Agenda

30
juni
2022
(20:35)

Ten minste houdbaar tot

Anna wordt overvallen door een libidopiek en weet even niet wat ze met zichzelf aan moet. Het enige waar ze nog aan kan denken is seks. Paul heeft het te druk heeft om gehoor te geven aan haar behoeften. Zijn hoofd staat niet naar seks nu hij concurrentie heeft gekregen op zijn werk. Op advies van vriendin Celine en Pauls coach Gert-Jan, probeert Anna haar seksleven op te spicen en zo Paul over de streep te trekken. Dit loopt echter anders af dan ze had gehoopt. Te zien op NPO 1.

28
juni
2022
(22:20)

De kleuren van Caspers

Kunstenaar Charlotte Caspers onderzoekt de vele facetten van de kleur blauw: van het kostbare lapis lazuli in de mantel van Maria tot het hemelse blauw van Yves Klein. En waarom is blauw een koninklijke kleur? Te zien op NPO 2.

28
juni
2022
(21:20)

Nu te Zien!

Directeur van Museum JAN Marieke Uildriks gaat langs bij het Nationaal Glasmuseum in Leerdam, waar de tentoonstelling Glas als ijsbreker te zien is. In deze expositie leer je eeuwenoude glazen kennen die bijzonder zijn door hun gebruik: het is niet meteen duidelijk hoe je eruit moet drinken. Dat leidde in de zestiende en zeventiende eeuw tot hilarische – en vaak verbroederende – taferelen. Te zien op NPO 2.

27
juni
2022
(21:25)

Dionne dicht bij de First Ladies

Echt afscheid nemen, kunnen de first ladies niet en de meesten zetten hun werk of missie na het Witte Huis voort. Jackie Kennedy is nog steeds een stijlicoon, Michelle Obama een rolmodel en inspiratie voor velen en Eleanor Roosevelt schreef wereldgeschiedenis. Als Jackie Kennedy na de moord op haar man John F. Kennedy het Witte Huis verlaat, verhuist ze met haar twee jonge kinderen naar New York. Kindermeisje Kathy Mckeon vertelt hoe Jackie haar leven weer opbouwt. De kleindochter van Eleanor Roosevelt, Nina Roosevelt, vertelt aan Dionne hoe gewoon en inspirerend haar invloedrijke oma voor haar en de wereld is. Te zien op NPO 1.

26
juni
2022
(22:30)

Dionne dicht bij de First Ladies

De roem en rijkdom die het leven van een First lady kent, heeft ook een keerzijde. De macht van haar man maakt hem voor andere vrouwen extra aantrekkelijk, politieke tegenstanders en een leger aan journalisten zijn altijd op zoek naar een nieuw (seks)schandaal en er zijn bedreigingen en aanslagen. Nancy Reagan haar leven verandert voorgoed door de aanslag op haar man Ronald Reagan. Hartsvriendin Sheila Tate laat Dionne een andere kant van Nancy zien. Een first lady kan het verschil voor mensen maken. Laura Bush gooit in 2001 na de aanslag op 11 september samen met Anita Mc Bride, vriendin en assistent van de first lady, het roer om. Te zien op NPO 1.

26
juni
2022
(21:10)

Jos

Maxime is jarig en Jos wil zijn dochter verrassen met een persoonlijk cadeau, maar het feest loopt niet volgens plan als hij in zijn onhandigheid het grote geheim van Maxime onthult aan al haar vrienden. Ondertussen worstelt Esther met de prioriteiten van Jos in hun relatie. Te zien op NPO 3.

25
juni
2022
(22:25)

Ik vertrek: Even weg

Drie jaar geleden vertrokken David & Gine naar het Spaanse Aspe. De tegenslagen stapelden zich op en David & Gine hebben het sinds een paar maanden pas echt op orde. De boekingen blijven echter uit en de wanhoop slaat toe. Ze hopen door het bezoek van hun mede Ik Vertrekkers een nieuwe impuls te krijgen om door te gaan. Als er twee mensen zijn die weten hoe het is om met tegenslagen om te gaan, zijn het Ronald Kramer en zijn vriendin Sacha. Ronald vertrok 14 jaar geleden naar Oostenrijk met zijn vrouw Anneke en hun vier kleine kinderen. Niet lang daarna overleed Anneke en stond Ronald er alleen voor. Samen met Sacha runt Ronald het hotel. Te zien op NPO 1.

24
juni
2022
(22:25)

Sportlab Sedoc

Gregory Sedoc zoekt antwoord op de vraag: Hoe winnen ‘we’ weer ‘ns de Tour de France? In 1980 is Joop Zoetemelk de laatste Nederlandse Tourwinnaar. ‘We’ staan dus al 22 jaar droog, terwijl Nederland een groot wielerland is. Hoe kan dat? Gregory Sedoc gaat te rade bij wetenschappers die hem meer kunnen vertellen over hoeveel vermogen een ronderenner moet kunnen trappen, welke fiets ideaal is voor de Alpe d’Huez en hoe je een slechte dag in de Tour kunt voorkomen. Gregory spreekt met Tom Dumoulin, maar ook met jonge talenten die op een campus in Sittard worden opgeleid tot topcoureurs. Samen met hen fietst Greg de Limburgse heuvels op. Te zien op NPO 2.

23
juni
2022
(20:35)

Ten minste houdbaar tot

Als Anna’s rustig avondje thuis wreed wordt verstoord door haar kinderen, realiseert Anna dat iedereen maar over haar heen walst. Ze moet er alles aan doen om haar eigen ruimte op te eisen. Als dan ook nog blijkt dat Paul in een praatgroep alles over haar verzakking heeft verteld, besluit Anna dat het tijd is voor drastische maatregelen. Te zien op NPO 1.

22
juni
2022
(20:35)

Tussen Kunst en Kitsch

Expert Rob Driessen taxeert een pendule klok, gemaakt door Jan Eisenloeffel. De Nederlandse edelsmid was gespecialiseerd in dit type klok. Expert Paul van Rosmalen taxeert een schilderij van de Curaçaose schilder Hipolito Ocalia, die autodidact was, en bewondert diens aangeboren talent. Hij schilderde in een naïeve stijl, zonder schaduwen of perspectief. Ook taxeert Robert Aronson een blauw wit aardewerken plaque. Oorspronkelijk werden dit ‘porseleinen schilderijtjes’ genoemd. Het is een soort uitvergrote tegel, maar echt gemaakt om ingelijst te worden, net als een schilderij. Te zien op NPO 1.

22
juni
2022
(20:20)

Glory Days

Guus en Frank zijn aangekomen op hun laatste bestemming. Ze hebben een bijzondere ontmoeting met de moeder van Amadou Diallo uit “American Skin (41 shots)”, een lied dat meer dan twintig jaar werd geschreven door Bruce Springsteen, maar helaas nog steeds actueel is… Ze ontmoeten een rockster in de Bronx met een bijzonder verhaal en terwijl Guus aan het schrijven is geslagen, heeft Frank een bijzondere ontmoeting in Little Italy. Te zien op NPO 3.

21
juni
2022
(22:25)

START | De Kleuren van Caspers

Kunstenaar Charlotte Caspers onderzoekt de vele facetten van de kleur rood: van geplette luizen tot de dodelijke rode lippenstift van koningin Elizabeth I. En waarom is rood de kleur van het socialisme? Te zien op NPO 2.

21
juni
2022
(22:10)

See what you made me do

Er zijn opmerkelijke dingen gebeurd sinds de opkomst van de #MeToo-beweging. Miljoenen vrouwen hebben de moed gevonden om gruwelijke verhalen te delen. Machtige mannen zijn onderuitgehaald. Maar de #MeToo-beweging heeft ons niet meegenomen naar de mensen thuis. Jess Hill verzoekt ons dringend om ons bewust te worden van huiselijk geweld in onze gemeenschappen, want afgezien van de politie en het leger, is de familie de meest gewelddadige sociale groep van onze samenleving. Volgens Jess is er een systemische verandering nodig om de hoeveelheid huiselijk geweld terug te dringen: onze politiecultuur moet veranderen. Te zien op NPO 3.

20
juni
2022
(21:25)

Dionne dicht bij de First Ladies

Hoe ze haar dagen vult in het Witte Huis, is voor elke first lady anders. Hoewel er geen taakomschrijving is, wordt er stiekem wel verwacht dat een first lady koekjes bakt, de hond uitlaat en druk is met de kerstversiering. Dionne ontmoet de dochter van Betty Ford. Zij vertelt hoe zij als 16-jarig meisje in het Witte Huis betrekt en hoe haar moeder omging met borstkanker. Hillary Clinton besluit haar eigen ambities waar te maken en dat wordt door veel mensen niet gewaardeerd. Goede en slechte tijden deelt Hillary met haar beste vriendin en zakenpartner Melanne Verveer die Dionne uitnodigt bij haar thuis. Te zien op NPO 1.

19
juni
2022
(21:10)

Jos

Terwijl Jos in zijn achtertuin een onderkomen bouwt voor de illegale vluchteling Tillman, die hij thuis opvangt, doet Ineke mee aan datingprogramma ‘First Bites.’ Als haar date volledig uit de hand loopt, is er maar één iemand die ze kan bellen: Jos. Te zien op NPO 3.

18
juni
2022
(22:25)

Ik vertrek: Even weg

Vijf jaar geleden zijn Theo & Jolanda een pannenkoekenrestaurant begonnen in Gambia, maar om het hoofd boven water te houden zijn zij zeven dagen per week zelf aan het werk. Ze zijn benieuwd hoe anderen dit doen en zijn blij dat zij een kijkje in de keuken mogen nemen bij de ervaren familie Verdonk. In Frankrijk ontdekken Theo & Jolanda hoe de familie Verdonk het gezinsleven heeft gescheiden van het werk in hun restaurant. Daarna is familie Verdonk aan de beurt. Hun reis naar Gambia maakt indruk. Van de rust op het Franse platteland, naar de hectiek van Afrika. Daarnaast hoeven ze niet te rekenen op enige vorm van luxe... Te zien op NPO 1.

17
juni
2022
(22:15)

Sportlab Sedoc

Gregory Sedoc zoekt antwoord op de vraag: Hoe winnen ‘we’ weer ‘ns de Olympische honderd meter? In 1948, tijdens de Spelen van London, sprint atlete Fanny Blankers-Koen naar goud op de honderd meter. Nu, 74 jaar verder, is er nooit een Nederlander geweest die deze iconische prestatie heeft kunnen evenaren. Wat is er nodig voor een Nederlandse atleet of atlete om eindelijk weer Olympisch goud te winnen op de honderd meter? Gregory gaat op onderzoek uit en spreekt wetenschappers uit verschillende disciplines over paarden en kangoeroe's, over de start en de acceleratie-fase, maar ook over blote voeten en schoenen.  Te zien op NPO 2.

17
juni
2022
(21:15)

Nu te Zien!

In de bossen en op landgoederen van het idyllische Friese Oranjewoud zijn beelden van vijftien internationale topkunstenaars te zien. Directeur van Museum de Fundatie Ralph Keuning bekijkt in deze zomerse aflevering hoe zij zich door de omgeving en geschiedenis van Oranjewoud laten inspireren. Te zien op NPO 2.

17
juni
2022
(19:15)

Opium op Oerol

Na twee jaar waarin het theater- en muziekfestival vanwege corona alleen in digitale vorm kon plaatsvinden, is er weer een live-editie van Oerol op Terschelling. Traditiegetrouw doet Opium op Oerol verslag van het festival in vele facetten: zijn er nieuwe theater- en muziektrends? Welke culturele crossovers zijn er te ontdekken? Wie zijn vernieuwende jonge makers? Cornald Maas ontvangt iedere dag een mediapersoonlijkheid met wie hij praat over zijn of haar culturele belangstelling. De gast bezoekt een voorstelling waarover met Maas aan tafel wordt doorgepraat. De gesprekken en reportages worden omlijst met live muziek en performances. Te zien op NPO 2.

16
juni
2022
(20:35)

Ten minste houdbaar tot

Anna en Paul gaan een weekendje weg voor een bedrijfsborrel ter gelegenheid van Pauls promotie, terwijl Anna in de veronderstelling is dat ze er een “mini-vakantie” van gaan maken. Paul wordt echter opgeslokt door zijn baas Jacky en zit Anna met diens hitsige man opgezadeld in de sauna. Als Anna’s mini-vakantie in het water dreigt te vallen, neemt ze het heft in eigen handen. Paul komt tot de conclusie dat hij het niet alleen redt. Te zien op NPO 1.

16
juni
2022
(19:10)

Opium op Oerol

Na twee jaar waarin het theater- en muziekfestival vanwege corona alleen in digitale vorm kon plaatsvinden, is er weer een live-editie van Oerol op Terschelling. Traditiegetrouw doet Opium op Oerol verslag van het festival in vele facetten: zijn er nieuwe theater- en muziektrends? Welke culturele crossovers zijn er te ontdekken? Wie zijn vernieuwende jonge makers? Cornald Maas ontvangt iedere dag een mediapersoonlijkheid met wie hij praat over zijn of haar culturele belangstelling. De gast bezoekt een voorstelling waarover met Maas aan tafel wordt doorgepraat. De gesprekken en reportages worden omlijst met live muziek en performances. Te zien op NPO 2.

15
juni
2022
(20:35)

Tussen Kunst en Kitsch

Expert Robert Aronson taxeert zes ‘Zoutmanbordjes’. Op de bordjes staat het schip met de naam van Johan Zoutman, bevelhebber en held van de Nederlandse vloot in de achttiende eeuw. Jaap Polak taxeert een kwispedoor en een wijnkan van porselein. Het type porselein werd gemaakt voor de rijke bourgeoisie. De kan werd gebruikt voor wijn en de kwispedoor gebruikte men om pruimtabak in te spugen. Ook komt er een wand-of tafelklok in houten kast aan bod. Expert Fred Kats taxeert de Haagse klok. Deze klok heeft een bewerkt familiewapen onderin, wat vrij ongebruikelijk is. Te zien op NPO 1.

15
juni
2022
(19:10)

Opium op Oerol

Na twee jaar waarin het theater- en muziekfestival vanwege corona alleen in digitale vorm kon plaatsvinden, is er weer een live-editie van Oerol op Terschelling. Traditiegetrouw doet Opium op Oerol verslag van het festival in vele facetten: zijn er nieuwe theater- en muziektrends? Welke culturele crossovers zijn er te ontdekken? Wie zijn vernieuwende jonge makers? Cornald Maas ontvangt iedere dag een mediapersoonlijkheid met wie hij praat over zijn of haar culturele belangstelling. De gast bezoekt een voorstelling waarover met Maas aan tafel wordt doorgepraat. De gesprekken en reportages worden omlijst met live muziek en performances. Te zien op NPO 2.

14
juni
2022
(23:15)

See what you made me do

Wekelijks wordt in Australië een vrouw vermoord door haar voormalige of huidige partner. Zeker de helft van die vrouwen heeft geprobeerd om te ontsnappen. Toch krijgt Jess Hill heel vaak de vraag: Waarom gaat ze niet gewoon weg. Die vraag gaat voorbij aan het feit dat het verlaten van een mishandelende partner een van de gevaarlijkste dingen is die een slachtoffer kan doen. We ontmoeten drie mannen die vrouwen hebben mishandeld, maar die tot op de bodem willen uitzoeken waarom ze dat deden. En Jess ontmoet een groep vrouwen die hun gewelddadige partners hebben verlaten maar die nog aan ze gebonden zijn door kinderen en gerechtelijke bevelen. Te zien op NPO 3.

14
juni
2022
(21:15)

Nu te Zien!

Omdat het 150 jaar geleden is dat Piet Mondriaan geboren is, organiseert het Haagse Kunstmuseum een tentoonstelling rondom deze belangrijke twintigste eeuwse kunstenaar. Directeur van het Amsterdam Museum Margriet Schavemaker onderzoekt de invloed van Mondriaan op zijn tijdgenoten maar ook op de vele naoorlogse kunstenaars die later door zijn werk geïnspireerd raakten. Te zien op NPO 2.

14
juni
2022
(19:10)

Opium op Oerol

Na twee jaar waarin het theater- en muziekfestival vanwege corona alleen in digitale vorm kon plaatsvinden, is er weer een live-editie van Oerol op Terschelling. Traditiegetrouw doet Opium op Oerol verslag van het festival in vele facetten: zijn er nieuwe theater- en muziektrends? Welke culturele crossovers zijn er te ontdekken? Wie zijn vernieuwende jonge makers? Cornald Maas ontvangt iedere dag een mediapersoonlijkheid met wie hij praat over zijn of haar culturele belangstelling. De gast bezoekt een voorstelling waarover met Maas aan tafel wordt doorgepraat. De gesprekken en reportages worden omlijst met live muziek en performances. Te zien op NPO 2.

13
juni
2022
(21:25)

START | Dionne dicht bij de First Ladies

Als de deuren eenmaal open gaan, staat er een flinke rij personeel klaar om de first family 24 uur terzijde te staan. Dionne ontmoet het hoofd van de huishouding, Chris Emmery die de first lady en haar gezin als zijn familie beschouwt. Ook ontmoet ze Stephanie Winston Wolkoff die als enige dichtbij de mysterieuze Melania Trump mocht komen, maar aan hun intieme vriendschap komt een dramatisch einde. Michelle Obama was de eerste zwarte first lady van Amerika. Haar persoonlijke assistent Deesha Dyer zag alle kritiek die Michelle ondanks haar voorzichtigheid over haar heen kreeg, maar ook hoeveel ze betekend heeft voor de Black community. Te zien op NPO 1.

13
juni
2022
(19:10)

START | Opium op Oerol

Na twee jaar waarin het theater- en muziekfestival vanwege corona alleen in digitale vorm kon plaatsvinden, is er weer een live-editie van Oerol op Terschelling. Traditiegetrouw doet Opium op Oerol verslag van het festival in vele facetten: zijn er nieuwe theater- en muziektrends? Welke culturele crossovers zijn er te ontdekken? Wie zijn vernieuwende jonge makers? Cornald Maas ontvangt iedere dag een mediapersoonlijkheid met wie hij praat over zijn of haar culturele belangstelling. De gast bezoekt een voorstelling waarover met Maas aan tafel wordt doorgepraat. De gesprekken en reportages worden omlijst met live muziek en performances. Te zien op NPO 2.

12
juni
2022
(21:10)

Jos

Jos heeft een groots familie-uitje georganiseerd, maar is vergeten Claire en Maxime te informeren over zijn nieuwe vriendin Esther. Door een onverwachte onthulling over Maxime gaat Esther niet alleen twijfelen over haar relatie met Jos, maar knijpt ook Maxime ertussenuit. Jos gaat erachteraan, maar vindt in zijn zoektocht naar zijn dochter veel meer dan hij verwacht had. Te zien op NPO 3.

10
juni
2022
(22:15)

START | Sportlab Sedoc

Gregory Sedoc zoekt antwoord op de vraag: Hoe winnen ‘we’ weer ‘ns Wimbledon? Hij gaat daarvoor te rade bij wetenschappers die verbonden zijn aan het Nationaal Tennis Centrum in Amstelveen. In het sportlab onderzoekt Gregory het verschil tussen gravel en gras. En wat is de juiste bespanning van het racket als je Wimbledon wil winnen? Oud-tennisser Tom Okker vertelt over zijn bijna-Wimbledonwinst. Ook gaat Gregory op bezoek bij de enige Wimbledonwinnaar van Nederland: Richard Krajicek. Wat was zijn geheim? Gregory gaat de uitdaging aan: hoeveel van de tien opslagen van Krajicek kan hij goed retourneren? Te zien op NPO 2.

9
juni
2022
(20:35)

Ten minste houdbaar tot

Als Anna Jobs vijftiende verjaardag groots wil vieren met haar traditionele 5,4,3,2,1 taart, blijkt dat alle eieren uit de schappen zijn gehaald wegens fipronil besmetting. Anna laat zich uiteraard niet door een virusje uit het veld slaan en gaat op eierenjacht. Na Anna’s sollicitatie incident besluit Paul de menopauze te researchen. Hij stuit op een praatgroep voor mannen met vrouwen in de overgang en het fenomeen “Man-op-pauze”. Maar is Paul wel klaar voor een praatgroep? Te zien op NPO 1.

8
juni
2022
(20:35)

Tussen Kunst en Kitsch

Expert Titia Reuser taxeert een armband van Tiffany & Co in het Bevrijdingsmuseum Zeeland Nieuwdorp. Het is een typische art deco-armband. Volgens Titia Reuser gaat het hier om een authentieke Tiffany & Co. Ook taxeert Willem de Winter een schilderij, gemaakt door Johannes Evert Hendrik Akkeringa. Akkeringa is vooral bekend geworden met schilderijen van strandgezichten, nettenboetsters, bloemstillevens én intieme thee-uurtjes met mensen in een lommerrijke omgeving. Expert Esther Aardewerk vertelt meer over een zilveren kurkentrekker. Dit is de eerste kurkentrekker met filigraan uit de achttiende eeuw. Te zien op NPO 1.

7
juni
2022
(21:15)

Nu te Zien!

Directeur van het Centraal Museum Bart Rutten is fan van het werk van de wereldberoemde Britse kunstenaar Antony Gormley. In de sculpturen en installaties die te zien zijn in Museum Voorlinden in Wassenaar onderzoekt Gormley het eeuwenoude onderwerp van het menselijk lichaam op zijn eigen, unieke manier. Te zien op NPO 2.

6
juni
2022
(22:05)

START | See what you made me do

Onderzoeksjournalist Jess Hill schrijft over de huiselijk-geweldcrisis en ze heeft geleerd dat mishandeling genuanceerd en complex is. Niet alle mishandeling is gewelddadig en daar waar geweld gebruikt wordt, wordt het bijna altijd voorafgegaan door controlerend gedrag dat nu ‘dwingende controle’ genoemd wordt. Bij bijna elk geval van moord is er sprake van dwingende controle. We moeten leren inzien hoe gevaarlijk controlerend gedrag is en vluchtroutes creëren voor de vrouwen en kinderen van wie de veiligheid en vrijheid in gevaar zijn. Te zien op NPO 3.

6
juni
2022
(21:25)

Beter!

Inwoners van volkswijken hebben gemiddeld 14 gezonde jaren minder. In het AVROTROS-programma Beter! hebben vier inwoners van de volkswijk Voorstad in Deventer geprobeerd hun leefstijl aan te passen. Is het gelukt? Haalt Tony fietsend de top van de Holterberg en leert Corina om gaan haar longziekte? Te zien op NPO 1.

6
juni
2022
(07:10)

START| Zin in Zappelin

Vrolijk kleuterprogramma. Fenna Ramos woont met haar beste vriend en knuffel Zappie in een zappelin. Overal waar Fenna is, is Zappie ook. De hele dag door beleeft Fenna avonturen, vertelt ze verhalen, speelt ze spelletjes en kookt, knutselt en zingt ze vanuit haar woonkamer, slaapkamer of moestuin. Te zien op NPO Zappelin.

5
juni
2022
(22:45)

AVROTROS Lenteconcert

Vijftien jonge musici spelen op ongebruikelijke plekken in de bloeiende Betuwe. Een pianiste en klarinettist in een boomgaard, een strijk- en een saxofoonkwartet in een weiland, een marimba en een zangeres op een terras op een dijk en een accordeonist en gitarist op een vlonder op het water. Te zien op NPO 2.

5
juni
2022
(21:10)

Jos

Jos heeft een eerste date met Esther, maar het wordt niet het romantische afspraakje waar ze op had gehoopt. Hun prille liefde lijkt Jos zijn sociale onhandigheid niet te overleven, tot hij de kans krijgt om Esther uit de brand te helpen wanneer haar hulpbehoevende moeder acuut naar het ziekenhuis moet. Te zien op NPO 3.

5
juni
2022
(09:05)

Zappbios: Jackie en Oopjen

De twaalfjarige Jackie is kind aan huis in het Rijksmuseum, waar haar moeder werkt als conservator. Als Jackie na sluitingstijd langs de beroemde Rembrandt-portretten van Marten Soolmans en Oopjen Coppit loopt, gebeurt er iets wonderbaarlijks: Oopjen komt tot leven! Ze is op zoek naar haar verloren gewaande zusje Aeltje. De stoere Jackie neemt Oopjen stiekem mee naar huis om samen op zoek te gaan naar het schilderij van het zusje. Te zien op NPO Zapp.

4
juni
2022
(22:30)

Ik vertrek: Even weg

De familie Mensing woont nog maar 1,5 jaar in Italië en is ondanks dat ze al veel opgebouwd hebben, nog steeds zoekende. Ze lopen tegen regels aan waardoor ze steeds weer geremd worden in hun enthousiasme. Daarnaast vinden ze het moeilijk om er ook voor de kinderen te zijn. Ze vinden het daarom interessant om een kijkje te nemen bij een gezin dat al langer bezig is. Bij de familie Geurts lijkt alles op rolletjes te lopen. De bed & breakfast in Andalusië is een enorm succes en er is gezinsuitbreiding. Toch blijven ook zij tegen dat ene grote probleem aanlopen; hoe combineer je het gezinsleven met een bedrijf aan huis? Te zien op NPO 1.

2
juni
2022
(20:35)

START | Ten minste houdbaar tot

Als Anna Paul vertelt over haar ‘eventuele verzakking’, moet Paul even slikken. Hoewel Paul het druk heeft met zijn aanstaande promotie bij het bedrijf voor paardenvoedingssupplementen, maakt hij toch tijd om met Anna mee te gaan naar de gynaecoloog voor emotionele steun waar Anna absoluut niet op zit te wachten. Eenmaal bij de gynaecoloog blijken Anna’s lichamelijke ongemakken slechts een voorbode voor wat Anna en Paul te wachten staat. De door Paul geregeld sollicitatie van Anna loopt uit op een regelrecht fiasco. Te zien op NPO 1.

1
juni
2022
(23:10)

Close Up: Winona Ryder - Fighting demons

Actrice Winona Ryder gold in de jaren '90 als een van de grootste sterren van Hollywood. Opgegroeid in een Californische commune met een alternatieve levensstijl, was ze van jong af aan vertrouwd met de status van buitenbeentje. Haar persoonlijke worstelingen als outsider zijn van grote invloed te zijn geweest op de rollen die ze koos en die haar beroemd maakten. Te zien op NPO 2.

1
juni
2022
(20:25)

Glory Days

I Don’t Want To Go Home brengt ons terug naar verschillende generatiegenoten van Bruce Springsteen. Guus en Frank dompelen zich onder in de 'Asbury Park Sound', een unieke sound die groot is geworden door Bruce en zijn muzikale vrienden, waaronder Southside Johnny, Stevie van Zandt en Clarence Clemons. En de truck waar Bruce meer dan 50 jaar geleden in leerde rijden, staat nog steeds bij een oude bekende in een oude paarse schuur. Te zien op NPO 3.

31
mei
2022
(21:20)

Het mooiste meisje van de klas

In de jaren ’70 wordt Miriam geboren. Het Algerijnse bloed van haar vader en het Texelse bloed van haar moeder geven haar een exotische look waar menig student in de jaren 90 zijn studieboek even voor neerlegt. Miriam focust zich vooral op school, want thuis gaat niet alles even goed. Als Miriam drie jaar is, verdwijnt haar vader uit haar leven. Vier jaar later duikt hij weer op en komt weer bij haar moeder wonen, maar daarmee breekt een onrustige thuissituatie aan. Miriam probeert zo goed als het kan de boel onder controle te houden, maar tegelijkertijd ook volop van het leven te genieten. Jaap ontmoet de Amsterdamse Miriam in Barcelona. Te zien op NPO 1.

31
mei
2022
(21:15)

Nu te Zien!

Directeur van het Teylers Museum Marc de Beyer bezoekt de indrukwekkende privéverzameling van het echtpaar Blokker die zij schonken aan het Larense Singer Museum. Ze hadden ruim veertig werken van Sluijters en meer dan zeventig werken van tijdgenoten. Veel schilderplezier, felle kleuren en losse penseeltoetsen sieren de doeken die te zien zijn in de pas geopende Nardinczalen. Te zien op NPO 2.

30
mei
2022
(22:20)

Bad Influencer

De opkomst en ondergang van Australische sociale media Wellness-ster Belle Gibson, een van Instagram's eerste super-influencers. Op 23-jarige leeftijd had Belle Gibson wereldwijd online volgers omdat zij haar eigen terminale kanker zou hebben genezen met een plantaardig dieet en het gebruik van alternatieve natuurlijke therapieën. Maar er was één probleem met het verhaal van Belle: ze had nooit kanker gehad. Wie was de echte Belle Gibson – een ingenieuze oplichter of een beschadigde jonge vrouw gevangen in een leugen? Te zien op NPO 3.

30
mei
2022
(21:25)

Voor het leven

Frits Sissing presenteert live vanuit Rotterdam een vernieuwde tv-show die draait om hoop en energie voor iedereen die te maken heeft met kanker. Als hoogtepunt van de avond wordt er een gigantisch kunstwerk geschilderd door de wereldberoemde kunstenaar Judith de Leeuw. Het 30 meter hoge kunstwerk op de Kop van Zuid in de havenstad staat symbool voor het leven. Judith haalt inspiratie uit het verhaal van bijzondere mensen en haar eigen verhaal over kanker. Het belooft een mooie en positieve avond te worden, waarbij bijzondere verhalen van patiënten en wetenschappers worden afgewisseld met optredens van onder andere Nielson en MEAU. Te zien op NPO 1.

29
mei
2022
(21:05)

Jos

Op de braderie van zijn vrijwilligerswerk zet Jos zich met de nodige moeite in voor de leefomstandigheden van Kop, die in de Thaise gevangenis zit. Hij ontmoet de gescheiden Esther en wil haar beter leren kennen. Ex-vrouw Ineke en de penibele situatie van eenzame vriend Bert gooien roet in het eten. Te zien op NPO 3.

28
mei
2022
(22:30)

Ik vertrek: Even weg

Mark en Margot zijn 10 jaar geleden vertrokken naar Slowakije om een naaktcamping te beginnen. Tijd om stil te staan bij de vraag of dit nog wel hun droom is, hebben ze nooit gehad. Tót hun bezoek aan Aadje & Richard in Spanje. Ze genieten van de warmte en de gastvrijheid van de heren en de nieuwe omgeving zet ze aan het denken… Omgekeerd staat voor Aadje & Richard een totaal andere ervaring te wachten. De luxepoezen moeten het zien te redden in een eenvoudig verblijf op een camping en in de herfst valt dit niet mee. Ondanks de verschillen tussen de stellen, vinden ze elkaar in hun liefde voor dieren, oude spullen en het gemis van dierbaren. Te zien op NPO 1.

27
mei
2022
(21:25)

CRIMEDOCS: Murdered by a Mob

Onderzoek naar de moord op Iraanse vluchteling Bijan Ebrahimi, die werd lastiggevallen door burgerwacht van een woonwijk in Bristol. Hij werd doodgeslagen en zijn lichaam in brand gestoken, omdat men dacht dat hij een pedofiel was. Twee agenten zijn gevangen gezet en twee ontslagen omdat zij Bijan niet beschermden. Onderzoek toont 'raciale vooroordelen' bij de politie en 'institutioneel racisme' bij de gemeente aan. Degenen die Bijan kenden, erkennen dat hij anders was. Sommigen herinneren zich een zeurpiet met een moeilijk karakter, anderen een getroebleerde man en slachtoffer. Maar Bijan verdiende het in elk geval niet om te sterven. Te zien op NPO 3.

27
mei
2022
(20:25)

Ondertussen aan de Hofvijver

Voor het allereerst is de toegang tot het Binnenhof gesloten. En dat voor minstens vijf jaar! Prominente oud-politici Hans Wiegel en Jeltje van Nieuwenhoven keren nog één keer terug naar hun oude werkplek. Hans Wiegel wil graag nog een keer het torentje zien, nu het nog in gebruik is. Presentator Splinter Chabot gaat ook op bezoek bij de laatste bewoners van het Binnenhof. Er woonden tot niet zo lang geleden mensen aan de kant van de eerste kamer. Terwijl er gestemd werd over belangrijke zaken hing de vrouw des huizes de schone was uit het raam. Te zien op NPO 2. 

26
mei
2022
(15:35)

Zappbios: Stuart Little - 1 -

Familiefilm. George Little is in de wolken: zijn ouders hebben besloten een broertje te adopteren. In het weeshuis bezwijken Mr. en Mrs. Little echter voor de charmes van een witte muis. Ze adopteren het beestje en dopen het Stuart. George is ontgoocheld met zijn nieuwe vriendje. Snowbell, de angorakater van het gezin, ziet Stuart ook niet zitten en beraamt met de katten uit de buurt een duivels plan om voorgoed met hem af te rekenen. Te zien op NPO Zapp.

25
mei
2022
(20:35)

Tussen Kunst en Kitsch

Expert Kitty Laméris taxeert terracotta tegels in Singer Laren. Deze, niet geglazuurde, tegels waren vanwege het reliëf niet geschikt voor de vloer. De tegels werden gebruikt voor het plafond van bijvoorbeeld kathedralen, kerken en kapellen. Expert Emiel Aardewerk is enthousiast over een zilveren theepotje. Het is een trek-potje, om heel sterk geconcentreerde thee te maken. Maker Martinus van Stapele is een bekende Haagse zilversmid. Te zien op NPO 1.

25
mei
2022
(20:25)

Glory Days

De liedjes van Springsteen roepen altijd verhalen op en brengt je recht in het hart van Amerika. Hij zingt over het gewone leven, over brandweermannen, fabrieksarbeiders en kansarmen. Zowel liefde als afkeer voor en van Amerika komen voorbij. Guus en Frank bezoeken de kansarmen en de ‘gewone' mannen. Amerikanen die hard moeten werken om te overleven in een maatschappij die steeds harder wordt. En ze krijgen twee bijzondere gasten te eten in hun beachhouse. Te zien op NPO 3.

24
mei
2022
(21:20)

Het mooiste meisje van de klas

Alexandra Leijs staat in haar dorp Langedijk bekend als het balletmeisje met de lichtgroene ogen. Op 11-jarige leeftijd wordt ze gevraagd voor het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ze weet niet hoe snel ze de stap moet zetten en verhuist naar een pleeggezin. Het zijn lange dagen die Alexandra doorbrengt op de dansvloer en daarnaast volgt ze ook nog gewone lessen. Terwijl ze haar tijd in Den Haag dansend doorbrengt, gaat het thuis in Langedijk mis. Haar zus Roswitha is ernstig ziek en onthult op haar sterfbed een familiegeheim. Een geheim dat Alexandra haar leven voorgoed verandert. Te zien op NPO 1.

24
mei
2022
(21:15)

Nu te Zien!

Directeur van De Fundatie Ralph Keuning reist in het Cobra Museum in Amstelveen door de Marokkaanse kunstwereld vanaf de onafhankelijkheid in 1956 tot nu. Schrijver en kunstliefhebber Abdelkader Benali stelde een tentoonstelling samen met zijn favoriete kunstwerken. De hedendaagse Marokkaanse kunstenaars vertellen in hun vaak speelse kunst verhalen over ‘het andere Marokko’ - ze tonen niet het traditionele beeld van het land dat veel mensen kennen. Te zien op NPO 2.

23
mei
2022
(21:25)

Beter!

Inwoners van volkswijken hebben gemiddeld 14 gezonde jaren minder. In het AVROTROS-programma Beter! willen vier inwoners van de volkswijk Voorstad in Deventer gezonder gaan leven. Deze week maakt Tony werk van zijn plan de Holterberg op te fietsen en ervaart Sevda veel stress omdat ze moet gaan werken. Te zien op NPO 1.

22
mei
2022
(21:00)

START | Jos

Jos, een man met alleen maar goede bedoelingen, staat altijd voor iedereen klaar. Hij is net gescheiden en probeert met hulp van zijn tienerdochters Claire en Maxime opnieuw te beginnen in het leven. Gelukkig heeft hij zijn vrijwilligerswerk en een belangrijke missie: het schrijven van een brief naar de Thaise gevangene Kop. Alles lijkt goed te komen met Jos totdat ex-vrouw Ineke voor zijn deur staat. Te zien op NPO 3.

