het eiland en ontvangt daar iedere dag een bekende schrijver met wie hij deze tijd beschouwt. Vandaag vertelt Connie Palmen over haar verbintenis met Oerol, Terschelling en de kunsten.  Aansluitend op het gesprek van Maas volgt dagelijks een optreden van Frédérique Spigt samen met Huub van der Lubbe. Verder gaat radiopresentator en historicus Mischa Blok op zoek naar verborgen verhalen van de eilanders en verdiept chef kok Yvette van Boven zich in streekgerechten. Te zien op NPO 2
15
juni
2021
(19:25)

Opium op Oerol

Je hoeft niet naar Terschelling af te reizen voor je zomerse portie muziek en theater; Cornald Maas reist af naar het eiland en ontvangt daar iedere dag een bekende schrijver met wie hij deze tijd beschouwt. Vandaag vertelt Mano Bouzamour over zijn verbintenis met Oerol, Terschelling en de kunsten. Aansluitend op het gesprek van Maas volgt dagelijks een optreden van Frédérique Spigt samen met Huub van der Lubbe. Verder gaat radiopresentator en historicus Mischa Blok op zoek naar verborgen verhalen van de eilanders en verdiept chef kok Yvette van Boven zich in streekgerechten. Te zien op NPO 2.
14
juni
2021
(19:25)

Opium op Oerol

Je hoeft niet naar Terschelling af te reizen voor je zomerse portie muziek en theater; Cornald Maas reist af naar het eiland en ontvangt daar iedere dag een bekende schrijver met wie hij deze tijd beschouwt. Vandaag vertelt Hanna Bervoets over haar verbintenis met Oerol, Terschelling en de kunsten. Aansluitend op het gesprek van Maas volgt dagelijks een optreden van Frédérique Spigt samen met Huub van der Lubbe. Verder gaat radiopresentator en historicus Mischa Blok op zoek naar verborgen verhalen van de eilanders en verdiept chef kok Yvette van Boven zich in streekgerechten. Te zien op NPO 2.
13
juni
2021
(14:15)

Zappsport EK voetbal 2021

Ron Boszhard volgt het Nederlands Elftal op de voet tijdens het EK voetbal. Hij test de sportiviteit van onze Oranjehelden met spelletjes en voert bijzondere gesprekken met de spelers. Verder verrassende EK-nieuwtjes en aandacht voor de Oranjekoorts in ons land. Te zien op NPO 1.
13
juni
2021
(08:45)

Zappsport

Hoe is het om een penalty te schieten in een vol stadion? Ron daagt presentator Lex Uiting uit om in het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen dat te ervaren. Lex wordt getraind door oud-Oranjespeler en penaltyspecialist Denny Landzaat. Daarnaast krijgt hij tips van Professor Penalty, Gyuri Vergouw, die een boek over de ultieme strafschop schreef. Als het Lex niet lukt om te scoren, moet hij met Ron het stadion schoonmaken! Tobias (12) leert dribbelen van voormalig profvoetballer Arjen Robben. Hij noemt Tobias een natuurtalent! Dat komt mooi uit. Tobias gaat binnenkort voetballen bij een sportclub voor kinderen en jongeren met een lichamelijke of verstandelijke beperking of een chronische ziekte. Te zien op NPO Zapp.
12
juni
2021
(12:05)

De Eindmusical

In de scripted-reality serie gaat een groep 8 op musicalkamp, waar een professioneel team bestaande uit Maurice Wijnen (musicalproducent), Sanne de Winter (zangcoach) en Carolina Dijkhuizen (musicalster) de klas helpt met het instuderen van hun afscheidsmusical. Gastcoach Buddy Vedder helpt met het verdelen van de hoofdrollen. Voor de groep 8-leerlingen uit Woerden zijn het spannende tijden: kan hun musicalkamp wel doorgaan met alle Corona-maatregelen? De klas leert elkaar nóg beter kennen en thema’s als verliefdheid, jaloezie en het naderende afscheid van groep 8 komen aan bod. Te zien op NPO Zapp.
11
juni
2021
(20:25)

Outcry

Greg leeft al bijna twee jaar in juridische onzekerheid terwijl hij wacht tot het hof van beroep van Texas uitspraak doet over zijn zaak. Uit privémails die Gregs advocaat heeft verkregen blijkt dat er achter de schermen van alles wordt bedisseld om te zorgen dat Greg niet wordt vrijgesproken. De mogelijke andere verdachte in Gregs zaak wordt veroordeeld voor een ernstig delict, waardoor er nog meer twijfel rijst over de vraag of Greg wel terecht is veroordeeld. Eindelijk doet het hof uitspraak en wordt Gregs lot bekend. Te zien op NPO 3.
10
juni
2021
(21:05)

Schatten uit de Schaduw

Als je iets wilt leren over hoe mensen leven elders in de wereld, kun je bij het Tropenmuseum in Amsterdam terecht. Sarah Johnson is conservator Midden-Oosten en Noord-Afrika en laat zien wat een speelgoedauto gemaakt van een Amstel-blikje, en een eeuwenoud pitabroodje met elkaar gemeen hebben. En een verhaal over Nederlandse teksten op de achterzijde van een 19e eeuws Perzische schilderij. Te zien op NPO 2.
10
juni
2021
(20:25)

Outcry

Terwijl Greg Kelley een definitieve uitspraak over zijn zaak door het hof van beroep van Texas afwacht, eisen hij en zijn medestanders dat er een onderzoek wordt ingesteld naar de politie van Cedar Park en rechercheur Dailey vanwege de manier waarop het onderzoek is uitgevoerd. En het gemeentebestuur laat de politie door onafhankelijke experts doorlichten. Ondanks de onzekerheid over zijn toekomst probeert Greg zich een leven na zijn vrijspraak voor te stellen en hij blaast zijn dromen en pogingen om collegefootball te spelen nieuw leven in. Te zien op NPO 3.
9
juni
2021
(23:00)

Close Up: Igone - En als beloning zweef je

In september 2019 beëindigt prima ballerina Igone de Jongh vrij plotseling haar carrière bij het Nationale Ballet. Na een leven van vrijwel elke dag dansen, gaapt plotseling de leegte. Regisseur Simone de Vries filmde Igone in het eerste moeilijke jaar nadat ze gestopt is. Terwijl De Jongh terugblikt op haar lange loopbaan en zoekt naar nieuwe artistieke wegen, komt ook een grotere vraag aan de orde: want waarom danst Igone eigenlijk? Te zien op NPO 2.
9
juni
2021
(20:25)

Outcry

De net gekozen nieuwe openbare aanklager van Williamson County stemt in met een verzoek om Gregs zaak opnieuw te bekijken. Daarbij komen een aantal verontrustende lacunes in het onderzoek en juridische vormfouten aan het licht. De Texas Rangers voeren een onafhankelijk onderzoek uit en ontdekken aanvullende bewijzen die naar een mogelijke andere verdachte wijzen. Ondanks de groeiende hoeveelheid bewijs die Gregs onschuld staaft, kunnen enkele belastende bewijzen niet worden genegeerd, zoals nieuwe feiten die door de Texas Rangers worden ontdekt. Te zien op NPO 3.
8
juni
2021
(20:25)

Outcry

De beroering in Williamson County rond de veroordeling van Greg Kelley wordt steeds groter. De spanning en verdeeldheid lopen op tussen de mensen die overtuigd zijn van Gregs onschuld en degenen die het kind van vier geloven. Vanuit beide kampen klinken protesten, zowel op straat als op internet, wanneer uit onverwachte hoek iemand Greg steunt en een beweging op gang brengt. De politiechef van Cedar Park raakt steeds meer verwikkeld in de zaak door het politieonderzoek onvermoeibaar te verdedigen. Greg heeft weinig mogelijkheden, maar dan pakt een nieuwe advocaat zijn zaak op in een poging zijn onschuld te bewijzen. Te zien op NPO 3.
7
juni
2021
(20:25)

Outcry

De 17-jarige footballster Greg Kelley had al een aanbod geaccepteerd om college-football te spelen en verheugde zich op een legendarisch examenjaar. Maar dat veranderde allemaal toen hij werd beschuldigd van misbruik van een vierjarig jongetje bij een kinderopvang aan huis. Na het onderzoek van de politie van Cedar Park dacht de openbaar aanklager dat het een uitgemaakte zaak was. Greg werd veroordeeld tot 25 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Maar uit de gemeenschap kwam massaal steun voor Kelley en er werden vraagtekens gezet bij het onderzoek en de veroordeling. Te zien op NPO 3.
6
juni
2021
(22:15)

André Rieu op het Vrijthof

Nu André Rieu al voor het tweede jaar niet mag optreden op het Vrijthof, heeft hij een prachtig programma samengesteld van hoogtepunten van zijn Vrijthofconcerten. ''Er is geen mooier gevoel dan op het podium te staan tijdens een betoverende avond vol muziek en dans in mijn geboortestad Maastricht. De sfeer is uniek. Het leek dus bijna een onmogelijke opgave om 15 jaar Vrijthofconcerten in één programma onder te brengen. Uiteindelijk hebben we ons hart gevolgd en gekozen voor meeslepende walsen, schitterende aria's en nummers die als het ware het hele Vrijthof lieten dansen. Ik heb altijd gezegd dat muziek mensen samenbrengt en nergens gebeurt dat overtuigender dan op het Vrijthof in Maastricht... Het is werkelijk magisch.'' Voorafgaand aan het concert heeft André van Duin op het Vrijthof een hilarisch interview met André Rieu. Te zien op NPO 1.
6
juni
2021
(20:25)

Tussen Kunst en Kitsch

Deze uitzending van Tussen Kunst en Kitsch wordt er vanuit diverse musea getaxeerd. Expert Menno Hoencamp taxeert een klok. Deze klok is van Josef Hoffman, de hoofdontwerper en oprichter van de Wiener Werkstätte uit Wenen. Wim Bouman taxeert een spijkerbeeldje. Zo’n spijkerbeeld heet een ‘Nkisi’. Het werd gebruikt tegenover het kwaad. Via het beeldje kon je in aanraking komen met de geestenwereld. Mieke Zilverberg taxeert een Grieks zwartfigurige amfoor. Het woord amfoor betekent ‘aan beide kanten te dragen’. Dit type vaas werd gebruikt voor de wijn en komt uit de periode 510-500 voor Christus. Te zien op NPO 1.
6
juni
2021
(14:45)

De Eindmusical

Een groep 8 klas uit Schiedam gaat samen met musicalprofessionals Maurice Wijnen en Carline Brouwer naar een vakantiehuis in Friesland om daar hun groep 8 musical in te studeren. De klas begint met veel plezier aan de musicalrepetities en de rollen worden verdeeld. Maar wie kan er het beste zingen en krijgt uiteindelijk de hoofdrol? Wordt het Daniel, de stille jongen die leeft voor zijn muziek? Of wordt het Gijs, die alleen maar de hoofdrol wil spelen, zodat hij met Luna mag zoenen, het meisje waar hij al jarenlang stiekem verliefd op is? Terwijl de sfeer in de klas goed is en iedereen heel veel zin heeft in de musical, dreigt de musical helemaal niet door te gaan als blijkt dat er allerlei spullen van de leerlingen gestolen zijn... Te zien op NPO Zapp.
6
juni
2021
(13:30)

Tori

Tori is gebaseerd op het bekroonde boek van Brian Elstak i.s.m. Karin Amatmoekrim. Het is een bloedstollend avontuur over de moedige mensenkinderen Cel, Bones en Zi. Hun vader, de reuzenschildpad Jean-Michel, is een echte ‘tori-man’, een verhalenverteller. Als hij vertelt valt de hele wereld stil om te komen luisteren. Ineens rijdt een geblindeerde limo dwars door het verhaal. Het is Vos, die akelige plannen heeft met Jean-Michel. Cel, Bones en Zi gaan op avontuur om hun vader te helpen. Gewapend met een potloodzwaard waarmee je tekeningen levend maakt, een ijzersterk Colossusschild waarmee je onkwetsbaar bent en een raadselachtige tijgerklauw die je de kracht van honderd tijgers geeft. Zijn ze tegen de handlangers van de kwaadaardige Vos opgewassen? Een spannend verhaal van HNTjong waarin theater en televisie samenkomen met animatie en live DJ beats. Te zien op NPO 3.
6
juni
2021
(10:45)

Nick, Simon & Kees: Take a chance on me

In het AVROTROS-programma Nick, Simon & Kees: Take a chance on me zagen we de vrienden tijdens het maken van een documentaire ditmaal over de legendarische Zweedse popgroep, ABBA. In deze documentaire is het eindresultaat te zien waar de drie vrienden de geschiedenis van deze wereldberoemde band op eigen wijze hebben vastgelegd. Te zien op NPO 1.
5
juni
2021
(21:15)

Nu te zien!

Tulpenvelden, molens en klompen. Het zijn typisch Hollandse clichés. Suzanne Swarts, directeur van Museum Voorlinden, wordt toerist in eigen land. Ze beleeft in het Zuiderzeemuseum hoe vijftien ontwerpers en kunstenaars de bekende Nederlandse iconen in een nieuw jasje hebben gestoken. Te zien op NPO 2.
5
juni
2021
(13:05)

Muzieklegendes

Op 22 mei 2021 vierde Dennie Christian zijn 65e verjaardag. Deze man ademt schlagermuziek en scoorde hits over de hele wereld in de afgelopen 40 jaar. Hoog tijd dus voor een aflevering van Muzieklegendes die volledig in het teken staat van Dennie Christian! Te zien op NPO 1.
4
juni
2021
(22:15)

Sportlab Sedoc

Superman in een rolstoel, zo mag je de gouden paralympische triatleet Jetze Plat gerust noemen. De man heeft meer kracht in zijn armen dan oud-hordeloper Gregory Sedoc ooit in zijn benen had. Plat werd geboren met onvolgroeide benen, maar dat weerhield hem er niet van om op topniveau te presteren. In Tokio is hij dé favoriet op paralympische triatlon en de wegwedstrijd op een handbike. Wetenschap en techniek spelen een cruciale rol bij het opnieuw behalen van Olympisch goud. Zijn racerolstoel en handbike worden op maat gemaakt, Plat moet heel aerodynamisch op zijn fiets liggen en het materiaal mag niet te licht zijn anders trekt de krachtpatser het stuk. Gregory vraagt oa aan de ‘vader van de ligfiets’ Bram Moens hoe de ideale handbike van Jetze wordt ontwikkeld en hij neemt een kijkje op de Universiteit van Groningen waar Plat aan de aandrijfkracht voor wedstrijden in de racerolstoel werkt. Ten slotte Gregory neemt een razendsnelle tijdritfiets mee en daagt Jetze op een handbike uit tot een duel… Te zien op NPO 2.
4
juni
2021
(20:35)

Nick, Simon & Kees: Take a chance on me

Nick, Simon en Kees leven naar de eindsessie met de oud-muzikanten van ABBA toe. Maar voordat het zover is, krijgen ze van ABBA-biograaf Carl Magnus Palm een flitscursus ABBA-album covers lezen op een plek die elke ABBA-fan zal herkennen. Voor de uitvoering van ‘I Have A Dream’ hebben de heren het kinderkoor van de International School of Stockholm uitgenodigd. Dan is het eindelijk de dag waar iedereen zich op heeft verheugd. Een reünie van oude en nieuwe vrienden, die samen een drietal ABBA nummers ter gehore brengen in een Nick en Simon-jasje. Eenmaal thuis wacht er een verrassing waar Kees nooit van had durven dromen... Te zien op NPO 1.
3
juni
2021
(21:05)

Schatten uit de Schaduw

In het Centraal Museum in Utrecht kun je de grootste Rietveld collectie ter wereld vinden en bijna alles van Dick Bruna. Conservator Oude Kunst Liesbeth Helmus laat zien dat er ook andere grote verrassingen in het depot te vinden zijn, die niet eens op zaal passen. Het museum bezit de geschiedenis van de stad: hoe komt een schilderij van de Haarlemse Hendrick Goltzius dan in dit depot terecht? Te zien op NPO 2. 
2
juni
2021
(22:55)

Close Up: Winy Maas - Under tomorrows sky

Volgens architect Winy Maas van architectenbureau MVRDV moeten er veel, heel veel mensen in de stad van de toekomst kunnen wonen. Niet in saaie wolkenkrabbers, maar in luchtige, verticaal gestapelde 'dorpen' temidden van veel groen. Regisseur Jan Louter volgde de dynamische architect vanaf 2018 bij enkele grote projecten in Nederland en Azië. We zien hoe Maas de blik onvermoeibaar op de toekomst gericht houdt en zijn visie stapje voor stapje verwezenlijkt, ook wanneer opdrachtgevers tegenstribbelen. Te zien op NPO 2.
29
mei
2021
(21:15)

Nu te zien!

Ralph Keuning, directeur van Museum de Fundatie, ontdekt in Museum Voorlinden het eigentijdse werk van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Robin Rhode. Rhode maakt kunst van de straat. Een muur is zijn canvas. Hij tekent op muren het decor voor zijn performances die hij vastlegt in foto’s en films. Te zien op NPO 2.
28
mei
2021
(22:15)

Sportlab Sedoc

Gaat ze de wereld opnieuw versteld doen staan met een explosieve 200 meter sprint op de Olympische Spelen? In aanloop naar de spelen van Tokio zit het met haar voeding en techniek wel goed, maar kan de wetenschap haar misschien nog een paar procent extra power meegeven? En wat hebben kipnuggets daar eigenlijk mee te maken? Gregory analyseert de 200 meter sprint samen met gerenommeerde wetenschappers tot in het kleinste detail. Vluchttijd en paslengte worden gemeten met een innovatief systeem, terwijl hij op de Universiteit van Maastricht ontdekt dat onze spieren zich elke paar maanden volledig vernieuwen. En een ijsbad? Is dat na de wedstrijd nou echt wel zo verstandig? Schippers’ record staat op 21,63 en tegen die toptijd wil voormalig Europees Kampioen hordelopen Gregory Sedoc het nog wel een keer opnemen. Te zien op NPO 2.
27
mei
2021
(21:10)

Schatten uit de Schaduw

Musea richten zich door bezuinigingen en dalende inkomsten steeds vaker op hun eigen collectie. Slechts een heel klein gedeelte van die collectie kan op zaal getoond worden. De rest ligt in het depot. Kunsthistoricus Jan Six bezoekt iedere week samen met een bevlogen conservator een museumdepot in Nederland en laat zich verrassen door de vele zeldzame stukken en unieke objecten die hier verborgen liggen. Te zien op NPO 2.
26
mei
2021
(23:10)

Close Up: Leonardo di Caprio - Hollywood's golden boy

Leonardo DiCaprio was pas 20 jaar oud toen hij in 1994 een Oscar nominatie kreeg voor zijn rol van jongetje met een geestelijke beperking in 'What's eating Gilbert Grape'. In de jaren die volgden werd DiCaprio gebombardeerd tot tieneridool en Hollywood's golden boy dankzij zijn rollen in 'Titanic' en 'Romeo & Juliet'. Toch heeft de acteur ook altijd meer ambivalente rollen gespeeld, zoals de excentrieke, steenrijke Howard Hughes in 'The Aviator' en de sadistische slavenhouder in 'Django Unchained'. Te zien op NPO 2.
24
mei
2021
(21:35)

Dionne Dichtbij: Máxima

Na een lange en emotionele aanloop is het dan zover: op 2-2-2002 trouwt Máxima Zorreguieta haar Kroonprins. Tijdens het burgerlijk huwelijk in de Amsterdamse Beurs van Berlage hangt – ondanks de voelbare afwezigheid van haar ouders – een ontspannen sfeer. Hof-regisseur Rudolf Spoor vertelt dat de super close-up van de beroemde traan van Máxima beslist geen toeval was. Máxima schrijft lieve, persoonlijke, handgeschreven bedankbriefjes na het huwelijk en amazone Anky van Grunsven blijkt een bijzondere relatie met de Koningin te hebben. De de vaste couturier van Máxima, Edouard Vermeulen legt in zijn atelier in Brussel uit waarom Máxima zo’n stijlicoon is. Te zien op NPO 1.
23
mei
2021
(21:50)

Een nieuwe lente, een nieuw geluid

In de Keukenhof luiden jonge getalenteerde musici op diverse instrumenten, de lente in. Met o.a. strijkkwartet Het Animato, Het Kobra ensemble, harpist Joost Wilemze en pianist Ramon van Engelenhoven. Te zien op NPO 2.
22
mei
2021
(21:15)

Nu te zien!

Directeur van het Amsterdam Museum Margriet Schavemaker bekijkt een weinig verteld modeverhaal: de rol van zwarte ontwerpers in de modegeschiedenis. Op de tentoonstelling Voices of Fashion: Black couture, Beauty and Styles in het Centraal Museum in Utrecht laat zowel de grote invloed van zwarte ontwerpers op de internationale mode zien en heeft ook oog voor de stereotyperingen die nog altijd bestaan rond zwarte mode en beauty. Te zien op NPO 2. 
22
mei
2021
(21:00)

Eurovisie Songfestival 2021

Na 44 jaar is het Nederland door de winst van Duncan Laurence eindelijk gelukt het Eurovisie Songfestival naar ons land te halen. Vanuit AHOY Rotterdam presenteren Chantal Janzen, Jan Smit, Edsilia Rombley en Nikkie de Jager de finale van ‘s werelds grootste liedjeswedstrijd. Jeangu Macrooy vertegenwoordigt Nederland met zijn liedje Birth Of A New Age op het Europese podium. Welk land pakt de titel en mag de trofee vanavond ontvangen uit handen van Duncan? Cornald Maas en Sander Lantinga verzorgen het commentaar voor de Nederlandse kijker. Te zien op NPO 1.
22
mei
2021
(12:15)

Muzieklegendes

Sterren NL duikt in de schatkist van het Eurovisie Songfestival! In deze aflevering van Muzieklegendes bespreekt Jan Paparazzi de meest opvallende en spraakmakende inzendingen voor Nederland op het Eurovisie Songfestival. We beginnen in 1956 met de deelnames van zangeressen Jetty Paerl en Corry Brokken en we eindigen uiteraard met de winst van Duncan Laurence! Te zien op NPO 1.
21
mei
2021
(22:20)

Sportlab Sedoc

In deze aflevering van Sportlab Sedoc bekijkt Gregory Sedoc hoe de wetenschap kan bijdragen aan de gouden medaille van de windsurfer Kiran Badloe, die hij deze zomer op de Olympische Spelen in Tokyo hoopt te behalen. Kiran is op dit moment onze wereldkampioen windsurfen, alleen wil hij graag in de voetsporen treden van zijn voorganger Dorian van Rijsselberghe. Hoe kan de wetenschap hem daarbij helpen? Gregory Sedoc zoekt het uit. Zo ontmoet hij Douwe Broekens, die de wind en stroming in Tokyo onderzoekt. Ook Casper Bouman is nu al intensief met de Olympische race van Kiran Badloe bezig. Hij test het board en de mast en weet de minieme verschillen te achterhalen van het materiaal. Alleen het beste is goed genoeg voor Badloe om straks goud te halen. Oud Olympisch kampioen Stephan van den Berg haalt met Gregory herinneringen op: hoe was de wetenschappelijke begeleiding in zijn tijd? Was die er eigenlijk wel? Te zien op NPO 2.
21
mei
2021
(20:30)

Operatie Songfestival

De basisregel is: als je het songfestival wint, moet je het vervolgens ook zelf organiseren. Maar wat komt er allemaal kijken bij het produceren van de grootste, muzikale live show ter wereld? In de documentaire Operatie Songfestival worden de producenten, presentatoren en het creatieve team achter de schermen gevolgd om van deze ‘beast of a show’ een groot succes te maken. Te zien op NPO 2.
21
mei
2021
(20:25)

Shadowplay

Moritz onthult aan Max de naam van de persoon die achter de samenzwering zit om ex-nazi’s te helpen. Engelmacher pleegt een verwoestende aanslag op de politie die achter hem aan zit. Max en Elsie vinden Engelmacher in zijn schuilplaats. Moritz ontvoert Claire en Franklin om precies te weten te komen hoe het nazicomplot in elkaar steekt. Max en Moritz staan voor het laatst tegenover elkaar. Max heeft geen andere keuze dan zijn broer neer te schieten. Uiteindelijk onthult Moritz het laatste geheim. Te zien op NPO 3.
20
mei
2021
(21:00)

Eurovisie Songfestival 2021

Vanuit Rotterdam Ahoy de live registratie van de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival. Welke tien landen weten een plek te bemachtigen in de grote finale? Chantal Janzen, Jan Smit, Edsilia Rombley en Nikkie de Jager presenteren de show en de intervalact wordt verzorgd door Eefje de Visser. Cornald Maas en Sander Lantinga verzorgen het commentaar voor de Nederlandse kijker. Te zien op NPO 1.
19
mei
2021
(23:10)

Close Up: Jodie Foster

Jodie Foster geldt als een uniek fenomeen in Hollywood. Ze schopte het van zesjarig televisie-sterretje tot een van Hollywoods meest succesvolle filmactrices en vervolgens tot filmproducent en regisseur. In films als The Accused, Silence of the Lambs en Panic Room maakte ze een onuitwisbare indruk dankzij haar krachtige en toch breekbare uitstraling. Wie Foster's carrière overziet, kan niet anders dan concluderen dat ze een strijder is, zowel op het witte doek als daarbuiten. Te zien op NPO 2.
18
mei
2021
(21:00)

Eurovisie Songfestival 2021

Eindelijk is het zover! De eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival vanuit Rotterdam Ahoy. Zestien landen strijden deze avond voor een plaats in de finale op zaterdag 22 mei. Chantal Janzen, Jan Smit, Edsilia Rombley en Nikkie de Jager presenteren de grootste liedjeswedstrijd ter wereld. Cornald Maas en Sander Lantinga verzorgen het commentaar voor de Nederlandse kijker. Te zien op NPO 1.
18
mei
2021
(20:30)

Eurovisie Songfestival: de voorbeschouwing

Live vanuit Rotterdam blikt Rik van de Westelaken samen met zijn gast vooruit op het Eurovisie Songfestival. Zij bespreken de landen die vanavond gaan optreden en schakelen met de artiesten en presentatoren backstage. Te zien op NPO 1.
17
mei
2021
(21:45)

Dionne Dichtbij: Máxima

Als in 1999 duidelijk wordt dat Kroonprins Willem-Alexander een vriendin heeft, wil heel Nederland weten wie zij is. Zowel de vaderlandse als internationale pers zet alles op alles om meer over deze mysterieuze Argentijnse te weten te komen. In Buenos Aires ontmoet Dionne Stax kunstfotograaf Henry von Wartenberg. In november 1999 speelt Henry een paar dagen voor paparazzo in New York en weet daar als eerste het verliefde stel op beeld vast te leggen. Na haar tijd in New York wordt Máxima in Brussel voorbereid op haar mogelijke rol als toekomstige prinses. Ze werkt bij een bank en haar collega’s, die als familie voor haar zijn, vertellen aan Dionne dat Máxima gewoon ‘one of the guys’ was op kantoor. Te zien op NPO 1.
17
mei
2021
(20:30)

Dit is Jeangu

Jeangu Macrooy vertegenwoordigt ons land op het Eurovisie Songfestival met zijn liedje Birth Of A New Age. Na de teleurstelling van het afgelaste evenement in 2020 wegens COVID-19, zet Jeangu zich opnieuw vol energie en veerkracht in voor zijn deelname. In deze documentaire geeft de zanger een inkijk in de voorbereidingen op weg naar zijn optreden in Rotterdam Ahoy. Te zien op NPO 3.
17
mei
2021
(20:15)

Op weg naar het Songfestival

Het Eurovisie Songfestival kent door de jaren heen vele bijzondere hoogtepunten. Bekende Nederlanders blikken terug op de meest spraakmakende momenten. Ook kijken ze vooruit naar de deelnemende acts aan het Eurovisie Songfestival 2021. Welke landen bemachtigen een plek in de finale op zaterdag? Met o.a. Rolf Sanchez, Berget Lewis, Sanne Wallis de Vries, Emma Wortelboer, Albert Verlinde, Sahil Amar Aissa en Jeroen Kijk in de Vegte. Te zien op NPO 3.
17
mei
2021
(17:20)

Zapp Eurovisie Songfestival Reports

Presentator Buddy Vedder en junior reporter Matheu Hinzen geven elke schooldag de laatste updates van het Eurovisie Songfestival. Matheu doet o.a. challenges met de internationale artiesten en gaat taarten bakken met de kinderen van presentatrices Chantal Janzen en Edsilia Rombley. Daarnaast zorgt hij ervoor dat in Ahoy alles piekfijn in orde is voor de ontvangst van de deelnemende landen. Buddy brengt de laatste Eurovisie roddels, leuke weetjes en social media updates vanuit de studio met uitzicht op de Rotterdamse Erasmusbrug! Te zien op NPO 3.
16
mei
2021
(22:45)

KCO - Mahler 5

Het zou het openingsstuk van het Mahler Festival zijn: De Vijfde Symfonie. Het Koninklijk Concertgebouworkest speelt daarom speciaal voor de gelegenheid dit groots opgezette werk. Hij schreef het stuk in 1901 en 1902, een gelukkige tijd voor de componist. Hij ontmoette zijn grote liefde Alma en droeg het stuk aan haar op. Het vierde deel, het Adegietto, werd gebruikt als soundtrack van de beroemde film Dood in Venetië. De registratie wordt voorafgegaan door een intro van Hans van den Boom. Te zien op NPO 2. 
16
mei
2021
(20:25)

Koningin Máxima; een leven vol muziek

Koningin Máxima, erevoorzitter van Méér Muziek in de Klas, wordt 50 jaar. Ter ere van haar verjaardag vieren kinderen samen met bekende artiesten de kracht van muziek. Muziekonderwijs voor álle basisschoolkinderen in Nederland en het Caribisch gebied, dát is waar deze avond om draait. Een missie waar Koningin Máxima zich actief voor inzet. De presentatie ligt in handen van Buddy Vedder. Samen met enthousiaste kinderen treden onder anderen de volgende artiesten op: Tania Kross, Jeroen van der Boom, Sunnery James & Ryan Marciano, Emma Heesters, Glen Faria en Roel van Velzen. Maar ook o.a. Carel Kraayenhof is van de partij én er wordt verslag gedaan van de werkbezoeken van Koningin Máxima in het land om haar verjaardagscadeau, meer muziekonderwijs op basisscholen, in ontvangst te nemen. Te zien op NPO 1.
15
mei
2021
(22:10)

Tiende van Tijl Special: Mahler

Vandaag zou het Mahler Festival in Amsterdam van start gaan. Waar Mahler in eigen land, of elders in Europa, nauwelijks erkenning kreeg werd hij in Nederland direct omarmt. Willem Mengelberg, destijds chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest, haalde Mahler voor het eerst naar Nederland. Tijl vertelt over de eerste kennismaking van Mahler met de Amsterdamse musici en over de innige band die hij kreeg met ons land. Te zien op NPO 2. 
15
mei
2021
(21:30)

Songfestival top 50 Muziekcafé

Vanuit de bruisende Eurovisie Songfestival-stad Rotterdam spelen artiesten onder leiding van twee bekende pianisten een muzikaal spel rondom de grootste Songfestival-hits en de bekendmaking van de Eurovision Top 50. Te zien op NPO 1.
15
mei
2021
(21:15)

Nu te zien!

Marieke Uildriks van Museum JAN bekijkt de fascinatie voor de vrouw in de Art Nouveau op een tentoonstelling in het Allard Pierson Museum. Rond 1900 is de vrouw de droom én de nachtmerrie van een generatie kunstenaars die de werkelijkheid probeert te ontvluchten. Lieflijke maagden en wrede minnaressen van kunstenaars als Jan Toorop en René Lalique zijn te zien op de tentoonstelling Godinnen van de Art Nouveau. Te zien op NPO 2.
14
mei
2021
(22:20)

Sportlab Sedoc

Wielrenster Annemiek van Vleuten heeft als grote doel: goud op de Olympische tijdrit bij de Spelen van Tokyo komende zomer. Hoe kan de wetenschap haar daarbij helpen? Gregory Sedoc zoekt het uit. In de windtunnel van de Universiteit van Eindhoven vindt Gregory uit, wat de meest aerodynamische houding is op de tijdritfiets is. En hoe belangrijk is de kleding die Annemiek gaat dragen? In de klimaatkamer van de VU gaat Greg tot het gaatje tijdens een uitputtende fietstest, waarbij duidelijk moet worden hoe om te gaan met de hitte en vochtigheid  in Tokyo. En Gregory maakt een fietstocht met Annemiek. Hoe staat zij er voor op dit moment? Gelooft ze in het Olympische goud? Te zien op NPO 2.
14
mei
2021
(20:35)

Nick, Simon & Kees: Take a chance on me

Nick, Simon en Kees duiken nog dieper in de beginjaren van ABBA. Ze stappen in de bus naar Torshälla, het dorp waar Anni-Frid in opgroeide. Daar hebben ze een afspraak met Eva Axelsson, en lokale journalist die veel research heeft gedaan naar de jeugd van Frida en haar zelfs een keer heeft mogen interviewen. Ook bezoeken ze een jeugdcentrum in een buitenwijk van Stockholm waar Benny, het muzikale genie van de band als puber zijn eerste stappen in de muziek zette. De mannen kijken naar beeldmateriaal van een wel hele spannende film waar Benny en Björn aan meewerkten. Te zien op NPO 1.
14
mei
2021
(20:25)

Shadowplay

Er komt schot in het onderzoek in Berlijn wanneer de brigade van Max en Elsie erin slaagt om opnieuw Karin op te sporen. Ondertussen vindt Max de verblijfplaats van Moritz, maar hij weet niet dat Elsie erachter is gekomen dat hij de sporen van de door Moritz gepleegde moorden uitwist. Nadat Max de derde moordlocatie van Moritz heeft ontdekt, geeft hij de hoop op dat hij zijn broer kan tegenhouden en besluit hij om terug te keren naar New York. Engelmacher voelt de hete adem van de politie in zijn nek en bedenkt met Karin een plan om terug te slaan om te voorkomen dat ze worden gepakt. Te zien op NPO 3.
11
mei
2021
(21:50)

Opgelicht?!

Spraakmakend programma over de praktijken van bedriegers, fraudeurs en oplichters. Maar ook met reconstructies van opmerkelijke oplichtingstrucs en aandacht voor meesteroplichters en misleiding. Oplichters, fraudeurs en misleiders worden door Opgelicht?! actief gezocht en geconfronteerd met hun daden en hun slachtoffers. Ook waarschuwt Opgelicht?! voor actuele trucs van fraude en bedrog. Te zien op NPO 1.
11
mei
2021
(20:35)

Het mooiste meisje van de klas

Karin groeit op in het Brabantse Rosmalen met 11 oudere broers en zussen. Als haar ouders scheiden, gaat Karin bij haar moeder wonen. Karin is de strenge opvoeding van haar moeder beu en gaat op 16-jarige leeftijd samenwonen in Den Bosch. Al snel wordt Karin als model gescout. Iets wat ze totaal oninteressant vindt: ze maakt liever de horeca onveilig. Bij een bezoek aan een café in Amsterdam ontmoet Karin haar grote liefde, met wie ze twee kinderen krijgt. Haar man heeft al twee kinderen uit een eerdere relatie. Na veel gelukkige jaren, komen er helaas scheuren in dit huwelijk en besluit Karin dat ze wil scheiden. Het sprookje is ten einde… Maar haar leven wordt helemaal ruw verstoord als de vader van haar kinderen totaal onverwachts overlijdt. Hoe gaat het nu ruim 6 jaar later met Karin? Te zien op NPO 1.
10
mei
2021
(21:35)

Dionne Dichtbij: Máxima

Dit jaar wordt H.M. Koningin Máxima vijftig jaar. Ter gelegenheid van deze mijlpaal reist Dionne Stax in een persoonlijke zoektocht door het leven van onze Koningin. Als jong meisje woont Máxima Zorreguieta in de keurige wijk Recoletta, in Buenos Aires. Haar vader en moeder hebben grote dromen voor haar en dus sturen ze Máxima naar een dure, eliteschool. Ze wordt klaargestoomd voor de high-society, bij voorkeur in het buitenland. Als afgestudeerd econome krijgt de ambitieuze Máxima een goede baan in New York. Maar dan ontmoet ze Kroonprins Willem-Alexander en staat haar leven ineens compleet op z’n kop. In de eerste aflevering ontmoet Dionne in Buenos Aires onder anderen een oude buurjongen, de bakker waar de familie koekjes haalde en een geliefde juf van de middelbare school. Te zien op NPO 1. 
8
mei
2021
(21:15)

Nu te zien!

