Agenda

20
december
2020
(00:05)

The Split

Nathan is nu echt weg bij Hannah en daar is ze kapot van. Christie ziet zijn kans en probeert hun relatie nieuw leven in te blazen, maar het is maar de vraag of ze dat nog wel wil. Nina vertelt de vader van haar baby precies hoe ze de toekomst voor zich ziet en Rose besluit niet langer te wachten op een groots en meeslepend leven, maar er nu gewoon iets van te maken. Richie denkt dat hij Fi wel aankan, maar dan duiken er nog meer vrouwen op. Te zien op NPO 1.
18
december
2020
(20:35)

Ik vertrek

Voor het eerst in de Ik Vertrek geschiedenis volgen we mensen die maar liefst drie keer emigreerden, naar drie verschillende landen. Na een mislukt avontuur in Frankrijk, treffen we de twee in Duitsland. Hoewel ze een charmant plekje tussen de koeien hebben, is dit ook niet hun eindbestemming. Die ligt – als het goed is - in Spanje! Hier willen ze retreat programma’s opzetten voor groepen. Nog voordat de verbouwing is gestart, hebben ze al de eerste boeking binnen! Over vijf weken ontvangen ze twaalf personen en er moet nog héél véél gebeuren. De vraag is of Laurens en Brigitte die uitdaging aan kunnen… Te zien op NPO 1.
16
december
2020
(21:30)

Dokters van morgen

Welke rol kan kou spelen bij het verbeteren van onze gezondheid? En hoe goed en gezond is het voor ons allemaal om het af en toe eens heel koud te hebben? Heeft het bijvoorbeeld zin om een ijsbad te nemen, koud af te douchen of de verwarming lager te zetten. Antoinette volgt in de laatste aflevering meneer Scheffer die een nieuwe methode ondergaat om zijn longkanker te behandelen. De tumor wordt hierbij bevroren en de bijwerkingen zouden daardoor minimaal zijn. Kan meneer Scheffer gewoon blijven biljarten tijdens de behandelingen? Te zien op NPO 1.
16
december
2020
(20:25)

Het beste van... 50 jaar Toppop

Met haar auto vol keukengerei en servies en haar jonge hond Hughie als reisgenoot gaat Yvette van Boven op culinaire roadtrip. Op zoek naar lekkernijen die Nederland ons brengt, reist de culinair auteur en topkok naar verschillende streken van ons land. Yvette ontmoet enthousiaste mensen die haar de fijne kneepjes laten zien van hun passie; lekker eten. En laat dat nou ook de liefde van Yvette zijn. Overal waar zij komt, van boerenerven tot in de haven, maakt zij met de producten uit die streek de heerlijkste gerechten. Te zien op NPO 3.
14
december
2020
(19:30)

De streken van Van Boven

Met haar auto vol keukengerei en servies en haar jonge hond Hughie als reisgenoot gaat Yvette van Boven op culinaire roadtrip. Op zoek naar lekkernijen die Nederland ons brengt, reist de culinair auteur en topkok naar verschillende streken van ons land. Yvette ontmoet enthousiaste mensen die haar de fijne kneepjes laten zien van hun passie; lekker eten. En laat dat nou ook de liefde van Yvette zijn. Overal waar zij komt, van boerenerven tot in de haven, maakt zij met de producten uit die streek de heerlijkste gerechten. Te zien op NPO 2.
13
december
2020
(00:10)

The Split

De sekstape van Fi, Richie en hun nanny wordt gelekt, wat voor nog meer problemen zorgt. Het wordt steeds duidelijker dat Richie gevaarlijk is, niet alleen voor zijn vrouw, maar voor iedereen in zijn omgeving. Hannah en Nathan leggen het weer bij, maar als Nathan nóg een oud geheim te horen krijgt, zou dat wel eens de druppel kunnen zijn. Nina zet haar eerste stappen op de weg naar een leven zonder alcohol. Te zien op NPO 1.
12
december
2020
(20:30)

Kamp van Koningsbrugge

In Kamp Van Koningsbrugge, staat van Jeroen van Koningsbrugge voor een enorme uitdaging…. Zoek 15 gewone burgers die denken dat ze mentaal en fysiek sterk genoeg zijn, om een van de zwaarste opleidingen van Nederland aan te kunnen: De opleiding van de Special Forces. Van Koningsbrugge levert zijn mensen af aan een team van zeer ervaren specialisten, die de rekruten onder handen gaat nemen. Een uniek experiment waarin het uiterste gevraagd wordt… en van Koningsbrugge is daar om zijn mannen en vrouwen een hart onder de riem te steken… Te zien op NPO 1.
12
december
2020
(18:25)

Lang Leve de Muziek Show

In een zinderende finale zetten de twee beste klassen nog één keer alles op alles om de overwinning binnen te slepen. In deze laatste aflevering zingt Buddy samen met zijn gast Romy Monteiro de sterren van de hemel. Met een spetterend muzikaal optreden, bewijzen beide klassen dat zij de muzikaalste zijn. Er kan slechts 1 winnaar zijn, dus wie wint de grote finale en mag zich De Muzikaalste Klas van Nederland 2020 noemen? Te zien op NPO Zapp.
11
december
2020
(20:30)

Ik vertrek

Na een zonovergoten vakantie op Kreta komen Ronald Jongema (50) en Janine Bosman (47) tot de conclusie dat ze niet blij zijn met het leven dat ze tot dan toe leiden. Janine hopt van baan naar baan, maar zit nergens echt op haar plek. Ronald werkt ruim tien jaar als serviceadviseur voor een groot automerk en hij vindt het welletjes geweest. Ze zeggen hun baan op en vertrekken naar Frankrijk. In de Vogezen hebben ze een gedateerde chambres d’hôtes gekocht. Na de overdracht gaan ze voortvarend te werk, want ze willen over zes maanden hun deuren openen. Al snel stuiten ze op allerlei gebreken: er zit houtrot in de vloeren, alle kozijnen zijn toe aan vervanging en de kelder staat blank. Het onverminderde enthousiasme maakt plaats voor de nodige frustratie. De verbouwing wil maar niet vlotten en het zware werk eist zijn tol. Is hun oude leventje dan toch eigenlijk zo slecht nog niet? Te zien op NPO 1.
9
december
2020
(21:40)

Dokters van morgen

Miljoenen Nederlanders kampen met een chronische ontstekingsziekte zoals diabetes, reuma of astma. Zij worden hier vaak levenslang voor behandeld. Maar hoe kan het eigenlijk dat de een wel reuma krijgt en de ander niet? En kun je via leefstijl deze ziekte de kop indrukken? Antoinette spreekt in de derde aflevering van Dokters van Morgen de eeneiige tweeling Bram en Joris. De één heeft chronische ontstekingen in zijn darm en de ander heeft nergens last van. Daarnaast volgen we een jaar lang deelnemers die meedoen aan een wetenschappelijk onderzoek van reuma-expertisecentrum Reade in Amsterdam. De reuma- en artrose patiënten slikken jarenlang medicijnen en proberen met een nieuwe leefstijl daar vanaf te komen. Heeft dit effect op hun ontstekingsziekte? Te zien op NPO 1.
6
december
2020
(22:55)

3Lab: Wat achterblijft

Na het overlijden van hun moeder staan drie zussen voor de taak hun ouderlijk huis leeg te halen. Door het opruimen worden ze opnieuw geconfronteerd met de dood van hun moeder en het onvermijdelijke afscheid van spullen die de herinnering aan hun verleden in leven houden. Het grillige, onderhuidse rouwproces weerspiegelt zich in de manier waarop het huis en de spullen ontmanteld worden. Te zien op NPO 3.
6
december
2020
(21:30)

Vliegende Hollanders

KLM boekt na twintig jaar voor het eerst winst, voornamelijk door de vele vluchtelingen die hun land verlaten voor de naderende oorlog. Als overal in Europa luchtruimen worden gesloten ontwikkelt Plesman een idealistisch plan om de vrede te bewaren. Maar hij heeft Fokker nodig om dit plan aan de man te brengen. Te zien op NPO 1.
6
december
2020
(21:20)

Draadstaal

Satirisch sketchprogramma waarin Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven in de huid kruipen van onbekende Nederlanders. Ze geven een stem aan de Nederlanders die zich met een welhaast bovenmenselijke inspanning door de covid- en andere crises heen slaan. Met elke week een first date, Fred en Ria, de grote actualiteit en allerhande tragikomisch klein leed. Te zien op NPO 3.
6
december
2020
(00:00)

The Split

Christie is gekwetst en woedend nu hij van Hannahs abortus weet en dreigt Nathan alles te vertellen. Die vermoedt zelf al iets, en die vermoedens worden al snel bevestigd. Hannah ziet alles om zich heen instorten. Met Nina gaat het niet veel beter, want ze merkt dat ze ondanks haar zwangerschap niet kan stoppen met drinken. Ruth krijgt een onderscheiding, maar heeft zo haar eigen ideeën over haar pensioen. Te zien op NPO 1.
5
december
2020
(21:40)

Kamp van Koningsbrugge

In Kamp Van Koningsbrugge, staat van Jeroen van Koningsbrugge voor een enorme uitdaging…. Zoek 15 gewone burgers die denken dat ze mentaal en fysiek sterk genoeg zijn, om een van de zwaarste opleidingen van Nederland aan te kunnen: De opleiding van de Special Forces. Van Koningsbrugge levert zijn mensen af aan een team van zeer ervaren specialisten, die de rekruten onder handen gaat nemen. Een uniek experiment waarin het uiterste gevraagd wordt… en van Koningsbrugge is daar om zijn mannen en vrouwen een hart onder de riem te steken… Te zien op NPO 1.
5
december
2020
(18:20)

Lang Leve de Muziek Show

In deze tweede halve finale strijden weer twee klassen tegen elkaar. En alles draait om muziekkennis, maar ook om behendigheid en snelheid wanneer de kinderen de Gierende Gitaar beklimmen. De leerkrachten gooien al hun muzikaliteit in de strijd en betreden het gevreesde podium. Welke klas gaat door naar de grote finale en is nog steeds in de race om De Muzikaalste Klas van Nederland te worden? De co-host van deze aflevering is Donnie. Te zien op NPO Zapp.
4
december
2020
(20:30)

Ik vertrek

Jean Paul (51) en Rosalie (33) Mensing zijn gek op Italië. Ze eten het liefst elke dag pizza of pasta, elk jaar is het land hun vaste vakantiebestemming; ze zijn dol op de Italiaanse atmosfeer en mentaliteit. De blijdschap is dan ook groot als ze samen met hun kinderen Aras (8) en Isabella (2) naar Umbrië vertrekken. Hier hebben ze een vervallen pand met een flink stuk grond gekocht. In drie maanden willen ze vier appartementen opknappen en een glamping bouwen. Nog geen half uur na de sleuteloverdracht lopen ze al tegen de nodige gebreken aan: de gas- en elektriciteitsinstallaties zijn niet goed, het dak lekt en de pomp van het zwembad is kapot. Het kost tienduizenden euro’s om dit te repareren en dat geld hebben ze niet. Gelukkig zijn ze reuze flexibel, voor geen gat te vangen en optimistisch! Te zien op NPO 1.
2
december
2020
(21:30)

Dokters van morgen

Antoinette spreekt in de tweede aflevering Elbrich, die op haar negende vanwege kanker moest starten met chemotherapie en preventief een eierstok liet invriezen. Nu, bijna vijftien jaar later, volgt Dokters van Morgen het hele proces van het ontdooien en het terugplaatsen van haar eierstok. Is het mogelijk voor Elbrich om toch zwanger te worden? Daarnaast is er aandacht voor - ja, hij bestaat eindelijk - een anticonceptiemiddel voor mannen. Een gel, ontwikkeld in Engeland, die door het smeren op de bovenarm van de man een zwangerschap bij een vrouw kan voorkomen. Antoinette gaat de straat op met de vraag: is de Nederlandse man bereid deze gel te gebruiken? En, vertrouwen de vrouwen de smeer-bereidheid van de mannen? Te zien op NPO 1.
2
december
2020
(20:30)

Tussen Kunst en Kitsch

Deze uitzending van Tussen Kunst en Kitsch wordt er vanuit het diverse musea getaxeerd. Expert Jaap Polak taxeert een Ghandara reliëf.
Op dit reliëf is koningin Maya te zien en links daarvan het prinsje als kind. Zij werd zwanger tijdens een droom over een olifant. Na tien maanden zwangerschap was ze onderweg naar haar vader om daar het kind te krijgen. Onderweg in het Lumbini park stond zij tegen een boom en daar werd haar kind geboren: het kind kwam uit haar zij. Het reliëf is gemaakt van grijze leisteen, schist genoemd. Het is in Pakistan gemaakt rond de 2e-3e eeuw na Christus. Verder taxeert Marcel Brouwer een spiegel. Deze spiegel is gemaakt door Jan Toorop. Er is een spiegel bekend van Toorop uit 1898 die Le Pêcheur (De visser) heet en daar is precies dezelfde afbeelding op te zien als deze spiegel maar dan omgedraaid. Hij heeft toen een serie gemaakt van zes verschillende spiegels waarvan deze een onderdeel is. Je ziet bij deze afbeelding dat hij in Domburg en Katwijk heeft gewoond, de visser met de zee op de achtergrond. Dit is wel de meeste eenvoudige uit de serie, de andere ontwerpen zijn veel sierlijker. Te zien op NPO 1.
29
november
2020
(21:20)

Vliegende Hollanders

Als in een week tijd drie toestellen van KLM crashen, geven Plesman en Fokker daar elkaar de schuld van. Ze maken ruzie via de pers, en Fokker probeert Plesman via de publieke opinie te overtuigen weer nieuwe burgertoestellen bij hem te bestellen. De relatie tussen de mannen bereikt een dieptepunt, als Plesman een zware klap in zijn privéleven te verwerken krijgt. Te zien op NPO 1.
29
november
2020
(17:00)

Eurovisie Junior Songfestival

De meidengroep Unity vertegenwoordigt Nederland tijdens de internationale finale. Jayda, Maud, Naomi en Demi zingen hun nummer ‘Best friends’ voor miljoenen mensen in Europa. De vakjury en de kijkers thuis bepalen uiteindelijk wie de winnaar wordt. De internationale finale wordt live uitgezonden en Jan Smit verzorgt het commentaar. Te zien op NPO Zapp.
29
november
2020
(00:10)

The Split

Nina is maar net weggekomen zonder aanklacht voor winkeldiefstal en twijfelt nu enorm of ze wel een abortus wil. Rose is ervan overtuigd geraakt dat ze een andere vader heeft dan Hannah en Nina en wil dat aantonen met een DNA-test. Nathan geeft een verrassingsfeest voor hun twintigste trouwdag, maar het wordt een onthutsende avond waarop meer dan één geheim wordt onthuld, en dat zou wel eens verstrekkende gevolgen kunnen hebben. Te zien op NPO 1.
28
november
2020
(20:30)

Kamp van Koningsbrugge

In Kamp Van Koningsbrugge, staat van Jeroen van Koningsbrugge voor een enorme uitdaging…. Zoek 15 gewone burgers die denken dat ze mentaal en fysiek sterk genoeg zijn, om een van de zwaarste opleidingen van Nederland aan te kunnen: De opleiding van de Special Forces. Van Koningsbrugge levert zijn mensen af aan een team van zeer ervaren specialisten, die de rekruten onder handen gaat nemen. Een uniek experiment waarin het uiterste gevraagd wordt… en van Koningsbrugge is daar om zijn mannen en vrouwen een hart onder de riem te steken… Te zien op NPO 1.
28
november
2020
(18:25)

Lang Leve de Muziek Show

De spanning is om te snijden, wanneer twee klassen tegen elkaar strijden in de halve finale. Buddy Vedder leidt de aflevering vol muziekspellen. In deze show draait het om kennis, maar ook om behendigheid en snelheid wanneer de kinderen de Gierende Gitaar beklimmen. Ook de leerkrachten gooien al hun muzikaliteit in de strijd en betreden het gevreesde podium om zo een plek in de grote finale te bemachtigen. De co-host van deze aflevering is Emma Heesters. Te zien op NPO Zapp.
28
november
2020
(17:00)

Eurovisie Junior Songfestival Update

In deze aflevering wordt de meidengroep Unity, winnaar van het Junior Songfestival 2020, gevolgd tijdens hun voorbereiding op de internationale finale. Zo krijgen Jayda, Maud, Naomi en Demi een workshop van hitzanger Rolf Sanchez en wordt duidelijk wat voor outfit de meiden gaan dragen tijdens hun optreden voor miljoenen mensen in Europa. Te zien op NPO Zapp.
27
november
2020
(22:40)

Commando's - de film

Zes Nederlandse commando’s, onder leiding van John de Koning en gestationeerd in Mali, worden onder Amerikaans bevel uitgezonden naar Nigeria om de zoon van een rijke Nigeriaanse oliefamilie te bevrijden uit de handen van Boko Haram rebellen. Als het team erachter komt dat de man geen gijzeling is, maar juist samenwerkt met de terroristen loopt de missie compleet uit de hand. Is John in staat om zijn team bij elkaar te houden en de missie te volbrengen? Te zien op NPO 3.
27
november
2020
(20:35)

Ik vertrek

Richard (43) en Aadje (45) zijn naar eigen zeggen het leukste homostel van Nederland. Samen met hun pitbull Joey en buldog Charles wonen ze in Naaldwijk. Maar niet voor lang meer; ze verruilen hun arbeiderswoning van 100 m2 voor een riante villa van 1000m2 in de Spaanse badplaats Calpe. Hier willen ze een Bed & Breakfast geheel in de stijl van Versailles starten. Ondanks dat Aadje er niet van houdt om vies te worden, leven de mannen de eerste weken tussen het bouwstof. Alle muren moeten worden gestuukt en geverfd, de keuken is toe aan vervanging en de garage wordt omgetoverd tot studio. Nog voordat hun Spanje-avontuur kan beginnen, krijgen ze bericht wat alles op zijn kop zet en staat hun emigratie op losse schroeven… Te zien op NPO 1.
25
november
2020
(21:30)

Dokters van morgen

De eerste aflevering van het nieuwe seizoen Dokters van Morgen staat in het teken van bloeddruk. Naast de inspirerende kruistocht van dokter Brouwers en het verbluffende verhaal van Durk en Janny, volgt Antoinette ook de zwangere Anneloes. Als gevolg van een torenhoge bloeddruk kreeg zij tijdens haar eerste zwangerschaps ernstige complicaties. Ze beviel noodgedwongen met 28 weken van haar zoontje. Nu ze zwanger is van haar tweede wordt ze nauwgezet gevolgd door het MUMC in Maastricht om herhaling te voorkomen. Verder zien we een nieuwe behandelmethode na een hartinfarct. Normaal verblijf je een aantal dagen in het ziekenhuis, maar met 'The Box' kun je direct naar huis en volgt de cardioloog je op afstand. Te zien op NPO 1.
25
november
2020
(20:30)

Tussen Kunst en Kitsch

Deze uitzending van Tussen Kunst en Kitsch wordt er vanuit het Dordrechts Museum getaxeerd. Expert Paul van Rosmalen taxeert een Chinese schildering waarop twee gibbon apen spelen met een tak. Toen expert Paul van Rosmalen deze aapjes zag, ging er een belletje rinkelen. Deze staartloze gibbons zijn namelijk het trademark van de Chinese schilder Chen Wen Hsi. Hij is in de burgeroorlog van 1948/1949 China ontvlucht en in Singapore gaan wonen. Daar is hij een nationale ‘held’ geworden, met inmiddels ook een eigen museum. Verder taxeert Kitty Laméris een micro mozaïek. Ze vertelt dat grote glas mozaïeken in Rome voor het eerst op grote schaal werden gemaakt toen de fresco’s in de Sint Pieterskerk in Rome steeds weer aangetast werden door vocht. Men besloot om alle schilderingen te vervangen door mozaïeken gemaakt van glas. Monniken voerden het uit. Ze deden wel acht jaar over 1 ‘schildering’. Het was met recht monnikenwerk! Te zien op NPO 1.
22
november
2020
(21:20)

Vliegende Hollanders

Plesman schrijft zich met zijn eerste Amerikaanse toestel, DC-2 'de Uiver', in voor een luchtrace naar Australië. Hiermee wil hij bewijzen dat deze metalen toestellen beter zijn dan de kisten van Fokker. Heel Nederland leeft mee met de spannende tocht. Als Plesman ontdekt dat Fokker de verkooprechten van de DC-2 heeft bedongen, wordt de race nog veel spannender. Te zien op NPO 1.
18
november
2020
(20:30)

Tussen Kunst en Kitsch

Deze uitzending van Tussen Kunst en Kitsch wordt er vanuit het Spoorwegmuseum in Utrecht getaxeerd. Expert Wim Bouwman taxeert een bodhisattva beeld. Hij vertelt dat dit beeld, een voorstelling van guanyin, gemaakt is in de 15e of 16e eeuw in China. Het is een bodhisattva en is één van de drie heiligen van het Westers Paradijs. Een plek waar je hoopt te komen als je overlijdt, een plaats waar alleen maar vreugde en plezier is en waar je de oceaan van verdriet en ellende bent ontstegen. In de Westerse cultuur kun je het beeld vergelijken met Maria. Verder taxeert Marcel Brouwer een affiche. Het is een aankondiging voor een optreden van danseres Gertrud Leistikow met daarop een harmonica en draaiorgel. Verder taxeert Willem Jan Hoogsteder een familieportret van ouders met vier kinderen in een geïdealiseerd park. De schilder heeft kwalitatief heel goed werk geleverd en ook complementaire kleuren als geel/blauw en rood/groen naast elkaar gezet voor versterkend effect. De gezichtsuitdrukkingen zijn ook tot in detail weergegeven, het idyllische tafereel is duidelijk gemaakt door een bekende portretschilder. Willem Jan Hoogsteder is ervan overtuigd dat het is geschilderd door de beroemde Adriaan de Lelie. Hoewel hij in Amsterdam woonde en werkte, was hij ook bekend bij welgestelde kunstliefhebbers in Rotterdam. Hij zou dit doek dus zeker gemaakt kunnen hebben! Te zien op NPO 1.
17
november
2020
(20:30)

Volle Zalen

Schrijver en cabaretier Hans Dorrestijn werd dit jaar tachtig. Met z’n voorstelling Het houdt een keer op, ‘een mix van kleine en grote rampspoed’ hoopt hij binnenkort in het theater te staan, ‘ook al is dat voor een paar man vanwege corona.’ Cornald Maas luistert bij Dorrestijn thuis naar liedjes uit zijn nieuwe show, zoals een nummer over Thomas Acda op wiens succes Dorrestijn heimelijk jaloers is. Somberman Dorrestijn blijkt heden ten dage opmerkelijk vrolijk, ‘ook al ontvallen je op deze leeftijd steeds meer dierbaren’. De cabaretier blikt enigszins schuldbewust terug op de tijd dat hij een-  veelal afwezige -  vader was, ‘omdat ik de scheiding niet kon verwerken’. Als grootvader is hij verzot op zijn kleinkinderen - hij haalt ze uit bed, speelt met ze, haalt gekkigheid uit - niks is hem te dol. ‘Ik denk dat hij de tijd wil  inhalen die hij met ons heeft gemist,’’ zegt zijn dochter tegen Volle Zalen. Te zien op NPO 2.
15
november
2020
(21:45)

Vliegende Hollanders

Fokker is na zijn mislukte Amerikaanse avontuur weer terug in Nederland en werkt aan een biografie over zichzelf. Intussen dreigt Plesman het lucratieve postvervoer te verliezen aan een concurrent, en wordt hij gedwongen de verouderde Fokker 'Pelikaan' te gebruiken voor een gevaarlijke vlucht naar Nederlands-Indië. Te zien op NPO 1.
11
november
2020
(20:30)

Tussen Kunst en Kitsch

Deze uitzending van Tussen Kunst en Kitsch wordt er vanuit het Spoorwegmuseum in Utrecht getaxeerd. Expert Wim Bouwman taxeert een bodhisattva beeld. Hij vertelt dat dit beeld, een voorstelling van guanyin, gemaakt is in de 15e of 16e eeuw in China. Het is een bodhisattva en is één van de drie heiligen van het Westers Paradijs. Een plek waar je hoopt te komen als je overlijdt, een plaats waar alleen maar vreugde en plezier is en waar je de oceaan van verdriet en ellende bent ontstegen. In de Westerse cultuur kun je het beeld vergelijken met Maria. Verder taxeert Marcel Brouwer een affiche. Het is een aankondiging voor een optreden van danseres Gertrud Leistikow met daarop een harmonica en draaiorgel. Verder taxeert Willem Jan Hoogsteder een familieportret van ouders met vier kinderen in een geïdealiseerd park. De schilder heeft kwalitatief heel goed werk geleverd en ook complementaire kleuren als geel/blauw en rood/groen naast elkaar gezet voor versterkend effect. De gezichtsuitdrukkingen zijn ook tot in detail weergegeven, het idyllische tafereel is duidelijk gemaakt door een bekende portretschilder. Willem Jan Hoogsteder is ervan overtuigd dat het is geschilderd door de beroemde Adriaan de Lelie. Hoewel hij in Amsterdam woonde en werkte, was hij ook bekend bij welgestelde kunstliefhebbers in Rotterdam. Hij zou dit doek dus zeker gemaakt kunnen hebben! Te zien op NPO 1.
10
november
2020
(20:30)

Volle Zalen

Actrice en zangdiva Jenny Arean(77) had al ‘stilzwijgend’ afscheid genomen van ‘het vak’ toen cabaretière Brigitte Kaandorp haar belde met de woorden ‘we gaan samen iets maken, want die strot van jou willen de mensen horen.’ Een unieke samenwerking tussen de twee vrouwen leek aanstaande, maar door corona is de voorstelling voorlopig van de baan.
Cornald Maas zoekt Arean thuis op waar ze de planten verzorgt en bezorgd het corona nieuws volgt, ‘want ik ben natuurlijk ook niet meer de jongste’. Aan de orde komen haar samenwerking met acteur Ton Kas bij ‘t Schaep, de invloed van Ischa Meijer- haar ex-partner - op haar en de ‘leegte die je voelt als je niet of nog maar hoogstzelden op het podium staat’. De momenten samen met dochter en kleindochter zijn dan ook meer dan welkom. Te zien op NPO 2.
8
november
2020
(21:25)

Vliegende Hollanders

Door de beurscrash moet Albert Plesman nog harder werken om KLM boven water te houden, ten koste van zijn gezinsleven. Zijn vrouw Suze Plesman mist haar vertrouwde rol als klankbord, en ze heroverweegt haar positie als 'vrouw van'. In Amerika heeft Fokker zijn eigen problemen als gevolg van de crisis, waar ook zíjn vrouw Violet Austman hevig onder leidt. Te zien op NPO 1.
4
november
2020
(23:00)

Groot dromen. Olivier naar Hollywood.