21
mei
2022
(22:25)

Ik vertrek

In 2007 vertrokken Ruud en Linda Moerman met hun drie puberzonen naar Zuid-Frankrijk. Voor Ruud ging zijn droom eindelijk in vervulling: het runnen van een camping. Linda had flinke heimwee en er zat niks anders op dan terug te keren naar Nederland. Veertien jaar later gaan ze terug naar Frankrijk om de camping weer te runnen. Gaat het ze deze keer beter af? Yvonne en Valentijn van der Valk trokken in 2012 per fiets de wereld rond en belandde in de Franse Alpen om een camping te pachten. Tien jaar later leiden ze een compleet ander leven en hebben ze zich op een nieuw ‘projectje’ gestort... Te zien op NPO 1.

21
mei
2022
(18:35)

Voor het blok

In deze vrolijke, fysieke quiz gaan presentatoren Tim Senders en Jasper Demollin samen met beste vrienden Felix (13) en Jens (14) de strijd aan met zanger Jeangu Macrooy en presentatrice Nienke van Dijk met beste vrienden Bram (11) en Matthijs (11). Te zien op NPO Zapp.

20
mei
2022
(21:35)

CRIMEDOCS: Social Media Murders : The Murder of Grace Millane

Grace Millane is op wereldreis en bevindt zich op haar 23ste verjaardag in Nieuw-Zeeland. Als familie en vrienden haar willen feliciteren, krijgen zij geen contact en de politie wordt ingeschakeld. De agenten onderzoeken haar activiteiten op social media en komen erachter dat Grace op de avond voor haar verjaardag een date had met een jongen die zij ontmoet had op Tinder. Beelden van bewakingscamera’s laten zien dat zij mee is gegaan naar zijn appartement en daar nooit meer is vertrokken. Wat gebeurde er? Te zien op NPO 3.

18
mei
2022
(23:20)

Close Up: The Photograph

In de jaren 20 van de vorige eeuw fotografeerde de beroemde zwarte fotograaf James van der Zee de grootvader van filmmaker Sherman de Jesus. De foto brengt filmmaker De Jesus 100 jaar later terug naar de New Yorkse wijk Harlem, waar de zwarte bevolking voor het eerst in de Westerse geschiedenis een rijke, eigen cultuur ontwikkelde. Wandelend door Harlem ontdekt de filmmaker meer over dit verleden én heeft hij inspirerende ontmoetingen met hedendaagse bewoners van de wijk. Te zien op NPO 2.

18
mei
2022
(20:35)

Tussen Kunst en Kitsch

Expert Willem de Winter taxeert twee prenten, ‘Ontwikkeling 1’ en ‘Kleiner en Kleiner’, en een Ex Libris, gemaakt door niemand minder dan Maurits Cornelis Escher, in het Kunstmuseum Den Haag. De vader van de eigenaar was bevriend met Escher en kreeg deze prenten cadeau. Prent ‘Ontwikkeling 1’ is een van de allereerste vlakvulling prenten. Prent ‘Kleiner en Kleiner’ is zeldzaam omdat het een middendeel van een grotere prent is. Ook taxeert Mieke Zilverberg een Romeinse gouden ring. Deze ring is niet gemaakt voor dagelijks gebruik, maar voor het graf. Expert Martijn Akkerman laat zijn licht schijnen op een broche en oorknoppen uit Engeland. Te zien op NPO 1.

18
mei
2022
(20:25)

Glory Days

De mannen reizen af naar Asbury Park, waar de muzikale roots van Bruce Springsteen liggen. De kleine badplaats heeft een grote historie, vele grote namen zetten hier hun eerste stappen in de muziekindustrie. Guus en Frank ontmoeten oude vrienden uit het vak en krijgen verrassend nieuws van de beroemde waarzegger ‘Madam Marie’ op de boulevard. Te zien op NPO 3.

17
mei
2022
(21:15)

Nu te Zien!

Directeur van Museum JAN Marieke Uildriks bekijkt in het Groninger Museum het werk van de jonge maar veelbelovende Franse kunstenaar JR, die met zijn foto’s de openbare ruimte overneemt. Zo maakte hij een installatie van een enorme peuter die nieuwsgierig over de muur tussen Mexico en de Verenigde Staten heen kijkt. JR begon met graffiti op straat in Parijs, maar maakt inmiddels grote kunstprojecten waarmee hij aandacht vraagt voor ondergeschoven groepen in de samenleving. Te zien op NPO 2.

16
mei
2022
(21:25)

Beter!

Inwoners van volkswijken hebben gemiddeld 14 gezonde jaren minder. In het AVROTROS-programma Beter! willen vier inwoners van de volkswijk Voorstad in Deventer gezonder gaan leven. Deze week heeft een uitslaande brand veel impact op Tony en heeft Corina verdriet als het line-dancen moeilijker is dan gedacht. Te zien op NPO 1.

15
mei
2022
(14:25)

START | De Eindmusical

In de dramaserie De Eindmusical draait het om de belevenissen van groep 8 van de basisschool de 7Sprong uit Scherpenzeel. De leerlingen werken samen in een vakantiehuis toe naar het spannende, emotionele, maar vooral swingende afscheid van acht jaar basisschool. De klas leert elkaar hierbij nog beter kennen en krijgt te maken met onderwerpen als concurrentie, mishandeling, verliefdheid en pesten. De leerlingen worden bijgestaan door musical experts Maurice Wijnen en Carline Brouwer. Te zien op NPO Zapp.

14
mei
2022
(21:00)

Eurovisie Songfestival 2022

In de finale van de 66ste editie van het Eurovisie Songfestival betreden 25 landen het podium van Pala Alpitour om hun beste optreden neer te zetten. Welke act pakt uiteindelijk de titel van deze grootste muziekwedstrijd ter wereld? Cornald Maas en Jan Smit geven tijdens het commentaar alle ins- en outs over de inzendingen van deze spectaculaire finale. Te zien op NPO 1.

14
mei
2022
(20:30)

Eurovisie Songfestival 2022 - voorbeschouwing

Live vanuit Hilversum blikt Rik van de Westelaken samen met zijn gast vooruit op het Eurovisie Songfestival. Zij bespreken de landen die vanavond gaan optreden en schakelen live met Cornald Maas in Turijn. Hila Noorzai neemt de kijker mee in de sfeer rondom het grootse muziekevenement, dat dit jaar in Italië wordt gehouden. Te zien op NPO 1.

14
mei
2022
(18:35)

Voor het blok

In deze vrolijke, fysieke quiz gaan acteur Leendert de Ridder en actrice Sterre Koning samen met neef en nicht Len (8) en Nova (14) de strijd aan met acteur Hamza Othman en actrice Sonia Eijken met beste vrienden Bram (10) en Marnix (10). Te zien op NPO Zapp.

13
mei
2022
(21:35)

CRIMEDOCS: Social Media Murders : The Murder of Molly Mclaren

De 23-jarige Molly McLaren werd in 2017 vermoord door haar ex-vriend Joshua Simpson. De twee ontmoetten elkaar op Tinder en kregen een relatie. Maar het gedrag van Scott zorgde er al snel voor dat Molly de relatie beëindigde. Scott bleef haar daarna via haar social media-accounts stalken en onwaarheden over haar verspreiden. Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Familieleden en vrienden vertellen hoe de relatie zich ontwikkelde en Molly zelf komt aan het woord via haar social media-kanalen en WhatsApp berichten. Te zien op NPO 3. 

12
mei
2022
(21:00)

Eurovisie Songfestival 2022

Vanuit Turijn de live registratie van de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival waarin 18 acts deelnemen. Na deze halve finale weten we welke 25 landen mogen optreden in de finale op 14 mei. Jan Smit en Cornald Maas verzorgen het commentaar voor de Nederlandse kijker. Te zien op NPO 1.

12
mei
2022
(20:35)

Eurovisie Songfestival 2022 - voorbeschouwing

Live vanuit Hilversum blikt Rik van de Westelaken samen met zijn gast vooruit op het Eurovisie Songfestival. Zij bespreken de landen die vanavond gaan optreden en schakelen live met Cornald Maas in Turijn. Hila Noorzai neemt de kijker mee in de sfeer rondom het grootse muziekevenement, dat dit jaar in Italië wordt gehouden. Te zien op NPO 1.

11
mei
2022
(23:15)

Close Up: Fotograaf Perry Ogden - Skin + soul

De Britse fotograaf Perry Ogden werd groot in de jaren 90 met zijn fotoreportages over Ierse kinderen van woonwagenbewoners en hun paarden, de zogenaamde 'pony kids'. Zijn iconische foto's leidden tot unieke fotoreportages voor toonaangevende cultuur-, mode- en muziektijdschriften als The Face. Te zien op NPO 2.

11
mei
2022
(20:35)

Tussen Kunst en Kitsch

Expert Menno Hoencamp taxeert in het Bonnefanten museum in Maastricht een gouden horloge met buitenkasten van haaienhuid, met binnenin prachtig opengewerkte pilaren. Expert Karl Stimm krijgt een dolk uit de late bronstijd, vroege ijzertijd, in zijn handen. Dit is zo’n 1000 voor Christus. Expert Paul van Rosmalen taxeert een schilderij, gemaakt door Blanche Camus. Zij was een uitgesproken Franse vrouwelijke kunstenaar en een kind van haar tijd, de jaren twintig van de vorige eeuw. Camus wordt gezien als een ‘petit maitre’, een kleine meester. Te zien op NPO 1.

11
mei
2022
(20:25)

START | Glory Days

Guus Meeuwis en Frank Lammers gaan naar Freehold, waar Bruce Springsteen zijn jeugd- en tienerjaren doorbracht. Hij groeide op in een eenvoudig arbeidersgezin. Deze kleine industriestad in New Jersey bleek later een grote inspiratiebron voor het gigantische oeuvre van Bruce Springsteen. Om the Boss beter te leren kennen en zijn songs beter te begrijpen dompelen de twee vrienden zich onder in het leven van dit kleine gemoedelijke stadje. Te zien op NPO 3.

10
mei
2022
(21:00)

START | Eurovisie Songfestival 2022

De live registratie van de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival vanuit Turijn waarin in totaal 17 landen optreden. Tijdens deze avond betreedt S10 voor Nederland als achtste het podium om haar nummer De Diepte aan heel Europa te laten horen. Het commentaar wordt verzorgd door Songfestivalkenners Cornald Maas en Jan Smit. Te zien op NPO 1.

10
mei
2022
(20:30)

Eurovisie Songfestival 2022 - voorbeschouwing

Live vanuit Hilversum blikt Rik van de Westelaken samen met zijn gast vooruit op het Eurovisie Songfestival. Zij bespreken de landen die vanavond gaan optreden en schakelen live met Cornald Maas in Turijn. Hila Noorzai neemt de kijker mee in de sfeer rondom het grootse muziekevenement, dat dit jaar in Italië wordt gehouden. Te zien op NPO 1. 

10
mei
2022
(20:30)

Onze eeuwige strijd tegen het water

Presentator Pieter Jan Hagens laat zich rondleiden bij de Hollandsche IJsselkering, de Oosterscheldekering en de Maeslantkering. Alledrie maken ze deel uit van De Deltawerken, ons verdedigingssysteem tegen hoogwater uit zee. In 1997 werden met de inwerkingtreding van de Maeslantkering in Rotterdam De Deltawerken voltooid. Een huzarenstuk dat wereldwijd bewondering afdwong. Deze documentaire stelt de vraag of De Deltawerken de veiligheid van Nederland kunnen blijven waarborgen nu de zeespiegel door klimaatverandering zal stijgen. Het vertelt het verhaal hoe Nederlanders de zee hebben bedwongen en hoe de zee in de toekomst land zal heroveren. Te zien op NPO 2.

9
mei
2022
(21:25)

Beter!

Inwoners van Nederlandse volkswijken hebben gemiddeld 14 gezonde jaren minder. In het AVROTROS-programma Beter! willen vier inwoners van de volkswijk Voorstad in Deventer gezonder gaan leven. Deze week: Corina ziet ‘t niet meer zitten, ze wil andere begeleiding. En Jolanda ziet voor het eerst met eigen ogen hoeveel suiker ze eigenlijk binnen krijgt. Te zien op NPO 1.

7
mei
2022
(23:10)

Dit is S10

Stien den Hollander, S10, doet dit jaar mee aan het Eurovisie Songfestival met het nummer De Diepte. In deze documentaire vertelt de selectiecommissie waarom juist dit Nederlandstalige nummer is gekozen. We volgen de zangeres bij de opnames van de videoclip en zijn bij het spannende moment dat haar lied voor het eerst aan het grote publiek wordt gepresenteerd. Hoe ziet S10's weg naar Turijn eruit? Te zien op NPO 3. 

7
mei
2022
(22:00)

Op weg naar het Songfestival

Bekende Nederlanders en Songfestivalliefhebbers kijken vooruit op de optredens van de 66ste editie van het Eurovisie Songfestival in Turijn. Welke landen bemachtigen een plek in de finale op zaterdag? Met onder anderen Carolien Borgers, Meau, Blanks, Richard Groenendijk, Sharon Doorson, Jeroen Kijk in de Vegte en Hugo Kennis. Te zien op NPO 3.

7
mei
2022
(21:35)

Ik vertrek

Aardwetenschapper Martijn (41) vertrekt samen met zijn liefdesparner Sean (31), hun drie naaktkatten en labrador naar Curaçao. Ze willen er het allereerste gay-resort van het eiland openen. Het moet een plek worden waar iedereen zichzelf kan zijn. Met vol vertrouwen bouwen ze aan hun gezamenlijke droom. Totdat ze erachter komen dat de balkconstructie vol met houtworm zit. De onvoorziene kosten lopen op en de aannemer neemt ook nog eens de benen. Door alle verbouwingsstress en geldzorgen, staat de relatie van het stel onder grote druk. Als alle spanningen een hoogtepunt bereiken, neemt Martijn een drastisch besluit met heel grote gevolgen... Te zien op NPO 1.

7
mei
2022
(18:35)

Voor het blok

In deze vrolijke, fysieke quiz gaat rapper Stien den Hollander en actrice Bente Fokkens samen met broer en zus Tim (13) en Lotte (11) de strijd aan met zangeres/presentatrice Stefania Liberakakis en zanger Niels Schlimback met beste vriendinnen Lotte (12) en Eva (11). Te zien op NPO Zapp.

6
mei
2022
(21:30)

CRIMEDOCS : Monster in the Shadows

Het verhaal gaat veel verder dan Brittney’s verdwijning, die in verband lijkt te staan met de misdaden van haar familie - maar hoe? De politie richt haar aandacht op Chessie. Zij verliest alle steun bij haar zoektocht naar haar dochter Brittney als ze wordt beschuldigd van verschrikkelijke misdaden. Zal het ooit duidelijk worden wat er met Brittney is gebeurd? Te zien op NPO 3.

6
mei
2022
(08:05)

K3 een nieuwe start

Na een maandenlange zoektocht is het zo ver: een nieuwe K3 is geboren met kersvers K3’tje Julia Boschman. Hoe beleven Hanne, Marthe en Julia die eerste weken als 'nieuwe K3'? Camera's volgen hen op de voet achter de schermen bij de release van de nieuwe single, de clipopnames, de voorbereidingen voor het nieuwe K3-album, een grote show in het Sportpaleis en we ontdekken hoe de meisjes stilaan een hechte band krijgen... Het wordt een drukke week voor K3. Er staat van alles op het programma: radiobezoekjes, een fotoshoot, een persdag voor het nieuwe album en een grote eindejaarsshow. Aan verscheidenheid geen gebrek. Te zien op NPO Zappelin.

5
mei
2022
(08:05)

K3 een nieuwe start

Na een maandenlange zoektocht is het zo ver: een nieuwe K3 is geboren met kersvers K3’tje Julia Boschman. Hoe beleven Hanne, Marthe en Julia die eerste weken als 'nieuwe K3'? Camera's volgen hen achter de schermen bij de release van de nieuwe single, de clipopnames, de voorbereidingen voor het nieuwe K3-album, een grote show in het Sportpaleis en we ontdekken hoe de meisjes stilaan een hechte band krijgen... De Sportpaleisshows worden geannuleerd. Dat zorgt voor de nodige emoties bij de meisjes… Gelukkig wordt de grote Sinterklaasshow wel opgenomen voor televisie én staan er nog wat televisie-optredens en radio-interviews op het programma. Te zien op NPO Zappelin.

4
mei
2022
(21:00)

Tussen Kunst en Kitsch

Expert Karl Stimm taxeert in Oorlogsmuseum Overloon een lanspunt uit de bronstijd die door de aanbrenger zelf met een metaaldetector is gevonden. Er is weinig materiaal gebruikt en professioneel gegoten. Zoiets kom je bijna nooit in Nederland tegen. Doordat de herkomst is achterhaald, is het veel waard. Ook taxeert expert Willem Jan Hoogsteder een koperen schilderij met Maria en Jezus. Het schilderij is niet gesigneerd, maar komt dicht in de buurt van Frank Francken. Francken is een schildersfamilie uit Antwerpen. Expert Joseph Estié taxeert een blauw-witte Chinese schotel. Het zou een ‘Cornelis Pronk’ zijn van zeldzame grootte. Te zien op NPO 1.

4
mei
2022
(08:05)

K3 een nieuwe start

Na een maandenlange zoektocht is het zo ver: een nieuwe K3 is geboren met kersvers K3’tje Julia Boschman. Hoe beleven Hanne, Marthe en Julia die eerste weken als 'nieuwe K3'? Camera's volgen hen op de voet achter de schermen bij de release van de nieuwe single, de clipopnames, de voorbereidingen voor het nieuwe K3-album, een grote show in het Sportpaleis en we ontdekken hoe de meisjes stilaan een hechte band krijgen... Julia, Hanne en Marthe werken ijverig toe naar hun allereerste shows in het Sportpaleis. Maar er is ook tijd voor ontspanning: de meisjes gaan in de cinema, op groot scherm, voor het eerst hun nieuwe videoclip bekijken. Te zien op NPO Zappelin.

3
mei
2022
(08:05)

K3 een nieuwe start

Na een maandenlange zoektocht is het zo ver: een nieuwe K3 is geboren met kersvers K3’tje Julia Boschman. Hoe beleven Hanne, Marthe en Julia die eerste weken als 'nieuwe K3'? Camera's volgen hen op de voet achter de schermen bij de release van de nieuwe single, de clipopnames, de voorbereidingen voor het nieuwe K3-album, een grote show in het Sportpaleis en we ontdekken hoe de meisjes stilaan een hechte band krijgen... Hanne neemt haar gloednieuwe collega Julia mee op sleeptouw naar het Sportpaleis, waar ze binnenkort voor het eerst samen zullen optreden. Ook op Studio 100 heet Hanne het kersverse K3'tje welkom met een heuse rondleiding. Te zien op NPO Zappelin

2
mei
2022
(21:25)

Beter!

Inwoners van volkswijken hebben gemiddeld 14 gezonde jaren minder. In het AVROTROS-programma Beter! willen vier inwoners van de volkswijk Voorstad in Deventer gezonder gaan leven. Deze week probeert Tony, die zijn ontbijt en lunch altijd overslaat, een bordje havermout naar binnen te krijgen, en Sevda gaat koken voor het hele buurthuis. Te zien op NPO 1. 

2
mei
2022
(08:05)

START | K3 een nieuwe start

Na een maandenlange zoektocht is het zo ver: een nieuwe K3 is geboren met kersvers K3’tje Julia Boschman. Hoe beleven Hanne, Marthe en Julia die eerste weken als 'nieuwe K3'? Camera's volgen hen achter de schermen bij de release van de nieuwe single, de clipopnames, de voorbereidingen voor het nieuwe K3-album, een grote show in het Sportpaleis en we ontdekken hoe de meisjes stilaan een hechte band krijgen. We volgen de finaledag van K2 zoekt K3 waar Julia wordt gekozen. Een dag vol spanning en emoties. Zeker nu Marthe corona heeft en niet live aanwezig kan zijn op de show. En dan moet de grootste uitdaging nog komen: de nieuwe K3 zíjn... Te zien op NPO Zappelin.

30
april
2022
(21:25)

Ik vertrek

Aardwetenschapper Martijn (41) vertrekt samen met zijn liefdesparner Sean (31), hun drie naaktkatten en labrador naar Curaçao. Ze willen er het allereerste gay-resort van het eiland openen. Het moet een plek worden waar iedereen zichzelf kan zijn. Met vol vertrouwen bouwen ze aan hun gezamenlijke droom. Totdat ze erachter komen dat de balkconstructie vol met houtworm zit. De onvoorziene kosten lopen op en de aannemer neemt ook nog eens de benen. Door alle verbouwingsstress en geldzorgen, staat de relatie van het stel onder grote druk. Als alle spanningen een hoogtepunt bereiken, neemt Martijn een drastisch besluit met heel grote gevolgen... Te zien op NPO 1.

30
april
2022
(18:35)

Voor het blok

In deze vrolijke, fysieke quiz gaan acteur Thomas Cammaert en actrice Anne Appelo samen met beste vrienden Thomas (12) en Kasper (13) de strijd aan met presentator Jurre Geluk en presentatrice Emma Wortelboer met beste vriendinnen Isa (12) en Kaitlyn (11). Te zien op NPO Zapp.

29
april
2022
(21:20)

Crime Docs : Monster in the Shadows (VPRO AK)

Langzamerhand wordt steeds meer duidelijk over de afschuwelijke waarheid die Brittney’s hele familie probeerde te verbergen. Bijna al haar familieleden waren betrokken bij het grootste incest- en kinderpornonetwerk van Alabama. Kort voor haar verdwijning had Brittney ontdekt dat haar jongere nichtje misbruikt werd door een lid van de familie. Heeft de confrontatie met dat familielid haar het leven gekost? Te zien op NPO 3.

28
april
2022
(20:35)

20 jaar Musical Awards Gala

Tijdens een fietsvakantie met juf Ank is Anton aan een hartaanval overleden. De relatie tussen Ank en Anton is altijd geheim gebleven, behalve voor oud luizenmoeder Hannah, dus niemand weet hoe zwaar het verlies voor Ank is. Anks last wordt extra zwaar wanneer ze geen andere optie ziet dan de rol van directeur op zich te nemen én niet één, maar twee klassen onder haar hoede te nemen. Al snel loopt ze op hete kolen. Nancy werkt als vrijwilligster en organiseert een BHV-cursus. Bij deze BHV-cursus komt de waarheid over Ank en Anton aan het licht, nieuws dat zeer slecht valt bij de jaloerse Nancy. Te zien op NPO 1.

27
april
2022
(23:05)

Close Up: Being Ad Visser

Ad Visser is voor veel generaties bekend als de excentrieke Mr. Toppop. De documentaire ‘Being Ad Visser’ zoomt in op een onderbelichte kant van Visser. Hij blijkt een vindingrijke kunstenaar die - voortgedreven door nieuwsgierigheid en onstuitbare creativiteit - al zijn hele leven muziek schrijft en songs componeert. Te zien op NPO 2.

27
april
2022
(20:25)

De Luizenmoeder

Tijdens een fietsvakantie met juf Ank is Anton aan een hartaanval overleden. De relatie tussen Ank en Anton is altijd geheim gebleven, behalve voor oud luizenmoeder Hannah, dus niemand weet hoe zwaar het verlies voor Ank is. Anks last wordt extra zwaar wanneer ze geen andere optie ziet dan de rol van directeur op zich te nemen én niet één, maar twee klassen onder haar hoede te nemen. Al snel loopt ze op hete kolen. Nancy werkt als vrijwilligster en organiseert een BHV-cursus. Bij deze BHV-cursus komt de waarheid over Ank en Anton aan het licht, nieuws dat zeer slecht valt bij de jaloerse Nancy. Te zien op NPO 3.

26
april
2022
(23:25)

Koningsnacht Concert

Registratie van een bijzondere editie van de Music Bowl in het Concertgebouw, waarin pop en klassiek elkaar ontmoeten. Nederlandse singer songwriters Jeangu Macrooy, MEAU, Pitou en Thomas Azier treden met Koningsnacht op samen met Camerata RCO, dat bestaat uit leden van het Concertgebouworkest. Het presentatieduo is Maria Fiselier en Glenn Faria. Te zien op NPO 2.

26
april
2022
(21:15)

Nu te Zien!

Directeur van Museum Voorlinden Suzanne Swarts onderzoekt in Kunsthal Kade hoe hedendaagse kunstenaars aankijken tegen het utopische ideaal van een maakbare wereld. Aanleiding is het 150e geboortejaar van Piet Mondriaan, die in zijn kunst op zoek was naar een ‘Aards Paradijs’. Maar de kunstenaars van nu geven eerder een blik op de chaotische wereld waarin we leven. Compleet met milieuvervuiling, virussen, en oorlogsdreiging lijkt dat verre van een paradijs. Schurend Paradijs is te zien in Kunsthal Kade en de Elleboogkerk, t/m 3 juli. Te zien op NPO 2.

23
april
2022
(22:00)

Sterren in Concert: Mart Hoogkamer in Ahoy

Registratie van het concert van Mart Hoogkamer op 9 april 2022 in Rotterdam Ahoy. Het is de grootste eigen show in de carrière van de 23-jarige zanger uit Leiden, die wekenlang bovenaan de hitlijsten stond met zijn nummer-1 hit 'Ik Ga Zwemmen’. Vanavond geeft Mart Hoogkamer met zijn band een avondvullend concert waarin hij zowel repertoire van de laatste jaren als nieuwe nummers zal brengen. Te zien op NPO 3.

23
april
2022
(21:30)

Ik vertrek

Hotelmanager Erik (50) en zijn vrouw Brigitte (48) kopen een statig pand uit 1900 met een enorm lap grond. Met een slordige 100.000 euro willen ze vier luxe gastenkamers realiseren. Waar Brigitte beren op de weg ziet, maakt Erik zich totaal geen zorgen. Maar dan blijkt de verbouwing moeilijker en groter dan verwacht. Erik en Brigitte klussen iedere dag twaalf uur en gunnen zichzelf geen moment rust. Na een half jaar lopen de twee op hun tandvlees en het eind is nog lang niet in zicht. Maar opgeven is geen optie. Te zien op NPO 1.

23
april
2022
(18:35)

Voor het blok

In deze vrolijke, fysieke quiz gaan presentator Edson da Graça en YouTuber Rutger Vink samen met tweelingbroers Stef en Bauke (10) de strijd aan met actrice Emma Keuven en zanger Matheu Hinzen en tweelingzussen Julia en Myla (9). Te zien op NPO Zapp.

22
april
2022
(21:30)

Het jaar van Fortuyn

Terwijl verkiezingsdag nadert, liggen de partijen in de peilingen dicht bij elkaar. Fortuyn wordt op het Mediapark doodgeschoten. De verbijstering is groot. Kok bezweert de chaos door de LPF te laten beslissen over het doorgaan van de verkiezingen. Woordvoerder Mat Herben volgt Fortuyn op als partijleider. Ondertussen richt de woede van Fortuyn-aanhangers zich op Melkert. Met nog een paar dagen tot de verkiezingen probeert Melkert overeind te blijven. Te zien op NPO 1.

22
april
2022
(21:20)

Crime Docs : Monster in the Shadows (VPRO AK)

Brittney’s moeder Chessie is teleurgesteld in het politieonderzoek en besluit zelf verder te zoeken naar haar dochter. Het zou kunnen dat Brittney is vermoord door haar oom (hij pleegde twee dagen na haar verdwijning zelfmoord), maar ook mensenhandel wordt genoemd. Gespecialiseerde zoekteams en analyses van Brittney’s telefoongegevens roepen nieuwe vragen op, en antwoorden die daar niet op aan lijken te sluiten. Te zien op NPO 3.

21
april
2022
(21:30)

Het mooiste meisje van de klas

Femke Huijsmans, het meisje met de stralende lach en de mooie ogen, wordt op haar 8e wees. Samen met haar zus wordt ze in een pleeggezin geplaatst. Maar wat haar klasgenoten op ’t Hooghe Landt in Amersfoort niet weten, is dat het opgroeien in het pleeggezin een traumatische ervaring is voor Femke. Ondanks het overlijden van haar ouders en de vervelende ervaring van het pleeggezin is Femke geen meisje dat bij de pakken neer gaat zitten en wil ze alles uit het leven halen. Wat Femke in haar hoofd heeft moet en zal gebeuren. Deze karaktereigenschap brengt haar letterlijk heel ver én over zee. Te zien op NPO 1.

20
april
2022
(20:35)

START | Tussen Kunst en Kitsch

Vanuit Museum Kranenburgh Bergen taxeert expert Pieter Jorissen prototypes Plexiglas, gemaakt door kunstenaar Ad Dekkers. Deze prototypes lagen nog bij een graficus nadat Dekkers overleed. Ook taxeert Expert Bas Hesselink een diorama. Dit kunstwerk komt uit de 18e eeuw en is gemaakt door Jan Kopper, een bekende papierkunstenaar uit Rotterdam. Hij maakte vaak diorama’s waar schepen op te zien waren. Verder taxeert expert Rob Driessen een beeld van een kamelendrijver, gemaakt door kunstenaar Josuë Dupon. Dupon is een superrealist, vooral van dieren. Hij was eerst vrij traditioneel, maar ging later stilistischer werken. Te zien op NPO 1.

19
april
2022
(21:15)

Nu te Zien!

Museum De Pont geeft een inkijkje in het privéarchief van de beroemde Afro-Amerikaanse kunstenaar Kara Walker. Directeur van het Centraal Museum Bart Rutten bekijkt in het Tilburgse museum dertig jaar aan tekeningen en video’s waarin zij de onderdrukking van de zwarte vrouw in Amerika door de eeuwen heen aan de kaak stelt. Kara Walker, A Black Hole Is Everything a Star Longs to Be is te zien t/m 24 juli. Te zien op NPO 2.

18
april
2022
(20:35)

Radar

Radar is het multimediale consumentenplatform met Antoinette Hertsenberg als gezicht. Het programma signaleert misstanden en onderzoekt consumentenaangelegenheden in de breedste zin van het woord: van de financiële wereld, de telecomsecor tot supermarkten en de zorg. Naast het aan de kaak stellen van zaken probeert Radar actief bedrijven en instanties te bewegen tot een oplossing te komen. Te zien op NPO 1.

16
april
2022
(21:25)

Ik vertrek

Officemanager Jolanda (51) verruilt haar rijtjeswoning in het Noord-Hollandse Wormer voor een oude bisschopwoning in het Griekse Kilada. Haar vriend Peter (50) was – voor hun ontmoeting - nog nooit in Griekenland geweest, maar ze heeft hem weten te overtuigen wat voor fantastisch land het is. Het stel wil het gedateerde buitenverblijf omtoveren tot een luxe Bed & Breakfast. Nadat de eerste fouten op de bouwplaats zijn gemaakt, zit Jolanda er bovenop tot grote frustratie van de klussers. Jolanda brengt een nieuw motto in haar leven: ‘Never assume, always check first.’ Te zien op NPO 1.

16
april
2022
(18:35)

Voor het blok

In deze vrolijke, fysieke quiz gaan Qmusic Dj’s Mattie Valk en Domien Verschuuren samen met beste vrienden Luuk (11) en Jayden (11) de strijd aan met zangeres Julia van Bergen en zanger Sem Rozendaal met beste vriendinnen Madelief (10) en Anne (11). Te zien op NPO Zapp.

15
april
2022
(21:30)

Het jaar van Fortuyn

Als Fortuyn een taart in zijn gezicht krijgt van een activiste, doet hij een oproep aan Kok en de PvdA om hem niet langer te demoniseren. Melkert haalt alles uit de kast om zich tijdens het Erasmusdebat te revancheren op Fortuyn. De oplopende spanning tussen de politieke rivalen trekt niet alleen een wissel op hun privéleven, het slaat ook over op de kiezer, waarbij het zelfs tot openlijke agressie komt. Te zien op NPO 1.

12
april
2022
(22:10)

Helden van de Invictus Games

Geen photoshop, geen filters of plastische chirurgie, maar gewoon het menselijk lichaam afbeelden zoals het is. Dat deed Rembrandt in de zeventiende eeuw, EN dat doen dertien hedendaagse kunstenaars op de tentoonstelling Rauw in Museum Het Rembrandthuis in Amsterdam. Directeur van het Teylers Museum Marc de Beyer onderzoekt de ontnuchterende en rauwe alternatieven die kunstenaars als Melanie Bonajo, Marlene Dumas en Aline Thomassen bieden voor het heersende ideaalbeeld. Rauw is te zien t/m 22 mei.

12
april
2022
(21:15)

Nu te Zien!

Geen photoshop, geen filters of plastische chirurgie, maar gewoon het menselijk lichaam afbeelden zoals het is. Dat deed Rembrandt in de zeventiende eeuw, EN dat doen dertien hedendaagse kunstenaars op de tentoonstelling Rauw in Museum Het Rembrandthuis in Amsterdam. Directeur van het Teylers Museum Marc de Beyer onderzoekt de ontnuchterende en rauwe alternatieven die kunstenaars als Melanie Bonajo, Marlene Dumas en Aline Thomassen bieden voor het heersende ideaalbeeld. Rauw is te zien t/m 22 mei. Te zien op NPO 2.

11
april
2022
(22:10)

START | Helden van de Invictus Games

In ‘Helden van de Invictus Games’ aandacht voor Nederlandse militairen die fysiek of mentaal zwaargewond raakten. Door te trainen voor de Invictus Games, een internationaal sportevenement voor gewonde militairen, hervonden ze vertrouwen in hun lichaam, hun wilskracht en de waarde van teamspirit. Vijf portretten van de kracht van de menselijke geest. Presentatie: Gregory Sedoc. Te zien op NPO 2.

11
april
2022
(20:35)

Radar

Radar is het multimediale consumentenplatform met Antoinette Hertsenberg als gezicht. Het programma signaleert misstanden en onderzoekt consumentenaangelegenheden in de breedste zin van het woord: van de financiële wereld, de telecomsecor tot supermarkten en de zorg. Naast het aan de kaak stellen van zaken probeert Radar actief bedrijven en instanties te bewegen tot een oplossing te komen. Te zien op NPO 1.

9
april
2022
(22:00)

Man en Kunst

Ze was de koningin van de Flower Power in de kunsten: Ferdi. In de jaren vijftig knetterde ze op haar motor door Parijs, kreeg les van Ossip Zadkine EN van haar latere echtgenoot Shinkichi Tajiri. Met haar laskunsten produceerde ze in the sixties grote, kleurrijke, brutale van kunstbont gemaakte sculpturen - met een erotisch tintje. Zoals de Wombtomb, die te zien is in de vaste collectie van het Rijksmuseum in Amsterdam. Te zien op NPO 2.

9
april
2022
(21:30)

Ik vertrek

De Utrechtse Estée (28) en Taïf (34) leven in het hier en nu. Om aan de Nederlandse ratrace te ontsnappen zeggen ze hun banen op om de wereld rond te reizen. Toen ze in de Dominicaanse Republiek kwamen, werden ze op slag verliefd. Het stel koopt een pand in kitesurfwalhalla Cabarete. Ze willen er een ontmoetingsplek voor reizigers van maken. Er is haast, want over vijf maanden moet het klaar zijn. Een dag voor de opening zijn de bedden nog niet geleverd, moet de generator nog worden aangesloten en dreigt een tropische regenbui het feest te verpesten. De vermoeidheid slaat toe en het geduld van Estée en Taïf wordt flink op de proef gesteld…Te zien op NPO 1.

9
april
2022
(18:35)

Voor het blok

In deze vrolijke, fysieke quiz gaan illusionist Steven Kazàn en zijn vriendin Jamie samen met beste vriendinnen Mirthe (10) en Senne (10) de strijd aan met Jeugdjournaal presentatrices Annabelle Zandbergen en Evita Mac-nack met beste vrienden Emilius (11) en Ole (11). De twee teams staan op een richel, voor een muur van blokken. De blokken in die muur willen maar één ding: iedereen de afgrond in duwen! Alleen met kennis, snelheid én lenigheid kan je de muur verslaan. Welk team weet zoveel mogelijk vragen juist te beantwoorden én beschikt er over snelle reflexen, een goede balans en houdt stand? Te zien op NPO 3.

8
april
2022
(22:10)

Man en Kunst

Presentator Lucas De Man stort zich op het leven en werk van de Duitse expressionist Max Beckmann. En dan vooral op zijn Amsterdamse periode - de kunstenaar vluchtte voor de dreiging van de Tweede Wereldoorlog naar Nederland en schilderde hier, op zijn zolderkamer, maar liefst een derde van zijn oeuvre! Een van de hoogtepunten daarvan is een dubbelportret van Beckmann en zijn vrouw Quappi, te zien in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Te zien op NPO 2.