Hij was een influencer avant la lettre en nam met zijn vroege fotomontages Adolf Hitler genadeloos op de korrel: De Duitse John Heartfield. Directeur van het Centraal Museum Bart Rutten bekijkt zijn politieke advertenties, decorontwerpen en boekomslagen in Museum De Fundatie in Zwolle. Daar is nog meer activistische kunst te zien, waaronder een multimediale installatie van rappers Typhoon en Sticks. Te zien op NPO 2.
7
mei
2021
(23:20)

Theater De Zwanensprong

Zwanensprong, geïnspireerd op de één-akter Zwanenzang van Anton Tsjechov. Waar in het origineel een oude acteur vermoeid afscheid neemt van het toneel, bestormen twee jonge actrices in Zwanensprong het lege podium om de wereld tot ontploffing te brengen en theater nieuw leven in te blazen. Zwanensprong is een filmische adaptatie van de gelijknamige voorstelling. Te zien op NPO 3.
7
mei
2021
(20:35)

Nick, Simon & Kees: Take a chance on me

In deze aflevering komen de mannen meer te weten over de jeugd van de ABBA-leden. Samen met Tonny, jeugdvriend van Bjorn en bassist in hun eerste band Hootenanny Singers, toeren ze
langs de belangrijke plekken uit Bjorn’s jeugd. Ze verlaten Västervik en op de terugweg naar Stockholm maken ze een pitstop in Linköping, waar Benny en Björn elkaar voor het eerst ontmoetten op een bankje. Terug in Stockholm nemen ze hun intrek in een echt Stockholm’s appartement en hebben ze afgesproken met Titti Sjoblom, zij deelde samen met een jonge Agnetha de rol van Maria Magdalena in de musical Jesus Christ Superstar. Nick wil de uitnodiging voor de eindsessie bij Benny’s kantoor droppen, waar hij ineens wel een hele bekende auto voor de deur ziet staan. Te zien op NPO 1.
7
mei
2021
(20:25)

Shadowplay

Nadat Max een mogelijk spoor in de zaak van twee vermoorde Amerikaanse soldaten heeft gevonden en weer is kwijtgeraakt, wordt zijn aandacht van het politieonderzoek afgeleid wanneer de voormalige commandant van zijn broer onthult dat Moritz een van de eerste soldaten was die getuige waren van de gruwelen in het concentratiekamp Dachau. Dat bracht hem ertoe om te deserteren en op zijn vernietigende missie te gaan. Max gaat op zoek naar een ondergrondse groep Joden die in de duisternis van de stad opereert om Duitse oorlogsmisdadigers te vermoorden. Hij hoopt dat ze informatie hebben over Moritz aangezien ze hetzelfde doel lijken na te streven als hij. Elsie komt in een lastig parket wanneer de Russische inlichtingendienst haar onder druk zet om in ruil voor de vrijlating van haar vermiste man informatie over Max te geven. Te zien op NPO 3. 
2
mei
2021
(10:30)

Muziekfeest op zondag: de mooiste Nederlandse luisterliedjes

Sterren NL opent de schatkist van de Nederlandse muziek en biedt het publiek een zondagochtendconcert aan met de mooiste luisterliedjes, vertolkt door Sjors van der Panne, 3JS, Edwin Evers, OG3NE, Dennis van Aarsen, Jeffrey Schenk en Hansen Tomas. De artiesten worden op akoestische wijze begeleid door gitaar, piano, violen en cello. Klein, intiem en tegelijkertijd groots. Met mooie beelden van passievolle artiesten en muzikanten in een prachtige, stijlvolle en inspirerende omgeving. Te zien op NPO 1.
1
mei
2021
(21:15)

Nu te zien!

Met rauwe, indringende sculpturen gemaakt van was, hars, touw en doeken, onderzoekt Berlinde de Bruyckere het menselijk lichaam en het lijden. Directeur van museum Voorlinden Suzanne Swarts bekijkt haar tentoonstelling in het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Daar toont De Bruyckere ook recente werken rondom het thema ‘engel’, die zij maakte in de eenzaamheid en isolatie van de corona crisis. Te zien op NPO 2.
30
april
2021
(20:30)

Nick, Simon & Kees: Take a chance on me

Na de succesvolle reeks Homeward Bound over Simon en Garfunkel, duiken Nick, Simon en Kees wederom in de wereld van een bekende popgroep. Dit keer is het de beurt aan Kees om zijn muzikale inspiratiebron uit te lichten: ABBA. Als klein jongetje is Kees al geraakt door de magie en de muziek van de Zweedse popgroep. Ook Nick en Simon zijn onder de indruk van hun muzikaliteit. Het trio reist naar verschillende plekken die van betekenis zijn geweest voor de bandleden Agnetha, Benny, Björn en Anni-Frid. Nick, Simon en Kees achterhalen als documentairemakers bijzondere verhalen en spreken met belangrijke personen om de geschiedenis van ABBA vast te leggen. Te zien op NPO 1.
30
april
2021
(20:25)

Shadowplay

Max McLaughlin, een politieman uit New York, maakt gebruik van zijn opdracht om in het naoorlogse Berlijn in 1946 een politiemacht op te zetten, om zijn dood gewaande broer te zoeken, die in de chaos die in de stad heerst wraak probeert te nemen op ondergedoken nazi's. 
Max is belast met het onderzoek naar de moord op twee Amerikaanse soldaten en moet, gezien de politieke spanningen in Berlijn, spitsroeden lopen. Tegelijkertijd probeert hij zijn oudere broer Moritz te beschermen, die erop uit is om ondergedoken nazi’s te vermoorden. Te zien op NPO 3.
28
april
2021
(23:00)

Close up: Jay Myself

Fotograaf Jay Maisel besloot enkele jaren geleden tot de verkoop van zijn monumentale woonhuis in New York City. Het gebouw - een voormalige bank met een vloeroppervlak van bijna 11.000 m2 - herbergde de gigantische kunstcollectie van de fotograaf. Goede vriend en filmmaker Stephen Wilkes volgde Maisel maandenlang bij het ontruimen van het pand. En passant vertelt hij over het opmerkelijke leven van de fotograaf. Te zien op NPO 2.
27
april
2021
(21:10)

Theater Maas

In het nieuwe, wekelijkse tv-programma Theater Maas gidst Cornald Maas de kijker samen met een bekende podiumkunstenaar door de agenda’s van de theaters en toneel- en muziekgezelschappen. Op welke voorstellingen en concerten kunnen we ons straks verheugen? Deze week met Pieter Derks. Te zien op NPO 2.
24
april
2021
(22:00)

Man en Kunst

Overal in de openbare ruimte kan je werk tegenkomen van de Koning van het staal: beeldhouwer André Volten. Niet alleen bij de Stopera in Amsterdam of op pleinen, ook in verschillende paleistuinen staat werk van deze na-oorlogse perfectionist. Prinses Beatrix is een groot fan van zijn werk. Presentator Lucas De Man gaat op diverse plekken in het land op zoek naar zijn werk, dat ook in de beeldentuin van het Kröller Müller museum in Otterlo te vinden is. Te zien op NPO 2.
24
april
2021
(21:15)

Nu te zien!

Directeur van Museum Gouda Marc de Beyer bekijkt in het Stedelijk Museum Breda realistische en magisch-realistische schilderijen uit de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. De werken van onder anderen Carel Willink, Dick Ket en Jan Mankes zijn geschilderd met heldere contouren en een focus op het ambacht. Soms roepen ze een magische sfeer op. Het merendeel van de doeken komt uit de collectie van Museum Arnhem, dat wegens renovatie gesloten is. Te zien op NPO 2.
23
april
2021
(23:05)

Man en Kunst

Presentator Lucas De Man stort zich op het leven en werk van James Ensor. Hij was de Belg met de Engelse naam, de man achter de maskers, de schilder die ook balletmuziek componeerde en in plaats van een vrouw een stad als muze had: Oostende! Vertrekpunt is het schilderij La Gamme d'Amour in het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Te zien op NPO 2. 
22
april
2021
(22:30)

Man en Kunst

Spotprenten met dieren in de hoofdrol, dat was de specialiteit van de zeventiende eeuwse Cornelis Saftleven. Een bijzondere schilder, die zelfs met Rubens samengewerkt zou hebben! Presentator Lucas De Man gaat op zoek naar het geheim achter zijn spectaculaire dierensatire bij het schilderij Satire op de uittocht van de geestelijkheid uit 's-Hertogenbosch in 1629 in het Noordbrabants museum. Te zien op NPO 2. 
21
april
2021
(23:05)

Man en Kunst

Talloze beroemde fotografen zijn beïnvloed door het werk van het Duitse echtpaar Bernd en Hilla Becher. Met hun sobere, uiterst precieze zwart-wit foto's van industrie, van hoogovens tot kolenmijnen, veroverden zij de wereld. Presentator Lucas De Man reist af naar het Ruhrgebied en bekijkt een echte kolenmijn en oude hoogovens. Daarnaast bespreekt hij de maar liefst 85 foto's van een steenkolenmijn in het Van Abbemuseum in Eindhoven. Op NPO 2.
20
april
2021
(21:10)

Man en Kunst

Ze was de eerste vrouw die naaktportretten van zichzelf schilderde, primitief en vol gevoel: Paula Modersohn-Becker (1876-1907). Presentator Lucas De Man duikt in het levensverhaal van deze unieke kunstenares. Paula kende een stormachtig leven. Ze kon niet kiezen tussen Parijs en het Duitse platteland, hield zich staande tussen mannelijke kunstenaars en overleed al op haar 31e in het kraambed. In het Kunstmuseum Den Haag hangt haar dramatische Zelfportret met hoed en sluier.  Lucas De Man bekijkt haar zelfportret en reist af naar het Duitse Worpswede, waar Paula een groot deel van haar leven doorbracht. Te zien op NPO 2. 
20
april
2021
(20:35)

Het mooiste meisje van de klas

Als je Annemiek Hoes, het mooiste meisje van de klas, zou moeten omschrijven dan hoor je bij velen hetzelfde: sterk, avontuurlijk en vrijheid. Met deze eigenschappen trekt Annemiek de wijde wereld in. Als succesvol DJ maakt ze furore. Van Miami tot Ibiza en van Mykonos tot Tel Aviv. Maar haar vrijbuitersleven kent ook zo zijn keerzijde. Ze staat er vaak alleen voor en zit nog vaker zonder geld. Na vele omzwervingen over de wereld, heeft Annemiek haar plekje nu gevonden op Bonaire. In 2019 krijgt Annemiek een ernstig auto-ongeluk en raakt in coma. Ze kruipt door het oog van de naald. 3 maanden lang ligt ze in een Colombiaans ziekenhuis. Dit ongeluk heeft haar kijk op het leven veranderd. Te zien op NPO 1.
19
april
2021
(20:25)

Kamp Waes

De kandidaten gaan de laatste dag van Kamp Waes in. Na een verschrikkelijk zware nacht volgt nog één laatste, grote test. Stijn en Fly willen weten of de resterende kandidaten ook kunnen functioneren in een team van echte Special Forces operatoren. Wie blijft aan boord en haalt het einde van Kamp Waes? Te zien op NPO 3.
17
april
2021
(21:15)

Nu te zien!

De enorme sculpturen en fantasierijke bouwwerken van de Franse kunstenares Eva Jospin hebben een ding gemeen: ze zijn allemaal gemaakt van karton. Directeur van De Fundatie Ralph Keuning bekijkt het sprookjesachtige werk van de dochter van de vroegere Franse president in het Noordbrabants Museum in Den Bosch. Te zien op NPO 2.
14
april
2021
(22:55)

Close up: Mae West - Dirty Blonde

De platinablonde actrice Mae West bereikte dankzij haar imago van geestige, sexy en wereldwijze vrouw de toppen van de roem in de jaren 30 van de vorige eeuw. En hoewel ze een comédienne was, klinkt in al Mae Wests rollen haar provocerende kritiek op traditionele man-vrouw verhoudingen door. Het unieke van West was dat ze bij dit alles de teugels van haar carrière stevig in eigen handen hield. Te zien op NPO 2.
14
april
2021
(20:25)

Kleine jongen: het echte leven van André Hazes

Deze vierdelige documentaire-reeks vertelt het levensverhaal van de beroemdste artiest van Nederland: André Hazes, die dit jaar 70 zou zijn geworden. Aan de hand van niet eerder vertoond beeldmateriaal uit het privé-archief van de familie Hazes en intieme reportages wordt er dieper ingegaan op André’s unieke talent, opvallende leven en kwetsbare ziel. Aan het woord komen o.a. zijn vrouw Rachel, familieleden en goede vrienden en collega-artiesten als André van Duin, Gerard Joling, Willeke Alberti en Simone Kleinsma, die uitgebreid hun persoonlijke ervaringen delen over de artiest en de mens Hazes. Te zien op NPO 3.
13
april
2021
(21:10)

Theater Maas

In het nieuwe, wekelijkse tv-programma Theater Maas gidst Cornald Maas de kijker samen met een bekende podiumkunstenaar door de agenda’s van de theaters en toneel- en muziekgezelschappen. Op welke voorstellingen en concerten kunnen we ons straks verheugen? Deze week met André van Duin. Te zien op NPO 2.
13
april
2021
(20:35)

Het mooiste meisje van de klas

De Gelderse Eva maakt niet alleen met haar looks een verpletterende indruk maar ook met haar lieve uitstraling. Eva heeft in haar leven al veel meegemaakt. Op 15 jarige leeftijd krijgt ze tijdens een vakantie met haar vader een hersenvliesontsteking. Ze raakt in coma. Als Eva 19 jaar oud is komt ze haar grote liefde Andre tegen. Het leven lacht hen toe en als kers op de taart worden Andre en Eva de gelukkige ouders van zoontjes Miro en Jim. Als Jim 7 jaar oud is, krijgt het gezin een eenzijdig auto-ongeluk. Jim is op slag dood. Hun gelukkig leven is in één klap over. Ondanks deze vreselijke gebeurtenis hebben Eva en Andre nog zoveel liefde te geven dat ze nog een kindje krijgen. Als Eva 40 jaar is krijgen ze nog een zoontje, Loet. Te zien op NPO 1.
12
april
2021
(20:25)

Kamp Waes

In deze aflevering staan de kandidaten voor de grootste uitdaging tot nu toe. De Special Forces willen weten hoe de kandidaten reageren wanneer ze gevangen genomen worden door een groep terroristen. Overleeft iedereen deze mentaal uiterst zware beproeving? Te zien op NPO 3.
10
april
2021
(21:15)

Nu te zien!

Wat doet het met je, als je een schilderij niet alleen kunt bekijken, maar ook kunt ruiken wat erop staat afgebeeld?! Marieke Uildriks, directeur van Museum Jan, onderzoekt het in het Haagse Mauritshuis. Daar ziet- en ruikt!- ze zeventiende eeuwse stinkende grachten, fris ruikende linnenkasten maar ook ambergrijs uit de darmen van een potvis, waarmee parfum werd gemaakt. Te zien op NPO 2.
7
april
2021
(22:55)

Close Up: Banksy most wanted

De maatschappijkritische muurschilderingen van straatkunstenaar Banksy verschijnen plotseling en op mysterieuze wijze van de ene op de andere dag op gebouwen in grote steden. Ze trekken massaal de aandacht en maken Banksy tot een van de grootste namen in de hedendaagse kunstwereld. Maar wie is toch die mysterieuze Banksy? Journalisten Aurelia Rouvier en Seamus Healy gaan op zoek en doen verrassende ontdekkingen. Te zien op NPO 2.
7
april
2021
(20:25)

Het beste van...Beyoncé

In Het beste van Beyoncé kijken we naar de hoogtepunten uit haar oeuvre. We zien de eerste stappen die Beyoncé Knowles in de showbizz zette met de groep Destiny's Child. Een belangrijk onderdeel van haar muziek is hoe deze in beeld te brengen. Het gevolg is veel geweldige clips waarbij kosten noch moeite gespaard zijn voor het beste resultaat. Onze gasten genieten van deze visuele rijkdom en beschrijven welke herinneringen zij hebben. Ook haar stem is herkenbaar uit duizenden. De rijke en veelzijdige carrière van één van de grootste sterren van de wereld zorgt voor een feest der herkenning. Te zien op NPO 3.
6
april
2021
(21:10)

Theater Maas

In het nieuwe, wekelijkse tv-programma Theater Maas gidst Cornald Maas de kijker samen met een bekende podiumkunstenaar door de agenda’s van de theaters en toneel- en muziekgezelschappen. Op welke voorstellingen en concerten kunnen we ons straks verheugen? Deze week met Simone Kleinsma. Te zien op NPO 2.
6
april
2021
(20:35)

Het mooiste meisje van de klas

Reshma is geboren en getogen in Den Haag en komt uit een Hindoestaans hecht gezin. In haar jeugd is Reshma veel gepest. Hoewel het pesten Reshma getekend heeft, weigert zij zich slachtoffer te voelen van het pestgedrag. In 2001 vertegenwoordigt Reshma als eerste vrouw met Aziatische roots een Europees land voor de Miss Universe-verkiezing. Uiteindelijk schopt Reshma het tot wethouder Jeugd, Zorg, Welzijn & Volksgezondheid en kan nu vanuit haar positie juist de buitenstaanders en zwakkeren in de samenleving helpen. Reshma’s levensverhaal is een inspirerend verhaal over het onrecht van pesten en hoe ze dat op een positieve manier in haar voordeel heeft laten werken. Ook is het een verhaal over hoe discriminatie meerdere kanten kan opwerken. Te zien op NPO 1.
5
april
2021
(20:25)

Kamp Waes

De kandidaten moeten op hun zesde dag in Kamp Waes een tactische missie tot een goed einde brengen. De Special Forces hebben een leider aangewezen die de groep op sleeptouw moet nemen. Zullen de kandidaten onder de enorme stress van een echte missie nog goed kunnen presteren? Te zien op NPO 3.
3
april
2021
(21:15)

Nu te zien!

Ann Demeester, directeur van het Frans Hals Museum, bezoekt een op dit moment heel relevante tentoonstelling over de pest in Museum Het Valkhof in Nijmegen. Die andere pandemie, die Europa vier eeuwen lang in zijn greep hield en tientallen miljoenen slachtoffers maakte. Waar oude meesters als Gabriël Metsu laten zien hoe de ziekte de kunst en samenleving op zijn grondvesten heeft doen schudden, reflecteren hedendaagse kunstenaars als Erwin Olaf en Berlinde de Bruyckere op de huidige corona pandemie. Te zien op NPO 2.
30
maart
2021
(20:30)

Ik Vertrek

Ruim tien jaar lang is Marc Waltman (57) programmamanager van het programma ‘Ik vertrek’ geweest. Dit moet hem hebben geïnspireerd, want nadat hij talloze emigratiedromen in vervulling heeft zien gaan, vertrekt hij zelf samen met de liefde van zijn leven, Madelon Walters (52). De Amsterdammers emigreren naar Spanje. In de buurt van het landelijke Comares willen de twee tortelduifjes een illegale olijfmolen ombouwen tot een ‘kind-onvriendelijk’ boetiek hotel met zes luxe kamers en restaurant. Voordat het zover is, moet er eerst flink worden verbouwd; dat wordt de taak van Marc. Madelon blijft nog even in Nederland om met haar foodtruck de kost te verdienen. Gaat het de twee geliefden lukken één jaar lang gescheiden te leven? En hoe goed is Marc zelf in verbouwen en emigreren? Na zoveel voorbeelden te hebben meegemaakt, zou hij beter moeten weten... Te zien op NPO 1.
29
maart
2021
(20:25)

Kamp Waes

Na vier dagen afzien hebben de overblijvende kandidaten laten zien wat ze fysiek aan kunnen. Nu volgt een heel andere test. Wie valt door de mand tijdens het uitvoeren van een missie? En met wie van de kandidaten zouden de Special Forces een oorlog willen beginnen? Te zien op NPO 3.
27
maart
2021
(16:10)

Nick & Simon spelen Simon & Garfunkel

Het duo Nick & Simon speelden ter gelegenheid van hun NSG project met een keur aan topmuzikanten in de Wisseloord Studios hun favoriete Simon & Garfunkel nummers. Die sfeervolle registratie is nu voor het eerst op televisie. Klassiekers als Homeward Bound, Cecilia, The Boxer en Bridge Over Troubled Water maken onderdeel uit van hun setlijst! Te zien op NPO 1.
26
maart
2021
(23:20)

Theater de Hokje

Anouar K, topcrimineel bij de Mocro Maffia, wordt live geïnterviewd door Kim, dé talkshow koningin van het moment, in een bij voorbaat al spraakmakende televisie-uitzending. Zodra Anouar K en zijn advocaat aan tafel gaan, blijkt alles anders te zijn dan aangekondigd en ontspoort de talkshow volledig. Kim en haar gasten spelen een gevaarlijk spel met elkaar en de kijker, en niks kan het dramatische slot nog tegenhouden. ‘De Hokje’ heeft de spanning en vorm van een whodunnit-thriller in combinatie met comedy en engagement. De film onderzoekt of het mogelijk is te ontsnappen uit het hokje waar je in gepropt zit. Te zien op NPO 3.
26
maart
2021
(21:20)

Nu te zien!

Directeur van het Centraal Museum Bart Rutten bekijkt in het Drents Museum in Assen de schilderijen van de hedendaagse Hollandse meester van het stilleven: Henk Helmantel. Zijn realistisch ogende kweeperen, kannen en schalen zijn met een door Mondriaan geïnspireerde abstractie gerangschikt. Te zien op NPO 2. 
24
maart
2021
(22:55)

Close Up: Nelson Carrilho - Ik ben een zwarte beeldhouwer

De Nederlands-Antilliaanse beeldhouwer Nelson Carrilho (1953) werd bekend toen hij in 1984 het beeld 'Mama Baranka' maakte, dat in het Vondelpark in Amsterdam staat. Hij maakte het beeld ter nagedachtenis aan Kerwin Duinmeijer, het slachtoffer van een racistische moord. In de afgelopen decennia vertelde Carrilho via zijn beeldhouwwerken het verhaal van de zwarte mens, waarbij hij op zoek is naar verbinding en verzoening in een verdeelde samenleving. Te zien op NPO 2.
23
maart
2021
(21:10)

Theater Maas

In het nieuwe, wekelijkse tv-programma Theater Maas gidst Cornald Maas de kijker samen met een bekende podiumkunstenaar door de agenda’s van de theaters en toneel- en muziekgezelschappen. Op welke voorstellingen en concerten kunnen we ons straks verheugen? Deze week met Hadewych Minis. Te zien op NPO 2.
23
maart
2021
(20:35)

Ik Vertrek

Personeelsadviseur Mascha (48) is geboren en getogen in het Brabantse Berkel-Enschot. Ze woont al jaren binnen een straal van 500 meter van haar ouders vandaan. ‘Ons pa en ma betekenen alles voor mij.’ Gelukkig is haar man René (47) ook een familiemens. Hij runt aan huis zijn eigen muziekschool. Twee jaar geleden vierden ze samen met hun dochters Zoë (17) en Sari (14) vakantie in Indonesië. Toen ze werden opgeschrikt door een hevige aardbeving, beseften ze dat het leven zo voorbij kan zijn. Ze besluiten in Spanje hun droom na te jagen. In Coín vinden ze een pand dat aan al hun eisen voldoet. Te zien op NPO 1.
22
maart
2021
(20:25)

Kamp Waes

De vermoeidheid eist zijn tol bij de meeste kandidaten. Kamp Waes is al vier dagen bezig en de groep heeft amper geslapen. Toch gaan de Special Forces onverbiddelijk door. Stijn en Fly willen weten wie onder druk en met amper een paar uur slaap toch kan blijven presteren. Wie blijft overeind en haalt het einde van dag 4? Te zien op NPO 3.
19
maart
2021
(21:20)

Nu te zien!

Suzanne Swarts, directeur van Museum Voorlinden, duikt in het fenomeen ‘spiegeling’ bij de tentoonstelling Mirror, Mirror in Kunsthal KAdE en ontdekt hoe kunstenaars de spiegel gebruiken om te verrassen, verwarren en misleiden. Te zien op NPO 2.
19
maart
2021
(20:35)

Flikken Maastricht

Wolfs en Eva nog steeds op zoek naar de locatie van het meisje en de bom. Ze ontdekken dat Donna lang niet alle informatie over Eddie en zijn vroegere deal met het OM heeft gegeven. Haar eigen rol in het mislukken van de deal heeft ze verzwegen. Dan begint het te dagen hoe Eddie zijn laatste bom wil gebruiken. De criminelen die zijn familie vermoord hebben, staan terecht in het paleis van Justitie in Maastricht… Dan ontdekken Wolfs en Eva dat het ontvoerde meisje een nichtje is van Donna, die al in vliegende vaart op weg is naar het paleis van Justitie. Het meisje wordt intussen door Romeo en Marion gevonden in een buitenwijk van Maastricht. Bij haar is helemaal geen aftellende bom. Wolfs en Eva begrijpen nu hoe Eddie de bom in het Paleis van Justitie wil krijgen. Zijn ze nog op tijd…? Te zien op NPO 1.
17
maart
2021
(20:25)

Het beste van...Disco

In ‘Het beste van… Disco’ nemen we een duik in het rijke disco-verleden. We kijken een groot aantal clips van artiesten, zoals ABBA, Spargo en The Trammps, met de disco-fans van nu. O.a. Anita Witzier, Sanne Wallis de Vries, Erik de Zwart en Gerard Joling zijn te gast in de studio. Te zien op NPO 3.
16
maart
2021
(20:30)

Het geheim van de meester

Het team duikt in de wereld van de 17e eeuwse kwakzalvers bij de reconstructie van ‘De Piskijker’ van Jan Steen. Door naar iemands urine te kijken zou de afgebeelde arts kunnen zeggen wat er mis is met dit jonge meisje... Thijs probeert zelf blauwe indigo-verf te maken en Lisa laat zien hoe je doorzichtig glas schildert. Te zien op NPO 2.
15
maart
2021
(20:25)

Kamp Waes

De kandidaten beginnen aan hun derde dag in Kamp Waes. En er staat een uitdagende proef op het programma. Op een plek even buiten het kamp wordt getest wat de kandidaten durven. Even later krijgen de resterende kandidaten een moeilijke boodschap: ze moeten een hele nacht uit handen van de Special Forces blijven terwijl ze zich een weg zoeken door de Hoge Venen. Te zien op NPO 3.
13
maart
2021
(20:25)

Ik Vertrek

Achterhoekers Jurgen Lieftink (52) en Marieke Legters (37) houden van het goede leven en daar hoort een goed glas wijn bij. Ze hebben – naast hun goedlopende makelaarskantoor - een eigen wijnhandel en organiseren wekelijks een proeverij. Ondanks dat ze niks te klagen hebben, dromen ze al jaren van een nieuw bestaan in Italië. ‘De manier van leven daar is mooier, de lucht is schoner en de mensen zijn vriendelijker.’ Op Sardinië hebben ze een vrijstaande woning met eigen wijngaard gekocht. Hier willen ze geen Bed & Breakfast, maar – hoe kan het ook anders - een Bed & Wine starten! Te zien op NPO 1.
12
maart
2021
(21:20)

Nu te zien!

Hoe kijken wij naar dieren? Margriet Schavemaker, artistiek directeur van het Amsterdam Museum, bekijkt in de Kunsthal Rotterdam 30 hedendaagse kunstwerken die de relatie tussen mens en dier onderzoeken. Een tentoonstelling met een staartje! Te zien op NPO 2.
12
maart
2021
(20:35)

Flikken Maastricht

Donna pakt de crimineel Eddie op heterdaad op. Aan Wolfs en Eva de taak om bij het verhoor een bekentenis los te krijgen. Maar Eddie is slim, geeft maar mondjesmaat informatie. Zijn motief lijkt duidelijk. Door een mislukte deal met het OM is zijn familie vermoord door de criminelen tegen wie hij wilde getuigen. Wolfs en Eva vermoeden dat er meer achter zijn zwijgen zit. En als blijkt dat de dochter van een hoge justitiemedewerker is ontvoerd, wordt dat bewaarheid. Het meisje ligt in de kofferbak van een auto met een bom die snel aftelt. Kunnen Wolfs en Eva haar nog redden? Marion en Romeo treffen Nick aan op het dak van een gebouw waar hij vanaf dreigt te springen. Te zien op NPO 1.
10
maart
2021
(20:25)

Het beste van...Disco

In ‘Het beste van… Disco’ nemen we een duik in het rijke disco-verleden met o.a. Anita Witzier, Gerard Joling, Sanne Wallis de Vries en Gerard Ekdom. Eind jaren '70 was de disco op zijn hoogtepunt en raakte ook de filmindustrie in de ban van deze muziek. De film 'Saterday Night Fever' was een enorm succes en trok miljoenen mensen naar de bioscoop. Dit zorgde voor een opleving van de carrière van de Bee Gees. We zien hun grootste hits zoals 'Stayin' Alive' en natuurlijk 'Saturday Night Fever'. Verder zien we o.a. hits van Donna Summer en ‘Miss You’ van The Rolling Stones. Te zien op NPO 3.
9
maart
2021
(21:10)

Theater Maas

In het nieuwe, wekelijkse tv-programma Theater Maas gidst Cornald Maas de kijker samen met een bekende podiumkunstenaar door de agenda’s van de theaters en toneel- en muziekgezelschappen. Op welke voorstellingen en concerten kunnen we ons straks verheugen? Deze week met Ilse Warringa. Te zien op NPO 2.
9
maart
2021
(20:35)

Ik Vertrek

Birgitta Wesseloo (47) heeft een hoge functie bij een bedrijf dat vorkheftrucks maakt. Haar werk bestaat niet alleen uit héél véél vergaderen, maar ook uit héél véél zakenreizen. Gelukkig is haar man Ton Wesseloo (49) de perfecte huisman; hij zorgt voor het huishouden en de kinderen Thomas (7) en Ruben (4). Ondanks deze duidelijke taakverdeling mist Birgitta het gezinsleven. Het stel besluit daarom het roer om te gooien. Ze hebben een kavel van 27.000 m2 in het Spaanse Busot gekocht. Op dat terrein willen ze maar liefst 86 vakantiehuisjes en 58 camperplaatsen maken. Te zien op NPO 1.
9
maart
2021
(20:30)

Het geheim van de meester

Het team reconstrueert een relatief ‘jong’ werk uit de vorige eeuw van de zeer succesvolle Nederlandse schilder Corneille. Wat gaat er schuil achter zijn altijd vrolijke en bijna kinderlijke werk? Joris doet technisch onderzoek en Thijs zoekt originele verf. Michel bezoekt fotograaf en goede vriend van Corneille, Nico Koster, en krijgt een helder beeld van de jonge Corneille in en vlak na de oorlog. Ook Lisa, die in eerste instantie niet zoveel heeft met het werk van Corneille, ontrafelt de gevoelige Corneille die in zijn kunst altijd probeert het positieve overeind te houden in een soms duistere wereld. Tijdens het schilderen wordt ze net als Corneille in haar atelier vergezeld door een kat. De cirkel is rond wanneer ook Nico Koster haar atelier bezoekt. Kan hij de reconstructie van het werk van zijn goede vriend waarderen? Te zien op NPO 2.
8
maart
2021
(20:25)

Kamp Waes

Na een zware eerste testdag worden de overblijvende kandidaten nu op een heel andere manier uitgedaagd. Met amper een paar uur slaap gaan ze een hele nacht op pad. Hoe gaan de kandidaten om met het gebrek aan slaap? En hoe reageren ze op één van de meest legendarische proeven uit de Special Forces opleiding? Te zien op NPO 3.
5
maart
2021
(21:20)

Nu te zien!

Ralph Keuning, directeur van Museum De Fundatie, laat zich overrompelen door de metershoge schilderijen van de Nederlandse kunstenaar Hans Broek. Rauw werk dat zonder opsmuk de kijker confronteert met het Nederlandse slavernijverleden. Te zien op NPO 2.
5
maart
2021
(20:35)

Flikken Maastricht

Eva krijgt een telefoontje vanuit een verhuiswagen doorgeschakeld. Het komt van een jong meisje dat zich verstopt heeft in een kast toen ze zag dat haar moeder ruzie had met de malafide verhuizers en van de trap werd gegooid. De vrachtwagen -met het meisje ongezien in de kast- rijdt inmiddels en het meisje heeft geen idee waar naar toe. Wolfs en Eva gaan achter het signaal van haar telefoon aan, maar dan verdwijnt het signaal in een gebied waar geen bereik is. Te zien op NPO 1.
 