Olivier Richters is met zijn 2 meter 18 en brede torso ongetwijfeld de meeste imposante man van Nederland. Als puber had hij meer last van zijn lange lijf dan profijt en voelde hij zich onzeker. Tot hij fanatiek ging trainen in de sportschool. Nu is het gigantische lichaam juist zijn visitekaartje en droomt hij van een grote carrière als acteur in Hollywood. Voor deze missie zetten hij en zijn familie alles op alles. Deze documentaire is gemaakt in samenwerking met NH Media. Een jaar lang heeft documentairemaker Joost Lammers Olivier Richters op de voet gevolgd. Te zien op NPO 3.
3
november
2020
(20:30)

Volle Zalen

Hans Kesting (59) had de primeur: na de versoepeling van de corona-maatregelen beleefde hij als eerste acteur een première met de solovoorstelling Wie heeft mijn vader vermoord. Weliswaar voor slechts dertig bezoekers, maar  ‘dolgelukkig’ weer te kunnen spelen, al was het een ‘vervreemdende ervaring’. Kesting bezoekt samen met presentator Maas de toneelschool in Maastricht waar hij zijn opleiding genoot en de wijk in Rotterdam waar hij een deel van zijn jeugd doorbracht. Geëmotioneerd vertelt hij over de band met zijn ouders en over zijn homoseksualiteit die hij lang verborgen hield. Hans Kesting is een van onze grootste acteurs die ook internationaal successen boekte aan de hand van de regisseur Ivo van Hove. Hoe is zijn band met Van Hove en wat merkt hij- binnenkort wordt hij zestig-  van het klimmen der jaren? Te zien op NPO 2.
1
november
2020
(21:25)

Vliegende Hollanders

De verliezen van KLM zijn tot recordhoogte gestegen en voor Plesman dreigt ontslag. Met Fokker gaat het juist uitstekend, hij doet in Amerika mee aan de Ford Air Reliability Tour en ontmoet er ook een nieuwe liefde. Dan ontdekt hij dat Plesman hem in Nederland op slinkse wijze probeert te lozen door met een concurrent in zee te gaan. Te zien op NPO 1.
1
november
2020
(00:00)

Commando's

John en Aza komen aan bij het huis van Berend, waar Berend helemaal door het lint gaat. Hij heeft Isabella vastgebonden en richt zijn wapen op hen. Berend claimt dat het allemaal Johns schuld is. Als John andere keuzes had gemaakt tijdens hun missie, waren ze nu niet allemaal zo compleet naar de klote. Het arrestatieteam arriveert, samen met Kramer. Kramer probeert op Berend in te praten, maar Berend is te ver heen. Tijdens een barbecue, maanden later, lijkt alles oké te zijn. John is hersteld, Marte en Sophie zijn weer thuis. Totdat Isabella John belt. Ze heeft ontdekt wie achter de geheime missie zat en wie ervan profiteerde. Als John dat hoort, knapt er iets in hem. Te zien op NPO 3.
31
oktober
2020
(18:25)

Lang Leve de Muziek Show

Drie klassen strijden tegen elkaar om een plekje in de halve finale. Ze raden hits in een ander jasje en laten hun beste dansmoves zien in Dance Battle. Dilsah gaat met haar ukelele op bezoek bij Koningin Máxima. De leerkrachten beantwoorden muzikale vragen in een hilarisch parcours. Welke klas heeft de meeste kennis, de beste moves en plaatst zich als eerste voor de halve finale? Te zien op NPO Zapp.
29
oktober
2020
(20:30)

Beste Zangers

In deze alweer laatste aflevering van dit seizoen Beste Zangers de inmiddels bekende duetten aflevering. Elke zanger mag een duet naar keuze zingen met iemand van de bank. Te zien op NPO 1.
28
oktober
2020
(00:00)

Tussen Kunst en Kitsch

Deze uitzending van Tussen Kunst en Kitsch wordt er vanuit diverse musea getaxeerd. Vanuit het Jan van der Togt Museum in Amstelveen taxeert Rob Driessen een paneel gemaakt door Hildo Krop. Zijn stijl was heel symbolistisch en dromerig. Hij had het ideaal van de vrije geest en de vrije natuur, zette de natuurmens tegenover de stadsmens. Dit paneel is onderdeel van een reeks die hij maakte voor Steltman juweliers in Den Haag. Het werd gebruikt als een mooie afscheiding tussen de etalage en het interieur. Willem Jan Hoogsteder taxeert vanuit Singer Laren een schilderij van een winterlandschap. Het is een mooi voorbeeld van de tijd na Napoleon, toen iedereen trots was op het eigen land en dit soort wintertaferelen in trek waren. Nog steeds zijn winterlandschappen zeer geliefd en dit doek is, op een slecht gerestaureerde scheur na, in uitmuntende staat. Emiel Aardewerk taxeert een zilveren schaalvliegtuig vanuit Militair Museum Soest. Dit zilveren schaalmodel van een Fokker F7 komt uit de erfenis van de overgrootvader van meneer. Die was co-piloot op de eerste vlucht van Nederland naar Indië in 1924, die in zo’n Fokker F7 werd uitgevoerd. Het vliegtuig is gemaakt door Van Kempen, die als niche in hun producten ook koninklijke geschenken maakte die het Nederlandse Koningshuis dan kado kon geven aan hun relaties. Te zien op NPO 1.
27
oktober
2020
(20:30)

Volle Zalen

Actrice Olga Zuiderhoek (73), bekend van rollen in o.a. Penoza en Het Dagboek van Hendrik Groen kreeg dit voorjaar corona. Ze was een tijdje ‘doodziek’ en ‘helemaal alleen’ en was bang het niet te overleven. Ze heeft de draad weer voorzichtig opgepakt en werkt aan een zelf geschreven solovoorstelling die ze door haar ervaring met het virus grondig heeft aangepast. De voorstelling is inmiddels uitgesteld omdat ze last heeft van de nasleep van de ziekte. De gelauwerde actrice wil dolgraag weer spelen, ‘als het moet vanwege de zaal drie keer op een avond’. Presentator Cornald Maas volgt Zuiderhoek thuis in Amsterdam en in de hoofdstedelijke bibliotheek werkend haar voorstelling. Ook brengen ze samen een bezoek aan het graf van wijlen haar man, de componist en musicus Willem Breuker. Te zien op NPO 2.
25
oktober
2020
(21:20)

Vliegende Hollanders

KLM kampt met opstartproblemen, het bedrijf draait grote verliezen en Plesman maakt veel ruzie met zijn Raad van Bestuur over de te volgen koers. Fokker worstelt intussen met een enorme belastingschuld en overtuigt Plesman om nieuwe toestellen bij hem te bestellen. Ze lijken aan dezelfde kant te staan, maar kan Plesman de gehaaide Fokker wel vertrouwen? Te zien op NPO 1.
25
oktober
2020
(20:20)

Commando's

John, Marte en Sophie moeten op de legerbasis verblijven voor hun eigen veiligheid. Ook al zou John daar eigenlijk moeten blijven vanwege Sophie, vertrekt hij om Aza te zoeken. Als John Aza niet kan vinden, zoekt hij Aza’s broertje Ibri op, die hem vertelt dat Aza nu met wat kleine criminelen is om dingen op te lossen. John helpt Aza uit een lastige situatie tijdens een groot gevecht, en realiseert zich dat Aza niet degene kan zijn die de bom heeft geplant. Isabella bestudeert het bewijs en de tapes van de interviews over de moord op Simon. Ze ontdekt dat het alibi van een van de commando’s niet klopt en gaat met hem praten. Te zien op NPO 3.
24
oktober
2020
(23:30)

Close Up: Het New Mexico van Georgia O'Keeffe

Georgia O'Keeffe was een van de belangrijkste Amerikaanse kunstenaars van de Verenigde Staten toen ze in de jaren '40 besloot om naar New Mexico te verhuizen. Het betekende een revolutie voor de kunst die O'Keeffe maakte. Het oogverblindende woestijnlandschap en de door bergen omringde, afgelegen ranch waar ze woonde, inspireerden haar tot nieuwe technieken en een nieuw kleurenpalet. Te zien op NPO 2.
22
oktober
2020
(20:30)

Beste Zangers

In het 13e seizoen van Beste Zangers zingen Miss Montreal, Wulf, Tabitha, Stef Bos, Milow, Diggy Dex en Suzan en Freek de sterren van de hemel. Onder leiding van gastheren Nick en Simon gaan zij de uitdaging aan om elkaars nummer te coveren. Op het zonnige eiland Ibiza leren de zangers elkaar op een andere manier kennen en verdiepen ze zich in elkaars repertoire. Artiesten die elkaar nauwelijks of nog niet kennen en op het Spaanse eiland een unieke vriendschapsband opbouwen; dat is de magie van Beste Zangers. Deze aflevering wordt Wulf in de spotlights gezet. Te zien op NPO 1.
21
oktober
2020
(20:30)

Tussen Kunst en Kitsch

Deze uitzending van Tussen Kunst en Kitsch wordt er vanuit Museum De Pont in Tilburg getaxeerd. Emiel Aardewerk taxeert een bodebus. Deze bodebus was eigenlijk een attribuut van postbezorgers uit de achttiende eeuw. De bode was in dienst van een stad of belangrijk persoon en bezorgde belangrijke post door het hele land. Op vertoon van zo’n bodebus, die hij bij zich droeg, kon hij gratis reizen met postkoetsen of trekschuiten. De term ‘bodebus’ is een samenstelling van het woord ‘bode’, diender, en ‘bus’, de koker waar de brieven voor vervoer in gedaan werden. Het werd aan een lint schuin om het lichaam gedragen door de bode. Verder taxeert Tom Angevaren een juwelenkistje. De prachtig gegraveerde parelmoeren medaillons duiden op een navolger van Cornelis Bellekin, de beste Nederlandse parelmoersnijder uit de zeventiende eeuw. Het kan misschien een huwelijkskistje zijn. Op de verschillende mythologische voorstellingen zien we onder andere het verhaal van Orfeus en de dieren, Mars en Venus die in bed worden betrapt, en Apollo die Marsyas vilt. Expert Jaap Polak taxeert een signaalhoorn. Hij vertelt dat dit een signaalhoorn of roephoorn is, toebehorend aan het opperhoofd van de stam. Het is gemaakt van olifantstand en werd gebruikt om signalen mee te geven, bijvoorbeeld bij de start van de jacht of gevecht. Te zien op NPO 1.
20
oktober
2020
(20:30)

Volle Zalen

Cabaretier en liedjesschrijver Jeroen van Merwijk (65) kreeg eerder dit jaar te horen dat hij ongeneeslijk ziek is. Nu, midden in coronatijd, maakt hij de balans op van zijn kunstenaarschap. Wat heeft hij tot stand gebracht? Plannen heeft Van Merwijk nog volop in de tijd die hem nog rest. Een nieuwe cabaretvoorstelling zit er misschien nog in en de ervaringen met zijn ziekte schrijft hij op in het boekje ‘Kanker voor beginners’. Volle Zalen volgt Van Merwijk o.a. tijdens zijn bezoeken aan het Antoni van Leeuwenhoek, het Nederlands Kanker Instituut in Amsterdam. Presentator Cornald Maas zoekt hem ook op in zijn huis in Frankrijk, waar hij in zijn atelier op professionele wijze bezig is met schilderen. Te zien op NPO 2.
19
oktober
2020
(21:25)

De wereld van morgen

Hoe ziet de wereld er over 10, 20 of zelfs 50 jaar uit? Kijken in de toekomst is onmogelijk, maar in De Wereld van Morgen geven Splinter Chabot, Nick Schilder en Hans Dorrestijn een sneakpreview van wat ons te wachten staat én laten ze de innovaties zien die ons leven in de nabije toekomst voorgoed kunnen veranderen. De Wereld van Morgen wordt dit jaar tijdens de klimaatweek uitgezonden en daarom is er speciale aandacht voor vernieuwing op het gebied van duurzaamheid. Daarnaast wordt in dit AVROTROS-programma de winnaar van de prestigieuze Nederlandse Innovatieprijs bekendgemaakt. Te zien op NPO 1.
18
oktober
2020
(21:20)

Vliegende Hollanders

Anthony Fokker en Albert Plesman, twee luchtvaartpioniers die aan de wieg staan van de burgerluchtvaart begin 20e eeuw. Twee mannen met dezelfde bevlogenheid en passie voor het vliegen, maar die niet méér van elkaar kunnen verschillen. Plesman, oprichter van KLM, is van eenvoudige komaf, fysiek imposant, rechtdoorzee en een echte familieman die zijn leven lang getrouwd is met Suze. Fokker, beroemd piloot en vliegtuigbouwer, komt uit een rijke familie, is klein van postuur, een beruchte womanizer die het niet zo nauw neemt met de
regels en meerdere relaties ziet stuklopen. Toch kunnen ze niet om elkaar heen. Plesman heeft vliegtuigen nodig om de noodlijdende KLM te redden en Fokker heeft een grote klant nodig om zijn vliegtuigen aan te verkopen. Ondanks hun strijd, weten ze samen erin te slagen om Nederland tijdens het interbellum tot een belangrijke speler te maken op het wereldtoneel van de luchtvaart. Met de organisatie van de Eerste luchtvaarttentoonstelling Amsterdam (ELTA) wil Albert Plesman zijn droom verwezenlijken: de burgerluchtvaart introduceren in Nederland. Op de ELTA ontmoet Plesman de beroemde vliegtuigbouwer Anthony Fokker. De mannen blijken tegenpolen, maar moeten ondanks hun verschillen samen gaan werken. Te zien op NPO 1.
18
oktober
2020
(20:20)

Commando's

Isabella bezoekt John in het ziekenhuis, waar hij samen met Sophie en Marte is. Ze vertelt hem dat Kenneth is vermoord. Marte geeft John een alibi voor de moord. John ontvangt een anonieme video van iemand die een bom plaatst onder het ziekenhuisbed van de slapende Sophie. Sophie kan haar bed niet uit, anders zal de bom ontploffen, geactiveerd door haar gewicht. De explosievendienst komt aan bij het ziekenhuis. Eindelijk lukt het John om de bom te ontmantelen, met de hulp van Berend. Aza is uit het niets verdwenen. Het vermoeden dat Aza verantwoordelijk is voor de moorden op Kenneth en Simon wordt steeds groter. Bovendien was hij de explosieven-expert van het peloton. Te zien op NPO 3.
17
oktober
2020
(23:30)

Close Up: Architect Richard Leplastrier - Framing the view

De Australische architect Richard Leplastrier wordt wereldwijd geroemd om de kleine houten woonhuizen die hij ontwerpt. Hij ontwikkelde zijn voorkeur voor een pure en eenvoudige architectuur tijdens een lang verblijf als student in Japan. Dat de architect leeft volgens zijn ontwerpprincipes, bewijst de bijzonder originele, aan het water gelegen, houten 'kampeer-villa' waarin hij woont. Te zien op NPO 2.
16
oktober
2020
(20:30)

André Rieu op het Vrijthof 2019

In ‘André Rieu op het Vrijthof 2019’ worden de kijkers uitgenodigd om zich te laten meeslepen in de romantiek van de meest fantastische walsen, zoals An der schönen blauen Donau, melodieën uit de operettes Im Weißen Rössl en Die Czárdasfürstin, de Sportpalastwalzer, Strauss & Co en – natuurlijk – de beroemde Second Waltz, mooier dan ooit met 300 dansers die in schitterende kleding over het Vrijthof walsen. En ook klassiekers zoals het Italiaanse Volare en Funiculì Funiculà, het majestueuze Concierto de Aranjuez, Beethovens Ode an die Freude, en de emotionele lofzang van The Platin Tenors voor de Notre-Dame in Parijs met de prachtige aria Au fond du temple saint uit de opera De Parelvissers van Georges Bizet. Bewonder de fantastische stemmen van wereldberoemde sopranen met uitvoeringen van On My Own uit Les Misérables, Ebben Ne Andró Lontana uit de opera La Wally of Hallelujah van Leonard Cohen. Verlies jezelf in de romantiek van The Lonely Shepherd, geniet van de instrumentale ‘wedstrijd’ tussen orkestleden in het virtuoze nummer Circus Renz, dans mee op Tutti Frutti en Marina. Dit concert markeert ook André Rieus honderdste concert op het Vrijthof, met een zeer bijzondere en emotionele prijsuitreiking door de burgemeester van Maastricht voor André Rieu. Te zien op NPO 1.
15
oktober
2020
(20:30)

Beste Zangers

In het 13e seizoen van Beste Zangers zingen Miss Montreal, Wulf, Tabitha, Stef Bos, Milow, Diggy Dex en Suzan en Freek de sterren van de hemel. Onder leiding van gastheren Nick en Simon gaan zij de uitdaging aan om elkaars nummer te coveren. Op het zonnige eiland Ibiza leren de zangers elkaar op een andere manier kennen en verdiepen ze zich in elkaars repertoire. Artiesten die elkaar nauwelijks of nog niet kennen en op het Spaanse eiland een unieke vriendschapsband opbouwen; dat is de magie van Beste Zangers. Deze aflevering wordt Milow toegezongen door zijn collega-artiesten. Te zien op NPO 1.
14
oktober
2020
(20:30)

Tussen Kunst en Kitsch

Deze uitzending van Tussen Kunst en Kitsch wordt er vanuit Rijksmuseum Twenthe Enschede getaxeerd. Emiel Aardewerk taxeert een miniatuur zilveren kroonluchter. Miniatuur kroonluchters sierden de poppenhuizen van gegoede dames vanaf de 17de eeuw. Een model als deze hing in het groot in koper alleen in kerken. Vanaf de 2de helft van de 17de eeuw kwamen dergelijke lampen kleiner en in het zilver ook in de huishoudens voor. En vanaf dat moment ook in de poppenhuizen. Verder taxeert expert Marcel Brouwer een klok. Het is een prachtig exemplaar voor de Nederlandse Art Nouveau, “de Nieuwe Kunst”. Kenmerkend voor de Nederlandse versie is dat de constructie meedoet in de decoratie. De Beurs van Berlage in Amsterdam is een goed voorbeeld van de Nieuwe Kunst. Fred Kats taxeert een snuifdoos met uurwerk en muziek speelwerk. Dit gouden snuifdoosje was een echt prestige object, om mee te pronken. Men kon er verpulverde tabakpoeder in doen om te snuiven, maar tegelijkertijd kon men er ook de tijd op zien en een muziekje laten horen. Dit soort doosjes waren vaak diplomatieke geschenken - de ontvangers lieten het soms omsmelten om het in geld te kunnen omzetten! Te zien op NPO 1.
13
oktober
2020
(20:30)

Volle Zalen

2020 zou hét jaar worden van Danny Vera (43). De populaire Zeeuwse singer-songwriter stond na zijn megahit Roller Coaster op menig festival prominent geprogrammeerd, zoals op PinkPop. Corona besliste anders, maar Vera zit bepaald niet in zak en as, zo blijkt uit deze aflevering. In tegendeel; na jaren van zwoegen kwam de gedwongen rustperiode hem eigenlijk wel goed uit. Hij kon alles ‘een beetje loslaten’ en componeerde tijdens de ‘intelligente lockdown’ nieuwe liedjes die hij presentator Cornald Maas thuis in Zeeland voor het eerst laat horen. Intussen raakte zijn vrouw Escha tijdens de lockdown-periode zwanger van hun eerste kind. Vera blijkt behalve muziek nóg een fascinatie te hebben, namelijk alles wat te maken heeft met het heelal, de planeten en mogelijk buitenaards leven. Samen met Maas brengt hij een bezoek aan de Sterrenwacht. Te zien op NPO 2.
11
oktober
2020
(23:45)

Making of Vliegende Hollanders

Hoe maak je een historische serie over vliegtuigen, als veel van die vliegtuigen niet meer bestaan? En áls ze bestaan, niet meer kunnen vliegen? In the making of Vliegende Hollanders krijgt de kijker een uniek inkijkje in het maakproces van deze spectaculaire serie over de oprichting van KLM. Met o.a. regisseur Joram Lürsen en acteurs Daan Schuurmans en Fedja van Huêt. Te zien op NPO 1.
11
oktober
2020
(20:20)