8
april
2022
(21:30)

Het jaar van Fortuyn

Fortuyn besluit na de breuk met Leefbaar Nederland een eigen partij op te richten: Lijst Pim Fortuyn. Ondertussen probeert Melkert de teleurgestelde kiezer terug te halen door zich te profileren als de gewone man. De twee ontmoeten elkaar voor het eerst bij het debat na afloop van de gemeenteraadsverkiezingen, waar Fortuyn een monsterzege heeft geboekt in Rotterdam. Melkert heeft geen antwoord op de triomfantelijke Fortuyn en diens plaagstoten. Te zien op NPO 1.

7
april
2022
(22:10)

Man en Kunst

De Britse ‘Dame’ Barbara Hepworth is een van de belangrijkste beeldhouwers uit de 20e eeuw. Presentator Lucas De Man betreedt haar oude huis en atelier in St. Ives in Cornwall, dat nog vol staat met haar beelden. Hepworth doorboorde die zodat er een open binnenruimte ontstond - beelden met gaten. Die zijn ook te zien in het beroemde Rietveld Paviljoen bij het Kröller Müller museum in Otterlo. Te zien op NPO 2.

7
april
2022
(21:30)

Dit was het nieuws

Harm Edens, Jan Jaap van der Wal en Peter Pannekoek leggen het nieuws van de afgelopen week onder de satirische loep. Te gast zijn Jaap Robben en Johan Fretz. Te zien op NPO 1.

6
april
2022
(22:10)

Man en Kunst

Presentator Lucas De Man onderzoekt in het Amsterdamse Rijksmuseum werk van de allerbeste vogelschilder van de zeventiende eeuw: Melchior d’Hondecoeter. Als geen ander penseelde hij exotische geelfluitkaketoes, roodstaartpapegaaien of Alexanderparkieten op het doek. Te zien op NPO 2.

5
april
2022
(22:10)

START | Man en Kunst

Ze portretteerde koninginnen en de crème de la crème van de negentiende eeuw: Thérèse Schwartze. Deze jonge, selfmade miljonair bezat meerdere panden aan de Amsterdamse Prinsengracht. Maar het allerliefst stond ze in haar atelier. Presentator Lucas De Man bekijkt haar portret van Koningin Emma met prinses Wilhelmina op haar arm uit 1881 dat te zien is in Paleis Het Loo in Apeldoorn. Te zien op NPO 2.

5
april
2022
(21:15)

Nu te Zien!

Directeur van Museum JAN Marieke Uildriks duikt in Keramiekmuseum Princessehof in de cultuurgeschiedenis van Korea. Eeuwenoud betoverend celadon evenals spraakmakende hedendaagse kunstinstallaties vertellen het verhaal over de eetcultuur, schoonheidsidealen en rituelen van dit land dat lange tijd onbereikbaar was voor het westen. Korea, poort naar een rijk verleden is te zien t/m 21 augustus. Te zien op NPO 2.

4
april
2022
(20:35)

Radar

Radar is het multimediale consumentenplatform met Antoinette Hertsenberg als gezicht. Het programma signaleert misstanden en onderzoekt consumentenaangelegenheden in de breedste zin van het woord: van de financiële wereld, de telecomsecor tot supermarkten en de zorg. Naast het aan de kaak stellen van zaken probeert Radar actief bedrijven en instanties te bewegen tot een oplossing te komen. Te zien op NPO 1.

2
april
2022
(21:30)

Ik vertrek

Brandweerman Gerard (38) en horecamanager Denise (35) wonen in een prachtige jaren dertig woning in het Gooise Bussum. Na de geboorte van hun zoon Stein (5) blijkt Denise gezondheidsproblemen te hebben. Alleen tijdens hun vakanties in Portugal voelt zij zich goed. De keuze is snel gemaakt. Het gezin vertrekt naar het Portugese gehucht Alcantarilha. Ze hebben hun oog laten vallen op een oude boerderij waar ze een gastenverblijf in willen bouwen. Ze verkopen al hun spullen, terwijl het pand nog niet van hen is. Te zien op NPO 1.

2
april
2022
(18:35)

Voor het blok

In deze vrolijke, fysieke quiz gaan presentator Klaas van Kruistum en presentatrice Shelly Sterk samen met beste vriendinnen Kaline (12) en Nova (11) de strijd aan met zanger Kaj van der Voort en actrice Moiese Trustfull met beste vrienden Emilius (11) en Ole (11). De twee teams staan op een richel, voor een muur van blokken. De blokken in die muur willen maar één ding: iedereen de afgrond in duwen! Alleen met kennis, snelheid én lenigheid kan je de muur verslaan. Welk team weet zoveel mogelijk vragen juist te beantwoorden én beschikt er over snelle reflexen, een goede balans en houdt stand? Presentatie: Britt Dekker. Te zien op NPO Zapp.

1
april
2022
(21:30)

Het jaar van Fortuyn

Melkert wil stelling nemen over de groeiende migratieproblemen, maar Kok houdt dit tegen: het onderwerp ligt te gevoelig. Als Fortuyn in een interview de islam een achterlijke cultuur noemt, steekt er een storm van protest op. Melkert kan zich niet langer stilhouden en wordt gedwongen zich uit te spreken. Ondertussen overlegt het bestuur van Leefbaar Nederland in een nachtelijk crisisoverleg of Fortuyn nog kan aanblijven als lijsttrekker. Te zien op NPO 1.

1
april
2022
(21:00)

CRIMEDOCS: Rose West, Born Evil?

Rose West veranderde op zeventien-jarige leeftijd in de meest sadistische, seksueel gemotiveerde seriemoordenaar die Groot-Brittannië ooit zag. En het lijkt erop dat Rose, en niet haar man Fred, de dominante rol had bij het doden van weerloze vrouwen. Om antwoord te kunnen geven op de vraag of Rose slecht is geboren of dat zij zo is geworden door haar opvoeding komen mensen aan het woord, die Rose persoonlijk kenden: de buren uit haar jeugd, de advocaat die haar vertegenwoordigde tijdens het laatste proces, huurders die ontsnapten uit het 'House of Horrors' in Cromwell Street 25 en medegevangenen. Te zien op NPO 3.

1
april
2022
(20:30)

Flikken Maastricht

Wolfs is aangehouden en zit in het huis van bewaring tussen vijandige medegevangenen. Eva ontdekt de schuilplaats van Eddie, en dat Eddie een moordopdracht op Wolfs heeft uitgezet. Maar Wolfs zit in beperking en is voor haar niet te bereiken. Omgekeerd ontdekt Wolfs dat alles door Eddie voorzien is, ook de ontdekking van zijn hide out door Eva. Maar door zijn beperking kan hij Eva niet waarschuwen dat ze in een val loopt. Het wordt een zenuwslopende seizoensfinale... Te zien op NPO 1.

31
maart
2022
(23:15)

Close Up: Over katten en honden en kunst

In de kunst symboliseren katten en honden erotiek, macht maar ook loyaliteit en vriendschap. Ook al spelen katten en honden vaak alleen een bijrol in de kunst, hun rol is desalniettemin een belangrijke en vertelt veel over de relatie tussen mens en natuur. Te zien op NPO 2. 

31
maart
2022
(21:30)

Dit was het nieuws

Harm Edens, Jan Jaap van der Wal en Peter Pannekoek leggen het nieuws van de afgelopen week onder de satirische loep. Te gast zijn Nienke de la Rive Box en Kasper van der Laan. Te zien op NPO 1.

30
maart
2022
(21:15)

Lauren!

Lauren onderzoekt de snelst groeiende Joodse gemeenschap van Europa, in Manchester. Ze gaat op zoek naar de verhalen van jonge mensen die zich in de moderne maatschappij houden aan eeuwenoude strikte geloofsregels. Te zien op NPO 3.

29
maart
2022
(21:15)

Nu te Zien!

Artistiek directeur van het Amsterdam Museum Margriet Schavemaker betreedt in het Eye Filmmuseum het universum van kunstenaar Guido van der Werve. Zijn films vol romantiek en natuur gaan over de nutteloosheid en de schoonheid van het bestaan. Vaak is hij zelf de hoofdpersoon die een gevecht aangaat met zichzelf. Bijvoorbeeld door twaalf uur lang onafgebroken rondjes om zijn huis te rennen, of 24 uur lang op de Noordpool te staan terwijl de aarde onder hem door draait. Melancholie en droge humor wisselen elkaar af in de bijzondere films waarvoor hij vaak zelf de muziek componeert. Guido van der Werve, Palpable Futility is te zien t/m 29 mei. Te zien op NPO 2.

28
maart
2022
(20:35)

Radar

Radar is het multimediale consumentenplatform met Antoinette Hertsenberg als gezicht. Het programma signaleert misstanden en onderzoekt consumentenaangelegenheden in de breedste zin van het woord: van de financiële wereld, de telecomsecor tot supermarkten en de zorg. Naast het aan de kaak stellen van zaken probeert Radar actief bedrijven en instanties te bewegen tot een oplossing te komen. Te zien op NPO 1.

27
maart
2022
(11:05)

Ivo op zondag

Ivo Niehe kijkt naar het leven van inspirerende kunstenaars, kiest de juiste muziek voor de zondag en zoekt het antwoord op de vraag: hoe ziet de zevende dag van de week eruit van bekende landgenoten in binnen- en buitenland? Wat is hun ideale zondag? Daarnaast opent hij het rijke archief van de TV Show. Te zien op NPO 1.

26
maart
2022
(18:35)

Voor het blok

In deze vrolijke, fysieke quiz gaan rapper Sjaak en boer Ayoub samen met tweelingzussen Inge (10) en Sophie (10) de strijd aan met YouTuber Quinty Misiedjan en actrice Britt Scholte met beste vriendinnen Fiene (12) en Babette (12). De twee teams staan op een richel, voor een muur van blokken. De blokken in die muur willen maar één ding: iedereen de afgrond in duwen! Alleen met kennis, snelheid én lenigheid kan je de muur verslaan. Welk team weet zoveel mogelijk vragen juist te beantwoorden én beschikt er over snelle reflexen, een goede balans en houdt stand? Presentatie: Britt Dekker. Te zien op NPO Zapp.

26
maart
2022
(07:50)

De magische auto

Soy Kroon beleeft een mooi en spannend avontuur met de favoriete speelgoedauto van een kind. Ze stappen in de magische auto en op mysterieuze wijze belanden ze in de echte grotemensenversie van de lievelingsauto en begint het avontuur. Te zien op NPO Zappelin.

25
maart
2022
(21:30)

Het jaar van Fortuyn

Nederland staat er economisch goed voor, de PvdA staat bovenaan in de peilingen, niks lijkt partijleider Ad Melkert in de weg te staan om de nieuwe premier van Nederland te worden. Maar als twee vliegtuigen zich in de Twin Towers in New York boren, brengt dit een schokgolf teweeg, die ook in Nederland voelbaar is. De spraakmakende columnist Pim Fortuyn besluit de politiek in te gaan en sluit zich aan bij de nieuwe partij Leefbaar Nederland. Te zien op NPO 1.

25
maart
2022
(21:00)

CRIMEDOCS: Moord op de ongeboren tweeling

Het werd de meest bizarre vermissing van deze eeuw genoemd, die van Deborah Rosiek uit Amsterdam. De aantrekkelijke, spirituele vrouw die relaties had met politiebazen, topfunctionarissen en penoze jongens had één vurige wens: moeder worden. Hoogzwanger van een tweeling moest ze zich in 2003 melden in het ziekenhuis voor een keizersnede. De avond ervoor bracht ze door met haar minnaar, ex-politieman Hans, die ze chanteerde inzake een kluiskraak bij een grote gokbaas. Deborah heeft zich nooit gemeld voor de bevalling. Wat is er met haar en de ongeboren tweeling gebeurd? Uit onderzoek blijkt dat veel mensen van Deborah af wilden. Te zien op NPO 3.

25
maart
2022
(20:35)

Flikken Maastricht

Eddies val klapt dicht als hij Procureur Generaal Donkersloot inlicht over de vermeende moord van Wolfs op Luca, de toenmalige vriend van Fleur. Donkersloot overlegt met Eva en doet haar een voorstel dat ze niet kan weigeren als ze Wolfs uit de gevangenis wil houden. Wolfs ontdekt ondertussen dat Eddie zijn identiteit gekaapt heeft. En als hij erachter komt dat Eddie op weg is naar PG Donkersloot om hem te vermoorden, besluit hij in te grijpen. Maar of dat verstandig is? Te zien op NPO 1.

24
maart
2022
(21:35)

Dit was het nieuws

Harm Edens, Jan Jaap van der Wal en Peter Pannekoek leggen het nieuws van de afgelopen week onder de satirische loep. Te gast zijn Ronit Palache en Jack van Gelder. Te zien op NPO 1.

23
maart
2022
(23:25)

Close Up: De duizelingwekkende werelden van collage kunstenares Aldwyth

De Amerikaanse kunstenares Aldwyth werkt vaak jarenlang aan haar collages samengesteld uit honderden zorgvuldig uitgekozen foto's. Haar belangrijkste inspiratiebron is daarbij Marcel Duchamp. Dat resulteert in kunstwerken die zich laten lezen als gedetailleerde kaarten van unieke, geheel eigen artistieke werelden. Te zien op NPO 2.
 

23
maart
2022
(21:15)

Lauren!

Lauren reist af naar de verlate Faeröer Eilanden. Daar wonen 70.000 schapen en maar 50.000 mensen. Er is een groot tekort aan vrouwen en dat tekort wordt aangevuld door vrouwen uit Thailand en de Filipijnen, ze worden spottend E-bay wives genoemd. Hoe vinden deze vrouwen het op deze verlate en koude plek? Te zien op NPO 3.

22
maart
2022
(21:15)

Nu te Zien!

Directeur van Museum Voorlinden Suzanne Swarts bekijkt de kunst van migratie in Museum Het Valkhof in Nijmegen. Archeologen en hedendaagse kunstenaars slaan daar de handen ineen om te laten zien dat migratie iets is van alle tijden. Tweeduizend jaar geleden trokken soldaten handelaren en ambachtslieden al naar de grens van het Romeinse rijk, die dwars door Nederland liep. Hun persoonlijke verhalen blijken uit objecten die worden aangevuld met installaties van hedendaagse kunstenaars als Patricia Kaersenhout en Antonis Pittas. De tentoonstelling Moving Stories is te zien t/m 29 mei. Te zien op NPO 2.

21
maart
2022
(20:35)

Radar

Radar is het multimediale consumentenplatform met Antoinette Hertsenberg als gezicht. Het programma signaleert misstanden en onderzoekt consumentenaangelegenheden in de breedste zin van het woord: van de financiële wereld, de telecomsecor tot supermarkten en de zorg. Naast het aan de kaak stellen van zaken probeert Radar actief bedrijven en instanties te bewegen tot een oplossing te komen. Te zien op NPO 1.

20
maart
2022
(09:00)

AAP

Lena ontvangt een pakketje uit Rwanda. Er zit een urn in met de as van haar overleden grootvader Bastiaan de Groot en een brief waarin hij uitlegt hoe hij aan Benedict is gekomen. Lena beseft dat Benedict dus geen echte familie is. Gevoelige informatie die nooit iemand te weten mag komen, anders worden ze weer uit elkaar gehaald. Maar Summer heeft echter alles gehoord en gezien en vindt in Nora een zeer gewillig, luisterend oor… Lena en Benedict zetten de urn van Bastiaan bij het graf van Lena’s ouders. En ze neemt afscheid. Van haar ouders. Van haar opa. Ze is nu samen met Benedict. Haar familie. Te zien op NPO Zapp.

19
maart
2022
(18:35)

Voor het blok

In deze vrolijke, fysieke quiz gaan judoka Roy Meyer en basketbalster Chatilla van Grinsven samen met goede vrienden Benjamin (11) en Victor (11) de strijd aan met YouTubers Dylan Haegens en Teun Peters met beste vriendinnen Isa (11) en Lieve (11). De twee teams staan op een richel, voor een muur van blokken. De blokken in die muur willen maar één ding: iedereen de afgrond in duwen! Alleen met kennis, snelheid én lenigheid kan je de muur verslaan. Welk team weet zoveel mogelijk vragen juist te beantwoorden én beschikt er over snelle reflexen, een goede balans en houdt stand? Presentatie: Britt Dekker. Te zien op NPO Zapp.

18
maart
2022
(21:05)

CRIMEDOCS: De gruweldaden van de Amsterdamse seriemoordenaar

Eind 2021 wordt de Amsterdamse huisschilder Sjonnie W. veroordeeld tot 20 jaar cel en TBS voor de dood van de vermiste Sabrina Oosterbeek en voor de gruweldood van twee drugsverslaafde prostituees. Zeer heftige zaken, ook omdat één van hen in stukken gezaagd is gevonden. Aan de hand van emotionele interviews met nabestaanden, unieke beelden van een interview met W., gesprekken met mensen uit zijn vertrouwenskring en reconstructies zoekt Crimedocs antwoord op prangende vragen. Wie is Sjonnie W. en wat is er gebeurd met het lichaam van Sabrina? En is de vermiste prostituee Stefanie, die Sjonnie goed kende, ook slachtoffer van hem geworden? Te zien op NPO 3.

18
maart
2022
(20:35)

Flikken Maastricht

Als Pierre zijn proces in vrijheid mag afwachten, gaat het mis. Hij ontvoert zijn dochters en het hele bureau gaat in een klopjacht om Pierre op te sporen voor hij zijn dochters wat aan kan doen. Uiteindelijk vinden ze Pierre. Maar de grote vraag is waar zijn dochters zijn en of het team op tijd is om ze te redden. Te zien op NPO 1.

17
maart
2022
(21:30)

Dit was het nieuws

Harm Edens, Jan Jaap van der Wal en Peter Pannekoek leggen het nieuws van de afgelopen week onder de satirische loep. Te gast zijn Thomas Rueb en MEROL. Te zien op NPO 1.

16
maart
2022
(21:15)

Lauren!

Lauren reist af naar Granada in Spanje. In de wijk Sacromonte wonen al decennialang mensen in grotten. Ver weg van de stressvolle maatschappij hebben deze moderne holbewoners een eigen wereld gecreëerd. Te zien op NPO 3.

15
maart
2022
(22:30)

Nu te Zien!

Directeur van Museum JAN Marieke Uildriks verwondert zich in Museum More over de figuratieve kunst uit het Tsjecho-Slowakije van 1918 tot 1945. Net als hun diversiteit aan culturen, identiteiten en politieke opvattingen, creëerden de kunstenaars een eigen beeldtaal die niet te vangen is in één stroming. Te zien op NPO 2.

14
maart
2022
(20:35)

Radar

Radar is het multimediale consumentenplatform met Antoinette Hertsenberg als gezicht. Het programma signaleert misstanden en onderzoekt consumentenaangelegenheden in de breedste zin van het woord: van de financiële wereld, de telecomsecor tot supermarkten en de zorg. Naast het aan de kaak stellen van zaken probeert Radar actief bedrijven en instanties te bewegen tot een oplossing te komen. Te zien op NPO 1.

13
maart
2022
(09:00)

AAP

Lena moet tegen haar zin in weer terug naar Nora en Job Kleverlaan. Benedict leeft nog, maar zit gevangen. Omdat de jager ten onrechte beweert dat Benedict haar aanviel, wordt Benedict binnenkort teruggevlogen naar het oerwoud. Lena neemt hartverscheurend afscheid van Benedict. Ze kunnen niet bewijzen dat de jager liegt. Maar dan krijgt Lena hulp uit onverwachte hoek. Te zien op NPO Zapp.

12
maart
2022
(19:20)

Make-up Cup

In de zenuwslopende finale strijden de kandidaten om de titel ‘Beste jonge make-up artiest van Nederland’ en moeten Nikkie nog 1 keer overtuigen met hun technische en creatieve skills. Gelukkig staan ze er niet alleen voor. Nikkie wordt deze week bijgestaan door gastjurylid Envy Peru. Te zien op NPO 3.

11
maart
2022
(21:00)

CRIMEDOCS: De gruweldaden van de Amsterdamse seriemoordenaar

Eind 2021 wordt de Amsterdamse huisschilder Sjonnie W. veroordeeld tot 20 jaar cel en TBS voor de dood van de vermiste Sabrina Oosterbeek en voor de gruweldood van twee drugsverslaafde prostituees. Zeer heftige zaken, ook omdat één van hen in stukken gezaagd is gevonden. Aan de hand van emotionele interviews met nabestaanden, unieke beelden van een interview met W., gesprekken met mensen uit zijn vertrouwenskring en reconstructies zoekt Crimedocs antwoord op prangende vragen. Wie is Sjonnie W. en wat is er gebeurd met het lichaam van Sabrina? En is de vermiste prostituee Stefanie, die Sjonnie goed kende, ook slachtoffer van hem geworden? Te zien op NPO 3.

11
maart
2022
(20:35)

Flikken Maastricht

Jaroslav Rozman, de criminele maat van Eddie, ontsnapt tijdens een gevangenenvervoer. Wolfs en Eva weten de vluchter te lokaliseren, maar kunnen niet verhinderen dat de man officier van justitie van Vlijmen vermoordt. De man die hem in de gevangenis gekregen heeft, maar ook de man die Eddie verraden heeft. Wolfs denkt Eddie te zien, maar blijkt gedrogeerd, dus hij wordt door niemand geloofd. Maar Eva ontdekt dat de ontsnapping van Rozman misschien niet is wat het lijkt. Marion en Romeo krijgen te maken met een catfisher, iemand die zich uitgeeft als een goede date. Maar kwade bedoelingen heeft. Te zien op NPO 1.

10
maart
2022
(21:30)

Dit was het nieuws

Harm Edens, Jan Jaap van der Wal en Peter Pannekoek leggen het nieuws van de afgelopen week onder de satirische loep. Te gast zijn Mischa Blok en Malou Holshuijsen. Te zien op NPO 1.

9
maart
2022
(21:15)

Lauren!

Lauren duikt in de levens van jonge prostituees die werken èn wonen in een Duits bordeel. Om het vertrouwen te winnen van de vrouwen, klanten en het personeel moet Lauren daar meewerken en ook logeren. Als je 24 uur per dag in de bubbel van het bordeel leeft, kun je dan ooit nog ontsnappen aan dit werk? Te zien op NPO 3.

8
maart
2022
(21:20)

DNA Onbekend

In de laatste aflevering van dit seizoen van DNA Onbekend ontmoet Dionne Stax onder meer de 55-jarige Jolanda. Jolanda en haar jongere zus Thea worden geboren in Amsterdam. Hun vader is een Nederlandse man en hun moeder komt oorspronkelijk uit Indonesië. Jolanda heeft het goed thuis en heeft nooit aanleiding gehad om te twijfelen aan haar vader. Pas als een familielid Jolanda drie jaar geleden vertelt dat haar inmiddels overleden vader niet haar echte vader was, wordt Jolanda hier voor het eerst mee geconfronteerd. Haar moeder geeft toe dat Jolanda een andere vader heeft maar wil niet zeggen wie dat is. DNA-onderzoek moet duidelijkheid geven. Te zien op NPO 1.

8
maart
2022
(21:10)

Nu te Zien!

Sam Drukker schildert de zoekende mens - onderweg, verdreven, ontheemd. Drukker ziet als portretterende vakman de volmaakte schoonheid van de mens juist in al zijn onvolmaaktheden. Directeur van het Centraal Museum Bart Rutten bekijkt in museum JAN in Amstelveen hoe Drukker, met zo min mogelijk verf, zijn modellen vangt op gevonden stukken zeildoek, hout, of een oud schoolbord. Sam Drukker - Onderweg is te zien t/m 26 juni. Te zien op NPO 2.

7
maart
2022
(20:35)

Radar

Radar is het multimediale consumentenplatform met Antoinette Hertsenberg als gezicht. Het programma signaleert misstanden en onderzoekt consumentenaangelegenheden in de breedste zin van het woord: van de financiële wereld, de telecomsecor tot supermarkten en de zorg. Naast het aan de kaak stellen van zaken probeert Radar actief bedrijven en instanties te bewegen tot een oplossing te komen. Te zien op NPO 1.

5
maart
2022
(19:20)

Make-up Cup

In de halve finale strijden de kandidaten voor een plek in de grote finale. Met griezelig goede Halloween-looks staat Nikkie voor een lastige taak: wie worden de finalisten en wie verlaat op het laatste moment de competitie? Nikkie wordt deze week bijgestaan door gastjurylid Nienke Plas. Te zien op NPO 3.

4
maart
2022
(21:00)

CRIMEDOCS: Love & Hate

Een gevangene in de dodencel ontkent een stel ‘eremoorden’ die verband houden met zijn dochter, maar geheimen uit zijn verleden konden wel eens een ander verhaal vertellen. Het was een van de grootste politieonderzoeken in de geschiedenis van Texas – twee moorden waardoor de politie dacht dat er in Houston een Iraans team van huurmoordenaars huishield. In de media werd de zaak afgeschilderd als een modern Romeo-en-Juliaverhaal. Er is nooit een moordwapen gevonden en er is geen DNA-bewijs dat hem in verband brengt met een van beide misdrijven. Volgens zijn zoons en hemzelf is hij compleet onschuldig en is hij het slachtoffer van islamofobie. Te zien op NPO3. 

4
maart
2022
(20:35)

Flikken Maastricht

Op de rough van de Maastrichtse golfclub wordt een lid vermoord aangetroffen. Al snel blijkt de zaak gelinkt aan een moord in Sittard waardoor Chris Boot een hernieuwde kennismaking met Eva heeft. De mannen zijn vermoord met een kogel uit hetzelfde wapen. Maar wat is het motief dat Wolfs en Eva naar de dader leidt? Romeo en Marion hebben te maken met een uit de hand lopende burenruzie. Te zien op NPO 1.

3
maart
2022
(21:35)

Dit was het nieuws

Harm Edens, Jan Jaap van der Wal en Peter Pannekoek leggen het nieuws van de afgelopen week onder de satirische loep. Te gast zijn Emma Wortelboer en Jack Plooij. Te zien op NPO 1.

2
maart
2022
(23:15)

Close Up:Het Zweden van architect Carl Nyrén

De Zweedse architect Carl Nyrén sprak met zijn kleinzoon Sven Blume vaak over architectuur, maar het onderwerp was lastig te vatten voor de jonge Sven. Na het overlijden van Nyren gaat Sven Blume - inmiddels filmmaker - op zoek naar de blijvende waarde van zijn grootvaders architectonische nalatenschap. Te zien op NPO 2.

2
maart
2022
(21:20)

Lauren!

Lauren duikt in de wereld van The Ballroom scene, die niets te maken heeft met traditioneel stijldansen. Het is een underground scene die is ontstaan onder de Afro- en latino Amerikaanse dragqueens in de jaren ’60 in Harlem, New York. Inmiddels heeft Parijs de grootste scene in Europa. Het is een plek waar mensen uit de LGBTQIA- community zichzelf kunnen uiten door dans en zich veilig voelen in een zogenaamde surrogaatfamilie. Te zien op NPO 3.

2
maart
2022
(15:30)

Zappbios: Bibi en Tina (3) jongens tegen de meiden

Het begint allemaal als Tina bij haar lievelingspaarden Amadeus en Sabrina op haar beste vriendin Bibi staat te wachten. De meiden gaan op zomerkamp, samen met een aantal studenten uit het buitenland. Het begint allemaal heel leuk, maar al snel ontstaan er irritaties tussen de jongens en de meiden. Na een tijdje splitst de groep zich op in twee teams, die het tegen elkaar opnemen in allerlei activiteiten. Het jongensteam haalt daarbij echt alles uit de kast om van de meiden te winnen. Bibi op haar beurt probeert haar toverkrachten te gebruiken, maar ze merkt tot haar schrik dat die niet werken. Samen met Tina probeert ze erachter te komen wat er aan de hand is. En dan breekt er plotseling een bosbrand uit! Nu zal Bibi toch echt haar magische krachten nodig hebben om een ramp te voorkomen... Te zien op NPO 3.

1
maart
2022
(21:20)

DNA Onbekend

Dionne Stax ontmoet onder meer de 75-jarige Thea. In 1946 ontmoet de 19-jarige Guus, Thea’s moeder, ene Ab. Hij zit bij de marechaussee en wordt kort na de ontmoeting uitgezonden naar voormalig Nederlands-Indië. In die periode ontdekt Guus dat ze zwanger is. Eind 1946 wordt Thea geboren. Ab en Guus trouwen op afstand, Ab erkent de baby en ondersteunt moeder en kind op financieel gebied. Maar al snel geeft Ab aan geen contact te willen en vraagt een scheiding aan. Thea probeert gedurende haar leven meerdere malen contact met Ab te krijgen maar hij weigert en geeft aan dat hij denkt niet haar vader te zijn. Nu wil Thea eindelijk duidelijkheid. Te zien op NPO 1.

1
maart
2022
(21:10)

Nu te Zien!

Artistiek directeur van het Amsterdam Museum Margriet Schavemaker dompelt zich onder in de magische wereld van de Franse kunstenaar Laure Prouvost. Zij won in 2013 de belangrijke Turner Prize en werd wereldberoemd door haar betoverende installaties. Te zien op NPO 2.

28
februari
2022
(21:15)

After the hunt

In After the hunt kijken kandidaten, Daniel en Robin Boissevain, Tatum en Mingus Dagelet, Nasrdin Dchar en Walid Benmbarek, Maartje Paumen en Kim Lammers, Kelvin Boerma en Nina Warink en het opsporingsteam terug op dit seizoen Hunted VIPS. Vanuit de verhoorkamer vertellen zij wat hun hoogte- en dieptepunten waren. Ze geven uitleg over de keuzes die ze hebben gemaakt of hadden moeten maken. Is hun vlucht gegaan zoals ze verwacht hadden? Te zien op NPO 3.

28
februari
2022
(20:35)

Radar

Radar is het multimediale consumentenplatform met Antoinette Hertsenberg als gezicht. Het programma signaleert misstanden en onderzoekt consumentenaangelegenheden in de breedste zin van het woord: van de financiële wereld, de telecomsecor tot supermarkten en de zorg. Naast het aan de kaak stellen van zaken probeert Radar actief bedrijven en instanties te bewegen tot een oplossing te komen. Te zien op NPO 1.

28
februari
2022
(13:20)

Zappbios: Brammetje baas

Brammetje Baas is een jongen van zes die al heel veel kan. Het enige wat hij niet zo goed kan, is stil zitten. Als hij naar groep drie gaat, komt hij bij de strenge meester Vis in de klas. Meester Vis vindt dat Brammetje gewoon stil moet zitten. Meester Vis zet alles op alles om Brammetje in de pas te laten lopen. Te zien op NPO 3.

26
februari
2022
(19:20)

Make-up Cup

Een aflevering met twee beauty opdrachten. Meerdere kandidaten kiezen voor goud in hun look. Maar Nikkie wil nu echt gewaagde looks zien. En is dat gewaagd genoeg? Dit laat Nikkie merken bij de beoordeling. Deze week wordt ze bijgestaan door gastjurylid Holly Brood. Te zien op NPO 3.

26
februari
2022
(13:00)

Sterren NL Carnaval

De kroegen en feesttenten zijn weer open. Toch zullen veel mensen carnaval thuis vieren. De kijker moet zelf voor bier en slingers zorgen, maar Sterren NL zorgt voor de muziek. Sterren NL opent het archief en brengt de beste carnavalsmuziek van de afgelopen 40 jaar uit alle muziekprogramma’s van AVROTROS. Van Op Volle Toeren tot aan Let’s Make Music, van TopPop tot de 3 Uurkes Vurraf. Met optredens van onder anderen Snollebollekes, Lamme Frans, Vader Abraham, Guus Meeuwis, Arie Ribbens, Vieze Jack, De Deurzakkers, Corry van Gorp en natuurlijk de koning van de krakers André van Duin. Te zien op NPO 1.

25
februari
2022
(21:00)

CRIMEDOCS: Love & Hate

Na jarenlang te hebben geklaagd dat hij wordt gepest vanwege zijn geaardheid, neemt tiener Abel Cedeno uit New York voor het eerst een mes mee naar school, ‘uit zelfbescherming’. Binnen een paar uur is een van zijn klasgenoten dood en een andere zwaargewond. Omdat Abel beweert dat het zelfverdediging was, zorgt het verhaal voor een sensatie in de media en zaait het verdeeldheid in de stad tussen de zwarte gemeenschap en de LHBTI+-gemeenschap. Dit fascinerende moordmysterie stelt onze vooroordelen op de proef en werpt de vraag op wanneer een moordenaar het slachtoffer is en hoe het slachtoffer tot de slechterik wordt. Te zien op NPO 3.

25
februari
2022
(20:35)

Flikken Maastricht

Als er een dode Mexicaan hangend aan een viaduct gevonden wordt, lijkt het duidelijk dat de Mexicaanse kartel hun intrede gedaan heeft op de Nederlandse drugsmarkt. Zelfs de oude Nederlandse criminelen vinden het te ver gaan en bundelen hun krachten met Eva en Wolfs. Maar zijn ze wel zo bezorgd als ze voorgeven te zijn? Romeo en Marion hebben te maken met inbraken in aanleunwoningen. Zijn de gestolen spullen echt weg, of zijn de bewoners zo in de war dat er iets anders speelt? Te zien op NPO 1.

24
februari
2022
(21:30)

Dit was het nieuws

Harm Edens, Jan Jaap van der Wal en Peter Pannekoek leggen het nieuws van de afgelopen week onder de satirische loep. Te gast zijn Nizar El Manouzi en Rob Kemps. Te zien op NPO 1.

23
februari
2022
(21:15)

Lauren!

Lauren reist naar Bodrum. De meeste mensen kennen het als vakantieparadijs aan de Turkse riviera, maar wat veel toeristen niet weten is dat het ook een paradijs is voor oudere sugarmommies om jonge mannen te scoren voor seks. Te zien op NPO 3.

22
februari
2022
(21:20)

DNA Onbekend

Dionne Stax ontmoet onder meer de 67-jarige Rob. Als Rob wordt geboren, is zijn moeder pas 18 jaar. Wie zijn vader is, is onbekend. Rob wordt op jonge leeftijd in een kindertehuis geplaatst en is weinig thuis bij zijn moeder. Rob durft haar niets te vragen over zijn vader en moet het doen met de weinige aanknopingspunten die hij heeft: zijn vader is overleden voor zijn geboorte; hij is omgekomen bij een verkeersongeval en zijn moeder bezocht een begraafplaats in Zandvoort – vermoedelijk omdat zijn vader daar begraven ligt. Een zoektocht van twee jaar brengt Rob bij een graf op een Zandvoortse begraafplaats. Ligt zijn vader daar begraven? Te zien op NPO 1.

22
februari
2022
(21:15)

Nu te Zien!

Marc de Beyer, directeur van het Teylers Museum, bekijkt het werk van Dordrechts beroemdste schilder Aelbert Cuyp. Zijn in avondzon badende landschappen met koeien en ruiters waren in de achttiende eeuw razend populair bij de Engelse adel en vormden bovendien een grote inspiratie voor kunstenaars als William Turner en John Constable. ‘In het licht van Cuyp’ is te zien in het Dordrechts Museum tot en met 8 mei. Te zien op NPO 2.

22
februari
2022
(20:25)

Volle Zalen

Het AVROTROS-programma Volle Zalen schetst in een speciale aflevering een uniek portret van Joop van den Ende. De theater- en televisie icoon viert op 23 februari aanstaande zijn tachtigste verjaardag. In de ontmoetingen met Cornald Maas blikt hij terug op zijn leven en kijkt hij vooruit. Zijn echtgenote Janine en de kinderen Iris en Vincent van den Ende komen eveneens aan het woord. Te zien op NPO 2.

21
februari
2022
(20:35)

Radar

Radar is het multimediale consumentenplatform met Antoinette Hertsenberg als gezicht. Het programma signaleert misstanden en onderzoekt consumentenaangelegenheden in de breedste zin van het woord: van de financiële wereld, de telecomsecor tot supermarkten en de zorg. Naast het aan de kaak stellen van zaken probeert Radar actief bedrijven en instanties te bewegen tot een oplossing te komen. Te zien op NPO 1.

19
februari
2022
(22:10)

SPLNTR!