3
maart
2021
(20:35)

Tussen Kunst en Kitsch

Er wordt vanuit diverse musea getaxeerd. Expert Martijn Akkerman taxeert een hanger die gemaakt is van rozenkwarts. Maar meestal is dat troebel van kleur, deze is doorzichtig en dat is heel bijzonder. Esther Aardewerk taxeert een 72-delige zilveren bestekset. Ze vertelt dat je tot in de 17e eeuw zelf je bestek mee moest nemen. Niet mes en vork, maar vaak alleen een lepel, daar kon je soep mee eten, de rest at je met je handen. Wie het zich kon veroorloven liet dit in edelmetaal uitvoeren. Rob Driessen taxeert een klok. Jarenlang is gedacht dat deze klok een ontwerp van architect Victor Horta was. Het is een zeldzaam en kostbaar klokkenstel. Te zien op NPO 1.
3
maart
2021
(20:25)

Het beste van...Disco

In ‘Het beste van… Disco’ nemen we een duik in het rijke disco-verleden. We horen dat de eerste stappen naar de echte disco-muziek werden gezet begin jaren '70 door o.a. James Brown. We zien hoe vooruitstrevend deze act was met een zwoel dansende danseres op een blok. Verder bekijken we met onze gasten de grootste Neder-disco-hits. Het blauwe pak van Jerney Kaagman staat bij menigeen op het netvlies gebrand. Spargo stond weken op nummer 1 met hun hit You and Me. Nederland was in de ban van de disco. Het is moeilijk om stil te blijven zitten bij deze rijke swingende terugblik. Te zien op NPO 3
2
maart
2021
(21:10)

Theater Maas

In het nieuwe, wekelijkse tv-programma Theater Maas gidst Cornald Maas de kijker samen met een bekende podiumkunstenaar door de agenda’s van de theaters en toneel- en muziekgezelschappen. Op welke voorstellingen en concerten kunnen we ons straks verheugen? Deze week met Jacqueline Govaert. Te zien op NPO 2.
2
maart
2021
(20:35)

Ik Vertrek

Hoe zou het toch zijn met familie Boerkamp? Veertien jaar geleden verruilden Alwin en Bionda en hun zoons Mike, Robbie en Jim hun rijtjeshuis in Twello voor het zonnige Italië. Na het runnen van een bed & breakfast en een agriturismo is het nu tijd voor het grote werk! Alwin en Bionda hebben een braakliggend terrein in de badplaats Cupra Marittima gekocht. Hier willen ze een gigantisch beach resort bouwen. Over een kleine zes maanden moeten er 55 luxe tenten met eigen sanitair, zwembad, restaurant, receptie en speeltuin staan. Een week voordat de bouw van start zou gaan, trekt een grote investeerder zich terug. Te zien op NPO 1.
2
maart
2021
(20:25)

Het geheim van de meester

Deze week reconstrueert het team een 17e eeuws ‘trompe l’oeil’: een bedrieglijk echt geschilderde afbeelding van een prikbord met daarop kostbare persoonlijke spulletjes van de schilder zelf; Samuel van Hoogstraten, een leerling van Rembrandt. Michel en Thijs proberen alle afgebeelde spulletjes voor Lisa te verzamelen of zelf te maken. Lisa staat voor de uitdaging om alle structuren van deze verschillende materialen met haar kwast levensecht weer te geven. Ook duikt Michel in de symboliek van de getoonde spulletjes en ontdekt daardoor meer over het kinderloze huwelijk van Van Hoogstraten en zijn vrouw Sara. Te zien op NPO 2.
1
maart
2021
(20:25)

Kamp Waes

Tom Waes stelt zijn 15 geselecteerde kandidaten voor aan de Belgische Special Forces. De Special Forces willen vandaag vooral uitzoeken wat voor vlees ze in de kuip hebben. Hoe zullen de kandidaten omgaan met de eerste tests van de Special Forces? En hoeveel van de 15 startende kandidaten blijven er na vandaag nog over? Te zien op NPO 3.
27
februari
2021
(18:30)

Make-up Cup

In Make-up Cup gaat Nikkie de Jager op zoek naar de nieuwe make-up artist van Nederland. De jonge talenten toveren hun gezicht om van blanco canvas tot adembenemend kunstwerk. Van beauty looks tot fantasierijke grime-creaties, alles komt voorbij. Nikkie is dé expert op het gebied van make-up en beoordeelt de talenten op hun techniek en creativiteit. In de finale wordt ze bijgestaan door Davina Michelle. Te zien op NPO Zapp.
27
februari
2021
(17:05)

Ali B op volle toeren

Ali B brengt iconen uit de Nederlandse muziekindustrie samen met talenten uit de hiphop scene voor een muzikaal eerbetoon. In deze laatste aflevering krijgt de jonge rapper ADF Samski niet één maar twee artiesten tegenover zich, want Ali koppelt hem aan kleinkunst duo Veldhuis & Kemper. Te zien op NPO 1.
25
februari
2021
(21:30)

Dit Was Het Nieuws

Harm Edens, Jan Jaap van der Wal en Peter Pannekoek leggen het nieuws van de afgelopen week onder de satirische loep. Te gast zijn Fons Lambie en Alexander Klöpping. Te zien op NPO 1.
24
februari
2021
(22:55)

Close Up: Luc Tuymans - In het licht van de argwaan

Het werk van de Vlaamse kunstenaar Luc Tuymans (1958) is vaak gebaseerd op foto's. Zijn oeuvre verkent onze verhouding tot de geschiedenis en ook ons schijnbare vermogen om die geschiedenis te negeren. Regisseur John Albert Jansen volgt Tuymans bij het inrichten van een expositie in Venetië en interviewt hem in zijn studio in Antwerpen. Gaandeweg blijkt dat de beladen en verborgen familiegeschiedenis van de kunstenaar een rol speelt in zijn raadselachtige werk. Te zien op NPO 2.
23
februari
2021
(21:10)

Theater Maas

In het nieuwe, wekelijkse tv-programma Theater Maas gidst Cornald Maas de kijker samen met een bekende podiumkunstenaar door de agenda’s van de theaters en toneel- en muziekgezelschappen. Op welke voorstellingen en concerten kunnen we ons straks verheugen? Deze week met Maike Meijer. Te zien op NPO 2.
23
februari
2021
(20:30)

Ik vertrek

In 2018 vertrokken Dennis Henebiens en Vanessa van Hemert met hun twee kinderen naar het Oostenrijkse skidorp Mallnitz.  Een droom van Dennis. Anderhalf jaar later is het gezin volledig geïntegreerd. En nu is het eindelijk de beurt aan Vanessa om haar droom te verwezenlijken... En kent u de mensen met het kartonnen huis nog? In 2019 vertrokken David en Gine Shearlaw richting Spanje. In twee maanden tijd moest het omgetoverd worden tot Bed & Breakfast. De juiste vergunningen lieten op zich wachten en het huis bleek niet bestand te zijn tegen noodweer. We zijn de avonturen van het stel blijven volgen. Te zien op NPO 1.
23
februari
2021
(20:25)

Het geheim van de meester

Het team zet zich deze week schrap voor de reconstructie van een bijna onmogelijk werk;  ‘De Toren van Babel’ van Bruegel. Lisa loopt vast in onmetelijk veel kleine details en de honderden afgebeelde poppetjes. Thijs verdiept zich in het Bijbelverhaal over de Toren van Babel. Michel reist af naar Antwerpen; de kosmopolitische stad waar de 16e -eeuwse Breugel zijn inspiratie opdeed. Bruegel blijkt een meester te zijn geweest in het observeren van de stad zelf maar ook van haar politieke en religieuze problemen. Lukt het Lisa ondertussen om dit enorme werk  überhaupt àf te krijgen? Te zien op NPO 2.
21
februari
2021
(21:45)

Splntr!

Splinter Chabot ontvangt in zijn wekelijkse talkshow SPLNTR! jonge, spraakmakende en niet alledaagse gasten uit de wereld van kunst, cultuur, politiek en media. Met open vizier gaat Splinter op zoek naar bijzondere verhalen en kleurrijke anekdotes. Iedere week komen drie gasten langs om te praten over hun drijfveren, uitdagingen en eventuele obstakels die nog overwonnen moeten worden. Geen taboes, alles is bespreekbaar, nooit voor de hand liggend en vaak verrassend. Dat is SPLNTR!. Te zien op NPO 3.
21
februari
2021
(20:25)

Op zoek naar Maria

Na tien jaar keert het programma Op zoek naar… terug op televisie. Na zoektochten naar Evita, Joseph, Zorro en Mary Poppins wordt er nu, onder begeleiding van presentator Frits Sissing, gezocht naar Maria. Tien talentvolle kandidaten met uiteenlopende ervaring moeten zich bewijzen tegenover een vierkoppige jury die hun optredens op professionele wijze becommentarieert. Wie van de tien Maria’s zal de felbegeerde hoofdrol in de musical The Sound of Music winnen? Te zien op NPO 1.
20
februari
2021
(18:30)

Make-up Cup

In Make-up Cup gaat Nikkie de Jager op zoek naar de nieuwe make-up artist van Nederland. De jonge talenten toveren hun gezicht om van blanco canvas tot adembenemend kunstwerk. Van beauty looks tot fantasierijke grime-creaties, alles komt voorbij. Nikkie is dé expert op het gebied van make-up en beoordeelt de talenten op hun techniek en creativiteit. Daarin wordt ze deze week bijgestaan door gastjurylid Miljuschka Witzenhausen. Te zien op NPO Zapp.
19
februari
2021
(20:30)

Flikken Maastricht

Een man die op straat loopt te schelden en tieren, wordt door Romeo en Marion aangehouden. Romeo incasseert enkele klappen. Dan blijkt dat hij een tas met een behoorlijke som geld bij zich heeft. Als hij dan ook nog lid van een motorclub blijkt te zijn, gaan Eva en Wolfs dieper op de zaak in. Hoewel de club geen slechte naam heeft, zijn er nieuwe leden die niet brandschoon zijn. De man houdt vol dat hij alleen psychisch in de war is maar Wolfs en Eva vermoeden dat er meer aan de hand is.  Romeo en Marion krijgen met een kunstroof te maken. Geen bekende kunst uit een museum, maar iemand die inbreekt in ateliers van kunstenaars en daar werken steelt. Wolfs wordt door Donna bij haar onderzoek betrokken. Te zien op NPO 1.
17
februari
2021
(23:00)

Close Up: Abbas Attar - Fotograaf zonder grenzen

Fotograaf Abbas Attar - kortweg Abbas genoemd - fotografeerde 50 jaar lang mensen over de hele wereld, vaak in extreme omstandigheden zoals tijdens oorlogen, revoluties en levend onder fanatieke religieuze regimes. Tijdens de laatste maanden van zijn leven reflecteert Abbas in intieme setting op zijn belangrijkste werk, foto's die hij uitkoos op thema's als geweld, spiritualiteit, schoonheid en verdriet. Te zien op NPO 2.
17
februari
2021
(20:30)

Tussen Kunst en Kitsch

Er wordt vanuit Museum More Gorssel getaxeerd. Expert Willem de Winter taxeert een prent van een oog met daarin een doodshoofd. De prent is gemaakt door Maurits Cornelis Escher. Escher is een bekend graficus, hij hoort bij de groten uit de Nederlandse twintigste eeuw. Hij is beroemd geworden met zijn vlakvullingen en optische illusies van onmogelijke voorstellingen. Dit is een ‘mezzotint’, een techniek waardoor je fijne en bijzondere nuances kunt aanbrengen, met halftonen en veel contrast. In zijn oeuvre van circa 450 prenten zijn maar 7 mezzotinten bekend. Te zien op NPO 1.
16
februari
2021
(20:30)

Ik vertrek

Maarten van Eerd (51) is na 25 jaar als verpleegkundige te hebben gewerkt toe aan een nieuwe uitdaging. ‘Ik wil dat mensen naar me toekomen voor de fijn en niet voor de pijn.’ Gelukkig houdt zijn vrouw Dominique Stol (59) ook wel van avontuur en gaat met hem mee naar het land van de pizza’s en de pasta’s. In het Italiaanse gehucht San Benedetto Val di Sambro hebben ze hun droomhuis gevonden. Dat willen ze ombouwen tot Bed & Breakfast met minicamping. Dominique heeft haar eigen ‘thoughtfullness-methode’ ontwikkeld en wil daarover speciale themaweekenden organiseren. Te zien op NPO 1.
16
februari
2021
(12:10)

Theater Maas

In het nieuwe, wekelijkse tv-programma Theater Maas gidst Cornald Maas de kijker samen met een bekende podiumkunstenaar door de agenda’s van de theaters en toneel- en muziekgezelschappen. Op welke voorstellingen en concerten kunnen we ons straks verheugen? Deze week met Gijs Scholten van Aschat. Te zien op NPO 2.
14
februari
2021
(09:25)

Sterren NL Valentijnsconcert

Op Valentijnsdag zendt Sterren NL het Valentijnsconcert met Thomas Berge uit. In een akoestische setting zingt Thomas Nederlandstalige en Engelstalige liefdesliedjes. Zo zingt hij ‘All of me’ van John Legend, maar ook ‘Leun op mij’ van Ruth Jacott komt voorbij. Dat is nog eens romantisch wakker worden met Sterren NL! Te zien op NPO 1.
13
februari
2021
(18:30)

Make-up Cup

In Make-up Cup gaat Nikkie de Jager op zoek naar de nieuwe make-up artist van Nederland. De jonge talenten toveren hun gezicht om van blanco canvas tot adembenemend kunstwerk. Van beauty looks tot fantasierijke grime-creaties, alles komt voorbij. Nikkie is dé expert op het gebied van make-up en beoordeelt de talenten op hun techniek en creativiteit. Daarin wordt ze deze week bijgestaan door gastjurylid Jeangu Macrooy. Te zien op NPO Zapp.
13
februari
2021
(13:10)

Sterren NL Carnaval

Ieder jaar geeft Omroep Brabant de aftrap voor het jaarlijkse carnavalsgedruis met de uitzending van hun live-evenement 3 Uurkes Vurraf. Dit jaar zal carnaval niet zo zijn als anders. Dit jaar brengen we een aangepast programma waarbij carnavalsartiesten optreden voor een vidiwall met daarop honderd Brabantse huishoudens die zo verkleed en hossend door de woonkamer gaan. Bij Sterren NL zie je een compilatie van dit coronaproof spektakel. Met optredens van onder anderen de Deurzakkers, de Alpenzusjes, Vieze Jack, Lamme Frans en Snollebollekes. Te zien op NPO 1.
12
februari
2021
(23:25)

Het beste van... Love Song

In het ‘Beste van Love Songs’ bekijken Bekende Nederlanders clips van liefdesliedjes en bespreken het gevoel dat liefde in de breedste zin van het woord, van ontluikende liefde tot break-up, bij hen oproept. Met o.a. Sanne Wallis de Vries en Thomas Cammaert, Jurre Geluk, André Dongelmans, Tanja Jess en Froukje de Both. Te zien op NPO 3.
12
februari
2021
(20:30)

Flikken Maastricht

Een campinghouder wordt vrijwel in het zicht van zijn gasten doodgeschoten. Alles wijst in de richting van een dronken gaste, met wie  hij vaker ruzie had. Ze weet zelf van niets door haar dronkenschap. Een op het eerst oog eennvoudige zaak die Wolfs in zijn eentje kan doen, aangezien Eva  ineens een paar dagen weg is. Romeo en Marion behandelen de aangifte van een meisje dat in een supermarkt belaagd is. Is ze een aanrandingsslachtoffer of schuilt er meer achter? Te zien op NPO 1.
11
februari
2021
(21:30)

Dit Was Het Nieuws

Harm Edens, Jan Jaap van der Wal en Peter Pannekoek leggen het nieuws van de afgelopen week onder de satirische loep. Te gast zijn Roué Verveer en Alex Ploeg. Te zien op NPO 1.
10
februari
2021
(23:00)

Close Up: Suzanne Heintz - Art imitating life

Fotografe Suzanne Heintz realiseert zich al vroeg dat van vrouwen nog altijd verwacht wordt dat ze voor huisje-boompje-beestje kiezen. Om mensen aan het denken te zetten over dit benauwende verwachtingspatroon, begint zij zichzelf op mooie locaties te fotograferen met aan haar zijde de perfecte echtgenoot en het perfecte dochtertje. Maar wie beter kijkt, ziet dat zowel de man als het kind etalagepoppen zijn. Te zien op NPO 1.
10
februari
2021
(20:30)

Tussen Kunst en Kitsch

Er wordt vanuit het Louwman Museum getaxeerd. Expert Titia Reuser taxeert een Art Deco ring. Ze vertelt dat de kwaliteit van de steen hoog is. Het slijpsel is vierkant, ‘carré’. Dit rustige slijpsel voegt geen extra schittering toe aan de de steen, zoals bij het briljantslijpsel. Bij een carré moet de steen het helemaal zelf doen en dit slijpsel wordt daarom alleen toegepast bij diamanten van hoge kwaliteit. Het is modern qua ontwerp, met strakke, geometrische vorm in Art Deco stijl. Verder taxeert Jan Beekhuizen een tinnen kan. De vorm van de kan is typerend voor Noord-Frankrijk/Zuid-België. De kan blijkt uit Doornik te komen, op z’n Frans Tournai. Te zien op NPO 1.
20
december
2020
(00:05)

The Split

Nathan is nu echt weg bij Hannah en daar is ze kapot van. Christie ziet zijn kans en probeert hun relatie nieuw leven in te blazen, maar het is maar de vraag of ze dat nog wel wil. Nina vertelt de vader van haar baby precies hoe ze de toekomst voor zich ziet en Rose besluit niet langer te wachten op een groots en meeslepend leven, maar er nu gewoon iets van te maken. Richie denkt dat hij Fi wel aankan, maar dan duiken er nog meer vrouwen op. Te zien op NPO 1.
18
december
2020
(20:35)

Ik vertrek

Voor het eerst in de Ik Vertrek geschiedenis volgen we mensen die maar liefst drie keer emigreerden, naar drie verschillende landen. Na een mislukt avontuur in Frankrijk, treffen we de twee in Duitsland. Hoewel ze een charmant plekje tussen de koeien hebben, is dit ook niet hun eindbestemming. Die ligt – als het goed is - in Spanje! Hier willen ze retreat programma’s opzetten voor groepen. Nog voordat de verbouwing is gestart, hebben ze al de eerste boeking binnen! Over vijf weken ontvangen ze twaalf personen en er moet nog héél véél gebeuren. De vraag is of Laurens en Brigitte die uitdaging aan kunnen… Te zien op NPO 1.
16
december
2020
(21:30)

Dokters van morgen

Welke rol kan kou spelen bij het verbeteren van onze gezondheid? En hoe goed en gezond is het voor ons allemaal om het af en toe eens heel koud te hebben? Heeft het bijvoorbeeld zin om een ijsbad te nemen, koud af te douchen of de verwarming lager te zetten. Antoinette volgt in de laatste aflevering meneer Scheffer die een nieuwe methode ondergaat om zijn longkanker te behandelen. De tumor wordt hierbij bevroren en de bijwerkingen zouden daardoor minimaal zijn. Kan meneer Scheffer gewoon blijven biljarten tijdens de behandelingen? Te zien op NPO 1.
16
december
2020
(20:25)

Het beste van... 50 jaar Toppop

Met haar auto vol keukengerei en servies en haar jonge hond Hughie als reisgenoot gaat Yvette van Boven op culinaire roadtrip. Op zoek naar lekkernijen die Nederland ons brengt, reist de culinair auteur en topkok naar verschillende streken van ons land. Yvette ontmoet enthousiaste mensen die haar de fijne kneepjes laten zien van hun passie; lekker eten. En laat dat nou ook de liefde van Yvette zijn. Overal waar zij komt, van boerenerven tot in de haven, maakt zij met de producten uit die streek de heerlijkste gerechten. Te zien op NPO 3.
14
december
2020
(19:30)

De streken van Van Boven

Met haar auto vol keukengerei en servies en haar jonge hond Hughie als reisgenoot gaat Yvette van Boven op culinaire roadtrip. Op zoek naar lekkernijen die Nederland ons brengt, reist de culinair auteur en topkok naar verschillende streken van ons land. Yvette ontmoet enthousiaste mensen die haar de fijne kneepjes laten zien van hun passie; lekker eten. En laat dat nou ook de liefde van Yvette zijn. Overal waar zij komt, van boerenerven tot in de haven, maakt zij met de producten uit die streek de heerlijkste gerechten. Te zien op NPO 2.
13
december
2020
(00:10)

The Split

De sekstape van Fi, Richie en hun nanny wordt gelekt, wat voor nog meer problemen zorgt. Het wordt steeds duidelijker dat Richie gevaarlijk is, niet alleen voor zijn vrouw, maar voor iedereen in zijn omgeving. Hannah en Nathan leggen het weer bij, maar als Nathan nóg een oud geheim te horen krijgt, zou dat wel eens de druppel kunnen zijn. Nina zet haar eerste stappen op de weg naar een leven zonder alcohol. Te zien op NPO 1.
12
december
2020
(20:30)

Kamp van Koningsbrugge

In Kamp Van Koningsbrugge, staat van Jeroen van Koningsbrugge voor een enorme uitdaging…. Zoek 15 gewone burgers die denken dat ze mentaal en fysiek sterk genoeg zijn, om een van de zwaarste opleidingen van Nederland aan te kunnen: De opleiding van de Special Forces. Van Koningsbrugge levert zijn mensen af aan een team van zeer ervaren specialisten, die de rekruten onder handen gaat nemen. Een uniek experiment waarin het uiterste gevraagd wordt… en van Koningsbrugge is daar om zijn mannen en vrouwen een hart onder de riem te steken… Te zien op NPO 1.
12
december
2020
(18:25)

Lang Leve de Muziek Show

In een zinderende finale zetten de twee beste klassen nog één keer alles op alles om de overwinning binnen te slepen. In deze laatste aflevering zingt Buddy samen met zijn gast Romy Monteiro de sterren van de hemel. Met een spetterend muzikaal optreden, bewijzen beide klassen dat zij de muzikaalste zijn. Er kan slechts 1 winnaar zijn, dus wie wint de grote finale en mag zich De Muzikaalste Klas van Nederland 2020 noemen? Te zien op NPO Zapp.
11
december
2020
(20:30)

Ik vertrek

Na een zonovergoten vakantie op Kreta komen Ronald Jongema (50) en Janine Bosman (47) tot de conclusie dat ze niet blij zijn met het leven dat ze tot dan toe leiden. Janine hopt van baan naar baan, maar zit nergens echt op haar plek. Ronald werkt ruim tien jaar als serviceadviseur voor een groot automerk en hij vindt het welletjes geweest. Ze zeggen hun baan op en vertrekken naar Frankrijk. In de Vogezen hebben ze een gedateerde chambres d’hôtes gekocht. Na de overdracht gaan ze voortvarend te werk, want ze willen over zes maanden hun deuren openen. Al snel stuiten ze op allerlei gebreken: er zit houtrot in de vloeren, alle kozijnen zijn toe aan vervanging en de kelder staat blank. Het onverminderde enthousiasme maakt plaats voor de nodige frustratie. De verbouwing wil maar niet vlotten en het zware werk eist zijn tol. Is hun oude leventje dan toch eigenlijk zo slecht nog niet? Te zien op NPO 1.
9
december
2020
(21:40)

Dokters van morgen

Miljoenen Nederlanders kampen met een chronische ontstekingsziekte zoals diabetes, reuma of astma. Zij worden hier vaak levenslang voor behandeld. Maar hoe kan het eigenlijk dat de een wel reuma krijgt en de ander niet? En kun je via leefstijl deze ziekte de kop indrukken? Antoinette spreekt in de derde aflevering van Dokters van Morgen de eeneiige tweeling Bram en Joris. De één heeft chronische ontstekingen in zijn darm en de ander heeft nergens last van. Daarnaast volgen we een jaar lang deelnemers die meedoen aan een wetenschappelijk onderzoek van reuma-expertisecentrum Reade in Amsterdam. De reuma- en artrose patiënten slikken jarenlang medicijnen en proberen met een nieuwe leefstijl daar vanaf te komen. Heeft dit effect op hun ontstekingsziekte? Te zien op NPO 1.
6
december
2020
(22:55)

3Lab: Wat achterblijft

Na het overlijden van hun moeder staan drie zussen voor de taak hun ouderlijk huis leeg te halen. Door het opruimen worden ze opnieuw geconfronteerd met de dood van hun moeder en het onvermijdelijke afscheid van spullen die de herinnering aan hun verleden in leven houden. Het grillige, onderhuidse rouwproces weerspiegelt zich in de manier waarop het huis en de spullen ontmanteld worden. Te zien op NPO 3.
6
december
2020
(21:30)

Vliegende Hollanders

KLM boekt na twintig jaar voor het eerst winst, voornamelijk door de vele vluchtelingen die hun land verlaten voor de naderende oorlog. Als overal in Europa luchtruimen worden gesloten ontwikkelt Plesman een idealistisch plan om de vrede te bewaren. Maar hij heeft Fokker nodig om dit plan aan de man te brengen. Te zien op NPO 1.
6
december
2020
(21:20)

Draadstaal

Satirisch sketchprogramma waarin Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven in de huid kruipen van onbekende Nederlanders. Ze geven een stem aan de Nederlanders die zich met een welhaast bovenmenselijke inspanning door de covid- en andere crises heen slaan. Met elke week een first date, Fred en Ria, de grote actualiteit en allerhande tragikomisch klein leed. Te zien op NPO 3.
6
december
2020
(00:00)

The Split

Christie is gekwetst en woedend nu hij van Hannahs abortus weet en dreigt Nathan alles te vertellen. Die vermoedt zelf al iets, en die vermoedens worden al snel bevestigd. Hannah ziet alles om zich heen instorten. Met Nina gaat het niet veel beter, want ze merkt dat ze ondanks haar zwangerschap niet kan stoppen met drinken. Ruth krijgt een onderscheiding, maar heeft zo haar eigen ideeën over haar pensioen. Te zien op NPO 1.
5
december
2020
(21:40)

Kamp van Koningsbrugge

In Kamp Van Koningsbrugge, staat van Jeroen van Koningsbrugge voor een enorme uitdaging…. Zoek 15 gewone burgers die denken dat ze mentaal en fysiek sterk genoeg zijn, om een van de zwaarste opleidingen van Nederland aan te kunnen: De opleiding van de Special Forces. Van Koningsbrugge levert zijn mensen af aan een team van zeer ervaren specialisten, die de rekruten onder handen gaat nemen. Een uniek experiment waarin het uiterste gevraagd wordt… en van Koningsbrugge is daar om zijn mannen en vrouwen een hart onder de riem te steken… Te zien op NPO 1.
5
december
2020
(18:20)

Lang Leve de Muziek Show

In deze tweede halve finale strijden weer twee klassen tegen elkaar. En alles draait om muziekkennis, maar ook om behendigheid en snelheid wanneer de kinderen de Gierende Gitaar beklimmen. De leerkrachten gooien al hun muzikaliteit in de strijd en betreden het gevreesde podium. Welke klas gaat door naar de grote finale en is nog steeds in de race om De Muzikaalste Klas van Nederland te worden? De co-host van deze aflevering is Donnie. Te zien op NPO Zapp.
4
december
2020
(20:30)

Ik vertrek

Jean Paul (51) en Rosalie (33) Mensing zijn gek op Italië. Ze eten het liefst elke dag pizza of pasta, elk jaar is het land hun vaste vakantiebestemming; ze zijn dol op de Italiaanse atmosfeer en mentaliteit. De blijdschap is dan ook groot als ze samen met hun kinderen Aras (8) en Isabella (2) naar Umbrië vertrekken. Hier hebben ze een vervallen pand met een flink stuk grond gekocht. In drie maanden willen ze vier appartementen opknappen en een glamping bouwen. Nog geen half uur na de sleuteloverdracht lopen ze al tegen de nodige gebreken aan: de gas- en elektriciteitsinstallaties zijn niet goed, het dak lekt en de pomp van het zwembad is kapot. Het kost tienduizenden euro’s om dit te repareren en dat geld hebben ze niet. Gelukkig zijn ze reuze flexibel, voor geen gat te vangen en optimistisch! Te zien op NPO 1.
2
december
2020
(21:30)

Dokters van morgen

Antoinette spreekt in de tweede aflevering Elbrich, die op haar negende vanwege kanker moest starten met chemotherapie en preventief een eierstok liet invriezen. Nu, bijna vijftien jaar later, volgt Dokters van Morgen het hele proces van het ontdooien en het terugplaatsen van haar eierstok. Is het mogelijk voor Elbrich om toch zwanger te worden? Daarnaast is er aandacht voor - ja, hij bestaat eindelijk - een anticonceptiemiddel voor mannen. Een gel, ontwikkeld in Engeland, die door het smeren op de bovenarm van de man een zwangerschap bij een vrouw kan voorkomen. Antoinette gaat de straat op met de vraag: is de Nederlandse man bereid deze gel te gebruiken? En, vertrouwen de vrouwen de smeer-bereidheid van de mannen? Te zien op NPO 1.
2
december
2020
(20:30)

Tussen Kunst en Kitsch

Deze uitzending van Tussen Kunst en Kitsch wordt er vanuit het diverse musea getaxeerd. Expert Jaap Polak taxeert een Ghandara reliëf.
Op dit reliëf is koningin Maya te zien en links daarvan het prinsje als kind. Zij werd zwanger tijdens een droom over een olifant. Na tien maanden zwangerschap was ze onderweg naar haar vader om daar het kind te krijgen. Onderweg in het Lumbini park stond zij tegen een boom en daar werd haar kind geboren: het kind kwam uit haar zij. Het reliëf is gemaakt van grijze leisteen, schist genoemd. Het is in Pakistan gemaakt rond de 2e-3e eeuw na Christus. Verder taxeert Marcel Brouwer een spiegel. Deze spiegel is gemaakt door Jan Toorop. Er is een spiegel bekend van Toorop uit 1898 die Le Pêcheur (De visser) heet en daar is precies dezelfde afbeelding op te zien als deze spiegel maar dan omgedraaid. Hij heeft toen een serie gemaakt van zes verschillende spiegels waarvan deze een onderdeel is. Je ziet bij deze afbeelding dat hij in Domburg en Katwijk heeft gewoond, de visser met de zee op de achtergrond. Dit is wel de meeste eenvoudige uit de serie, de andere ontwerpen zijn veel sierlijker. Te zien op NPO 1.
29
november
2020
(21:20)

Vliegende Hollanders

Als in een week tijd drie toestellen van KLM crashen, geven Plesman en Fokker daar elkaar de schuld van. Ze maken ruzie via de pers, en Fokker probeert Plesman via de publieke opinie te overtuigen weer nieuwe burgertoestellen bij hem te bestellen. De relatie tussen de mannen bereikt een dieptepunt, als Plesman een zware klap in zijn privéleven te verwerken krijgt. Te zien op NPO 1.
29
november
2020
(17:00)

Eurovisie Junior Songfestival

De meidengroep Unity vertegenwoordigt Nederland tijdens de internationale finale. Jayda, Maud, Naomi en Demi zingen hun nummer ‘Best friends’ voor miljoenen mensen in Europa. De vakjury en de kijkers thuis bepalen uiteindelijk wie de winnaar wordt. De internationale finale wordt live uitgezonden en Jan Smit verzorgt het commentaar. Te zien op NPO Zapp.
29
november
2020
(00:10)

The Split

Nina is maar net weggekomen zonder aanklacht voor winkeldiefstal en twijfelt nu enorm of ze wel een abortus wil. Rose is ervan overtuigd geraakt dat ze een andere vader heeft dan Hannah en Nina en wil dat aantonen met een DNA-test. Nathan geeft een verrassingsfeest voor hun twintigste trouwdag, maar het wordt een onthutsende avond waarop meer dan één geheim wordt onthuld, en dat zou wel eens verstrekkende gevolgen kunnen hebben. Te zien op NPO 1.
28
november
2020
(20:30)

Kamp van Koningsbrugge

In Kamp Van Koningsbrugge, staat van Jeroen van Koningsbrugge voor een enorme uitdaging…. Zoek 15 gewone burgers die denken dat ze mentaal en fysiek sterk genoeg zijn, om een van de zwaarste opleidingen van Nederland aan te kunnen: De opleiding van de Special Forces. Van Koningsbrugge levert zijn mensen af aan een team van zeer ervaren specialisten, die de rekruten onder handen gaat nemen. Een uniek experiment waarin het uiterste gevraagd wordt… en van Koningsbrugge is daar om zijn mannen en vrouwen een hart onder de riem te steken… Te zien op NPO 1.
28
november
2020
(18:25)

Lang Leve de Muziek Show

De spanning is om te snijden, wanneer twee klassen tegen elkaar strijden in de halve finale. Buddy Vedder leidt de aflevering vol muziekspellen. In deze show draait het om kennis, maar ook om behendigheid en snelheid wanneer de kinderen de Gierende Gitaar beklimmen. Ook de leerkrachten gooien al hun muzikaliteit in de strijd en betreden het gevreesde podium om zo een plek in de grote finale te bemachtigen. De co-host van deze aflevering is Emma Heesters. Te zien op NPO Zapp.
28
november
2020
(17:00)

Eurovisie Junior Songfestival Update

In deze aflevering wordt de meidengroep Unity, winnaar van het Junior Songfestival 2020, gevolgd tijdens hun voorbereiding op de internationale finale. Zo krijgen Jayda, Maud, Naomi en Demi een workshop van hitzanger Rolf Sanchez en wordt duidelijk wat voor outfit de meiden gaan dragen tijdens hun optreden voor miljoenen mensen in Europa. Te zien op NPO Zapp.
27
november
2020
(22:40)

Commando's - de film

Zes Nederlandse commando’s, onder leiding van John de Koning en gestationeerd in Mali, worden onder Amerikaans bevel uitgezonden naar Nigeria om de zoon van een rijke Nigeriaanse oliefamilie te bevrijden uit de handen van Boko Haram rebellen. Als het team erachter komt dat de man geen gijzeling is, maar juist samenwerkt met de terroristen loopt de missie compleet uit de hand. Is John in staat om zijn team bij elkaar te houden en de missie te volbrengen? Te zien op NPO 3.
27
november
2020
(20:35)

Ik vertrek

Richard (43) en Aadje (45) zijn naar eigen zeggen het leukste homostel van Nederland. Samen met hun pitbull Joey en buldog Charles wonen ze in Naaldwijk. Maar niet voor lang meer; ze verruilen hun arbeiderswoning van 100 m2 voor een riante villa van 1000m2 in de Spaanse badplaats Calpe. Hier willen ze een Bed & Breakfast geheel in de stijl van Versailles starten. Ondanks dat Aadje er niet van houdt om vies te worden, leven de mannen de eerste weken tussen het bouwstof. Alle muren moeten worden gestuukt en geverfd, de keuken is toe aan vervanging en de garage wordt omgetoverd tot studio. Nog voordat hun Spanje-avontuur kan beginnen, krijgen ze bericht wat alles op zijn kop zet en staat hun emigratie op losse schroeven… Te zien op NPO 1.
25
november
2020
(21:30)

Dokters van morgen

De eerste aflevering van het nieuwe seizoen Dokters van Morgen staat in het teken van bloeddruk. Naast de inspirerende kruistocht van dokter Brouwers en het verbluffende verhaal van Durk en Janny, volgt Antoinette ook de zwangere Anneloes. Als gevolg van een torenhoge bloeddruk kreeg zij tijdens haar eerste zwangerschaps ernstige complicaties. Ze beviel noodgedwongen met 28 weken van haar zoontje. Nu ze zwanger is van haar tweede wordt ze nauwgezet gevolgd door het MUMC in Maastricht om herhaling te voorkomen. Verder zien we een nieuwe behandelmethode na een hartinfarct. Normaal verblijf je een aantal dagen in het ziekenhuis, maar met 'The Box' kun je direct naar huis en volgt de cardioloog je op afstand. Te zien op NPO 1.
25
november
2020
(20:30)

Tussen Kunst en Kitsch

Deze uitzending van Tussen Kunst en Kitsch wordt er vanuit het Dordrechts Museum getaxeerd. Expert Paul van Rosmalen taxeert een Chinese schildering waarop twee gibbon apen spelen met een tak. Toen expert Paul van Rosmalen deze aapjes zag, ging er een belletje rinkelen. Deze staartloze gibbons zijn namelijk het trademark van de Chinese schilder Chen Wen Hsi. Hij is in de burgeroorlog van 1948/1949 China ontvlucht en in Singapore gaan wonen. Daar is hij een nationale ‘held’ geworden, met inmiddels ook een eigen museum. Verder taxeert Kitty Laméris een micro mozaïek. Ze vertelt dat grote glas mozaïeken in Rome voor het eerst op grote schaal werden gemaakt toen de fresco’s in de Sint Pieterskerk in Rome steeds weer aangetast werden door vocht. Men besloot om alle schilderingen te vervangen door mozaïeken gemaakt van glas. Monniken voerden het uit. Ze deden wel acht jaar over 1 ‘schildering’. Het was met recht monnikenwerk! Te zien op NPO 1.
22
november
2020
(21:20)

Vliegende Hollanders

Plesman schrijft zich met zijn eerste Amerikaanse toestel, DC-2 'de Uiver', in voor een luchtrace naar Australië. Hiermee wil hij bewijzen dat deze metalen toestellen beter zijn dan de kisten van Fokker. Heel Nederland leeft mee met de spannende tocht. Als Plesman ontdekt dat Fokker de verkooprechten van de DC-2 heeft bedongen, wordt de race nog veel spannender. Te zien op NPO 1.
18
november
2020
(20:30)