Commando's

John vertelt Marte dat alles is opgelost en dat ze verder kunnen met hun leven. John stelt paardentherapie voor Sophie voor. Maar Sophie valt van haar paard en moet naar het ziekenhuis. Isabella’s onderzoek is in gevaar: de prioriteiten binnen Europol veranderen. Ze besluit alleen verder te gaan en probeert Berend aan het praten te krijgen. Maar Berend speelt het spelletje niet mee. Aza’s jongere broertje Ibri heeft zichzelf in de problemen gebracht met wat criminelen. Hij wordt ervan beschuldigd een auto te hebben gestolen op werk. Aza wil het oplossen. Kenneth voelt zich nog steeds geestelijk onrustig. Hij stemt in om Isabella te ontmoeten, om te bekennen. Wanneer Kenneth niet op komt dagen, besluit Isabella hem thuis op te zoeken. Te zien op NPO 3.
10
oktober
2020
(23:15)

Close Up: Het New York van kunstenaar Richard Estes

De verstilde New Yorkse straatgezichten van kunstenaar Richard Estes tonen een hyperrealistische werkelijkheid, met licht dat kristalhelder weerspiegelt in het glas van winkeletalages, cafés en kantoorgebouwen. Eind jaren '60 brak Richard Estes met de destijds dominante beweging van het abstract expressionisme in de schilderkunst en speelde hij een sleutelrol bij de herwaardering voor realistische kunst. Te zien op NPO 2.
7
oktober
2020
(20:30)

Tussen Kunst en Kitsch

Deze uitzending van Tussen Kunst en Kitsch wordt er vanuit Nationaal Militair Museum Soest getaxeerd. Expert Martijn Akkerman taxeert een broche van Bert Nienhuis. De broche is een typisch voorbeeld van de Hollandse Jugendstil. In deze Nieuwe Stijl vond je in Holland geen vloeiende lijnen zoals in de gelijktijdige Franse Art Nouveau, maar juist dit soort strakke lijnen. Er is een identiek exemplaar van deze broche in het Rijksmuseum in Amsterdam. Verder taxeert Willem de Winter een schilderij van ezels op het strand, gemaakt door  Isaac Israëls. Isaac Israëls was een wonderkind, hij schilderde al op zijn twaalfde prachtige werken, maar hij voelde een zware druk op zijn schouders vanwege zijn beroemde en door zijn tijdgenoten zeer geliefde vader Josef Israëls. Expert Tom Angevaren taxeert een kapiteinskist. Hij heeft wel vaker dergelijke kisten gezien, maar nog nooit bij Tussen Kunst en Kitsch. Het is een kapiteinskist uit de VOC tijd. De kist ging mee op het schip en werd in de kapiteinskamer vastgezet met pennen aan de zijkanten op het schip, opdat het met het de deinen van de zee niet heen en weer werd geslingerd. In deze kist zaten de belangrijke documenten zoals contracten en brieven, maar er was ook een geheim vakje voor bijvoorbeeld gouden munten van de kapitein. Te zien op NPO 1.
4
oktober
2020
(20:35)

Tussen Kunst en Kitsch

Deze uitzending van Tussen Kunst en Kitsch wordt er vanuit diverse musea getaxeerd. Vanuit het Belvedère Heerenveen taxeert Martijn Akkerman een broche. De platina broche met briljant geslepen diamanten, heeft de vorm van een klein nonchalant gevouwen vrouwen pochette, dat uit de borstzak van een jasje werd gedragen. Daar moest deze broche dan ook werkelijk gedragen worden. Het juweel is speciaal gemaakt passend bij de nieuwste kledingstijl eind jaren veertig, waarin de wijde rok met smalle taille en een klein getailleerd jasje populair waren, naar een beroemd ontwerp van Christian Dior. Men noemt zo een dergelijke broche een “draperie”. Willem de Winter taxeert vanuit Aviodrome Lelystad een jagers schilderij van Piet van der Hem. Er zit vaak humor in het werk van Piet van der Hem, dat zie je ook in dit schilderij. Het is bijna een spotprent, een karikatuur van de jacht. We zien een man met jachtgeweer, de welgestelde jager, vergezeld door de drijver met zijn jachthond. De blik van de drijver spreekt boekdelen….meneer heeft weer eens gemist met zijn schot! Vanuit Rijksmuseum Twenthe taxeert Bas Hesselink twee natuurboeken. De eigenaar is apotheker en komt uit een familie van apothekers. Zo lang hij zich kan herinneren is dit boek in de familie. Hij denkt dat dit boek misschien wel door zijn voorvaderen uit professioneel oogpunt gekocht is, maar hijzelf doet er niets meer mee. Te zien op NPO 1.
4
oktober
2020
(20:20)

Commando's

John maakt jacht op Kenneth, die hij ervan verdenkt de moordenaar van Simon te zijn. Kenneth vecht tegen zijn verslavingen en gaat in groepstherapie. Isabella probeert Kenneth te laten bekennen, en hem het hele verhaal te laten vertellen over wat er in Nigeria is gebeurd, door hem voor te houden dat het de enige manier voor hem is om ooit ‘clean’ te worden. Kenneth zegt tegen voormalig pelotonsleden Aza en Berend dat hij overweegt te praten. Het lukt Aza - die carrière probeert te maken in het leger - en Berend om hem op andere gedachten te brengen: voorlopig. Marte ontmoet John, maar doet dat alleen vanwege Sophie. Wanneer Sophie een van haar hysterische aanvallen heeft, is Marte de enige die haar kan kalmeren. Te zien op NPO 3.
1
oktober
2020
(20:30)

Beste Zangers

In het 13e seizoen van Beste Zangers zingen Miss Montreal, Wulf, Tabitha, Stef Bos, Milow, Diggy Dex en Suzan en Freek de sterren van de hemel. Onder leiding van gastheren Nick en Simon gaan zij de uitdaging aan om elkaars nummer te coveren. Op het zonnige eiland Ibiza leren de zangers elkaar op een andere manier kennen en verdiepen ze zich in elkaars repertoire. Artiesten die elkaar nauwelijks of nog niet kennen en op het Spaanse eiland een unieke vriendschapsband opbouwen; dat is de magie van Beste Zangers. Deze aflevering draait helemaal om Stef Bos. Te zien op NPO 1.
27
september
2020
(20:20)

Commando's

Kenneth, altijd de taaiste van de oude pelotonsleden, lijdt ook aan PTSS, maar houdt dit voor iedereen verborgen. Hij is seksverslaafd, drinkt te veel, en raakt uiteindelijk in een gewelddadige confrontatie verwikkeld met een pooier. John ontdekt dat de telescoop die hij had gevonden in het hol van de sluipschutter vanwaar Simon was neergeschoten, van Kenneth was. John deelt geen enkele emoties met zijn familie en wat er gebeurd is heeft een negatieve invloed op zijn dochter. Dus neemt Marte Sophie mee en verlaat hem. Isabella gaat verder met haar zoektocht naar de waarheid. Te zien op NPO 3.
26
september
2020
(19:25)

Junior Songfestival Nationale Finale 2020

Dit jaar vindt de finale van het Junior Songfestival plaatst in Rotterdam Ahoy. De finalisten die het grote podium in Ahoy mogen betreden zijn Robin, de girlband UNITY, het duo Janae en Jacky en de boyband T-Square. Allemaal proberen ze de vakjury, de kinderjury en de kijkers thuis ervan te overtuigen dat zij ons land moeten vertegenwoordigen tijdens de internationale finale. De kijkers thuis kunnen ook online hun stem uitbrengen op hun favoriet. De winnende act vertegenwoordigt Nederland tijdens de internationale finale in november in Polen. De presentatie is in handen van Romy Monteiro en Buddy Vedder. Te zien op NPO Zapp.
24
september
2020
(20:30)

Beste Zangers

In het 13e seizoen van Beste Zangers zingen Miss Montreal, Wulf, Tabitha, Stef Bos, Milow, Diggy Dex en Suzan en Freek de sterren van de hemel. Onder leiding van gastheren Nick en Simon gaan zij de uitdaging aan om elkaars nummer te coveren. Op het zonnige eiland Ibiza leren de zangers elkaar op een andere manier kennen en verdiepen ze zich in elkaars repertoire. Artiesten die elkaar nauwelijks of nog niet kennen en op het Spaanse eiland een unieke vriendschapsband opbouwen; dat is de magie van Beste Zangers. Deze aflevering zingen de artiesten Tabitha toe. Te zien op NPO 1.
22
september
2020
(20:25)

De 3 sterren camping

Even uit de haast, stress en onrust van deze tijd stappen en opladen. Dat is wat Kees Tol, Nick Schilder en Simon Keizer hun gasten tijdens het verblijf op De 3 sterren camping bieden. Gasten als Sanne Hans, Sander Lantinga, Bibian Mentel, rapper Donnie en André Hazes gaan in retraite om samen met hun gastheren te ontdekken hoe ze in het leven staan en leren nieuwe manieren om te ontspannen. Een korte break die gepaard gaat met persoonlijke gesprekken, maar vooral ook met muziek en veel lol. Voordat de gasten als herboren de camping verlaten, wordt de dag muzikaal met elkaar afgesloten. Te zien op NPO 3.
20
september
2020
(20:20)

Commando's

Zijn voormalige baas Cor Kramer nodigt John uit om terug te keren in militaire dienst, aangezien hij de beste positie heeft om de dodelijke intriges te ontrafelen. Hij begint zijn eerste werkdag terug bij het Korps Commandotroepen en raakt verder vervreemd van zijn vrouw Marte, die erop tegen is. Isabella verhoort de voormalig pelotonsleden stevig in een poging om tot de waarheid te komen. Als Mark - die lijdt aan zware PTSS – net voor zijn verhoor breekt, lukt het John om hem voor Isabella te verbergen. Te zien op NPO 3.
17
september
2020
(20:30)

Beste Zangers

In het 13e seizoen van Beste Zangers zingen Miss Montreal, Wulf, Tabitha, Stef Bos, Milow, Diggy Dex en Suzan en Freek de sterren van de hemel. Onder leiding van gastheren Nick en Simon gaan zij de uitdaging aan om elkaars nummer te coveren. Op het zonnige eiland Ibiza leren de zangers elkaar op een andere manier kennen en verdiepen ze zich in elkaars repertoire. Artiesten die elkaar nauwelijks of nog niet kennen en op het Spaanse eiland een unieke vriendschapsband opbouwen; dat is de magie van Beste Zangers. Deze aflevering staat Miss Montreal centraal. Te zien op NPO 1.
13
september
2020
(20:20)

Commando's

De spanning stijgt op de begrafenis van Simon. Obadiya wil een deal sluiten met John. Het is voor allebei beter als ze hun mond houden. Door samen te werken met de detectives die de dood van Simon onderzoeken, ontdekt Isabella dat zijn moordenaar waarschijnlijk een van de leden van het oude peloton is. Ze deelt deze informatie met John, in de hoop dat hij dan met haar samen wil werken. Ondertussen werken de voormalig commando’s opnieuw samen om Obadiya te ondervragen, met heftige consequenties. Te zien op NPO 3.
10
september
2020
(20:30)

Beste Zangers

In het 13e seizoen van Beste Zangers zingen Miss Montreal, Wulf, Tabitha, Stef Bos, Milow, Diggy Dex en Suzan en Freek de sterren van de hemel. Onder leiding van gastheren Nick en Simon gaan zij de uitdaging aan om elkaars nummer te coveren. Op het zonnige eiland Ibiza leren de zangers elkaar op een andere manier kennen en verdiepen ze zich in elkaars repertoire. Artiesten die elkaar nauwelijks of nog niet kennen en op het Spaanse eiland een unieke vriendschapsband opbouwen; dat is de magie van Beste Zangers. In deze tweede aflevering staat Diggy Dex centraal. Te zien op NPO 1.
9
september
2020
(21:05)

Het beste van... Dolly Dots

In ‘Het Beste van... Dolly Dots' bekijken bekende Nederlanders beeldmateriaal van deze damesgroep en bespreken het gevoel dat de Dolly Dots bij hen oproept. Te zien op NPO 3.
6
september
2020
(20:25)

Commando's

John is kapot van de dood van zijn beste vriend en is van plan om erachter te komen wat er daadwerkelijk is gebeurd. Hij wordt geschorst van zijn baan in de beveiliging. Isabella laat hem ophalen en ondervraagt hem. Hij praat niet, maar verwijt haar wel dat zij de oorzaak is van Simons dood. Terwijl het lijkt of alles hem tegenzit, moet John zijn verleden confronteren en praten met die ene persoon die misschien iets weet over zijn dood: Obadiya. De voormalig leden van Johns peloton verdenken Obadiya ervan achter de moord op Simon te zitten en willen hem wreken. Te zien op NPO 3.
5
september
2020
(21:40)

Dit was het nieuws

Harm Edens, Jan Jaap van der Wal en Peter Pannekoek leggen het nieuws van de afgelopen week onder de satirische loep. Te gast zijn Gijs Groenteman en rapper Dio. Te zien op NPO 1.
5
september
2020
(21:30)

MolTalk 20 jaar WIDM

In de live-nabeschouwing van Wie is de Mol? wordt er door presentatoren Rop Verheijen en Marlijn Weerdenburg flink gediscussieerd en gespeculeerd over de opdrachten, complotten en theorieën met verschillende oud-deelnemers. Ook worden de tweets en app-statistieken van de kijkers onder de loep genomen. Te zien op NPO 3.
5
september
2020
(20:30)

20 jaar Wie is de Mol?

In het extra jubileumseizoen van Wie is de Mol? krijgen tien oud-deelnemers een herkansing. Nog één keer! Een tweede kans! Spelen ze het spel dit keer anders? In het prachtige Italië, in Toscane, starten zij hun zoektocht naar de Mol. Hier ligt de oorsprong van de Renaissance, wat letterlijk ‘wedergeboorte’ betekent. De ideale regio voor 10 oud-deelnemers om opnieuw jacht te maken op de Mol. Te zien op NPO 1.
3
september
2020
(20:30)

Beste Zangers

In het 13e seizoen van Beste Zangers zingen Miss Montreal, Wulf, Tabitha, Stef Bos, Milow, Diggy Dex en Suzan en Freek de sterren van de hemel. Onder leiding van gastheren Nick en Simon gaan zij de uitdaging aan om elkaars nummer te coveren. Op het zonnige eiland Ibiza leren de zangers elkaar op een andere manier kennen en verdiepen ze zich in elkaars repertoire. Artiesten die elkaar nauwelijks of nog niet kennen en op het Spaanse eiland een unieke vriendschapsband opbouwen; dat is de magie van Beste Zangers. Het belooft weer een bijzondere reeks te worden met een unieke samenstelling van artiesten uit zeer uiteenlopende genres. Elke week staat één van de zeven artiesten centraal, de andere zingen hem of haar toe. In de eerste aflevering staan Suzan en Freek centraal. Te zien op NPO 1.
31
augustus
2020
(18:15)

Brugklas

De allereerste schooldag op de middelbare school is aangebroken. Liz baalt als de kinderachtige Sophie de enige is die ze kent en ze doet dan ook vreselijk haar best om haar uit de weg te gaan. Te zien op NPO Zapp.
30
augustus
2020
(20:25)

Musical Sing-a-Long 2020

Vanuit het intieme openluchttheater in Soest presenteren Romy Monteiro en Frits Sissing de vijftiende editie van de Musical Sing-a-Long. Dit jaarlijkse event is hét programma om kennis te maken met het nieuwe theaterseizoen; van kleine tot grote musicalvoorstellingen. Het belooft een unieke avond te worden, waar in een intieme setting de mooiste en leukste optredens van maar liefst negen nieuwe musicals de revue passeren. AVROTROS steunt hiermee de cultuursector en geeft musical-liefhebbend Nederland iets om naar uit te kijken. De line-up bestaat onder meer uit Anastasia, Belle en het Beest, Saturday Night Fever, Lazarus, Kruimeltje, Tina, Haal het Doek maar op, De Grote Drie en Soldaat van Oranje. De optredens worden bijgestaan door een live orkest, onder leiding van de vaste Musical Sing-a-Long dirigent Maurice Luttikhuizen. Het programma wordt een feest der herkenning waarin ook teruggeblikt wordt op de hoogtepunten van de afgelopen vijftien jaar. Te zien op NPO 1.
30
augustus
2020
(20:25)

Commando's

Wanneer John belangrijk bewijs ontdekt dat iemand een aanslag plant op een belangrijke politicus uit Nigeria, Obadiya Zuberi, verdenkt hij een van zijn voormalig commando broeders. Zijn beste vriend Simon is boos over het feit dat John hem de opdracht heeft gegeven om Obadiya te beschermen, terwijl ze allebei een duister verleden met hem hebben. Een geheime missie die vreselijk fout ging. Te zien op NPO 3.
30
augustus
2020
(17:10)

Joep van Lieshout

Joep van Lieshout, één van Nederlands meest toonaangevende kunstenaars, timmert al ruim drie decennia aan de weg. Zijn werk begeeft zich op de weg van beeldende kunst en design, de gebruiker mag zelf invullen hoe hij het ziet. Vandaag de dag breidt zijn kunst zich zelfs uit in de vastgoedontwikkeling. Plan is om zijn hoofdkwartier aan de Keileweg in Rotterdam tot een cultureel woon-werkcomplex uit te bouwen gezien vanuit het perspectief van de kunstenaar. Te zien op NPO 2.
29
augustus
2020
(09:00)

Mees Kees

Tom kijkt op tegen de sportdag omdat hij sporten moeilijk vindt. Als Mees Kees bedenkt dat denksport ook sport is, krijgt de dag een hele andere invulling. Bij ‘de leraren tegen de kinderen’ blijkt Meester Hank heel slecht in denksporten te zijn. Te zien op NPO Zapp.
24
augustus
2020
(20:25)

Verliefd op Cuba

Loes is na haar echtscheiding het vertrouwen in de liefde verloren. Wanneer haar dochter Maartje besluit te trouwen met een Cubaan vliegt ze direct naar het Caribische eiland om aan te tonen dat haar schoonzoon in spé enkel uit is op een verblijfsvergunning. Eenmaal geland op het betoverende eiland leert Loes meer over de liefde dan ze ooit had verwacht. Te zien op NPO 3.
22
augustus
2020
(23:15)

Close Up: Keith Haring - Street art boy

Keith Haring arriveerde in 1978 in New York City en bereikte in een paar jaar tijd de artistieke wereldtop. In New York liet Haring zich inspireren door fenomenen als graffiti en hiphop en verkende hij zijn homoseksuele identiteit. Zijn dynamische, speelse en grafisch aandoende werk werd wereldwijd omarmd door een breed publiek. Te zien op NPO 2.
22
augustus
2020
(21:20)

Prinsengrachtconcert

Janine Jansen is de hoofdgast op het Prinsengrachtconcert 2020. De Nederlandse topvioliste wordt vergezeld door muzikale vrienden van wereldklasse: cellist Mischa Maisky en pianist Denis Kozhukhin. Het belooft een uniek concert te worden. Voor het eerst treden de muzikanten niet op vanaf de pontons op de gracht, maar vanuit de of sprookjesachtige binnentuin van het Pulitzer Amsterdam aan de Prinsengracht. AVROTROS kiest voor deze aangepaste vorm om zo, ondanks de coronamaatregelen, de verbindende kracht en schoonheid van muziek een podium te geven. Hans van den Boom presenteert de tv-registratie en Ab Nieuwdorp de radio-uitzending. Te zien op NPO 2.
22
augustus
2020
(18:20)

Kinderprinsengrachtconcert

Het is inmiddels een gouden formule: jonge muzikale toptalenten die tijdens het Kinderprinsengrachtconcert optreden met populaire popartiesten. De combinatie van klassieke muziek en popmuziek is ieder jaar weer een garantie voor muzikaal spektakel. Dit jaar is het de beurt aan de slagwerker Rory Bleeker (13), cellist Fama Koning (15) en fluitist Christiaan Blom (11). Zij gaan een unieke samenwerking aan met respectievelijk rapper Diggy Dex, The Voice-winnares Sophia Kruithof en hitduo Emma Heesters en Rolf Sanchez. Buddy Vedder presenteert het muzikale feest vanuit de sprookjesachtige binnentuin van het Pulitzer Amsterdam aan de Prinsengracht. Te zien op NPO Zapp.
21
augustus
2020
(21:30)

Sterren Muziekfeest op het Plein 2020

In dit programma blikken Jan Smit en andere artiesten terug op 15 jaar Muziekfeest op het plein. Met veel muzikale archiefbeelden met onder anderen Gerard Joling, Frans Bauer, Nick & Simon maar ook met nieuwe opnames om de Nederlandstalige muziek toch een podium te bieden die ook nog eens corona-proof is. Zo treedt André Hazes op vanaf het dak van Beeld & Geluid in Hilversum, gaat Wolter Kroes het water op en zien we verder Tino Martin, Emma Heesters, Henk Dissel en Romy Monteiro. Te zien op NPO 1.
19
augustus
2020
(20:55)

Nederland staat op tegen kanker

In Nederland staat op tegen kanker komen onbekende en bekende Nederlanders in actie en delen ze hun persoonlijke ervaring met kanker. Daarnaast transformeren speciaal voor de grote liveshow twee bekende Nederlanders tot levende standbeelden van twee grootheden uit de geschiedenis van het Nederlands kankeronderzoek. Verder zijn er bijdragen van onder meer Louis van Gaal, Ivo Niehe, Hugo de Jonge, Floortje Dessing en Romy Monteiro. De liveshow wordt vanuit verschillende intieme locaties in Nederland uitgezonden en de presentatie is in handen van Frits Sissing. Te zien op NPO 1.
19
augustus
2020
(20:35)

André staat op

André van Duin presenteert het voorprogramma van Nederland staat op tegen kanker. Hij laat de mooiste momenten uit tien jaar Nederland staat op tegen kanker zien en koppelt verleden, heden en toekomst van de kankerbestrijding aan elkaar in een indrukwekkend verhaal. Te zien op NPO 1.
15
augustus
2020
(23:15)

Close Up: Ursula von Rydingsvard

De Amerikaans-Poolse Ursula von Rydingsvard is wereldwijd een van de weinige vrouwelijke beeldhouwsters die op monumentale schaal werkt. Haar grote houten sculpturen laten zien wat een enorme wilskracht en vechtlust ze heeft. Precies die eigenschappen had Ursula ook nodig om te overleven als oorlogskind. Te zien op NPO 2.
15
augustus
2020
(21:30)

Sterren Muziekfeest: Mega Piraten Festijn 2019

Registratie van de stadion editie van het grootste rondreizende meezingfeest van Nederlands, het Mega Piraten Festijn. Onder anderen Gerard Joling, Frans Bauer, Tino Martin, Jeroen van der Boom, Jannes en Snollebollekes zingen in de Gelredome in Arnhem hun grootste hits. Te zien op NPO 1.
12
augustus
2020
(21:40)

Foodtruck gezocht

In ‘Foodtruck gezocht’ gooien mensen het roer volledig om en starten een foodtruck. Sommigen zeggen hun baan op, anderen gaan voor het grote geld en weer anderen willen uit de WW of simpelweg iets nieuws in hun leven. Ze gaan op zoek naar een foodtruck en een goed concept om hun droom te verwezenlijken. Er staat veel op het spel, want ze moeten hun geld nu verdienen met de foodtruck. Dat gaat niet zonder slag of stoot. In deze aflevering volgen we Simone. Een alleenstaande moeder die naar eigen zeggen mislukt is in de liefde, maar toch een droom heeft om de liefde te verspreiden met haar foodtruck. Simone is in woord en daad extreem perfectionistisch met alle gevolgen van dien. Want alle wegen die naar haar eindpunt leiden, lijken toch ietwat chaotisch te verlopen. Lukt het Simone om de liefde te verspreiden met haar foodtruck? Te zien op NPO 1.
9
augustus
2020
(20:25)