Splinter Chabot ontvangt in zijn talkshow elke week jonge, spraakmakende en niet alledaagse gasten uit de wereld van kunst, cultuur en media. Met open vizier gaat Splinter op zoek naar bijzondere verhalen en kleurrijke anekdotes. Én in een nieuwe rubriek gaan zijn gasten met de billen bloot. Te gast zijn Miljuschka Witzenhausen, Sterrin Smalbrugge en Rayen Panday. Te zien op NPO 3.

19
februari
2022
(19:20)

Make-up Cup

De kandidaten kruipen in de huid van iemand namelijk hun superheld. Nikkie en gastjurylid Carlo Boszhard beoordelen de looks en zijn streng, maar rechtvaardig. Te zien op NPO 1.

18
februari
2022
(21:05)

CRIMEDOCS: Love & Hate

In Florida wordt een jonge Amerikaan beschuldigd van de brute door rassenhaat ingegeven moord op een minderjarige Latijns-Amerikaanse immigrant nabij Trumps exclusieve resort Mar-a-Lago in West Palm Beach. Van begin af aan zijn de jonge Amerikaan en zijn advocatenteam ervan overtuigd dat de plaatselijke jury hem onschuldig zal verklaren terwijl het OM pleit voor levenslang zonder kans op vervroegde vrijlating. En dan wordt er ineens een ongelooflijk geheim onthuld. Hierdoor kan de jury vol inwoners van West Palm Beach de zaak weleens heel anders gaan zien. Wat zal de jury besluiten? Te zien op NPO 3.

18
februari
2022
(20:30)

Flikken Maastricht

Wolfs en Eva onderzoeken de zelfmoord van een man die een bedrijf in de zorgverlening runt. Al snel blijkt dat er aan het bedrijf een luchtje hangt. Een klokkenluidster heeft zelfmoord gepleegd, maar door de dood van de man komt dat verhaal in een ander perspectief te staan. Pierre gaat door het lint en bedreigt niet alleen zijn vrouw en kinderen, maar ook Romeo en Marion. Eddie luistert Wolfs en Eva af en ontdekt zo iets in Wolfs verleden dat hij kan gebruiken bij zijn wraak. Te zien op NPO 1.

15
februari
2022
(20:25)

Het geheim van de meester De Nachtwacht

Twee kunstschilders komen Lisa helpen in de race tegen de klok. Burgemeester Halsema brengt een bezoek aan het atelier en neemt het penseel ter hand. Michel vertelt over de rol die Rembrandt speelde ten tijde van de bezetting door de Duitsers in de tweede wereldoorlog. Een bezoek van een lagere schoolklas aan de Nachtwacht toont de waarde van het schilderij nu en voor de toekomst. Het team heeft ondertussen onenigheid over het wel of niet uitvoeren van het oorspronkelijke plan: het afknippen van grote delen van het schilderij. In het museum zet Lisa Rembrandts handtekening en wordt de reconstructie onthuld en vergeleken met het origineel. Te zien op NPO 2.

14
februari
2022
(21:15)

Nu te Zien!

Directeur van Museum de Fundatie Ralph Keuning bekijkt het imposante werk van de Portugees-Britse Paula Rego in Kunstmuseum Den Haag. In haar figuratieve pastelkrijttekeningen stelt ze maatschappelijk onrecht als vrouwenonderdrukking aan de kaak. Tegelijkertijd is haar werk een canvas voor haar eigen onderdrukte gevoelens en emoties. Te zien tot en met 20 maart. Te zien op NPO 2.

13
februari
2022
(19:25)

Herdenkingsconcert Bernard Haitink

Het Concertgebouworkest speelt o.l.v. dirigent Ivan Fischer de eerste symfonie van Mahler tijdens een speciaal extra concert in Concertgebouw om zo dirigent Bernard Haitink te gedenken.
Presentatie is in handen van Ab Nieuwdorp. Te zien op NPO 2.

12
februari
2022
(22:10)

SPLNTR!

Splinter Chabot ontvangt in zijn talkshow elke week jonge, spraakmakende en niet alledaagse gasten uit de wereld van kunst, cultuur en media. Met open vizier gaat Splinter op zoek naar bijzondere verhalen en kleurrijke anekdotes. Én in een nieuwe rubriek gaan zijn gasten met de billen bloot. Te gast zijn Hanna van Vliet, Soy Kroon, Holly Mae Brood, MEAU en Jacob Derwig. Te zien op NPO 3.

12
februari
2022
(20:40)

Gort over de grens

Ilja Gort stuurt zijn fraaie bolide langs uitgestrekte lavendelvelden in volle bloei, zo mooi dat het pijn doet aan zijn ogen. Hij bezoekt zijn idool en drinkt daar de duurste landwijn ter wereld. Hij speelt Jeu de Boules in Saint-Paul de Vence, gaat op zoek naar de originele olijfbomen van het schilderij van Van Gogh en drinkt veel te veel van Van Goghs lievelingsdrankje. Een kruidenvrouwtje heeft een bijzondere manier om Ilja van zijn kater te verlossen. Te zien op NPO 2.

11
februari
2022
(21:00)

CRIMEDOCS: Love & Hate

Aan de hand van een geheime dagboek en video-opnamen wordt er een inkijkje in de geest van een moordenaar geboden. Daarnaast wordt ook de rechtszaak gevolgd waarin juryleden moeten bepalen of zij meegaan in het verweer van ontoerekeningsvatbaarheid of niet. Als kustwachtofficier Adrian Loya in Cape Cod inbreekt in het appartement van het echtpaar Lisa en Anna Trubnikova en het vuur op ze opent, is dat het resultaat van vele maanden plannen. Lisa is dood, Anna zwaargewond en een politieagent neergeschoten. Terwijl Loya wordt gearresteerd, ontdekt de politie dat hij een videocamera draagt en zijn daden gefilmd heeft. Te zien op NPO 3.

11
februari
2022
(20:35)

Flikken Maastricht

Een uitsmijter wordt dood gevonden op het terrein van een stel jongeren die hem bedreigde, omdat hij ze bij de deur van zijn club geweigerd heeft. De jongeren zijn niet onder de indruk, maar beweren dat zij niet verantwoordelijk zijn voor zijn dood. Als blijkt dat de uitsmijter lid is van een rechtse beweging van ex militairen komt zijn dood in een ander licht te staan. Onderzoek leidt Wolfs en Eva naar de donkere krochten van extreem rechts. Romeo komt in de problemen als hij tijdens een melding een lesauto van de weg dwingt. De bestuurster rijdt een oude vrouw aan. Valt dat Romeo te verwijten, of is er iets anders aan de hand? Te zien op NPO 1.

9
februari
2022
(15:30)

Zappbios: Misfit 2

Jeugdfilm. Julia mag samen met Nick meedoen aan een grote landelijke muziekwedstrijd: een droom die uitkomt. Maar wanneer Nick onverwacht van school ruilt wordt hij helemaal ingepakt door multitalent Babette, die hem zelfs overtuigt om samen met haar een nummer op te nemen. Om Nick terug te halen én de Battle of the Schools te winnen zit er voor Julia en haar Misfit-squad niks anders op dan samen te werken met hun eeuwige rivalen: de VIP-squad. Te zien op NPO 3.

8
februari
2022
(21:15)

Nu te Zien!

Kunstenaar Rob Scholte wordt ook wel de ‘koning van het copyright’ genoemd. Hij schildert reproducties van bestaande afbeeldingen uit o.a. de kunstgeschiedenis, waarbij hij schaamteloos toeëigent en plagieert. Directeur van Museum Voorlinden Suzanne Swarts bekijkt zijn werk in Museum de Fundatie waar maar liefst 200 van zijn schilderijen te zien zijn. Te zien op NPO 2.

7
februari
2022
(20:35)

Radar

Als 14-jarigen extra zakgeld willen verdienen, kan dat door folders te bezorgen via het bedrijf Spotta. Spotta voert plotseling een tariefwijziging door waarbij bezorgers minder dan het minimumjeugdloon gaan verdienen. Vakbond CNV wil dit oppakken met de politiek. Verder: Klimaatschade, we krijgen er steeds vaker mee te maken. Veel mensen denken dat ze hier volledig voor verzekerd zijn, blijkt uit een enquête van Radar. Zo dacht 68% van de respondenten gedekt te zijn voor schade door een overstroming met een woonverzekering terwijl dit dus lang niet altijd het geval is. Wat is dan wel gedekt en hoe bescherm je je dan? Radar zoekt het uit. Te zien op NPO 1.

22
september
2021
(23:05)

Close Up: Lucian Freud

Opvallend aan het werk van de Britse kunstenaar Lucian Freud is de nietsontziende blik waarmee hij mensen bekijkt en vastlegt op het doek. Dat Freud (1922-2011) ook zichzelf aan deze kritische blik onderwerpt, blijkt uit een expositie van 50 zelfportretten van Freud in de Royal Academy of Art in Londen (2019 / 2020). Aan de hand van deze portretten en van clips uit een documentaire uit 2010 - waarin Freud zelf uitgebreid aan het woord komt - leren we een van Engelands beroemdste kunstenaars beter kennen. Te zien op NPO 2. 
21
september
2021
(20:35)

DNA Onbekend

De 52-jarige Marcel hoort op zijn 23ste van zijn vader, na een ruzie, dat hij niet van hem is. Een paar jaar later zegt vader dat wat hij destijds zei, onzin was. Dit brengt Marcel in verwarring. Als hij in 2020 via een zus van zijn vader hoort dat hij misschien van de buurman is, gaat hij op onderzoek uit. Vader zegt dat zijn zus iets verzint. Wat klopt er nu van de verhalen die er rondgaan? Hij zoekt de zekerheid door een DNA-onderzoek te laten doen. Verder het verhaal van Lies. 2 jaar na de dood van haar moeder, komt de opa van haar vriend met een bijzonder verhaal. De moeder van Lies heeft met hem een geheim gedeeld. Opa heeft gezworen niets te verklappen. Lies heeft het vermoeden dat dit geheim over haar gaat, dat zij niet de dochter van haar vader is. Nu wil Lies duidelijkheid door middel van een DNA-test met haar zus. Was dit het grote geheim van moeder? Te zien op NPO 1. 
18
september
2021
(08:05)

De magische auto

Designo heeft een paar speelgoed vuilniswagens waar hij alles van weet. Maar dan stapt hij met presentator Soy Kroon in de Magische Auto, en komt in een echte vuilniswagen terecht. Dan gebeurt er iets waar hij stil van wordt. Een meneer heeft de knuffel van zijn kind per ongeluk bij het vuil gegooid. Lukt het Designo en Soy om de knuffel terug te vinden? Te zien op NPO 3.
17
september
2021
(20:35)

Flikken Rotterdam

De hoofdredacteur van een goed bezochte nieuwssite wordt doodgeslagen gevonden. Onderzoek leert dat hij onderzoek deed naar diverse schandalen, onder andere in de afvalverwerking. Het is aan de rechercheurs om uit te vinden of dit hem fataal geworden of dat er toch iets anders aan de hand is. Te zien op NPO 1.
16
september
2021
(20:35)

Beste Zangers

In het 14e seizoen van Beste Zangers zingen Roel van Velzen, Karsu, Joe Buck, Belle Perez, Bökkers, Anneke van Giersbergen en Alides Hidding de sterren van de hemel. Onder leiding van gastheer Jan Smit gaan zij de uitdaging aan. Dit jaar is het zonnige Ibiza verruild voor een sfeervolle boerderij in Zuid- Limburg waar deze zeven artiesten elkaars nummers op geheel eigen wijze ten gehore brengen. Deze aflevering wordt Belle Perez in de spotlights gezet. Te zien op NPO 1. 
15
september
2021
(23:05)

Close Up: Hepworth a life in sculpture

Barbara Hepworth's sculpturen vallen op door hun prachtige organische vormen. De Britse kunstenares (1903-1975) was een van de eerste vrouwelijke kunstenaars die internationale roem verwierf en alleen al in Nederland zijn 15 van haar werken te zien. Het verhaal van deze documentaire wordt verteld aan de hand van clips uit eerdere films over Hepworth, interviews met experts en beelden van het schilderachtige Cornwall, waar Hepworth haar studio had. Te zien op NPO 2. 
12
september
2021
(21:25)

40 jaar TV show

Serie uitzendingen in het kader van Ivo Niehe’s geesteskind ‘De TV Show’. De langstlopende personalityshow met dezelfde presentator uit de geschiedenis van de televisie. Historische, dramatische en hilarische fragmenten worden afgewisseld met actuele gesprekken over hoe de hoofdpersonen van destijds nu in het leven staan. Te zien op NPO 1.
12
september
2021
(12:20)

De zomer van Zoë

Zoë deelt haar bevindingen met Lauren. En een onhandige actie van Zoë zorgt voor een gespannen situatie op de manege. Te zien op NPO Zapp
11
september
2021
(21:20)

Nu te zien!

In het ruige landschap van Drenthe gaat Suzanne Swarts, directeur van Museum Voorlinden op kunstexpeditie. Ze ontdekt in de natuur van het Bargerveen bij Emmen tientallen kunstwerken. Turf, olie en windmolens blijken goede inspiratiebronnen te zijn voor de kunstenaars van de tentoonstelling Into Nature. Te zien op NPO 2.
10
september
2021
(22:20)

Klassiek Concert vanaf de Dam

Dit jaar wordt de seizoensopening van het Concertgebouworkest gevierd op de Dam met een gevarieerd programma met o.a. de violist Leonidas Kavakos. Te zien op NPO 2.
9
september
2021
(21:40)

Dit Was Het Nieuws

Harm Edens, Jan Jaap van der Wal, Daniël Arends en Patrick Laureij leggen het nieuws van de afgelopen week onder de satirische loep. Te gast zijn Paul de Leeuw en Défano Holwijn. Te zien op NPO 1.
9
september
2021
(20:35)

Beste Zangers

In het 14e seizoen van Beste Zangers zingen Roel van Velzen, Karsu, Joe Buck, Belle Perez, Bökkers, Anneke van Giersbergen en Alides Hidding de sterren van de hemel. Onder leiding van gastheer Jan Smit gaan zij de uitdaging aan. Dit jaar is het zonnige Ibiza verruild voor een sfeervolle boerderij in Zuid- Limburg waar deze zeven artiesten elkaars nummers op geheel eigen wijze ten gehore brengen. Deze aflevering wordt Bökkers in de spotlights gezet. Te zien op NPO 1.
8
september
2021
(23:05)

Close Up: 1001 Nights Apart

In Iran is dans sinds 1979 verboden en zelfs het woord 'dans' is er taboe. Maar in het Iran van vandaag is een nieuwe generatie van moedige jonge dansliefhebbers opgestaan. In een verborgen studio bedenkt een klein groepje jongeren choreografieën en verkent zo via artistieke wegen kwesties op het gebied van liefde, seksualiteit, en maatschappij. Ook kunnen ze niet om een grotere en pijnlijke vraag heen, want is er eigenlijk wel een toekomst voor de dans in Iran? Te zien op NPO 2.
6
september
2021
(18:15)

De Faker op vakantie

Het mannen- en vrouwenteam nemen het tegen elkaar op op vakantie. Stephanie van Eer, Marije Zuurveld en Moïse Trustfull en Juvat Westendorp, Niek Roozen en Steven Kazàn draaien op de camping een dag mee in een gezin om erachter te komen welk gezinslid is vervangen door een acteur. Te zien op NPO 3.
4
september
2021
(21:15)

Nu te zien!

Marc de Beyer, directeur van Museum Gouda gaat op koninklijk bezoek in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Daar wordt het 150-jarig bestaan van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst gevierd met een jubileumtentoonstelling. Recente kunstwerken van oud-deelnemers krijgen een plek in het interieur. Zelfs tot in de slaapkamer van de koning. Te zien op NPO 2.
3
september
2021
(20:40)

Flikken Rotterdam

Dries heeft een moeizaam revalidatietraject achter de rug nadat hij ernstig gewond is geraakt. Als hij eindelijk weer aan het werk mag, blijkt Esther een nieuwe partner te hebben. De rechercheurs worden ingezet om een brute moordpartij in een laboratorium op te lossen. Te zien op NPO 1.
2
september
2021
(21:45)

Dit Was Het Nieuws

Harm Edens, Jan Jaap van der Wal, Daniël Arends en Patrick Laureij leggen het nieuws van de afgelopen week onder de satirische loep. Te gast zijn Youp van 't Hek en Niek Barendsen. Te zien op NPO 1.
2
september
2021
(20:40)

Beste Zangers

In het 14e seizoen van Beste Zangers zingen Roel van Velzen, Karsu, Joe Buck, Belle Perez, Bökkers, Anneke van Giersbergen en Alides Hidding de sterren van de hemel. Onder leiding van gastheer Jan Smit gaan zij de uitdaging aan. Dit jaar is het zonnige Ibiza verruild voor een sfeervolle boerderij in Zuid- Limburg waar deze zeven artiesten elkaars nummers op geheel eigen wijze ten gehore brengen. Deze aflevering wordt Roel van Velzen in de spotlights gezet. Te zien op NPO 1.
1
september
2021
(23:20)

Close Up: Frida Kahlo

De kleurrijke zelfportretten van Frida Kahlo staan in het collectieve geheugen gegrift. Ze tonen de kunstenares ernstig kijkend, het opgestoken haar versierd met linten of bloemen. Achter de bekende portretten gaat een door emotionele en fysieke pijn getekend leven schuil, waarbij Kahlo de kracht om te leven vindt in het maken van kunst. Haar mooiste werken zijn te zien in deze documentaire, evenals interviews met experts, van wie enkele afkomstig uit Frida's geboorteland Mexico. Te zien op NPO 2.
29
augustus
2021
(21:35)

Uitmarkt 2021: Musical Awards, the Kick-off

We zien verschillende voorproefjes van wat ons het komende seizoen te wachten staat, o.a. van Titanic, Come From Away, The Sound of Music, The Rocky Horror Show, Tina de musical en Aladdin. Maar ook de kleinere musicals zoals Amélie, Spring Awakening en de spektakelmusical Dagboek van een Herdershond laten zich zien en horen. De Musical Awards die worden uitgereikt zijn de publieksprijzen voor favoriete musicalperformer allertijden, favoriete musicalsong allertijden en favoriete originele Nederlandse musical allertijden. Presentatie: Romy Monteiro en Frits Sissing. Te zien op NPO 1.
27
augustus
2021
(21:20)

Nu te Zien!

De draaiingen en welvingen van de sculpturen van de internationaal vermaarde kunstenaar Tony Cragg sieren het vlakke Friese landschap bij Museum Belvédère. Directeur van het Amsterdam Museum Margriet Schavemaker bekijkt de beelden vol organische, natuurlijke vormen die zowel binnen als in het park rondom het museum in Heerenveen te zien zijn. Te zien op NPO 2.
27
augustus
2021
(20:40)

Uitmarkt 2021: Mooier dan Ooit, Ode aan Doe Maar

Tijdens de opening van de Uitmarkt staat de popgroep Doe Maar staat centraal. Tijdens een sensationeel concert brengen onder anderen Jamai, OG3NE, Ruth Jacott en Rob Dekay het unieke repertoire van Doe Maar ten gehore. Nummers als Sinds 1 dag of 2, Smoorverliefd en De Bom worden afgewisseld met archiefbeelden van hun concerten waarbij gillende tienermeisjes in de rij staan voor de band en vooraan bij al hun concerten. Daarnaast wordt er op een speelse wijze geschakeld naar diverse culturele locaties in het hele land met verrassende bijdragen van onder anderen Plien & Bianca en Anne Wil Blankers. Presentatie: Buddy Vedder. Te zien op NPO 1.
25
augustus
2021
(20:40)

Nederland staat op tegen kanker

Nederland staat op tegen kanker staat dit jaar in het teken van de toekomst. De live tv-uitzending wordt uitgezonden vanuit het Spoorwegmuseum in Utrecht en voor een deel vanuit een rijdende trein. De trein staat symbool voor het feit dat we na een uitdagend coronajaar met vertragingen de blik weer op de toekomst richten, tegen kanker en voor het leven. De trein gaat weer harder rijden dan ooit. Dit jaar delen patiënten, wetenschappers en vele bekende Nederlanders hun persoonlijke verhaal. De presentatie ligt in handen van Frits Sissing. Te zien op NPO 1.
25
augustus
2021
(20:20)

Het beste van... de jaren 80

Verschillende gasten vertellen hun herinneringen aan dit decennium. O.a. Karin Bloemen, Henny Huisman, Giel Beelen en Erik de Zwart zijn te gast in de studio. Het waren de jaren van 'Geen woning, geen kroning', de inhuldiging van koningin Beatrix en het winnen van het EK. Op vakantie naar Frankrijk met de kaart op schoot en achteraf de foto's laten ontwikkelen, waar er dan maar een paar van waren gelukt? Naast de grootste trends kijken we natuurlijk ook naar de grootste hits uit de tijd van de supersterren. Madonna, Michael Jackson en Doe Maar passeren in hoog tempo de revue. Te zien op NPO 3.
21
augustus
2021
(21:20)

Prinsengrachtconcert 2021

Het Prinsengrachtconcert is terug op de gracht in Amsterdam. Dit jaar staat de kracht van de stem centraal. Het oor- en oogstrelende tafereel op de gracht wordt dit jaar voor het eerst door AVROTROS- en NPO Radio 4-presentator Jet Berkhout gepresenteerd. Te zien op NPO 2.
21
augustus
2021
(21:15)

Nu te Zien!

Ralph Keuning, directeur van Museum De Fundatie, bezoekt een deel van de langste beeldende kunstroute van Nederland: De IJsselbiënnale. In het landschap van de IJsselvallei staan zo’n dertig monumentale werken, van Zwolle tot aan Doesburg. De relatie tussen mens en natuur, klimaatverandering en de factor tijd staan centraal in de kunstwerken. Te zien op NPO 2.
21
augustus
2021
(18:30)

Kinderprinsengrachtconcert 2021

Drie talentvolle jonge musici treden op met bekende popartiesten. De 13-jarige Ethan van der Velden begeleidt Dani, winnaar van The Voice, op zijn piano bij het gevoelige nummer ‘Hallelujah’. Violiste Michelle Kumara (13) is samen met Romy Monteiro te horen bij de vertolking van de powerballad ‘I will always love you’. Stefania laat de grachten op 21 augustus samen met cellist Valentijn Jeukendrup (12) swingen op ‘Last Dance’.  De jonge musici en popmuzikanten worden begeleid door het ensemble met o.a. leden van het Jeugdorkest Nederland onder leiding van Edwin Schimscheimer. De presentatie is in handen van Buddy Vedder. Te zien op NPO Zapp.
20
augustus
2021
(22:10)

De eeuw van mijn moeder

Toko Soerabaja is omgebouwd tot een halve nachtclub. De hele familie is daar samengekomen, op zoek naar Winnie. Na de opening van de expositie komt Ramses de toko binnengelopen. Er volgt een heftige en intieme confrontatie tussen Ramses en Winnie over haar verleden, hun band en Winnie’s vastberadenheid zich niet te laten behandelen voor haar kanker. Te zien op NPO 2.
20
augustus
2021
(20:30)

Nederlands Openluchtmuseum Arnhem 4

Het grootste muziekspektakel van het land strijkt dit jaar neer in Arnhem. De grootste Nederlandstalige artiesten betreden het podium van het muziekfeest dat dit keer in het Nederlands Openluchtmuseum staat. Onder anderen Jeroen van der Boom, Samantha Steenwijk, Jannes, Django Wagner en Frans Duijts en Donnie maken hun opwachting. Te zien op NPO 1.
19
augustus
2021
(21:50)

Greatest hits of the 80's

Selectie van klassiekers uit de jaren 80. Ellen Blair van het Reggae Philharmonic Orchestra over het kenmerkende viool-element van Back to Life (However Do You Want Me) de hit van Soul II Soul's Jazzie B. Producer Trevor Horn en schrijver Paul Morley reflecteren op het baanbrekende geluid van Relax van Frankie Goes to Hollywood. Gitarist David Rhodes en zanger Dee Lewis vertellen over Sledgehammer van Peter Gabriel. Choreograaf Arlene Phillips en videoregisseur Stuart Orme halen herinneringen op over het verlegen meisje uit New Jersey dat wereldwijd de hitparades zou bereiken met I Wanna Dance with Somebody (Who Loves Me) van Whitney Houston. Te zien op NPO 3.
18
augustus
2021
(20:20)

Het beste van... de jaren 80

Verschillende gasten vertellen hun herinneringen aan dit decennium. In de jaren '80 ontstond een rage die inmiddels niet meer is weg te denken: de spelcomputer. We zien hoe eenvoudig de eerste games waren. In de studio spelen onze gasten de computerspelletjes alsof ze weer 15 zijn. De dance movies in de jaren '80 zorgden voor topdrukte in de dansscholen. Flashdance en Dirty Dancing zorgden voor uitverkochte bioscoopzalen. Nederpop beleefde in de jaren '80 zijn hoogtijdagen. Roberto Jacketti scoorde met zijn band The Scooters grote hits en vertelt hierover in de studio. Te zien op NPO 3.
31
juli
2021
(21:15)

Nu te Zien!

De artistiek directeur van het Amsterdam Museum Margriet Schavemaker wandelt door  lanen van Amsterdam Zuid. Ze bezoekt de tweejaarlijkse kunstroute ARTZUID waar in deze editie het thema ‘Imagine’ centraal staat. Meer dan vijftig beelden over actuele onderwerpen als klimaat, gelijkheid, gezondheid, natuur en dierenwelzijn hebben een plek op straat gekregen. Te zien op NPO 2.
31
juli
2021
(19:20)

Het beste van Bommetje!

Ron Boszhard blikt terug op 4 spectaculaire seizoenen Bommetje. Wie sprong het verst, gleed het snelst, balanceerde het best maar vooral: wie blobte het hoogst? Elke week keert Ron terug naar de plek waar het allemaal gebeurde, de haven van Huizen en ontvangt hij een mede presentator uit een van de legendarische afleveringen. Opnieuw te gast zijn onder anderen Raven van Dorst en Patrick Martens en samen kijken ze naar de meest spannende, sensationeelste en hilarische hoogte- en dieptepunten. Te zien op NPO Zapp.
31
juli
2021
(10:30)

Ulay

Baanbrekend performancekunstenaar Frank Uwe Laysiepen, als kunstenaar bekend onder de naam ULAY, is druk bezig met de voorbereidingen van de grote overzichtstentoonstelling van zijn werk in het Stedelijk Museum Amsterdam, als hij in maart 2020 na een lang ziekbed overlijdt. Deze tentoonstelling is de aanleiding voor een portret over een kwetsbare en opvallende kunstenaar. Zijn zoon Jurriaan, vrienden en kunstkenners waaronder Maria Abramovic komen aan het woord over het belangrijke en indrukwekkende internationale oeuvre dat hij achterlaat. De persoonlijke en openhartige gesprekken worden aangevuld met archiefbeelden van de kunstenaar zelf. Te zien op NPO 2.
24
juli
2021
(21:15)

Nu te Zien!

De beroemde kunstenaar Marc Chagall was een vluchteling. Marc de Beyer van Museum Gouda ontdekt in Uden hoe de Russisch-joodse kunstenaar worstelde met religie en het leven tussen culturen. In museum Krona wordt zijn werk gecombineerd met dat van hedendaagse kunstenaars met een migratie-achtergrond die ook op zoek zijn naar hun identiteit. Te zien op NPO 2.
17
juli
2021
(21:15)

Nu te Zien!

Zeven mannen en vrouwen die seks met elkaar hebben in neon. Het werk van de Amerikaanse kunstenaar Bruce Nauman is shockerend en ongemakkelijk. In het Stedelijk Museum ontdekt directeur Bart Rutten van het Centraal Museum het veelzijdige werk van de invloedrijke kunstenaar-cowboy. Daar beleeft hij 50 jaar kunst over seks angst, woede en frustratie. Te zien op NPO 2.
13
juli
2021
(22:00)

Olympische Dromen

Wilfried de Jong zit aan de rand van het bed van een Nederlandse topsporter die droomt van glorie op de Olympische Spelen in Japan. Hij tracht hun gedachten te lezen. Wat is straks de perfecte oefening? Kan die start nog een tikkeltje sneller? Hoe de eeuwige rivaal te verslaan? Wat moet er beslist mee naar Tokio? Een knuffel? Het puzzelboekje? Of toch die vuistdikke roman? Te zien op NPO 2.
13
juli
2021
(19:50)

De slet van 6 VWO

De beschuldigen van Alex zorgen er voor dat Duindoorn in het ziekenhuis belandt. Alex probeert de beschuldigingen terug te draaien wanneer ze beseft dat haar jacht meerdere levens heeft verwoest. Ze probeert de banden met Sherry te lijmen en voor het eerst in een lange tijd het 'spel' van het dorp mee te spelen. Dat lijkt haar goed af te gaan, tot ze uit het niets wordt onderschept door een onbekende. Te zien op NPO 3.
12
juli
2021
(22:00)

Olympische Dromen

Wilfried de Jong zit aan de rand van het bed van een Nederlandse topsporter die droomt van glorie op de Olympische Spelen in Japan. Hij tracht hun gedachten te lezen. Wat is straks de perfecte oefening? Kan die start nog een tikkeltje sneller? Hoe de eeuwige rivaal te verslaan? Wat moet er beslist mee naar Tokio? Een knuffel? Het puzzelboekje? Of toch die vuistdikke roman? Te zien op NPO 2.
12
juli
2021
(19:55)

De slet van 6 VWO

De uitbarsting van Alex wordt haar niet in dank afgenomen. Door het landelijke nieuws zijn nu alle ogen gericht op Duindoorn. De man ontkent bij hoog en laag, maar wordt toch per direct ontslagen. Heeft Alex gelijk en heeft Duindoorn meer te maken met de dood van Sephine of heeft ze zojuist het leven verwoest van een onschuldige? Te zien op NPO 3.
10
juli
2021
(21:15)

Nu te zien!

Hoe zag het leven van mensen in slavernij eruit? En hoe zie je dat terug in de kunst? Tijdens de 250 jaar durende koloniale periode werden mensen tot bezit gemaakt. Ann Demeester, directeur van het Frans Hals Museum, bezoekt de confronterende tentoonstelling over slavernij in het Rijksmuseum. Waargebeurde verhalen, kunstwerken en voorwerpen vertellen haar over deze belangrijke geschiedenis. Te zien op NPO 2.
9
juli
2021
(20:30)

Sterren muziekfeest op het plein

Het grootste muziekspektakel van het land strijkt dit jaar neer in Arnhem. De grootste Nederlandstalige artiesten betreden het podium van het muziekfeest dat dit keer in het Nederlands Openluchtmuseum staat. Onder anderen Jeroen van der Boom, Samantha Steenwijk, Jannes, Django Wagner en Frans Duijts en Donnie maken hun opwachting. Te zien op NPO 1.
9
juli
2021
(19:50)

De slet van 6 VWO

Met het eindexamen in zicht, vieren de examenklassen een groot slotfeest. Iedereen lijkt de dood van Sephine te willen vergeten, maar Alex houdt wanhopig vol. Die vasthoudendheid zorgt dat haar band met Sherry kapot gaat en in een kwetsbaar moment vertelt Alex haar bizarre theorie aan een vreemde met een verborgen agenda. Te zien op NPO 3.
8
juli
2021
(20:05)

Schatten uit de Schaduw

Dit depot mag als enige écht gezien worden. Dit najaar kun je zelf ontdekken wat er zich binnen in het immense spiegelgebouw afspeelt. Al blijven er verborgen parels die moeilijk te bewonderen zijn, zelfs voor kunsthistoricus Jan Six die extra zijn best moet doen voor twee heel erg kleine schilderijen die nog uit het originele legaat van Boijmans komen. Te zien op NPO 2.
8
juli
2021
(19:50)

De slet van 6 VWO

Alex komt tot de schokkende conclusie dat Sephine niet alleen was die avond, maar wie was er bij haar in die toren? Ze krijgt de handtastelijke docent Duindoorn in haar vizier, maar verliest ondertussen controle over haar eigen leven. Ze zet haar prille relatie met Sherry en haar fragiele band met haar ouders op het spel. De enige bij wie ze nog terecht kan is Youssef, maar is hij te vertrouwen? Te zien op NPO 3.
7
juli
2021
(20:25)

Het beste van...Prince

Onder anderen Sanne Wallis de Vries, Gerard Ekdom, Karin Bloemen en William Rutten kijken naar de grootste hits van superster Prince en vertellen hun beste herinneringen aan deze muziek en artiest. ‘Kiss’, ‘Purple Rain’, ‘When Doves Cry’ en ‘1999’ zijn voorbeelden van nummers die voorbij komen. Lois Lane heeft nauw samengewerkt met Prince. Zij vertellen over het perfectionisme van de artiest en delen hun meest dierbare herinneringen aan de tournee die zij met hem deden. Te zien op NPO 3.
7
juli
2021
(19:50)

De slet van 6 VWO

Na de begrafenis van Sephine wordt Sleazy geconfronteerd door Alex en Maya. Maar ze krijgen niet de antwoorden die ze verwachten, wanneer blijkt dat Sephine zelf de tape gelekt had. Ondertussen loopt Alex tegen veel weerstand op, omdat het dorp vindt dat ze onnodig onrust stookt. Of is ze juist iets op het spoor en reageert iedereen daarom eigenaardig? Te zien op NPO 3.
6
juli
2021
(19:50)

De slet van 6 VWO

Alex opent de jacht op de daders, maar niemand lijkt te weten waar de sextape van Sephine vandaan kwam. Zelfs de politie lijkt geen grip op de zaak te krijgen. Met hulp van de intimiderende Maya ontdekt Alex dat de video in een appgroep is geupload door Sleazy. Maar wie is 'Sleazy'? Te zien op NPO 3.
5
juli
2021
(19:50)

De slet van 6 VWO

Wanneer Sephine Voorthuizen (AKA 'De Slet van 6VWO') na een schoolfeest van een toren springt, reageert de gehele gemeenschap geschokt. Haar klasgenoot Alex irriteert zich mateloos aan het schijnheilige gedoe van dit roddelende dorp en ontdekt dat er meer achter de zelfmoord van Sephine zat. Te zien op NPO 3.
4
juli
2021
(10:50)

De Stripshow

Je leert om zelf te gaan striptekenen. Striptekenaar Leon Römer laat stapsgewijs zien hoe je een stripfiguur tekent, hoe je emoties toevoegt aan je figuur, hoe je beweging toevoegt en hoe je teksten door kleur of vorm nog duidelijker worden. Te zien op NPO Zapp.
3
juli
2021
(21:15)

Nu te zien!

Bomen, bloemen, vogels: in de achttiende eeuw was het mode om kamers te decoreren met op behang geschilderde landschappen. Directeur van Museum Gouda, Marc de Beyer bekijkt in het Westfries Museum eeuwenoude handbeschilderde behangsels. En ziet hoe het ontwerp-duo Snijder&CO de oude muurkunst nieuw leven inblaast. Te zien op NPO 2.
1
juli
2021
(21:05)

Schatten uit de Schaduw

In een fonkelnieuw depot van maar liefst 31.500m2 heeft het Openluchtmuseum de meeste objecten liggen. De hoogte van een van de ruimtes is speciaal aangepast aan een orgel dat de Watersnoodramp van ’53 heeft overleefd. En dat kun je niet alleen zien, maar ook horen... Te zien op NPO 2.
30
juni
2021
(21:20)

Herinneringen voor het leven – stop dementie

Vanuit het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem presenteert Dionne Stax het live-programma 'Herinneringen voor het leven - stop dementie’. 1 op de 5 Nederlanders krijgt te maken met dementie, waardoor herinneringen langzaam verloren gaan, en mensen daarmee ook zichzelf kwijtraken. In dit programma vragen we aandacht voor de impact die deze hersenziekte heeft op patiënten en hun families. De avond staat geheel in het teken van het maken en vastleggen van herinneringen en het werven van donateurs voor Alzheimer Nederland. Dionne Stax en andere bekende Nederlanders gaan met een fotocamera het land in naar verschillende plekken waar herinneringen gecreëerd worden. Deze vaak mooie (alledaagse) momenten, worden vastgelegd door het maken van een (polaroid) foto. In verschillende portretten worden persoonlijke verhalen gedeeld over het leven met de ziekte. Edsilia Rombley zingt live in de uitzending speciaal voor Alzheimer Nederland een aangepaste versie van het lied ‘Lieve mamma’. Te zien op NPO 1.
30
juni
2021
(21:05)

André Hazes live in het concertgebouw Amsterdam 1982

Op 28 december 1982 gaf André Hazes een legendarisch optreden in Het Koninklijk Concertgebouw. Hazes is op dat moment in topvorm; hij heeft hit na hit en staat voor de eerste keer in zijn eigen stad én in de zaal waarvan hij altijd heeft gedroomd. Het publiek in de zaal gaat volledig uit zijn dak, een tafereel wat men niet eerder op deze manier zag in het klassieke Concertgebouw. Te zien op NPO 3.
30
juni
2021
(20:25)

Het beste van...André Hazes

We kijken met o.a. Jenny Lena, Erik de Zwart, Dries Roelvink, Sander Lantinga en Samantha Steenwijk naar het oeuvre van André Hazes sr. Zij delen hun herinneringen aan de muziek van de grootste volkszanger ooit in Nederland. Van oorsprong was Hazes barman, maar al snel werd zijn talent ontdekt en brak hij door met 'De Vlieger'. Dit was het begin van een carrière van meer dan 25 jaar. In hoog tempo horen we de grootste hits van Hazes, waaronder 'Een beetje verliefd', 'Een vriend', 'Geef mij je angst' en 'Ik meen het'. De emoties lopen hoog op in de studio en er worden zelfs tranen gelaten bij het prachtige 'Zij gelooft in mij'. Te zien op NPO 3.
26
juni
2021
(21:15)

Nu te zien!