Tussen Kunst en Kitsch

Deze uitzending van Tussen Kunst en Kitsch wordt er vanuit het Spoorwegmuseum in Utrecht getaxeerd. Expert Wim Bouwman taxeert een bodhisattva beeld. Hij vertelt dat dit beeld, een voorstelling van guanyin, gemaakt is in de 15e of 16e eeuw in China. Het is een bodhisattva en is één van de drie heiligen van het Westers Paradijs. Een plek waar je hoopt te komen als je overlijdt, een plaats waar alleen maar vreugde en plezier is en waar je de oceaan van verdriet en ellende bent ontstegen. In de Westerse cultuur kun je het beeld vergelijken met Maria. Verder taxeert Marcel Brouwer een affiche. Het is een aankondiging voor een optreden van danseres Gertrud Leistikow met daarop een harmonica en draaiorgel. Verder taxeert Willem Jan Hoogsteder een familieportret van ouders met vier kinderen in een geïdealiseerd park. De schilder heeft kwalitatief heel goed werk geleverd en ook complementaire kleuren als geel/blauw en rood/groen naast elkaar gezet voor versterkend effect. De gezichtsuitdrukkingen zijn ook tot in detail weergegeven, het idyllische tafereel is duidelijk gemaakt door een bekende portretschilder. Willem Jan Hoogsteder is ervan overtuigd dat het is geschilderd door de beroemde Adriaan de Lelie. Hoewel hij in Amsterdam woonde en werkte, was hij ook bekend bij welgestelde kunstliefhebbers in Rotterdam. Hij zou dit doek dus zeker gemaakt kunnen hebben! Te zien op NPO 1.
17
november
2020
(20:30)

Volle Zalen

Schrijver en cabaretier Hans Dorrestijn werd dit jaar tachtig. Met z’n voorstelling Het houdt een keer op, ‘een mix van kleine en grote rampspoed’ hoopt hij binnenkort in het theater te staan, ‘ook al is dat voor een paar man vanwege corona.’ Cornald Maas luistert bij Dorrestijn thuis naar liedjes uit zijn nieuwe show, zoals een nummer over Thomas Acda op wiens succes Dorrestijn heimelijk jaloers is. Somberman Dorrestijn blijkt heden ten dage opmerkelijk vrolijk, ‘ook al ontvallen je op deze leeftijd steeds meer dierbaren’. De cabaretier blikt enigszins schuldbewust terug op de tijd dat hij een-  veelal afwezige -  vader was, ‘omdat ik de scheiding niet kon verwerken’. Als grootvader is hij verzot op zijn kleinkinderen - hij haalt ze uit bed, speelt met ze, haalt gekkigheid uit - niks is hem te dol. ‘Ik denk dat hij de tijd wil  inhalen die hij met ons heeft gemist,’’ zegt zijn dochter tegen Volle Zalen. Te zien op NPO 2.
15
november
2020
(21:45)

Vliegende Hollanders

Fokker is na zijn mislukte Amerikaanse avontuur weer terug in Nederland en werkt aan een biografie over zichzelf. Intussen dreigt Plesman het lucratieve postvervoer te verliezen aan een concurrent, en wordt hij gedwongen de verouderde Fokker 'Pelikaan' te gebruiken voor een gevaarlijke vlucht naar Nederlands-Indië. Te zien op NPO 1.
11
november
2020
(20:30)

Tussen Kunst en Kitsch

Deze uitzending van Tussen Kunst en Kitsch wordt er vanuit het Spoorwegmuseum in Utrecht getaxeerd. Expert Wim Bouwman taxeert een bodhisattva beeld. Hij vertelt dat dit beeld, een voorstelling van guanyin, gemaakt is in de 15e of 16e eeuw in China. Het is een bodhisattva en is één van de drie heiligen van het Westers Paradijs. Een plek waar je hoopt te komen als je overlijdt, een plaats waar alleen maar vreugde en plezier is en waar je de oceaan van verdriet en ellende bent ontstegen. In de Westerse cultuur kun je het beeld vergelijken met Maria. Verder taxeert Marcel Brouwer een affiche. Het is een aankondiging voor een optreden van danseres Gertrud Leistikow met daarop een harmonica en draaiorgel. Verder taxeert Willem Jan Hoogsteder een familieportret van ouders met vier kinderen in een geïdealiseerd park. De schilder heeft kwalitatief heel goed werk geleverd en ook complementaire kleuren als geel/blauw en rood/groen naast elkaar gezet voor versterkend effect. De gezichtsuitdrukkingen zijn ook tot in detail weergegeven, het idyllische tafereel is duidelijk gemaakt door een bekende portretschilder. Willem Jan Hoogsteder is ervan overtuigd dat het is geschilderd door de beroemde Adriaan de Lelie. Hoewel hij in Amsterdam woonde en werkte, was hij ook bekend bij welgestelde kunstliefhebbers in Rotterdam. Hij zou dit doek dus zeker gemaakt kunnen hebben! Te zien op NPO 1.
10
november
2020
(20:30)

Volle Zalen

Actrice en zangdiva Jenny Arean(77) had al ‘stilzwijgend’ afscheid genomen van ‘het vak’ toen cabaretière Brigitte Kaandorp haar belde met de woorden ‘we gaan samen iets maken, want die strot van jou willen de mensen horen.’ Een unieke samenwerking tussen de twee vrouwen leek aanstaande, maar door corona is de voorstelling voorlopig van de baan.
Cornald Maas zoekt Arean thuis op waar ze de planten verzorgt en bezorgd het corona nieuws volgt, ‘want ik ben natuurlijk ook niet meer de jongste’. Aan de orde komen haar samenwerking met acteur Ton Kas bij ‘t Schaep, de invloed van Ischa Meijer- haar ex-partner - op haar en de ‘leegte die je voelt als je niet of nog maar hoogstzelden op het podium staat’. De momenten samen met dochter en kleindochter zijn dan ook meer dan welkom. Te zien op NPO 2.
8
november
2020
(21:25)

Vliegende Hollanders

Door de beurscrash moet Albert Plesman nog harder werken om KLM boven water te houden, ten koste van zijn gezinsleven. Zijn vrouw Suze Plesman mist haar vertrouwde rol als klankbord, en ze heroverweegt haar positie als 'vrouw van'. In Amerika heeft Fokker zijn eigen problemen als gevolg van de crisis, waar ook zíjn vrouw Violet Austman hevig onder leidt. Te zien op NPO 1.
4
november
2020
(23:00)

Groot dromen. Olivier naar Hollywood.

Olivier Richters is met zijn 2 meter 18 en brede torso ongetwijfeld de meeste imposante man van Nederland. Als puber had hij meer last van zijn lange lijf dan profijt en voelde hij zich onzeker. Tot hij fanatiek ging trainen in de sportschool. Nu is het gigantische lichaam juist zijn visitekaartje en droomt hij van een grote carrière als acteur in Hollywood. Voor deze missie zetten hij en zijn familie alles op alles. Deze documentaire is gemaakt in samenwerking met NH Media. Een jaar lang heeft documentairemaker Joost Lammers Olivier Richters op de voet gevolgd. Te zien op NPO 3.
3
november
2020
(20:30)

Volle Zalen

Hans Kesting (59) had de primeur: na de versoepeling van de corona-maatregelen beleefde hij als eerste acteur een première met de solovoorstelling Wie heeft mijn vader vermoord. Weliswaar voor slechts dertig bezoekers, maar  ‘dolgelukkig’ weer te kunnen spelen, al was het een ‘vervreemdende ervaring’. Kesting bezoekt samen met presentator Maas de toneelschool in Maastricht waar hij zijn opleiding genoot en de wijk in Rotterdam waar hij een deel van zijn jeugd doorbracht. Geëmotioneerd vertelt hij over de band met zijn ouders en over zijn homoseksualiteit die hij lang verborgen hield. Hans Kesting is een van onze grootste acteurs die ook internationaal successen boekte aan de hand van de regisseur Ivo van Hove. Hoe is zijn band met Van Hove en wat merkt hij- binnenkort wordt hij zestig-  van het klimmen der jaren? Te zien op NPO 2.
1
november
2020
(21:25)

Vliegende Hollanders

De verliezen van KLM zijn tot recordhoogte gestegen en voor Plesman dreigt ontslag. Met Fokker gaat het juist uitstekend, hij doet in Amerika mee aan de Ford Air Reliability Tour en ontmoet er ook een nieuwe liefde. Dan ontdekt hij dat Plesman hem in Nederland op slinkse wijze probeert te lozen door met een concurrent in zee te gaan. Te zien op NPO 1.
1
november
2020
(00:00)

Commando's

John en Aza komen aan bij het huis van Berend, waar Berend helemaal door het lint gaat. Hij heeft Isabella vastgebonden en richt zijn wapen op hen. Berend claimt dat het allemaal Johns schuld is. Als John andere keuzes had gemaakt tijdens hun missie, waren ze nu niet allemaal zo compleet naar de klote. Het arrestatieteam arriveert, samen met Kramer. Kramer probeert op Berend in te praten, maar Berend is te ver heen. Tijdens een barbecue, maanden later, lijkt alles oké te zijn. John is hersteld, Marte en Sophie zijn weer thuis. Totdat Isabella John belt. Ze heeft ontdekt wie achter de geheime missie zat en wie ervan profiteerde. Als John dat hoort, knapt er iets in hem. Te zien op NPO 3.
31
oktober
2020
(18:25)

Lang Leve de Muziek Show

Drie klassen strijden tegen elkaar om een plekje in de halve finale. Ze raden hits in een ander jasje en laten hun beste dansmoves zien in Dance Battle. Dilsah gaat met haar ukelele op bezoek bij Koningin Máxima. De leerkrachten beantwoorden muzikale vragen in een hilarisch parcours. Welke klas heeft de meeste kennis, de beste moves en plaatst zich als eerste voor de halve finale? Te zien op NPO Zapp.
29
oktober
2020
(20:30)

Beste Zangers

In deze alweer laatste aflevering van dit seizoen Beste Zangers de inmiddels bekende duetten aflevering. Elke zanger mag een duet naar keuze zingen met iemand van de bank. Te zien op NPO 1.
28
oktober
2020
(00:00)

Tussen Kunst en Kitsch

Deze uitzending van Tussen Kunst en Kitsch wordt er vanuit diverse musea getaxeerd. Vanuit het Jan van der Togt Museum in Amstelveen taxeert Rob Driessen een paneel gemaakt door Hildo Krop. Zijn stijl was heel symbolistisch en dromerig. Hij had het ideaal van de vrije geest en de vrije natuur, zette de natuurmens tegenover de stadsmens. Dit paneel is onderdeel van een reeks die hij maakte voor Steltman juweliers in Den Haag. Het werd gebruikt als een mooie afscheiding tussen de etalage en het interieur. Willem Jan Hoogsteder taxeert vanuit Singer Laren een schilderij van een winterlandschap. Het is een mooi voorbeeld van de tijd na Napoleon, toen iedereen trots was op het eigen land en dit soort wintertaferelen in trek waren. Nog steeds zijn winterlandschappen zeer geliefd en dit doek is, op een slecht gerestaureerde scheur na, in uitmuntende staat. Emiel Aardewerk taxeert een zilveren schaalvliegtuig vanuit Militair Museum Soest. Dit zilveren schaalmodel van een Fokker F7 komt uit de erfenis van de overgrootvader van meneer. Die was co-piloot op de eerste vlucht van Nederland naar Indië in 1924, die in zo’n Fokker F7 werd uitgevoerd. Het vliegtuig is gemaakt door Van Kempen, die als niche in hun producten ook koninklijke geschenken maakte die het Nederlandse Koningshuis dan kado kon geven aan hun relaties. Te zien op NPO 1.
27
oktober
2020
(20:30)

Volle Zalen

Actrice Olga Zuiderhoek (73), bekend van rollen in o.a. Penoza en Het Dagboek van Hendrik Groen kreeg dit voorjaar corona. Ze was een tijdje ‘doodziek’ en ‘helemaal alleen’ en was bang het niet te overleven. Ze heeft de draad weer voorzichtig opgepakt en werkt aan een zelf geschreven solovoorstelling die ze door haar ervaring met het virus grondig heeft aangepast. De voorstelling is inmiddels uitgesteld omdat ze last heeft van de nasleep van de ziekte. De gelauwerde actrice wil dolgraag weer spelen, ‘als het moet vanwege de zaal drie keer op een avond’. Presentator Cornald Maas volgt Zuiderhoek thuis in Amsterdam en in de hoofdstedelijke bibliotheek werkend haar voorstelling. Ook brengen ze samen een bezoek aan het graf van wijlen haar man, de componist en musicus Willem Breuker. Te zien op NPO 2.
25
oktober
2020
(21:20)

Vliegende Hollanders

KLM kampt met opstartproblemen, het bedrijf draait grote verliezen en Plesman maakt veel ruzie met zijn Raad van Bestuur over de te volgen koers. Fokker worstelt intussen met een enorme belastingschuld en overtuigt Plesman om nieuwe toestellen bij hem te bestellen. Ze lijken aan dezelfde kant te staan, maar kan Plesman de gehaaide Fokker wel vertrouwen? Te zien op NPO 1.
25
oktober
2020
(20:20)

Commando's

John, Marte en Sophie moeten op de legerbasis verblijven voor hun eigen veiligheid. Ook al zou John daar eigenlijk moeten blijven vanwege Sophie, vertrekt hij om Aza te zoeken. Als John Aza niet kan vinden, zoekt hij Aza’s broertje Ibri op, die hem vertelt dat Aza nu met wat kleine criminelen is om dingen op te lossen. John helpt Aza uit een lastige situatie tijdens een groot gevecht, en realiseert zich dat Aza niet degene kan zijn die de bom heeft geplant. Isabella bestudeert het bewijs en de tapes van de interviews over de moord op Simon. Ze ontdekt dat het alibi van een van de commando’s niet klopt en gaat met hem praten. Te zien op NPO 3.
24
oktober
2020
(23:30)

Close Up: Het New Mexico van Georgia O'Keeffe

Georgia O'Keeffe was een van de belangrijkste Amerikaanse kunstenaars van de Verenigde Staten toen ze in de jaren '40 besloot om naar New Mexico te verhuizen. Het betekende een revolutie voor de kunst die O'Keeffe maakte. Het oogverblindende woestijnlandschap en de door bergen omringde, afgelegen ranch waar ze woonde, inspireerden haar tot nieuwe technieken en een nieuw kleurenpalet. Te zien op NPO 2.
22
oktober
2020
(20:30)

Beste Zangers

In het 13e seizoen van Beste Zangers zingen Miss Montreal, Wulf, Tabitha, Stef Bos, Milow, Diggy Dex en Suzan en Freek de sterren van de hemel. Onder leiding van gastheren Nick en Simon gaan zij de uitdaging aan om elkaars nummer te coveren. Op het zonnige eiland Ibiza leren de zangers elkaar op een andere manier kennen en verdiepen ze zich in elkaars repertoire. Artiesten die elkaar nauwelijks of nog niet kennen en op het Spaanse eiland een unieke vriendschapsband opbouwen; dat is de magie van Beste Zangers. Deze aflevering wordt Wulf in de spotlights gezet. Te zien op NPO 1.
21
oktober
2020
(20:30)

Tussen Kunst en Kitsch

Deze uitzending van Tussen Kunst en Kitsch wordt er vanuit Museum De Pont in Tilburg getaxeerd. Emiel Aardewerk taxeert een bodebus. Deze bodebus was eigenlijk een attribuut van postbezorgers uit de achttiende eeuw. De bode was in dienst van een stad of belangrijk persoon en bezorgde belangrijke post door het hele land. Op vertoon van zo’n bodebus, die hij bij zich droeg, kon hij gratis reizen met postkoetsen of trekschuiten. De term ‘bodebus’ is een samenstelling van het woord ‘bode’, diender, en ‘bus’, de koker waar de brieven voor vervoer in gedaan werden. Het werd aan een lint schuin om het lichaam gedragen door de bode. Verder taxeert Tom Angevaren een juwelenkistje. De prachtig gegraveerde parelmoeren medaillons duiden op een navolger van Cornelis Bellekin, de beste Nederlandse parelmoersnijder uit de zeventiende eeuw. Het kan misschien een huwelijkskistje zijn. Op de verschillende mythologische voorstellingen zien we onder andere het verhaal van Orfeus en de dieren, Mars en Venus die in bed worden betrapt, en Apollo die Marsyas vilt. Expert Jaap Polak taxeert een signaalhoorn. Hij vertelt dat dit een signaalhoorn of roephoorn is, toebehorend aan het opperhoofd van de stam. Het is gemaakt van olifantstand en werd gebruikt om signalen mee te geven, bijvoorbeeld bij de start van de jacht of gevecht. Te zien op NPO 1.
20
oktober
2020
(20:30)

Volle Zalen

Cabaretier en liedjesschrijver Jeroen van Merwijk (65) kreeg eerder dit jaar te horen dat hij ongeneeslijk ziek is. Nu, midden in coronatijd, maakt hij de balans op van zijn kunstenaarschap. Wat heeft hij tot stand gebracht? Plannen heeft Van Merwijk nog volop in de tijd die hem nog rest. Een nieuwe cabaretvoorstelling zit er misschien nog in en de ervaringen met zijn ziekte schrijft hij op in het boekje ‘Kanker voor beginners’. Volle Zalen volgt Van Merwijk o.a. tijdens zijn bezoeken aan het Antoni van Leeuwenhoek, het Nederlands Kanker Instituut in Amsterdam. Presentator Cornald Maas zoekt hem ook op in zijn huis in Frankrijk, waar hij in zijn atelier op professionele wijze bezig is met schilderen. Te zien op NPO 2.
19
oktober
2020
(21:25)

De wereld van morgen

Hoe ziet de wereld er over 10, 20 of zelfs 50 jaar uit? Kijken in de toekomst is onmogelijk, maar in De Wereld van Morgen geven Splinter Chabot, Nick Schilder en Hans Dorrestijn een sneakpreview van wat ons te wachten staat én laten ze de innovaties zien die ons leven in de nabije toekomst voorgoed kunnen veranderen. De Wereld van Morgen wordt dit jaar tijdens de klimaatweek uitgezonden en daarom is er speciale aandacht voor vernieuwing op het gebied van duurzaamheid. Daarnaast wordt in dit AVROTROS-programma de winnaar van de prestigieuze Nederlandse Innovatieprijs bekendgemaakt. Te zien op NPO 1.
18
oktober
2020
(21:20)

Vliegende Hollanders

Anthony Fokker en Albert Plesman, twee luchtvaartpioniers die aan de wieg staan van de burgerluchtvaart begin 20e eeuw. Twee mannen met dezelfde bevlogenheid en passie voor het vliegen, maar die niet méér van elkaar kunnen verschillen. Plesman, oprichter van KLM, is van eenvoudige komaf, fysiek imposant, rechtdoorzee en een echte familieman die zijn leven lang getrouwd is met Suze. Fokker, beroemd piloot en vliegtuigbouwer, komt uit een rijke familie, is klein van postuur, een beruchte womanizer die het niet zo nauw neemt met de
regels en meerdere relaties ziet stuklopen. Toch kunnen ze niet om elkaar heen. Plesman heeft vliegtuigen nodig om de noodlijdende KLM te redden en Fokker heeft een grote klant nodig om zijn vliegtuigen aan te verkopen. Ondanks hun strijd, weten ze samen erin te slagen om Nederland tijdens het interbellum tot een belangrijke speler te maken op het wereldtoneel van de luchtvaart. Met de organisatie van de Eerste luchtvaarttentoonstelling Amsterdam (ELTA) wil Albert Plesman zijn droom verwezenlijken: de burgerluchtvaart introduceren in Nederland. Op de ELTA ontmoet Plesman de beroemde vliegtuigbouwer Anthony Fokker. De mannen blijken tegenpolen, maar moeten ondanks hun verschillen samen gaan werken. Te zien op NPO 1.
18
oktober
2020
(20:20)

Commando's

Isabella bezoekt John in het ziekenhuis, waar hij samen met Sophie en Marte is. Ze vertelt hem dat Kenneth is vermoord. Marte geeft John een alibi voor de moord. John ontvangt een anonieme video van iemand die een bom plaatst onder het ziekenhuisbed van de slapende Sophie. Sophie kan haar bed niet uit, anders zal de bom ontploffen, geactiveerd door haar gewicht. De explosievendienst komt aan bij het ziekenhuis. Eindelijk lukt het John om de bom te ontmantelen, met de hulp van Berend. Aza is uit het niets verdwenen. Het vermoeden dat Aza verantwoordelijk is voor de moorden op Kenneth en Simon wordt steeds groter. Bovendien was hij de explosieven-expert van het peloton. Te zien op NPO 3.
17
oktober
2020
(23:30)

Close Up: Architect Richard Leplastrier - Framing the view

De Australische architect Richard Leplastrier wordt wereldwijd geroemd om de kleine houten woonhuizen die hij ontwerpt. Hij ontwikkelde zijn voorkeur voor een pure en eenvoudige architectuur tijdens een lang verblijf als student in Japan. Dat de architect leeft volgens zijn ontwerpprincipes, bewijst de bijzonder originele, aan het water gelegen, houten 'kampeer-villa' waarin hij woont. Te zien op NPO 2.
16
oktober
2020
(20:30)

André Rieu op het Vrijthof 2019

In ‘André Rieu op het Vrijthof 2019’ worden de kijkers uitgenodigd om zich te laten meeslepen in de romantiek van de meest fantastische walsen, zoals An der schönen blauen Donau, melodieën uit de operettes Im Weißen Rössl en Die Czárdasfürstin, de Sportpalastwalzer, Strauss & Co en – natuurlijk – de beroemde Second Waltz, mooier dan ooit met 300 dansers die in schitterende kleding over het Vrijthof walsen. En ook klassiekers zoals het Italiaanse Volare en Funiculì Funiculà, het majestueuze Concierto de Aranjuez, Beethovens Ode an die Freude, en de emotionele lofzang van The Platin Tenors voor de Notre-Dame in Parijs met de prachtige aria Au fond du temple saint uit de opera De Parelvissers van Georges Bizet. Bewonder de fantastische stemmen van wereldberoemde sopranen met uitvoeringen van On My Own uit Les Misérables, Ebben Ne Andró Lontana uit de opera La Wally of Hallelujah van Leonard Cohen. Verlies jezelf in de romantiek van The Lonely Shepherd, geniet van de instrumentale ‘wedstrijd’ tussen orkestleden in het virtuoze nummer Circus Renz, dans mee op Tutti Frutti en Marina. Dit concert markeert ook André Rieus honderdste concert op het Vrijthof, met een zeer bijzondere en emotionele prijsuitreiking door de burgemeester van Maastricht voor André Rieu. Te zien op NPO 1.
15
oktober
2020
(20:30)

Beste Zangers

In het 13e seizoen van Beste Zangers zingen Miss Montreal, Wulf, Tabitha, Stef Bos, Milow, Diggy Dex en Suzan en Freek de sterren van de hemel. Onder leiding van gastheren Nick en Simon gaan zij de uitdaging aan om elkaars nummer te coveren. Op het zonnige eiland Ibiza leren de zangers elkaar op een andere manier kennen en verdiepen ze zich in elkaars repertoire. Artiesten die elkaar nauwelijks of nog niet kennen en op het Spaanse eiland een unieke vriendschapsband opbouwen; dat is de magie van Beste Zangers. Deze aflevering wordt Milow toegezongen door zijn collega-artiesten. Te zien op NPO 1.
14
oktober
2020
(20:30)

Tussen Kunst en Kitsch

Deze uitzending van Tussen Kunst en Kitsch wordt er vanuit Rijksmuseum Twenthe Enschede getaxeerd. Emiel Aardewerk taxeert een miniatuur zilveren kroonluchter. Miniatuur kroonluchters sierden de poppenhuizen van gegoede dames vanaf de 17de eeuw. Een model als deze hing in het groot in koper alleen in kerken. Vanaf de 2de helft van de 17de eeuw kwamen dergelijke lampen kleiner en in het zilver ook in de huishoudens voor. En vanaf dat moment ook in de poppenhuizen. Verder taxeert expert Marcel Brouwer een klok. Het is een prachtig exemplaar voor de Nederlandse Art Nouveau, “de Nieuwe Kunst”. Kenmerkend voor de Nederlandse versie is dat de constructie meedoet in de decoratie. De Beurs van Berlage in Amsterdam is een goed voorbeeld van de Nieuwe Kunst. Fred Kats taxeert een snuifdoos met uurwerk en muziek speelwerk. Dit gouden snuifdoosje was een echt prestige object, om mee te pronken. Men kon er verpulverde tabakpoeder in doen om te snuiven, maar tegelijkertijd kon men er ook de tijd op zien en een muziekje laten horen. Dit soort doosjes waren vaak diplomatieke geschenken - de ontvangers lieten het soms omsmelten om het in geld te kunnen omzetten! Te zien op NPO 1.
13
oktober
2020
(20:30)

Volle Zalen

2020 zou hét jaar worden van Danny Vera (43). De populaire Zeeuwse singer-songwriter stond na zijn megahit Roller Coaster op menig festival prominent geprogrammeerd, zoals op PinkPop. Corona besliste anders, maar Vera zit bepaald niet in zak en as, zo blijkt uit deze aflevering. In tegendeel; na jaren van zwoegen kwam de gedwongen rustperiode hem eigenlijk wel goed uit. Hij kon alles ‘een beetje loslaten’ en componeerde tijdens de ‘intelligente lockdown’ nieuwe liedjes die hij presentator Cornald Maas thuis in Zeeland voor het eerst laat horen. Intussen raakte zijn vrouw Escha tijdens de lockdown-periode zwanger van hun eerste kind. Vera blijkt behalve muziek nóg een fascinatie te hebben, namelijk alles wat te maken heeft met het heelal, de planeten en mogelijk buitenaards leven. Samen met Maas brengt hij een bezoek aan de Sterrenwacht. Te zien op NPO 2.
11
oktober
2020
(23:45)

Making of Vliegende Hollanders

Hoe maak je een historische serie over vliegtuigen, als veel van die vliegtuigen niet meer bestaan? En áls ze bestaan, niet meer kunnen vliegen? In the making of Vliegende Hollanders krijgt de kijker een uniek inkijkje in het maakproces van deze spectaculaire serie over de oprichting van KLM. Met o.a. regisseur Joram Lürsen en acteurs Daan Schuurmans en Fedja van Huêt. Te zien op NPO 1.
11
oktober
2020
(20:20)

Commando's

John vertelt Marte dat alles is opgelost en dat ze verder kunnen met hun leven. John stelt paardentherapie voor Sophie voor. Maar Sophie valt van haar paard en moet naar het ziekenhuis. Isabella’s onderzoek is in gevaar: de prioriteiten binnen Europol veranderen. Ze besluit alleen verder te gaan en probeert Berend aan het praten te krijgen. Maar Berend speelt het spelletje niet mee. Aza’s jongere broertje Ibri heeft zichzelf in de problemen gebracht met wat criminelen. Hij wordt ervan beschuldigd een auto te hebben gestolen op werk. Aza wil het oplossen. Kenneth voelt zich nog steeds geestelijk onrustig. Hij stemt in om Isabella te ontmoeten, om te bekennen. Wanneer Kenneth niet op komt dagen, besluit Isabella hem thuis op te zoeken. Te zien op NPO 3.
10
oktober
2020
(23:15)

Close Up: Het New York van kunstenaar Richard Estes

De verstilde New Yorkse straatgezichten van kunstenaar Richard Estes tonen een hyperrealistische werkelijkheid, met licht dat kristalhelder weerspiegelt in het glas van winkeletalages, cafés en kantoorgebouwen. Eind jaren '60 brak Richard Estes met de destijds dominante beweging van het abstract expressionisme in de schilderkunst en speelde hij een sleutelrol bij de herwaardering voor realistische kunst. Te zien op NPO 2.
7
oktober
2020
(20:30)

Tussen Kunst en Kitsch

Deze uitzending van Tussen Kunst en Kitsch wordt er vanuit Nationaal Militair Museum Soest getaxeerd. Expert Martijn Akkerman taxeert een broche van Bert Nienhuis. De broche is een typisch voorbeeld van de Hollandse Jugendstil. In deze Nieuwe Stijl vond je in Holland geen vloeiende lijnen zoals in de gelijktijdige Franse Art Nouveau, maar juist dit soort strakke lijnen. Er is een identiek exemplaar van deze broche in het Rijksmuseum in Amsterdam. Verder taxeert Willem de Winter een schilderij van ezels op het strand, gemaakt door  Isaac Israëls. Isaac Israëls was een wonderkind, hij schilderde al op zijn twaalfde prachtige werken, maar hij voelde een zware druk op zijn schouders vanwege zijn beroemde en door zijn tijdgenoten zeer geliefde vader Josef Israëls. Expert Tom Angevaren taxeert een kapiteinskist. Hij heeft wel vaker dergelijke kisten gezien, maar nog nooit bij Tussen Kunst en Kitsch. Het is een kapiteinskist uit de VOC tijd. De kist ging mee op het schip en werd in de kapiteinskamer vastgezet met pennen aan de zijkanten op het schip, opdat het met het de deinen van de zee niet heen en weer werd geslingerd. In deze kist zaten de belangrijke documenten zoals contracten en brieven, maar er was ook een geheim vakje voor bijvoorbeeld gouden munten van de kapitein. Te zien op NPO 1.
4
oktober
2020
(20:35)

Tussen Kunst en Kitsch

Deze uitzending van Tussen Kunst en Kitsch wordt er vanuit diverse musea getaxeerd. Vanuit het Belvedère Heerenveen taxeert Martijn Akkerman een broche. De platina broche met briljant geslepen diamanten, heeft de vorm van een klein nonchalant gevouwen vrouwen pochette, dat uit de borstzak van een jasje werd gedragen. Daar moest deze broche dan ook werkelijk gedragen worden. Het juweel is speciaal gemaakt passend bij de nieuwste kledingstijl eind jaren veertig, waarin de wijde rok met smalle taille en een klein getailleerd jasje populair waren, naar een beroemd ontwerp van Christian Dior. Men noemt zo een dergelijke broche een “draperie”. Willem de Winter taxeert vanuit Aviodrome Lelystad een jagers schilderij van Piet van der Hem. Er zit vaak humor in het werk van Piet van der Hem, dat zie je ook in dit schilderij. Het is bijna een spotprent, een karikatuur van de jacht. We zien een man met jachtgeweer, de welgestelde jager, vergezeld door de drijver met zijn jachthond. De blik van de drijver spreekt boekdelen….meneer heeft weer eens gemist met zijn schot! Vanuit Rijksmuseum Twenthe taxeert Bas Hesselink twee natuurboeken. De eigenaar is apotheker en komt uit een familie van apothekers. Zo lang hij zich kan herinneren is dit boek in de familie. Hij denkt dat dit boek misschien wel door zijn voorvaderen uit professioneel oogpunt gekocht is, maar hijzelf doet er niets meer mee. Te zien op NPO 1.
4
oktober
2020
(20:20)

Commando's

John maakt jacht op Kenneth, die hij ervan verdenkt de moordenaar van Simon te zijn. Kenneth vecht tegen zijn verslavingen en gaat in groepstherapie. Isabella probeert Kenneth te laten bekennen, en hem het hele verhaal te laten vertellen over wat er in Nigeria is gebeurd, door hem voor te houden dat het de enige manier voor hem is om ooit ‘clean’ te worden. Kenneth zegt tegen voormalig pelotonsleden Aza en Berend dat hij overweegt te praten. Het lukt Aza - die carrière probeert te maken in het leger - en Berend om hem op andere gedachten te brengen: voorlopig. Marte ontmoet John, maar doet dat alleen vanwege Sophie. Wanneer Sophie een van haar hysterische aanvallen heeft, is Marte de enige die haar kan kalmeren. Te zien op NPO 3.
1
oktober
2020
(20:30)

Beste Zangers

In het 13e seizoen van Beste Zangers zingen Miss Montreal, Wulf, Tabitha, Stef Bos, Milow, Diggy Dex en Suzan en Freek de sterren van de hemel. Onder leiding van gastheren Nick en Simon gaan zij de uitdaging aan om elkaars nummer te coveren. Op het zonnige eiland Ibiza leren de zangers elkaar op een andere manier kennen en verdiepen ze zich in elkaars repertoire. Artiesten die elkaar nauwelijks of nog niet kennen en op het Spaanse eiland een unieke vriendschapsband opbouwen; dat is de magie van Beste Zangers. Deze aflevering draait helemaal om Stef Bos. Te zien op NPO 1.
27
september
2020
(20:20)

Commando's

Kenneth, altijd de taaiste van de oude pelotonsleden, lijdt ook aan PTSS, maar houdt dit voor iedereen verborgen. Hij is seksverslaafd, drinkt te veel, en raakt uiteindelijk in een gewelddadige confrontatie verwikkeld met een pooier. John ontdekt dat de telescoop die hij had gevonden in het hol van de sluipschutter vanwaar Simon was neergeschoten, van Kenneth was. John deelt geen enkele emoties met zijn familie en wat er gebeurd is heeft een negatieve invloed op zijn dochter. Dus neemt Marte Sophie mee en verlaat hem. Isabella gaat verder met haar zoektocht naar de waarheid. Te zien op NPO 3.
26
september
2020
(19:25)

Junior Songfestival Nationale Finale 2020

Dit jaar vindt de finale van het Junior Songfestival plaatst in Rotterdam Ahoy. De finalisten die het grote podium in Ahoy mogen betreden zijn Robin, de girlband UNITY, het duo Janae en Jacky en de boyband T-Square. Allemaal proberen ze de vakjury, de kinderjury en de kijkers thuis ervan te overtuigen dat zij ons land moeten vertegenwoordigen tijdens de internationale finale. De kijkers thuis kunnen ook online hun stem uitbrengen op hun favoriet. De winnende act vertegenwoordigt Nederland tijdens de internationale finale in november in Polen. De presentatie is in handen van Romy Monteiro en Buddy Vedder. Te zien op NPO Zapp.
24
september
2020
(20:30)

Beste Zangers

In het 13e seizoen van Beste Zangers zingen Miss Montreal, Wulf, Tabitha, Stef Bos, Milow, Diggy Dex en Suzan en Freek de sterren van de hemel. Onder leiding van gastheren Nick en Simon gaan zij de uitdaging aan om elkaars nummer te coveren. Op het zonnige eiland Ibiza leren de zangers elkaar op een andere manier kennen en verdiepen ze zich in elkaars repertoire. Artiesten die elkaar nauwelijks of nog niet kennen en op het Spaanse eiland een unieke vriendschapsband opbouwen; dat is de magie van Beste Zangers. Deze aflevering zingen de artiesten Tabitha toe. Te zien op NPO 1.
22
september
2020
(20:25)

De 3 sterren camping

Even uit de haast, stress en onrust van deze tijd stappen en opladen. Dat is wat Kees Tol, Nick Schilder en Simon Keizer hun gasten tijdens het verblijf op De 3 sterren camping bieden. Gasten als Sanne Hans, Sander Lantinga, Bibian Mentel, rapper Donnie en André Hazes gaan in retraite om samen met hun gastheren te ontdekken hoe ze in het leven staan en leren nieuwe manieren om te ontspannen. Een korte break die gepaard gaat met persoonlijke gesprekken, maar vooral ook met muziek en veel lol. Voordat de gasten als herboren de camping verlaten, wordt de dag muzikaal met elkaar afgesloten. Te zien op NPO 3.
20
september
2020
(20:20)

Commando's

Zijn voormalige baas Cor Kramer nodigt John uit om terug te keren in militaire dienst, aangezien hij de beste positie heeft om de dodelijke intriges te ontrafelen. Hij begint zijn eerste werkdag terug bij het Korps Commandotroepen en raakt verder vervreemd van zijn vrouw Marte, die erop tegen is. Isabella verhoort de voormalig pelotonsleden stevig in een poging om tot de waarheid te komen. Als Mark - die lijdt aan zware PTSS – net voor zijn verhoor breekt, lukt het John om hem voor Isabella te verbergen. Te zien op NPO 3.
17
september
2020
(20:30)

Beste Zangers

In het 13e seizoen van Beste Zangers zingen Miss Montreal, Wulf, Tabitha, Stef Bos, Milow, Diggy Dex en Suzan en Freek de sterren van de hemel. Onder leiding van gastheren Nick en Simon gaan zij de uitdaging aan om elkaars nummer te coveren. Op het zonnige eiland Ibiza leren de zangers elkaar op een andere manier kennen en verdiepen ze zich in elkaars repertoire. Artiesten die elkaar nauwelijks of nog niet kennen en op het Spaanse eiland een unieke vriendschapsband opbouwen; dat is de magie van Beste Zangers. Deze aflevering staat Miss Montreal centraal. Te zien op NPO 1.
13
september
2020
(20:20)

Commando's

De spanning stijgt op de begrafenis van Simon. Obadiya wil een deal sluiten met John. Het is voor allebei beter als ze hun mond houden. Door samen te werken met de detectives die de dood van Simon onderzoeken, ontdekt Isabella dat zijn moordenaar waarschijnlijk een van de leden van het oude peloton is. Ze deelt deze informatie met John, in de hoop dat hij dan met haar samen wil werken. Ondertussen werken de voormalig commando’s opnieuw samen om Obadiya te ondervragen, met heftige consequenties. Te zien op NPO 3.
10
september
2020
(20:30)

Beste Zangers

In het 13e seizoen van Beste Zangers zingen Miss Montreal, Wulf, Tabitha, Stef Bos, Milow, Diggy Dex en Suzan en Freek de sterren van de hemel. Onder leiding van gastheren Nick en Simon gaan zij de uitdaging aan om elkaars nummer te coveren. Op het zonnige eiland Ibiza leren de zangers elkaar op een andere manier kennen en verdiepen ze zich in elkaars repertoire. Artiesten die elkaar nauwelijks of nog niet kennen en op het Spaanse eiland een unieke vriendschapsband opbouwen; dat is de magie van Beste Zangers. In deze tweede aflevering staat Diggy Dex centraal. Te zien op NPO 1.
9
september
2020
(21:05)

Het beste van... Dolly Dots

In ‘Het Beste van... Dolly Dots' bekijken bekende Nederlanders beeldmateriaal van deze damesgroep en bespreken het gevoel dat de Dolly Dots bij hen oproept. Te zien op NPO 3.
6
september
2020
(20:25)

Commando's

John is kapot van de dood van zijn beste vriend en is van plan om erachter te komen wat er daadwerkelijk is gebeurd. Hij wordt geschorst van zijn baan in de beveiliging. Isabella laat hem ophalen en ondervraagt hem. Hij praat niet, maar verwijt haar wel dat zij de oorzaak is van Simons dood. Terwijl het lijkt of alles hem tegenzit, moet John zijn verleden confronteren en praten met die ene persoon die misschien iets weet over zijn dood: Obadiya. De voormalig leden van Johns peloton verdenken Obadiya ervan achter de moord op Simon te zitten en willen hem wreken. Te zien op NPO 3.
5
september
2020
(21:40)

Dit was het nieuws

Harm Edens, Jan Jaap van der Wal en Peter Pannekoek leggen het nieuws van de afgelopen week onder de satirische loep. Te gast zijn Gijs Groenteman en rapper Dio. Te zien op NPO 1.
5
september
2020
(21:30)

MolTalk 20 jaar WIDM

In de live-nabeschouwing van Wie is de Mol? wordt er door presentatoren Rop Verheijen en Marlijn Weerdenburg flink gediscussieerd en gespeculeerd over de opdrachten, complotten en theorieën met verschillende oud-deelnemers. Ook worden de tweets en app-statistieken van de kijkers onder de loep genomen. Te zien op NPO 3.
5
september
2020
(20:30)

20 jaar Wie is de Mol?