Papadag

Thijs heeft de woning verlaten en Ronnie, die uit huis is geschopt slaapt bij Sadiq op de bank. Martijn, die nog steeds van Merle houdt, voelt zich verantwoordelijk voor de instabiele Dafne en haar tienerdochter Joy. Bouz moet bij de rechter verschijnen omdat Lisa een goede omgangsregeling voor Fader wil. Louis probeert zijn seksleven op te krikken door een potje seksdobbel te spelen met Alice. Sadiq deelt zijn geheim niet met de andere mannen en laat zich meetronen op een vrijgezellenparty. Thijs probeert ondertussen zijn verhouding met Terence af te kappen. Te zien op NPO 3.
8
augustus
2020
(23:15)

Close Up: Yohji Yamamoto: Rebel in black

Al veertig jaar lang weet modeontwerper Yohji Yamamoto aan de top van de modewereld te blijven, met zijn ontwerpen voor soepele, gedrapeerde, vaak zwarte kleding. Terwijl Yamamoto aan een nieuwe collectie werkt en nadenkt over zijn opvolging, ontdekken enthousiaste jonge modeliefhebbers zijn werk voor het eerst. Te zien op NPO 2.
5
augustus
2020
(21:30)

Foodtruck gezocht

In ‘Foodtruck gezocht’ gooien mensen het roer volledig om en starten een foodtruck. Sommigen zeggen hun baan op, anderen gaan voor het grote geld en weer anderen willen uit de WW of simpelweg iets nieuws in hun leven. Ze gaan op zoek naar een foodtruck en een goed concept om hun droom te verwezenlijken. Er staat veel op het spel, want ze moeten hun geld nu verdienen met de foodtruck. Dat gaat niet zonder slag of stoot. De grote droom van vader Patrick en zoon Siemen is om samen een foodtruck op te zetten. Het enige probleem is dat ze weinig ervaring hebben in koken en de mannen ook niet erg handig zijn in klussen om hun foodtruck naar wens te verbouwen. Kunnen de mannen zonder deze ervaring toch een succesvolle foodtruck runnen? Te zien op NPO 1.
5
augustus
2020
(20:20)

Het beste van... 50 jaar Toppop

In Het Beste van Toppop bekijken we de meest opvallende fragmenten uit het rijke Toppop-archief. Tal van BN'ers, zoals Karin Bloemen, Erik De Zwart, Alain Clark en Tineke de Nooij vertellen hun herinneringen en kiezen hun favoriete nummer. Natuurlijk zijn Ad Visser en Penny de Jager ook van de partij bij deze aaneenschakeling van gekke en vaak hilarische  nummers. De Jacksons, Iggy Pop en natuurlijk Jerney Kaagman zijn slechts voorbeelden van de vogelvlucht door de Toppop-geschiedenis. Te zien op NPO 3.
2
augustus
2020
(20:25)

Papadag

Dafne verrast Martijn met een zwangerschap, en daar is hij stiekem best een beetje trots op. Maar hoe vertelt hij het aan Merle? Bouz neemt Jelle mee als hij moet draaien en ziet in dat hij niet met Lisa moet vechten om Fader, maar komt zijn inkeer wel op tijd? Door bijklusactiviteiten krijgen Ronnie en Monique last bij de schuldsanering. De datum van hun huwelijk nadert en Thijs kan niet langer liegen en heeft Sadiq iets op te biechten… Te zien op NPO 3.
1
augustus
2020
(23:15)

Close Up: Mr. Jack & Mr. Nicholson

Acteur Jack Nicholson bleek met zijn intelligente en ironische uitstraling de ideale acteur voor de nieuwe maatschappijkritische films die opdoken in het Hollywood van de jaren 60. Rollen in Easy Rider, Chinatown en One Flew over the Cuckoo's Nest brachten Nicholson blijvende roem. Te zien op NPO 2.
1
augustus
2020
(22:35)

Pride Amsterdam 2020

Mensen die de afgelopen 25 jaar hebben deelgenomen aan een Canal Parade blikken samen met Rik van de Westelaken en Ellie Lust terug op die ervaring en vertellen hoe het in hun ogen nu gesteld is met de LHBTQI-acceptatie. Te zien op NPO 3.

 
29
juli
2020
(21:30)

Foodtruck gezocht

In ‘Foodtruck gezocht’ gooien mensen het roer volledig om en starten een foodtruck. Sommigen zeggen hun baan op, anderen gaan voor het grote geld en weer anderen willen uit de WW of simpelweg iets nieuws in hun leven. Ze gaan op zoek naar een foodtruck en een goed concept om hun droom te verwezenlijken. Er staat veel op het spel, want ze moeten hun geld nu verdienen met de foodtruck. Dat gaat niet zonder slag of stoot. In deze aflevering volgen we Simone. Een alleenstaande moeder die naar eigen zeggen mislukt is in de liefde, maar toch een droom heeft om de liefde te verspreiden met haar foodtruck. Simone is in woord en daad extreem perfectionistisch met alle gevolgen van dien. Want alle wegen die naar haar eindpunt leiden, lijken toch ietwat chaotisch te verlopen. Lukt het Simone om de liefde te verspreiden met haar foodtruck? Te zien op NPO 1.
27
juli
2020
(21:25)

Het mooiste meisje van de klas

Claudia Rademaker groeide op als Indonesisch meisje in het Haarlemse Parkwijk en ondanks dat er meer kinderen met een ander kleurtje in de klas zaten voelde Claudia zich anders. Op de middelbare school ontwikkelde ze zich tot een prachtige tiener en maakte ze veel nieuwe vrienden. Ze was ze door iedereen geliefd, maar Claudia bleef onzeker. Nadat ze haar HAVO diploma had gehaald vonden haar ouders het tijd dat Claudia uit haar schulp zou kruipen, ze gaven haar op voor de Miss Haarlem verkiezing die zij ook meteen won! Toen Claudia eindelijk ook in zichzelf begon te geloven ging het snel. Het modellenwerk bracht haar terug naar haar roots en in Jakarta groeide zij uit tot een van de meest bekende modellen. Ze trouwde met een welgestelde man en Claudia leefde als een prinses. Maar het sprookje kende ook een keerzijde; als je opgroeit met een minderwaardigheidscomplex dan is het moeilijk om je eigen grenzen aan te geven en Claudia voelde zich gevangen in een gouden kooi... Na vele jaren van verdriet en angst heeft Claudia zich weten te ontworstelen uit het milieu waarin zij niet zichzelf kon zijn. Momenteel leidt ze een leven in het Zweedse Stockholm. Te zien op NPO 1.
27
juli
2020
(19:00)

De Hit Kwis

In de aanstekelijke vrolijke muziekkwis, gepresenteerd door Romy Monteiro en Kees Tol, draait alles om het zo snel mogelijk raden van zoveel mogelijk hits. De gezelligste meezingers, grootste hits, populairste en vrolijkste zomer nummers wisselen elkaar in hoog tempo af waardoor thuis meespelen, dansen en zingen onvermijdelijk is. Dagelijks te zien op NPO 1.
26
juli
2020
(20:25)

Papadag

Bouz, die stiekem hoopte op een hereniging met Lisa kan niet accepteren dat zij in Jay-Jay Zwanenveld een nieuwe liefde heeft gevonden en houdt Fader weg van haar. Sadiq geniet van hun dochtertje Ziggy, maar Thijs ontwikkelt hele andere gevoelens op zijn werk. Ronnie en Monique gaan noodgedwongen in de schuldsanering waardoor Jordy van peuterdansles
moet. En Ronnies schuldgevoel is al zo groot. Louis is sandwichmantelzorger nu zijn zoon Jelle bij hun is ingetrokken en zijn moeder Marie-Thérèse hem ook hard nodig heeft. De liefde tussen Martijn en Dafne gaat supersnel, ze wil een liefdesbaby van hem. En wat doen die andere papa’s op hun bankje? Te zien op NPO 3.
22
juli
2020
(21:30)

Foodtruck gezocht

In ‘Foodtruck gezocht’ gooien mensen het roer volledig om en starten een foodtruck. Sommigen zeggen hun baan op, anderen gaan voor het grote geld en weer anderen willen uit de WW of simpelweg iets nieuws in hun leven. Ze gaan op zoek naar een foodtruck en een goed concept om hun droom te verwezenlijken. Er staat veel op het spel, want ze moeten hun geld nu verdienen met de foodtruck. Dat gaat niet zonder slag of stoot. We volgen Zainab. Zainab gaat haar Pakistaanse roots achterna en gooit het roer volledig om. Ze heeft een flitsende carrière in de fashion-industrie, maar neemt ontslag om zich volledig op haar foodtruck droom te focussen. Dan gooit het vreselijke COVID-19 roet in het eten en komt Zainab zonder inkomen te zitten. Gaat Zainab het toch redden om haar droom achterna te gaan en heel Nederland kennis te laten maken met de Pakistaanse gerechten? Te zien op NPO 1.
20
juli
2020
(21:25)

Het mooiste meisje van de klas

In de bossen van Epe groeit in de jaren ‘70 een mooi, mysterieus meisje op: Yvonne. Yvonne hoort bij een bijzonder, artistiek gezin. Nieuwsgierige Yvonne heeft als jong meisje met de uitgestrekte bossen een groot speelterrein. Maar na de middelbare school is er een hele wereld die verkend moet worden. Daarom vertrekt ze na de middelbare school voor twee jaar als au pair naar Marseille. Niet de meest veilige stad voor een jong meisje in de jaren ’80, maar Yvonne ziet vooral het avontuur. Een Frans vriendje, afkomstig van Martinique, laat Yvonne dromen naar de eilanden in Caraïben. En ook deze droom weet Yvonne weer om te zetten in avontuur, door bij terugkomst in Nederland een baan aan te nemen als stewardess op een zeiljacht. Acht jaar lang bevaart Yvonne de wereldzeeën en ziet de meest schitterende plekken. Maar haar hart wordt veroverd op Malta, door een Zuidafrikaanse Brit die ook de wereld over vaart. Yvonne raakt zwanger van hem en hoewel er getrouwd wordt, staat huisje-boompje-beestje nog niet in hun woordenboek. Verschillende huisjes in verschillende landen worden bewoond, maar haar man blijft altijd varen, waardoor Yvonne soms maandenlang alleen met haar dochter is. Maar ook met z’n tweetjes staat Yvonne altijd haar mannetje. Jaap ontmoet Yvonne in haar huidige woonplaats: Epe. Waarom is Yvonne na zo’n turbulent leven toch weer teruggekeerd naar haar geboortegrond? En is hiermee haar leven ook in een rustiger vaarwater gekomen? Te zien op NPO 1.
19
juli
2020
(20:25)

Papadag

Terwijl Ronnies huis is leeggehaald door de deurwaarder, probeert hij zijn geldproblemen geheim te houden voor zijn vrienden. Martijn geeft een housewarming in het tiny house dat zijn ouders Puck en Hans in hun tuin hebben laten plaatsen. Nieuwe liefde Dafne duikt onverwachts op. Sadiq is dolblij met de papadag die Brechtje en Romaris hun gunnen, maar Thijs is met hele andere dingen bezig. Bouz’ vader Yilmaz wil graag een rol spelen in Bouz’ leven en regelt een gig voor hem. Louis is dolblij dat Merle niet meer bij hen logeert maar dan staat de huisbaas van Jelle op de stoep… Te zien op NPO 3.
17
juli
2020
(22:00)

Nu te Zien!

In Nu te Zien! reizen museumdirecteuren Ralph Keuning (de Fundatie), Cathelijne Broers (de Hermitage), Ann Demeester (Frans Hals Museum), Suzanne Swarts (Museum Voorlinden) en Bart Rutten (Centraal Museum Utrecht) het hele land door om je niet te missen tentoonstellingen te laten zien. Te zien op NPO 2.
15
juli
2020
(21:30)

Foodtruck gezocht

In ‘Foodtruck gezocht’ gooien mensen het roer volledig om en starten een foodtruck. Sommigen zeggen hun baan op, anderen gaan voor het grote geld en weer anderen willen uit de WW of simpelweg iets nieuws in hun leven. Ze gaan op zoek naar een foodtruck en een goed concept om hun droom te verwezenlijken. Er staat veel op het spel, want ze moeten hun geld nu verdienen met de foodtruck. Dat gaat niet zonder slag of stoot. In deze aflevering volgen we Andrea. Een Belgische dame die met haar theatrale voorkomen altijd de aandacht weet te trekken. Vanwege lichamelijke klachten wisselt ze haar honden-uitlaatservice in en gaat ze haar droom achterna om Brusselse wafels te verkopen. Maar haar lichamelijke klachten worden erger en een foodtruck runnen is zwaarder dan ze dacht. Gaat ze haar droom kunnen verwezenlijken? Te zien op NPO 1.
13
juli
2020
(21:25)

Het mooiste meisje van de klas

Lief, mooi en stralend; dat is hoe de meeste klasgenoten zich Verona uit Nijmegen herinneren. Maar die stralende lach gebruikte ze ook om iets te verhullen. Zij groeide namelijk op met de strenge regels van de Jehova’s getuigen. Ondanks de strikte regels kon dit alles haar niet tegenhouden en heeft ze er op 16-jarige leeftijd voor gekozen om het huis uit te vluchten en de wereld zelf te gaan ontdekken. Door dit besluit hebben haar ouders al het contact verbroken en werd zij verstoten door de gemeenschap waarin ze opgroeide. Verona kwam al jong op eigen benen te staan en dit alles heeft geleid tot een leven vol pieken en dalen, maar wel een leven waarin ze haar eigen keuzes kon maken. Al op haar 18e verliet Verona Nederland en vanaf dat moment is ze steeds van het ene in het andere avontuur gevallen. Als model reisde ze de wereld over en het was voor haar geen probleem om voor een nieuwe liefde alles achter zich te laten en ergens opnieuw te beginnen. Telkens op zoek naar haar eigen geluk en een familie om zich bij thuis te voelen… Te zien op NPO 1.
12
juli
2020
(20:25)

Papadag

Louis organiseert samen met zijn ex Marijke een 21-diner voor hun zoon Jelle, bijgestaan door Alice en zus Merle die de helft van de week bij hun woont. Martijn mist Kofi op zijn vrije dagen en herontdekt zijn oude lego. Thijs en Sadiq hebben hun dochtertje Ziggy voor het eerst een heel weekeinde en vol van geluk doet Thijs een aanzoek. Bouz lijkt beet te hebben in de zoektocht naar zijn vader. Omdat zijn dochter Mel het moeilijk heeft op haar nieuwe school geeft Ronnie een logeerfeestje. De avond kan niet meer stuk. Of wel? Te zien op NPO 3.
9
juli
2020
(21:25)

André Rieu in Melbourne

André Rieu kwam, zag en won de harten van Melbourne. Hij schreef geschiedenis. Zijn concert in de Telstra Dome in Melbourne op zaterdag 15 november, brak een record met een bezoekersaantal van 38.605. Dit werd dan ook meteen het drukst bezochte concert ooit van André Rieu, waar ook ter wereld. Dat dit gebeurde in Australië, het land dat hem zo na aan het hart ligt, vindt André fantastisch. “Het was een ongelooflijke ervaring. De warme ontvangst door het publiek was overweldigend.” Een op ware grootte, reusachtige reproductie van het kasteel Schönbrunn in Wenen overheerste het oostelijke deel van de Dome. Gigantische kandelaars schitterden boven de hoofden van André en zijn Johann Strauss Orkest en koor. André Rieu kondigde zijn concert aan als “een romantische Weense avond” en dat was het ook. Dansers wervelden over twee grote ijspistes en dansten in een heuse balzaal. Fonteinen klateren en spetteren op rond klassieke beelden aan weerszijde van het enorme podium. Te zien op NPO 1.
8
juli
2020
(21:25)

Foodtruck gezocht

In ‘Foodtruck gezocht’ gooien mensen het roer volledig om en starten een foodtruck. Sommigen zeggen hun baan op, anderen gaan voor het grote geld en weer anderen willen uit de WW of simpelweg iets nieuws in hun leven. Ze gaan op zoek naar een foodtruck en een goed concept om hun droom te verwezenlijken. Er staat veel op het spel, want ze moeten hun geld nu verdienen met de foodtruck. Dat gaat niet zonder slag of stoot. We volgen de ruige oosterling Dirk Poffers. Dirk doet zijn naam eer aan en gaat zijn droom achterna met het verkopen van poffertjes. Zijn droom is om een Amerikaanse truck te importeren uit Amerika en deze te verbouwen tot een waanzinnige foodtruck. Of dat allemaal gaat lukken is de grote vraag. Te zien op NPO 1.
6
juli
2020
(21:25)

Het mooiste meisje van de klas

Babiche Bakker lijkt als jong meisje alles mee te hebben: vanaf haar negende is ze een succesvol kindmodel en ze krijgt haar eerste zoen al op de lagere school. Maar weinig mensen weten echter dat achter het vrolijke lachebekje een triest verleden schuilt. Haar eigen vader heeft ze sinds ze acht maanden was nooit meer gezien en samen met haar moeder en broertje is ze gevlucht voor haar stiefvader. Op de Amsterdamse van Baerlestraat lijkt alles op zijn plek te vallen bij haar derde vader. Al op jonge leeftijd bepaalt Babiche hoe ze haar leven wil leven. Dat bestaat in haar jeugd voornamelijk uit plezier maken, uitgaan en lange zomervakanties in Ibiza. De hele school denkt dat Babiche later een succesvol model wordt óf een rijke man trouwt. Maar er is ook een keerzijde die weinig mensen zien. Zo wordt ze vaak aan haar lot overgelaten en moet dan de zorg over haar kleine broertje dragen. Na de middelbare school heeft Babiche veel verschillende banen gehad. Die kenmerken zich vooral door hard werken en veel plezier maken. Zo komt ze terecht in een fameuze Amsterdamse coffeeshop, waar ze de dagelijkse leiding in handen krijgt. Ze heeft altijd veel plezier gehad in haar werk, maar realiseert zich ook dat het waarschijnlijk niet het pad is dat haar klasgenoten en familieleden voor ogen hadden. Jaap ontmoet Babiche in Amsterdam. Nu de samenleving even gepauzeerd lijkt, neemt ook Babiche een stap terug en reflecteert zij samen met Jaap het verleden en vooral ook de belangrijke stappen die nu gaan komen. Te zien op NPO 1.
6
juli
2020
(18:25)

Brugklas Vakantieliefde

Brugklas verlaat de schoolbanken en gaat naar de camping! Steef en beste vriendin Ebru gaan werken op de camping van de oom van Steef. Ebru vindt het werk vies tegenvallen en tot overmaat van ramp staat de hele familie van rector Folmers ook nog eens op de camping. Jamie en Milan hebben het er prima naar hun zin. Milan ontmoet de wonderschone Anoushka en Jamie raakt gecharmeerd van een van de jongens die surfles geeft.  Ondertussen is Steef ook verliefd aan het worden op een van de surfleraren. Maar wanneer er spullen gejat worden en Milan wordt beschuldigd van de diefstal, verandert alles… Te zien op NPO Zapp.
2
juli
2020
(21:30)

André Rieu in het hart van Wenen

Een concert van André Rieu op het plein voor de keizerlijke Hofburg in het hartje van Wenen. Prachtige composities van de beroemdste Weense componisten, voor het mooiste en stijlvolste decor dat je je maar kunt voorstellen. Wereldberoemde walsen en melodieën: Kijkend en luisterend waan je je met deze special onmiddellijk in het romantische Wenen van de 19e eeuw! Te zien op NPO 1.
29
juni
2020
(21:25)

Het mooiste meisje van de klas

Het bijzondere verhaal van Juliette begint in het hoge noorden van Nederland. In de jaren 70 is Juliette de eyecatcher op Rijksscholengemeenschap Het Kamerlingh Onnes in Groningen. Juliette valt niet alleen op door haar mooie, vrolijke uitstraling, maar ook door haar hippe modecreaties. Hele truien worden er tijdens de les gebreid. School heeft niet haar prioriteit. Gezelligheid is belangrijker en dat vinden haar vriendinnen gelukkig ook, dus wordt er besloten om samen te blijven zitten. Hoewel haar ambities er op het Kamerlingh Onnes nog niet uitkomen, wordt na school duidelijk dat deze toch wel verder reiken dan Groningen. Als ze in de Randstad een baan bij een hip, nieuw Amerikaans modemerk krijgt, doet grote regelaar Juliette haar intrede. Alles wordt vanaf dan tot in de puntjes geregeld, zowel op het werk als privé. Als de nuchtere Groningse Juliette een bekende Amsterdamse reclameman ontmoet, laat ze zich in eerste instantie dan ook niet zomaar versieren. Uiteindelijk blijken zij de ideale combinatie en kan zij haar mans carrière nog meer laten ontplooien. Ze krijgen twee prachtige kinderen samen en bouwen een leven op in Amsterdam en St Tropez. Hun levensgeluk wordt met zoveel mogelijk mensen gedeeld en het lijkt eindeloos. Dit geluk wordt echter wreed verstoord als niet alleen zij, maar ook haar man op dezelfde dag een verschrikkelijke diagnose krijgen. Ondanks deze periode laat Juliette haar hoofd zeker niet zakken. Optimistisch dat ze is blijft ze niet bij de pakken neer zitten en blijft ze altijd op zoek gaan naar de lichtpuntjes in haar leven. Als bekend wordt dat Juliette deelneemt aan het programma is zij al terminaal ziek. Haar gezondheid gaat snel achteruit, maar ze wil hoe dan ook meewerken. Er zijn verschillende manieren gevonden om dit bijzondere interview met een krachtige vrouw, waarbij de positiviteit ondanks alles blijft zegevieren te laten plaatsvinden. Te zien op NPO 1.
28
juni
2020
(20:25)

Papadag

Terwijl Bouz aan flexibel co-ouderschap doet met zijn ex Lisa, willen Martijn en Merle juist alles strak geregeld hebben. Ze doen aan nesting waarbij hun kind in het huis woont en zij steeds wisselen. Louis probeert te bonden met zijn zoon Jelle en Ronnie is fulltime huisvader terwijl Monique twee banen heeft. Hij maakt zich zorgen om de geaardheid van zijn zoontje Jordy en wil hem graag wat mannelijker maken. Ondertussen komt de bevalling van het kindje van Thijs en Sadiq (en Brechtje en Romaris) steeds dichterbij…. Te zien op NPO 3.
27
juni
2020
(22:35)

Concert at Sea

Een compilatie van het concert uit 2019 met extra's zoals een kijkje achter de schermen en nieuwe interviews met de artiesten die terugkijken op 2019 en praten over de huidige situatie voor de muzikanten. Te zien op NPO 3.
25
juni
2020
(21:25)

André Rieu in New York

André Rieu verovert na de wereld ook de harten van de Amerikanen. Met dit concert in een van de mooiste en beroemdste concertzalen in de wereld, Radio City Musc Hall, bewijst de koning van de wals dat hij kan swingen. Samen met het wereldberoemde Harlem Gospel Choir, dansen en spelen ze figuurlijk het dak eraf. Rieu sluit samen met zijn Johann Strauss orkest de Amerikanen in hun hart met o.m. klassiekers als ‘My Way’ en ‘Oh when the Saints’. Te zien op NPO 1.
25
juni
2020
(21:20)