Marieke Uildriks, directeur van museum JAN, dompelt zich in het Stedelijk Museum onder in de Surinaamse schilderkunst. Ze ontdekt in de tentoonstelling Surinaamse School meer dan honderd kunstwerken van 35 kunstenaars. Hoe verbeelden zij hun geschiedenis en het dagelijkse leven? Te zien op NPO 2.
24
juni
2021
(21:05)

Schatten uit de Schaduw

Het Frans Hals Museum in Haarlem staat bekend om haar oude meesters. Hoofd collecties Marrigje Rikken toont in het depot juist modernere pasteltekeningen van twee vrouwelijke kunstenaars. Ze zijn zo kwetsbaar dat ze besloot dat de tekeningen het depot - ondanks alle vergevorderde plannen - niet mogen verlaten later deze maand. En dan is daar nog het meest imposante schuttersstuk uit haar hele collectie, waarvoor we naar een speciale locatie moeten om alle 46 schutters in vol ornaat te zien. Te zien op NPO 2.
22
juni
2021
(19:40)

Radar Checkt!

Presentator Fons Hendriks gaat deze zomer met zijn camper het land in om problemen van consumenten op te lossen. Waarom vragen slotenmakers exorbitant hoge bedragen als je met je gebroken sleutel voor je deur staat? En waarom mogen daklozen niet meer in de opvang slapen als ze niet verslaafd zijn aan alcohol of drugs? Fons zoekt het uit en confronteert de bedrijven of instanties die de kern van het probleem zijn. Te zien op NPO 1.
19
juni
2021
(21:15)

Nu te zien!

De Nederlandse kunstenaar Marinus Boezem staat bekend om zijn vernieuwende kunstopvattingen en zijn vaak bizarre en ludieke happenings. Voor het eerst zijn al zijn shows tegelijkertijd te zien in één tentoonstelling. Bart Rutten, directeur van het Centraal Museum beleeft deze zinnenprikkelende werken in het Kröller-Müller. Te zien op NPO 2.
18
juni
2021
(20:00)

Opium op Oerol

Je hoeft niet naar Terschelling af te reizen voor je zomerse portie muziek en theater; Cornald Maas reist af naar het eiland en ontvangt daar iedere dag een bekende schrijver met wie hij deze tijd beschouwt. Vandaag vertelt Saskia Noort over haar verbintenis met Oerol, Terschelling en de kunsten.  Aansluitend op het gesprek van Maas volgt dagelijks een optreden van Frédérique Spigt samen met Huub van der Lubbe. Verder gaat radiopresentator en historicus Mischa Blok op zoek naar verborgen verhalen van de eilanders en verdiept chef kok Yvette van Boven zich in streekgerechten. Te zien op NPO 2.
17
juni
2021
(19:25)

Opium op Oerol

Je hoeft niet naar Terschelling af te reizen voor je zomerse portie muziek en theater; Cornald Maas reist af naar het eiland en ontvangt daar iedere dag een bekende schrijver met wie hij deze tijd beschouwt. Vandaag vertelt Arthur Japin over zijn verbintenis met Oerol, Terschelling en de kunsten. Aansluitend op het gesprek van Maas volgt dagelijks een optreden van Frédérique Spigt samen met Huub van der Lubbe. Verder gaat radiopresentator en historicus Mischa Blok op zoek naar verborgen verhalen van de eilanders en verdiept chef kok Yvette van Boven zich in streekgerechten. Te zien op NPO 2.
16
juni
2021
(19:25)

Opium op Oerol

Je hoeft niet naar Terschelling af te reizen voor je zomerse portie muziek en theater; Cornald Maas reist af naar het eiland en ontvangt daar iedere dag een bekende schrijver met wie hij deze tijd beschouwt. Vandaag vertelt Connie Palmen over haar verbintenis met Oerol, Terschelling en de kunsten.  Aansluitend op het gesprek van Maas volgt dagelijks een optreden van Frédérique Spigt samen met Huub van der Lubbe. Verder gaat radiopresentator en historicus Mischa Blok op zoek naar verborgen verhalen van de eilanders en verdiept chef kok Yvette van Boven zich in streekgerechten. Te zien op NPO 2
15
juni
2021
(19:25)

Opium op Oerol

Je hoeft niet naar Terschelling af te reizen voor je zomerse portie muziek en theater; Cornald Maas reist af naar het eiland en ontvangt daar iedere dag een bekende schrijver met wie hij deze tijd beschouwt. Vandaag vertelt Mano Bouzamour over zijn verbintenis met Oerol, Terschelling en de kunsten. Aansluitend op het gesprek van Maas volgt dagelijks een optreden van Frédérique Spigt samen met Huub van der Lubbe. Verder gaat radiopresentator en historicus Mischa Blok op zoek naar verborgen verhalen van de eilanders en verdiept chef kok Yvette van Boven zich in streekgerechten. Te zien op NPO 2.
14
juni
2021
(19:25)

Opium op Oerol

Je hoeft niet naar Terschelling af te reizen voor je zomerse portie muziek en theater; Cornald Maas reist af naar het eiland en ontvangt daar iedere dag een bekende schrijver met wie hij deze tijd beschouwt. Vandaag vertelt Hanna Bervoets over haar verbintenis met Oerol, Terschelling en de kunsten. Aansluitend op het gesprek van Maas volgt dagelijks een optreden van Frédérique Spigt samen met Huub van der Lubbe. Verder gaat radiopresentator en historicus Mischa Blok op zoek naar verborgen verhalen van de eilanders en verdiept chef kok Yvette van Boven zich in streekgerechten. Te zien op NPO 2.
13
juni
2021
(14:15)

Zappsport EK voetbal 2021

Ron Boszhard volgt het Nederlands Elftal op de voet tijdens het EK voetbal. Hij test de sportiviteit van onze Oranjehelden met spelletjes en voert bijzondere gesprekken met de spelers. Verder verrassende EK-nieuwtjes en aandacht voor de Oranjekoorts in ons land. Te zien op NPO 1.
13
juni
2021
(08:45)

Zappsport

Hoe is het om een penalty te schieten in een vol stadion? Ron daagt presentator Lex Uiting uit om in het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen dat te ervaren. Lex wordt getraind door oud-Oranjespeler en penaltyspecialist Denny Landzaat. Daarnaast krijgt hij tips van Professor Penalty, Gyuri Vergouw, die een boek over de ultieme strafschop schreef. Als het Lex niet lukt om te scoren, moet hij met Ron het stadion schoonmaken! Tobias (12) leert dribbelen van voormalig profvoetballer Arjen Robben. Hij noemt Tobias een natuurtalent! Dat komt mooi uit. Tobias gaat binnenkort voetballen bij een sportclub voor kinderen en jongeren met een lichamelijke of verstandelijke beperking of een chronische ziekte. Te zien op NPO Zapp.
12
juni
2021
(12:05)

De Eindmusical

In de scripted-reality serie gaat een groep 8 op musicalkamp, waar een professioneel team bestaande uit Maurice Wijnen (musicalproducent), Sanne de Winter (zangcoach) en Carolina Dijkhuizen (musicalster) de klas helpt met het instuderen van hun afscheidsmusical. Gastcoach Buddy Vedder helpt met het verdelen van de hoofdrollen. Voor de groep 8-leerlingen uit Woerden zijn het spannende tijden: kan hun musicalkamp wel doorgaan met alle Corona-maatregelen? De klas leert elkaar nóg beter kennen en thema’s als verliefdheid, jaloezie en het naderende afscheid van groep 8 komen aan bod. Te zien op NPO Zapp.
11
juni
2021
(20:25)

Outcry

Greg leeft al bijna twee jaar in juridische onzekerheid terwijl hij wacht tot het hof van beroep van Texas uitspraak doet over zijn zaak. Uit privémails die Gregs advocaat heeft verkregen blijkt dat er achter de schermen van alles wordt bedisseld om te zorgen dat Greg niet wordt vrijgesproken. De mogelijke andere verdachte in Gregs zaak wordt veroordeeld voor een ernstig delict, waardoor er nog meer twijfel rijst over de vraag of Greg wel terecht is veroordeeld. Eindelijk doet het hof uitspraak en wordt Gregs lot bekend. Te zien op NPO 3.
10
juni
2021
(21:05)

Schatten uit de Schaduw

Als je iets wilt leren over hoe mensen leven elders in de wereld, kun je bij het Tropenmuseum in Amsterdam terecht. Sarah Johnson is conservator Midden-Oosten en Noord-Afrika en laat zien wat een speelgoedauto gemaakt van een Amstel-blikje, en een eeuwenoud pitabroodje met elkaar gemeen hebben. En een verhaal over Nederlandse teksten op de achterzijde van een 19e eeuws Perzische schilderij. Te zien op NPO 2.
10
juni
2021
(20:25)

Outcry

Terwijl Greg Kelley een definitieve uitspraak over zijn zaak door het hof van beroep van Texas afwacht, eisen hij en zijn medestanders dat er een onderzoek wordt ingesteld naar de politie van Cedar Park en rechercheur Dailey vanwege de manier waarop het onderzoek is uitgevoerd. En het gemeentebestuur laat de politie door onafhankelijke experts doorlichten. Ondanks de onzekerheid over zijn toekomst probeert Greg zich een leven na zijn vrijspraak voor te stellen en hij blaast zijn dromen en pogingen om collegefootball te spelen nieuw leven in. Te zien op NPO 3.
9
juni
2021
(23:00)

Close Up: Igone - En als beloning zweef je

In september 2019 beëindigt prima ballerina Igone de Jongh vrij plotseling haar carrière bij het Nationale Ballet. Na een leven van vrijwel elke dag dansen, gaapt plotseling de leegte. Regisseur Simone de Vries filmde Igone in het eerste moeilijke jaar nadat ze gestopt is. Terwijl De Jongh terugblikt op haar lange loopbaan en zoekt naar nieuwe artistieke wegen, komt ook een grotere vraag aan de orde: want waarom danst Igone eigenlijk? Te zien op NPO 2.
9
juni
2021
(20:25)

Outcry

De net gekozen nieuwe openbare aanklager van Williamson County stemt in met een verzoek om Gregs zaak opnieuw te bekijken. Daarbij komen een aantal verontrustende lacunes in het onderzoek en juridische vormfouten aan het licht. De Texas Rangers voeren een onafhankelijk onderzoek uit en ontdekken aanvullende bewijzen die naar een mogelijke andere verdachte wijzen. Ondanks de groeiende hoeveelheid bewijs die Gregs onschuld staaft, kunnen enkele belastende bewijzen niet worden genegeerd, zoals nieuwe feiten die door de Texas Rangers worden ontdekt. Te zien op NPO 3.
8
juni
2021
(20:25)

Outcry

De beroering in Williamson County rond de veroordeling van Greg Kelley wordt steeds groter. De spanning en verdeeldheid lopen op tussen de mensen die overtuigd zijn van Gregs onschuld en degenen die het kind van vier geloven. Vanuit beide kampen klinken protesten, zowel op straat als op internet, wanneer uit onverwachte hoek iemand Greg steunt en een beweging op gang brengt. De politiechef van Cedar Park raakt steeds meer verwikkeld in de zaak door het politieonderzoek onvermoeibaar te verdedigen. Greg heeft weinig mogelijkheden, maar dan pakt een nieuwe advocaat zijn zaak op in een poging zijn onschuld te bewijzen. Te zien op NPO 3.
7
juni
2021
(20:25)

Outcry

De 17-jarige footballster Greg Kelley had al een aanbod geaccepteerd om college-football te spelen en verheugde zich op een legendarisch examenjaar. Maar dat veranderde allemaal toen hij werd beschuldigd van misbruik van een vierjarig jongetje bij een kinderopvang aan huis. Na het onderzoek van de politie van Cedar Park dacht de openbaar aanklager dat het een uitgemaakte zaak was. Greg werd veroordeeld tot 25 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Maar uit de gemeenschap kwam massaal steun voor Kelley en er werden vraagtekens gezet bij het onderzoek en de veroordeling. Te zien op NPO 3.
6
juni
2021
(22:15)

André Rieu op het Vrijthof

Nu André Rieu al voor het tweede jaar niet mag optreden op het Vrijthof, heeft hij een prachtig programma samengesteld van hoogtepunten van zijn Vrijthofconcerten. ''Er is geen mooier gevoel dan op het podium te staan tijdens een betoverende avond vol muziek en dans in mijn geboortestad Maastricht. De sfeer is uniek. Het leek dus bijna een onmogelijke opgave om 15 jaar Vrijthofconcerten in één programma onder te brengen. Uiteindelijk hebben we ons hart gevolgd en gekozen voor meeslepende walsen, schitterende aria's en nummers die als het ware het hele Vrijthof lieten dansen. Ik heb altijd gezegd dat muziek mensen samenbrengt en nergens gebeurt dat overtuigender dan op het Vrijthof in Maastricht... Het is werkelijk magisch.'' Voorafgaand aan het concert heeft André van Duin op het Vrijthof een hilarisch interview met André Rieu. Te zien op NPO 1.
6
juni
2021
(20:25)

Tussen Kunst en Kitsch

Deze uitzending van Tussen Kunst en Kitsch wordt er vanuit diverse musea getaxeerd. Expert Menno Hoencamp taxeert een klok. Deze klok is van Josef Hoffman, de hoofdontwerper en oprichter van de Wiener Werkstätte uit Wenen. Wim Bouman taxeert een spijkerbeeldje. Zo’n spijkerbeeld heet een ‘Nkisi’. Het werd gebruikt tegenover het kwaad. Via het beeldje kon je in aanraking komen met de geestenwereld. Mieke Zilverberg taxeert een Grieks zwartfigurige amfoor. Het woord amfoor betekent ‘aan beide kanten te dragen’. Dit type vaas werd gebruikt voor de wijn en komt uit de periode 510-500 voor Christus. Te zien op NPO 1.
6
juni
2021
(14:45)

De Eindmusical

Een groep 8 klas uit Schiedam gaat samen met musicalprofessionals Maurice Wijnen en Carline Brouwer naar een vakantiehuis in Friesland om daar hun groep 8 musical in te studeren. De klas begint met veel plezier aan de musicalrepetities en de rollen worden verdeeld. Maar wie kan er het beste zingen en krijgt uiteindelijk de hoofdrol? Wordt het Daniel, de stille jongen die leeft voor zijn muziek? Of wordt het Gijs, die alleen maar de hoofdrol wil spelen, zodat hij met Luna mag zoenen, het meisje waar hij al jarenlang stiekem verliefd op is? Terwijl de sfeer in de klas goed is en iedereen heel veel zin heeft in de musical, dreigt de musical helemaal niet door te gaan als blijkt dat er allerlei spullen van de leerlingen gestolen zijn... Te zien op NPO Zapp.
6
juni
2021
(13:30)

Tori

Tori is gebaseerd op het bekroonde boek van Brian Elstak i.s.m. Karin Amatmoekrim. Het is een bloedstollend avontuur over de moedige mensenkinderen Cel, Bones en Zi. Hun vader, de reuzenschildpad Jean-Michel, is een echte ‘tori-man’, een verhalenverteller. Als hij vertelt valt de hele wereld stil om te komen luisteren. Ineens rijdt een geblindeerde limo dwars door het verhaal. Het is Vos, die akelige plannen heeft met Jean-Michel. Cel, Bones en Zi gaan op avontuur om hun vader te helpen. Gewapend met een potloodzwaard waarmee je tekeningen levend maakt, een ijzersterk Colossusschild waarmee je onkwetsbaar bent en een raadselachtige tijgerklauw die je de kracht van honderd tijgers geeft. Zijn ze tegen de handlangers van de kwaadaardige Vos opgewassen? Een spannend verhaal van HNTjong waarin theater en televisie samenkomen met animatie en live DJ beats. Te zien op NPO 3.
6
juni
2021
(10:45)

Nick, Simon & Kees: Take a chance on me

In het AVROTROS-programma Nick, Simon & Kees: Take a chance on me zagen we de vrienden tijdens het maken van een documentaire ditmaal over de legendarische Zweedse popgroep, ABBA. In deze documentaire is het eindresultaat te zien waar de drie vrienden de geschiedenis van deze wereldberoemde band op eigen wijze hebben vastgelegd. Te zien op NPO 1.
5
juni
2021
(21:15)

Nu te zien!

Tulpenvelden, molens en klompen. Het zijn typisch Hollandse clichés. Suzanne Swarts, directeur van Museum Voorlinden, wordt toerist in eigen land. Ze beleeft in het Zuiderzeemuseum hoe vijftien ontwerpers en kunstenaars de bekende Nederlandse iconen in een nieuw jasje hebben gestoken. Te zien op NPO 2.
5
juni
2021
(13:05)

Muzieklegendes

Op 22 mei 2021 vierde Dennie Christian zijn 65e verjaardag. Deze man ademt schlagermuziek en scoorde hits over de hele wereld in de afgelopen 40 jaar. Hoog tijd dus voor een aflevering van Muzieklegendes die volledig in het teken staat van Dennie Christian! Te zien op NPO 1.
4
juni
2021
(22:15)

Sportlab Sedoc

Superman in een rolstoel, zo mag je de gouden paralympische triatleet Jetze Plat gerust noemen. De man heeft meer kracht in zijn armen dan oud-hordeloper Gregory Sedoc ooit in zijn benen had. Plat werd geboren met onvolgroeide benen, maar dat weerhield hem er niet van om op topniveau te presteren. In Tokio is hij dé favoriet op paralympische triatlon en de wegwedstrijd op een handbike. Wetenschap en techniek spelen een cruciale rol bij het opnieuw behalen van Olympisch goud. Zijn racerolstoel en handbike worden op maat gemaakt, Plat moet heel aerodynamisch op zijn fiets liggen en het materiaal mag niet te licht zijn anders trekt de krachtpatser het stuk. Gregory vraagt oa aan de ‘vader van de ligfiets’ Bram Moens hoe de ideale handbike van Jetze wordt ontwikkeld en hij neemt een kijkje op de Universiteit van Groningen waar Plat aan de aandrijfkracht voor wedstrijden in de racerolstoel werkt. Ten slotte Gregory neemt een razendsnelle tijdritfiets mee en daagt Jetze op een handbike uit tot een duel… Te zien op NPO 2.
4
juni
2021
(20:35)

Nick, Simon & Kees: Take a chance on me

Nick, Simon en Kees leven naar de eindsessie met de oud-muzikanten van ABBA toe. Maar voordat het zover is, krijgen ze van ABBA-biograaf Carl Magnus Palm een flitscursus ABBA-album covers lezen op een plek die elke ABBA-fan zal herkennen. Voor de uitvoering van ‘I Have A Dream’ hebben de heren het kinderkoor van de International School of Stockholm uitgenodigd. Dan is het eindelijk de dag waar iedereen zich op heeft verheugd. Een reünie van oude en nieuwe vrienden, die samen een drietal ABBA nummers ter gehore brengen in een Nick en Simon-jasje. Eenmaal thuis wacht er een verrassing waar Kees nooit van had durven dromen... Te zien op NPO 1.
3
juni
2021
(21:05)

Schatten uit de Schaduw

In het Centraal Museum in Utrecht kun je de grootste Rietveld collectie ter wereld vinden en bijna alles van Dick Bruna. Conservator Oude Kunst Liesbeth Helmus laat zien dat er ook andere grote verrassingen in het depot te vinden zijn, die niet eens op zaal passen. Het museum bezit de geschiedenis van de stad: hoe komt een schilderij van de Haarlemse Hendrick Goltzius dan in dit depot terecht? Te zien op NPO 2. 
2
juni
2021
(22:55)

Close Up: Winy Maas - Under tomorrows sky

Volgens architect Winy Maas van architectenbureau MVRDV moeten er veel, heel veel mensen in de stad van de toekomst kunnen wonen. Niet in saaie wolkenkrabbers, maar in luchtige, verticaal gestapelde 'dorpen' temidden van veel groen. Regisseur Jan Louter volgde de dynamische architect vanaf 2018 bij enkele grote projecten in Nederland en Azië. We zien hoe Maas de blik onvermoeibaar op de toekomst gericht houdt en zijn visie stapje voor stapje verwezenlijkt, ook wanneer opdrachtgevers tegenstribbelen. Te zien op NPO 2.
29
mei
2021
(21:15)

Nu te zien!

Ralph Keuning, directeur van Museum de Fundatie, ontdekt in Museum Voorlinden het eigentijdse werk van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Robin Rhode. Rhode maakt kunst van de straat. Een muur is zijn canvas. Hij tekent op muren het decor voor zijn performances die hij vastlegt in foto’s en films. Te zien op NPO 2.
28
mei
2021
(22:15)

Sportlab Sedoc

Gaat ze de wereld opnieuw versteld doen staan met een explosieve 200 meter sprint op de Olympische Spelen? In aanloop naar de spelen van Tokio zit het met haar voeding en techniek wel goed, maar kan de wetenschap haar misschien nog een paar procent extra power meegeven? En wat hebben kipnuggets daar eigenlijk mee te maken? Gregory analyseert de 200 meter sprint samen met gerenommeerde wetenschappers tot in het kleinste detail. Vluchttijd en paslengte worden gemeten met een innovatief systeem, terwijl hij op de Universiteit van Maastricht ontdekt dat onze spieren zich elke paar maanden volledig vernieuwen. En een ijsbad? Is dat na de wedstrijd nou echt wel zo verstandig? Schippers’ record staat op 21,63 en tegen die toptijd wil voormalig Europees Kampioen hordelopen Gregory Sedoc het nog wel een keer opnemen. Te zien op NPO 2.
27
mei
2021
(21:10)

Schatten uit de Schaduw

Musea richten zich door bezuinigingen en dalende inkomsten steeds vaker op hun eigen collectie. Slechts een heel klein gedeelte van die collectie kan op zaal getoond worden. De rest ligt in het depot. Kunsthistoricus Jan Six bezoekt iedere week samen met een bevlogen conservator een museumdepot in Nederland en laat zich verrassen door de vele zeldzame stukken en unieke objecten die hier verborgen liggen. Te zien op NPO 2.
26
mei
2021
(23:10)

Close Up: Leonardo di Caprio - Hollywood's golden boy

Leonardo DiCaprio was pas 20 jaar oud toen hij in 1994 een Oscar nominatie kreeg voor zijn rol van jongetje met een geestelijke beperking in 'What's eating Gilbert Grape'. In de jaren die volgden werd DiCaprio gebombardeerd tot tieneridool en Hollywood's golden boy dankzij zijn rollen in 'Titanic' en 'Romeo & Juliet'. Toch heeft de acteur ook altijd meer ambivalente rollen gespeeld, zoals de excentrieke, steenrijke Howard Hughes in 'The Aviator' en de sadistische slavenhouder in 'Django Unchained'. Te zien op NPO 2.
24
mei
2021
(21:35)

Dionne Dichtbij: Máxima

Na een lange en emotionele aanloop is het dan zover: op 2-2-2002 trouwt Máxima Zorreguieta haar Kroonprins. Tijdens het burgerlijk huwelijk in de Amsterdamse Beurs van Berlage hangt – ondanks de voelbare afwezigheid van haar ouders – een ontspannen sfeer. Hof-regisseur Rudolf Spoor vertelt dat de super close-up van de beroemde traan van Máxima beslist geen toeval was. Máxima schrijft lieve, persoonlijke, handgeschreven bedankbriefjes na het huwelijk en amazone Anky van Grunsven blijkt een bijzondere relatie met de Koningin te hebben. De de vaste couturier van Máxima, Edouard Vermeulen legt in zijn atelier in Brussel uit waarom Máxima zo’n stijlicoon is. Te zien op NPO 1.
23
mei
2021
(21:50)

Een nieuwe lente, een nieuw geluid

In de Keukenhof luiden jonge getalenteerde musici op diverse instrumenten, de lente in. Met o.a. strijkkwartet Het Animato, Het Kobra ensemble, harpist Joost Wilemze en pianist Ramon van Engelenhoven. Te zien op NPO 2.
22
mei
2021
(21:15)

Nu te zien!

Directeur van het Amsterdam Museum Margriet Schavemaker bekijkt een weinig verteld modeverhaal: de rol van zwarte ontwerpers in de modegeschiedenis. Op de tentoonstelling Voices of Fashion: Black couture, Beauty and Styles in het Centraal Museum in Utrecht laat zowel de grote invloed van zwarte ontwerpers op de internationale mode zien en heeft ook oog voor de stereotyperingen die nog altijd bestaan rond zwarte mode en beauty. Te zien op NPO 2. 
22
mei
2021
(21:00)

Eurovisie Songfestival 2021

Na 44 jaar is het Nederland door de winst van Duncan Laurence eindelijk gelukt het Eurovisie Songfestival naar ons land te halen. Vanuit AHOY Rotterdam presenteren Chantal Janzen, Jan Smit, Edsilia Rombley en Nikkie de Jager de finale van ‘s werelds grootste liedjeswedstrijd. Jeangu Macrooy vertegenwoordigt Nederland met zijn liedje Birth Of A New Age op het Europese podium. Welk land pakt de titel en mag de trofee vanavond ontvangen uit handen van Duncan? Cornald Maas en Sander Lantinga verzorgen het commentaar voor de Nederlandse kijker. Te zien op NPO 1.
22
mei
2021
(12:15)

Muzieklegendes

Sterren NL duikt in de schatkist van het Eurovisie Songfestival! In deze aflevering van Muzieklegendes bespreekt Jan Paparazzi de meest opvallende en spraakmakende inzendingen voor Nederland op het Eurovisie Songfestival. We beginnen in 1956 met de deelnames van zangeressen Jetty Paerl en Corry Brokken en we eindigen uiteraard met de winst van Duncan Laurence! Te zien op NPO 1.
21
mei
2021
(22:20)

Sportlab Sedoc

In deze aflevering van Sportlab Sedoc bekijkt Gregory Sedoc hoe de wetenschap kan bijdragen aan de gouden medaille van de windsurfer Kiran Badloe, die hij deze zomer op de Olympische Spelen in Tokyo hoopt te behalen. Kiran is op dit moment onze wereldkampioen windsurfen, alleen wil hij graag in de voetsporen treden van zijn voorganger Dorian van Rijsselberghe. Hoe kan de wetenschap hem daarbij helpen? Gregory Sedoc zoekt het uit. Zo ontmoet hij Douwe Broekens, die de wind en stroming in Tokyo onderzoekt. Ook Casper Bouman is nu al intensief met de Olympische race van Kiran Badloe bezig. Hij test het board en de mast en weet de minieme verschillen te achterhalen van het materiaal. Alleen het beste is goed genoeg voor Badloe om straks goud te halen. Oud Olympisch kampioen Stephan van den Berg haalt met Gregory herinneringen op: hoe was de wetenschappelijke begeleiding in zijn tijd? Was die er eigenlijk wel? Te zien op NPO 2.
21
mei
2021
(20:30)

Operatie Songfestival

De basisregel is: als je het songfestival wint, moet je het vervolgens ook zelf organiseren. Maar wat komt er allemaal kijken bij het produceren van de grootste, muzikale live show ter wereld? In de documentaire Operatie Songfestival worden de producenten, presentatoren en het creatieve team achter de schermen gevolgd om van deze ‘beast of a show’ een groot succes te maken. Te zien op NPO 2.
21
mei
2021
(20:25)

Shadowplay

Moritz onthult aan Max de naam van de persoon die achter de samenzwering zit om ex-nazi’s te helpen. Engelmacher pleegt een verwoestende aanslag op de politie die achter hem aan zit. Max en Elsie vinden Engelmacher in zijn schuilplaats. Moritz ontvoert Claire en Franklin om precies te weten te komen hoe het nazicomplot in elkaar steekt. Max en Moritz staan voor het laatst tegenover elkaar. Max heeft geen andere keuze dan zijn broer neer te schieten. Uiteindelijk onthult Moritz het laatste geheim. Te zien op NPO 3.
20
mei
2021
(21:00)

Eurovisie Songfestival 2021

Vanuit Rotterdam Ahoy de live registratie van de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival. Welke tien landen weten een plek te bemachtigen in de grote finale? Chantal Janzen, Jan Smit, Edsilia Rombley en Nikkie de Jager presenteren de show en de intervalact wordt verzorgd door Eefje de Visser. Cornald Maas en Sander Lantinga verzorgen het commentaar voor de Nederlandse kijker. Te zien op NPO 1.
19
mei
2021
(23:10)

Close Up: Jodie Foster

Jodie Foster geldt als een uniek fenomeen in Hollywood. Ze schopte het van zesjarig televisie-sterretje tot een van Hollywoods meest succesvolle filmactrices en vervolgens tot filmproducent en regisseur. In films als The Accused, Silence of the Lambs en Panic Room maakte ze een onuitwisbare indruk dankzij haar krachtige en toch breekbare uitstraling. Wie Foster's carrière overziet, kan niet anders dan concluderen dat ze een strijder is, zowel op het witte doek als daarbuiten. Te zien op NPO 2.
18
mei
2021
(21:00)

Eurovisie Songfestival 2021

Eindelijk is het zover! De eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival vanuit Rotterdam Ahoy. Zestien landen strijden deze avond voor een plaats in de finale op zaterdag 22 mei. Chantal Janzen, Jan Smit, Edsilia Rombley en Nikkie de Jager presenteren de grootste liedjeswedstrijd ter wereld. Cornald Maas en Sander Lantinga verzorgen het commentaar voor de Nederlandse kijker. Te zien op NPO 1.
18
mei
2021
(20:30)

Eurovisie Songfestival: de voorbeschouwing

Live vanuit Rotterdam blikt Rik van de Westelaken samen met zijn gast vooruit op het Eurovisie Songfestival. Zij bespreken de landen die vanavond gaan optreden en schakelen met de artiesten en presentatoren backstage. Te zien op NPO 1.
17
mei
2021
(21:45)

Dionne Dichtbij: Máxima

Als in 1999 duidelijk wordt dat Kroonprins Willem-Alexander een vriendin heeft, wil heel Nederland weten wie zij is. Zowel de vaderlandse als internationale pers zet alles op alles om meer over deze mysterieuze Argentijnse te weten te komen. In Buenos Aires ontmoet Dionne Stax kunstfotograaf Henry von Wartenberg. In november 1999 speelt Henry een paar dagen voor paparazzo in New York en weet daar als eerste het verliefde stel op beeld vast te leggen. Na haar tijd in New York wordt Máxima in Brussel voorbereid op haar mogelijke rol als toekomstige prinses. Ze werkt bij een bank en haar collega’s, die als familie voor haar zijn, vertellen aan Dionne dat Máxima gewoon ‘one of the guys’ was op kantoor. Te zien op NPO 1.
17
mei
2021
(20:30)

Dit is Jeangu

Jeangu Macrooy vertegenwoordigt ons land op het Eurovisie Songfestival met zijn liedje Birth Of A New Age. Na de teleurstelling van het afgelaste evenement in 2020 wegens COVID-19, zet Jeangu zich opnieuw vol energie en veerkracht in voor zijn deelname. In deze documentaire geeft de zanger een inkijk in de voorbereidingen op weg naar zijn optreden in Rotterdam Ahoy. Te zien op NPO 3.
17
mei
2021
(20:15)

Op weg naar het Songfestival

Het Eurovisie Songfestival kent door de jaren heen vele bijzondere hoogtepunten. Bekende Nederlanders blikken terug op de meest spraakmakende momenten. Ook kijken ze vooruit naar de deelnemende acts aan het Eurovisie Songfestival 2021. Welke landen bemachtigen een plek in de finale op zaterdag? Met o.a. Rolf Sanchez, Berget Lewis, Sanne Wallis de Vries, Emma Wortelboer, Albert Verlinde, Sahil Amar Aissa en Jeroen Kijk in de Vegte. Te zien op NPO 3.
17
mei
2021
(17:20)

Zapp Eurovisie Songfestival Reports

Presentator Buddy Vedder en junior reporter Matheu Hinzen geven elke schooldag de laatste updates van het Eurovisie Songfestival. Matheu doet o.a. challenges met de internationale artiesten en gaat taarten bakken met de kinderen van presentatrices Chantal Janzen en Edsilia Rombley. Daarnaast zorgt hij ervoor dat in Ahoy alles piekfijn in orde is voor de ontvangst van de deelnemende landen. Buddy brengt de laatste Eurovisie roddels, leuke weetjes en social media updates vanuit de studio met uitzicht op de Rotterdamse Erasmusbrug! Te zien op NPO 3.
16
mei
2021
(22:45)

KCO - Mahler 5

Het zou het openingsstuk van het Mahler Festival zijn: De Vijfde Symfonie. Het Koninklijk Concertgebouworkest speelt daarom speciaal voor de gelegenheid dit groots opgezette werk. Hij schreef het stuk in 1901 en 1902, een gelukkige tijd voor de componist. Hij ontmoette zijn grote liefde Alma en droeg het stuk aan haar op. Het vierde deel, het Adegietto, werd gebruikt als soundtrack van de beroemde film Dood in Venetië. De registratie wordt voorafgegaan door een intro van Hans van den Boom. Te zien op NPO 2. 
16
mei
2021
(20:25)

Koningin Máxima; een leven vol muziek

Koningin Máxima, erevoorzitter van Méér Muziek in de Klas, wordt 50 jaar. Ter ere van haar verjaardag vieren kinderen samen met bekende artiesten de kracht van muziek. Muziekonderwijs voor álle basisschoolkinderen in Nederland en het Caribisch gebied, dát is waar deze avond om draait. Een missie waar Koningin Máxima zich actief voor inzet. De presentatie ligt in handen van Buddy Vedder. Samen met enthousiaste kinderen treden onder anderen de volgende artiesten op: Tania Kross, Jeroen van der Boom, Sunnery James & Ryan Marciano, Emma Heesters, Glen Faria en Roel van Velzen. Maar ook o.a. Carel Kraayenhof is van de partij én er wordt verslag gedaan van de werkbezoeken van Koningin Máxima in het land om haar verjaardagscadeau, meer muziekonderwijs op basisscholen, in ontvangst te nemen. Te zien op NPO 1.
15
mei
2021
(22:10)

Tiende van Tijl Special: Mahler

Vandaag zou het Mahler Festival in Amsterdam van start gaan. Waar Mahler in eigen land, of elders in Europa, nauwelijks erkenning kreeg werd hij in Nederland direct omarmt. Willem Mengelberg, destijds chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest, haalde Mahler voor het eerst naar Nederland. Tijl vertelt over de eerste kennismaking van Mahler met de Amsterdamse musici en over de innige band die hij kreeg met ons land. Te zien op NPO 2. 
15
mei
2021
(21:30)

Songfestival top 50 Muziekcafé

Vanuit de bruisende Eurovisie Songfestival-stad Rotterdam spelen artiesten onder leiding van twee bekende pianisten een muzikaal spel rondom de grootste Songfestival-hits en de bekendmaking van de Eurovision Top 50. Te zien op NPO 1.
15
mei
2021
(21:15)

Nu te zien!