In het extra jubileumseizoen van Wie is de Mol? krijgen tien oud-deelnemers een herkansing. Nog één keer! Een tweede kans! Spelen ze het spel dit keer anders? In het prachtige Italië, in Toscane, starten zij hun zoektocht naar de Mol. Hier ligt de oorsprong van de Renaissance, wat letterlijk ‘wedergeboorte’ betekent. De ideale regio voor 10 oud-deelnemers om opnieuw jacht te maken op de Mol. Te zien op NPO 1.
3
september
2020
(20:30)

Beste Zangers

In het 13e seizoen van Beste Zangers zingen Miss Montreal, Wulf, Tabitha, Stef Bos, Milow, Diggy Dex en Suzan en Freek de sterren van de hemel. Onder leiding van gastheren Nick en Simon gaan zij de uitdaging aan om elkaars nummer te coveren. Op het zonnige eiland Ibiza leren de zangers elkaar op een andere manier kennen en verdiepen ze zich in elkaars repertoire. Artiesten die elkaar nauwelijks of nog niet kennen en op het Spaanse eiland een unieke vriendschapsband opbouwen; dat is de magie van Beste Zangers. Het belooft weer een bijzondere reeks te worden met een unieke samenstelling van artiesten uit zeer uiteenlopende genres. Elke week staat één van de zeven artiesten centraal, de andere zingen hem of haar toe. In de eerste aflevering staan Suzan en Freek centraal. Te zien op NPO 1.
31
augustus
2020
(18:15)

Brugklas

De allereerste schooldag op de middelbare school is aangebroken. Liz baalt als de kinderachtige Sophie de enige is die ze kent en ze doet dan ook vreselijk haar best om haar uit de weg te gaan. Te zien op NPO Zapp.
30
augustus
2020
(20:25)

Musical Sing-a-Long 2020

Vanuit het intieme openluchttheater in Soest presenteren Romy Monteiro en Frits Sissing de vijftiende editie van de Musical Sing-a-Long. Dit jaarlijkse event is hét programma om kennis te maken met het nieuwe theaterseizoen; van kleine tot grote musicalvoorstellingen. Het belooft een unieke avond te worden, waar in een intieme setting de mooiste en leukste optredens van maar liefst negen nieuwe musicals de revue passeren. AVROTROS steunt hiermee de cultuursector en geeft musical-liefhebbend Nederland iets om naar uit te kijken. De line-up bestaat onder meer uit Anastasia, Belle en het Beest, Saturday Night Fever, Lazarus, Kruimeltje, Tina, Haal het Doek maar op, De Grote Drie en Soldaat van Oranje. De optredens worden bijgestaan door een live orkest, onder leiding van de vaste Musical Sing-a-Long dirigent Maurice Luttikhuizen. Het programma wordt een feest der herkenning waarin ook teruggeblikt wordt op de hoogtepunten van de afgelopen vijftien jaar. Te zien op NPO 1.
30
augustus
2020
(20:25)

Commando's

Wanneer John belangrijk bewijs ontdekt dat iemand een aanslag plant op een belangrijke politicus uit Nigeria, Obadiya Zuberi, verdenkt hij een van zijn voormalig commando broeders. Zijn beste vriend Simon is boos over het feit dat John hem de opdracht heeft gegeven om Obadiya te beschermen, terwijl ze allebei een duister verleden met hem hebben. Een geheime missie die vreselijk fout ging. Te zien op NPO 3.
30
augustus
2020
(17:10)

Joep van Lieshout

Joep van Lieshout, één van Nederlands meest toonaangevende kunstenaars, timmert al ruim drie decennia aan de weg. Zijn werk begeeft zich op de weg van beeldende kunst en design, de gebruiker mag zelf invullen hoe hij het ziet. Vandaag de dag breidt zijn kunst zich zelfs uit in de vastgoedontwikkeling. Plan is om zijn hoofdkwartier aan de Keileweg in Rotterdam tot een cultureel woon-werkcomplex uit te bouwen gezien vanuit het perspectief van de kunstenaar. Te zien op NPO 2.
29
augustus
2020
(09:00)

Mees Kees

Tom kijkt op tegen de sportdag omdat hij sporten moeilijk vindt. Als Mees Kees bedenkt dat denksport ook sport is, krijgt de dag een hele andere invulling. Bij ‘de leraren tegen de kinderen’ blijkt Meester Hank heel slecht in denksporten te zijn. Te zien op NPO Zapp.
24
augustus
2020
(20:25)

Verliefd op Cuba

Loes is na haar echtscheiding het vertrouwen in de liefde verloren. Wanneer haar dochter Maartje besluit te trouwen met een Cubaan vliegt ze direct naar het Caribische eiland om aan te tonen dat haar schoonzoon in spé enkel uit is op een verblijfsvergunning. Eenmaal geland op het betoverende eiland leert Loes meer over de liefde dan ze ooit had verwacht. Te zien op NPO 3.
22
augustus
2020
(23:15)

Close Up: Keith Haring - Street art boy

Keith Haring arriveerde in 1978 in New York City en bereikte in een paar jaar tijd de artistieke wereldtop. In New York liet Haring zich inspireren door fenomenen als graffiti en hiphop en verkende hij zijn homoseksuele identiteit. Zijn dynamische, speelse en grafisch aandoende werk werd wereldwijd omarmd door een breed publiek. Te zien op NPO 2.
22
augustus
2020
(21:20)

Prinsengrachtconcert

Janine Jansen is de hoofdgast op het Prinsengrachtconcert 2020. De Nederlandse topvioliste wordt vergezeld door muzikale vrienden van wereldklasse: cellist Mischa Maisky en pianist Denis Kozhukhin. Het belooft een uniek concert te worden. Voor het eerst treden de muzikanten niet op vanaf de pontons op de gracht, maar vanuit de of sprookjesachtige binnentuin van het Pulitzer Amsterdam aan de Prinsengracht. AVROTROS kiest voor deze aangepaste vorm om zo, ondanks de coronamaatregelen, de verbindende kracht en schoonheid van muziek een podium te geven. Hans van den Boom presenteert de tv-registratie en Ab Nieuwdorp de radio-uitzending. Te zien op NPO 2.
22
augustus
2020
(18:20)

Kinderprinsengrachtconcert

Het is inmiddels een gouden formule: jonge muzikale toptalenten die tijdens het Kinderprinsengrachtconcert optreden met populaire popartiesten. De combinatie van klassieke muziek en popmuziek is ieder jaar weer een garantie voor muzikaal spektakel. Dit jaar is het de beurt aan de slagwerker Rory Bleeker (13), cellist Fama Koning (15) en fluitist Christiaan Blom (11). Zij gaan een unieke samenwerking aan met respectievelijk rapper Diggy Dex, The Voice-winnares Sophia Kruithof en hitduo Emma Heesters en Rolf Sanchez. Buddy Vedder presenteert het muzikale feest vanuit de sprookjesachtige binnentuin van het Pulitzer Amsterdam aan de Prinsengracht. Te zien op NPO Zapp.
21
augustus
2020
(21:30)

Sterren Muziekfeest op het Plein 2020

In dit programma blikken Jan Smit en andere artiesten terug op 15 jaar Muziekfeest op het plein. Met veel muzikale archiefbeelden met onder anderen Gerard Joling, Frans Bauer, Nick & Simon maar ook met nieuwe opnames om de Nederlandstalige muziek toch een podium te bieden die ook nog eens corona-proof is. Zo treedt André Hazes op vanaf het dak van Beeld & Geluid in Hilversum, gaat Wolter Kroes het water op en zien we verder Tino Martin, Emma Heesters, Henk Dissel en Romy Monteiro. Te zien op NPO 1.
19
augustus
2020
(20:55)

Nederland staat op tegen kanker

In Nederland staat op tegen kanker komen onbekende en bekende Nederlanders in actie en delen ze hun persoonlijke ervaring met kanker. Daarnaast transformeren speciaal voor de grote liveshow twee bekende Nederlanders tot levende standbeelden van twee grootheden uit de geschiedenis van het Nederlands kankeronderzoek. Verder zijn er bijdragen van onder meer Louis van Gaal, Ivo Niehe, Hugo de Jonge, Floortje Dessing en Romy Monteiro. De liveshow wordt vanuit verschillende intieme locaties in Nederland uitgezonden en de presentatie is in handen van Frits Sissing. Te zien op NPO 1.
19
augustus
2020
(20:35)

André staat op

André van Duin presenteert het voorprogramma van Nederland staat op tegen kanker. Hij laat de mooiste momenten uit tien jaar Nederland staat op tegen kanker zien en koppelt verleden, heden en toekomst van de kankerbestrijding aan elkaar in een indrukwekkend verhaal. Te zien op NPO 1.
15
augustus
2020
(23:15)

Close Up: Ursula von Rydingsvard

De Amerikaans-Poolse Ursula von Rydingsvard is wereldwijd een van de weinige vrouwelijke beeldhouwsters die op monumentale schaal werkt. Haar grote houten sculpturen laten zien wat een enorme wilskracht en vechtlust ze heeft. Precies die eigenschappen had Ursula ook nodig om te overleven als oorlogskind. Te zien op NPO 2.
15
augustus
2020
(21:30)

Sterren Muziekfeest: Mega Piraten Festijn 2019

Registratie van de stadion editie van het grootste rondreizende meezingfeest van Nederlands, het Mega Piraten Festijn. Onder anderen Gerard Joling, Frans Bauer, Tino Martin, Jeroen van der Boom, Jannes en Snollebollekes zingen in de Gelredome in Arnhem hun grootste hits. Te zien op NPO 1.
12
augustus
2020
(21:40)

Foodtruck gezocht

In ‘Foodtruck gezocht’ gooien mensen het roer volledig om en starten een foodtruck. Sommigen zeggen hun baan op, anderen gaan voor het grote geld en weer anderen willen uit de WW of simpelweg iets nieuws in hun leven. Ze gaan op zoek naar een foodtruck en een goed concept om hun droom te verwezenlijken. Er staat veel op het spel, want ze moeten hun geld nu verdienen met de foodtruck. Dat gaat niet zonder slag of stoot. In deze aflevering volgen we Simone. Een alleenstaande moeder die naar eigen zeggen mislukt is in de liefde, maar toch een droom heeft om de liefde te verspreiden met haar foodtruck. Simone is in woord en daad extreem perfectionistisch met alle gevolgen van dien. Want alle wegen die naar haar eindpunt leiden, lijken toch ietwat chaotisch te verlopen. Lukt het Simone om de liefde te verspreiden met haar foodtruck? Te zien op NPO 1.
9
augustus
2020
(20:25)

Papadag

Thijs heeft de woning verlaten en Ronnie, die uit huis is geschopt slaapt bij Sadiq op de bank. Martijn, die nog steeds van Merle houdt, voelt zich verantwoordelijk voor de instabiele Dafne en haar tienerdochter Joy. Bouz moet bij de rechter verschijnen omdat Lisa een goede omgangsregeling voor Fader wil. Louis probeert zijn seksleven op te krikken door een potje seksdobbel te spelen met Alice. Sadiq deelt zijn geheim niet met de andere mannen en laat zich meetronen op een vrijgezellenparty. Thijs probeert ondertussen zijn verhouding met Terence af te kappen. Te zien op NPO 3.
8
augustus
2020
(23:15)

Close Up: Yohji Yamamoto: Rebel in black

Al veertig jaar lang weet modeontwerper Yohji Yamamoto aan de top van de modewereld te blijven, met zijn ontwerpen voor soepele, gedrapeerde, vaak zwarte kleding. Terwijl Yamamoto aan een nieuwe collectie werkt en nadenkt over zijn opvolging, ontdekken enthousiaste jonge modeliefhebbers zijn werk voor het eerst. Te zien op NPO 2.
5
augustus
2020
(21:30)

Foodtruck gezocht

In ‘Foodtruck gezocht’ gooien mensen het roer volledig om en starten een foodtruck. Sommigen zeggen hun baan op, anderen gaan voor het grote geld en weer anderen willen uit de WW of simpelweg iets nieuws in hun leven. Ze gaan op zoek naar een foodtruck en een goed concept om hun droom te verwezenlijken. Er staat veel op het spel, want ze moeten hun geld nu verdienen met de foodtruck. Dat gaat niet zonder slag of stoot. De grote droom van vader Patrick en zoon Siemen is om samen een foodtruck op te zetten. Het enige probleem is dat ze weinig ervaring hebben in koken en de mannen ook niet erg handig zijn in klussen om hun foodtruck naar wens te verbouwen. Kunnen de mannen zonder deze ervaring toch een succesvolle foodtruck runnen? Te zien op NPO 1.
5
augustus
2020
(20:20)

Het beste van... 50 jaar Toppop

In Het Beste van Toppop bekijken we de meest opvallende fragmenten uit het rijke Toppop-archief. Tal van BN'ers, zoals Karin Bloemen, Erik De Zwart, Alain Clark en Tineke de Nooij vertellen hun herinneringen en kiezen hun favoriete nummer. Natuurlijk zijn Ad Visser en Penny de Jager ook van de partij bij deze aaneenschakeling van gekke en vaak hilarische  nummers. De Jacksons, Iggy Pop en natuurlijk Jerney Kaagman zijn slechts voorbeelden van de vogelvlucht door de Toppop-geschiedenis. Te zien op NPO 3.
2
augustus
2020
(20:25)

Papadag

Dafne verrast Martijn met een zwangerschap, en daar is hij stiekem best een beetje trots op. Maar hoe vertelt hij het aan Merle? Bouz neemt Jelle mee als hij moet draaien en ziet in dat hij niet met Lisa moet vechten om Fader, maar komt zijn inkeer wel op tijd? Door bijklusactiviteiten krijgen Ronnie en Monique last bij de schuldsanering. De datum van hun huwelijk nadert en Thijs kan niet langer liegen en heeft Sadiq iets op te biechten… Te zien op NPO 3.
1
augustus
2020
(23:15)

Close Up: Mr. Jack & Mr. Nicholson

Acteur Jack Nicholson bleek met zijn intelligente en ironische uitstraling de ideale acteur voor de nieuwe maatschappijkritische films die opdoken in het Hollywood van de jaren 60. Rollen in Easy Rider, Chinatown en One Flew over the Cuckoo's Nest brachten Nicholson blijvende roem. Te zien op NPO 2.
1
augustus
2020
(22:35)

Pride Amsterdam 2020

Mensen die de afgelopen 25 jaar hebben deelgenomen aan een Canal Parade blikken samen met Rik van de Westelaken en Ellie Lust terug op die ervaring en vertellen hoe het in hun ogen nu gesteld is met de LHBTQI-acceptatie. Te zien op NPO 3.

 
29
juli
2020
(21:30)

Foodtruck gezocht

In ‘Foodtruck gezocht’ gooien mensen het roer volledig om en starten een foodtruck. Sommigen zeggen hun baan op, anderen gaan voor het grote geld en weer anderen willen uit de WW of simpelweg iets nieuws in hun leven. Ze gaan op zoek naar een foodtruck en een goed concept om hun droom te verwezenlijken. Er staat veel op het spel, want ze moeten hun geld nu verdienen met de foodtruck. Dat gaat niet zonder slag of stoot. In deze aflevering volgen we Simone. Een alleenstaande moeder die naar eigen zeggen mislukt is in de liefde, maar toch een droom heeft om de liefde te verspreiden met haar foodtruck. Simone is in woord en daad extreem perfectionistisch met alle gevolgen van dien. Want alle wegen die naar haar eindpunt leiden, lijken toch ietwat chaotisch te verlopen. Lukt het Simone om de liefde te verspreiden met haar foodtruck? Te zien op NPO 1.
27
juli
2020
(21:25)

Het mooiste meisje van de klas

Claudia Rademaker groeide op als Indonesisch meisje in het Haarlemse Parkwijk en ondanks dat er meer kinderen met een ander kleurtje in de klas zaten voelde Claudia zich anders. Op de middelbare school ontwikkelde ze zich tot een prachtige tiener en maakte ze veel nieuwe vrienden. Ze was ze door iedereen geliefd, maar Claudia bleef onzeker. Nadat ze haar HAVO diploma had gehaald vonden haar ouders het tijd dat Claudia uit haar schulp zou kruipen, ze gaven haar op voor de Miss Haarlem verkiezing die zij ook meteen won! Toen Claudia eindelijk ook in zichzelf begon te geloven ging het snel. Het modellenwerk bracht haar terug naar haar roots en in Jakarta groeide zij uit tot een van de meest bekende modellen. Ze trouwde met een welgestelde man en Claudia leefde als een prinses. Maar het sprookje kende ook een keerzijde; als je opgroeit met een minderwaardigheidscomplex dan is het moeilijk om je eigen grenzen aan te geven en Claudia voelde zich gevangen in een gouden kooi... Na vele jaren van verdriet en angst heeft Claudia zich weten te ontworstelen uit het milieu waarin zij niet zichzelf kon zijn. Momenteel leidt ze een leven in het Zweedse Stockholm. Te zien op NPO 1.
27
juli
2020
(19:00)

De Hit Kwis

In de aanstekelijke vrolijke muziekkwis, gepresenteerd door Romy Monteiro en Kees Tol, draait alles om het zo snel mogelijk raden van zoveel mogelijk hits. De gezelligste meezingers, grootste hits, populairste en vrolijkste zomer nummers wisselen elkaar in hoog tempo af waardoor thuis meespelen, dansen en zingen onvermijdelijk is. Dagelijks te zien op NPO 1.
26
juli
2020
(20:25)

Papadag

Bouz, die stiekem hoopte op een hereniging met Lisa kan niet accepteren dat zij in Jay-Jay Zwanenveld een nieuwe liefde heeft gevonden en houdt Fader weg van haar. Sadiq geniet van hun dochtertje Ziggy, maar Thijs ontwikkelt hele andere gevoelens op zijn werk. Ronnie en Monique gaan noodgedwongen in de schuldsanering waardoor Jordy van peuterdansles
moet. En Ronnies schuldgevoel is al zo groot. Louis is sandwichmantelzorger nu zijn zoon Jelle bij hun is ingetrokken en zijn moeder Marie-Thérèse hem ook hard nodig heeft. De liefde tussen Martijn en Dafne gaat supersnel, ze wil een liefdesbaby van hem. En wat doen die andere papa’s op hun bankje? Te zien op NPO 3.
22
juli
2020
(21:30)

Foodtruck gezocht

In ‘Foodtruck gezocht’ gooien mensen het roer volledig om en starten een foodtruck. Sommigen zeggen hun baan op, anderen gaan voor het grote geld en weer anderen willen uit de WW of simpelweg iets nieuws in hun leven. Ze gaan op zoek naar een foodtruck en een goed concept om hun droom te verwezenlijken. Er staat veel op het spel, want ze moeten hun geld nu verdienen met de foodtruck. Dat gaat niet zonder slag of stoot. We volgen Zainab. Zainab gaat haar Pakistaanse roots achterna en gooit het roer volledig om. Ze heeft een flitsende carrière in de fashion-industrie, maar neemt ontslag om zich volledig op haar foodtruck droom te focussen. Dan gooit het vreselijke COVID-19 roet in het eten en komt Zainab zonder inkomen te zitten. Gaat Zainab het toch redden om haar droom achterna te gaan en heel Nederland kennis te laten maken met de Pakistaanse gerechten? Te zien op NPO 1.
20
juli
2020
(21:25)

Het mooiste meisje van de klas

In de bossen van Epe groeit in de jaren ‘70 een mooi, mysterieus meisje op: Yvonne. Yvonne hoort bij een bijzonder, artistiek gezin. Nieuwsgierige Yvonne heeft als jong meisje met de uitgestrekte bossen een groot speelterrein. Maar na de middelbare school is er een hele wereld die verkend moet worden. Daarom vertrekt ze na de middelbare school voor twee jaar als au pair naar Marseille. Niet de meest veilige stad voor een jong meisje in de jaren ’80, maar Yvonne ziet vooral het avontuur. Een Frans vriendje, afkomstig van Martinique, laat Yvonne dromen naar de eilanden in Caraïben. En ook deze droom weet Yvonne weer om te zetten in avontuur, door bij terugkomst in Nederland een baan aan te nemen als stewardess op een zeiljacht. Acht jaar lang bevaart Yvonne de wereldzeeën en ziet de meest schitterende plekken. Maar haar hart wordt veroverd op Malta, door een Zuidafrikaanse Brit die ook de wereld over vaart. Yvonne raakt zwanger van hem en hoewel er getrouwd wordt, staat huisje-boompje-beestje nog niet in hun woordenboek. Verschillende huisjes in verschillende landen worden bewoond, maar haar man blijft altijd varen, waardoor Yvonne soms maandenlang alleen met haar dochter is. Maar ook met z’n tweetjes staat Yvonne altijd haar mannetje. Jaap ontmoet Yvonne in haar huidige woonplaats: Epe. Waarom is Yvonne na zo’n turbulent leven toch weer teruggekeerd naar haar geboortegrond? En is hiermee haar leven ook in een rustiger vaarwater gekomen? Te zien op NPO 1.
19
juli
2020
(20:25)

Papadag

Terwijl Ronnies huis is leeggehaald door de deurwaarder, probeert hij zijn geldproblemen geheim te houden voor zijn vrienden. Martijn geeft een housewarming in het tiny house dat zijn ouders Puck en Hans in hun tuin hebben laten plaatsen. Nieuwe liefde Dafne duikt onverwachts op. Sadiq is dolblij met de papadag die Brechtje en Romaris hun gunnen, maar Thijs is met hele andere dingen bezig. Bouz’ vader Yilmaz wil graag een rol spelen in Bouz’ leven en regelt een gig voor hem. Louis is dolblij dat Merle niet meer bij hen logeert maar dan staat de huisbaas van Jelle op de stoep… Te zien op NPO 3.
17
juli
2020
(22:00)

Nu te Zien!

In Nu te Zien! reizen museumdirecteuren Ralph Keuning (de Fundatie), Cathelijne Broers (de Hermitage), Ann Demeester (Frans Hals Museum), Suzanne Swarts (Museum Voorlinden) en Bart Rutten (Centraal Museum Utrecht) het hele land door om je niet te missen tentoonstellingen te laten zien. Te zien op NPO 2.
15
juli
2020
(21:30)

Foodtruck gezocht

In ‘Foodtruck gezocht’ gooien mensen het roer volledig om en starten een foodtruck. Sommigen zeggen hun baan op, anderen gaan voor het grote geld en weer anderen willen uit de WW of simpelweg iets nieuws in hun leven. Ze gaan op zoek naar een foodtruck en een goed concept om hun droom te verwezenlijken. Er staat veel op het spel, want ze moeten hun geld nu verdienen met de foodtruck. Dat gaat niet zonder slag of stoot. In deze aflevering volgen we Andrea. Een Belgische dame die met haar theatrale voorkomen altijd de aandacht weet te trekken. Vanwege lichamelijke klachten wisselt ze haar honden-uitlaatservice in en gaat ze haar droom achterna om Brusselse wafels te verkopen. Maar haar lichamelijke klachten worden erger en een foodtruck runnen is zwaarder dan ze dacht. Gaat ze haar droom kunnen verwezenlijken? Te zien op NPO 1.
13
juli
2020
(21:25)

Het mooiste meisje van de klas

Lief, mooi en stralend; dat is hoe de meeste klasgenoten zich Verona uit Nijmegen herinneren. Maar die stralende lach gebruikte ze ook om iets te verhullen. Zij groeide namelijk op met de strenge regels van de Jehova’s getuigen. Ondanks de strikte regels kon dit alles haar niet tegenhouden en heeft ze er op 16-jarige leeftijd voor gekozen om het huis uit te vluchten en de wereld zelf te gaan ontdekken. Door dit besluit hebben haar ouders al het contact verbroken en werd zij verstoten door de gemeenschap waarin ze opgroeide. Verona kwam al jong op eigen benen te staan en dit alles heeft geleid tot een leven vol pieken en dalen, maar wel een leven waarin ze haar eigen keuzes kon maken. Al op haar 18e verliet Verona Nederland en vanaf dat moment is ze steeds van het ene in het andere avontuur gevallen. Als model reisde ze de wereld over en het was voor haar geen probleem om voor een nieuwe liefde alles achter zich te laten en ergens opnieuw te beginnen. Telkens op zoek naar haar eigen geluk en een familie om zich bij thuis te voelen… Te zien op NPO 1.
12
juli
2020
(20:25)

Papadag

Louis organiseert samen met zijn ex Marijke een 21-diner voor hun zoon Jelle, bijgestaan door Alice en zus Merle die de helft van de week bij hun woont. Martijn mist Kofi op zijn vrije dagen en herontdekt zijn oude lego. Thijs en Sadiq hebben hun dochtertje Ziggy voor het eerst een heel weekeinde en vol van geluk doet Thijs een aanzoek. Bouz lijkt beet te hebben in de zoektocht naar zijn vader. Omdat zijn dochter Mel het moeilijk heeft op haar nieuwe school geeft Ronnie een logeerfeestje. De avond kan niet meer stuk. Of wel? Te zien op NPO 3.
9
juli
2020
(21:25)

André Rieu in Melbourne

André Rieu kwam, zag en won de harten van Melbourne. Hij schreef geschiedenis. Zijn concert in de Telstra Dome in Melbourne op zaterdag 15 november, brak een record met een bezoekersaantal van 38.605. Dit werd dan ook meteen het drukst bezochte concert ooit van André Rieu, waar ook ter wereld. Dat dit gebeurde in Australië, het land dat hem zo na aan het hart ligt, vindt André fantastisch. “Het was een ongelooflijke ervaring. De warme ontvangst door het publiek was overweldigend.” Een op ware grootte, reusachtige reproductie van het kasteel Schönbrunn in Wenen overheerste het oostelijke deel van de Dome. Gigantische kandelaars schitterden boven de hoofden van André en zijn Johann Strauss Orkest en koor. André Rieu kondigde zijn concert aan als “een romantische Weense avond” en dat was het ook. Dansers wervelden over twee grote ijspistes en dansten in een heuse balzaal. Fonteinen klateren en spetteren op rond klassieke beelden aan weerszijde van het enorme podium. Te zien op NPO 1.
8
juli
2020
(21:25)

Foodtruck gezocht

In ‘Foodtruck gezocht’ gooien mensen het roer volledig om en starten een foodtruck. Sommigen zeggen hun baan op, anderen gaan voor het grote geld en weer anderen willen uit de WW of simpelweg iets nieuws in hun leven. Ze gaan op zoek naar een foodtruck en een goed concept om hun droom te verwezenlijken. Er staat veel op het spel, want ze moeten hun geld nu verdienen met de foodtruck. Dat gaat niet zonder slag of stoot. We volgen de ruige oosterling Dirk Poffers. Dirk doet zijn naam eer aan en gaat zijn droom achterna met het verkopen van poffertjes. Zijn droom is om een Amerikaanse truck te importeren uit Amerika en deze te verbouwen tot een waanzinnige foodtruck. Of dat allemaal gaat lukken is de grote vraag. Te zien op NPO 1.
6
juli
2020
(21:25)

Het mooiste meisje van de klas

Babiche Bakker lijkt als jong meisje alles mee te hebben: vanaf haar negende is ze een succesvol kindmodel en ze krijgt haar eerste zoen al op de lagere school. Maar weinig mensen weten echter dat achter het vrolijke lachebekje een triest verleden schuilt. Haar eigen vader heeft ze sinds ze acht maanden was nooit meer gezien en samen met haar moeder en broertje is ze gevlucht voor haar stiefvader. Op de Amsterdamse van Baerlestraat lijkt alles op zijn plek te vallen bij haar derde vader. Al op jonge leeftijd bepaalt Babiche hoe ze haar leven wil leven. Dat bestaat in haar jeugd voornamelijk uit plezier maken, uitgaan en lange zomervakanties in Ibiza. De hele school denkt dat Babiche later een succesvol model wordt óf een rijke man trouwt. Maar er is ook een keerzijde die weinig mensen zien. Zo wordt ze vaak aan haar lot overgelaten en moet dan de zorg over haar kleine broertje dragen. Na de middelbare school heeft Babiche veel verschillende banen gehad. Die kenmerken zich vooral door hard werken en veel plezier maken. Zo komt ze terecht in een fameuze Amsterdamse coffeeshop, waar ze de dagelijkse leiding in handen krijgt. Ze heeft altijd veel plezier gehad in haar werk, maar realiseert zich ook dat het waarschijnlijk niet het pad is dat haar klasgenoten en familieleden voor ogen hadden. Jaap ontmoet Babiche in Amsterdam. Nu de samenleving even gepauzeerd lijkt, neemt ook Babiche een stap terug en reflecteert zij samen met Jaap het verleden en vooral ook de belangrijke stappen die nu gaan komen. Te zien op NPO 1.
6
juli
2020
(18:25)

Brugklas Vakantieliefde

Brugklas verlaat de schoolbanken en gaat naar de camping! Steef en beste vriendin Ebru gaan werken op de camping van de oom van Steef. Ebru vindt het werk vies tegenvallen en tot overmaat van ramp staat de hele familie van rector Folmers ook nog eens op de camping. Jamie en Milan hebben het er prima naar hun zin. Milan ontmoet de wonderschone Anoushka en Jamie raakt gecharmeerd van een van de jongens die surfles geeft.  Ondertussen is Steef ook verliefd aan het worden op een van de surfleraren. Maar wanneer er spullen gejat worden en Milan wordt beschuldigd van de diefstal, verandert alles… Te zien op NPO Zapp.
2
juli
2020
(21:30)

André Rieu in het hart van Wenen

Een concert van André Rieu op het plein voor de keizerlijke Hofburg in het hartje van Wenen. Prachtige composities van de beroemdste Weense componisten, voor het mooiste en stijlvolste decor dat je je maar kunt voorstellen. Wereldberoemde walsen en melodieën: Kijkend en luisterend waan je je met deze special onmiddellijk in het romantische Wenen van de 19e eeuw! Te zien op NPO 1.
29
juni
2020
(21:25)

Het mooiste meisje van de klas

Het bijzondere verhaal van Juliette begint in het hoge noorden van Nederland. In de jaren 70 is Juliette de eyecatcher op Rijksscholengemeenschap Het Kamerlingh Onnes in Groningen. Juliette valt niet alleen op door haar mooie, vrolijke uitstraling, maar ook door haar hippe modecreaties. Hele truien worden er tijdens de les gebreid. School heeft niet haar prioriteit. Gezelligheid is belangrijker en dat vinden haar vriendinnen gelukkig ook, dus wordt er besloten om samen te blijven zitten. Hoewel haar ambities er op het Kamerlingh Onnes nog niet uitkomen, wordt na school duidelijk dat deze toch wel verder reiken dan Groningen. Als ze in de Randstad een baan bij een hip, nieuw Amerikaans modemerk krijgt, doet grote regelaar Juliette haar intrede. Alles wordt vanaf dan tot in de puntjes geregeld, zowel op het werk als privé. Als de nuchtere Groningse Juliette een bekende Amsterdamse reclameman ontmoet, laat ze zich in eerste instantie dan ook niet zomaar versieren. Uiteindelijk blijken zij de ideale combinatie en kan zij haar mans carrière nog meer laten ontplooien. Ze krijgen twee prachtige kinderen samen en bouwen een leven op in Amsterdam en St Tropez. Hun levensgeluk wordt met zoveel mogelijk mensen gedeeld en het lijkt eindeloos. Dit geluk wordt echter wreed verstoord als niet alleen zij, maar ook haar man op dezelfde dag een verschrikkelijke diagnose krijgen. Ondanks deze periode laat Juliette haar hoofd zeker niet zakken. Optimistisch dat ze is blijft ze niet bij de pakken neer zitten en blijft ze altijd op zoek gaan naar de lichtpuntjes in haar leven. Als bekend wordt dat Juliette deelneemt aan het programma is zij al terminaal ziek. Haar gezondheid gaat snel achteruit, maar ze wil hoe dan ook meewerken. Er zijn verschillende manieren gevonden om dit bijzondere interview met een krachtige vrouw, waarbij de positiviteit ondanks alles blijft zegevieren te laten plaatsvinden. Te zien op NPO 1.
28
juni
2020
(20:25)