Het mooiste meisje van de klas

Nog voor de coronacrisis ontmoet Jaap de Roosendaalse Charlotte (34) op Ibiza. Een eiland dat haar veel mooie momenten brengt, maar waar ze ook haar dieptepunt kent. Hier krijgt ze te horen dat als ze doorgaat met haar huidige levensstijl, ze in een rolstoel eindigt. De 34-jarige Charlotte Labee weet van jongs af aan heel duidelijk wat ze wel en niet wil. Al op jonge leeftijd is Charlotte bezig om manieren te vinden om geld te verdienen. Op haar 19e heeft ze al een serieuze baan, een koopwoning, een auto en is ze bezig met plannen voor een modewinkel. Tot Miss Nederland op haar pad komt. Charlotte wint glansrijk de titel, waardoor er vele deuren geopend worden. Zo start ze haar eigen modemerk. Charlotte gaat er voor 200% voor en de omzet van het modemerk explodeert al snel. Als er onder andere problemen met leveranciers ontstaan, moet Charlotte aan zichzelf toegeven dat ze het niet meer kan bolwerken. Ze verklaart het merk failliet en ze ziet het als groot falen. Ook op privégebied krijgt ze het voor haar kiezen. Ze krijgt baarmoederhalskanker en haar woning brandt af. Charlotte krijgt een burn-out. Maar haar zelfgenezing wordt haar nieuwste project, waar ze nu ook weer vol overtuiging haar schouders onder zet… Te zien op NPO 1.
25
juni
2020
(20:30)

DNA Onbekend

Cock is opgegroeid in een groot arbeidersgezin. Met haar moeder heeft ze altijd een goede band gehad, maar met haar vader had ze eigenlijk niets. Cock heeft altijd het gevoel gehad dat ze anders was dan de andere kinderen. Haar zussen lijken niet op haar. Als meisje werd ze vaak aangezien als een kind uit een andere familie. Ze nam dat voor lief, maar toen is wel het zaadje gepland over de twijfel die ze nu heeft. De vader van die familie kwam namelijk altijd koffie drinken bij haar moeder als haar vader van huis was. Cock kreeg altijd een ongemakkelijk gevoel als hij er was. Toen Cock zestien jaar was heeft ze wel eens aan haar moeder gevraagd of ze wel een kind was van de man waar ze bij opgroeide. Maar haar moeder wuifde het weg. Haar moeder nam haar een jaar later wel mee naar deze Jan. Hij lag op sterven en ze zijn samen op bezoek gegaan en hebben afscheid genomen. Voor Cock zijn deze gebeurtenissen reden voor grote twijfel. Zou ze een dochter zijn van deze Jan? Of deelt ze toch dezelfde vader met haar zus Riet? De 61-jarige Ariane hoort twee jaar geleden op een familiereünie dat haar vader niet haar vader kan zijn. Haar gevoelens over haar vader worden op dat moment bevestigd. Zij werd namelijk anders behandeld dan haar broer en zussen. Zij moest altijd de rotklusjes doen en werd naar door hem behandeld. En het viel haar als kind al op dat zij niet op haar broer en zussen lijkt. Als ze haar moeder confronteert met het verhaal dat ze van haar familie heeft gehoord, komt zij ook daadwerkelijk met de naam van haar mogelijke vader. Ariane komt er via via achter wie deze man is. Hij is inmiddels overleden, maar we hebben contact gelegd met zijn kinderen en via hen kunnen wij met een DNA-test bewijzen of Ariane een vader met hen deelt. Te zien op NPO 1.
18
juni
2020
(20:35)

DNA Onbekend

Als Frenske wordt geboren is er geen vader in beeld, zijn moeder Lenie heeft dan al een dochter van drie jaar oud. De relatie van moeder met de vader van haar dochter is dan al voorbij. Hij kan dan ook niet de vader van Frenske zijn. Frenske begint al vroeg in de puberteit vragen te stellen over zijn biologische vader. Uiteindelijk komt zijn moeder met een naam: Frans. Verder wil moeder niets kwijt over deze mogelijke vader van Frenske. Als Frenske 24 jaar is zet hij een advertentie in de krant met de foto van de zogenaamde Frans, waarin hij zegt op zoek te zijn naar deze mogelijke vader van hem. Frans, zijn vermoedelijke vader, laat de reactie van de krant weten dat het verhaal van Frenske niet klopt. Hij is niet de vader. Heeft moeder een naam verzonnen en is Frans niet de vader van Frenske? Nu Frenske 43 jaar is wil hij de waarheid weten. Dionne helpt hem en kan met een DNA-test de waarheid boven tafel krijgen. Het tweede verhaal gaat over de 56-jarige Petra. Zij is de jongste uit een gezin van vijf kinderen. Altijd heeft Petra zich een buitenbeentje gevoeld. Zij voelde zich anders dan haar broers en zussen. In de familie hoorde zij geruchten dat haar vader niet haar echte vader kon zijn. Zelf heeft Petra in de loop der jaren een paar pijnlijke ontdekkingen gedaan over haar ouders, waardoor ze nog meer is gaan twijfelen aan haar vader. Haar ouders waren in haar jeugd goed bevriend met een ander stel. Elke vrijdagavond kaarten de echtparen samen, maar het vermoeden is dat er meer gebeurde op die avondjes. Heeft haar moeder een affaire gehad met de huisvriend die elke vrijdag kwam kaarten? En zou deze man haar vader kunnen zijn? Een DNA-test biedt het antwoord waar Petra al zo lang naar zoekt. Te zien op NPO 1.
15
juni
2020
(19:10)

Opium op Oerol

In een alternatief programma voor Opium op Oerol ontmoet presentator Cornald Maas elke aflevering een theatermaker of podiumkunstenaar met een Oerol-verbintenis, onder wie rapper Typhoon, cabaretière Paulien Cornelisse en singer-songwriter Jeangu Macrooy. Daarnaast zijn er drie gezichten dagelijks te zien in Opium op Oerol. Cabaretier Harrie Jekkers bezingt het leven vanaf een mooie plek op het eiland, fotograaf en natuurliefhebber Ruben Terlou legt z’n favoriete vogel vast en programmamaker en schrijver Splinter Chabot gaat op zoek naar Terschellingers met een groot Oerol-hart. Te zien op NPO 2.
12
juni
2020
(21:20)

Nu te Zien!

Schilder Caravaggio en beeldhouwer Bernini schudden rond 1600 Rome wakker met radicale vernieuwingen in de kunst. Directeur van de Fundatie Ralph Keuning bekijkt in het Amsterdamse Rijksmuseum hoe zij en hun generatiegenoten het artistieke elan een nieuwe impuls gaven. Te zien op NPO 2.
11
juni
2020
(21:25)

Nick, Simon & Kees: Homeward Bound

Op de ijsbaan in Bryant Park proberen Nick, Simon en Kees erachter te komen of Simon & Garfunkel nog wel bekend zijn bij de verschillende generaties. Ook gaan ze naar het bejaardentehuis waar Art Garfunkel ooit de herinneringen van bewoners opnam om te gebruiken voor de track ‘Voices of old people.’ Nick en Simon maken met de huidige bewoners een bewerking van dit bijzondere project. En ze gaan verder met hun zoektocht naar Art Garfunkel zelf, die nog steeds zijn telefoon niet opneemt. Maar wie weet kunnen ze wel gewoon bij hem thuis aanbellen... Te zien op NPO 1.
11
juni
2020
(20:35)

DNA Onbekend

Als Frenske wordt geboren is er geen vader in beeld, zijn moeder Lenie heeft dan al een dochter van drie jaar oud. De relatie van moeder met de vader van haar dochter is dan al voorbij. Hij kan dan ook niet de vader van Frenske zijn. Frenske begint al vroeg in de puberteit vragen te stellen over zijn biologische vader. Uiteindelijk komt zijn moeder met een naam: Frans. Verder wil moeder niets kwijt over deze mogelijke vader van Frenske. Als Frenske 24 jaar is zet hij een advertentie in de krant met de foto van de zogenaamde Frans, waarin hij zegt op zoek te zijn naar deze mogelijke vader van hem. Frans, zijn vermoedelijke vader, laat de reactie van de krant weten dat het verhaal van Frenske niet klopt. Hij is niet de vader. Heeft moeder een naam verzonnen en is Frans niet de vader van Frenske? Nu Frenske 43 jaar is wil hij de waarheid weten. Dionne helpt hem en kan met een DNA-test de waarheid boven tafel krijgen. Het tweede verhaal gaat over de 56-jarige Petra. Zij is de jongste uit een gezin van vijf kinderen. Altijd heeft Petra zich een buitenbeentje gevoeld. Zij voelde zich anders dan haar broers en zussen. In de familie hoorde zij geruchten dat haar vader niet haar echte vader kon zijn. Zelf heeft Petra in de loop der jaren een paar pijnlijke ontdekkingen gedaan over haar ouders, waardoor ze nog meer is gaan twijfelen aan haar vader. Haar ouders waren in haar jeugd goed bevriend met een ander stel. Elke vrijdagavond kaarten de echtparen samen, maar het vermoeden is dat er meer gebeurde op die avondjes. Heeft haar moeder een affaire gehad met de huisvriend die elke vrijdag kwam kaarten? En zou deze man haar vader kunnen zijn? Een DNA-test biedt het antwoord waar Petra al zo lang naar zoekt. Te zien op NPO 1.
6
juni
2020
(16:05)

Viva Classic Live

Een registratie van alweer de achtste editie van het openluchtconcert Viva Classic Live. Bariton Sef Thissen ontvangt bijzondere solisten uit binnen- en buitenland op de sfeervolle Markt in Venlo. Met onder andere de Nederlandse top sopraan Annemarie Kremer, de Italiaanse tenor Antonello Palombi en de meesterviolist Brad Repp. Te zien op NPO 1.
5
juni
2020
(20:25)

Papadag

Martijn is dolblij dat Merle weer single is en hoopt op een hereniging. Louis bemiddelt voor de twee die er allebei heel anders in staan. Thijs en Sadiq krijgen hun pasgeboren dochter Ziggy maar weinig te zien en bedenken met hulp van Thea een list. Ronnie probeert het goed te doen als huisvader, maar let te weinig op de centen. Nu Bouz zelf vader is struggelt hij steeds meer met de afwezige vader in zijn leven maar zijn moeder wil hem niks zeggen. Op de eerste verjaardag van Fader barst de bom. Te zien op NPO 3.
4
juni
2020
(21:25)

Nick, Simon & Kees: Homeward Bound

Nick, Simon en Kees verlaten hun huis in Queens en verhuizen naar Manhattan, om meer te weten te komen over de doorbraak van Simon & Garfunkel, als zij elkaar halverwege de jaren ‘60, na hun studententijd weer ontmoeten en besluiten samen de muziek op te pakken. Nick en Simon krijgen een tour en mogen optreden in Greenwich Village, de wijk waar Simon & Garfunkel ontdekt werden. En ze ontmoeten en interviewen Al Gorgoni, een bekende studio gitarist die in 1965 de nieuwe versie van het nummer ‘The Sound of Silence’ opnam. Deze versie werd wel een enorme hit, in tegenstelling tot de eerste akoestische versie. En Kees heeft een bijzondere verrassing voor Nick en Simon: via één van hun contacten heeft hij iets weten te regelen dat ze misschien in contact kan brengen met Art Garfunkel zelf… Te zien op NPO 1.
4
juni
2020
(20:35)

DNA Onbekend

Ans en haar tweelingbroer Jaap horen als 11-jarige kinderen een ruzie tussen hun ouders. Uit deze woordenwisseling blijkt dat hun vader niet hun echte vader is. Moeder hersteld dit en zegt dat hun papa gewoon hun vader is. Maar dan, een jaar later vertelt moeder dat het klopt wat Ans gehoord heeft. Het is niet hun vader. Ans en haar broertje weten niet meer wat zij moeten geloven. Want moeder brengt, door de jaren heen, haar tweeling steeds weer aan het twijfelen over wie nu hun vader is. Broer Jaap kan deze onzekerheid niet aan. Hij verliest zich in de drank en sterft op 27-jarige leeftijd. Ans bouwt haar leven op en sticht een gezin. Pas onlangs hoort Ans via haar oudere zus dat er een andere man in het spel was. Hij woonde zelfs bij haar ouders in. Op het moment dat moeder zwanger was van de tweeling is hij vertrokken. Zou dit de biologische vader kunnen zijn van Ans en haar broer Jaap? Een DNA-test kan de waarheid onthullen. Theo vraagt zich af wie zijn echte vader is. Zijn moeder is namelijk zwanger van hem als zij trouwt met Jef. Tegen Jef zegt moeder dat ze zwanger is van hem, maar ze hebben nog maar net verkering. Jef stelt verder geen vragen en ze krijgen nog vijf kinderen samen. Maar Theo merkt dat hij altijd anders wordt behandeld dan zijn broers en zussen. Op latere leeftijd dringt Theo bij zijn moeder aan hoe het nu zit. Is Jef zijn vader? Moeder komt eindelijk met een naam. Deze man kent Theo al zijn hele leven, hij was bevriend met zijn zoons. Theo wil dit gezin niet lastig vallen met zijn vraag. Hij laat het rusten.  Maar nu wil hij duidelijkheid en DNA Onbekend helpt hem daarbij door een DNA-test te doen met zijn familie en mogelijke familie. Te zien op NPO 1.
1
juni
2020
(20:35)

Dokters van morgen

Er is in de medische wereld steeds meer aandacht voor de invloed van de geest op ons lichaam. Deze is lange tijd onderschat; de macht van het brein op het lichaam is vele malen groter dan aanvankelijk werd gedacht. Dokters van Morgen laat een behandeling met virtual reality zien, die gebruikt wordt voor mensen die een ledemaat missen en veel last hebben van fantoompijnen. Het programma reist af naar Duitsland waar nierpatiënten na een niertransplantatie een nep-drankje kregen tegen toekomstige afstotingsverschijnselen. Ook bezoekt Dokters van Morgen een Tilburgs ziekenhuis, waar in het kader van wetenschappelijk onderzoek zelfs nep-operaties hebben plaatsgevonden. Te zien op NPO 1.
28
mei
2020
(21:25)

Nick, Simon & Kees: Homeward Bound

In deze aflevering proberen de mannen opnames voor hun documentaire te maken in de ouderlijke woningen van Simon & Garfunkel. In de woning van Art Garfunkel ontmoeten ze een bijzondere man die een wel heel bijzondere verrassing in zijn kelder heeft staan. Verder hebben ze een ontmoeting met Anthony DeCurtis, een muziekjournalist die voor diverse grote bladen schrijft en voor zijn werk Simon & Garfunkel mocht interviewen. Nick & Simon willen alles over dit interview weten. Kees komt op het idee om albumhoezen van Simon & Garfunkel na te maken, maar dan met Nick & Simon op de cover. Daarvoor gaan ze shoppen in een typische tweedehands New Yorkse-winkel. Kees leeft zich uit om zo mooi mogelijke covers te fotograferen.  Te zien op NPO 1.
28
mei
2020
(20:35)

DNA Onbekend

Ans en haar tweelingbroer Jaap horen als 11-jarige kinderen een ruzie tussen hun ouders. Uit deze woordenwisseling blijkt dat hun vader niet hun echte vader is. Moeder hersteld dit en zegt dat hun papa gewoon hun vader is. Maar dan, een jaar later vertelt moeder dat het klopt wat Ans gehoord heeft. Het is niet hun vader. Ans en haar broertje weten niet meer wat zij moeten geloven. Want moeder brengt, door de jaren heen, haar tweeling steeds weer aan het twijfelen over wie nu hun vader is. Broer Jaap kan deze onzekerheid niet aan. Hij verliest zich in de drank en sterft op 27-jarige leeftijd. Ans bouwt haar leven op en sticht een gezin. Pas onlangs hoort Ans via haar oudere zus dat er een andere man in het spel was. Hij woonde zelfs bij haar ouders in. Op het moment dat moeder zwanger was van de tweeling is hij vertrokken. Zou dit de biologische vader kunnen zijn van Ans en haar broer Jaap? Een DNA-test kan de waarheid onthullen. Theo vraagt zich af wie zijn echte vader is. Zijn moeder is namelijk zwanger van hem als zij trouwt met Jef. Tegen Jef zegt moeder dat ze zwanger is van hem, maar ze hebben nog maar net verkering. Jef stelt verder geen vragen en ze krijgen nog vijf kinderen samen. Maar Theo merkt dat hij altijd anders wordt behandeld dan zijn broers en zussen. Op latere leeftijd dringt Theo bij zijn moeder aan hoe het nu zit. Is Jef zijn vader? Moeder komt eindelijk met een naam. Deze man kent Theo al zijn hele leven, hij was bevriend met zijn zoons. Theo wil dit gezin niet lastig vallen met zijn vraag. Hij laat het rusten.  Maar nu wil hij duidelijkheid en DNA Onbekend helpt hem daarbij door een DNA-test te doen met zijn familie en mogelijke familie. Te zien op NPO 1.
25
mei
2020
(21:25)

Nick, Simon & Kees: Homeward Bound

In het laatste deel van hun ontdekkingstocht brengt het beroemde Simon & Garfunkel-nummer ‘El Condor Pasa’ Nick, Simon en Kees tot grote hoogte. Ze gaan met de beroemde fotograaf Harrison Funk op pad, om samen zijn bijzondere foto van Simon & Garfunkel in Central Park na te maken. Ook ontmoeten ze de legendarische New Yorker Ron Delsener: de beroemde promotor en baas van Live Nation die met heel veel grote sterren ter wereld gewerkt heeft. Hij weet Nick en Simon sappige anekdotes te vertellen over het bijzondere reünieoptreden van Simon & Garfunkel in Central Park. Nick en Simon sluiten hun avontuur in stijl af door nog een paar prachtige Simon & Garfunkel-nummers te vertolken voor de nieuwe vrienden die ze in New York gemaakt hebben. Te zien op NPO 1.
25
mei
2020
(20:35)

Dokters van morgen

Bacteriofagen zijn bacterie-etende virussen die ingezet kunnen worden als normale geneesmiddelen niet meer werken. In geval van antibiotica-resistentie kunnen ze bijvoorbeeld uitkomst bieden. In 2018 dook Antoinette Hertsenberg voor het eerst in de wereld van de ‘fagen’. Hoe is het nu twee jaar later? Wordt er al wetenschappelijk onderzoek naar gedaan? Kun je in Nederland al behandeld worden met bacteriofagen? Dokters van Morgen geeft de antwoorden. Te zien op NPO 1.
23
mei
2020
(23:05)

Close Up: Charlotte Perriand - Pionier van de levenskunst

Ontwerper en architect Charlotte Perriand is een van de grote scheppende genieën van de 20ste eeuw. Haar meubelontwerpen gelden als iconen van het contemporaine design. Perriand leidde een bewogen leven, waarin ze onder meer strijd met voerde met haar werkgever Le Corbusier - die met de eer voor veel van haar ontwerpen ging strijken. Te zien op NPO 2.
22
mei
2020
(20:25)

Koppensnellers

Dana neemt afstand van haar eigen immorele beleid en besluit een integer journalistiek platform op te richten; De Nieuwe Waarheid. Als de redactie daarachter komt, besluiten ze tot Dana’s verrassing om haar te steunen in haar strijd met de commerciële Amerikaanse zoekmachine. In het heetst van die strijd wordt Dana gebeld door Lucas en krijgt ze eindelijk te horen waar ze zo naar heeft verlangd; haar zoon heeft haar nodig! Halsoverkop vertrekt ze naar de moskee waar ze Lucas aantreft naast het lijk van zijn geradicaliseerde buurjongen. Als een leeuwin besluit Dana haar zoon koste wat kost uit deze nachtmerrie te bevrijden. Daartoe opent ze, ondanks al haar goede voornemens, haar nieuwe integere journalistieke platform met een schaamteloze leugen. Te zien op NPO 3.
21
mei
2020
(21:25)

Nick, Simon & Kees: Homeward Bound

Nick en Simon storten zich samen met vriend Kees in het leven van hun muzikale inspiratiebronnen Simon & Garfunkel. In hun nieuwe rol als documentairemakers willen ze iedereen kennis laten maken met Paul Simon en Art Garfunkel. Ze reizen daarvoor naar New York, de stad waar de muziekcarrière van het jaren 60-duo begon. De mannen nemen hun intrek in een appartement in de wijk Forest Hills in Queens, een echte Joodse middenstandswijk. De wijk waar Simon & Garfunkel zijn opgegroeid. Verder ontmoeten ze Alex die op dezelfde high school als Simon & Garfunkel zat. De school waar Simon & Garfunkel voor het eerst als duo optraden. Voor Nick en Simon is het schoolbezoek een speciaal moment, want zij mogen op hetzelfde podium als hun idolen een nummer spelen. Ze spelen een nummer dat Simon & Garfunkel zelfs hebben geschreven tijdens hun high school-tijd. Een momentje waar ons Volendamse duo even stil van is. Te zien op NPO 1.
21
mei
2020
(20:30)

DNA Onbekend

DNA Onbekend vertelt het verhaal van Frank. Hoewel Frank ervan overtuigd is dat hij aan het graf van zijn vader staat, heeft zijn broer al zijn leven lang twijfels of de man die zij begraven daadwerkelijk hun biologische vader is. Sterker nog, Marco denkt dat zijn broer een andere vader heeft dan hij. Dus dat zij geen van beiden het kind zijn van hun vader. Frank heeft zijn moeder als kind betrapt met een andere man. Deze man was altijd wel in de buurt van het gezin. Er zijn meerdere aanwijzingen dat deze man misschien de echte vader is van Frank. Maar wie zou dan de vader van Marco kunnen zijn? Een DNA-test kan hun helpen de waarheid te achterhalen. Het tweede verhaal gaat over Theo. Hij wil weten wie zijn vader is. Als kleine jongen krijgt Theo, van de man waarvan hij denkt dat het zijn vader is, te horen dat hij niet zijn biologische vader is. Wie dan wel zijn vader is wordt hem niet verteld. Hij kan nergens met zijn vraag terecht, ook niet bij zijn eigen moeder. Op latere leeftijd hoort hij geruchten over wie zijn mogelijke biologische vader kan zijn. Die geruchten gaan rond in zijn eigen familie. Zou de stiefvader van zijn moeder zijn vader zijn? De man die hij altijd als zijn opa heeft beschouwd, is dan plotseling zijn vader. Of is de man die zijn moeder heeft verkracht zijn vader, een totaal onbekende man? Met een DNA-test kan Dionne Stax Theo verder helpen en verlossen van deze pijnlijke familiegeheimen. Te zien op NPO 1.
20
mei
2020
(21:10)

Knappe Koppen

In Knappe Koppen geven topwetenschappers antwoord op kijkersvragen. De vraag van vandaag is van Kes. Hij wil weten of je dementie kan voorkomen. Kes woont in Woudenberg, waar hij een winkeltje met LP-s en boeken heeft. Toen zijn buurman kort geleden plotseling stierf, kwam aan het licht dat ook zijn buurvrouw ernstig ziek was. Zij heeft dementie. In het Trippenhuis, de zetel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van de Wetenschappen, krijgt Kes antwoord op zijn vraag in de vorm van een privécollege van professor epidemiologie Arfan Ikram. Hij onderzoekt waarom de ene persoon wel en de andere niet wordt getroffen door dementie. Arfan Ikram is hoogleraar aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en het Amerikaanse Harvard. Hij staat aan het hoofd van het langstlopende bevolkingsonderzoek in Nederland. Arfan Ikram kan Kes zijn vraag zeker beantwoorden. Te zien op NPO 2.
18
mei
2020
(20:35)