Marieke Uildriks van Museum JAN bekijkt de fascinatie voor de vrouw in de Art Nouveau op een tentoonstelling in het Allard Pierson Museum. Rond 1900 is de vrouw de droom én de nachtmerrie van een generatie kunstenaars die de werkelijkheid probeert te ontvluchten. Lieflijke maagden en wrede minnaressen van kunstenaars als Jan Toorop en René Lalique zijn te zien op de tentoonstelling Godinnen van de Art Nouveau. Te zien op NPO 2.
14
mei
2021
(22:20)

Sportlab Sedoc

Wielrenster Annemiek van Vleuten heeft als grote doel: goud op de Olympische tijdrit bij de Spelen van Tokyo komende zomer. Hoe kan de wetenschap haar daarbij helpen? Gregory Sedoc zoekt het uit. In de windtunnel van de Universiteit van Eindhoven vindt Gregory uit, wat de meest aerodynamische houding is op de tijdritfiets is. En hoe belangrijk is de kleding die Annemiek gaat dragen? In de klimaatkamer van de VU gaat Greg tot het gaatje tijdens een uitputtende fietstest, waarbij duidelijk moet worden hoe om te gaan met de hitte en vochtigheid  in Tokyo. En Gregory maakt een fietstocht met Annemiek. Hoe staat zij er voor op dit moment? Gelooft ze in het Olympische goud? Te zien op NPO 2.
14
mei
2021
(20:35)

Nick, Simon & Kees: Take a chance on me

Nick, Simon en Kees duiken nog dieper in de beginjaren van ABBA. Ze stappen in de bus naar Torshälla, het dorp waar Anni-Frid in opgroeide. Daar hebben ze een afspraak met Eva Axelsson, en lokale journalist die veel research heeft gedaan naar de jeugd van Frida en haar zelfs een keer heeft mogen interviewen. Ook bezoeken ze een jeugdcentrum in een buitenwijk van Stockholm waar Benny, het muzikale genie van de band als puber zijn eerste stappen in de muziek zette. De mannen kijken naar beeldmateriaal van een wel hele spannende film waar Benny en Björn aan meewerkten. Te zien op NPO 1.
14
mei
2021
(20:25)

Shadowplay

Er komt schot in het onderzoek in Berlijn wanneer de brigade van Max en Elsie erin slaagt om opnieuw Karin op te sporen. Ondertussen vindt Max de verblijfplaats van Moritz, maar hij weet niet dat Elsie erachter is gekomen dat hij de sporen van de door Moritz gepleegde moorden uitwist. Nadat Max de derde moordlocatie van Moritz heeft ontdekt, geeft hij de hoop op dat hij zijn broer kan tegenhouden en besluit hij om terug te keren naar New York. Engelmacher voelt de hete adem van de politie in zijn nek en bedenkt met Karin een plan om terug te slaan om te voorkomen dat ze worden gepakt. Te zien op NPO 3.
11
mei
2021
(21:50)

Opgelicht?!

Spraakmakend programma over de praktijken van bedriegers, fraudeurs en oplichters. Maar ook met reconstructies van opmerkelijke oplichtingstrucs en aandacht voor meesteroplichters en misleiding. Oplichters, fraudeurs en misleiders worden door Opgelicht?! actief gezocht en geconfronteerd met hun daden en hun slachtoffers. Ook waarschuwt Opgelicht?! voor actuele trucs van fraude en bedrog. Te zien op NPO 1.
11
mei
2021
(20:35)

Het mooiste meisje van de klas

Karin groeit op in het Brabantse Rosmalen met 11 oudere broers en zussen. Als haar ouders scheiden, gaat Karin bij haar moeder wonen. Karin is de strenge opvoeding van haar moeder beu en gaat op 16-jarige leeftijd samenwonen in Den Bosch. Al snel wordt Karin als model gescout. Iets wat ze totaal oninteressant vindt: ze maakt liever de horeca onveilig. Bij een bezoek aan een café in Amsterdam ontmoet Karin haar grote liefde, met wie ze twee kinderen krijgt. Haar man heeft al twee kinderen uit een eerdere relatie. Na veel gelukkige jaren, komen er helaas scheuren in dit huwelijk en besluit Karin dat ze wil scheiden. Het sprookje is ten einde… Maar haar leven wordt helemaal ruw verstoord als de vader van haar kinderen totaal onverwachts overlijdt. Hoe gaat het nu ruim 6 jaar later met Karin? Te zien op NPO 1.
10
mei
2021
(21:35)

Dionne Dichtbij: Máxima

Dit jaar wordt H.M. Koningin Máxima vijftig jaar. Ter gelegenheid van deze mijlpaal reist Dionne Stax in een persoonlijke zoektocht door het leven van onze Koningin. Als jong meisje woont Máxima Zorreguieta in de keurige wijk Recoletta, in Buenos Aires. Haar vader en moeder hebben grote dromen voor haar en dus sturen ze Máxima naar een dure, eliteschool. Ze wordt klaargestoomd voor de high-society, bij voorkeur in het buitenland. Als afgestudeerd econome krijgt de ambitieuze Máxima een goede baan in New York. Maar dan ontmoet ze Kroonprins Willem-Alexander en staat haar leven ineens compleet op z’n kop. In de eerste aflevering ontmoet Dionne in Buenos Aires onder anderen een oude buurjongen, de bakker waar de familie koekjes haalde en een geliefde juf van de middelbare school. Te zien op NPO 1. 
8
mei
2021
(21:15)

Nu te zien!

Hij was een influencer avant la lettre en nam met zijn vroege fotomontages Adolf Hitler genadeloos op de korrel: De Duitse John Heartfield. Directeur van het Centraal Museum Bart Rutten bekijkt zijn politieke advertenties, decorontwerpen en boekomslagen in Museum De Fundatie in Zwolle. Daar is nog meer activistische kunst te zien, waaronder een multimediale installatie van rappers Typhoon en Sticks. Te zien op NPO 2.
7
mei
2021
(23:20)

Theater De Zwanensprong

Zwanensprong, geïnspireerd op de één-akter Zwanenzang van Anton Tsjechov. Waar in het origineel een oude acteur vermoeid afscheid neemt van het toneel, bestormen twee jonge actrices in Zwanensprong het lege podium om de wereld tot ontploffing te brengen en theater nieuw leven in te blazen. Zwanensprong is een filmische adaptatie van de gelijknamige voorstelling. Te zien op NPO 3.
7
mei
2021
(20:35)

Nick, Simon & Kees: Take a chance on me

In deze aflevering komen de mannen meer te weten over de jeugd van de ABBA-leden. Samen met Tonny, jeugdvriend van Bjorn en bassist in hun eerste band Hootenanny Singers, toeren ze
langs de belangrijke plekken uit Bjorn’s jeugd. Ze verlaten Västervik en op de terugweg naar Stockholm maken ze een pitstop in Linköping, waar Benny en Björn elkaar voor het eerst ontmoetten op een bankje. Terug in Stockholm nemen ze hun intrek in een echt Stockholm’s appartement en hebben ze afgesproken met Titti Sjoblom, zij deelde samen met een jonge Agnetha de rol van Maria Magdalena in de musical Jesus Christ Superstar. Nick wil de uitnodiging voor de eindsessie bij Benny’s kantoor droppen, waar hij ineens wel een hele bekende auto voor de deur ziet staan. Te zien op NPO 1.
7
mei
2021
(20:25)

Shadowplay

Nadat Max een mogelijk spoor in de zaak van twee vermoorde Amerikaanse soldaten heeft gevonden en weer is kwijtgeraakt, wordt zijn aandacht van het politieonderzoek afgeleid wanneer de voormalige commandant van zijn broer onthult dat Moritz een van de eerste soldaten was die getuige waren van de gruwelen in het concentratiekamp Dachau. Dat bracht hem ertoe om te deserteren en op zijn vernietigende missie te gaan. Max gaat op zoek naar een ondergrondse groep Joden die in de duisternis van de stad opereert om Duitse oorlogsmisdadigers te vermoorden. Hij hoopt dat ze informatie hebben over Moritz aangezien ze hetzelfde doel lijken na te streven als hij. Elsie komt in een lastig parket wanneer de Russische inlichtingendienst haar onder druk zet om in ruil voor de vrijlating van haar vermiste man informatie over Max te geven. Te zien op NPO 3. 
2
mei
2021
(10:30)

Muziekfeest op zondag: de mooiste Nederlandse luisterliedjes

Sterren NL opent de schatkist van de Nederlandse muziek en biedt het publiek een zondagochtendconcert aan met de mooiste luisterliedjes, vertolkt door Sjors van der Panne, 3JS, Edwin Evers, OG3NE, Dennis van Aarsen, Jeffrey Schenk en Hansen Tomas. De artiesten worden op akoestische wijze begeleid door gitaar, piano, violen en cello. Klein, intiem en tegelijkertijd groots. Met mooie beelden van passievolle artiesten en muzikanten in een prachtige, stijlvolle en inspirerende omgeving. Te zien op NPO 1.
1
mei
2021
(21:15)

Nu te zien!

Met rauwe, indringende sculpturen gemaakt van was, hars, touw en doeken, onderzoekt Berlinde de Bruyckere het menselijk lichaam en het lijden. Directeur van museum Voorlinden Suzanne Swarts bekijkt haar tentoonstelling in het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Daar toont De Bruyckere ook recente werken rondom het thema ‘engel’, die zij maakte in de eenzaamheid en isolatie van de corona crisis. Te zien op NPO 2.
30
april
2021
(20:30)

Nick, Simon & Kees: Take a chance on me

Na de succesvolle reeks Homeward Bound over Simon en Garfunkel, duiken Nick, Simon en Kees wederom in de wereld van een bekende popgroep. Dit keer is het de beurt aan Kees om zijn muzikale inspiratiebron uit te lichten: ABBA. Als klein jongetje is Kees al geraakt door de magie en de muziek van de Zweedse popgroep. Ook Nick en Simon zijn onder de indruk van hun muzikaliteit. Het trio reist naar verschillende plekken die van betekenis zijn geweest voor de bandleden Agnetha, Benny, Björn en Anni-Frid. Nick, Simon en Kees achterhalen als documentairemakers bijzondere verhalen en spreken met belangrijke personen om de geschiedenis van ABBA vast te leggen. Te zien op NPO 1.
30
april
2021
(20:25)

Shadowplay

Max McLaughlin, een politieman uit New York, maakt gebruik van zijn opdracht om in het naoorlogse Berlijn in 1946 een politiemacht op te zetten, om zijn dood gewaande broer te zoeken, die in de chaos die in de stad heerst wraak probeert te nemen op ondergedoken nazi's. 
Max is belast met het onderzoek naar de moord op twee Amerikaanse soldaten en moet, gezien de politieke spanningen in Berlijn, spitsroeden lopen. Tegelijkertijd probeert hij zijn oudere broer Moritz te beschermen, die erop uit is om ondergedoken nazi’s te vermoorden. Te zien op NPO 3.
28
april
2021
(23:00)

Close up: Jay Myself

Fotograaf Jay Maisel besloot enkele jaren geleden tot de verkoop van zijn monumentale woonhuis in New York City. Het gebouw - een voormalige bank met een vloeroppervlak van bijna 11.000 m2 - herbergde de gigantische kunstcollectie van de fotograaf. Goede vriend en filmmaker Stephen Wilkes volgde Maisel maandenlang bij het ontruimen van het pand. En passant vertelt hij over het opmerkelijke leven van de fotograaf. Te zien op NPO 2.
27
april
2021
(21:10)

Theater Maas

In het nieuwe, wekelijkse tv-programma Theater Maas gidst Cornald Maas de kijker samen met een bekende podiumkunstenaar door de agenda’s van de theaters en toneel- en muziekgezelschappen. Op welke voorstellingen en concerten kunnen we ons straks verheugen? Deze week met Pieter Derks. Te zien op NPO 2.
24
april
2021
(22:00)

Man en Kunst

Overal in de openbare ruimte kan je werk tegenkomen van de Koning van het staal: beeldhouwer André Volten. Niet alleen bij de Stopera in Amsterdam of op pleinen, ook in verschillende paleistuinen staat werk van deze na-oorlogse perfectionist. Prinses Beatrix is een groot fan van zijn werk. Presentator Lucas De Man gaat op diverse plekken in het land op zoek naar zijn werk, dat ook in de beeldentuin van het Kröller Müller museum in Otterlo te vinden is. Te zien op NPO 2.
24
april
2021
(21:15)

Nu te zien!

Directeur van Museum Gouda Marc de Beyer bekijkt in het Stedelijk Museum Breda realistische en magisch-realistische schilderijen uit de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. De werken van onder anderen Carel Willink, Dick Ket en Jan Mankes zijn geschilderd met heldere contouren en een focus op het ambacht. Soms roepen ze een magische sfeer op. Het merendeel van de doeken komt uit de collectie van Museum Arnhem, dat wegens renovatie gesloten is. Te zien op NPO 2.
23
april
2021
(23:05)

Man en Kunst

Presentator Lucas De Man stort zich op het leven en werk van James Ensor. Hij was de Belg met de Engelse naam, de man achter de maskers, de schilder die ook balletmuziek componeerde en in plaats van een vrouw een stad als muze had: Oostende! Vertrekpunt is het schilderij La Gamme d'Amour in het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Te zien op NPO 2. 
22
april
2021
(22:30)

Man en Kunst

Spotprenten met dieren in de hoofdrol, dat was de specialiteit van de zeventiende eeuwse Cornelis Saftleven. Een bijzondere schilder, die zelfs met Rubens samengewerkt zou hebben! Presentator Lucas De Man gaat op zoek naar het geheim achter zijn spectaculaire dierensatire bij het schilderij Satire op de uittocht van de geestelijkheid uit 's-Hertogenbosch in 1629 in het Noordbrabants museum. Te zien op NPO 2. 
21
april
2021
(23:05)

Man en Kunst

Talloze beroemde fotografen zijn beïnvloed door het werk van het Duitse echtpaar Bernd en Hilla Becher. Met hun sobere, uiterst precieze zwart-wit foto's van industrie, van hoogovens tot kolenmijnen, veroverden zij de wereld. Presentator Lucas De Man reist af naar het Ruhrgebied en bekijkt een echte kolenmijn en oude hoogovens. Daarnaast bespreekt hij de maar liefst 85 foto's van een steenkolenmijn in het Van Abbemuseum in Eindhoven. Op NPO 2.
20
april
2021
(21:10)

Man en Kunst

Ze was de eerste vrouw die naaktportretten van zichzelf schilderde, primitief en vol gevoel: Paula Modersohn-Becker (1876-1907). Presentator Lucas De Man duikt in het levensverhaal van deze unieke kunstenares. Paula kende een stormachtig leven. Ze kon niet kiezen tussen Parijs en het Duitse platteland, hield zich staande tussen mannelijke kunstenaars en overleed al op haar 31e in het kraambed. In het Kunstmuseum Den Haag hangt haar dramatische Zelfportret met hoed en sluier.  Lucas De Man bekijkt haar zelfportret en reist af naar het Duitse Worpswede, waar Paula een groot deel van haar leven doorbracht. Te zien op NPO 2. 
20
april
2021
(20:35)

Het mooiste meisje van de klas

Als je Annemiek Hoes, het mooiste meisje van de klas, zou moeten omschrijven dan hoor je bij velen hetzelfde: sterk, avontuurlijk en vrijheid. Met deze eigenschappen trekt Annemiek de wijde wereld in. Als succesvol DJ maakt ze furore. Van Miami tot Ibiza en van Mykonos tot Tel Aviv. Maar haar vrijbuitersleven kent ook zo zijn keerzijde. Ze staat er vaak alleen voor en zit nog vaker zonder geld. Na vele omzwervingen over de wereld, heeft Annemiek haar plekje nu gevonden op Bonaire. In 2019 krijgt Annemiek een ernstig auto-ongeluk en raakt in coma. Ze kruipt door het oog van de naald. 3 maanden lang ligt ze in een Colombiaans ziekenhuis. Dit ongeluk heeft haar kijk op het leven veranderd. Te zien op NPO 1.
19
april
2021
(20:25)

Kamp Waes

De kandidaten gaan de laatste dag van Kamp Waes in. Na een verschrikkelijk zware nacht volgt nog één laatste, grote test. Stijn en Fly willen weten of de resterende kandidaten ook kunnen functioneren in een team van echte Special Forces operatoren. Wie blijft aan boord en haalt het einde van Kamp Waes? Te zien op NPO 3.
17
april
2021
(21:15)

Nu te zien!

De enorme sculpturen en fantasierijke bouwwerken van de Franse kunstenares Eva Jospin hebben een ding gemeen: ze zijn allemaal gemaakt van karton. Directeur van De Fundatie Ralph Keuning bekijkt het sprookjesachtige werk van de dochter van de vroegere Franse president in het Noordbrabants Museum in Den Bosch. Te zien op NPO 2.
14
april
2021
(22:55)

Close up: Mae West - Dirty Blonde

De platinablonde actrice Mae West bereikte dankzij haar imago van geestige, sexy en wereldwijze vrouw de toppen van de roem in de jaren 30 van de vorige eeuw. En hoewel ze een comédienne was, klinkt in al Mae Wests rollen haar provocerende kritiek op traditionele man-vrouw verhoudingen door. Het unieke van West was dat ze bij dit alles de teugels van haar carrière stevig in eigen handen hield. Te zien op NPO 2.
14
april
2021
(20:25)

Kleine jongen: het echte leven van André Hazes

Deze vierdelige documentaire-reeks vertelt het levensverhaal van de beroemdste artiest van Nederland: André Hazes, die dit jaar 70 zou zijn geworden. Aan de hand van niet eerder vertoond beeldmateriaal uit het privé-archief van de familie Hazes en intieme reportages wordt er dieper ingegaan op André’s unieke talent, opvallende leven en kwetsbare ziel. Aan het woord komen o.a. zijn vrouw Rachel, familieleden en goede vrienden en collega-artiesten als André van Duin, Gerard Joling, Willeke Alberti en Simone Kleinsma, die uitgebreid hun persoonlijke ervaringen delen over de artiest en de mens Hazes. Te zien op NPO 3.
13
april
2021
(21:10)

Theater Maas

In het nieuwe, wekelijkse tv-programma Theater Maas gidst Cornald Maas de kijker samen met een bekende podiumkunstenaar door de agenda’s van de theaters en toneel- en muziekgezelschappen. Op welke voorstellingen en concerten kunnen we ons straks verheugen? Deze week met André van Duin. Te zien op NPO 2.
13
april
2021
(20:35)

Het mooiste meisje van de klas

De Gelderse Eva maakt niet alleen met haar looks een verpletterende indruk maar ook met haar lieve uitstraling. Eva heeft in haar leven al veel meegemaakt. Op 15 jarige leeftijd krijgt ze tijdens een vakantie met haar vader een hersenvliesontsteking. Ze raakt in coma. Als Eva 19 jaar oud is komt ze haar grote liefde Andre tegen. Het leven lacht hen toe en als kers op de taart worden Andre en Eva de gelukkige ouders van zoontjes Miro en Jim. Als Jim 7 jaar oud is, krijgt het gezin een eenzijdig auto-ongeluk. Jim is op slag dood. Hun gelukkig leven is in één klap over. Ondanks deze vreselijke gebeurtenis hebben Eva en Andre nog zoveel liefde te geven dat ze nog een kindje krijgen. Als Eva 40 jaar is krijgen ze nog een zoontje, Loet. Te zien op NPO 1.
12
april
2021
(20:25)

Kamp Waes

In deze aflevering staan de kandidaten voor de grootste uitdaging tot nu toe. De Special Forces willen weten hoe de kandidaten reageren wanneer ze gevangen genomen worden door een groep terroristen. Overleeft iedereen deze mentaal uiterst zware beproeving? Te zien op NPO 3.
10
april
2021
(21:15)

Nu te zien!

Wat doet het met je, als je een schilderij niet alleen kunt bekijken, maar ook kunt ruiken wat erop staat afgebeeld?! Marieke Uildriks, directeur van Museum Jan, onderzoekt het in het Haagse Mauritshuis. Daar ziet- en ruikt!- ze zeventiende eeuwse stinkende grachten, fris ruikende linnenkasten maar ook ambergrijs uit de darmen van een potvis, waarmee parfum werd gemaakt. Te zien op NPO 2.
7
april
2021
(22:55)

Close Up: Banksy most wanted

De maatschappijkritische muurschilderingen van straatkunstenaar Banksy verschijnen plotseling en op mysterieuze wijze van de ene op de andere dag op gebouwen in grote steden. Ze trekken massaal de aandacht en maken Banksy tot een van de grootste namen in de hedendaagse kunstwereld. Maar wie is toch die mysterieuze Banksy? Journalisten Aurelia Rouvier en Seamus Healy gaan op zoek en doen verrassende ontdekkingen. Te zien op NPO 2.
7
april
2021
(20:25)

Het beste van...Beyoncé

In Het beste van Beyoncé kijken we naar de hoogtepunten uit haar oeuvre. We zien de eerste stappen die Beyoncé Knowles in de showbizz zette met de groep Destiny's Child. Een belangrijk onderdeel van haar muziek is hoe deze in beeld te brengen. Het gevolg is veel geweldige clips waarbij kosten noch moeite gespaard zijn voor het beste resultaat. Onze gasten genieten van deze visuele rijkdom en beschrijven welke herinneringen zij hebben. Ook haar stem is herkenbaar uit duizenden. De rijke en veelzijdige carrière van één van de grootste sterren van de wereld zorgt voor een feest der herkenning. Te zien op NPO 3.
6
april
2021
(21:10)

Theater Maas

In het nieuwe, wekelijkse tv-programma Theater Maas gidst Cornald Maas de kijker samen met een bekende podiumkunstenaar door de agenda’s van de theaters en toneel- en muziekgezelschappen. Op welke voorstellingen en concerten kunnen we ons straks verheugen? Deze week met Simone Kleinsma. Te zien op NPO 2.
6
april
2021
(20:35)

Het mooiste meisje van de klas

Reshma is geboren en getogen in Den Haag en komt uit een Hindoestaans hecht gezin. In haar jeugd is Reshma veel gepest. Hoewel het pesten Reshma getekend heeft, weigert zij zich slachtoffer te voelen van het pestgedrag. In 2001 vertegenwoordigt Reshma als eerste vrouw met Aziatische roots een Europees land voor de Miss Universe-verkiezing. Uiteindelijk schopt Reshma het tot wethouder Jeugd, Zorg, Welzijn & Volksgezondheid en kan nu vanuit haar positie juist de buitenstaanders en zwakkeren in de samenleving helpen. Reshma’s levensverhaal is een inspirerend verhaal over het onrecht van pesten en hoe ze dat op een positieve manier in haar voordeel heeft laten werken. Ook is het een verhaal over hoe discriminatie meerdere kanten kan opwerken. Te zien op NPO 1.
5
april
2021
(20:25)

Kamp Waes

De kandidaten moeten op hun zesde dag in Kamp Waes een tactische missie tot een goed einde brengen. De Special Forces hebben een leider aangewezen die de groep op sleeptouw moet nemen. Zullen de kandidaten onder de enorme stress van een echte missie nog goed kunnen presteren? Te zien op NPO 3.
3
april
2021
(21:15)

Nu te zien!

Ann Demeester, directeur van het Frans Hals Museum, bezoekt een op dit moment heel relevante tentoonstelling over de pest in Museum Het Valkhof in Nijmegen. Die andere pandemie, die Europa vier eeuwen lang in zijn greep hield en tientallen miljoenen slachtoffers maakte. Waar oude meesters als Gabriël Metsu laten zien hoe de ziekte de kunst en samenleving op zijn grondvesten heeft doen schudden, reflecteren hedendaagse kunstenaars als Erwin Olaf en Berlinde de Bruyckere op de huidige corona pandemie. Te zien op NPO 2.
30
maart
2021
(20:30)

Ik Vertrek

Ruim tien jaar lang is Marc Waltman (57) programmamanager van het programma ‘Ik vertrek’ geweest. Dit moet hem hebben geïnspireerd, want nadat hij talloze emigratiedromen in vervulling heeft zien gaan, vertrekt hij zelf samen met de liefde van zijn leven, Madelon Walters (52). De Amsterdammers emigreren naar Spanje. In de buurt van het landelijke Comares willen de twee tortelduifjes een illegale olijfmolen ombouwen tot een ‘kind-onvriendelijk’ boetiek hotel met zes luxe kamers en restaurant. Voordat het zover is, moet er eerst flink worden verbouwd; dat wordt de taak van Marc. Madelon blijft nog even in Nederland om met haar foodtruck de kost te verdienen. Gaat het de twee geliefden lukken één jaar lang gescheiden te leven? En hoe goed is Marc zelf in verbouwen en emigreren? Na zoveel voorbeelden te hebben meegemaakt, zou hij beter moeten weten... Te zien op NPO 1.
29
maart
2021
(20:25)

Kamp Waes

Na vier dagen afzien hebben de overblijvende kandidaten laten zien wat ze fysiek aan kunnen. Nu volgt een heel andere test. Wie valt door de mand tijdens het uitvoeren van een missie? En met wie van de kandidaten zouden de Special Forces een oorlog willen beginnen? Te zien op NPO 3.
27
maart
2021
(16:10)

Nick & Simon spelen Simon & Garfunkel

Het duo Nick & Simon speelden ter gelegenheid van hun NSG project met een keur aan topmuzikanten in de Wisseloord Studios hun favoriete Simon & Garfunkel nummers. Die sfeervolle registratie is nu voor het eerst op televisie. Klassiekers als Homeward Bound, Cecilia, The Boxer en Bridge Over Troubled Water maken onderdeel uit van hun setlijst! Te zien op NPO 1.
26
maart
2021
(23:20)

Theater de Hokje

Anouar K, topcrimineel bij de Mocro Maffia, wordt live geïnterviewd door Kim, dé talkshow koningin van het moment, in een bij voorbaat al spraakmakende televisie-uitzending. Zodra Anouar K en zijn advocaat aan tafel gaan, blijkt alles anders te zijn dan aangekondigd en ontspoort de talkshow volledig. Kim en haar gasten spelen een gevaarlijk spel met elkaar en de kijker, en niks kan het dramatische slot nog tegenhouden. ‘De Hokje’ heeft de spanning en vorm van een whodunnit-thriller in combinatie met comedy en engagement. De film onderzoekt of het mogelijk is te ontsnappen uit het hokje waar je in gepropt zit. Te zien op NPO 3.
26
maart
2021
(21:20)

Nu te zien!

Directeur van het Centraal Museum Bart Rutten bekijkt in het Drents Museum in Assen de schilderijen van de hedendaagse Hollandse meester van het stilleven: Henk Helmantel. Zijn realistisch ogende kweeperen, kannen en schalen zijn met een door Mondriaan geïnspireerde abstractie gerangschikt. Te zien op NPO 2. 
24
maart
2021
(22:55)

Close Up: Nelson Carrilho - Ik ben een zwarte beeldhouwer

De Nederlands-Antilliaanse beeldhouwer Nelson Carrilho (1953) werd bekend toen hij in 1984 het beeld 'Mama Baranka' maakte, dat in het Vondelpark in Amsterdam staat. Hij maakte het beeld ter nagedachtenis aan Kerwin Duinmeijer, het slachtoffer van een racistische moord. In de afgelopen decennia vertelde Carrilho via zijn beeldhouwwerken het verhaal van de zwarte mens, waarbij hij op zoek is naar verbinding en verzoening in een verdeelde samenleving. Te zien op NPO 2.
23
maart
2021
(21:10)

Theater Maas

In het nieuwe, wekelijkse tv-programma Theater Maas gidst Cornald Maas de kijker samen met een bekende podiumkunstenaar door de agenda’s van de theaters en toneel- en muziekgezelschappen. Op welke voorstellingen en concerten kunnen we ons straks verheugen? Deze week met Hadewych Minis. Te zien op NPO 2.
23
maart
2021
(20:35)

Ik Vertrek

Personeelsadviseur Mascha (48) is geboren en getogen in het Brabantse Berkel-Enschot. Ze woont al jaren binnen een straal van 500 meter van haar ouders vandaan. ‘Ons pa en ma betekenen alles voor mij.’ Gelukkig is haar man René (47) ook een familiemens. Hij runt aan huis zijn eigen muziekschool. Twee jaar geleden vierden ze samen met hun dochters Zoë (17) en Sari (14) vakantie in Indonesië. Toen ze werden opgeschrikt door een hevige aardbeving, beseften ze dat het leven zo voorbij kan zijn. Ze besluiten in Spanje hun droom na te jagen. In Coín vinden ze een pand dat aan al hun eisen voldoet. Te zien op NPO 1.
22
maart
2021
(20:25)

Kamp Waes

De vermoeidheid eist zijn tol bij de meeste kandidaten. Kamp Waes is al vier dagen bezig en de groep heeft amper geslapen. Toch gaan de Special Forces onverbiddelijk door. Stijn en Fly willen weten wie onder druk en met amper een paar uur slaap toch kan blijven presteren. Wie blijft overeind en haalt het einde van dag 4? Te zien op NPO 3.
19
maart
2021
(21:20)

Nu te zien!

Suzanne Swarts, directeur van Museum Voorlinden, duikt in het fenomeen ‘spiegeling’ bij de tentoonstelling Mirror, Mirror in Kunsthal KAdE en ontdekt hoe kunstenaars de spiegel gebruiken om te verrassen, verwarren en misleiden. Te zien op NPO 2.
19
maart
2021
(20:35)

Flikken Maastricht

Wolfs en Eva nog steeds op zoek naar de locatie van het meisje en de bom. Ze ontdekken dat Donna lang niet alle informatie over Eddie en zijn vroegere deal met het OM heeft gegeven. Haar eigen rol in het mislukken van de deal heeft ze verzwegen. Dan begint het te dagen hoe Eddie zijn laatste bom wil gebruiken. De criminelen die zijn familie vermoord hebben, staan terecht in het paleis van Justitie in Maastricht… Dan ontdekken Wolfs en Eva dat het ontvoerde meisje een nichtje is van Donna, die al in vliegende vaart op weg is naar het paleis van Justitie. Het meisje wordt intussen door Romeo en Marion gevonden in een buitenwijk van Maastricht. Bij haar is helemaal geen aftellende bom. Wolfs en Eva begrijpen nu hoe Eddie de bom in het Paleis van Justitie wil krijgen. Zijn ze nog op tijd…? Te zien op NPO 1.
17
maart
2021
(20:25)

Het beste van...Disco

In ‘Het beste van… Disco’ nemen we een duik in het rijke disco-verleden. We kijken een groot aantal clips van artiesten, zoals ABBA, Spargo en The Trammps, met de disco-fans van nu. O.a. Anita Witzier, Sanne Wallis de Vries, Erik de Zwart en Gerard Joling zijn te gast in de studio. Te zien op NPO 3.
16
maart
2021
(20:30)

Het geheim van de meester

Het team duikt in de wereld van de 17e eeuwse kwakzalvers bij de reconstructie van ‘De Piskijker’ van Jan Steen. Door naar iemands urine te kijken zou de afgebeelde arts kunnen zeggen wat er mis is met dit jonge meisje... Thijs probeert zelf blauwe indigo-verf te maken en Lisa laat zien hoe je doorzichtig glas schildert. Te zien op NPO 2.
15
maart
2021
(20:25)

Kamp Waes

De kandidaten beginnen aan hun derde dag in Kamp Waes. En er staat een uitdagende proef op het programma. Op een plek even buiten het kamp wordt getest wat de kandidaten durven. Even later krijgen de resterende kandidaten een moeilijke boodschap: ze moeten een hele nacht uit handen van de Special Forces blijven terwijl ze zich een weg zoeken door de Hoge Venen. Te zien op NPO 3.
13
maart
2021
(20:25)

Ik Vertrek

Achterhoekers Jurgen Lieftink (52) en Marieke Legters (37) houden van het goede leven en daar hoort een goed glas wijn bij. Ze hebben – naast hun goedlopende makelaarskantoor - een eigen wijnhandel en organiseren wekelijks een proeverij. Ondanks dat ze niks te klagen hebben, dromen ze al jaren van een nieuw bestaan in Italië. ‘De manier van leven daar is mooier, de lucht is schoner en de mensen zijn vriendelijker.’ Op Sardinië hebben ze een vrijstaande woning met eigen wijngaard gekocht. Hier willen ze geen Bed & Breakfast, maar – hoe kan het ook anders - een Bed & Wine starten! Te zien op NPO 1.
12
maart
2021
(21:20)

Nu te zien!

Hoe kijken wij naar dieren? Margriet Schavemaker, artistiek directeur van het Amsterdam Museum, bekijkt in de Kunsthal Rotterdam 30 hedendaagse kunstwerken die de relatie tussen mens en dier onderzoeken. Een tentoonstelling met een staartje! Te zien op NPO 2.
12
maart
2021
(20:35)

Flikken Maastricht

Donna pakt de crimineel Eddie op heterdaad op. Aan Wolfs en Eva de taak om bij het verhoor een bekentenis los te krijgen. Maar Eddie is slim, geeft maar mondjesmaat informatie. Zijn motief lijkt duidelijk. Door een mislukte deal met het OM is zijn familie vermoord door de criminelen tegen wie hij wilde getuigen. Wolfs en Eva vermoeden dat er meer achter zijn zwijgen zit. En als blijkt dat de dochter van een hoge justitiemedewerker is ontvoerd, wordt dat bewaarheid. Het meisje ligt in de kofferbak van een auto met een bom die snel aftelt. Kunnen Wolfs en Eva haar nog redden? Marion en Romeo treffen Nick aan op het dak van een gebouw waar hij vanaf dreigt te springen. Te zien op NPO 1.
10
maart
2021
(20:25)

Het beste van...Disco

In ‘Het beste van… Disco’ nemen we een duik in het rijke disco-verleden met o.a. Anita Witzier, Gerard Joling, Sanne Wallis de Vries en Gerard Ekdom. Eind jaren '70 was de disco op zijn hoogtepunt en raakte ook de filmindustrie in de ban van deze muziek. De film 'Saterday Night Fever' was een enorm succes en trok miljoenen mensen naar de bioscoop. Dit zorgde voor een opleving van de carrière van de Bee Gees. We zien hun grootste hits zoals 'Stayin' Alive' en natuurlijk 'Saturday Night Fever'. Verder zien we o.a. hits van Donna Summer en ‘Miss You’ van The Rolling Stones. Te zien op NPO 3.
9
maart
2021
(21:10)

Theater Maas

In het nieuwe, wekelijkse tv-programma Theater Maas gidst Cornald Maas de kijker samen met een bekende podiumkunstenaar door de agenda’s van de theaters en toneel- en muziekgezelschappen. Op welke voorstellingen en concerten kunnen we ons straks verheugen? Deze week met Ilse Warringa. Te zien op NPO 2.
9
maart
2021
(20:35)

Ik Vertrek

Birgitta Wesseloo (47) heeft een hoge functie bij een bedrijf dat vorkheftrucks maakt. Haar werk bestaat niet alleen uit héél véél vergaderen, maar ook uit héél véél zakenreizen. Gelukkig is haar man Ton Wesseloo (49) de perfecte huisman; hij zorgt voor het huishouden en de kinderen Thomas (7) en Ruben (4). Ondanks deze duidelijke taakverdeling mist Birgitta het gezinsleven. Het stel besluit daarom het roer om te gooien. Ze hebben een kavel van 27.000 m2 in het Spaanse Busot gekocht. Op dat terrein willen ze maar liefst 86 vakantiehuisjes en 58 camperplaatsen maken. Te zien op NPO 1.
9
maart
2021
(20:30)

Het geheim van de meester

Het team reconstrueert een relatief ‘jong’ werk uit de vorige eeuw van de zeer succesvolle Nederlandse schilder Corneille. Wat gaat er schuil achter zijn altijd vrolijke en bijna kinderlijke werk? Joris doet technisch onderzoek en Thijs zoekt originele verf. Michel bezoekt fotograaf en goede vriend van Corneille, Nico Koster, en krijgt een helder beeld van de jonge Corneille in en vlak na de oorlog. Ook Lisa, die in eerste instantie niet zoveel heeft met het werk van Corneille, ontrafelt de gevoelige Corneille die in zijn kunst altijd probeert het positieve overeind te houden in een soms duistere wereld. Tijdens het schilderen wordt ze net als Corneille in haar atelier vergezeld door een kat. De cirkel is rond wanneer ook Nico Koster haar atelier bezoekt. Kan hij de reconstructie van het werk van zijn goede vriend waarderen? Te zien op NPO 2.
8
maart
2021
(20:25)

Kamp Waes

Na een zware eerste testdag worden de overblijvende kandidaten nu op een heel andere manier uitgedaagd. Met amper een paar uur slaap gaan ze een hele nacht op pad. Hoe gaan de kandidaten om met het gebrek aan slaap? En hoe reageren ze op één van de meest legendarische proeven uit de Special Forces opleiding? Te zien op NPO 3.
5
maart
2021
(21:20)

Nu te zien!