Papadag

Terwijl Bouz aan flexibel co-ouderschap doet met zijn ex Lisa, willen Martijn en Merle juist alles strak geregeld hebben. Ze doen aan nesting waarbij hun kind in het huis woont en zij steeds wisselen. Louis probeert te bonden met zijn zoon Jelle en Ronnie is fulltime huisvader terwijl Monique twee banen heeft. Hij maakt zich zorgen om de geaardheid van zijn zoontje Jordy en wil hem graag wat mannelijker maken. Ondertussen komt de bevalling van het kindje van Thijs en Sadiq (en Brechtje en Romaris) steeds dichterbij…. Te zien op NPO 3.
27
juni
2020
(22:35)

Concert at Sea

Een compilatie van het concert uit 2019 met extra's zoals een kijkje achter de schermen en nieuwe interviews met de artiesten die terugkijken op 2019 en praten over de huidige situatie voor de muzikanten. Te zien op NPO 3.
25
juni
2020
(21:25)

André Rieu in New York

André Rieu verovert na de wereld ook de harten van de Amerikanen. Met dit concert in een van de mooiste en beroemdste concertzalen in de wereld, Radio City Musc Hall, bewijst de koning van de wals dat hij kan swingen. Samen met het wereldberoemde Harlem Gospel Choir, dansen en spelen ze figuurlijk het dak eraf. Rieu sluit samen met zijn Johann Strauss orkest de Amerikanen in hun hart met o.m. klassiekers als ‘My Way’ en ‘Oh when the Saints’. Te zien op NPO 1.
25
juni
2020
(21:20)

Het mooiste meisje van de klas

Nog voor de coronacrisis ontmoet Jaap de Roosendaalse Charlotte (34) op Ibiza. Een eiland dat haar veel mooie momenten brengt, maar waar ze ook haar dieptepunt kent. Hier krijgt ze te horen dat als ze doorgaat met haar huidige levensstijl, ze in een rolstoel eindigt. De 34-jarige Charlotte Labee weet van jongs af aan heel duidelijk wat ze wel en niet wil. Al op jonge leeftijd is Charlotte bezig om manieren te vinden om geld te verdienen. Op haar 19e heeft ze al een serieuze baan, een koopwoning, een auto en is ze bezig met plannen voor een modewinkel. Tot Miss Nederland op haar pad komt. Charlotte wint glansrijk de titel, waardoor er vele deuren geopend worden. Zo start ze haar eigen modemerk. Charlotte gaat er voor 200% voor en de omzet van het modemerk explodeert al snel. Als er onder andere problemen met leveranciers ontstaan, moet Charlotte aan zichzelf toegeven dat ze het niet meer kan bolwerken. Ze verklaart het merk failliet en ze ziet het als groot falen. Ook op privégebied krijgt ze het voor haar kiezen. Ze krijgt baarmoederhalskanker en haar woning brandt af. Charlotte krijgt een burn-out. Maar haar zelfgenezing wordt haar nieuwste project, waar ze nu ook weer vol overtuiging haar schouders onder zet… Te zien op NPO 1.
25
juni
2020
(20:30)

DNA Onbekend

Cock is opgegroeid in een groot arbeidersgezin. Met haar moeder heeft ze altijd een goede band gehad, maar met haar vader had ze eigenlijk niets. Cock heeft altijd het gevoel gehad dat ze anders was dan de andere kinderen. Haar zussen lijken niet op haar. Als meisje werd ze vaak aangezien als een kind uit een andere familie. Ze nam dat voor lief, maar toen is wel het zaadje gepland over de twijfel die ze nu heeft. De vader van die familie kwam namelijk altijd koffie drinken bij haar moeder als haar vader van huis was. Cock kreeg altijd een ongemakkelijk gevoel als hij er was. Toen Cock zestien jaar was heeft ze wel eens aan haar moeder gevraagd of ze wel een kind was van de man waar ze bij opgroeide. Maar haar moeder wuifde het weg. Haar moeder nam haar een jaar later wel mee naar deze Jan. Hij lag op sterven en ze zijn samen op bezoek gegaan en hebben afscheid genomen. Voor Cock zijn deze gebeurtenissen reden voor grote twijfel. Zou ze een dochter zijn van deze Jan? Of deelt ze toch dezelfde vader met haar zus Riet? De 61-jarige Ariane hoort twee jaar geleden op een familiereünie dat haar vader niet haar vader kan zijn. Haar gevoelens over haar vader worden op dat moment bevestigd. Zij werd namelijk anders behandeld dan haar broer en zussen. Zij moest altijd de rotklusjes doen en werd naar door hem behandeld. En het viel haar als kind al op dat zij niet op haar broer en zussen lijkt. Als ze haar moeder confronteert met het verhaal dat ze van haar familie heeft gehoord, komt zij ook daadwerkelijk met de naam van haar mogelijke vader. Ariane komt er via via achter wie deze man is. Hij is inmiddels overleden, maar we hebben contact gelegd met zijn kinderen en via hen kunnen wij met een DNA-test bewijzen of Ariane een vader met hen deelt. Te zien op NPO 1.
18
juni
2020
(20:35)

DNA Onbekend

Als Frenske wordt geboren is er geen vader in beeld, zijn moeder Lenie heeft dan al een dochter van drie jaar oud. De relatie van moeder met de vader van haar dochter is dan al voorbij. Hij kan dan ook niet de vader van Frenske zijn. Frenske begint al vroeg in de puberteit vragen te stellen over zijn biologische vader. Uiteindelijk komt zijn moeder met een naam: Frans. Verder wil moeder niets kwijt over deze mogelijke vader van Frenske. Als Frenske 24 jaar is zet hij een advertentie in de krant met de foto van de zogenaamde Frans, waarin hij zegt op zoek te zijn naar deze mogelijke vader van hem. Frans, zijn vermoedelijke vader, laat de reactie van de krant weten dat het verhaal van Frenske niet klopt. Hij is niet de vader. Heeft moeder een naam verzonnen en is Frans niet de vader van Frenske? Nu Frenske 43 jaar is wil hij de waarheid weten. Dionne helpt hem en kan met een DNA-test de waarheid boven tafel krijgen. Het tweede verhaal gaat over de 56-jarige Petra. Zij is de jongste uit een gezin van vijf kinderen. Altijd heeft Petra zich een buitenbeentje gevoeld. Zij voelde zich anders dan haar broers en zussen. In de familie hoorde zij geruchten dat haar vader niet haar echte vader kon zijn. Zelf heeft Petra in de loop der jaren een paar pijnlijke ontdekkingen gedaan over haar ouders, waardoor ze nog meer is gaan twijfelen aan haar vader. Haar ouders waren in haar jeugd goed bevriend met een ander stel. Elke vrijdagavond kaarten de echtparen samen, maar het vermoeden is dat er meer gebeurde op die avondjes. Heeft haar moeder een affaire gehad met de huisvriend die elke vrijdag kwam kaarten? En zou deze man haar vader kunnen zijn? Een DNA-test biedt het antwoord waar Petra al zo lang naar zoekt. Te zien op NPO 1.
15
juni
2020
(19:10)

Opium op Oerol

In een alternatief programma voor Opium op Oerol ontmoet presentator Cornald Maas elke aflevering een theatermaker of podiumkunstenaar met een Oerol-verbintenis, onder wie rapper Typhoon, cabaretière Paulien Cornelisse en singer-songwriter Jeangu Macrooy. Daarnaast zijn er drie gezichten dagelijks te zien in Opium op Oerol. Cabaretier Harrie Jekkers bezingt het leven vanaf een mooie plek op het eiland, fotograaf en natuurliefhebber Ruben Terlou legt z’n favoriete vogel vast en programmamaker en schrijver Splinter Chabot gaat op zoek naar Terschellingers met een groot Oerol-hart. Te zien op NPO 2.
12
juni
2020
(21:20)

Nu te Zien!

Schilder Caravaggio en beeldhouwer Bernini schudden rond 1600 Rome wakker met radicale vernieuwingen in de kunst. Directeur van de Fundatie Ralph Keuning bekijkt in het Amsterdamse Rijksmuseum hoe zij en hun generatiegenoten het artistieke elan een nieuwe impuls gaven. Te zien op NPO 2.
11
juni
2020
(21:25)

Nick, Simon & Kees: Homeward Bound

Op de ijsbaan in Bryant Park proberen Nick, Simon en Kees erachter te komen of Simon & Garfunkel nog wel bekend zijn bij de verschillende generaties. Ook gaan ze naar het bejaardentehuis waar Art Garfunkel ooit de herinneringen van bewoners opnam om te gebruiken voor de track ‘Voices of old people.’ Nick en Simon maken met de huidige bewoners een bewerking van dit bijzondere project. En ze gaan verder met hun zoektocht naar Art Garfunkel zelf, die nog steeds zijn telefoon niet opneemt. Maar wie weet kunnen ze wel gewoon bij hem thuis aanbellen... Te zien op NPO 1.
11
juni
2020
(20:35)

DNA Onbekend

Als Frenske wordt geboren is er geen vader in beeld, zijn moeder Lenie heeft dan al een dochter van drie jaar oud. De relatie van moeder met de vader van haar dochter is dan al voorbij. Hij kan dan ook niet de vader van Frenske zijn. Frenske begint al vroeg in de puberteit vragen te stellen over zijn biologische vader. Uiteindelijk komt zijn moeder met een naam: Frans. Verder wil moeder niets kwijt over deze mogelijke vader van Frenske. Als Frenske 24 jaar is zet hij een advertentie in de krant met de foto van de zogenaamde Frans, waarin hij zegt op zoek te zijn naar deze mogelijke vader van hem. Frans, zijn vermoedelijke vader, laat de reactie van de krant weten dat het verhaal van Frenske niet klopt. Hij is niet de vader. Heeft moeder een naam verzonnen en is Frans niet de vader van Frenske? Nu Frenske 43 jaar is wil hij de waarheid weten. Dionne helpt hem en kan met een DNA-test de waarheid boven tafel krijgen. Het tweede verhaal gaat over de 56-jarige Petra. Zij is de jongste uit een gezin van vijf kinderen. Altijd heeft Petra zich een buitenbeentje gevoeld. Zij voelde zich anders dan haar broers en zussen. In de familie hoorde zij geruchten dat haar vader niet haar echte vader kon zijn. Zelf heeft Petra in de loop der jaren een paar pijnlijke ontdekkingen gedaan over haar ouders, waardoor ze nog meer is gaan twijfelen aan haar vader. Haar ouders waren in haar jeugd goed bevriend met een ander stel. Elke vrijdagavond kaarten de echtparen samen, maar het vermoeden is dat er meer gebeurde op die avondjes. Heeft haar moeder een affaire gehad met de huisvriend die elke vrijdag kwam kaarten? En zou deze man haar vader kunnen zijn? Een DNA-test biedt het antwoord waar Petra al zo lang naar zoekt. Te zien op NPO 1.
6
juni
2020
(16:05)

Viva Classic Live

Een registratie van alweer de achtste editie van het openluchtconcert Viva Classic Live. Bariton Sef Thissen ontvangt bijzondere solisten uit binnen- en buitenland op de sfeervolle Markt in Venlo. Met onder andere de Nederlandse top sopraan Annemarie Kremer, de Italiaanse tenor Antonello Palombi en de meesterviolist Brad Repp. Te zien op NPO 1.
5
juni
2020
(20:25)

Papadag

Martijn is dolblij dat Merle weer single is en hoopt op een hereniging. Louis bemiddelt voor de twee die er allebei heel anders in staan. Thijs en Sadiq krijgen hun pasgeboren dochter Ziggy maar weinig te zien en bedenken met hulp van Thea een list. Ronnie probeert het goed te doen als huisvader, maar let te weinig op de centen. Nu Bouz zelf vader is struggelt hij steeds meer met de afwezige vader in zijn leven maar zijn moeder wil hem niks zeggen. Op de eerste verjaardag van Fader barst de bom. Te zien op NPO 3.
4
juni
2020
(21:25)

Nick, Simon & Kees: Homeward Bound

Nick, Simon en Kees verlaten hun huis in Queens en verhuizen naar Manhattan, om meer te weten te komen over de doorbraak van Simon & Garfunkel, als zij elkaar halverwege de jaren ‘60, na hun studententijd weer ontmoeten en besluiten samen de muziek op te pakken. Nick en Simon krijgen een tour en mogen optreden in Greenwich Village, de wijk waar Simon & Garfunkel ontdekt werden. En ze ontmoeten en interviewen Al Gorgoni, een bekende studio gitarist die in 1965 de nieuwe versie van het nummer ‘The Sound of Silence’ opnam. Deze versie werd wel een enorme hit, in tegenstelling tot de eerste akoestische versie. En Kees heeft een bijzondere verrassing voor Nick en Simon: via één van hun contacten heeft hij iets weten te regelen dat ze misschien in contact kan brengen met Art Garfunkel zelf… Te zien op NPO 1.
4
juni
2020
(20:35)

DNA Onbekend

Ans en haar tweelingbroer Jaap horen als 11-jarige kinderen een ruzie tussen hun ouders. Uit deze woordenwisseling blijkt dat hun vader niet hun echte vader is. Moeder hersteld dit en zegt dat hun papa gewoon hun vader is. Maar dan, een jaar later vertelt moeder dat het klopt wat Ans gehoord heeft. Het is niet hun vader. Ans en haar broertje weten niet meer wat zij moeten geloven. Want moeder brengt, door de jaren heen, haar tweeling steeds weer aan het twijfelen over wie nu hun vader is. Broer Jaap kan deze onzekerheid niet aan. Hij verliest zich in de drank en sterft op 27-jarige leeftijd. Ans bouwt haar leven op en sticht een gezin. Pas onlangs hoort Ans via haar oudere zus dat er een andere man in het spel was. Hij woonde zelfs bij haar ouders in. Op het moment dat moeder zwanger was van de tweeling is hij vertrokken. Zou dit de biologische vader kunnen zijn van Ans en haar broer Jaap? Een DNA-test kan de waarheid onthullen. Theo vraagt zich af wie zijn echte vader is. Zijn moeder is namelijk zwanger van hem als zij trouwt met Jef. Tegen Jef zegt moeder dat ze zwanger is van hem, maar ze hebben nog maar net verkering. Jef stelt verder geen vragen en ze krijgen nog vijf kinderen samen. Maar Theo merkt dat hij altijd anders wordt behandeld dan zijn broers en zussen. Op latere leeftijd dringt Theo bij zijn moeder aan hoe het nu zit. Is Jef zijn vader? Moeder komt eindelijk met een naam. Deze man kent Theo al zijn hele leven, hij was bevriend met zijn zoons. Theo wil dit gezin niet lastig vallen met zijn vraag. Hij laat het rusten.  Maar nu wil hij duidelijkheid en DNA Onbekend helpt hem daarbij door een DNA-test te doen met zijn familie en mogelijke familie. Te zien op NPO 1.
1
juni
2020
(20:35)

Dokters van morgen

Er is in de medische wereld steeds meer aandacht voor de invloed van de geest op ons lichaam. Deze is lange tijd onderschat; de macht van het brein op het lichaam is vele malen groter dan aanvankelijk werd gedacht. Dokters van Morgen laat een behandeling met virtual reality zien, die gebruikt wordt voor mensen die een ledemaat missen en veel last hebben van fantoompijnen. Het programma reist af naar Duitsland waar nierpatiënten na een niertransplantatie een nep-drankje kregen tegen toekomstige afstotingsverschijnselen. Ook bezoekt Dokters van Morgen een Tilburgs ziekenhuis, waar in het kader van wetenschappelijk onderzoek zelfs nep-operaties hebben plaatsgevonden. Te zien op NPO 1.
28
mei
2020
(21:25)

Nick, Simon & Kees: Homeward Bound

In deze aflevering proberen de mannen opnames voor hun documentaire te maken in de ouderlijke woningen van Simon & Garfunkel. In de woning van Art Garfunkel ontmoeten ze een bijzondere man die een wel heel bijzondere verrassing in zijn kelder heeft staan. Verder hebben ze een ontmoeting met Anthony DeCurtis, een muziekjournalist die voor diverse grote bladen schrijft en voor zijn werk Simon & Garfunkel mocht interviewen. Nick & Simon willen alles over dit interview weten. Kees komt op het idee om albumhoezen van Simon & Garfunkel na te maken, maar dan met Nick & Simon op de cover. Daarvoor gaan ze shoppen in een typische tweedehands New Yorkse-winkel. Kees leeft zich uit om zo mooi mogelijke covers te fotograferen.  Te zien op NPO 1.
28
mei
2020
(20:35)

DNA Onbekend

Ans en haar tweelingbroer Jaap horen als 11-jarige kinderen een ruzie tussen hun ouders. Uit deze woordenwisseling blijkt dat hun vader niet hun echte vader is. Moeder hersteld dit en zegt dat hun papa gewoon hun vader is. Maar dan, een jaar later vertelt moeder dat het klopt wat Ans gehoord heeft. Het is niet hun vader. Ans en haar broertje weten niet meer wat zij moeten geloven. Want moeder brengt, door de jaren heen, haar tweeling steeds weer aan het twijfelen over wie nu hun vader is. Broer Jaap kan deze onzekerheid niet aan. Hij verliest zich in de drank en sterft op 27-jarige leeftijd. Ans bouwt haar leven op en sticht een gezin. Pas onlangs hoort Ans via haar oudere zus dat er een andere man in het spel was. Hij woonde zelfs bij haar ouders in. Op het moment dat moeder zwanger was van de tweeling is hij vertrokken. Zou dit de biologische vader kunnen zijn van Ans en haar broer Jaap? Een DNA-test kan de waarheid onthullen. Theo vraagt zich af wie zijn echte vader is. Zijn moeder is namelijk zwanger van hem als zij trouwt met Jef. Tegen Jef zegt moeder dat ze zwanger is van hem, maar ze hebben nog maar net verkering. Jef stelt verder geen vragen en ze krijgen nog vijf kinderen samen. Maar Theo merkt dat hij altijd anders wordt behandeld dan zijn broers en zussen. Op latere leeftijd dringt Theo bij zijn moeder aan hoe het nu zit. Is Jef zijn vader? Moeder komt eindelijk met een naam. Deze man kent Theo al zijn hele leven, hij was bevriend met zijn zoons. Theo wil dit gezin niet lastig vallen met zijn vraag. Hij laat het rusten.  Maar nu wil hij duidelijkheid en DNA Onbekend helpt hem daarbij door een DNA-test te doen met zijn familie en mogelijke familie. Te zien op NPO 1.
25
mei
2020
(21:25)

Nick, Simon & Kees: Homeward Bound

In het laatste deel van hun ontdekkingstocht brengt het beroemde Simon & Garfunkel-nummer ‘El Condor Pasa’ Nick, Simon en Kees tot grote hoogte. Ze gaan met de beroemde fotograaf Harrison Funk op pad, om samen zijn bijzondere foto van Simon & Garfunkel in Central Park na te maken. Ook ontmoeten ze de legendarische New Yorker Ron Delsener: de beroemde promotor en baas van Live Nation die met heel veel grote sterren ter wereld gewerkt heeft. Hij weet Nick en Simon sappige anekdotes te vertellen over het bijzondere reünieoptreden van Simon & Garfunkel in Central Park. Nick en Simon sluiten hun avontuur in stijl af door nog een paar prachtige Simon & Garfunkel-nummers te vertolken voor de nieuwe vrienden die ze in New York gemaakt hebben. Te zien op NPO 1.
25
mei
2020
(20:35)

Dokters van morgen

Bacteriofagen zijn bacterie-etende virussen die ingezet kunnen worden als normale geneesmiddelen niet meer werken. In geval van antibiotica-resistentie kunnen ze bijvoorbeeld uitkomst bieden. In 2018 dook Antoinette Hertsenberg voor het eerst in de wereld van de ‘fagen’. Hoe is het nu twee jaar later? Wordt er al wetenschappelijk onderzoek naar gedaan? Kun je in Nederland al behandeld worden met bacteriofagen? Dokters van Morgen geeft de antwoorden. Te zien op NPO 1.
23
mei
2020
(23:05)

Close Up: Charlotte Perriand - Pionier van de levenskunst

Ontwerper en architect Charlotte Perriand is een van de grote scheppende genieën van de 20ste eeuw. Haar meubelontwerpen gelden als iconen van het contemporaine design. Perriand leidde een bewogen leven, waarin ze onder meer strijd met voerde met haar werkgever Le Corbusier - die met de eer voor veel van haar ontwerpen ging strijken. Te zien op NPO 2.
22
mei
2020
(20:25)

Koppensnellers

Dana neemt afstand van haar eigen immorele beleid en besluit een integer journalistiek platform op te richten; De Nieuwe Waarheid. Als de redactie daarachter komt, besluiten ze tot Dana’s verrassing om haar te steunen in haar strijd met de commerciële Amerikaanse zoekmachine. In het heetst van die strijd wordt Dana gebeld door Lucas en krijgt ze eindelijk te horen waar ze zo naar heeft verlangd; haar zoon heeft haar nodig! Halsoverkop vertrekt ze naar de moskee waar ze Lucas aantreft naast het lijk van zijn geradicaliseerde buurjongen. Als een leeuwin besluit Dana haar zoon koste wat kost uit deze nachtmerrie te bevrijden. Daartoe opent ze, ondanks al haar goede voornemens, haar nieuwe integere journalistieke platform met een schaamteloze leugen. Te zien op NPO 3.
21
mei
2020
(21:25)

Nick, Simon & Kees: Homeward Bound

Nick en Simon storten zich samen met vriend Kees in het leven van hun muzikale inspiratiebronnen Simon & Garfunkel. In hun nieuwe rol als documentairemakers willen ze iedereen kennis laten maken met Paul Simon en Art Garfunkel. Ze reizen daarvoor naar New York, de stad waar de muziekcarrière van het jaren 60-duo begon. De mannen nemen hun intrek in een appartement in de wijk Forest Hills in Queens, een echte Joodse middenstandswijk. De wijk waar Simon & Garfunkel zijn opgegroeid. Verder ontmoeten ze Alex die op dezelfde high school als Simon & Garfunkel zat. De school waar Simon & Garfunkel voor het eerst als duo optraden. Voor Nick en Simon is het schoolbezoek een speciaal moment, want zij mogen op hetzelfde podium als hun idolen een nummer spelen. Ze spelen een nummer dat Simon & Garfunkel zelfs hebben geschreven tijdens hun high school-tijd. Een momentje waar ons Volendamse duo even stil van is. Te zien op NPO 1.
21
mei
2020
(20:30)

DNA Onbekend

DNA Onbekend vertelt het verhaal van Frank. Hoewel Frank ervan overtuigd is dat hij aan het graf van zijn vader staat, heeft zijn broer al zijn leven lang twijfels of de man die zij begraven daadwerkelijk hun biologische vader is. Sterker nog, Marco denkt dat zijn broer een andere vader heeft dan hij. Dus dat zij geen van beiden het kind zijn van hun vader. Frank heeft zijn moeder als kind betrapt met een andere man. Deze man was altijd wel in de buurt van het gezin. Er zijn meerdere aanwijzingen dat deze man misschien de echte vader is van Frank. Maar wie zou dan de vader van Marco kunnen zijn? Een DNA-test kan hun helpen de waarheid te achterhalen. Het tweede verhaal gaat over Theo. Hij wil weten wie zijn vader is. Als kleine jongen krijgt Theo, van de man waarvan hij denkt dat het zijn vader is, te horen dat hij niet zijn biologische vader is. Wie dan wel zijn vader is wordt hem niet verteld. Hij kan nergens met zijn vraag terecht, ook niet bij zijn eigen moeder. Op latere leeftijd hoort hij geruchten over wie zijn mogelijke biologische vader kan zijn. Die geruchten gaan rond in zijn eigen familie. Zou de stiefvader van zijn moeder zijn vader zijn? De man die hij altijd als zijn opa heeft beschouwd, is dan plotseling zijn vader. Of is de man die zijn moeder heeft verkracht zijn vader, een totaal onbekende man? Met een DNA-test kan Dionne Stax Theo verder helpen en verlossen van deze pijnlijke familiegeheimen. Te zien op NPO 1.
20
mei
2020
(21:10)

Knappe Koppen

In Knappe Koppen geven topwetenschappers antwoord op kijkersvragen. De vraag van vandaag is van Kes. Hij wil weten of je dementie kan voorkomen. Kes woont in Woudenberg, waar hij een winkeltje met LP-s en boeken heeft. Toen zijn buurman kort geleden plotseling stierf, kwam aan het licht dat ook zijn buurvrouw ernstig ziek was. Zij heeft dementie. In het Trippenhuis, de zetel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van de Wetenschappen, krijgt Kes antwoord op zijn vraag in de vorm van een privécollege van professor epidemiologie Arfan Ikram. Hij onderzoekt waarom de ene persoon wel en de andere niet wordt getroffen door dementie. Arfan Ikram is hoogleraar aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en het Amerikaanse Harvard. Hij staat aan het hoofd van het langstlopende bevolkingsonderzoek in Nederland. Arfan Ikram kan Kes zijn vraag zeker beantwoorden. Te zien op NPO 2.
18
mei
2020
(20:35)

Dokters van morgen

De helft van de twintigers in ons land is bijziend; een verdubbeling ten opzichte van 40 jaar geleden. Hoe komt dat? En belangrijker, kunnen ouders voorkomen dat hun kind bijziend wordt? Dokters van Morgen laat zien dat artsen proberen met veelbelovende gentherapieën oogziektes die je blind maken een halt toe te roepen. Antoinette Hertsenberg reist daarnaast naar Italië waar ze een baanbrekende stamceltransplantatie hebben ontwikkeld, die ervoor zorgt dat een blind oog weer kan zien. Ook laat Dokters van Morgen zien hoe blinde mensen met hun beperking omgaan. Want hoe weet je of je broek rood of zwart is, als je helemaal niets kan zien? Te zien op NPO 1.
16
mei
2020
(23:05)

Close Up: Bas van Wieringen - Vieren wat kapot is

Conceptueel kunstenaar Bas van Wieringen haalde in 2017 de landelijke pers toen bleek dat een museummedewerker per ongeluk over een minimalistisch schilderij van Van Wieringen heen geschilderd had. Het incident vormt voor regisseur Denise Janzée de aanleiding voor een verkenning van het fenomeen 'beschadigde kunst'. En passant maken we kennis met het speelse oeuvre van de ingenieuze Bas van Wieringen. Te zien op NPO 2.
16
mei
2020
(21:00)

Eurovision: Europe Shine a Light

De 41 artiesten die dit jaar zouden deelnemen aan het Eurovisie Songfestival in Rotterdam worden volop in de schijnwerpers gezet. Fragmenten van hun eigen nummers worden aan Europa getoond en gezamenlijk brengen zij een bijzondere uitvoering van een eerdere Songfestival-hit. Bekende oud-Songfestivaldeelnemers treden vanuit hun eigen land op met nummers uit het verleden. Ook wordt uitgebreid stilgestaan bij de mensen in Europa die zijn getroffen door het coronavirus en hulpverleners die deze crisis bestrijden. De internationale show wordt gepresenteerd door Chantal Janzen, Edsilia Rombley en Jan Smit en voorzien van commentaar door Cornald Maas. Te zien op NPO 1.
16
mei
2020
(20:25)

Het beste van het Songfestival

Voorafgaand aan Europe Shine a Light blikt AVROTROS met verschillende bekende Nederlanders terug op de rijke geschiedenis van het Eurovisie Songfestival. Wat betekent het evenement voor hen? Wat vinden ze van de grootste Nederlandse en internationale songfestivalklassiekers? En hoe zit het met hun eurovisie-kennis? Te zien op NPO 1.
15
mei
2020
(20:25)

Koppensnellers

Als oud-burgemeester Fons in De Courant publiekelijk wordt ontmaskerd als gewetenloze zakkenvuller, raakt Dana ervan overtuigd dat haar meedogenloze zwager haar echtgenoot Henk tot zelfmoord heeft gedreven. Ze hoopt de inmiddels wanhopige Lucas te bereiken door hem de waarheid over het verleden te onthullen. Als Lucas met eigen oog ziet hoe zijn grote voorbeeld Fons zichzelf heeft verrijkt, stort hij in. Maar tot haar diepe teleurstelling zoekt hij zijn heil niet bij zijn moeder, maar bij de rechts populistische burgemeester Marie Josée. Als Dana tijdens een chemobehandeling persoonlijk geconfronteerd wordt met de rampzalige gevolgen van haar deal met de farmaceutische industrie, raakt ze er eindelijk van overtuigd dat ze het roer van haar geweten rigoureus om moet gooien. Te zien op NPO 3.
14
mei
2020
(20:35)

Beste Zangers - Songfestival

De special van Beste Zangers staat volledig in het teken van het songfestival. De deelnemende bekende zangers hebben allemaal een link met het liedjesfestijn. Zo won Lenny Kuhr in 1969 in Madrid met haar lied De Troubadour. Maribelle deed mee aan het songfestival met Ik hou van jou, Franklin Brown zong samen met zangeres Maxine het nummer De eerste keer en René Froger performde het nummer Shine samen met zijn collega’s van de Toppers. Kim-Lian van der Meij, presenteerde jarenlang het Junior Songfestival waar veel talent uit voort is gekomen en Thomas Berge en Emma Heesters zijn allebei groot songfestivalfan - en tevens geen onbekende van het populaire tv-programma Beste Zangers. Zij zingen allemaal op geheel eigen wijze een bekend Nederlands songfestivallied. Te zien op NPO 1.
13
mei
2020
(21:10)

Knappe Koppen

In Knappe Koppen geven topwetenschappers antwoord op kijkersvragen. De vraag van vandaag is van Heleen. Zij wil weten waarom het zo moeilijk is om af te vallen. Heleen worstelt al lang met haar gewicht. In het verleden was ze vijftien kilo zwaarder. Het is haar op eigen kracht gelukt dit kwijt te raken. Toch blijft haar gewicht een dagelijks gevecht. In het Trippenhuis, de zetel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van de Wetenschappen, krijgt Heleen antwoord op haar vraag in de vorm van een privécollege van professor Liesbeth van Rossum. Zij weet alles van de oorzaken van overgewicht. Als internist ziet ze patiënten en als onderzoeker richtte ze in Rotterdam het Centrum Gezond Gewicht op. Hier ontwikkelen ze de nieuwste obesitasbehandelingen. Liesbeth van Rossum is de expert op het gebied van afvallen. Zij kan Heleen zeker verder helpen met haar vraag. Te zien op NPO 2.
11
mei
2020
(20:35)

Dokters van morgen

Alcohol biedt voor veel mensen een moment van ontspanning, bijvoorbeeld op een feestje of thuis op de bank. Maar alcohol zorgt, naast gezelligheid, ook voor lichamelijke schade. Dokters van Morgen zoekt uit hoeveel glazen alcohol je per dag kunt drinken zonder gezondheidsschade op te lopen en neemt de proef op de som; wat zijn de gezondheidseffecten van een maand geheelonthouding? En hoe heeft de aanpak in IJsland ertoe geleid dat IJslandse pubers nu geen druppel alcohol meer drinken? Te zien op NPO 1.
11
mei
2020
(20:25)

The Big Escape

In The Big Escape gaat het erom wie het snelst uit de unieke en speciaal ontworpen escaperooms kan ontsnappen. De deelnemers bevinden zich per aflevering in een andere tijd. Zo starten ze in de tijd van de hoogovens, bouwen ze piramides zoals de oude Egyptenaren dat 4000 jaar geleden deden, gaan ze back to the future en betreden ze het geheim genootschap van de Illuminaten. Tijdens de opdrachten in deze vindingrijke jaargangen draait alles om behendigheid, logica, geheugen, moed en samenwerking. Alleen het winnende team krijgt een aanwijzing die leidt naar het verlossende sleutelwoord. De deelnemers die het sleutelwoord aan het einde van elke aflevering goed hebben, krijgen immuniteit waardoor ze niet naar huis gestuurd kunnen worden door de andere spelers. Wie speelt het spel het meest tactisch en blijft na de allerlaatste escaperoom als enige over? De deelnemers van dit seizoen zijn Anouk Maas, Donnie, Gio, Glen Faria, Lucretia van der Vloot, Tess Milne, Marije Zuurveld, Nick Golterman, QuCee en Renate Gerschtanowitz. Te zien op NPO 3.
9
mei
2020
(23:05)

Close Up: Isabelle Huppert

Isabelle Huppert is zonder twijfel de beroemdste actrice van Frankrijk van de afgelopen 40 jaar. In een portret van regisseur William Karel reflecteert Isabelle Huppert zélf in voice-over op haar films en op haar vak. Huppert lijkt een voorkeur te hebben voor het spelen van geremde, neurotische, dramatische en zelfs gevaarlijke karakters. Voor Huppert is iedere personage dat zij vertolkt een middel om zichzelf beter te leren kennen. Te zien op NPO 2.
8
mei
2020
(20:25)

Koppensnellers

Het samenwonen van Dana en Lucas is geen succes. Emmekes poging moeder en zoon te verzoenen mislukt, als blijkt dat Lucas als kleine jongen zijn, door Dana tot zelfmoord gedreven, vader daadwerkelijk heeft zien sterven. Intussen probeert Dana haar ondergang op De Courant te voorkomen door tegenover Nilgün net te doen alsof ze bezig is haar geheime en immorele deal met de Amerikaanse zoekmachine terug te draaien. De intelligente Nilgün laat zich door de manipulatieve Dana een rad voor ogen draaien. En Dana, wiens geweten inmiddels ernstig opspeelt, ontslaat haar lastige adjunct met pijn in haar hart. Intussen is het onderzoek naar de bouwfraude in volle gang en blijkt niet Lucas, maar Fons de grote fraudeur. Te zien op NPO 3.
5
mei
2020
(20:25)

Krabbé zoekt Chagall

Na zijn vlucht uit Frankrijk in 1941 leeft Chagall in ballingschap in New York. Hier hoort hij over de gruwelijkheden van de Tweede Wereldoorlog. Chagall schildert zijn beroemde kruisigingen serie. Zijn vrouw Bella sterft enkele dagen na de bevrijding van Parijs. Terug in Frankrijk krijgt Chagall de meest eervolle opdracht van zijn leven. Jeroen bezoekt onder andere Chagall's oude atelier in Upstate New York, de Lyozno Pit in Wit-Rusland, waar veel van zijn familieleden zijn vermoord en de Opéra Garnier in Parijs. Te zien op NPO 2.
1
mei
2020
(20:25)