Dokters van morgen

De helft van de twintigers in ons land is bijziend; een verdubbeling ten opzichte van 40 jaar geleden. Hoe komt dat? En belangrijker, kunnen ouders voorkomen dat hun kind bijziend wordt? Dokters van Morgen laat zien dat artsen proberen met veelbelovende gentherapieën oogziektes die je blind maken een halt toe te roepen. Antoinette Hertsenberg reist daarnaast naar Italië waar ze een baanbrekende stamceltransplantatie hebben ontwikkeld, die ervoor zorgt dat een blind oog weer kan zien. Ook laat Dokters van Morgen zien hoe blinde mensen met hun beperking omgaan. Want hoe weet je of je broek rood of zwart is, als je helemaal niets kan zien? Te zien op NPO 1.
16
mei
2020
(23:05)

Close Up: Bas van Wieringen - Vieren wat kapot is

Conceptueel kunstenaar Bas van Wieringen haalde in 2017 de landelijke pers toen bleek dat een museummedewerker per ongeluk over een minimalistisch schilderij van Van Wieringen heen geschilderd had. Het incident vormt voor regisseur Denise Janzée de aanleiding voor een verkenning van het fenomeen 'beschadigde kunst'. En passant maken we kennis met het speelse oeuvre van de ingenieuze Bas van Wieringen. Te zien op NPO 2.
16
mei
2020
(21:00)

Eurovision: Europe Shine a Light

De 41 artiesten die dit jaar zouden deelnemen aan het Eurovisie Songfestival in Rotterdam worden volop in de schijnwerpers gezet. Fragmenten van hun eigen nummers worden aan Europa getoond en gezamenlijk brengen zij een bijzondere uitvoering van een eerdere Songfestival-hit. Bekende oud-Songfestivaldeelnemers treden vanuit hun eigen land op met nummers uit het verleden. Ook wordt uitgebreid stilgestaan bij de mensen in Europa die zijn getroffen door het coronavirus en hulpverleners die deze crisis bestrijden. De internationale show wordt gepresenteerd door Chantal Janzen, Edsilia Rombley en Jan Smit en voorzien van commentaar door Cornald Maas. Te zien op NPO 1.
16
mei
2020
(20:25)

Het beste van het Songfestival

Voorafgaand aan Europe Shine a Light blikt AVROTROS met verschillende bekende Nederlanders terug op de rijke geschiedenis van het Eurovisie Songfestival. Wat betekent het evenement voor hen? Wat vinden ze van de grootste Nederlandse en internationale songfestivalklassiekers? En hoe zit het met hun eurovisie-kennis? Te zien op NPO 1.
15
mei
2020
(20:25)

Koppensnellers

Als oud-burgemeester Fons in De Courant publiekelijk wordt ontmaskerd als gewetenloze zakkenvuller, raakt Dana ervan overtuigd dat haar meedogenloze zwager haar echtgenoot Henk tot zelfmoord heeft gedreven. Ze hoopt de inmiddels wanhopige Lucas te bereiken door hem de waarheid over het verleden te onthullen. Als Lucas met eigen oog ziet hoe zijn grote voorbeeld Fons zichzelf heeft verrijkt, stort hij in. Maar tot haar diepe teleurstelling zoekt hij zijn heil niet bij zijn moeder, maar bij de rechts populistische burgemeester Marie Josée. Als Dana tijdens een chemobehandeling persoonlijk geconfronteerd wordt met de rampzalige gevolgen van haar deal met de farmaceutische industrie, raakt ze er eindelijk van overtuigd dat ze het roer van haar geweten rigoureus om moet gooien. Te zien op NPO 3.
14
mei
2020
(20:35)

Beste Zangers - Songfestival

De special van Beste Zangers staat volledig in het teken van het songfestival. De deelnemende bekende zangers hebben allemaal een link met het liedjesfestijn. Zo won Lenny Kuhr in 1969 in Madrid met haar lied De Troubadour. Maribelle deed mee aan het songfestival met Ik hou van jou, Franklin Brown zong samen met zangeres Maxine het nummer De eerste keer en René Froger performde het nummer Shine samen met zijn collega’s van de Toppers. Kim-Lian van der Meij, presenteerde jarenlang het Junior Songfestival waar veel talent uit voort is gekomen en Thomas Berge en Emma Heesters zijn allebei groot songfestivalfan - en tevens geen onbekende van het populaire tv-programma Beste Zangers. Zij zingen allemaal op geheel eigen wijze een bekend Nederlands songfestivallied. Te zien op NPO 1.
13
mei
2020
(21:10)

Knappe Koppen

In Knappe Koppen geven topwetenschappers antwoord op kijkersvragen. De vraag van vandaag is van Heleen. Zij wil weten waarom het zo moeilijk is om af te vallen. Heleen worstelt al lang met haar gewicht. In het verleden was ze vijftien kilo zwaarder. Het is haar op eigen kracht gelukt dit kwijt te raken. Toch blijft haar gewicht een dagelijks gevecht. In het Trippenhuis, de zetel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van de Wetenschappen, krijgt Heleen antwoord op haar vraag in de vorm van een privécollege van professor Liesbeth van Rossum. Zij weet alles van de oorzaken van overgewicht. Als internist ziet ze patiënten en als onderzoeker richtte ze in Rotterdam het Centrum Gezond Gewicht op. Hier ontwikkelen ze de nieuwste obesitasbehandelingen. Liesbeth van Rossum is de expert op het gebied van afvallen. Zij kan Heleen zeker verder helpen met haar vraag. Te zien op NPO 2.
11
mei
2020
(20:35)

Dokters van morgen

Alcohol biedt voor veel mensen een moment van ontspanning, bijvoorbeeld op een feestje of thuis op de bank. Maar alcohol zorgt, naast gezelligheid, ook voor lichamelijke schade. Dokters van Morgen zoekt uit hoeveel glazen alcohol je per dag kunt drinken zonder gezondheidsschade op te lopen en neemt de proef op de som; wat zijn de gezondheidseffecten van een maand geheelonthouding? En hoe heeft de aanpak in IJsland ertoe geleid dat IJslandse pubers nu geen druppel alcohol meer drinken? Te zien op NPO 1.
11
mei
2020
(20:25)

The Big Escape

In The Big Escape gaat het erom wie het snelst uit de unieke en speciaal ontworpen escaperooms kan ontsnappen. De deelnemers bevinden zich per aflevering in een andere tijd. Zo starten ze in de tijd van de hoogovens, bouwen ze piramides zoals de oude Egyptenaren dat 4000 jaar geleden deden, gaan ze back to the future en betreden ze het geheim genootschap van de Illuminaten. Tijdens de opdrachten in deze vindingrijke jaargangen draait alles om behendigheid, logica, geheugen, moed en samenwerking. Alleen het winnende team krijgt een aanwijzing die leidt naar het verlossende sleutelwoord. De deelnemers die het sleutelwoord aan het einde van elke aflevering goed hebben, krijgen immuniteit waardoor ze niet naar huis gestuurd kunnen worden door de andere spelers. Wie speelt het spel het meest tactisch en blijft na de allerlaatste escaperoom als enige over? De deelnemers van dit seizoen zijn Anouk Maas, Donnie, Gio, Glen Faria, Lucretia van der Vloot, Tess Milne, Marije Zuurveld, Nick Golterman, QuCee en Renate Gerschtanowitz. Te zien op NPO 3.
9
mei
2020
(23:05)

Close Up: Isabelle Huppert

Isabelle Huppert is zonder twijfel de beroemdste actrice van Frankrijk van de afgelopen 40 jaar. In een portret van regisseur William Karel reflecteert Isabelle Huppert zélf in voice-over op haar films en op haar vak. Huppert lijkt een voorkeur te hebben voor het spelen van geremde, neurotische, dramatische en zelfs gevaarlijke karakters. Voor Huppert is iedere personage dat zij vertolkt een middel om zichzelf beter te leren kennen. Te zien op NPO 2.
8
mei
2020
(20:25)

Koppensnellers

Het samenwonen van Dana en Lucas is geen succes. Emmekes poging moeder en zoon te verzoenen mislukt, als blijkt dat Lucas als kleine jongen zijn, door Dana tot zelfmoord gedreven, vader daadwerkelijk heeft zien sterven. Intussen probeert Dana haar ondergang op De Courant te voorkomen door tegenover Nilgün net te doen alsof ze bezig is haar geheime en immorele deal met de Amerikaanse zoekmachine terug te draaien. De intelligente Nilgün laat zich door de manipulatieve Dana een rad voor ogen draaien. En Dana, wiens geweten inmiddels ernstig opspeelt, ontslaat haar lastige adjunct met pijn in haar hart. Intussen is het onderzoek naar de bouwfraude in volle gang en blijkt niet Lucas, maar Fons de grote fraudeur. Te zien op NPO 3.
5
mei
2020
(20:25)

Krabbé zoekt Chagall

Na zijn vlucht uit Frankrijk in 1941 leeft Chagall in ballingschap in New York. Hier hoort hij over de gruwelijkheden van de Tweede Wereldoorlog. Chagall schildert zijn beroemde kruisigingen serie. Zijn vrouw Bella sterft enkele dagen na de bevrijding van Parijs. Terug in Frankrijk krijgt Chagall de meest eervolle opdracht van zijn leven. Jeroen bezoekt onder andere Chagall's oude atelier in Upstate New York, de Lyozno Pit in Wit-Rusland, waar veel van zijn familieleden zijn vermoord en de Opéra Garnier in Parijs. Te zien op NPO 2.
1
mei
2020
(20:25)

Koppensnellers

Dana schrikt enorm als Lucas door een van haar journalisten verdacht wordt van bouwfraude. Ook maakt ze kennis met Zeynep, de moeder van Lucas’ buurmeisje Leyla die sinds de publicatie van Pierres artikel van de aardbodem verdwenen lijkt. Als opvolgster van linkse burgemeester Fons, wordt de populistisch rechtse Marie Josée de Jong aangesteld, wat leidt tot een diepe crisis op de overwegend linkse redactie die Dana hiervoor verantwoordelijk houdt. Dana, die haar borstkanker verborgen houdt, begint heimelijk aan een chemokuur, maar ziet desondanks toch kans om Lucas met een list naar villa Eigenheim te lokken. Grote tegenslag is dat haar adjunct Nilgün achter Dana’s geheime deal met de Amerikaanse zoekmachine komt. Te zien op NPO 3.
28
april
2020
(20:25)

Krabbé zoekt Chagall

In 1931 bezoekt Chagall de eerste Joodse nederzettingen in Palestina, wat later Israël zal worden. In een oude synagoge vindt hij de inspiratie voor zijn Bijbelillustraties. Terug in Frankrijk sluit Chagall zijn ogen voor de gevaren van de naderende Tweede Wereldoorlog. Als hij op het allerlaatste moment wil vluchten, wordt hij opgepakt bij een razzia in Marseille…Jeroen bezoekt de oude synagoge in Safed die onveranderd blijkt en vindt het hotel in Marseille waar Chagall is opgepakt. Te zien op NPO 2.
27
april
2020
(20:25)

The Big Escape

In The Big Escape gaat het erom wie het snelst uit de unieke en speciaal ontworpen escaperooms kan ontsnappen. De deelnemers bevinden zich per aflevering in een andere tijd. Zo starten ze in de tijd van de hoogovens, bouwen ze piramides zoals de oude Egyptenaren dat 4000 jaar geleden deden, gaan ze back to the future en betreden ze het geheim genootschap van de Illuminaten. Tijdens de opdrachten in deze vindingrijke jaargangen draait alles om behendigheid, logica, geheugen, moed en samenwerking. Alleen het winnende team krijgt een aanwijzing die leidt naar het verlossende sleutelwoord. De deelnemers die het sleutelwoord aan het einde van elke aflevering goed hebben, krijgen immuniteit waardoor ze niet naar huis gestuurd kunnen worden door de andere spelers. Wie speelt het spel het meest tactisch en blijft na de allerlaatste escaperoom als enige over? De deelnemers van dit seizoen zijn Anouk Maas, Donnie, Gio, Glen Faria, Lucretia van der Vloot, Tess Milne, Marije Zuurveld, Nick Golterman, QuCee en Renate Gerschtanowitz. Te zien op NPO 3.
24
april
2020
(20:25)

Koppensnellers

Door publicatie in De Courant van het artikel van eigengereide sterjournalist Pierre steekt rechtsextremisme de kop op in Regtvoorde en wordt Dana’s zwager Fons gedwongen op te stappen als burgemeester. Lucas neemt zijn moeder alle problemen zeer kwalijk. Als hij iets te intiem uithuilt bij zijn islamitische buurmeisje Leyla, wordt hij doelwit van treiterijen. Dana ziet haar kans schoon de bedreigde Lucas over te halen bij haar in de statige villa Eigenheim te komen wonen. Dat weigert Lucas, maar de gekwetste Emmeke en Mila trekken tot zijn frustratie wel bij Dana in. Te zien op NPO 3.
22
april
2020
(21:10)

Knappe Koppen

In Knappe Koppen geven topwetenschappers antwoord op kijkersvragen. De vraag van vandaag is van Catharina. Zij wil weten wat het nut is van ongedierte. Catharina heeft een mooie tuin in Limburg, waar ze heel graag is. Tuinieren is echt een hobby van Catharina. Bij het spitten komt ze van alles tegen in de grond. Regenwormen, torren of pissebedden. Maar wat doen die daar? In het Trippenhuis, de zetel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van de Wetenschappen, krijgt Catharina antwoord op haar vraag in de vorm van een privécollege van Wim van der Putten. Hij is hoogleraar bodemecologie in Wageningen en weet dus alles van de kleine diertjes in en net boven de grond. Door het leven van die ontelbare – vaak onzichtbare - beestjes bloot te leggen, heeft hij een eigen onderzoeksterrein gecreëerd. Hierdoor is hij tot fascinerende ontdekkingen gekomen. Wim van der Putten zal Catharina’s vraag zeker kunnen beantwoorden. Te zien op NPO 2.
22
april
2020
(20:30)

Tussen Kunst en Kitsch

In deze uitzending van Tussen Kunst en Kitsch wordt er vanuit diverse musea getaxeerd. Anne Laméris taxeert een glas waar Hansje in de Kelder staat afgebeeld. Dat is een bekende afbeelding; een zwangere vrouw (moeder) en haar kind (de naakte Amor met vleugels en pijlenkoker) die in de kelder wijn aan het tappen is. Dit glas werd gebruikt om te toasten op de zwangerschap van een vrouw. De titel ‘Hansje’ verwijst naar de veelvoorkomende jongens- en meisjesnaam, maar ook naar de lotsverbondenheid tussen moeder en kind. Wim Bouwman taxeert een Japanse rolschildering. De schildering stelt een Mandala voor, een ingewikkeld diagram voorstellende verschillende stadia in het boeddhisme. Het hing in tempels of kloosters om te gebruiken bij het mediteren, want het is om te lezen en beleven. Ook taxeert Fred Kats een klok met een schildpad en een krab. De klok doet Oosters aan, zelfs Japans, maar is tot de grote verbazing van de eigenaar niet uit het Oosten. Expert Fred Kats herkent de hand van de Franse ontwerper Emile Auguste Reiber. Toen Reiber deze klok ontwierp, ca 1870, was hij duidelijk gegrepen door de destijds heersende kunststroming “het Japonisme”. Te zien op NPO 1.
21
april
2020
(20:25)

Krabbé zoekt Chagall

Chagall vluchtte in 1922 berooid vanuit Moskou naar Berlijn. Hij had geen cent en was getraumatiseerd. In Berlijn staat hem een nieuwe schok te wachten. Het lukt hem daarna niet meer om te schilderen, maar hij leert er wel etsen en reist door naar Parijs. Hier krijgt hij van de beroemde Galerie-houder Vollard een belangrijke opdracht. Jeroen bezoekt in Parijs onder andere het oude beroemde circus ‘Cirque d’Hiver’ waar Chagall zijn grootste succes en misschien wel gelukkigste periode beleeft. Te zien op NPO 2.
20
april
2020
(22:10)

Man en Kunst

In het kader van de Nationale Museumweek gaat Lucas De Man ook dit jaar weer op zoek naar het bijzondere verhaal achter iconische kunstwerken in de vaste collectie van Nederlandse Musea. Vandaag het verhaal achter het werk ‘Tir (Shooting Altar)’ van Niki de Saint Phalle (Stedelijk Museum Amsterdam). Naast vrolijke sculpturen van vrouwen maakte Saint Phalle ook bloederige werken, zoals deze installatie. Waarom was dat? Te zien op NPO 2.
20
april
2020
(20:25)

The Big Escape

In de zesde aflevering van The Big Escape liggen de kansen voor iedereen weer helemaal open. Oude bondjes moeten opnieuw worden gewogen. De dynamiek in de groep verandert waardoor iedereen ook evenveel gevaar loopt om eruit te worden gestemd. Wat in ieder geval duidelijk is, is dat er een groep oudere spelers is die het opneemt tegen de jongere generatie. En in de eerste escape draait het ook helemaal om chronologie. Om te kunnen ontsnappen moeten ze uitvindingen vinden en op volgorde zetten. En daar zou de oudere generatie toch een voordeel moeten hebben. In de laatste escape moeten ze de geheime boodschap van buitenaardse wezens vanaf grote hoogte zien te ontcijferen. En wie dan de winst naar zich toetrekt? Te zien op NPO 3.
19
april
2020
(22:00)

Draadstaal

Een gloednieuw seizoen van Draadstaal met Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven. In het nieuwe seizoen van dit satirische sketchprogramma worden veel nieuwe personages geïntroduceerd, waaronder de Pantomimespelers, Annelies met haar Formule 1-analyses en elke week een First Dates item - inclusief de enige echte Sergio. Daarnaast natuurlijk ook de traditioneel ongezouten mening van Fred en Ria, de absurde conversaties van Jopie in Leon's typisch-Hollandse snackbar en de weersvoorspellingen van The Againman. Te zien op NPO 3.
17
april
2020
(20:25)

Koppensnellers

Dana komt voor een groot dilemma te staan, als de door haar binnengehaalde sterjournalist Pierre een artikel schrijft waardoor het Moskeeproject van Lucas in de problemen zou kunnen komen. Pierre’s eigengereide visie op de multiculturele samenleving zorgt voor diepe verdeeldheid op de overwegend linkse redactie. Lucas is zelf heel goed op weg om zijn geliefde Moskeeproject eindelijk gerealiseerd te krijgen. Als Dana besluit Pierre’s artikel toch te publiceren doet ze al het succes van Lucas weer teniet. Te zien op NPO 3.
15
april
2020
(21:10)

Knappe Koppen

In Knappe Koppen geven topwetenschappers antwoord op kijkersvragen. De vraag van vandaag is van Laura. Zij wil weten of je kunt leren concentreren. Laura heeft altijd al problemen gehad met focussen. Ze is al een paar studies begonnen en heeft nog niets afgerond. Ze heeft het idee dat ze zich niet goed kan concentreren. Komend jaar wil ze een nieuwe studie beginnen en vraagt zich af of dat wel goed gaat komen. In het Trippenhuis, de zetel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van de Wetenschappen, krijgt Laura antwoord op haar vraag in de vorm van een privécollege van Stefan van der Stigchel. Hij is hoogleraar cognitieve psychologie aan de Universiteit van Utrecht. Stefan van der Stigchel werkt aan fundamentele vragen over onbewuste invloeden op gedrag. Hij weet dus alles van concentratie en zal Laura’s vraag zeker kunnen beantwoorden. Te zien op NPO 2.

 
15
april
2020
(20:30)

Tussen Kunst en Kitsch

In deze uitzending van Tussen Kunst en Kitsch wordt er vanuit diverse musea getaxeerd. Expert Rob Driessen taxeert een vaas met daarop twee aapjes. De eenvoud van vorm en decor is een mooi voorbeeld van typisch Nederlandse Nieuwe Kunst van rond 1900. Dit was het summum van de Nederlandse Art Nouveau. De typisch Nederlandse grove rivierklei is ingelegd met heel fijn gesneden witte klei. De apen zijn grappig, menselijk, houden de mensen een spiegel voor. Het dier als motief kwam vaker voor. Waarschijnlijk is hij gemaakt door Chris van der Hoef, die na 1900 hoofdontwerper was van Amstelhoek. Mieke Zilverberg taxeert een houten handfragment van een sarcofaag. Het is een houten sarcofaag fragment in de vorm van een hand die een ‘Tit’ amulet vasthoudt. Dat is het bloed van Isis, de godin van de bovenwereld die getrouwd was met de god van de onderwereld. Het amulet staat voor welvaart en het goede leven in het hiernamaals. Ook taxeert Tom Angevaren twee borden. Voor deze beide borden is de afbeelding van Het oordeel van Paris gebruikt. Expert Tom Angevaren herkent aan de ranken met schelpen en goud de borden als 18de eeuwse  “Chine de Commande” borden, wat wil zeggen dat het borden zijn die in China in opdracht zijn uitgevoerd voor de Europese markt. De Chinezen waren echter niet zo thuis in de anatomie van de westerse mens en je ziet ze dan ook zwoegen op de naakte lichamen van de goden. Te zien op NPO 1.
14
april
2020
(20:25)

Krabbé zoekt Chagall

Na de Russische Revolutie kreeg Chagall in 1917, net als veel andere kunstenaars, een hoge positie. Jeroen bezoekt de kunstacademie die Chagall in zijn Russische geboorteplaats Vitebsk oprichtte. Chagall werd hier uit zijn eigen school gewerkt door de beroemde kunstenaar Malevich en kwam berooid met vrouw en kind in Moskou aan. Daar kreeg hij een bijzondere kans bij het Jiddische theater. De muurschilderingen die Chagall hier maakte, behoren tot zijn grootste meesterwerken en hangen nu in het ‘New Tretjakov Museum’ in Moskou. Te zien op NPO 2.
13
april
2020
(20:25)

The Big Escape

In de vijfde aflevering van The Big Escape trekt de Gamemaster de zes overgebleven spelers ze in zijn eigen arcade spellen. Zo moeten de teams hun eigen levensgrote escapedeur bouwen om naar een andere dimensie te kunnen ontsnappen. Het enige hulpmiddel dat ze hierbij hebben is een brommobiel. En ze spelen een reallife shootergame waarbij ze iedereen weg kunnen spelen, ook hun eigen teamleden. Alles om er met de felbegeerde aanwijzing vandoor te gaan. Want ook deze aflevering spelen ze met, maar ook tégen elkaar. Ondertussen is het kartel min of meer uit elkaar gevallen en staan er nieuwe spelers op die de macht hebben om oude leiders weg te spelen. Maar of ze dit ook lukt? Te zien op NPO 3.
13
april
2020
(15:25)

AVROTROS Klassiek presenteert Ella van Poucke

De 26-jarige celliste Ella van Poucke wint prijs na prijs en wordt gezien als één van de meest toonaangevende cellisten van haar generatie. Ze groeide op in een onconventioneel gezin van musici, waarin ze alle ruimte kreeg om haar muzikale carrière gestalte te geven. In deze documentaire vertelt moeder Mercedes hoe Ella zich als kind ontwikkelde en spreken we met haar oud-docent cellist Gary Hoffman en muzikale partner pianist Caspar Vos. Daarnaast volgen we haar thuis in Amsterdam en op het podium van klassieke muziekfestival Wonderfeel. De documentaire wordt afgesloten met een registratie met werk van Rachmaninoff, Francœur en Moszkowski. Te zien op NPO 2.
12
april
2020
(23:20)

Een jaar Overkempe

Overkempe is een woon- en werkgemeenschap in het Overijsselse Boskamp. Zo’n 135 jongeren en volwassenen met een verstandelijke, fysieke of meervoudige beperking proberen daar onder professionele begeleiding alles uit het leven te halen wat erin zit. Ivo Niehe vroeg zich af: hoe gaat het er nu eigenlijk echt aan toe in zo’n gemeenschap? Wie zijn de mensen die er wonen? En wat is de impact van alle bezuinigingen in de zorg? Overkempe opende de deuren voor Niehe, hij kreeg toestemming om er een jaar lang te filmen. Te zien op NPO 1.
10
april
2020
(20:25)