Ralph Keuning, directeur van Museum De Fundatie, laat zich overrompelen door de metershoge schilderijen van de Nederlandse kunstenaar Hans Broek. Rauw werk dat zonder opsmuk de kijker confronteert met het Nederlandse slavernijverleden. Te zien op NPO 2.
5
maart
2021
(20:35)

Flikken Maastricht

Eva krijgt een telefoontje vanuit een verhuiswagen doorgeschakeld. Het komt van een jong meisje dat zich verstopt heeft in een kast toen ze zag dat haar moeder ruzie had met de malafide verhuizers en van de trap werd gegooid. De vrachtwagen -met het meisje ongezien in de kast- rijdt inmiddels en het meisje heeft geen idee waar naar toe. Wolfs en Eva gaan achter het signaal van haar telefoon aan, maar dan verdwijnt het signaal in een gebied waar geen bereik is. Te zien op NPO 1.
 
3
maart
2021
(20:35)

Tussen Kunst en Kitsch

Er wordt vanuit diverse musea getaxeerd. Expert Martijn Akkerman taxeert een hanger die gemaakt is van rozenkwarts. Maar meestal is dat troebel van kleur, deze is doorzichtig en dat is heel bijzonder. Esther Aardewerk taxeert een 72-delige zilveren bestekset. Ze vertelt dat je tot in de 17e eeuw zelf je bestek mee moest nemen. Niet mes en vork, maar vaak alleen een lepel, daar kon je soep mee eten, de rest at je met je handen. Wie het zich kon veroorloven liet dit in edelmetaal uitvoeren. Rob Driessen taxeert een klok. Jarenlang is gedacht dat deze klok een ontwerp van architect Victor Horta was. Het is een zeldzaam en kostbaar klokkenstel. Te zien op NPO 1.
3
maart
2021
(20:25)

Het beste van...Disco

In ‘Het beste van… Disco’ nemen we een duik in het rijke disco-verleden. We horen dat de eerste stappen naar de echte disco-muziek werden gezet begin jaren '70 door o.a. James Brown. We zien hoe vooruitstrevend deze act was met een zwoel dansende danseres op een blok. Verder bekijken we met onze gasten de grootste Neder-disco-hits. Het blauwe pak van Jerney Kaagman staat bij menigeen op het netvlies gebrand. Spargo stond weken op nummer 1 met hun hit You and Me. Nederland was in de ban van de disco. Het is moeilijk om stil te blijven zitten bij deze rijke swingende terugblik. Te zien op NPO 3
2
maart
2021
(21:10)

Theater Maas

In het nieuwe, wekelijkse tv-programma Theater Maas gidst Cornald Maas de kijker samen met een bekende podiumkunstenaar door de agenda’s van de theaters en toneel- en muziekgezelschappen. Op welke voorstellingen en concerten kunnen we ons straks verheugen? Deze week met Jacqueline Govaert. Te zien op NPO 2.
2
maart
2021
(20:35)

Ik Vertrek

Hoe zou het toch zijn met familie Boerkamp? Veertien jaar geleden verruilden Alwin en Bionda en hun zoons Mike, Robbie en Jim hun rijtjeshuis in Twello voor het zonnige Italië. Na het runnen van een bed & breakfast en een agriturismo is het nu tijd voor het grote werk! Alwin en Bionda hebben een braakliggend terrein in de badplaats Cupra Marittima gekocht. Hier willen ze een gigantisch beach resort bouwen. Over een kleine zes maanden moeten er 55 luxe tenten met eigen sanitair, zwembad, restaurant, receptie en speeltuin staan. Een week voordat de bouw van start zou gaan, trekt een grote investeerder zich terug. Te zien op NPO 1.
2
maart
2021
(20:25)

Het geheim van de meester

Deze week reconstrueert het team een 17e eeuws ‘trompe l’oeil’: een bedrieglijk echt geschilderde afbeelding van een prikbord met daarop kostbare persoonlijke spulletjes van de schilder zelf; Samuel van Hoogstraten, een leerling van Rembrandt. Michel en Thijs proberen alle afgebeelde spulletjes voor Lisa te verzamelen of zelf te maken. Lisa staat voor de uitdaging om alle structuren van deze verschillende materialen met haar kwast levensecht weer te geven. Ook duikt Michel in de symboliek van de getoonde spulletjes en ontdekt daardoor meer over het kinderloze huwelijk van Van Hoogstraten en zijn vrouw Sara. Te zien op NPO 2.
1
maart
2021
(20:25)

Kamp Waes

Tom Waes stelt zijn 15 geselecteerde kandidaten voor aan de Belgische Special Forces. De Special Forces willen vandaag vooral uitzoeken wat voor vlees ze in de kuip hebben. Hoe zullen de kandidaten omgaan met de eerste tests van de Special Forces? En hoeveel van de 15 startende kandidaten blijven er na vandaag nog over? Te zien op NPO 3.
27
februari
2021
(18:30)

Make-up Cup

In Make-up Cup gaat Nikkie de Jager op zoek naar de nieuwe make-up artist van Nederland. De jonge talenten toveren hun gezicht om van blanco canvas tot adembenemend kunstwerk. Van beauty looks tot fantasierijke grime-creaties, alles komt voorbij. Nikkie is dé expert op het gebied van make-up en beoordeelt de talenten op hun techniek en creativiteit. In de finale wordt ze bijgestaan door Davina Michelle. Te zien op NPO Zapp.
27
februari
2021
(17:05)

Ali B op volle toeren

Ali B brengt iconen uit de Nederlandse muziekindustrie samen met talenten uit de hiphop scene voor een muzikaal eerbetoon. In deze laatste aflevering krijgt de jonge rapper ADF Samski niet één maar twee artiesten tegenover zich, want Ali koppelt hem aan kleinkunst duo Veldhuis & Kemper. Te zien op NPO 1.
25
februari
2021
(21:30)

Dit Was Het Nieuws

Harm Edens, Jan Jaap van der Wal en Peter Pannekoek leggen het nieuws van de afgelopen week onder de satirische loep. Te gast zijn Fons Lambie en Alexander Klöpping. Te zien op NPO 1.
24
februari
2021
(22:55)

Close Up: Luc Tuymans - In het licht van de argwaan

Het werk van de Vlaamse kunstenaar Luc Tuymans (1958) is vaak gebaseerd op foto's. Zijn oeuvre verkent onze verhouding tot de geschiedenis en ook ons schijnbare vermogen om die geschiedenis te negeren. Regisseur John Albert Jansen volgt Tuymans bij het inrichten van een expositie in Venetië en interviewt hem in zijn studio in Antwerpen. Gaandeweg blijkt dat de beladen en verborgen familiegeschiedenis van de kunstenaar een rol speelt in zijn raadselachtige werk. Te zien op NPO 2.
23
februari
2021
(21:10)

Theater Maas

In het nieuwe, wekelijkse tv-programma Theater Maas gidst Cornald Maas de kijker samen met een bekende podiumkunstenaar door de agenda’s van de theaters en toneel- en muziekgezelschappen. Op welke voorstellingen en concerten kunnen we ons straks verheugen? Deze week met Maike Meijer. Te zien op NPO 2.
23
februari
2021
(20:30)

Ik vertrek

In 2018 vertrokken Dennis Henebiens en Vanessa van Hemert met hun twee kinderen naar het Oostenrijkse skidorp Mallnitz.  Een droom van Dennis. Anderhalf jaar later is het gezin volledig geïntegreerd. En nu is het eindelijk de beurt aan Vanessa om haar droom te verwezenlijken... En kent u de mensen met het kartonnen huis nog? In 2019 vertrokken David en Gine Shearlaw richting Spanje. In twee maanden tijd moest het omgetoverd worden tot Bed & Breakfast. De juiste vergunningen lieten op zich wachten en het huis bleek niet bestand te zijn tegen noodweer. We zijn de avonturen van het stel blijven volgen. Te zien op NPO 1.
23
februari
2021
(20:25)

Het geheim van de meester

Het team zet zich deze week schrap voor de reconstructie van een bijna onmogelijk werk;  ‘De Toren van Babel’ van Bruegel. Lisa loopt vast in onmetelijk veel kleine details en de honderden afgebeelde poppetjes. Thijs verdiept zich in het Bijbelverhaal over de Toren van Babel. Michel reist af naar Antwerpen; de kosmopolitische stad waar de 16e -eeuwse Breugel zijn inspiratie opdeed. Bruegel blijkt een meester te zijn geweest in het observeren van de stad zelf maar ook van haar politieke en religieuze problemen. Lukt het Lisa ondertussen om dit enorme werk  überhaupt àf te krijgen? Te zien op NPO 2.
21
februari
2021
(21:45)

Splntr!

Splinter Chabot ontvangt in zijn wekelijkse talkshow SPLNTR! jonge, spraakmakende en niet alledaagse gasten uit de wereld van kunst, cultuur, politiek en media. Met open vizier gaat Splinter op zoek naar bijzondere verhalen en kleurrijke anekdotes. Iedere week komen drie gasten langs om te praten over hun drijfveren, uitdagingen en eventuele obstakels die nog overwonnen moeten worden. Geen taboes, alles is bespreekbaar, nooit voor de hand liggend en vaak verrassend. Dat is SPLNTR!. Te zien op NPO 3.
21
februari
2021
(20:25)

Op zoek naar Maria

Na tien jaar keert het programma Op zoek naar… terug op televisie. Na zoektochten naar Evita, Joseph, Zorro en Mary Poppins wordt er nu, onder begeleiding van presentator Frits Sissing, gezocht naar Maria. Tien talentvolle kandidaten met uiteenlopende ervaring moeten zich bewijzen tegenover een vierkoppige jury die hun optredens op professionele wijze becommentarieert. Wie van de tien Maria’s zal de felbegeerde hoofdrol in de musical The Sound of Music winnen? Te zien op NPO 1.
20
februari
2021
(18:30)

Make-up Cup

In Make-up Cup gaat Nikkie de Jager op zoek naar de nieuwe make-up artist van Nederland. De jonge talenten toveren hun gezicht om van blanco canvas tot adembenemend kunstwerk. Van beauty looks tot fantasierijke grime-creaties, alles komt voorbij. Nikkie is dé expert op het gebied van make-up en beoordeelt de talenten op hun techniek en creativiteit. Daarin wordt ze deze week bijgestaan door gastjurylid Miljuschka Witzenhausen. Te zien op NPO Zapp.
19
februari
2021
(20:30)

Flikken Maastricht

Een man die op straat loopt te schelden en tieren, wordt door Romeo en Marion aangehouden. Romeo incasseert enkele klappen. Dan blijkt dat hij een tas met een behoorlijke som geld bij zich heeft. Als hij dan ook nog lid van een motorclub blijkt te zijn, gaan Eva en Wolfs dieper op de zaak in. Hoewel de club geen slechte naam heeft, zijn er nieuwe leden die niet brandschoon zijn. De man houdt vol dat hij alleen psychisch in de war is maar Wolfs en Eva vermoeden dat er meer aan de hand is.  Romeo en Marion krijgen met een kunstroof te maken. Geen bekende kunst uit een museum, maar iemand die inbreekt in ateliers van kunstenaars en daar werken steelt. Wolfs wordt door Donna bij haar onderzoek betrokken. Te zien op NPO 1.
17
februari
2021
(23:00)

Close Up: Abbas Attar - Fotograaf zonder grenzen

Fotograaf Abbas Attar - kortweg Abbas genoemd - fotografeerde 50 jaar lang mensen over de hele wereld, vaak in extreme omstandigheden zoals tijdens oorlogen, revoluties en levend onder fanatieke religieuze regimes. Tijdens de laatste maanden van zijn leven reflecteert Abbas in intieme setting op zijn belangrijkste werk, foto's die hij uitkoos op thema's als geweld, spiritualiteit, schoonheid en verdriet. Te zien op NPO 2.
17
februari
2021
(20:30)

Tussen Kunst en Kitsch

Er wordt vanuit Museum More Gorssel getaxeerd. Expert Willem de Winter taxeert een prent van een oog met daarin een doodshoofd. De prent is gemaakt door Maurits Cornelis Escher. Escher is een bekend graficus, hij hoort bij de groten uit de Nederlandse twintigste eeuw. Hij is beroemd geworden met zijn vlakvullingen en optische illusies van onmogelijke voorstellingen. Dit is een ‘mezzotint’, een techniek waardoor je fijne en bijzondere nuances kunt aanbrengen, met halftonen en veel contrast. In zijn oeuvre van circa 450 prenten zijn maar 7 mezzotinten bekend. Te zien op NPO 1.
16
februari
2021
(20:30)

Ik vertrek

Maarten van Eerd (51) is na 25 jaar als verpleegkundige te hebben gewerkt toe aan een nieuwe uitdaging. ‘Ik wil dat mensen naar me toekomen voor de fijn en niet voor de pijn.’ Gelukkig houdt zijn vrouw Dominique Stol (59) ook wel van avontuur en gaat met hem mee naar het land van de pizza’s en de pasta’s. In het Italiaanse gehucht San Benedetto Val di Sambro hebben ze hun droomhuis gevonden. Dat willen ze ombouwen tot Bed & Breakfast met minicamping. Dominique heeft haar eigen ‘thoughtfullness-methode’ ontwikkeld en wil daarover speciale themaweekenden organiseren. Te zien op NPO 1.
16
februari
2021
(12:10)

Theater Maas

In het nieuwe, wekelijkse tv-programma Theater Maas gidst Cornald Maas de kijker samen met een bekende podiumkunstenaar door de agenda’s van de theaters en toneel- en muziekgezelschappen. Op welke voorstellingen en concerten kunnen we ons straks verheugen? Deze week met Gijs Scholten van Aschat. Te zien op NPO 2.
14
februari
2021
(09:25)

Sterren NL Valentijnsconcert

Op Valentijnsdag zendt Sterren NL het Valentijnsconcert met Thomas Berge uit. In een akoestische setting zingt Thomas Nederlandstalige en Engelstalige liefdesliedjes. Zo zingt hij ‘All of me’ van John Legend, maar ook ‘Leun op mij’ van Ruth Jacott komt voorbij. Dat is nog eens romantisch wakker worden met Sterren NL! Te zien op NPO 1.
13
februari
2021
(18:30)

Make-up Cup

In Make-up Cup gaat Nikkie de Jager op zoek naar de nieuwe make-up artist van Nederland. De jonge talenten toveren hun gezicht om van blanco canvas tot adembenemend kunstwerk. Van beauty looks tot fantasierijke grime-creaties, alles komt voorbij. Nikkie is dé expert op het gebied van make-up en beoordeelt de talenten op hun techniek en creativiteit. Daarin wordt ze deze week bijgestaan door gastjurylid Jeangu Macrooy. Te zien op NPO Zapp.
13
februari
2021
(13:10)

Sterren NL Carnaval

Ieder jaar geeft Omroep Brabant de aftrap voor het jaarlijkse carnavalsgedruis met de uitzending van hun live-evenement 3 Uurkes Vurraf. Dit jaar zal carnaval niet zo zijn als anders. Dit jaar brengen we een aangepast programma waarbij carnavalsartiesten optreden voor een vidiwall met daarop honderd Brabantse huishoudens die zo verkleed en hossend door de woonkamer gaan. Bij Sterren NL zie je een compilatie van dit coronaproof spektakel. Met optredens van onder anderen de Deurzakkers, de Alpenzusjes, Vieze Jack, Lamme Frans en Snollebollekes. Te zien op NPO 1.
12
februari
2021
(23:25)

Het beste van... Love Song

In het ‘Beste van Love Songs’ bekijken Bekende Nederlanders clips van liefdesliedjes en bespreken het gevoel dat liefde in de breedste zin van het woord, van ontluikende liefde tot break-up, bij hen oproept. Met o.a. Sanne Wallis de Vries en Thomas Cammaert, Jurre Geluk, André Dongelmans, Tanja Jess en Froukje de Both. Te zien op NPO 3.
12
februari
2021
(20:30)

Flikken Maastricht

Een campinghouder wordt vrijwel in het zicht van zijn gasten doodgeschoten. Alles wijst in de richting van een dronken gaste, met wie  hij vaker ruzie had. Ze weet zelf van niets door haar dronkenschap. Een op het eerst oog eennvoudige zaak die Wolfs in zijn eentje kan doen, aangezien Eva  ineens een paar dagen weg is. Romeo en Marion behandelen de aangifte van een meisje dat in een supermarkt belaagd is. Is ze een aanrandingsslachtoffer of schuilt er meer achter? Te zien op NPO 1.
11
februari
2021
(21:30)

Dit Was Het Nieuws

Harm Edens, Jan Jaap van der Wal en Peter Pannekoek leggen het nieuws van de afgelopen week onder de satirische loep. Te gast zijn Roué Verveer en Alex Ploeg. Te zien op NPO 1.
10
februari
2021
(23:00)

Close Up: Suzanne Heintz - Art imitating life

Fotografe Suzanne Heintz realiseert zich al vroeg dat van vrouwen nog altijd verwacht wordt dat ze voor huisje-boompje-beestje kiezen. Om mensen aan het denken te zetten over dit benauwende verwachtingspatroon, begint zij zichzelf op mooie locaties te fotograferen met aan haar zijde de perfecte echtgenoot en het perfecte dochtertje. Maar wie beter kijkt, ziet dat zowel de man als het kind etalagepoppen zijn. Te zien op NPO 1.
10
februari
2021
(20:30)

Tussen Kunst en Kitsch

Er wordt vanuit het Louwman Museum getaxeerd. Expert Titia Reuser taxeert een Art Deco ring. Ze vertelt dat de kwaliteit van de steen hoog is. Het slijpsel is vierkant, ‘carré’. Dit rustige slijpsel voegt geen extra schittering toe aan de de steen, zoals bij het briljantslijpsel. Bij een carré moet de steen het helemaal zelf doen en dit slijpsel wordt daarom alleen toegepast bij diamanten van hoge kwaliteit. Het is modern qua ontwerp, met strakke, geometrische vorm in Art Deco stijl. Verder taxeert Jan Beekhuizen een tinnen kan. De vorm van de kan is typerend voor Noord-Frankrijk/Zuid-België. De kan blijkt uit Doornik te komen, op z’n Frans Tournai. Te zien op NPO 1.
20
december
2020
(00:05)

The Split

Nathan is nu echt weg bij Hannah en daar is ze kapot van. Christie ziet zijn kans en probeert hun relatie nieuw leven in te blazen, maar het is maar de vraag of ze dat nog wel wil. Nina vertelt de vader van haar baby precies hoe ze de toekomst voor zich ziet en Rose besluit niet langer te wachten op een groots en meeslepend leven, maar er nu gewoon iets van te maken. Richie denkt dat hij Fi wel aankan, maar dan duiken er nog meer vrouwen op. Te zien op NPO 1.
18
december
2020
(20:35)

Ik vertrek

Voor het eerst in de Ik Vertrek geschiedenis volgen we mensen die maar liefst drie keer emigreerden, naar drie verschillende landen. Na een mislukt avontuur in Frankrijk, treffen we de twee in Duitsland. Hoewel ze een charmant plekje tussen de koeien hebben, is dit ook niet hun eindbestemming. Die ligt – als het goed is - in Spanje! Hier willen ze retreat programma’s opzetten voor groepen. Nog voordat de verbouwing is gestart, hebben ze al de eerste boeking binnen! Over vijf weken ontvangen ze twaalf personen en er moet nog héél véél gebeuren. De vraag is of Laurens en Brigitte die uitdaging aan kunnen… Te zien op NPO 1.
16
december
2020
(21:30)

Dokters van morgen

Welke rol kan kou spelen bij het verbeteren van onze gezondheid? En hoe goed en gezond is het voor ons allemaal om het af en toe eens heel koud te hebben? Heeft het bijvoorbeeld zin om een ijsbad te nemen, koud af te douchen of de verwarming lager te zetten. Antoinette volgt in de laatste aflevering meneer Scheffer die een nieuwe methode ondergaat om zijn longkanker te behandelen. De tumor wordt hierbij bevroren en de bijwerkingen zouden daardoor minimaal zijn. Kan meneer Scheffer gewoon blijven biljarten tijdens de behandelingen? Te zien op NPO 1.
16
december
2020
(20:25)

Het beste van... 50 jaar Toppop

Met haar auto vol keukengerei en servies en haar jonge hond Hughie als reisgenoot gaat Yvette van Boven op culinaire roadtrip. Op zoek naar lekkernijen die Nederland ons brengt, reist de culinair auteur en topkok naar verschillende streken van ons land. Yvette ontmoet enthousiaste mensen die haar de fijne kneepjes laten zien van hun passie; lekker eten. En laat dat nou ook de liefde van Yvette zijn. Overal waar zij komt, van boerenerven tot in de haven, maakt zij met de producten uit die streek de heerlijkste gerechten. Te zien op NPO 3.
14
december
2020
(19:30)

De streken van Van Boven

Met haar auto vol keukengerei en servies en haar jonge hond Hughie als reisgenoot gaat Yvette van Boven op culinaire roadtrip. Op zoek naar lekkernijen die Nederland ons brengt, reist de culinair auteur en topkok naar verschillende streken van ons land. Yvette ontmoet enthousiaste mensen die haar de fijne kneepjes laten zien van hun passie; lekker eten. En laat dat nou ook de liefde van Yvette zijn. Overal waar zij komt, van boerenerven tot in de haven, maakt zij met de producten uit die streek de heerlijkste gerechten. Te zien op NPO 2.
13
december
2020
(00:10)

The Split

De sekstape van Fi, Richie en hun nanny wordt gelekt, wat voor nog meer problemen zorgt. Het wordt steeds duidelijker dat Richie gevaarlijk is, niet alleen voor zijn vrouw, maar voor iedereen in zijn omgeving. Hannah en Nathan leggen het weer bij, maar als Nathan nóg een oud geheim te horen krijgt, zou dat wel eens de druppel kunnen zijn. Nina zet haar eerste stappen op de weg naar een leven zonder alcohol. Te zien op NPO 1.
12
december
2020
(20:30)

Kamp van Koningsbrugge

In Kamp Van Koningsbrugge, staat van Jeroen van Koningsbrugge voor een enorme uitdaging…. Zoek 15 gewone burgers die denken dat ze mentaal en fysiek sterk genoeg zijn, om een van de zwaarste opleidingen van Nederland aan te kunnen: De opleiding van de Special Forces. Van Koningsbrugge levert zijn mensen af aan een team van zeer ervaren specialisten, die de rekruten onder handen gaat nemen. Een uniek experiment waarin het uiterste gevraagd wordt… en van Koningsbrugge is daar om zijn mannen en vrouwen een hart onder de riem te steken… Te zien op NPO 1.
12
december
2020
(18:25)

Lang Leve de Muziek Show

In een zinderende finale zetten de twee beste klassen nog één keer alles op alles om de overwinning binnen te slepen. In deze laatste aflevering zingt Buddy samen met zijn gast Romy Monteiro de sterren van de hemel. Met een spetterend muzikaal optreden, bewijzen beide klassen dat zij de muzikaalste zijn. Er kan slechts 1 winnaar zijn, dus wie wint de grote finale en mag zich De Muzikaalste Klas van Nederland 2020 noemen? Te zien op NPO Zapp.
11
december
2020
(20:30)

Ik vertrek

Na een zonovergoten vakantie op Kreta komen Ronald Jongema (50) en Janine Bosman (47) tot de conclusie dat ze niet blij zijn met het leven dat ze tot dan toe leiden. Janine hopt van baan naar baan, maar zit nergens echt op haar plek. Ronald werkt ruim tien jaar als serviceadviseur voor een groot automerk en hij vindt het welletjes geweest. Ze zeggen hun baan op en vertrekken naar Frankrijk. In de Vogezen hebben ze een gedateerde chambres d’hôtes gekocht. Na de overdracht gaan ze voortvarend te werk, want ze willen over zes maanden hun deuren openen. Al snel stuiten ze op allerlei gebreken: er zit houtrot in de vloeren, alle kozijnen zijn toe aan vervanging en de kelder staat blank. Het onverminderde enthousiasme maakt plaats voor de nodige frustratie. De verbouwing wil maar niet vlotten en het zware werk eist zijn tol. Is hun oude leventje dan toch eigenlijk zo slecht nog niet? Te zien op NPO 1.
9
december
2020
(21:40)

Dokters van morgen

Miljoenen Nederlanders kampen met een chronische ontstekingsziekte zoals diabetes, reuma of astma. Zij worden hier vaak levenslang voor behandeld. Maar hoe kan het eigenlijk dat de een wel reuma krijgt en de ander niet? En kun je via leefstijl deze ziekte de kop indrukken? Antoinette spreekt in de derde aflevering van Dokters van Morgen de eeneiige tweeling Bram en Joris. De één heeft chronische ontstekingen in zijn darm en de ander heeft nergens last van. Daarnaast volgen we een jaar lang deelnemers die meedoen aan een wetenschappelijk onderzoek van reuma-expertisecentrum Reade in Amsterdam. De reuma- en artrose patiënten slikken jarenlang medicijnen en proberen met een nieuwe leefstijl daar vanaf te komen. Heeft dit effect op hun ontstekingsziekte? Te zien op NPO 1.
6
december
2020
(22:55)

3Lab: Wat achterblijft

Na het overlijden van hun moeder staan drie zussen voor de taak hun ouderlijk huis leeg te halen. Door het opruimen worden ze opnieuw geconfronteerd met de dood van hun moeder en het onvermijdelijke afscheid van spullen die de herinnering aan hun verleden in leven houden. Het grillige, onderhuidse rouwproces weerspiegelt zich in de manier waarop het huis en de spullen ontmanteld worden. Te zien op NPO 3.
6
december
2020
(21:30)

Vliegende Hollanders

KLM boekt na twintig jaar voor het eerst winst, voornamelijk door de vele vluchtelingen die hun land verlaten voor de naderende oorlog. Als overal in Europa luchtruimen worden gesloten ontwikkelt Plesman een idealistisch plan om de vrede te bewaren. Maar hij heeft Fokker nodig om dit plan aan de man te brengen. Te zien op NPO 1.
6
december
2020
(21:20)

Draadstaal

Satirisch sketchprogramma waarin Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven in de huid kruipen van onbekende Nederlanders. Ze geven een stem aan de Nederlanders die zich met een welhaast bovenmenselijke inspanning door de covid- en andere crises heen slaan. Met elke week een first date, Fred en Ria, de grote actualiteit en allerhande tragikomisch klein leed. Te zien op NPO 3.
6
december
2020
(00:00)

The Split

Christie is gekwetst en woedend nu hij van Hannahs abortus weet en dreigt Nathan alles te vertellen. Die vermoedt zelf al iets, en die vermoedens worden al snel bevestigd. Hannah ziet alles om zich heen instorten. Met Nina gaat het niet veel beter, want ze merkt dat ze ondanks haar zwangerschap niet kan stoppen met drinken. Ruth krijgt een onderscheiding, maar heeft zo haar eigen ideeën over haar pensioen. Te zien op NPO 1.
5
december
2020
(21:40)

Kamp van Koningsbrugge

In Kamp Van Koningsbrugge, staat van Jeroen van Koningsbrugge voor een enorme uitdaging…. Zoek 15 gewone burgers die denken dat ze mentaal en fysiek sterk genoeg zijn, om een van de zwaarste opleidingen van Nederland aan te kunnen: De opleiding van de Special Forces. Van Koningsbrugge levert zijn mensen af aan een team van zeer ervaren specialisten, die de rekruten onder handen gaat nemen. Een uniek experiment waarin het uiterste gevraagd wordt… en van Koningsbrugge is daar om zijn mannen en vrouwen een hart onder de riem te steken… Te zien op NPO 1.
5
december
2020
(18:20)

Lang Leve de Muziek Show

In deze tweede halve finale strijden weer twee klassen tegen elkaar. En alles draait om muziekkennis, maar ook om behendigheid en snelheid wanneer de kinderen de Gierende Gitaar beklimmen. De leerkrachten gooien al hun muzikaliteit in de strijd en betreden het gevreesde podium. Welke klas gaat door naar de grote finale en is nog steeds in de race om De Muzikaalste Klas van Nederland te worden? De co-host van deze aflevering is Donnie. Te zien op NPO Zapp.
4
december
2020
(20:30)

Ik vertrek

Jean Paul (51) en Rosalie (33) Mensing zijn gek op Italië. Ze eten het liefst elke dag pizza of pasta, elk jaar is het land hun vaste vakantiebestemming; ze zijn dol op de Italiaanse atmosfeer en mentaliteit. De blijdschap is dan ook groot als ze samen met hun kinderen Aras (8) en Isabella (2) naar Umbrië vertrekken. Hier hebben ze een vervallen pand met een flink stuk grond gekocht. In drie maanden willen ze vier appartementen opknappen en een glamping bouwen. Nog geen half uur na de sleuteloverdracht lopen ze al tegen de nodige gebreken aan: de gas- en elektriciteitsinstallaties zijn niet goed, het dak lekt en de pomp van het zwembad is kapot. Het kost tienduizenden euro’s om dit te repareren en dat geld hebben ze niet. Gelukkig zijn ze reuze flexibel, voor geen gat te vangen en optimistisch! Te zien op NPO 1.
2
december
2020
(21:30)

Dokters van morgen

Antoinette spreekt in de tweede aflevering Elbrich, die op haar negende vanwege kanker moest starten met chemotherapie en preventief een eierstok liet invriezen. Nu, bijna vijftien jaar later, volgt Dokters van Morgen het hele proces van het ontdooien en het terugplaatsen van haar eierstok. Is het mogelijk voor Elbrich om toch zwanger te worden? Daarnaast is er aandacht voor - ja, hij bestaat eindelijk - een anticonceptiemiddel voor mannen. Een gel, ontwikkeld in Engeland, die door het smeren op de bovenarm van de man een zwangerschap bij een vrouw kan voorkomen. Antoinette gaat de straat op met de vraag: is de Nederlandse man bereid deze gel te gebruiken? En, vertrouwen de vrouwen de smeer-bereidheid van de mannen? Te zien op NPO 1.
2
december
2020
(20:30)

Tussen Kunst en Kitsch

Deze uitzending van Tussen Kunst en Kitsch wordt er vanuit het diverse musea getaxeerd. Expert Jaap Polak taxeert een Ghandara reliëf.
Op dit reliëf is koningin Maya te zien en links daarvan het prinsje als kind. Zij werd zwanger tijdens een droom over een olifant. Na tien maanden zwangerschap was ze onderweg naar haar vader om daar het kind te krijgen. Onderweg in het Lumbini park stond zij tegen een boom en daar werd haar kind geboren: het kind kwam uit haar zij. Het reliëf is gemaakt van grijze leisteen, schist genoemd. Het is in Pakistan gemaakt rond de 2e-3e eeuw na Christus. Verder taxeert Marcel Brouwer een spiegel. Deze spiegel is gemaakt door Jan Toorop. Er is een spiegel bekend van Toorop uit 1898 die Le Pêcheur (De visser) heet en daar is precies dezelfde afbeelding op te zien als deze spiegel maar dan omgedraaid. Hij heeft toen een serie gemaakt van zes verschillende spiegels waarvan deze een onderdeel is. Je ziet bij deze afbeelding dat hij in Domburg en Katwijk heeft gewoond, de visser met de zee op de achtergrond. Dit is wel de meeste eenvoudige uit de serie, de andere ontwerpen zijn veel sierlijker. Te zien op NPO 1.
29
november
2020
(21:20)

Vliegende Hollanders

Als in een week tijd drie toestellen van KLM crashen, geven Plesman en Fokker daar elkaar de schuld van. Ze maken ruzie via de pers, en Fokker probeert Plesman via de publieke opinie te overtuigen weer nieuwe burgertoestellen bij hem te bestellen. De relatie tussen de mannen bereikt een dieptepunt, als Plesman een zware klap in zijn privéleven te verwerken krijgt. Te zien op NPO 1.
29
november
2020
(17:00)

Eurovisie Junior Songfestival

De meidengroep Unity vertegenwoordigt Nederland tijdens de internationale finale. Jayda, Maud, Naomi en Demi zingen hun nummer ‘Best friends’ voor miljoenen mensen in Europa. De vakjury en de kijkers thuis bepalen uiteindelijk wie de winnaar wordt. De internationale finale wordt live uitgezonden en Jan Smit verzorgt het commentaar. Te zien op NPO Zapp.
29
november
2020
(00:10)

The Split

Nina is maar net weggekomen zonder aanklacht voor winkeldiefstal en twijfelt nu enorm of ze wel een abortus wil. Rose is ervan overtuigd geraakt dat ze een andere vader heeft dan Hannah en Nina en wil dat aantonen met een DNA-test. Nathan geeft een verrassingsfeest voor hun twintigste trouwdag, maar het wordt een onthutsende avond waarop meer dan één geheim wordt onthuld, en dat zou wel eens verstrekkende gevolgen kunnen hebben. Te zien op NPO 1.
28
november
2020
(20:30)

Kamp van Koningsbrugge

In Kamp Van Koningsbrugge, staat van Jeroen van Koningsbrugge voor een enorme uitdaging…. Zoek 15 gewone burgers die denken dat ze mentaal en fysiek sterk genoeg zijn, om een van de zwaarste opleidingen van Nederland aan te kunnen: De opleiding van de Special Forces. Van Koningsbrugge levert zijn mensen af aan een team van zeer ervaren specialisten, die de rekruten onder handen gaat nemen. Een uniek experiment waarin het uiterste gevraagd wordt… en van Koningsbrugge is daar om zijn mannen en vrouwen een hart onder de riem te steken… Te zien op NPO 1.
28
november
2020
(18:25)

Lang Leve de Muziek Show

De spanning is om te snijden, wanneer twee klassen tegen elkaar strijden in de halve finale. Buddy Vedder leidt de aflevering vol muziekspellen. In deze show draait het om kennis, maar ook om behendigheid en snelheid wanneer de kinderen de Gierende Gitaar beklimmen. Ook de leerkrachten gooien al hun muzikaliteit in de strijd en betreden het gevreesde podium om zo een plek in de grote finale te bemachtigen. De co-host van deze aflevering is Emma Heesters. Te zien op NPO Zapp.
28
november
2020
(17:00)

Eurovisie Junior Songfestival Update

In deze aflevering wordt de meidengroep Unity, winnaar van het Junior Songfestival 2020, gevolgd tijdens hun voorbereiding op de internationale finale. Zo krijgen Jayda, Maud, Naomi en Demi een workshop van hitzanger Rolf Sanchez en wordt duidelijk wat voor outfit de meiden gaan dragen tijdens hun optreden voor miljoenen mensen in Europa. Te zien op NPO Zapp.
27
november
2020
(22:40)

Commando's - de film

Zes Nederlandse commando’s, onder leiding van John de Koning en gestationeerd in Mali, worden onder Amerikaans bevel uitgezonden naar Nigeria om de zoon van een rijke Nigeriaanse oliefamilie te bevrijden uit de handen van Boko Haram rebellen. Als het team erachter komt dat de man geen gijzeling is, maar juist samenwerkt met de terroristen loopt de missie compleet uit de hand. Is John in staat om zijn team bij elkaar te houden en de missie te volbrengen? Te zien op NPO 3.
27
november
2020
(20:35)

Ik vertrek

Richard (43) en Aadje (45) zijn naar eigen zeggen het leukste homostel van Nederland. Samen met hun pitbull Joey en buldog Charles wonen ze in Naaldwijk. Maar niet voor lang meer; ze verruilen hun arbeiderswoning van 100 m2 voor een riante villa van 1000m2 in de Spaanse badplaats Calpe. Hier willen ze een Bed & Breakfast geheel in de stijl van Versailles starten. Ondanks dat Aadje er niet van houdt om vies te worden, leven de mannen de eerste weken tussen het bouwstof. Alle muren moeten worden gestuukt en geverfd, de keuken is toe aan vervanging en de garage wordt omgetoverd tot studio. Nog voordat hun Spanje-avontuur kan beginnen, krijgen ze bericht wat alles op zijn kop zet en staat hun emigratie op losse schroeven… Te zien op NPO 1.
25
november
2020
(21:30)