Koppensnellers

Dana schrikt enorm als Lucas door een van haar journalisten verdacht wordt van bouwfraude. Ook maakt ze kennis met Zeynep, de moeder van Lucas’ buurmeisje Leyla die sinds de publicatie van Pierres artikel van de aardbodem verdwenen lijkt. Als opvolgster van linkse burgemeester Fons, wordt de populistisch rechtse Marie Josée de Jong aangesteld, wat leidt tot een diepe crisis op de overwegend linkse redactie die Dana hiervoor verantwoordelijk houdt. Dana, die haar borstkanker verborgen houdt, begint heimelijk aan een chemokuur, maar ziet desondanks toch kans om Lucas met een list naar villa Eigenheim te lokken. Grote tegenslag is dat haar adjunct Nilgün achter Dana’s geheime deal met de Amerikaanse zoekmachine komt. Te zien op NPO 3.
28
april
2020
(20:25)

Krabbé zoekt Chagall

In 1931 bezoekt Chagall de eerste Joodse nederzettingen in Palestina, wat later Israël zal worden. In een oude synagoge vindt hij de inspiratie voor zijn Bijbelillustraties. Terug in Frankrijk sluit Chagall zijn ogen voor de gevaren van de naderende Tweede Wereldoorlog. Als hij op het allerlaatste moment wil vluchten, wordt hij opgepakt bij een razzia in Marseille…Jeroen bezoekt de oude synagoge in Safed die onveranderd blijkt en vindt het hotel in Marseille waar Chagall is opgepakt. Te zien op NPO 2.
27
april
2020
(20:25)

The Big Escape

In The Big Escape gaat het erom wie het snelst uit de unieke en speciaal ontworpen escaperooms kan ontsnappen. De deelnemers bevinden zich per aflevering in een andere tijd. Zo starten ze in de tijd van de hoogovens, bouwen ze piramides zoals de oude Egyptenaren dat 4000 jaar geleden deden, gaan ze back to the future en betreden ze het geheim genootschap van de Illuminaten. Tijdens de opdrachten in deze vindingrijke jaargangen draait alles om behendigheid, logica, geheugen, moed en samenwerking. Alleen het winnende team krijgt een aanwijzing die leidt naar het verlossende sleutelwoord. De deelnemers die het sleutelwoord aan het einde van elke aflevering goed hebben, krijgen immuniteit waardoor ze niet naar huis gestuurd kunnen worden door de andere spelers. Wie speelt het spel het meest tactisch en blijft na de allerlaatste escaperoom als enige over? De deelnemers van dit seizoen zijn Anouk Maas, Donnie, Gio, Glen Faria, Lucretia van der Vloot, Tess Milne, Marije Zuurveld, Nick Golterman, QuCee en Renate Gerschtanowitz. Te zien op NPO 3.
24
april
2020
(20:25)

Koppensnellers

Door publicatie in De Courant van het artikel van eigengereide sterjournalist Pierre steekt rechtsextremisme de kop op in Regtvoorde en wordt Dana’s zwager Fons gedwongen op te stappen als burgemeester. Lucas neemt zijn moeder alle problemen zeer kwalijk. Als hij iets te intiem uithuilt bij zijn islamitische buurmeisje Leyla, wordt hij doelwit van treiterijen. Dana ziet haar kans schoon de bedreigde Lucas over te halen bij haar in de statige villa Eigenheim te komen wonen. Dat weigert Lucas, maar de gekwetste Emmeke en Mila trekken tot zijn frustratie wel bij Dana in. Te zien op NPO 3.
22
april
2020
(21:10)

Knappe Koppen

In Knappe Koppen geven topwetenschappers antwoord op kijkersvragen. De vraag van vandaag is van Catharina. Zij wil weten wat het nut is van ongedierte. Catharina heeft een mooie tuin in Limburg, waar ze heel graag is. Tuinieren is echt een hobby van Catharina. Bij het spitten komt ze van alles tegen in de grond. Regenwormen, torren of pissebedden. Maar wat doen die daar? In het Trippenhuis, de zetel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van de Wetenschappen, krijgt Catharina antwoord op haar vraag in de vorm van een privécollege van Wim van der Putten. Hij is hoogleraar bodemecologie in Wageningen en weet dus alles van de kleine diertjes in en net boven de grond. Door het leven van die ontelbare – vaak onzichtbare - beestjes bloot te leggen, heeft hij een eigen onderzoeksterrein gecreëerd. Hierdoor is hij tot fascinerende ontdekkingen gekomen. Wim van der Putten zal Catharina’s vraag zeker kunnen beantwoorden. Te zien op NPO 2.
22
april
2020
(20:30)

Tussen Kunst en Kitsch

In deze uitzending van Tussen Kunst en Kitsch wordt er vanuit diverse musea getaxeerd. Anne Laméris taxeert een glas waar Hansje in de Kelder staat afgebeeld. Dat is een bekende afbeelding; een zwangere vrouw (moeder) en haar kind (de naakte Amor met vleugels en pijlenkoker) die in de kelder wijn aan het tappen is. Dit glas werd gebruikt om te toasten op de zwangerschap van een vrouw. De titel ‘Hansje’ verwijst naar de veelvoorkomende jongens- en meisjesnaam, maar ook naar de lotsverbondenheid tussen moeder en kind. Wim Bouwman taxeert een Japanse rolschildering. De schildering stelt een Mandala voor, een ingewikkeld diagram voorstellende verschillende stadia in het boeddhisme. Het hing in tempels of kloosters om te gebruiken bij het mediteren, want het is om te lezen en beleven. Ook taxeert Fred Kats een klok met een schildpad en een krab. De klok doet Oosters aan, zelfs Japans, maar is tot de grote verbazing van de eigenaar niet uit het Oosten. Expert Fred Kats herkent de hand van de Franse ontwerper Emile Auguste Reiber. Toen Reiber deze klok ontwierp, ca 1870, was hij duidelijk gegrepen door de destijds heersende kunststroming “het Japonisme”. Te zien op NPO 1.
21
april
2020
(20:25)

Krabbé zoekt Chagall

Chagall vluchtte in 1922 berooid vanuit Moskou naar Berlijn. Hij had geen cent en was getraumatiseerd. In Berlijn staat hem een nieuwe schok te wachten. Het lukt hem daarna niet meer om te schilderen, maar hij leert er wel etsen en reist door naar Parijs. Hier krijgt hij van de beroemde Galerie-houder Vollard een belangrijke opdracht. Jeroen bezoekt in Parijs onder andere het oude beroemde circus ‘Cirque d’Hiver’ waar Chagall zijn grootste succes en misschien wel gelukkigste periode beleeft. Te zien op NPO 2.
20
april
2020
(22:10)

Man en Kunst

In het kader van de Nationale Museumweek gaat Lucas De Man ook dit jaar weer op zoek naar het bijzondere verhaal achter iconische kunstwerken in de vaste collectie van Nederlandse Musea. Vandaag het verhaal achter het werk ‘Tir (Shooting Altar)’ van Niki de Saint Phalle (Stedelijk Museum Amsterdam). Naast vrolijke sculpturen van vrouwen maakte Saint Phalle ook bloederige werken, zoals deze installatie. Waarom was dat? Te zien op NPO 2.
20
april
2020
(20:25)

The Big Escape

In de zesde aflevering van The Big Escape liggen de kansen voor iedereen weer helemaal open. Oude bondjes moeten opnieuw worden gewogen. De dynamiek in de groep verandert waardoor iedereen ook evenveel gevaar loopt om eruit te worden gestemd. Wat in ieder geval duidelijk is, is dat er een groep oudere spelers is die het opneemt tegen de jongere generatie. En in de eerste escape draait het ook helemaal om chronologie. Om te kunnen ontsnappen moeten ze uitvindingen vinden en op volgorde zetten. En daar zou de oudere generatie toch een voordeel moeten hebben. In de laatste escape moeten ze de geheime boodschap van buitenaardse wezens vanaf grote hoogte zien te ontcijferen. En wie dan de winst naar zich toetrekt? Te zien op NPO 3.
19
april
2020
(22:00)

Draadstaal

Een gloednieuw seizoen van Draadstaal met Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven. In het nieuwe seizoen van dit satirische sketchprogramma worden veel nieuwe personages geïntroduceerd, waaronder de Pantomimespelers, Annelies met haar Formule 1-analyses en elke week een First Dates item - inclusief de enige echte Sergio. Daarnaast natuurlijk ook de traditioneel ongezouten mening van Fred en Ria, de absurde conversaties van Jopie in Leon's typisch-Hollandse snackbar en de weersvoorspellingen van The Againman. Te zien op NPO 3.
17
april
2020
(20:25)

Koppensnellers

Dana komt voor een groot dilemma te staan, als de door haar binnengehaalde sterjournalist Pierre een artikel schrijft waardoor het Moskeeproject van Lucas in de problemen zou kunnen komen. Pierre’s eigengereide visie op de multiculturele samenleving zorgt voor diepe verdeeldheid op de overwegend linkse redactie. Lucas is zelf heel goed op weg om zijn geliefde Moskeeproject eindelijk gerealiseerd te krijgen. Als Dana besluit Pierre’s artikel toch te publiceren doet ze al het succes van Lucas weer teniet. Te zien op NPO 3.
15
april
2020
(21:10)

Knappe Koppen

In Knappe Koppen geven topwetenschappers antwoord op kijkersvragen. De vraag van vandaag is van Laura. Zij wil weten of je kunt leren concentreren. Laura heeft altijd al problemen gehad met focussen. Ze is al een paar studies begonnen en heeft nog niets afgerond. Ze heeft het idee dat ze zich niet goed kan concentreren. Komend jaar wil ze een nieuwe studie beginnen en vraagt zich af of dat wel goed gaat komen. In het Trippenhuis, de zetel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van de Wetenschappen, krijgt Laura antwoord op haar vraag in de vorm van een privécollege van Stefan van der Stigchel. Hij is hoogleraar cognitieve psychologie aan de Universiteit van Utrecht. Stefan van der Stigchel werkt aan fundamentele vragen over onbewuste invloeden op gedrag. Hij weet dus alles van concentratie en zal Laura’s vraag zeker kunnen beantwoorden. Te zien op NPO 2.

 
15
april
2020
(20:30)

Tussen Kunst en Kitsch

In deze uitzending van Tussen Kunst en Kitsch wordt er vanuit diverse musea getaxeerd. Expert Rob Driessen taxeert een vaas met daarop twee aapjes. De eenvoud van vorm en decor is een mooi voorbeeld van typisch Nederlandse Nieuwe Kunst van rond 1900. Dit was het summum van de Nederlandse Art Nouveau. De typisch Nederlandse grove rivierklei is ingelegd met heel fijn gesneden witte klei. De apen zijn grappig, menselijk, houden de mensen een spiegel voor. Het dier als motief kwam vaker voor. Waarschijnlijk is hij gemaakt door Chris van der Hoef, die na 1900 hoofdontwerper was van Amstelhoek. Mieke Zilverberg taxeert een houten handfragment van een sarcofaag. Het is een houten sarcofaag fragment in de vorm van een hand die een ‘Tit’ amulet vasthoudt. Dat is het bloed van Isis, de godin van de bovenwereld die getrouwd was met de god van de onderwereld. Het amulet staat voor welvaart en het goede leven in het hiernamaals. Ook taxeert Tom Angevaren twee borden. Voor deze beide borden is de afbeelding van Het oordeel van Paris gebruikt. Expert Tom Angevaren herkent aan de ranken met schelpen en goud de borden als 18de eeuwse  “Chine de Commande” borden, wat wil zeggen dat het borden zijn die in China in opdracht zijn uitgevoerd voor de Europese markt. De Chinezen waren echter niet zo thuis in de anatomie van de westerse mens en je ziet ze dan ook zwoegen op de naakte lichamen van de goden. Te zien op NPO 1.
14
april
2020
(20:25)

Krabbé zoekt Chagall

Na de Russische Revolutie kreeg Chagall in 1917, net als veel andere kunstenaars, een hoge positie. Jeroen bezoekt de kunstacademie die Chagall in zijn Russische geboorteplaats Vitebsk oprichtte. Chagall werd hier uit zijn eigen school gewerkt door de beroemde kunstenaar Malevich en kwam berooid met vrouw en kind in Moskou aan. Daar kreeg hij een bijzondere kans bij het Jiddische theater. De muurschilderingen die Chagall hier maakte, behoren tot zijn grootste meesterwerken en hangen nu in het ‘New Tretjakov Museum’ in Moskou. Te zien op NPO 2.
13
april
2020
(20:25)

The Big Escape

In de vijfde aflevering van The Big Escape trekt de Gamemaster de zes overgebleven spelers ze in zijn eigen arcade spellen. Zo moeten de teams hun eigen levensgrote escapedeur bouwen om naar een andere dimensie te kunnen ontsnappen. Het enige hulpmiddel dat ze hierbij hebben is een brommobiel. En ze spelen een reallife shootergame waarbij ze iedereen weg kunnen spelen, ook hun eigen teamleden. Alles om er met de felbegeerde aanwijzing vandoor te gaan. Want ook deze aflevering spelen ze met, maar ook tégen elkaar. Ondertussen is het kartel min of meer uit elkaar gevallen en staan er nieuwe spelers op die de macht hebben om oude leiders weg te spelen. Maar of ze dit ook lukt? Te zien op NPO 3.
13
april
2020
(15:25)

AVROTROS Klassiek presenteert Ella van Poucke

De 26-jarige celliste Ella van Poucke wint prijs na prijs en wordt gezien als één van de meest toonaangevende cellisten van haar generatie. Ze groeide op in een onconventioneel gezin van musici, waarin ze alle ruimte kreeg om haar muzikale carrière gestalte te geven. In deze documentaire vertelt moeder Mercedes hoe Ella zich als kind ontwikkelde en spreken we met haar oud-docent cellist Gary Hoffman en muzikale partner pianist Caspar Vos. Daarnaast volgen we haar thuis in Amsterdam en op het podium van klassieke muziekfestival Wonderfeel. De documentaire wordt afgesloten met een registratie met werk van Rachmaninoff, Francœur en Moszkowski. Te zien op NPO 2.
12
april
2020
(23:20)

Een jaar Overkempe

Overkempe is een woon- en werkgemeenschap in het Overijsselse Boskamp. Zo’n 135 jongeren en volwassenen met een verstandelijke, fysieke of meervoudige beperking proberen daar onder professionele begeleiding alles uit het leven te halen wat erin zit. Ivo Niehe vroeg zich af: hoe gaat het er nu eigenlijk echt aan toe in zo’n gemeenschap? Wie zijn de mensen die er wonen? En wat is de impact van alle bezuinigingen in de zorg? Overkempe opende de deuren voor Niehe, hij kreeg toestemming om er een jaar lang te filmen. Te zien op NPO 1.
10
april
2020
(20:25)

Koppensnellers

Terwijl Dana dankzij een geheime deal met een Amerikaanse zoekmachine de winstcijfers van De Courant opstuwt naar spectaculaire hoogten, biedt ze haar schoondochter Emmeke een baantje aan op De Courant. Dana hoopt zo in contact te komen met haar zoon Lucas. Dat lijkt te lukken als ze een artikel publiceert, waardoor een belangrijke hoorzitting positief uitpakt voor het Moskeeproject van Lucas. Haar succes is echter van korte duur, want door haar manipulaties brengt ze het huwelijk van Lucas en Emmeke in gevaar en Lucas is haar dan ook lang niet zo dankbaar als ze had gehoopt. Te zien op NPO 3.
9
april
2020
(17:50)

Delicious

De lucht lijkt geklaard nu Teresa heeft verteld dat ze zwanger is, maar ze blijkt nog een ander geheim te hebben. Marc keert terug naar het Penrose en is niet van plan zich te laten afschepen door Sam. Terwijl de familie in spanning afwacht of Mimi goed herstelt van haar operatie, slaat elders het noodlot toe. Sam bezint zich op de toekomst en vraagt Mason haar daarbij te helpen.Te zien op NPO 2.
8
april
2020
(21:10)

Knappe Koppen

In Knappe Koppen geven topwetenschappers antwoord op kijkersvragen. De vraag van vandaag is van Merijn. Hij wil weten of gamen ook nut heeft. Merijn zit in het derde jaar van zijn studie geschiedenis. Net als veel leeftijdsgenoten is hij gek op gamen. Hij vraagt zich af of hij hier te ver in gaat. Merijn gamet al van jongs af aan, mede door toedoen van zijn vader, die nog steeds van videospellen kan genieten. Maar toen het gamen in de onderbouw van de middelbare school wat serieuzere vormen begon aan te nemen, werden zijn ouders bezorgd. Zij vonden dat hij minder achter zijn scherm moest zitten, omdat het slecht voor hem was. Maar is dat ook zo? In het Trippenhuis, de zetel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van de Wetenschappen, krijgt Merijn antwoord op zijn vraag in de vorm van een privécollege van hoogleraar Spel, Ben Schouten. Hij promoveerde in de informatica op het proefschrift: Hoe herkent een computer een koe? Ben Schoutens onderzoek, aan de Technische Universiteit Eindhoven, richt zich op toepassing van games voor cultuur, onderwijs en gezondheidszorg. Hij heeft zeker antwoord op Merijns vraag. Te zien op NPO 2.
8
april
2020
(17:50)

Delicious

Adams vertrek naar Mason Elliots restaurant zorgt voor verhitte gemoederen. Teresa heeft onthuld dat ze zwanger is, maar Mimi twijfelt nog steeds of zij haar geheim moet vertellen. Als er in de keuken van het Penrose iets helemaal misgaat, toont Mason Elliot zich van zijn menselijke kant. Marc is openhartig over zijn gevoelens voor Sam, waarna ze een ingrijpend besluit neemt. Gina stelt haar mening over Mason bij. Te zien op NPO 2.
7
april
2020
(20:25)

Krabbé zoekt Chagall

Jeroen Krabbe reist in het spoor van Chagall terug naar Vitebsk. Daar wil Chagalll, na zijn grote succes in Berlijn, met Bella trouwen. Jeroen vindt de oude afgelegen ruïne van het plattelandshuisje van Bella’s ouders, waar Chagall zijn liefde voor Bella vastlegde. De Eerste Wereldoorlog woest en voor het paar naar Parijs kan vertrekken, gaan de grenzen op slot. Vitebsk verandert in een frontstad en Chagall en Bella zitten vast. Hij maakt als oorlogsverslaggever veel schetsen van de slachtoffers en soldaten. In 1916 wordt dochter Ida geboren en Chagall maakt hier prachtige schilderijen van. De Russische Revolutie breekt uit en Chagall krijgt dankzij vrienden een hoge functie aangeboden als kunstcommisaris in Vitebsk. Hij zit vol met grootse plannen voor de toekomst. Te zien op NPO 2.
7
april
2020
(17:50)

Delicious

Sam en Gina komen erachter wat Masons ware bedoelingen zijn, en besluiten één front te vormen. Als Sams grote jeugdliefde terugkeert naar het Penrose voor de bruiloft van zijn broer, worstelt ze met haar gevoelens voor hem. Terwijl Mimi haar lippen gesloten houdt over haar geheim, besluit Teresa na lang aarzelen om open kaart te spelen. Gina wordt verrast door een drastische beslissing van Adam. Te zien op NPO 2.
6
april
2020
(20:25)

The Big Escape

In deze aflevering zien we dat de macht van het kartel van rappers QuCee, Donnie en songwriter Glen Faria steeds meer onder druk komt te staan. Een aantal sterke spelers probeert de macht naar zich toe te trekken door hun uiterste best te doen de escapes te winnen om daarmee zoveel mogelijk aanwijzingen naar het sleutelwoord te verzamelen. Want alleen dat sleutelwoord geeft immuniteit. En de escapes zijn van een gruwelijk niveau: Victor Frankenstein heeft een ideale partner nodig en het is aan de teams om deze zo snel mogelijk in elkaar te zetten. Ze ontkomen niet aan een bloederige ontsnapping. Maar gelukkig kunnen ze zich ook nog enigszins ontspannen in een muzikale escape. De eerste waarbij ze zich een uitweg moeten zien te … dansen! Gaat dat ze lukken? Te zien op NPO 3.
6
april
2020
(17:50)

Delicious

Sam en Gina lijken de strijdbijl te hebben begraven, maar hun ideeën over de toekomst van het Penrose lopen nogal uiteen. Teresa komt onverwachts thuis en blijkt een geheim met zich mee te dragen. De komst van de beroemde chef-kok Mason Elliot zet de toch al complexe verstandhouding tussen Sam en Gina verder op scherp. Mimi neemt Teresa in vertrouwen en biecht haar eigen geheim op. Te zien op NPO 2.
4
april
2020
(19:55)

Vampieren in de nacht

De Redmasks bereiden zich voor om aan te vallen. Contessa Viola doet er alles aan om Alisa te beschermen. Uiteindelijk voegt een nieuwe jonge vampier zich bij de groep. Te zien op NPO Zapp.
3
april
2020
(22:10)

Nu te Zien!

De visueel overweldigende rijkdom van de Afrikaans-Amerikaanse kunst van de afgelopen honderd jaar is te zien in Kunsthal Kade. Museumdirecteur van het Centraal Museum Bart Rutten bezoekt de expositie Tell me your story in Amersfoort. Een tentoonstelling over verhalen vertellen en verhalen levend houden. Te zien op NPO 2.
3
april
2020
(20:20)

Koppensnellers

Als keiharde zakenvrouw Dana gediagnosticeerd wordt met een levensbedreigende ziekte, komt ze terug naar Nederland om de getroebleerde band met haar zoon Lucas te herstellen. Als ze hoort dat hij samen met haar zwager Fons begaan is met een Moskeeproject, doet ze een genereuze gift, die bij Lucas in verkeerde aarde valt. Ondertussen voert Dana een heftige strijd met een geduchte concurrent om de dubbelfunctie van directeur/hoofdredacteur van het kwaliteitsdagblad De Courant te bemachtigen. Die strijd wint ze, maar het terugveroveren van de liefde van haar zoon loopt uit op een grote mislukking. Te zien op NPO 3.
1
april
2020
(21:10)

Knappe Koppen

In Knappe Koppen geven topwetenschappers antwoord op kijkersvragen. De vraag van vandaag is van Sem. Hij wil weten of we proefdieren nog wel nodig hebben. Sem is student archeologie. Hij houdt zich naast zijn studie in toenemende mate bezig met een bewuster leven en is sinds kort ook vegetariër. In deze tijd vindt hij het idee van proefdieren achterhaald. Maar hoe zit het eigenlijk? In het Trippenhuis, de zetel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van de Wetenschappen, krijgt Sem antwoord op zijn vraag in de vorm van een privécollege van Christine Mummery. Zij is een wereldwijde autoriteit op het gebied van onderzoek naar stamcellen en mini-organen. Christine Mummery is hoogleraar ontwikkelingsbiologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum en staat aan het hoofd van een onderzoeksteam dat miniatuurorganen uit menselijke stamcellen maakt. Zij kan Sems vraag zeker beantwoorden. Te zien op NPO 2.
1
april
2020
(20:35)

Tussen Kunst en Kitsch

In deze uitzending van Tussen Kunst en Kitsch wordt er vanuit Het Amsterdam Museum getaxeerd. Expert Marcel Brouwer taxeert een beeld van een vrouw die achterstevoren op een stoel zit. Het beeld is gemaakt door Theo Dobbelman. Hij werkte in het begin vooral in klei en aardewerk, vanaf 1947 begon hij met pottenbakken. Dat was de basis voor de oprichting van de experimentele afdeling van de aardewerkfabriek De Porceleyne Fles. Daar werd vanaf 1956 experimenteel aardewerk gemaakt door verschillende kunstenaars. Jonge meisjes en vrouwenfiguren waren een inspiratiebron voor Dobbelman. Verder taxeert Joseph Estié deze aflevering een mangelplank. Joseph Estié beaamt direct dat het snijwerk, de kerfsnee, van uitmuntende kwaliteit is. Met een gutsmesje zijn teksten, wapens, de Turkse knoop, initialen, dateringen en afbeeldingen van de was kunstig ingesneden. De plank diende eigenlijk voor het pletten van klein wasgoed, voordat het gestreken werd. Op deze plank staat echter in de teksten te lezen dat men beter kan gaan bidden in plaats van tijd te stoppen in de was. Wie weet vond de planksnijder het toch fijner als de plank niet werd gebruikt, maar aan de muur hing. Als laatste taxeert Martijn Akkerman een armband van een scarabee en lotus. Martijn Akkerman herkent de armband direct als een werk van Carl Bacher uit Wenen. Deze juwelier was gespecialiseerd in neo-Egyptische sieraden. De ontwerpen van de armbanden zijn veelal gelijk, het verschil zit vooral in de scarabee. De scarabee staat symbool voor de eeuwigheid. Te zien op NPO 1. 
31
maart
2020
(20:25)

Krabbé zoekt Chagall

Jeroen Krabbé vertrekt in het voetspoor van Chagall naar Parijs. Chagall laat zijn verloofde Bella achter in Vitebsk. Hij krijgt een symbolisch afscheidscadeau mee, een tafellaken. Chagall zal hierop in Parijs éen van zijn beroemdste werken schilderen. Dit werk bestudeert Jeroen Krabbé nauwgezet op de restauratiezolder van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Chagall voelt zich voor het eerst echt vrij in de kunstmetropool Parijs. Hij is geen tweederangsburger meer en laat zich inspireren door alle nieuwe en spectaculaire kunststromingen zoals kubisme en fauvisme. Hij neemt eind 1911 zijn intrek in een complex waar zo’n 140 kunstenaars, waaronder veel Joden uit Oost-Europa, atelier houden. Hij maakt hier meesterwerk na meesterwerk. Hij verbindt modernistische technieken met zijn eigen Jiddische thema’s. De kunst die hij de rest van zijn leven zou gaan maken, kennen hier hun basis. Het brengt hem uiteindelijk naar Berlijn waar hij dankzij de Berlijns-Joodse galeriehouder Harwarth Walden in 1914 zijn eerste solotentoonstelling krijgt. Te zien op NPO 2.
30
maart
2020
(20:25)

The Big Escape

In de derde aflevering van The Big Escape blijkt dat het verbondje tussen rappers Donnie, QuCee en Glen Faria oppermachtig is. Ze hebben in eerdere afleveringen al twee spelers eruit gestemd en bepalen genadeloos wie hun volgende slachtoffer wordt. Tegenover het kartel staat alleen een breekbaar verbond tussen Marije Zuurveld en Renate Gerschtanowitz die wanhopig proberen andere spelers over te halen zich bij hun aan te sluiten. Maar doen ze dat ook of delft één van hen het onderspit? Tegen de achtergrond van heftige escaperooms die ze mét, maar ook tegen elkaar spelen, belooft dit de spannendste aflevering tot nu toe te worden. Eén escape speelt zich af in de droomwereld van Alice in Wonderland, terwijl ze ook de aller zwaarste escape moeten zien uit te komen. En er is maar één ding dat de spelers zeker weten: aan het eind van iedere aflevering moet één van hen The Big Escape verlaten. Te zien op NPO 3. 
30
maart
2020
(18:15)

Campus 12

Campus 12 vertelt het verhaal van stoere bokser Noah De Smidt die op zoek gaat naar zijn tweelingzus Bo De Smidt die van de ene op de andere dag van de aardbodem verdwenen lijkt. Te zien op NPO Zapp. 
28
maart
2020
(23:05)

Close Up: Diva Fong Leng

Mode-ontwerpster Fong Leng (1935) is een icoon. Haar weelderige creaties in bont, leer en satijn zijn onderdeel van ons het Nederlandse nationale geheugen. Fong Leng heeft ook altijd een groot gevoel voor show gehad en in de jaren zeventig en tachtig organiseerde ze groots opgezette modeshows in de Beurs van Berlage en Carré. Inmiddels is Fong Leng de tachtig gepasseerd, maar nog even eigenzinnig en vol scheppingsdrang als altijd. Te zien op NPO 2. 
28
maart
2020
(19:55)

Vampieren in de nacht

Alisa moet veel verwerken als ze informatie uit het verleden krijgt over de vampieren op het schip. Ze eindigt met Nicu bij een Redmask bijeenkomst. Tegelijkertijd heeft Malcolm mensenbloed gedronken en veroorzaakt problemen. Te zien op NPO Zapp. 
27
maart
2020
(22:10)

Nu te Zien!

Schilder Caravaggio en beeldhouwer Bernini schudden rond 1600 Rome wakker met radicale vernieuwingen in de kunst. Directeur van de Fundatie Ralph Keuning bekijkt in het Amsterdamse Rijksmuseum hoe zij en hun generatiegenoten het artistieke elan een nieuwe impuls gaven. Te zien op NPO 2. 
27
maart
2020
(20:30)

Flikken Maastricht

Marion ontdekt dat haar zus meer plannen had. Plannen die voor Marions ontslag kunnen zorgen. Wolfs en Eva willen de computerhack van Lies tegen haar keren. Met hulp van Larry zien ze alles wat op Lies’ computer gebeurt en ontdekken zo het huis waar de meisjes verblijven die verscheept zullen worden naar het Midden Oosten... Te zien op NPO 1.
25
maart
2020
(21:10)

Knappe Koppen

In Knappe Koppen geven topwetenschappers antwoord op kijkersvragen. De vraag van vandaag is van Noor. Zij wil weten waarom ze mee blijft doen aan loterijen, terwijl ze nooit wat wint. Noor koopt elk jaar met oudjaar een lot. Ze heeft wel door dat dit statistisch gezien niet heel slim is. Toch blijft ze het doen, want wat nou als je een keer echt wint... Hetzelfde geldt voor de Koningsdagtrekking en haar verjaardag. Daarnaast koopt ze ook weleens krasloten als ze nog kleingeld over heeft. Maar winnen doet ze dus nooit. In het Trippenhuis, de zetel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van de Wetenschappen, krijgt Noor antwoord op haar vraag in de vorm van een privécollege van Remco van der Hofstad. Hij is wiskundige en hoogleraar Kansrekening aan de Technische Universiteit Eindhoven. In zijn onderzoek naar fundamentele kansrekening werkt hij samen met natuurkundigen en scheikundigen. Ook wordt zijn onderzoek gebruikt om sociale computernetwerken te bouwen. Remco van der Hofstad kent de valkuilen van ons denken en zal Noor zeker kunnen vertellen wat de reden is dat ze mee blijft doen aan de loterij. Te zien op NPO 2. 
25
maart
2020
(20:30)

Tussen Kunst en Kitsch

In deze uitzending van Tussen Kunst en Kitsch wordt er vanuit Singer Laren getaxeerd. Expert Willem Jan Hoogsteder taxeert twee schilderijen. Op de schilderijen is Madonna met kind omgeven door beschermheiligen afgebeeld en het kleinere schilderij is Aanbidding van de drie koningen. Willem Jan vertelt dat deze schilderijen een typisch voorbeeld zijn van de ‘Cuzco-school’. Dat was een stijl die in Zuid-Amerika in de achttiende eeuw veel voorkwam. Lokale mensen werden daar opgeleid om naar Europees voorbeeld te schilderen, om de kerken die door de Spaanse missionarissen waren gesticht mee te decoreren. Verder taxeert Willem de Winter twee tekeningen van Dick Ket, een zelfportret en een portret van een slapende vader. Dick Ket zocht vaak onderwerpen dicht bij huis, daarom tekende hij familieleden. Jaap Polak taxeert een Indiase miniatuurschildering. De tekening hoort bij een serie van tekeningen, de zogenaamde Raga-mala, die een bepaalde gemoedstoestand in de muziek verbeelden. Voor een Indiër is het zien van dit beeld genoeg om een muziekcompositie en bijbehorend gevoel te beleven. Als laatste taxeert Esther Aardewerk een doosje. Esther ziet direct dat er aan het doosje gemorreld is. Er is in de loop der jaren, door de pootjes eronder te zetten, een lepeldoosje van gemaakt. De oorspronkelijke functie was een tabaksdoos die makkelijk in de zak mee kon. Wel een hele chique tabaksdoos, van zilver en uitgebreid versierd met gravures. Door de pootjes is ook de gravure aan de onderkant van de doos niet versleten. We zien veel boten en verwijzingen naar de scheepvaart, hard werken en Bijbelse verwijzingen. Te zien op NPO 1.
24
maart
2020
(20:25)

Krabbé zoekt Chagall

Jeroen Krabbé reist naar St Petersburg. Chagall kon daar met hulp van de vader van een vriend studeren. Het is een roerige tijd met veel armoede en geweld. Chagall komt zelfs in de gevangenis terecht vanwege een verlopen verblijfsvergunning. Maar hij ontwikkelt zich ook als een speer. Hij gaat in de leer bij beroemde kunstenaars, leert de wereld van het theater kennen en ontdekt het kleurrijke werk van Gauguin. Dat alles helpt hem op een nieuwe, modernistische manier naar zijn jeugd en het leven in Vitebsk te kijken. Met steun van zijn opgebouwde Joodse netwerk daar zal hij uiteindelijk ook naar Parijs kunnen vertrekken. Te zien op NPO 2. 
23
maart
2020
(21:25)

Experimensen

Experimensen is een panelshow, waarin wetenschap en humor elkaar ontmoeten. Cabaretier Stefano Keizers brengt elke week wetenschappelijk nieuws mee. Hij staat stil bij feiten, studies en opvallende onderzoeken en legt ze onder een vergrootglas van absurditeit en verbazing. Elke week zijn er twee nieuwe bekende panelleden te gast die zich buigen over de vragen van Stefano. Wetenschapper Anna Gimbrère licht het juiste antwoord toe. Ook worden er proefjes gedaan in de studio, als dat maar goed gaat! Te zien op NPO 3. 
23
maart
2020
(20:25)

The Big Escape

In de tweede aflevering van The Big Escape staan de overgebleven 9 bekende Nederlanders letterlijk onder hoogspanning. Een sterk bondje van spelers heeft zijn eerste slachtoffer gemaakt; een speler heeft het spel aan het eind van de eerste aflevering moeten verlaten. Zijn de andere spelers sterk genoeg om dit pact tegen te werken? In hun volgende escape moeten de spelers uitvinder Nikola Tesla helpen om te ontsnappen aan zijn rivaal Thomas Edison. Maar de krankzinnige hersenspinsels van Tesla vormen een obstakel die nauwelijks op te lossen is. En dan moeten de twee teams deze aflevering ook nog een atoombom zien te ontmantelen. Wie verzamelt de meeste aanwijzingen naar het sleutelwoord en bereikt zo immuniteit? En welke speler moet het spel verlaten? Te zien op NPO 3.
21
maart
2020
(23:05)

Close Up: Niet te stoppen - Kunstenaar Sean Scully

Kunstenaar Sean Scully wordt gevolgd in het jaar dat hij de wereld rondvliegt om 15 belangrijke exposities van zijn werk te openen. Gaandeweg vertelt hij het verhaal van zijn bijzondere ervaringen in een kunstwereld die hem niet altijd gunstig gezind was. Scully is een selfmade man die straatarm opgroeide in Dublin en Londen, een periode waarin hij vaak geen thuis had. Uiteindelijk bereikte hij groot internationaal succes met zijn abstracte, gestreepte schilderijen. Te zien op NPO 2. 
21
maart
2020
(19:55)

Vampieren in de nacht

Dracula is een oude vijand tegengekomen die zowel zichzelf als Alisa in gevaar brengt. De enige die haar kunnen redden zijn Lars en zijn nichten. Te zien op NPO Zapp.
20
maart
2020
(20:30)

Flikken Maastricht

Een meisje met een barcode op haar arm getatoeëerd wordt dood gevonden. Ze blijkt terwijl ze op de vlucht was, op afschuwelijke wijze te zijn vermoord. Op haar lichaam wordt het DNA van een oude bekende aangetroffen: hof van assisenvoorzitter Louis Dearden. Wolfs en Eva zoeken Lies Dewulf op en krijgen met enige moeite de laptop van Louis Dearden mee. Later wordt er een tweede meisje met een barcode op haar arm gevonden. Ze werd vastgehouden in een huis nabij Maastricht, samen met nog meer meisjes. Wolfs en Eva gaan naar het huis, maar daar blijkt iedereen gevlogen. Onverwachte hulp komt van een Hongaarse liaison. Marion vindt haar zus die terug is gekomen. De zus lijkt qua uiterlijk sprekend op Marion. Innerlijk is het een wereld van verschil. Te zien op NPO 1.
20
maart
2020
(20:30)

Nu te Zien!