Koppensnellers

Terwijl Dana dankzij een geheime deal met een Amerikaanse zoekmachine de winstcijfers van De Courant opstuwt naar spectaculaire hoogten, biedt ze haar schoondochter Emmeke een baantje aan op De Courant. Dana hoopt zo in contact te komen met haar zoon Lucas. Dat lijkt te lukken als ze een artikel publiceert, waardoor een belangrijke hoorzitting positief uitpakt voor het Moskeeproject van Lucas. Haar succes is echter van korte duur, want door haar manipulaties brengt ze het huwelijk van Lucas en Emmeke in gevaar en Lucas is haar dan ook lang niet zo dankbaar als ze had gehoopt. Te zien op NPO 3.
9
april
2020
(17:50)

Delicious

De lucht lijkt geklaard nu Teresa heeft verteld dat ze zwanger is, maar ze blijkt nog een ander geheim te hebben. Marc keert terug naar het Penrose en is niet van plan zich te laten afschepen door Sam. Terwijl de familie in spanning afwacht of Mimi goed herstelt van haar operatie, slaat elders het noodlot toe. Sam bezint zich op de toekomst en vraagt Mason haar daarbij te helpen.Te zien op NPO 2.
8
april
2020
(21:10)

Knappe Koppen

In Knappe Koppen geven topwetenschappers antwoord op kijkersvragen. De vraag van vandaag is van Merijn. Hij wil weten of gamen ook nut heeft. Merijn zit in het derde jaar van zijn studie geschiedenis. Net als veel leeftijdsgenoten is hij gek op gamen. Hij vraagt zich af of hij hier te ver in gaat. Merijn gamet al van jongs af aan, mede door toedoen van zijn vader, die nog steeds van videospellen kan genieten. Maar toen het gamen in de onderbouw van de middelbare school wat serieuzere vormen begon aan te nemen, werden zijn ouders bezorgd. Zij vonden dat hij minder achter zijn scherm moest zitten, omdat het slecht voor hem was. Maar is dat ook zo? In het Trippenhuis, de zetel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van de Wetenschappen, krijgt Merijn antwoord op zijn vraag in de vorm van een privécollege van hoogleraar Spel, Ben Schouten. Hij promoveerde in de informatica op het proefschrift: Hoe herkent een computer een koe? Ben Schoutens onderzoek, aan de Technische Universiteit Eindhoven, richt zich op toepassing van games voor cultuur, onderwijs en gezondheidszorg. Hij heeft zeker antwoord op Merijns vraag. Te zien op NPO 2.
8
april
2020
(17:50)

Delicious

Adams vertrek naar Mason Elliots restaurant zorgt voor verhitte gemoederen. Teresa heeft onthuld dat ze zwanger is, maar Mimi twijfelt nog steeds of zij haar geheim moet vertellen. Als er in de keuken van het Penrose iets helemaal misgaat, toont Mason Elliot zich van zijn menselijke kant. Marc is openhartig over zijn gevoelens voor Sam, waarna ze een ingrijpend besluit neemt. Gina stelt haar mening over Mason bij. Te zien op NPO 2.
7
april
2020
(20:25)

Krabbé zoekt Chagall

Jeroen Krabbe reist in het spoor van Chagall terug naar Vitebsk. Daar wil Chagalll, na zijn grote succes in Berlijn, met Bella trouwen. Jeroen vindt de oude afgelegen ruïne van het plattelandshuisje van Bella’s ouders, waar Chagall zijn liefde voor Bella vastlegde. De Eerste Wereldoorlog woest en voor het paar naar Parijs kan vertrekken, gaan de grenzen op slot. Vitebsk verandert in een frontstad en Chagall en Bella zitten vast. Hij maakt als oorlogsverslaggever veel schetsen van de slachtoffers en soldaten. In 1916 wordt dochter Ida geboren en Chagall maakt hier prachtige schilderijen van. De Russische Revolutie breekt uit en Chagall krijgt dankzij vrienden een hoge functie aangeboden als kunstcommisaris in Vitebsk. Hij zit vol met grootse plannen voor de toekomst. Te zien op NPO 2.
7
april
2020
(17:50)

Delicious

Sam en Gina komen erachter wat Masons ware bedoelingen zijn, en besluiten één front te vormen. Als Sams grote jeugdliefde terugkeert naar het Penrose voor de bruiloft van zijn broer, worstelt ze met haar gevoelens voor hem. Terwijl Mimi haar lippen gesloten houdt over haar geheim, besluit Teresa na lang aarzelen om open kaart te spelen. Gina wordt verrast door een drastische beslissing van Adam. Te zien op NPO 2.
6
april
2020
(20:25)

The Big Escape

In deze aflevering zien we dat de macht van het kartel van rappers QuCee, Donnie en songwriter Glen Faria steeds meer onder druk komt te staan. Een aantal sterke spelers probeert de macht naar zich toe te trekken door hun uiterste best te doen de escapes te winnen om daarmee zoveel mogelijk aanwijzingen naar het sleutelwoord te verzamelen. Want alleen dat sleutelwoord geeft immuniteit. En de escapes zijn van een gruwelijk niveau: Victor Frankenstein heeft een ideale partner nodig en het is aan de teams om deze zo snel mogelijk in elkaar te zetten. Ze ontkomen niet aan een bloederige ontsnapping. Maar gelukkig kunnen ze zich ook nog enigszins ontspannen in een muzikale escape. De eerste waarbij ze zich een uitweg moeten zien te … dansen! Gaat dat ze lukken? Te zien op NPO 3.
6
april
2020
(17:50)

Delicious

Sam en Gina lijken de strijdbijl te hebben begraven, maar hun ideeën over de toekomst van het Penrose lopen nogal uiteen. Teresa komt onverwachts thuis en blijkt een geheim met zich mee te dragen. De komst van de beroemde chef-kok Mason Elliot zet de toch al complexe verstandhouding tussen Sam en Gina verder op scherp. Mimi neemt Teresa in vertrouwen en biecht haar eigen geheim op. Te zien op NPO 2.
4
april
2020
(19:55)

Vampieren in de nacht

De Redmasks bereiden zich voor om aan te vallen. Contessa Viola doet er alles aan om Alisa te beschermen. Uiteindelijk voegt een nieuwe jonge vampier zich bij de groep. Te zien op NPO Zapp.
3
april
2020
(22:10)

Nu te Zien!

De visueel overweldigende rijkdom van de Afrikaans-Amerikaanse kunst van de afgelopen honderd jaar is te zien in Kunsthal Kade. Museumdirecteur van het Centraal Museum Bart Rutten bezoekt de expositie Tell me your story in Amersfoort. Een tentoonstelling over verhalen vertellen en verhalen levend houden. Te zien op NPO 2.
3
april
2020
(20:20)

Koppensnellers

Als keiharde zakenvrouw Dana gediagnosticeerd wordt met een levensbedreigende ziekte, komt ze terug naar Nederland om de getroebleerde band met haar zoon Lucas te herstellen. Als ze hoort dat hij samen met haar zwager Fons begaan is met een Moskeeproject, doet ze een genereuze gift, die bij Lucas in verkeerde aarde valt. Ondertussen voert Dana een heftige strijd met een geduchte concurrent om de dubbelfunctie van directeur/hoofdredacteur van het kwaliteitsdagblad De Courant te bemachtigen. Die strijd wint ze, maar het terugveroveren van de liefde van haar zoon loopt uit op een grote mislukking. Te zien op NPO 3.
1
april
2020
(21:10)

Knappe Koppen

In Knappe Koppen geven topwetenschappers antwoord op kijkersvragen. De vraag van vandaag is van Sem. Hij wil weten of we proefdieren nog wel nodig hebben. Sem is student archeologie. Hij houdt zich naast zijn studie in toenemende mate bezig met een bewuster leven en is sinds kort ook vegetariër. In deze tijd vindt hij het idee van proefdieren achterhaald. Maar hoe zit het eigenlijk? In het Trippenhuis, de zetel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van de Wetenschappen, krijgt Sem antwoord op zijn vraag in de vorm van een privécollege van Christine Mummery. Zij is een wereldwijde autoriteit op het gebied van onderzoek naar stamcellen en mini-organen. Christine Mummery is hoogleraar ontwikkelingsbiologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum en staat aan het hoofd van een onderzoeksteam dat miniatuurorganen uit menselijke stamcellen maakt. Zij kan Sems vraag zeker beantwoorden. Te zien op NPO 2.
1
april
2020
(20:35)

Tussen Kunst en Kitsch

In deze uitzending van Tussen Kunst en Kitsch wordt er vanuit Het Amsterdam Museum getaxeerd. Expert Marcel Brouwer taxeert een beeld van een vrouw die achterstevoren op een stoel zit. Het beeld is gemaakt door Theo Dobbelman. Hij werkte in het begin vooral in klei en aardewerk, vanaf 1947 begon hij met pottenbakken. Dat was de basis voor de oprichting van de experimentele afdeling van de aardewerkfabriek De Porceleyne Fles. Daar werd vanaf 1956 experimenteel aardewerk gemaakt door verschillende kunstenaars. Jonge meisjes en vrouwenfiguren waren een inspiratiebron voor Dobbelman. Verder taxeert Joseph Estié deze aflevering een mangelplank. Joseph Estié beaamt direct dat het snijwerk, de kerfsnee, van uitmuntende kwaliteit is. Met een gutsmesje zijn teksten, wapens, de Turkse knoop, initialen, dateringen en afbeeldingen van de was kunstig ingesneden. De plank diende eigenlijk voor het pletten van klein wasgoed, voordat het gestreken werd. Op deze plank staat echter in de teksten te lezen dat men beter kan gaan bidden in plaats van tijd te stoppen in de was. Wie weet vond de planksnijder het toch fijner als de plank niet werd gebruikt, maar aan de muur hing. Als laatste taxeert Martijn Akkerman een armband van een scarabee en lotus. Martijn Akkerman herkent de armband direct als een werk van Carl Bacher uit Wenen. Deze juwelier was gespecialiseerd in neo-Egyptische sieraden. De ontwerpen van de armbanden zijn veelal gelijk, het verschil zit vooral in de scarabee. De scarabee staat symbool voor de eeuwigheid. Te zien op NPO 1. 
31
maart
2020
(20:25)

Krabbé zoekt Chagall

Jeroen Krabbé vertrekt in het voetspoor van Chagall naar Parijs. Chagall laat zijn verloofde Bella achter in Vitebsk. Hij krijgt een symbolisch afscheidscadeau mee, een tafellaken. Chagall zal hierop in Parijs éen van zijn beroemdste werken schilderen. Dit werk bestudeert Jeroen Krabbé nauwgezet op de restauratiezolder van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Chagall voelt zich voor het eerst echt vrij in de kunstmetropool Parijs. Hij is geen tweederangsburger meer en laat zich inspireren door alle nieuwe en spectaculaire kunststromingen zoals kubisme en fauvisme. Hij neemt eind 1911 zijn intrek in een complex waar zo’n 140 kunstenaars, waaronder veel Joden uit Oost-Europa, atelier houden. Hij maakt hier meesterwerk na meesterwerk. Hij verbindt modernistische technieken met zijn eigen Jiddische thema’s. De kunst die hij de rest van zijn leven zou gaan maken, kennen hier hun basis. Het brengt hem uiteindelijk naar Berlijn waar hij dankzij de Berlijns-Joodse galeriehouder Harwarth Walden in 1914 zijn eerste solotentoonstelling krijgt. Te zien op NPO 2.
30
maart
2020
(20:25)

The Big Escape

In de derde aflevering van The Big Escape blijkt dat het verbondje tussen rappers Donnie, QuCee en Glen Faria oppermachtig is. Ze hebben in eerdere afleveringen al twee spelers eruit gestemd en bepalen genadeloos wie hun volgende slachtoffer wordt. Tegenover het kartel staat alleen een breekbaar verbond tussen Marije Zuurveld en Renate Gerschtanowitz die wanhopig proberen andere spelers over te halen zich bij hun aan te sluiten. Maar doen ze dat ook of delft één van hen het onderspit? Tegen de achtergrond van heftige escaperooms die ze mét, maar ook tegen elkaar spelen, belooft dit de spannendste aflevering tot nu toe te worden. Eén escape speelt zich af in de droomwereld van Alice in Wonderland, terwijl ze ook de aller zwaarste escape moeten zien uit te komen. En er is maar één ding dat de spelers zeker weten: aan het eind van iedere aflevering moet één van hen The Big Escape verlaten. Te zien op NPO 3. 
30
maart
2020
(18:15)

Campus 12

Campus 12 vertelt het verhaal van stoere bokser Noah De Smidt die op zoek gaat naar zijn tweelingzus Bo De Smidt die van de ene op de andere dag van de aardbodem verdwenen lijkt. Te zien op NPO Zapp. 
28
maart
2020
(23:05)

Close Up: Diva Fong Leng

Mode-ontwerpster Fong Leng (1935) is een icoon. Haar weelderige creaties in bont, leer en satijn zijn onderdeel van ons het Nederlandse nationale geheugen. Fong Leng heeft ook altijd een groot gevoel voor show gehad en in de jaren zeventig en tachtig organiseerde ze groots opgezette modeshows in de Beurs van Berlage en Carré. Inmiddels is Fong Leng de tachtig gepasseerd, maar nog even eigenzinnig en vol scheppingsdrang als altijd. Te zien op NPO 2. 
28
maart
2020
(19:55)

Vampieren in de nacht

Alisa moet veel verwerken als ze informatie uit het verleden krijgt over de vampieren op het schip. Ze eindigt met Nicu bij een Redmask bijeenkomst. Tegelijkertijd heeft Malcolm mensenbloed gedronken en veroorzaakt problemen. Te zien op NPO Zapp. 
27
maart
2020
(22:10)

Nu te Zien!

Schilder Caravaggio en beeldhouwer Bernini schudden rond 1600 Rome wakker met radicale vernieuwingen in de kunst. Directeur van de Fundatie Ralph Keuning bekijkt in het Amsterdamse Rijksmuseum hoe zij en hun generatiegenoten het artistieke elan een nieuwe impuls gaven. Te zien op NPO 2. 
27
maart
2020
(20:30)

Flikken Maastricht

Marion ontdekt dat haar zus meer plannen had. Plannen die voor Marions ontslag kunnen zorgen. Wolfs en Eva willen de computerhack van Lies tegen haar keren. Met hulp van Larry zien ze alles wat op Lies’ computer gebeurt en ontdekken zo het huis waar de meisjes verblijven die verscheept zullen worden naar het Midden Oosten... Te zien op NPO 1.
25
maart
2020
(21:10)

Knappe Koppen

In Knappe Koppen geven topwetenschappers antwoord op kijkersvragen. De vraag van vandaag is van Noor. Zij wil weten waarom ze mee blijft doen aan loterijen, terwijl ze nooit wat wint. Noor koopt elk jaar met oudjaar een lot. Ze heeft wel door dat dit statistisch gezien niet heel slim is. Toch blijft ze het doen, want wat nou als je een keer echt wint... Hetzelfde geldt voor de Koningsdagtrekking en haar verjaardag. Daarnaast koopt ze ook weleens krasloten als ze nog kleingeld over heeft. Maar winnen doet ze dus nooit. In het Trippenhuis, de zetel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van de Wetenschappen, krijgt Noor antwoord op haar vraag in de vorm van een privécollege van Remco van der Hofstad. Hij is wiskundige en hoogleraar Kansrekening aan de Technische Universiteit Eindhoven. In zijn onderzoek naar fundamentele kansrekening werkt hij samen met natuurkundigen en scheikundigen. Ook wordt zijn onderzoek gebruikt om sociale computernetwerken te bouwen. Remco van der Hofstad kent de valkuilen van ons denken en zal Noor zeker kunnen vertellen wat de reden is dat ze mee blijft doen aan de loterij. Te zien op NPO 2. 
25
maart
2020
(20:30)

Tussen Kunst en Kitsch

In deze uitzending van Tussen Kunst en Kitsch wordt er vanuit Singer Laren getaxeerd. Expert Willem Jan Hoogsteder taxeert twee schilderijen. Op de schilderijen is Madonna met kind omgeven door beschermheiligen afgebeeld en het kleinere schilderij is Aanbidding van de drie koningen. Willem Jan vertelt dat deze schilderijen een typisch voorbeeld zijn van de ‘Cuzco-school’. Dat was een stijl die in Zuid-Amerika in de achttiende eeuw veel voorkwam. Lokale mensen werden daar opgeleid om naar Europees voorbeeld te schilderen, om de kerken die door de Spaanse missionarissen waren gesticht mee te decoreren. Verder taxeert Willem de Winter twee tekeningen van Dick Ket, een zelfportret en een portret van een slapende vader. Dick Ket zocht vaak onderwerpen dicht bij huis, daarom tekende hij familieleden. Jaap Polak taxeert een Indiase miniatuurschildering. De tekening hoort bij een serie van tekeningen, de zogenaamde Raga-mala, die een bepaalde gemoedstoestand in de muziek verbeelden. Voor een Indiër is het zien van dit beeld genoeg om een muziekcompositie en bijbehorend gevoel te beleven. Als laatste taxeert Esther Aardewerk een doosje. Esther ziet direct dat er aan het doosje gemorreld is. Er is in de loop der jaren, door de pootjes eronder te zetten, een lepeldoosje van gemaakt. De oorspronkelijke functie was een tabaksdoos die makkelijk in de zak mee kon. Wel een hele chique tabaksdoos, van zilver en uitgebreid versierd met gravures. Door de pootjes is ook de gravure aan de onderkant van de doos niet versleten. We zien veel boten en verwijzingen naar de scheepvaart, hard werken en Bijbelse verwijzingen. Te zien op NPO 1.
24
maart
2020
(20:25)

Krabbé zoekt Chagall

Jeroen Krabbé reist naar St Petersburg. Chagall kon daar met hulp van de vader van een vriend studeren. Het is een roerige tijd met veel armoede en geweld. Chagall komt zelfs in de gevangenis terecht vanwege een verlopen verblijfsvergunning. Maar hij ontwikkelt zich ook als een speer. Hij gaat in de leer bij beroemde kunstenaars, leert de wereld van het theater kennen en ontdekt het kleurrijke werk van Gauguin. Dat alles helpt hem op een nieuwe, modernistische manier naar zijn jeugd en het leven in Vitebsk te kijken. Met steun van zijn opgebouwde Joodse netwerk daar zal hij uiteindelijk ook naar Parijs kunnen vertrekken. Te zien op NPO 2. 
23
maart
2020
(21:25)

Experimensen

Experimensen is een panelshow, waarin wetenschap en humor elkaar ontmoeten. Cabaretier Stefano Keizers brengt elke week wetenschappelijk nieuws mee. Hij staat stil bij feiten, studies en opvallende onderzoeken en legt ze onder een vergrootglas van absurditeit en verbazing. Elke week zijn er twee nieuwe bekende panelleden te gast die zich buigen over de vragen van Stefano. Wetenschapper Anna Gimbrère licht het juiste antwoord toe. Ook worden er proefjes gedaan in de studio, als dat maar goed gaat! Te zien op NPO 3. 
23
maart
2020
(20:25)

The Big Escape

In de tweede aflevering van The Big Escape staan de overgebleven 9 bekende Nederlanders letterlijk onder hoogspanning. Een sterk bondje van spelers heeft zijn eerste slachtoffer gemaakt; een speler heeft het spel aan het eind van de eerste aflevering moeten verlaten. Zijn de andere spelers sterk genoeg om dit pact tegen te werken? In hun volgende escape moeten de spelers uitvinder Nikola Tesla helpen om te ontsnappen aan zijn rivaal Thomas Edison. Maar de krankzinnige hersenspinsels van Tesla vormen een obstakel die nauwelijks op te lossen is. En dan moeten de twee teams deze aflevering ook nog een atoombom zien te ontmantelen. Wie verzamelt de meeste aanwijzingen naar het sleutelwoord en bereikt zo immuniteit? En welke speler moet het spel verlaten? Te zien op NPO 3.
21
maart
2020
(23:05)

Close Up: Niet te stoppen - Kunstenaar Sean Scully

Kunstenaar Sean Scully wordt gevolgd in het jaar dat hij de wereld rondvliegt om 15 belangrijke exposities van zijn werk te openen. Gaandeweg vertelt hij het verhaal van zijn bijzondere ervaringen in een kunstwereld die hem niet altijd gunstig gezind was. Scully is een selfmade man die straatarm opgroeide in Dublin en Londen, een periode waarin hij vaak geen thuis had. Uiteindelijk bereikte hij groot internationaal succes met zijn abstracte, gestreepte schilderijen. Te zien op NPO 2. 
21
maart
2020
(19:55)

Vampieren in de nacht

Dracula is een oude vijand tegengekomen die zowel zichzelf als Alisa in gevaar brengt. De enige die haar kunnen redden zijn Lars en zijn nichten. Te zien op NPO Zapp.
20
maart
2020
(20:30)

Flikken Maastricht

Een meisje met een barcode op haar arm getatoeëerd wordt dood gevonden. Ze blijkt terwijl ze op de vlucht was, op afschuwelijke wijze te zijn vermoord. Op haar lichaam wordt het DNA van een oude bekende aangetroffen: hof van assisenvoorzitter Louis Dearden. Wolfs en Eva zoeken Lies Dewulf op en krijgen met enige moeite de laptop van Louis Dearden mee. Later wordt er een tweede meisje met een barcode op haar arm gevonden. Ze werd vastgehouden in een huis nabij Maastricht, samen met nog meer meisjes. Wolfs en Eva gaan naar het huis, maar daar blijkt iedereen gevlogen. Onverwachte hulp komt van een Hongaarse liaison. Marion vindt haar zus die terug is gekomen. De zus lijkt qua uiterlijk sprekend op Marion. Innerlijk is het een wereld van verschil. Te zien op NPO 1.
20
maart
2020
(20:30)

Nu te Zien!