Dokters van morgen

De eerste aflevering van het nieuwe seizoen Dokters van Morgen staat in het teken van bloeddruk. Naast de inspirerende kruistocht van dokter Brouwers en het verbluffende verhaal van Durk en Janny, volgt Antoinette ook de zwangere Anneloes. Als gevolg van een torenhoge bloeddruk kreeg zij tijdens haar eerste zwangerschaps ernstige complicaties. Ze beviel noodgedwongen met 28 weken van haar zoontje. Nu ze zwanger is van haar tweede wordt ze nauwgezet gevolgd door het MUMC in Maastricht om herhaling te voorkomen. Verder zien we een nieuwe behandelmethode na een hartinfarct. Normaal verblijf je een aantal dagen in het ziekenhuis, maar met 'The Box' kun je direct naar huis en volgt de cardioloog je op afstand. Te zien op NPO 1.
25
november
2020
(20:30)

Tussen Kunst en Kitsch

Deze uitzending van Tussen Kunst en Kitsch wordt er vanuit het Dordrechts Museum getaxeerd. Expert Paul van Rosmalen taxeert een Chinese schildering waarop twee gibbon apen spelen met een tak. Toen expert Paul van Rosmalen deze aapjes zag, ging er een belletje rinkelen. Deze staartloze gibbons zijn namelijk het trademark van de Chinese schilder Chen Wen Hsi. Hij is in de burgeroorlog van 1948/1949 China ontvlucht en in Singapore gaan wonen. Daar is hij een nationale ‘held’ geworden, met inmiddels ook een eigen museum. Verder taxeert Kitty Laméris een micro mozaïek. Ze vertelt dat grote glas mozaïeken in Rome voor het eerst op grote schaal werden gemaakt toen de fresco’s in de Sint Pieterskerk in Rome steeds weer aangetast werden door vocht. Men besloot om alle schilderingen te vervangen door mozaïeken gemaakt van glas. Monniken voerden het uit. Ze deden wel acht jaar over 1 ‘schildering’. Het was met recht monnikenwerk! Te zien op NPO 1.
22
november
2020
(21:20)

Vliegende Hollanders

Plesman schrijft zich met zijn eerste Amerikaanse toestel, DC-2 'de Uiver', in voor een luchtrace naar Australië. Hiermee wil hij bewijzen dat deze metalen toestellen beter zijn dan de kisten van Fokker. Heel Nederland leeft mee met de spannende tocht. Als Plesman ontdekt dat Fokker de verkooprechten van de DC-2 heeft bedongen, wordt de race nog veel spannender. Te zien op NPO 1.
18
november
2020
(20:30)

Tussen Kunst en Kitsch

Deze uitzending van Tussen Kunst en Kitsch wordt er vanuit het Spoorwegmuseum in Utrecht getaxeerd. Expert Wim Bouwman taxeert een bodhisattva beeld. Hij vertelt dat dit beeld, een voorstelling van guanyin, gemaakt is in de 15e of 16e eeuw in China. Het is een bodhisattva en is één van de drie heiligen van het Westers Paradijs. Een plek waar je hoopt te komen als je overlijdt, een plaats waar alleen maar vreugde en plezier is en waar je de oceaan van verdriet en ellende bent ontstegen. In de Westerse cultuur kun je het beeld vergelijken met Maria. Verder taxeert Marcel Brouwer een affiche. Het is een aankondiging voor een optreden van danseres Gertrud Leistikow met daarop een harmonica en draaiorgel. Verder taxeert Willem Jan Hoogsteder een familieportret van ouders met vier kinderen in een geïdealiseerd park. De schilder heeft kwalitatief heel goed werk geleverd en ook complementaire kleuren als geel/blauw en rood/groen naast elkaar gezet voor versterkend effect. De gezichtsuitdrukkingen zijn ook tot in detail weergegeven, het idyllische tafereel is duidelijk gemaakt door een bekende portretschilder. Willem Jan Hoogsteder is ervan overtuigd dat het is geschilderd door de beroemde Adriaan de Lelie. Hoewel hij in Amsterdam woonde en werkte, was hij ook bekend bij welgestelde kunstliefhebbers in Rotterdam. Hij zou dit doek dus zeker gemaakt kunnen hebben! Te zien op NPO 1.
17
november
2020
(20:30)

Volle Zalen

Schrijver en cabaretier Hans Dorrestijn werd dit jaar tachtig. Met z’n voorstelling Het houdt een keer op, ‘een mix van kleine en grote rampspoed’ hoopt hij binnenkort in het theater te staan, ‘ook al is dat voor een paar man vanwege corona.’ Cornald Maas luistert bij Dorrestijn thuis naar liedjes uit zijn nieuwe show, zoals een nummer over Thomas Acda op wiens succes Dorrestijn heimelijk jaloers is. Somberman Dorrestijn blijkt heden ten dage opmerkelijk vrolijk, ‘ook al ontvallen je op deze leeftijd steeds meer dierbaren’. De cabaretier blikt enigszins schuldbewust terug op de tijd dat hij een-  veelal afwezige -  vader was, ‘omdat ik de scheiding niet kon verwerken’. Als grootvader is hij verzot op zijn kleinkinderen - hij haalt ze uit bed, speelt met ze, haalt gekkigheid uit - niks is hem te dol. ‘Ik denk dat hij de tijd wil  inhalen die hij met ons heeft gemist,’’ zegt zijn dochter tegen Volle Zalen. Te zien op NPO 2.
15
november
2020
(21:45)

Vliegende Hollanders

Fokker is na zijn mislukte Amerikaanse avontuur weer terug in Nederland en werkt aan een biografie over zichzelf. Intussen dreigt Plesman het lucratieve postvervoer te verliezen aan een concurrent, en wordt hij gedwongen de verouderde Fokker 'Pelikaan' te gebruiken voor een gevaarlijke vlucht naar Nederlands-Indië. Te zien op NPO 1.
11
november
2020
(20:30)

Tussen Kunst en Kitsch

Deze uitzending van Tussen Kunst en Kitsch wordt er vanuit het Spoorwegmuseum in Utrecht getaxeerd. Expert Wim Bouwman taxeert een bodhisattva beeld. Hij vertelt dat dit beeld, een voorstelling van guanyin, gemaakt is in de 15e of 16e eeuw in China. Het is een bodhisattva en is één van de drie heiligen van het Westers Paradijs. Een plek waar je hoopt te komen als je overlijdt, een plaats waar alleen maar vreugde en plezier is en waar je de oceaan van verdriet en ellende bent ontstegen. In de Westerse cultuur kun je het beeld vergelijken met Maria. Verder taxeert Marcel Brouwer een affiche. Het is een aankondiging voor een optreden van danseres Gertrud Leistikow met daarop een harmonica en draaiorgel. Verder taxeert Willem Jan Hoogsteder een familieportret van ouders met vier kinderen in een geïdealiseerd park. De schilder heeft kwalitatief heel goed werk geleverd en ook complementaire kleuren als geel/blauw en rood/groen naast elkaar gezet voor versterkend effect. De gezichtsuitdrukkingen zijn ook tot in detail weergegeven, het idyllische tafereel is duidelijk gemaakt door een bekende portretschilder. Willem Jan Hoogsteder is ervan overtuigd dat het is geschilderd door de beroemde Adriaan de Lelie. Hoewel hij in Amsterdam woonde en werkte, was hij ook bekend bij welgestelde kunstliefhebbers in Rotterdam. Hij zou dit doek dus zeker gemaakt kunnen hebben! Te zien op NPO 1.
10
november
2020
(20:30)

Volle Zalen

Actrice en zangdiva Jenny Arean(77) had al ‘stilzwijgend’ afscheid genomen van ‘het vak’ toen cabaretière Brigitte Kaandorp haar belde met de woorden ‘we gaan samen iets maken, want die strot van jou willen de mensen horen.’ Een unieke samenwerking tussen de twee vrouwen leek aanstaande, maar door corona is de voorstelling voorlopig van de baan.
Cornald Maas zoekt Arean thuis op waar ze de planten verzorgt en bezorgd het corona nieuws volgt, ‘want ik ben natuurlijk ook niet meer de jongste’. Aan de orde komen haar samenwerking met acteur Ton Kas bij ‘t Schaep, de invloed van Ischa Meijer- haar ex-partner - op haar en de ‘leegte die je voelt als je niet of nog maar hoogstzelden op het podium staat’. De momenten samen met dochter en kleindochter zijn dan ook meer dan welkom. Te zien op NPO 2.
8
november
2020
(21:25)

Vliegende Hollanders

Door de beurscrash moet Albert Plesman nog harder werken om KLM boven water te houden, ten koste van zijn gezinsleven. Zijn vrouw Suze Plesman mist haar vertrouwde rol als klankbord, en ze heroverweegt haar positie als 'vrouw van'. In Amerika heeft Fokker zijn eigen problemen als gevolg van de crisis, waar ook zíjn vrouw Violet Austman hevig onder leidt. Te zien op NPO 1.
4
november
2020
(23:00)

Groot dromen. Olivier naar Hollywood.

Olivier Richters is met zijn 2 meter 18 en brede torso ongetwijfeld de meeste imposante man van Nederland. Als puber had hij meer last van zijn lange lijf dan profijt en voelde hij zich onzeker. Tot hij fanatiek ging trainen in de sportschool. Nu is het gigantische lichaam juist zijn visitekaartje en droomt hij van een grote carrière als acteur in Hollywood. Voor deze missie zetten hij en zijn familie alles op alles. Deze documentaire is gemaakt in samenwerking met NH Media. Een jaar lang heeft documentairemaker Joost Lammers Olivier Richters op de voet gevolgd. Te zien op NPO 3.
3
november
2020
(20:30)

Volle Zalen

Hans Kesting (59) had de primeur: na de versoepeling van de corona-maatregelen beleefde hij als eerste acteur een première met de solovoorstelling Wie heeft mijn vader vermoord. Weliswaar voor slechts dertig bezoekers, maar  ‘dolgelukkig’ weer te kunnen spelen, al was het een ‘vervreemdende ervaring’. Kesting bezoekt samen met presentator Maas de toneelschool in Maastricht waar hij zijn opleiding genoot en de wijk in Rotterdam waar hij een deel van zijn jeugd doorbracht. Geëmotioneerd vertelt hij over de band met zijn ouders en over zijn homoseksualiteit die hij lang verborgen hield. Hans Kesting is een van onze grootste acteurs die ook internationaal successen boekte aan de hand van de regisseur Ivo van Hove. Hoe is zijn band met Van Hove en wat merkt hij- binnenkort wordt hij zestig-  van het klimmen der jaren? Te zien op NPO 2.
1
november
2020
(21:25)

Vliegende Hollanders

De verliezen van KLM zijn tot recordhoogte gestegen en voor Plesman dreigt ontslag. Met Fokker gaat het juist uitstekend, hij doet in Amerika mee aan de Ford Air Reliability Tour en ontmoet er ook een nieuwe liefde. Dan ontdekt hij dat Plesman hem in Nederland op slinkse wijze probeert te lozen door met een concurrent in zee te gaan. Te zien op NPO 1.
1
november
2020
(00:00)

Commando's

John en Aza komen aan bij het huis van Berend, waar Berend helemaal door het lint gaat. Hij heeft Isabella vastgebonden en richt zijn wapen op hen. Berend claimt dat het allemaal Johns schuld is. Als John andere keuzes had gemaakt tijdens hun missie, waren ze nu niet allemaal zo compleet naar de klote. Het arrestatieteam arriveert, samen met Kramer. Kramer probeert op Berend in te praten, maar Berend is te ver heen. Tijdens een barbecue, maanden later, lijkt alles oké te zijn. John is hersteld, Marte en Sophie zijn weer thuis. Totdat Isabella John belt. Ze heeft ontdekt wie achter de geheime missie zat en wie ervan profiteerde. Als John dat hoort, knapt er iets in hem. Te zien op NPO 3.
31
oktober
2020
(18:25)

Lang Leve de Muziek Show

Drie klassen strijden tegen elkaar om een plekje in de halve finale. Ze raden hits in een ander jasje en laten hun beste dansmoves zien in Dance Battle. Dilsah gaat met haar ukelele op bezoek bij Koningin Máxima. De leerkrachten beantwoorden muzikale vragen in een hilarisch parcours. Welke klas heeft de meeste kennis, de beste moves en plaatst zich als eerste voor de halve finale? Te zien op NPO Zapp.
29
oktober
2020
(20:30)

Beste Zangers

In deze alweer laatste aflevering van dit seizoen Beste Zangers de inmiddels bekende duetten aflevering. Elke zanger mag een duet naar keuze zingen met iemand van de bank. Te zien op NPO 1.
28
oktober
2020
(00:00)

Tussen Kunst en Kitsch

Deze uitzending van Tussen Kunst en Kitsch wordt er vanuit diverse musea getaxeerd. Vanuit het Jan van der Togt Museum in Amstelveen taxeert Rob Driessen een paneel gemaakt door Hildo Krop. Zijn stijl was heel symbolistisch en dromerig. Hij had het ideaal van de vrije geest en de vrije natuur, zette de natuurmens tegenover de stadsmens. Dit paneel is onderdeel van een reeks die hij maakte voor Steltman juweliers in Den Haag. Het werd gebruikt als een mooie afscheiding tussen de etalage en het interieur. Willem Jan Hoogsteder taxeert vanuit Singer Laren een schilderij van een winterlandschap. Het is een mooi voorbeeld van de tijd na Napoleon, toen iedereen trots was op het eigen land en dit soort wintertaferelen in trek waren. Nog steeds zijn winterlandschappen zeer geliefd en dit doek is, op een slecht gerestaureerde scheur na, in uitmuntende staat. Emiel Aardewerk taxeert een zilveren schaalvliegtuig vanuit Militair Museum Soest. Dit zilveren schaalmodel van een Fokker F7 komt uit de erfenis van de overgrootvader van meneer. Die was co-piloot op de eerste vlucht van Nederland naar Indië in 1924, die in zo’n Fokker F7 werd uitgevoerd. Het vliegtuig is gemaakt door Van Kempen, die als niche in hun producten ook koninklijke geschenken maakte die het Nederlandse Koningshuis dan kado kon geven aan hun relaties. Te zien op NPO 1.
27
oktober
2020
(20:30)

Volle Zalen

Actrice Olga Zuiderhoek (73), bekend van rollen in o.a. Penoza en Het Dagboek van Hendrik Groen kreeg dit voorjaar corona. Ze was een tijdje ‘doodziek’ en ‘helemaal alleen’ en was bang het niet te overleven. Ze heeft de draad weer voorzichtig opgepakt en werkt aan een zelf geschreven solovoorstelling die ze door haar ervaring met het virus grondig heeft aangepast. De voorstelling is inmiddels uitgesteld omdat ze last heeft van de nasleep van de ziekte. De gelauwerde actrice wil dolgraag weer spelen, ‘als het moet vanwege de zaal drie keer op een avond’. Presentator Cornald Maas volgt Zuiderhoek thuis in Amsterdam en in de hoofdstedelijke bibliotheek werkend haar voorstelling. Ook brengen ze samen een bezoek aan het graf van wijlen haar man, de componist en musicus Willem Breuker. Te zien op NPO 2.
25
oktober
2020
(21:20)

Vliegende Hollanders

KLM kampt met opstartproblemen, het bedrijf draait grote verliezen en Plesman maakt veel ruzie met zijn Raad van Bestuur over de te volgen koers. Fokker worstelt intussen met een enorme belastingschuld en overtuigt Plesman om nieuwe toestellen bij hem te bestellen. Ze lijken aan dezelfde kant te staan, maar kan Plesman de gehaaide Fokker wel vertrouwen? Te zien op NPO 1.
25
oktober
2020
(20:20)

Commando's

John, Marte en Sophie moeten op de legerbasis verblijven voor hun eigen veiligheid. Ook al zou John daar eigenlijk moeten blijven vanwege Sophie, vertrekt hij om Aza te zoeken. Als John Aza niet kan vinden, zoekt hij Aza’s broertje Ibri op, die hem vertelt dat Aza nu met wat kleine criminelen is om dingen op te lossen. John helpt Aza uit een lastige situatie tijdens een groot gevecht, en realiseert zich dat Aza niet degene kan zijn die de bom heeft geplant. Isabella bestudeert het bewijs en de tapes van de interviews over de moord op Simon. Ze ontdekt dat het alibi van een van de commando’s niet klopt en gaat met hem praten. Te zien op NPO 3.
24
oktober
2020
(23:30)

Close Up: Het New Mexico van Georgia O'Keeffe

Georgia O'Keeffe was een van de belangrijkste Amerikaanse kunstenaars van de Verenigde Staten toen ze in de jaren '40 besloot om naar New Mexico te verhuizen. Het betekende een revolutie voor de kunst die O'Keeffe maakte. Het oogverblindende woestijnlandschap en de door bergen omringde, afgelegen ranch waar ze woonde, inspireerden haar tot nieuwe technieken en een nieuw kleurenpalet. Te zien op NPO 2.
22
oktober
2020
(20:30)

Beste Zangers

In het 13e seizoen van Beste Zangers zingen Miss Montreal, Wulf, Tabitha, Stef Bos, Milow, Diggy Dex en Suzan en Freek de sterren van de hemel. Onder leiding van gastheren Nick en Simon gaan zij de uitdaging aan om elkaars nummer te coveren. Op het zonnige eiland Ibiza leren de zangers elkaar op een andere manier kennen en verdiepen ze zich in elkaars repertoire. Artiesten die elkaar nauwelijks of nog niet kennen en op het Spaanse eiland een unieke vriendschapsband opbouwen; dat is de magie van Beste Zangers. Deze aflevering wordt Wulf in de spotlights gezet. Te zien op NPO 1.
21
oktober
2020
(20:30)

Tussen Kunst en Kitsch

Deze uitzending van Tussen Kunst en Kitsch wordt er vanuit Museum De Pont in Tilburg getaxeerd. Emiel Aardewerk taxeert een bodebus. Deze bodebus was eigenlijk een attribuut van postbezorgers uit de achttiende eeuw. De bode was in dienst van een stad of belangrijk persoon en bezorgde belangrijke post door het hele land. Op vertoon van zo’n bodebus, die hij bij zich droeg, kon hij gratis reizen met postkoetsen of trekschuiten. De term ‘bodebus’ is een samenstelling van het woord ‘bode’, diender, en ‘bus’, de koker waar de brieven voor vervoer in gedaan werden. Het werd aan een lint schuin om het lichaam gedragen door de bode. Verder taxeert Tom Angevaren een juwelenkistje. De prachtig gegraveerde parelmoeren medaillons duiden op een navolger van Cornelis Bellekin, de beste Nederlandse parelmoersnijder uit de zeventiende eeuw. Het kan misschien een huwelijkskistje zijn. Op de verschillende mythologische voorstellingen zien we onder andere het verhaal van Orfeus en de dieren, Mars en Venus die in bed worden betrapt, en Apollo die Marsyas vilt. Expert Jaap Polak taxeert een signaalhoorn. Hij vertelt dat dit een signaalhoorn of roephoorn is, toebehorend aan het opperhoofd van de stam. Het is gemaakt van olifantstand en werd gebruikt om signalen mee te geven, bijvoorbeeld bij de start van de jacht of gevecht. Te zien op NPO 1.
20
oktober
2020
(20:30)

Volle Zalen

Cabaretier en liedjesschrijver Jeroen van Merwijk (65) kreeg eerder dit jaar te horen dat hij ongeneeslijk ziek is. Nu, midden in coronatijd, maakt hij de balans op van zijn kunstenaarschap. Wat heeft hij tot stand gebracht? Plannen heeft Van Merwijk nog volop in de tijd die hem nog rest. Een nieuwe cabaretvoorstelling zit er misschien nog in en de ervaringen met zijn ziekte schrijft hij op in het boekje ‘Kanker voor beginners’. Volle Zalen volgt Van Merwijk o.a. tijdens zijn bezoeken aan het Antoni van Leeuwenhoek, het Nederlands Kanker Instituut in Amsterdam. Presentator Cornald Maas zoekt hem ook op in zijn huis in Frankrijk, waar hij in zijn atelier op professionele wijze bezig is met schilderen. Te zien op NPO 2.
19
oktober
2020
(21:25)

De wereld van morgen

Hoe ziet de wereld er over 10, 20 of zelfs 50 jaar uit? Kijken in de toekomst is onmogelijk, maar in De Wereld van Morgen geven Splinter Chabot, Nick Schilder en Hans Dorrestijn een sneakpreview van wat ons te wachten staat én laten ze de innovaties zien die ons leven in de nabije toekomst voorgoed kunnen veranderen. De Wereld van Morgen wordt dit jaar tijdens de klimaatweek uitgezonden en daarom is er speciale aandacht voor vernieuwing op het gebied van duurzaamheid. Daarnaast wordt in dit AVROTROS-programma de winnaar van de prestigieuze Nederlandse Innovatieprijs bekendgemaakt. Te zien op NPO 1.
18
oktober
2020
(21:20)

Vliegende Hollanders

Anthony Fokker en Albert Plesman, twee luchtvaartpioniers die aan de wieg staan van de burgerluchtvaart begin 20e eeuw. Twee mannen met dezelfde bevlogenheid en passie voor het vliegen, maar die niet méér van elkaar kunnen verschillen. Plesman, oprichter van KLM, is van eenvoudige komaf, fysiek imposant, rechtdoorzee en een echte familieman die zijn leven lang getrouwd is met Suze. Fokker, beroemd piloot en vliegtuigbouwer, komt uit een rijke familie, is klein van postuur, een beruchte womanizer die het niet zo nauw neemt met de
regels en meerdere relaties ziet stuklopen. Toch kunnen ze niet om elkaar heen. Plesman heeft vliegtuigen nodig om de noodlijdende KLM te redden en Fokker heeft een grote klant nodig om zijn vliegtuigen aan te verkopen. Ondanks hun strijd, weten ze samen erin te slagen om Nederland tijdens het interbellum tot een belangrijke speler te maken op het wereldtoneel van de luchtvaart. Met de organisatie van de Eerste luchtvaarttentoonstelling Amsterdam (ELTA) wil Albert Plesman zijn droom verwezenlijken: de burgerluchtvaart introduceren in Nederland. Op de ELTA ontmoet Plesman de beroemde vliegtuigbouwer Anthony Fokker. De mannen blijken tegenpolen, maar moeten ondanks hun verschillen samen gaan werken. Te zien op NPO 1.
18
oktober
2020
(20:20)

Commando's

Isabella bezoekt John in het ziekenhuis, waar hij samen met Sophie en Marte is. Ze vertelt hem dat Kenneth is vermoord. Marte geeft John een alibi voor de moord. John ontvangt een anonieme video van iemand die een bom plaatst onder het ziekenhuisbed van de slapende Sophie. Sophie kan haar bed niet uit, anders zal de bom ontploffen, geactiveerd door haar gewicht. De explosievendienst komt aan bij het ziekenhuis. Eindelijk lukt het John om de bom te ontmantelen, met de hulp van Berend. Aza is uit het niets verdwenen. Het vermoeden dat Aza verantwoordelijk is voor de moorden op Kenneth en Simon wordt steeds groter. Bovendien was hij de explosieven-expert van het peloton. Te zien op NPO 3.
17
oktober
2020
(23:30)

Close Up: Architect Richard Leplastrier - Framing the view

De Australische architect Richard Leplastrier wordt wereldwijd geroemd om de kleine houten woonhuizen die hij ontwerpt. Hij ontwikkelde zijn voorkeur voor een pure en eenvoudige architectuur tijdens een lang verblijf als student in Japan. Dat de architect leeft volgens zijn ontwerpprincipes, bewijst de bijzonder originele, aan het water gelegen, houten 'kampeer-villa' waarin hij woont. Te zien op NPO 2.
16
oktober
2020
(20:30)

André Rieu op het Vrijthof 2019

In ‘André Rieu op het Vrijthof 2019’ worden de kijkers uitgenodigd om zich te laten meeslepen in de romantiek van de meest fantastische walsen, zoals An der schönen blauen Donau, melodieën uit de operettes Im Weißen Rössl en Die Czárdasfürstin, de Sportpalastwalzer, Strauss & Co en – natuurlijk – de beroemde Second Waltz, mooier dan ooit met 300 dansers die in schitterende kleding over het Vrijthof walsen. En ook klassiekers zoals het Italiaanse Volare en Funiculì Funiculà, het majestueuze Concierto de Aranjuez, Beethovens Ode an die Freude, en de emotionele lofzang van The Platin Tenors voor de Notre-Dame in Parijs met de prachtige aria Au fond du temple saint uit de opera De Parelvissers van Georges Bizet. Bewonder de fantastische stemmen van wereldberoemde sopranen met uitvoeringen van On My Own uit Les Misérables, Ebben Ne Andró Lontana uit de opera La Wally of Hallelujah van Leonard Cohen. Verlies jezelf in de romantiek van The Lonely Shepherd, geniet van de instrumentale ‘wedstrijd’ tussen orkestleden in het virtuoze nummer Circus Renz, dans mee op Tutti Frutti en Marina. Dit concert markeert ook André Rieus honderdste concert op het Vrijthof, met een zeer bijzondere en emotionele prijsuitreiking door de burgemeester van Maastricht voor André Rieu. Te zien op NPO 1.
15
oktober
2020
(20:30)

Beste Zangers

In het 13e seizoen van Beste Zangers zingen Miss Montreal, Wulf, Tabitha, Stef Bos, Milow, Diggy Dex en Suzan en Freek de sterren van de hemel. Onder leiding van gastheren Nick en Simon gaan zij de uitdaging aan om elkaars nummer te coveren. Op het zonnige eiland Ibiza leren de zangers elkaar op een andere manier kennen en verdiepen ze zich in elkaars repertoire. Artiesten die elkaar nauwelijks of nog niet kennen en op het Spaanse eiland een unieke vriendschapsband opbouwen; dat is de magie van Beste Zangers. Deze aflevering wordt Milow toegezongen door zijn collega-artiesten. Te zien op NPO 1.
14
oktober
2020
(20:30)

Tussen Kunst en Kitsch

Deze uitzending van Tussen Kunst en Kitsch wordt er vanuit Rijksmuseum Twenthe Enschede getaxeerd. Emiel Aardewerk taxeert een miniatuur zilveren kroonluchter. Miniatuur kroonluchters sierden de poppenhuizen van gegoede dames vanaf de 17de eeuw. Een model als deze hing in het groot in koper alleen in kerken. Vanaf de 2de helft van de 17de eeuw kwamen dergelijke lampen kleiner en in het zilver ook in de huishoudens voor. En vanaf dat moment ook in de poppenhuizen. Verder taxeert expert Marcel Brouwer een klok. Het is een prachtig exemplaar voor de Nederlandse Art Nouveau, “de Nieuwe Kunst”. Kenmerkend voor de Nederlandse versie is dat de constructie meedoet in de decoratie. De Beurs van Berlage in Amsterdam is een goed voorbeeld van de Nieuwe Kunst. Fred Kats taxeert een snuifdoos met uurwerk en muziek speelwerk. Dit gouden snuifdoosje was een echt prestige object, om mee te pronken. Men kon er verpulverde tabakpoeder in doen om te snuiven, maar tegelijkertijd kon men er ook de tijd op zien en een muziekje laten horen. Dit soort doosjes waren vaak diplomatieke geschenken - de ontvangers lieten het soms omsmelten om het in geld te kunnen omzetten! Te zien op NPO 1.
13
oktober
2020
(20:30)

Volle Zalen

2020 zou hét jaar worden van Danny Vera (43). De populaire Zeeuwse singer-songwriter stond na zijn megahit Roller Coaster op menig festival prominent geprogrammeerd, zoals op PinkPop. Corona besliste anders, maar Vera zit bepaald niet in zak en as, zo blijkt uit deze aflevering. In tegendeel; na jaren van zwoegen kwam de gedwongen rustperiode hem eigenlijk wel goed uit. Hij kon alles ‘een beetje loslaten’ en componeerde tijdens de ‘intelligente lockdown’ nieuwe liedjes die hij presentator Cornald Maas thuis in Zeeland voor het eerst laat horen. Intussen raakte zijn vrouw Escha tijdens de lockdown-periode zwanger van hun eerste kind. Vera blijkt behalve muziek nóg een fascinatie te hebben, namelijk alles wat te maken heeft met het heelal, de planeten en mogelijk buitenaards leven. Samen met Maas brengt hij een bezoek aan de Sterrenwacht. Te zien op NPO 2.
11
oktober
2020
(23:45)

Making of Vliegende Hollanders

Hoe maak je een historische serie over vliegtuigen, als veel van die vliegtuigen niet meer bestaan? En áls ze bestaan, niet meer kunnen vliegen? In the making of Vliegende Hollanders krijgt de kijker een uniek inkijkje in het maakproces van deze spectaculaire serie over de oprichting van KLM. Met o.a. regisseur Joram Lürsen en acteurs Daan Schuurmans en Fedja van Huêt. Te zien op NPO 1.
11
oktober
2020
(20:20)

Commando's

John vertelt Marte dat alles is opgelost en dat ze verder kunnen met hun leven. John stelt paardentherapie voor Sophie voor. Maar Sophie valt van haar paard en moet naar het ziekenhuis. Isabella’s onderzoek is in gevaar: de prioriteiten binnen Europol veranderen. Ze besluit alleen verder te gaan en probeert Berend aan het praten te krijgen. Maar Berend speelt het spelletje niet mee. Aza’s jongere broertje Ibri heeft zichzelf in de problemen gebracht met wat criminelen. Hij wordt ervan beschuldigd een auto te hebben gestolen op werk. Aza wil het oplossen. Kenneth voelt zich nog steeds geestelijk onrustig. Hij stemt in om Isabella te ontmoeten, om te bekennen. Wanneer Kenneth niet op komt dagen, besluit Isabella hem thuis op te zoeken. Te zien op NPO 3.
10
oktober
2020
(23:15)

Close Up: Het New York van kunstenaar Richard Estes

De verstilde New Yorkse straatgezichten van kunstenaar Richard Estes tonen een hyperrealistische werkelijkheid, met licht dat kristalhelder weerspiegelt in het glas van winkeletalages, cafés en kantoorgebouwen. Eind jaren '60 brak Richard Estes met de destijds dominante beweging van het abstract expressionisme in de schilderkunst en speelde hij een sleutelrol bij de herwaardering voor realistische kunst. Te zien op NPO 2.
7
oktober
2020
(20:30)

Tussen Kunst en Kitsch

Deze uitzending van Tussen Kunst en Kitsch wordt er vanuit Nationaal Militair Museum Soest getaxeerd. Expert Martijn Akkerman taxeert een broche van Bert Nienhuis. De broche is een typisch voorbeeld van de Hollandse Jugendstil. In deze Nieuwe Stijl vond je in Holland geen vloeiende lijnen zoals in de gelijktijdige Franse Art Nouveau, maar juist dit soort strakke lijnen. Er is een identiek exemplaar van deze broche in het Rijksmuseum in Amsterdam. Verder taxeert Willem de Winter een schilderij van ezels op het strand, gemaakt door  Isaac Israëls. Isaac Israëls was een wonderkind, hij schilderde al op zijn twaalfde prachtige werken, maar hij voelde een zware druk op zijn schouders vanwege zijn beroemde en door zijn tijdgenoten zeer geliefde vader Josef Israëls. Expert Tom Angevaren taxeert een kapiteinskist. Hij heeft wel vaker dergelijke kisten gezien, maar nog nooit bij Tussen Kunst en Kitsch. Het is een kapiteinskist uit de VOC tijd. De kist ging mee op het schip en werd in de kapiteinskamer vastgezet met pennen aan de zijkanten op het schip, opdat het met het de deinen van de zee niet heen en weer werd geslingerd. In deze kist zaten de belangrijke documenten zoals contracten en brieven, maar er was ook een geheim vakje voor bijvoorbeeld gouden munten van de kapitein. Te zien op NPO 1.
4
oktober
2020
(20:35)

Tussen Kunst en Kitsch

Deze uitzending van Tussen Kunst en Kitsch wordt er vanuit diverse musea getaxeerd. Vanuit het Belvedère Heerenveen taxeert Martijn Akkerman een broche. De platina broche met briljant geslepen diamanten, heeft de vorm van een klein nonchalant gevouwen vrouwen pochette, dat uit de borstzak van een jasje werd gedragen. Daar moest deze broche dan ook werkelijk gedragen worden. Het juweel is speciaal gemaakt passend bij de nieuwste kledingstijl eind jaren veertig, waarin de wijde rok met smalle taille en een klein getailleerd jasje populair waren, naar een beroemd ontwerp van Christian Dior. Men noemt zo een dergelijke broche een “draperie”. Willem de Winter taxeert vanuit Aviodrome Lelystad een jagers schilderij van Piet van der Hem. Er zit vaak humor in het werk van Piet van der Hem, dat zie je ook in dit schilderij. Het is bijna een spotprent, een karikatuur van de jacht. We zien een man met jachtgeweer, de welgestelde jager, vergezeld door de drijver met zijn jachthond. De blik van de drijver spreekt boekdelen….meneer heeft weer eens gemist met zijn schot! Vanuit Rijksmuseum Twenthe taxeert Bas Hesselink twee natuurboeken. De eigenaar is apotheker en komt uit een familie van apothekers. Zo lang hij zich kan herinneren is dit boek in de familie. Hij denkt dat dit boek misschien wel door zijn voorvaderen uit professioneel oogpunt gekocht is, maar hijzelf doet er niets meer mee. Te zien op NPO 1.
4
oktober
2020
(20:20)

Commando's

John maakt jacht op Kenneth, die hij ervan verdenkt de moordenaar van Simon te zijn. Kenneth vecht tegen zijn verslavingen en gaat in groepstherapie. Isabella probeert Kenneth te laten bekennen, en hem het hele verhaal te laten vertellen over wat er in Nigeria is gebeurd, door hem voor te houden dat het de enige manier voor hem is om ooit ‘clean’ te worden. Kenneth zegt tegen voormalig pelotonsleden Aza en Berend dat hij overweegt te praten. Het lukt Aza - die carrière probeert te maken in het leger - en Berend om hem op andere gedachten te brengen: voorlopig. Marte ontmoet John, maar doet dat alleen vanwege Sophie. Wanneer Sophie een van haar hysterische aanvallen heeft, is Marte de enige die haar kan kalmeren. Te zien op NPO 3.
1
oktober
2020
(20:30)

Beste Zangers

In het 13e seizoen van Beste Zangers zingen Miss Montreal, Wulf, Tabitha, Stef Bos, Milow, Diggy Dex en Suzan en Freek de sterren van de hemel. Onder leiding van gastheren Nick en Simon gaan zij de uitdaging aan om elkaars nummer te coveren. Op het zonnige eiland Ibiza leren de zangers elkaar op een andere manier kennen en verdiepen ze zich in elkaars repertoire. Artiesten die elkaar nauwelijks of nog niet kennen en op het Spaanse eiland een unieke vriendschapsband opbouwen; dat is de magie van Beste Zangers. Deze aflevering draait helemaal om Stef Bos. Te zien op NPO 1.
27
september
2020
(20:20)

Commando's

Kenneth, altijd de taaiste van de oude pelotonsleden, lijdt ook aan PTSS, maar houdt dit voor iedereen verborgen. Hij is seksverslaafd, drinkt te veel, en raakt uiteindelijk in een gewelddadige confrontatie verwikkeld met een pooier. John ontdekt dat de telescoop die hij had gevonden in het hol van de sluipschutter vanwaar Simon was neergeschoten, van Kenneth was. John deelt geen enkele emoties met zijn familie en wat er gebeurd is heeft een negatieve invloed op zijn dochter. Dus neemt Marte Sophie mee en verlaat hem. Isabella gaat verder met haar zoektocht naar de waarheid. Te zien op NPO 3.
26
september
2020
(19:25)

Junior Songfestival Nationale Finale 2020

Dit jaar vindt de finale van het Junior Songfestival plaatst in Rotterdam Ahoy. De finalisten die het grote podium in Ahoy mogen betreden zijn Robin, de girlband UNITY, het duo Janae en Jacky en de boyband T-Square. Allemaal proberen ze de vakjury, de kinderjury en de kijkers thuis ervan te overtuigen dat zij ons land moeten vertegenwoordigen tijdens de internationale finale. De kijkers thuis kunnen ook online hun stem uitbrengen op hun favoriet. De winnende act vertegenwoordigt Ned