Directeur van Museum Voorlinden Suzanne Swarts bezoekt Museum De Fundatie in Zwolle, waar het werk van vier schilders uit Leipzig te zien is. In het kielzog van de figuratieve schilder Neo Rauch is Leipzig een belangrijke kraamkamer voor schilderstalent. Martin Kobe, Mirjam Völker, Robert Seidel en Titus Schade geven ieder op hun eigen manier die nieuwe generatie schilders uit Leipzig een gezicht. Te zien op NPO 2.
18
maart
2020
(21:10)

Knappe Koppen

In Knappe Koppen geven topwetenschappers antwoord op kijkersvragen. De vraag van vandaag is van Tom. Hij wil weten waarom hij interessant is voor een computerhacker. Tom heeft moeite al zijn wachtwoorden voor internet te onthouden en heeft er daarom maar een stuk of drie, die hij voor al zijn accounts gebruikt. Hij heeft al vaker gehoord dat dit niet handig is. Maar Tom denkt zelf dat het wel meevalt. Hij is niet enorm rijk en hij hij heeft niets te verbergen. In het Trippenhuis, de zetel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van de Wetenschappen, krijgt Tom antwoord op zijn vraag in de vorm van een privécollege van Renushka Madarie. Zij is criminoloog en rechtspsycholoog van het Nederlands Studiecentrum criminaliteit en rechtshandhaving. Renushka Madarie is nog geen 30 en nu al een rijzende ster in het specialisme computercriminaliteit. Op haar weg naar de doctorstitel zit Renushka Madarie eindeloos tussen de criminelen in de schimmige hoeken van het internet. Zij zal Toms vraag zeker kunnen beantwoorden. Te zien op NPO 2.
18
maart
2020
(20:30)

Tussen Kunst en Kitsch

In deze uitzending van Tussen Kunst en Kitsch wordt er vanuit Museum More Gorssel getaxeerd. Expert Pieter Jorissen taxeert een schilderij waarop een vrouw met een dolk is afgebeeld. De maker van het schilderij is de Franse Elisabeth Sonrel. Dit schilderij is van de grootouders van de huidige eigenaar geweest. Zijn vader was masseur, wellicht heeft hij dit ooit gekregen voor verrichte diensten. Verder taxeert Rob Driessen twee zilveren space-kandelaars. De space-age stijl is een stijl die de belangrijkste Nederlandse Industrieel ontwerper Gijs Bakker een periode heeft toegepast op zijn wereldberoemde sieraden die hij met zijn vrouw Elly van Leersum maakte. Maar ook voor Van Kempen & Begeer, waar hij begin jaren 60 werkzaam was, paste hij deze stijl toe op het tafelgoed. Ook wordt er een theebus getaxeerd door Joseph Estié. Deze theebus is een mooi voorbeeld van ‘Amsterdams Bont’. Het blauw-witte porselein werd in China gemaakt en diep in het ruim van een schip naar Amsterdam vervoerd. Daarvandaan ging het met de potschipper/porseleinvoerder per schip naar Delft, waar de kleurrijke decoratie aangebracht werd. Als laatste wordt er een zakhorloge door expert Fred Kats getaxeerd. Er staat een prachtige voorstelling op van het belangrijkste moment uit het verhaal van Salomons oordeel. Namelijk het moment waarop Salomon suggereert de baby, die door twee vrouwen geclaimd wordt, doormidden te snijden. Te zien op NPO 1.
17
maart
2020
(21:30)

Ellie op Patrouille

Ellie is in de hoofdstad Jakarta. Een overbevolkte stad waar de nationale politie de handen vol heeft aan alle dagelijkse calamiteiten. Ellie werkt mee waar ze kan. Te zien op NPO 1.
17
maart
2020
(20:25)

Krabbé zoekt Chagall

In de eerste aflevering verdiept Jeroen Krabbé zich in de vroege kindertijd en jeugd van Marc Chagall. Hij reist af naar Vitebsk, een Joodse stad in het tsaristische Rusland. Daar groeide Chagall op. Thema’s uit zijn jeugd, zoals de dieren, huizen en mensen, komen later altijd terug in zijn werk. Dankzij de ondernemingslust van moeder Feita Ita, die een winkeltje dreef, kreeg de familie Chagall het steeds iets beter. Chagall werd als oudste zoon naar een Russische school gestuurd. Zijn moeder is dominant aanwezig in zijn leven en wordt ook vaak weergegeven in zijn werk. Zijn vader is zowel in zijn werk als in zijn leven een kleurloos en nietig type. Zijn eerste leermeester, de Joodse kunstenaar Youri Pen, was voor Marc meer een vaderfiguur. Chagall mocht bij hem op teken- en schilderles. Te zien op NPO 2. 
16
maart
2020
(20:25)

The Big Escape

In het derde seizoen van The Big Escape staan alle opdrachten in het teken van technische ontwikkeling. In de eerste aflevering worden de tien bekende Nederlanders meteen het diepe in gegooid. Of eigenlijk… de hoogte. De escape speelt zich af op de immense hoogovens van een oude staalfabriek in Duitsland. In twee teams strijden ze tegen elkaar. Wie weet het snelst de benodigde grondstoffen om te smelten tot zijn eigen escapesleutel? En wie ontsnapt daarmee het snelst, wint de eerste aanwijzing naar het sleutelwoord en verdient zo immuniteit? De strijd om in de finale te komen barst direct in alle hevigheid los. Bondjes om de zwakste of juist de sterkste speler eruit te werken worden even snel gesmeed als weer afgebroken. De deelnemers spelen mét, maar ook tegen elkaar. Uiteindelijk is er maar één ding dat de spelers zeker weten: aan het eind van iedere aflevering moet één van hen The Big Escape verlaten. Te zien op NPO 3.
14
maart
2020
(23:05)

Close Up: Kunstenares Elizabeth King - Op het tweede gezicht

Kunstenaar Elizabeth King maakt bijna levensechte sculpturen van menselijke figuren. Haar baanbrekende werk verraadt haar interesse in de geschiedenis van de marionet, de robot, het medisch model en literaire personages als Frankenstein die door mensen gemaakt zijn en tot leven komen. In een tijdperk waarin menselijk uitziende robots een hot topic zijn, blijft de aimabele King geloven in de meerwaarde van haar sculpturen die een unieke gevoeligheid en intelligentie uitstralen. Te zien op NPO 2. 
14
maart
2020
(20:35)

Volle Zalen: Herman van veen 75

Zanger, muzikant en theaterpersoonlijkheid Herman van Veen viert vandaag zijn 75ste verjaardag en nog altijd dendert hij als een jonge hond over het podium. Van Veen omringt zich graag met talentvolle musici, dansers en theatermakers die hem ‘duizend en één’ nieuwe ideeën aandragen. ‘Ik ben precies dezelfde meneer, maar in een andere tijd, eentje die de tijd niet negeert,’ zegt hij tegen presentator Cornald Maas. ‘Nieuwsgierig zijn’, ‘urgent blijven’, het is wat Van Veen bij uitstek kenmerkt, zo blijkt uit deze Volle Zalen special. Herman van Veen leidt Maas rond op landgoed De Paltz dat hij heeft omgetoverd tot een sociaal-culturele ontmoetingsplek. In zijn ouderlijk huis in Utrecht haalt Van Veen herinneringen op aan z'n vroegste jeugd net de oorlog. Te zien op NPO 2. 
14
maart
2020
(19:55)

Vampieren in de nacht

De vampieren op het schip en Dracula realiseren zich steeds meer dat Alisa enorme krachten bezit. Ondertussen probeert Alisa alle krachten met veel plezier uit. Inger en Fanny leren de Erven gedachtes te lezen wat Alisa in de problemen brengt. Te zien op NPO Zapp. 
13
maart
2020
(20:30)

Nu te Zien!

Marieke Uildriks, directeur van Museum JAN, duikt in het oeuvre van de grande dame van de twintigste-eeuwse kunst: Louise Bourgeois. Haar aangrijpende levensverhaal en psychische gesteldheid verwerkt zij in haar kunst, die varieert van metershoge spinnen tot afgesloten kooien onder de titel ‘Cells’. Te zien op NPO 2. 
13
maart
2020
(20:30)

Flikken Maastricht

Marion mag weer aan het werk, maar is ze wel helemaal hersteld? Romeo krijgt vreemde meldingen over haar gedrag. Tijdens een turnles wordt de leraar vermoord door een jonge man. Als snel vermoeden Wolfs en Eva dat het motief wel eens in misbruik kan liggen. Romeo en Marion worden bij een winkeldiefstal geroepen. Een meisje wilde er vandoor gaan met een dure fles whisky zonder af te rekenen. Er wordt een tweede moord gepleegd met hetzelfde wapen, nu op een ogenschijnlijk keurige man. Wolfs en Eva kunnen de mannen niet met elkaar in verband krijgen. Als blijkt dat het meisje dat de drank wilde stelen, ooit turnles heeft gehad van de vermoorde leraar, lijken de zaken met elkaar verknoopt te raken. Romeo krijgt bewijs van Marions rare gedrag. Op een bewakingscamera ziet hij hoe ze een drankfles steelt. Te zien op NPO 1. 
11
maart
2020
(21:10)

Knappe Koppen

In Knappe Koppen geven topwetenschappers antwoord op kijkersvragen. De vraag van vandaag is van Michel. Hij wil weten of je ook te vaak je handen kan wassen. Michel is net voor zichzelf begonnen als sportcoach en moet voldoen aan allerlei hygiëne-eisen. Dit heeft hem aan het denken gezet over de rol van bacteriën in ons leven. Zijn we niet een beetje doorgeschoten in onze wens om schoon te zijn. In het Trippenhuis, de zetel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van de Wetenschappen, krijgt Michel antwoord op zijn vraag in de vorm van een privécollege van “de bacterie-professor” Remco Kort. Hij is hoogleraar microbiologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Remco Kort bestudeert dagelijks het onzichtbare leven: dat van de microben. Het is zijn missie om ons allemaal kennis te laten maken met dit bijzondere rijke leven op aarde en op ons. Als iemand Michel verder kan helpen met zijn vraag, dan is het wel Remco Kort. Te zien op NPO 2. 
11
maart
2020
(20:30)

Tussen Kunst en Kitsch

In deze uitzending van Tussen Kunst en Kitsch wordt er vanuit Museum Krona getaxeerd. Expert Bas Hesselink taxeert een schilderij van een landschap met kunstenaar. Dit is een ets die echt door Rembrandt zelf is gedrukt en daarna nooit meer is herdrukt, niet tijdens zijn leven en ook niet na zijn dood. Dus dan heet dit een eerste en enige staat. De ets heeft een titel: “Landschap met kunstenaar”, maar we weten niet waar dit landschap is en ook niet wie die kunstenaar is. Waarschijnlijk rond Amsterdam. De kunstenaar zou Rembrandt kunnen zijn, maar niets is zeker. Daarnaast taxeert Emiel Aardewerk een miniatuur zilveren koets. Deze koets is een erfstuk van de echtgenote van meneer, die vorig jaar overleden is. Hij durft hem niet te poetsten, staat al jaren in de kast. Ook taxeert Wim Bouwman een roetbak. Expert Wim Bouwman vertelt dat dit een smeedijzeren ‘roetbak’ of zwartselbak is, die werd gebruikt bij het overgangsritueel van meisjes. Geslachtsrijp geworden, werden hun tanden in driehoeken gevijld. Dat gebeurt tijdens een groot familiefeest, waar ook offers worden gebracht. Te zien op NPO 1. 
11
maart
2020
(20:25)

Historisch Bewijs

Het Haags Historisch Museum bezit een doosje, met daarin een vinger en een tong. En als het verhaal klopt, zijn die afkomstig van de Gebroeders De Wit. Slachtoffers van de gruwelijkste politieke moord in de Nederlandse geschiedenis. Áls het verhaal klopt. Met de nieuwste technieken probeert het NFI een DNA profiel te verkrijgen met materiaal uit het graf van de moeder van de broers. Het team van het Rijksmuseum doet er ook nu weer alles aan om de onderste steen boven te krijgen in een baanbrekend onderzoek naar de echtheid van dit kunsthistorische voorwerp. Te zien op NPO 2. 
10
maart
2020
(21:30)

Ellie op Patrouille

Ellie is in Lissabon waar ze met de politie de veiligheid bewaakt tijdens een voetbalwedstrijd van Benfica. Ook probeert ze zakkenrollers op te sporen en werkt ze met de politie mee op de drukke luchthaven. Te zien op NPO 1. 
7
maart
2020
(23:05)

Close Up: Helmut Lang - Meister der coolness

De Oostenrijkse mode-ontwerper Helmut Lang startte in 1986 in Wenen zijn gelijknamige label. Van meet af aan had Lang nauwe banden met kunstenaars, en hij zag mode vooral als zijn persoonlijke artistieke expressiemiddel. Ondertussen herschreef hij de regels in de modewereld. Zijn kleding was sober, strak en androgyn. In 2004 nam Helmut Lang een radicale beslissing: hij verliet de mode definitief en werd kunstenaar. Te zien op NPO 2. 
7
maart
2020
(21:35)

Dit Was Het Nieuws

Harm Edens, Jan Jaap van der Wal en Peter Pannekoek leggen het nieuws van de afgelopen week onder de satirische loep. Te zien op NPO 1. 
7
maart
2020
(19:55)

Vampieren in de nacht

Alisa weigert zich neer te leggen bij de beslissing van Conte Claudio. Met de hulp van Ivy en Lars vindt ze het boek over Dracula’s geschiedenis. Ondertussen wordt Dracula steeds sterker. Te zien op NPO Zapp. 
6
maart
2020
(22:10)

Nu te Zien!

Het snijvlak tussen illustratie en schilderkunst, dat bewandelt de Franse kunstenaar Martin Jarrie. Op schilderachtige wijze illustreert hij kinderboeken maar ook toonaangevende kranten en tijdschriften. Ann Demeester, directeur van het Frans Hals Museum, bezoekt de expositie van deze fantasierijke kunstenaar in Museum Belvédère in Heerenveen. Te zien op NPO 2. 
6
maart
2020
(20:30)

Flikken Maastricht

In zijn landhuis wordt een bekende wapenhandelaar dood aangetroffen. Hij is de avond ervoor met vier schoten in zijn buik vermoord. De kluis, waarin volgens de vriendin van de handelaar een vermogen aan goud en geld zat, blijkt verdwenen. Marion wordt slachtoffer van geweld tegen hulpverleners. Romeo verdenkt een man die ze eerder die dag een bekeuring hebben gegeven. Maar hij mag er zelf niet achteraan gaan. Te zien op NPO 1. 
6
maart
2020
(19:55)

Gort over de Grens

Ilja Gort reist door de Spaanse provincie Cordoba. Hij gaat op zoek naar een oud omaatje, dat kan toveren met knoflook en hij weet binnen te komen in één van de bijzonderste gebouwen ter wereld, de Mezquita de Cordoba. Hij drinkt van een speciale schimmelwijn, waar je kerngezond heel oud mee wordt en een strenge olijfboer onderwijst hem in de kunst van het slorpen van olijfolie. Te zien op NPO 2.
4
maart
2020
(21:10)

Knappe Koppen

In Knappe Koppen geven topwetenschappers antwoord op kijkersvragen. De vraag van vandaag is van Carolien. Zij wil weten waarom pubers niet luisteren naar hun ouders. Carolien is zelfstandig moeder. Haar oudste zoon is net in de pubertijd en dat heeft ze geweten. Zo weigert hij bijvoorbeeld te douchen. Carolien kan zeggen wat ze wil, maar hij weigert gewoon. En dat terwijl hij eerder altijd alles in overleg deed. In het Trippenhuis, de zetel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van de Wetenschappen, krijgt Carolien antwoord op haar vraag in de vorm van een privécollege van Eveline Crone. Zij is hoogleraar Neurocognitieve Ontwikkelingspsychologie in Leiden. Eveline Crone heeft als eerste in de wereld het puberbrein in detail in kaart gebracht. Deze baanbrekende studie heeft verrassende resultaten en veel nieuwe inzichten opgeleverd. Eveline Crone zal Carolien zeker verder kunnen helpen. Te zien op NPO 2. 
4
maart
2020
(20:30)

Historisch Bewijs

Is een van de drie mogelijke boekenkisten van het Rijksmuseum, Museum Prinsenhof en Slot Loevestein aan te merken als de werkelijke kist waarin rechtsgeleerde Hugo de Groot in 1621 zijn eeuwige gevangenisstraf in Slot Loevestein wist te ontsnappen? Voor het eerst in de geschiedenis zijn de drie kisten bij elkaar voor materiaal-technisch onderzoek. Zijn er nog sporen te vinden die herleiden naar Hugo de Groot? In het historisch onderzoek wordt aan de hand van bewaarde kleding en bewaard gebleven ooggetuigen verklaringen precies uitgeplozen hoe groot Hugo de Groot was, hoe breed de deuren waren waar de kist doorheen moest en hoe hij in de kist gezeten moet hebben. Het team van het Rijksmuseum doet er alles aan om de onderste steen boven te krijgen in een baanbrekend onderzoek naar de echtheid van dit kunsthistorische voorwerp. Te zien op NPO 2. 
4
maart
2020
(20:30)

Tussen Kunst en Kitsch

In deze uitzending vanuit Slot Zeist een typemachine die notenbalken mee kan typen. Na het overlijden van de vader werd deze op Marktplaats gezet, maar er werd maar 9 euro voor geboden en dat vond de familie net iets te weinig. Maakten zij een goede beslissing? Ook in deze aflevering; Expert Willem de Winter krijgt een niet eerder ontdekt schilderij van een grote schilder onder ogen. Te zien op NPO 1. 
3
maart
2020
(21:30)

Ellie op Patrouille

Ellie werkt mee in de Armeense hoofdstad Yerevan waar de politie goed zichtbaar op straat is. Ze snuffelt met honden op de luchthaven naar verboden voorwerpen en helpt mee de Armeense nieuwjaarsnacht veilig te laten verlopen. Te zien op NPO 1.

 
29
februari
2020
(20:35)

Van oud geld, de dingen, die niet voorbij gaan

In ‘Van Oud Geld, de dingen, die niet voorbijgaan’ portretteert Jort Kelder vier adellijke families in hun streven om de familie, het landgoed en hun eeuwenoude tradities in stand te houden. In deze laatste aflevering kijkt Jort met de vier families naar hun leven en de toekomst. Ondanks de grandeur is een landgoed ook gewoon een bedrijf waar hard gewerkt moet worden en waar steeds één vraag centraal staat: hoe kan het goed overgedragen worden naar de volgende generatie? Ofwel: is er licht aan het einde van de oprijlaan? Te zien op NPO 2.
28
februari
2020
(20:35)

Flikken Maastricht

Een curator wordt vermoord in zijn eigen museum gevonden. De man was geliefd bij collega’s, mede door de ziekte van zijn dochter, waar hij al zijn geld aan uitgaf. Vlak voor zijn dood had hij een discussie met een plaatselijke kunstenaar die een varken wilde laten slachten in het museum als expositie. Is de kunstenaar daarbij door het lint gegaan? Of komt de dood van de curator goed uit voor zijn dochter die dankzij de levensverzekering een behandeling in Amerika kan ondergaan. Dan wordt ook nog eens het pronkstuk van een Ming tentoonstelling gestolen. De eigenaresse is daar niet blij mee. Romeo en Marion krijgen een aangifte van een wanhopige vader. Zijn dochter wordt door haar vriendje gebruikt als drugskoerier. Te zien op NPO 1.
26
februari
2020
(20:30)

Historisch Bewijs

Is de schaal die in het Rijksmuseum staat echt vervaardigd uit zilver afkomstig uit de door Piet Hein op de Spanjaarden veroverde zilvervloot? Tijdens het onderzoek naar de herkomst van de schaal, die op inventarislijsten van de zilvervloot niet voorkomt, doet het team een baanbrekende ontdekking. En in de eeuwenoude mijnen van Mexico wordt erts gedolven om deze te vergelijken met de samenstelling van het zilver van de schaal. Het team van het Rijksmuseum doet er alles aan om de onderste steen boven te krijgen in een baanbrekend onderzoek naar de echtheid van dit kunsthistorische voorwerp. Te zien op NPO 2.
25
februari
2020
(21:30)

Ellie op Patrouille

Acapulco is een populaire Mexicaanse badplaats, maar Ellie is er niet op het strand te liggen. De stad en haar omgeving wordt geteisterd door een heftige karteloorlog. Ellie werkt samen met de politie in hun strijd tegen deze kartels. Te zien op NPO 1.
24
februari
2020
(16:00)

Sterren NL Carnaval 2020

Ieder jaar geeft Omroep Brabant de aftrap voor het jaarlijkse carnavalsgedruis met de uitzending van hun live-evenement 3 Uurkes Vurraf. Bij Sterren NL zie je een compilatie van dit druk bezochte spektakel. Met optredens van onder anderen de Alpenzusjes, Het Feestteam, René Schuurmans, Dennie Christian, Snollebollekes en Ria Valk. Te zien op NPO 1.
22
februari
2020
(20:35)

Van oud geld, de dingen, die niet voorbij gaan

In ‘Van Oud Geld, de dingen, die niet voorbijgaan’ portretteert Jort Kelder vier adellijke families in hun streven om de familie, het landgoed en hun eeuwenoude tradities in stand te houden. In deze derde aflevering leren we meer over de tradities van de adel die vaak al eeuwen wordt doorgegeven. Een naam, een huis, bezittingen en rituelen; die geef je door. Je bent een passant in de lange lijn van de historie. In deze aflevering zien we hoe de vier geportretteerde geslachten omgaan met hun tradities. Te zien op NPO 2.
21
februari
2020
(20:35)

Flikken Maastricht

Twee jongens stelen per vergissing het mobieltje van een zware crimineel. De jongens worden bedreigd en besluiten de politie in te lichten. Wolfs en Eva zien al snel dat dit een grote kans is om een beruchte tot dusver ongrijpbare drugssmokkelaar te pakken, maar dan moeten de jongens wel meewerken. Romeo en Marion worden bij een chocolaterie geroepen. De eigenaars zijn bedreigd, iemand wil hun bonbons vergiftigen. Al snel blijkt er een kortgeleden ontslagen werkneemster te zijn, die het niet met haar ontslag eens was. Te zien op NPO 1.
21
februari
2020
(19:55)

Gort over de Grens

Ilja Gort reist door de Spaanse provincie Tierra de Campos. Hij drinkt wijn bij een boer met een groen toverstokje, verbrandt lelijk zijn mond, als hij probeert gloeiend hete broodsoep te drinken. Hij gaat op bezoek bij een wijnboer, die wijn maakt zoals in de middeleeuwen en op de markt leert hij de kijker, hoe je overal gratis kan eten. Hij neemt ons mee naar een heerlijke stad, waarvan hij de naam weigert te onthullen. Te zien op NPO 2.
19
februari
2020
(20:30)

Historisch Bewijs

Is de hoed die in het Rijksmuseum ligt werkelijk de hoed die Ernst Casimir, voorvader van koning Willem-Alexander, ophad toen hij in 1632 door een dodelijke kogel in zijn hoofd getroffen werd? Het onderzoeksteam van het Rijksmuseum pluist de archieven van het Koninklijk Huisarchief uit op zoek naar informatie over de herkomst van deze bijzondere hoed en ze doen een belangrijke ontdekking. Voor het materiaal-technisch onderzoek wordt samen met het NFI een heuse schiet reconstructie opgetuigd. En er wordt gezocht naar menselijke resten op de reliek. Het team van het Rijksmuseum doet er alles aan om de onderste steen boven te krijgen in een baanbrekend onderzoek naar de echtheid van dit kunsthistorische voorwerp. Te zien op NPO 2.
18
februari
2020
(21:30)

Ellie op Patrouille

Ellie werkt mee in de Armeense hoofdstad Yerevan waar de politie goed zichtbaar op straat is. Ze snuffelt met honden op de luchthaven naar verboden voorwerpen en helpt mee de Armeense nieuwjaarsnacht veilig te laten verlopen. Te zien op NPO 1.
14
februari
2020
(20:35)

Flikken Maastricht

Wolfs weet Eva voor het eerst zover te krijgen dat ze een oester eet. En dat heeft niet het effect dat hij ervan verwacht. Dan wordt een vrouw dood aangetroffen in een luxe appartement. Ze blijkt getrouwd met een jonge internetmiljonair. Onderzoek wijst uit dat ze al eerder met rijke mannen getrouwd is geweest. Die daarna financieel helemaal uitgekleed werden. Heeft iemand wraak op haar genomen? Romeo en Marion zijn getuige van een verkeersruzie. De veroorzaker van de ruzie verdwijnt. Als Romeo de man weet op te sporen, blijkt hij meer problemen te hebben. Te zien op NPO 1.
14
februari
2020
(19:55)

Gort over de Grens

Ilja Gort reist door de Spaanse provincie Catalonië. Hij bezoekt het geliefde dorp van Salvador Dali en eet in diens vaste restaurant Dali’s favoriete vissoep. Hij proeft een bijzondere wijn, waarvan de makers volgens sommigen niet goed bij hun hoofd zijn. Met een stronteigenwijze wijnboer proeft hij cava, die geen cava blijkt te zijn. Te zien op NPO 2.
12
februari
2020
(20:30)

Historisch Bewijs

Het team doet onderzoek naar de vermeende verfzakjes van Rembrandt uit de collectie van Jan Six. Als deze echt zijn, is het wereldnieuws: er is nooit iets van zijn schildermateriaal teruggevonden. Robert van Langh krijgt de unieke kans om met de verfzakjes naar een deeltjesversneller in Hamburg te gaan, een zeer innovatief onderzoeksmiddel. Met de intense straling kan hele gedetailleerde informatie over de samenstelling verkregen worden. Kunnen de zakjes aan de hand van die informatie aan Rembrandt gelinkt worden? Het team van het Rijksmuseum doet er alles aan om de onderste steen boven tafel te krijgen in een baanbrekend onderzoek naar de echtheid van deze en andere kunsthistorische voorwerpen. Te zien op NPO 2.
11
februari
2020
(21:30)

Ellie op Patrouille

In het derde seizoen van Ellie op Patrouille wordt de oud-politieagente zes afleveringen lang onderdeel van de politieteams van onder meer Armenië, Mexico en de Filipijnen en ondersteunt ze bij alle facetten van het politiewerk. In lokaal uniform, met open vizier en gewapend met een goede dosis Amsterdams lef geeft Ellie opnieuw een uniek kijkje in de wereld van buitenlandse korpsen. Te zien op NPO 1.
8
februari
2020
(19:55)

Vampieren in de nacht

Ivy heeft haar eerste nacht op de vampieren school. Op zoek naar het boek over Dracula's geschiedenis ontmoet Alisa de jongen Nicu weer, maar ze zijn niet alleen, Lars houdt ze in de gaten. Te zien op NPO Zapp.
7
februari
2020
(20:35)

Flikken Maastricht

Een meisje verdwijnt. Ze is op de fiets naar een auditie bij een Maastrichts jazzbandje van succesvolle vijftigers gegaan. Daar is ze volgens de mannen op de fiets weer vertrokken. Haar vriend heeft een straatverbod, maar is met een bestelauto bij haar in de buurt gezien. Heeft hij haar met fiets en al ontvoerd? Of weten de mannen meer? Kamphuis geeft Romeo de opdracht in het kader van publieksvoorlichting een vlog bij te houden. Hij wordt met Marion bij een geval van pesten geroepen. Maar wie pest er nou eigenlijk wie? Te zien op NPO 1.
7
februari
2020
(19:55)

Gort over de Grens

Ilja Gort reist door de Spaanse provincie Huelva. Tijdens het grootse religieuze feest van Spanje wordt hij de kerk uitgesmeten, omdat hij zijn petje vergeet af te zetten. Hij gaat op bezoek in het atelier van een trommelmaker, hij test de wereldkampioen tortilla-bakken, en bij een bevriende wijnboer drinkt hij de wijn, die eigenlijk is bestemd voor de kerk. Te zien op NPO 2.
5
februari
2020
(21:10)

Knappe Koppen

Wil je weten hoe zwaar licht is, waarom afvallen zo moeilijk is of waarom pubers niet luisteren naar hun ouders? In Knappe Koppen gaat presentator Gregory Sedoc met de knapste koppen van Nederland op zoek naar het antwoord op prangende vragen van kijkers. Vanuit de Koninklijke Nederlandse Academie van de Wetenschappen in het historische Trippenhuis geven topwetenschappers antwoord in een exclusief privécollege. Te zien op NPO 2.
5
februari
2020
(20:25)

Historisch Bewijs

Een 17e-eeuwse politieke moord op het Haagse Binnenhof. Op een schavot wordt stichter en leider van de republiek, Johan van Oldenbarnevelt met een zwaard omgebracht. Gezegd wordt dat het zwaard in het Rijksmuseum ligt. Maar vorig jaar dook er een andere kanshebber in Duitsland op in de collectie van de Staatlichen Kunstammlungen in Dresden. Is Johan van Oldenbarnevelt door een van deze zwaarden omgebracht? Een team experts van het Rijksmuseum doet er alles aan om de onderste steen boven tafel te krijgen in een baanbrekend onderzoek naar de echtheid van kunsthistorische voorwerpen. Te zien op NPO 2.
1
februari
2020
(19:55)

Vampieren in de nacht

Alisa heeft het moeilijk op school. Hindrik spoort haar aan om zich aan te passen en de Spark geheim te houden. Een vreemd meisje en een wolf sluipen het schip op. Te zien op NPO Zapp.
31
januari
2020
(20:40)

Flikken Maastricht

Een TBS-er ontsnapt aan zijn begeleider tijdens een proefverlof. Diezelfde dag wordt zijn slachtoffer, op wiens verklaring hij TBS kreeg, ontvoerd. Alle alarmbellen gaan af bij Wolfs en Eva die bang zijn dat dit meisje voor de tweede keer slachtoffer van geweld zal worden. Maar zit de zaak wel zo in elkaar? Wat heeft de therapeut van de TBS-er ermee te maken. Romeo en Marion houden een diplomaat staande die dronken in zijn auto rijdt. Daar krijgen ze snel spijt van. Te zien op NPO 1.
31
januari
2020
(19:55)

Gort over de Grens

Ilja Gort reist door de Spaanse provincie Asturias. In een miljoenen jaren oude kaasgrot, waarvan de sleutel kwijt is, eet hij dodemanskaas, hij vaart bij heftige storm de zee op om een reuzenkreeft te vangen en hij proeft wijn bij een wijnboerin, die regelmatig de beren uit haar wijngaard moet verjagen. Te zien op NPO 2.
29
januari
2020
(20:25)

Hallali

Wanneer Gerben Kooistra, een liberaal uit Noord-Holland, wordt aangesteld als de nieuwe burgemeester van een klein zuidelijk dorp, begint hij een strijd tegen een grote lokale crimineel genaamd ‘Opa’ Jantje. Gerben’s missie is moeilijker dan hij had verwacht. Criminaliteit is overal in dit schijnbaar onschuldige stadje en zijn politieke missie verandert langzaam in een gevaarlijke obsessie. Te zien op NPO 3.
28
januari
2020
(16:10)

Eurovisie Songfestival 2020: Loting halve finales

Live vanuit Rotterdam is de loting te zien voor de halve finales van het Eurovisie Songfestival. Wie betreedt in welke halve finale het podium in Ahoy? De halve finales van het Eurovisie Songfestival vinden plaats op dinsdag 12 mei en donderdag 14 mei. De finale is op zaterdag 16 mei. Te zien op NPO 1.
25
januari
2020
(23:05)

Close Up: Gershwin - De klassieke Amerikaan

Het succes van componist George Gershwin (1989-1937) kan gezien worden als typisch Amerikaans. Hij creëerde begin 20ste eeuw vernieuwende en toch herkenbare muziek die op maat gemaakt leek voor het nog jonge land, gebaseerd op invloeden uit verschillende Europese culturen. Gershwin's muziek lijkt tijdloos. Vandaag de dag maken Rhapsody in Blue, Concerto in F. en de Cuban Overture nog altijd deel uit van het repertoire van veel grote, internationale orkesten. Te zien op NPO 2.
25
januari
2020
(19:55)

Vampieren in de nacht

Er gebeurt veel op de eerste nacht van de vampieren school; Alisa worstelt om vrienden te maken, want ze heeft een geheim te verbergen. Lars en Malcolm spijbelen tijdens de eerste les en komen in heilige problemen. Te zien op NPO Zapp.
24
januari
2020
(22:10)

Nu te Zien!

Thierry Mugler is een uitzonderlijk creatieve geest die met zijn futuristische stijl een revolutie in de mode teweegbrengt. Hij is couturier maar ook  fotograaf, parfumeur en directeur. Directeur van de Hermitage Cathelijne Broers bezoekt zijn tentoonstelling in de Kunsthal in Rotterdam.
24
januari
2020
(20:35)

Flikken Maastricht

Een bekende Maastrichtse wordt met een kruisboog vermoord. Ze zal niet de enige blijken. Wat hebben de slachtoffers gemeen? Als blijkt dat ieder slachtoffer een familielid heeft dat bij een bank werkt, nemen Wolfs en Eva de bank onder de loep. Die blijkt niet altijd even goed voor zijn cliënten te zorgen. Romeo en Marion krijgen met concurrerende crystal meth producers te maken. Te zien op NPO 1.
24
januari
2020
(19:50)

Gort over de Grens

Ilja Gort reist door de provincie Alicante. Op een voormalig pirateneiland maakt hij kennis met de Italiaans/Spaanse keuken. Bij een wonderlijke wijnboer proeft de hij duurste wijn van Spanje. Hij stelt zich bloot aan de hemel en de hel van Benidorm en wordt door zingende druivenpluksters getrakteerd op: ‘De lekkerste vieze wijn die hij ooit gedronken heeft’. Te zien op NPO 2.
22
januari
2020
(20:35)

Musical Awards Gala 2020

Het jaarlijkse Musical Awards Gala is ook dit jaar te zien bij AVROTROS. In een groots opgezette show, live vanuit het RAI Theater in Amsterdam, worden de prestigieuze awards voor Nederlands grootste musicalsterren en de beste musicalproducties uitgereikt. Presentatie: Frits Sissing. Te zien op NPO 1.
18
januari
2020
(23:05)

Close Up: De erfenis van Fernando Botero

De Colombiaanse kunstenaar Fernando Botero maakte naam met kleurrijke schilderijen waarop volumineuze figuren de hoofdrol spelen. De kunstenaar blikt samen met zijn volwassen kinderen terug op zijn dagen als arme, beginnende kunstenaar in New York en op de succesvolle internationale carrière die daarop volgde. De kroon op werk van de kunstenaar was in 2000 de stichting van het Botero Museum in de hoofdstad van Colombia. Te zien op NPO 2.
18
januari
2020
(19:55)

Vampieren in de nacht

Alisa ontmoet de andere Erven als de Vamalias aankomen op het schip. De Erven horen dat ze op het schip zijn om te beginnen aan de vampieren school. Te zien op NPO Zapp.
17
januari