Directeur van Museum Voorlinden Suzanne Swarts bezoekt Museum De Fundatie in Zwolle, waar het werk van vier schilders uit Leipzig te zien is. In het kielzog van de figuratieve schilder Neo Rauch is Leipzig een belangrijke kraamkamer voor schilderstalent. Martin Kobe, Mirjam Völker, Robert Seidel en Titus Schade geven ieder op hun eigen manier die nieuwe generatie schilders uit Leipzig een gezicht. Te zien op NPO 2.
18
maart
2020
(21:10)

Knappe Koppen

In Knappe Koppen geven topwetenschappers antwoord op kijkersvragen. De vraag van vandaag is van Tom. Hij wil weten waarom hij interessant is voor een computerhacker. Tom heeft moeite al zijn wachtwoorden voor internet te onthouden en heeft er daarom maar een stuk of drie, die hij voor al zijn accounts gebruikt. Hij heeft al vaker gehoord dat dit niet handig is. Maar Tom denkt zelf dat het wel meevalt. Hij is niet enorm rijk en hij hij heeft niets te verbergen. In het Trippenhuis, de zetel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van de Wetenschappen, krijgt Tom antwoord op zijn vraag in de vorm van een privécollege van Renushka Madarie. Zij is criminoloog en rechtspsycholoog van het Nederlands Studiecentrum criminaliteit en rechtshandhaving. Renushka Madarie is nog geen 30 en nu al een rijzende ster in het specialisme computercriminaliteit. Op haar weg naar de doctorstitel zit Renushka Madarie eindeloos tussen de criminelen in de schimmige hoeken van het internet. Zij zal Toms vraag zeker kunnen beantwoorden. Te zien op NPO 2.
18
maart
2020
(20:30)

Tussen Kunst en Kitsch

In deze uitzending van Tussen Kunst en Kitsch wordt er vanuit Museum More Gorssel getaxeerd. Expert Pieter Jorissen taxeert een schilderij waarop een vrouw met een dolk is afgebeeld. De maker van het schilderij is de Franse Elisabeth Sonrel. Dit schilderij is van de grootouders van de huidige eigenaar geweest. Zijn vader was masseur, wellicht heeft hij dit ooit gekregen voor verrichte diensten. Verder taxeert Rob Driessen twee zilveren space-kandelaars. De space-age stijl is een stijl die de belangrijkste Nederlandse Industrieel ontwerper Gijs Bakker een periode heeft toegepast op zijn wereldberoemde sieraden die hij met zijn vrouw Elly van Leersum maakte. Maar ook voor Van Kempen & Begeer, waar hij begin jaren 60 werkzaam was, paste hij deze stijl toe op het tafelgoed. Ook wordt er een theebus getaxeerd door Joseph Estié. Deze theebus is een mooi voorbeeld van ‘Amsterdams Bont’. Het blauw-witte porselein werd in China gemaakt en diep in het ruim van een schip naar Amsterdam vervoerd. Daarvandaan ging het met de potschipper/porseleinvoerder per schip naar Delft, waar de kleurrijke decoratie aangebracht werd. Als laatste wordt er een zakhorloge door expert Fred Kats getaxeerd. Er staat een prachtige voorstelling op van het belangrijkste moment uit het verhaal van Salomons oordeel. Namelijk het moment waarop Salomon suggereert de baby, die door twee vrouwen geclaimd wordt, doormidden te snijden. Te zien op NPO 1.
17
maart
2020
(21:30)

Ellie op Patrouille

Ellie is in de hoofdstad Jakarta. Een overbevolkte stad waar de nationale politie de handen vol heeft aan alle dagelijkse calamiteiten. Ellie werkt mee waar ze kan. Te zien op NPO 1.
17
maart
2020
(20:25)

Krabbé zoekt Chagall

In de eerste aflevering verdiept Jeroen Krabbé zich in de vroege kindertijd en jeugd van Marc Chagall. Hij reist af naar Vitebsk, een Joodse stad in het tsaristische Rusland. Daar groeide Chagall op. Thema’s uit zijn jeugd, zoals de dieren, huizen en mensen, komen later altijd terug in zijn werk. Dankzij de ondernemingslust van moeder Feita Ita, die een winkeltje dreef, kreeg de familie Chagall het steeds iets beter. Chagall werd als oudste zoon naar een Russische school gestuurd. Zijn moeder is dominant aanwezig in zijn leven en wordt ook vaak weergegeven in zijn werk. Zijn vader is zowel in zijn werk als in zijn leven een kleurloos en nietig type. Zijn eerste leermeester, de Joodse kunstenaar Youri Pen, was voor Marc meer een vaderfiguur. Chagall mocht bij hem op teken- en schilderles. Te zien op NPO 2. 
16
maart
2020
(20:25)

The Big Escape

In het derde seizoen van The Big Escape staan alle opdrachten in het teken van technische ontwikkeling. In de eerste aflevering worden de tien bekende Nederlanders meteen het diepe in gegooid. Of eigenlijk… de hoogte. De escape speelt zich af op de immense hoogovens van een oude staalfabriek in Duitsland. In twee teams strijden ze tegen elkaar. Wie weet het snelst de benodigde grondstoffen om te smelten tot zijn eigen escapesleutel? En wie ontsnapt daarmee het snelst, wint de eerste aanwijzing naar het sleutelwoord en verdient zo immuniteit? De strijd om in de finale te komen barst direct in alle hevigheid los. Bondjes om de zwakste of juist de sterkste speler eruit te werken worden even snel gesmeed als weer afgebroken. De deelnemers spelen mét, maar ook tegen elkaar. Uiteindelijk is er maar één ding dat de spelers zeker weten: aan het eind van iedere aflevering moet één van hen The Big Escape verlaten. Te zien op NPO 3.
14
maart
2020
(23:05)

Close Up: Kunstenares Elizabeth King - Op het tweede gezicht

Kunstenaar Elizabeth King maakt bijna levensechte sculpturen van menselijke figuren. Haar baanbrekende werk verraadt haar interesse in de geschiedenis van de marionet, de robot, het medisch model en literaire personages als Frankenstein die door mensen gemaakt zijn en tot leven komen. In een tijdperk waarin menselijk uitziende robots een hot topic zijn, blijft de aimabele King geloven in de meerwaarde van haar sculpturen die een unieke gevoeligheid en intelligentie uitstralen. Te zien op NPO 2. 
14
maart
2020
(20:35)

Volle Zalen: Herman van veen 75

Zanger, muzikant en theaterpersoonlijkheid Herman van Veen viert vandaag zijn 75ste verjaardag en nog altijd dendert hij als een jonge hond over het podium. Van Veen omringt zich graag met talentvolle musici, dansers en theatermakers die hem ‘duizend en één’ nieuwe ideeën aandragen. ‘Ik ben precies dezelfde meneer, maar in een andere tijd, eentje die de tijd niet negeert,’ zegt hij tegen presentator Cornald Maas. ‘Nieuwsgierig zijn’, ‘urgent blijven’, het is wat Van Veen bij uitstek kenmerkt, zo blijkt uit deze Volle Zalen special. Herman van Veen leidt Maas rond op landgoed De Paltz dat hij heeft omgetoverd tot een sociaal-culturele ontmoetingsplek. In zijn ouderlijk huis in Utrecht haalt Van Veen herinneringen op aan z'n vroegste jeugd net de oorlog. Te zien op NPO 2. 
14
maart
2020
(19:55)

Vampieren in de nacht

De vampieren op het schip en Dracula realiseren zich steeds meer dat Alisa enorme krachten bezit. Ondertussen probeert Alisa alle krachten met veel plezier uit. Inger en Fanny leren de Erven gedachtes te lezen wat Alisa in de problemen brengt. Te zien op NPO Zapp. 
13
maart
2020
(20:30)

Nu te Zien!

Marieke Uildriks, directeur van Museum JAN, duikt in het oeuvre van de grande dame van de twintigste-eeuwse kunst: Louise Bourgeois. Haar aangrijpende levensverhaal en psychische gesteldheid verwerkt zij in haar kunst, die varieert van metershoge spinnen tot afgesloten kooien onder de titel ‘Cells’. Te zien op NPO 2. 
13
maart
2020
(20:30)

Flikken Maastricht

Marion mag weer aan het werk, maar is ze wel helemaal hersteld? Romeo krijgt vreemde meldingen over haar gedrag. Tijdens een turnles wordt de leraar vermoord door een jonge man. Als snel vermoeden Wolfs en Eva dat het motief wel eens in misbruik kan liggen. Romeo en Marion worden bij een winkeldiefstal geroepen. Een meisje wilde er vandoor gaan met een dure fles whisky zonder af te rekenen. Er wordt een tweede moord gepleegd met hetzelfde wapen, nu op een ogenschijnlijk keurige man. Wolfs en Eva kunnen de mannen niet met elkaar in verband krijgen. Als blijkt dat het meisje dat de drank wilde stelen, ooit turnles heeft gehad van de vermoorde leraar, lijken de zaken met elkaar verknoopt te raken. Romeo krijgt bewijs van Marions rare gedrag. Op een bewakingscamera ziet hij hoe ze een drankfles steelt. Te zien op NPO 1. 
11
maart
2020
(21:10)

Knappe Koppen

In Knappe Koppen geven topwetenschappers antwoord op kijkersvragen. De vraag van vandaag is van Michel. Hij wil weten of je ook te vaak je handen kan wassen. Michel is net voor zichzelf begonnen als sportcoach en moet voldoen aan allerlei hygiëne-eisen. Dit heeft hem aan het denken gezet over de rol van bacteriën in ons leven. Zijn we niet een beetje doorgeschoten in onze wens om schoon te zijn. In het Trippenhuis, de zetel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van de Wetenschappen, krijgt Michel antwoord op zijn vraag in de vorm van een privécollege van “de bacterie-professor” Remco Kort. Hij is hoogleraar microbiologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Remco Kort bestudeert dagelijks het onzichtbare leven: dat van de microben. Het is zijn missie om ons allemaal kennis te laten maken met dit bijzondere rijke leven op aarde en op ons. Als iemand Michel verder kan helpen met zijn vraag, dan is het wel Remco Kort. Te zien op NPO 2. 
11
maart
2020
(20:30)

Tussen Kunst en Kitsch

In deze uitzending van Tussen Kunst en Kitsch wordt er vanuit Museum Krona getaxeerd. Expert Bas Hesselink taxeert een schilderij van een landschap met kunstenaar. Dit is een ets die echt door Rembrandt zelf is gedrukt en daarna nooit meer is herdrukt, niet tijdens zijn leven en ook niet na zijn dood. Dus dan heet dit een eerste en enige staat. De ets heeft een titel: “Landschap met kunstenaar”, maar we weten niet waar dit landschap is en ook niet wie die kunstenaar is. Waarschijnlijk rond Amsterdam. De kunstenaar zou Rembrandt kunnen zijn, maar niets is zeker. Daarnaast taxeert Emiel Aardewerk een miniatuur zilveren koets. Deze koets is een erfstuk van de echtgenote van meneer, die vorig jaar overleden is. Hij durft hem niet te poetsten, staat al jaren in de kast. Ook taxeert Wim Bouwman een roetbak. Expert Wim Bouwman vertelt dat dit een smeedijzeren ‘roetbak’ of zwartselbak is, die werd gebruikt bij het overgangsritueel van meisjes. Geslachtsrijp geworden, werden hun tanden in driehoeken gevijld. Dat gebeurt tijdens een groot familiefeest, waar ook offers worden gebracht. Te zien op NPO 1. 
11
maart
2020
(20:25)

Historisch Bewijs

Het Haags Historisch Museum bezit een doosje, met daarin een vinger en een tong. En als het verhaal klopt, zijn die afkomstig van de Gebroeders De Wit. Slachtoffers van de gruwelijkste politieke moord in de Nederlandse geschiedenis. Áls het verhaal klopt. Met de nieuwste technieken probeert het NFI een DNA profiel te verkrijgen met materiaal uit het graf van de moeder van de broers. Het team van het Rijksmuseum doet er ook nu weer alles aan om de onderste steen boven te krijgen in een baanbrekend onderzoek naar de echtheid van dit kunsthistorische voorwerp. Te zien op NPO 2. 
10
maart
2020
(21:30)

Ellie op Patrouille

Ellie is in Lissabon waar ze met de politie de veiligheid bewaakt tijdens een voetbalwedstrijd van Benfica. Ook probeert ze zakkenrollers op te sporen en werkt ze met de politie mee op de drukke luchthaven. Te zien op NPO 1. 
7
maart
2020
(23:05)

Close Up: Helmut Lang - Meister der coolness

De Oostenrijkse mode-ontwerper Helmut Lang startte in 1986 in Wenen zijn gelijknamige label. Van meet af aan had Lang nauwe banden met kunstenaars, en hij zag mode vooral als zijn persoonlijke artistieke expressiemiddel. Ondertussen herschreef hij de regels in de modewereld. Zijn kleding was sober, strak en androgyn. In 2004 nam Helmut Lang een radicale beslissing: hij verliet de mode definitief en werd kunstenaar. Te zien op NPO 2. 
7
maart
2020
(21:35)

Dit Was Het Nieuws

Harm Edens, Jan Jaap van der Wal en Peter Pannekoek leggen het nieuws van de afgelopen week onder de satirische loep. Te zien op NPO 1. 
7
maart
2020
(19:55)

Vampieren in de nacht

Alisa weigert zich neer te leggen bij de beslissing van Conte Claudio. Met de hulp van Ivy en Lars vindt ze het boek over Dracula’s geschiedenis. Ondertussen wordt Dracula steeds sterker. Te zien op NPO Zapp. 
6
maart
2020
(22:10)

Nu te Zien!

Het snijvlak tussen illustratie en schilderkunst, dat bewandelt de Franse kunstenaar Martin Jarrie. Op schilderachtige wijze illustreert hij kinderboeken maar ook toonaangevende kranten en tijdschriften. Ann Demeester, directeur van het Frans Hals Museum, bezoekt de expositie van deze fantasierijke kunstenaar in Museum Belvédère in Heerenveen. Te zien op NPO 2. 
6
maart
2020
(20:30)

Flikken Maastricht

In zijn landhuis wordt een bekende wapenhandelaar dood aangetroffen. Hij is de avond ervoor met vier schoten in zijn buik vermoord. De kluis, waarin volgens de vriendin van de handelaar een vermogen aan goud en geld zat, blijkt verdwenen. Marion wordt slachtoffer van geweld tegen hulpverleners. Romeo verdenkt een man die ze eerder die dag een bekeuring hebben gegeven. Maar hij mag er zelf niet achteraan gaan. Te zien op NPO 1. 
6
maart
2020
(19:55)

Gort over de Grens

Ilja Gort reist door de Spaanse provincie Cordoba. Hij gaat op zoek naar een oud omaatje, dat kan toveren met knoflook en hij weet binnen te komen in één van de bijzonderste gebouwen ter wereld, de Mezquita de Cordoba. Hij drinkt van een speciale schimmelwijn, waar je kerngezond heel oud mee wordt en een strenge olijfboer onderwijst hem in de kunst van het slorpen van olijfolie. Te zien op NPO 2.
4
maart
2020
(21:10)

Knappe Koppen

In Knappe Koppen geven topwetenschappers antwoord op kijkersvragen. De vraag van vandaag is van Carolien. Zij wil weten waarom pubers niet luisteren naar hun ouders. Carolien is zelfstandig moeder. Haar oudste zoon is net in de pubertijd en dat heeft ze geweten. Zo weigert hij bijvoorbeeld te douchen. Carolien kan zeggen wat ze wil, maar hij weigert gewoon. En dat terwijl hij eerder altijd alles in overleg deed. In het Trippenhuis, de zetel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van de Wetenschappen, krijgt Carolien antwoord op haar vraag in de vorm van een privécollege van Eveline Crone. Zij is hoogleraar Neurocognitieve Ontwikkelingspsychologie in Leiden. Eveline Crone heeft als eerste in de wereld het puberbrein in detail in kaart gebracht. Deze baanbrekende studie heeft verrassende resultaten en veel nieuwe inzichten opgeleverd. Eveline Crone zal Carolien zeker verder kunnen helpen. Te zien op NPO 2. 
4
maart
2020
(20:30)

Historisch Bewijs

Is een van de drie mogelijke boekenkisten van het Rijksmuseum, Museum Prinsenhof en Slot Loevestein aan te merken als de werkelijke kist waarin rechtsgeleerde Hugo de Groot in 1621 zijn eeuwige gevangenisstraf in Slot Loevestein wist te ontsnappen? Voor het eerst in de geschiedenis zijn de drie kisten bij elkaar voor materiaal-technisch onderzoek. Zijn er nog sporen te vinden die herleiden naar Hugo de Groot? In het historisch onderzoek wordt aan de hand van bewaarde kleding en bewaard gebleven ooggetuigen verklaringen precies uitgeplozen hoe groot Hugo de Groot was, hoe breed de deuren waren waar de kist doorheen moest en hoe hij in de kist gezeten moet hebben. Het team van het Rijksmuseum doet er alles aan om de onderste steen boven te krijgen in een baanbrekend onderzoek naar de echtheid van dit kunsthistorische voorwerp. Te zien op NPO 2. 
4
maart
2020
(20:30)

Tussen Kunst en Kitsch

In deze uitzending vanuit Slot Zeist een typemachine die notenbalken mee kan typen. Na het overlijden van de vader werd deze op Marktplaats gezet, maar er werd maar 9 euro voor geboden en dat vond de familie net iets te weinig. Maakten zij een goede beslissing? Ook in deze aflevering; Expert Willem de Winter krijgt een niet eerder ontdekt schilderij van een grote schilder onder ogen. Te zien op NPO 1. 
3
maart
2020
(21:30)

Ellie op Patrouille

Ellie werkt mee in de Armeense hoofdstad Yerevan waar de politie goed zichtbaar op straat is. Ze snuffelt met honden op de luchthaven naar verboden voorwerpen en helpt mee de Armeense nieuwjaarsnacht veilig te laten verlopen. Te zien op NPO 1.

 
29
februari
2020
(20:35)

Van oud geld, de dingen, die niet voorbij gaan

In ‘Van Oud Geld, de dingen, die niet voorbijgaan’ portretteert Jort Kelder vier adellijke families in hun streven om de familie, het landgoed en hun eeuwenoude tradities in stand te houden. In deze laatste aflevering kijkt Jort met de vier families naar hun leven en de toekomst. Ondanks de grandeur is een landgoed ook gewoon een bedrijf waar hard gewerkt moet worden en waar steeds één vraag centraal staat: hoe kan het goed overgedragen worden naar de volgende generatie? Ofwel: is er licht aan het einde van de oprijlaan? Te zien op NPO 2.
28
februari
2020
(20:35)

Flikken Maastricht

Een curator wordt vermoord in zijn eigen museum gevonden. De man was geliefd bij collega’s, mede door de ziekte van zijn dochter, waar hij al zijn geld aan uitgaf. Vlak voor zijn dood had hij een discussie met een plaatselijke kunstenaar die een varken wilde laten slachten in het museum als expositie. Is de kunstenaar daarbij door het lint gegaan? Of komt de dood van de curator goed uit voor zijn dochter die dankzij de levensverzekering een behandeling in Amerika kan ondergaan. Dan wordt ook nog eens het pronkstuk van een Ming tentoonstelling gestolen. De eigenaresse is daar niet blij mee. Romeo en Marion krijgen een aangifte van een wanhopige vader. Zijn dochter wordt door haar vriendje gebruikt als drugskoerier. Te zien op NPO 1.
26
februari
2020
(20:30)

Historisch Bewijs

Is de schaal die in het Rijksmuseum staat echt vervaardigd uit zilver afkomstig uit de door Piet Hein op de Spanjaarden veroverde zilvervloot? Tijdens het onderzoek naar de herkomst van de schaal, die op inventarislijsten van de zilvervloot niet voorkomt, doet het team een baanbrekende ontdekking. En in de eeuwenoude mijnen van Mexico wordt erts gedolven om deze te vergelijken met de samenstelling van het zilver van de schaal. Het team van het Rijksmuseum doet er alles aan om de onderste steen boven te krijgen in een baanbrekend onderzoek naar de echtheid van dit kunsthistorische voorwerp. Te zien op NPO 2.
25
februari
2020
(21:30)

Ellie op Patrouille

Acapulco is een populaire Mexicaanse badplaats, maar Ellie is er niet op het strand te liggen. De stad en haar omgeving wordt geteisterd door een heftige karteloorlog. Ellie werkt samen met de politie in hun strijd tegen deze kartels. Te zien op NPO 1.
24
februari
2020
(16:00)

Sterren NL Carnaval 2020

Ieder jaar geeft Omroep Brabant de aftrap voor het jaarlijkse carnavalsgedruis met de uitzending van hun live-evenement 3 Uurkes Vurraf. Bij Sterren NL zie je een compilatie van dit druk bezochte spektakel. Met optredens van onder anderen de Alpenzusjes, Het Feestteam, René Schuurmans, Dennie Christian, Snollebollekes en Ria Valk. Te zien op NPO 1.
22
februari
2020
(20:35)

Van oud geld, de dingen, die niet voorbij gaan

In ‘Van Oud Geld, de dingen, die niet voorbijgaan’ portretteert Jort Kelder vier adellijke families in hun streven om de familie, het landgoed en hun eeuwenoude tradities in stand te houden. In deze derde aflevering leren we meer over de tradities van de adel die vaak al eeuwen wordt doorgegeven. Een naam, een huis, bezittingen en rituelen; die geef je door. Je bent een passant in de lange lijn van de historie. In deze aflevering zien we hoe de vier geportretteerde geslachten omgaan met hun tradities. Te zien op NPO 2.
21
februari
2020
(20:35)

Flikken Maastricht

Twee jongens stelen per vergissing het mobieltje van een zware crimineel. De jongens worden bedreigd en besluiten de politie in te lichten. Wolfs en Eva zien al snel dat dit een grote kans is om een beruchte tot dusver ongrijpbare drugssmokkelaar te pakken, maar dan moeten de jongens wel meewerken. Romeo en Marion worden bij een chocolaterie geroepen. De eigenaars zijn bedreigd, iemand wil hun bonbons vergiftigen. Al snel blijkt er een kortgeleden ontslagen werkneemster te zijn, die het niet met haar ontslag eens was. Te zien op NPO 1.
21
februari
2020
(19:55)

Gort over de Grens

Ilja Gort reist door de Spaanse provincie Tierra de Campos. Hij drinkt wijn bij een boer met een groen toverstokje, verbrandt lelijk zijn mond, als hij probeert gloeiend hete broodsoep te drinken. Hij gaat op bezoek bij een wijnboer, die wijn maakt zoals in de middeleeuwen en op de markt leert hij de kijker, hoe je overal gratis kan eten. Hij neemt ons mee naar een heerlijke stad, waarvan hij de naam weigert te onthullen. Te zien op NPO 2.
19
februari
2020
(20:30)

Historisch Bewijs

Is de hoed die in het Rijksmuseum ligt werkelijk de hoed die Ernst Casimir, voorvader van koning Willem-Alexander, ophad toen hij in 1632 door een dodelijke kogel in zijn hoofd getroffen werd? Het onderzoeksteam van het Rijksmuseum pluist de archieven van het Koninklijk Huisarchief uit op zoek naar informatie over de herkomst van deze bijzondere hoed en ze doen een belangrijke ontdekking. Voor het materiaal-technisch onderzoek wordt samen met het NFI een heuse schiet reconstructie opgetuigd. En er wordt gezocht naar menselijke resten op de reliek. Het team van het Rijksmuseum doet er alles aan om de onderste steen boven te krijgen in een baanbrekend onderzoek naar de echtheid van dit kunsthistorische voorwerp. Te zien op NPO 2.
18
februari
2020
(21:30)

Ellie op Patrouille

Ellie werkt mee in de Armeense hoofdstad Yerevan waar de politie goed zichtbaar op straat is. Ze snuffelt met honden op de luchthaven naar verboden voorwerpen en helpt mee de Armeense nieuwjaarsnacht veilig te laten verlopen. Te zien op NPO 1.
14
februari
2020
(20:35)

Flikken Maastricht

Wolfs weet Eva voor het eerst zover te krijgen dat ze een oester eet. En dat heeft niet het effect dat hij ervan verwacht. Dan wordt een vrouw dood aangetroffen in een luxe appartement. Ze blijkt getrouwd met een jonge internetmiljonair. Onderzoek wijst uit dat ze al eerder met rijke mannen getrouwd is geweest. Die daarna financieel helemaal uitgekleed werden. Heeft iemand wraak op haar genomen? Romeo en Marion zijn getuige van een verkeersruzie. De veroorzaker van de ruzie verdwijnt. Als Romeo de man weet op te sporen, blijkt hij meer problemen te hebben. Te zien op NPO 1.
14
februari
2020
(19:55)

Gort over de Grens

Ilja Gort reist door de Spaanse provincie Catalonië. Hij bezoekt het geliefde dorp van Salvador Dali en eet in diens vaste restaurant Dali’s favoriete vissoep. Hij proeft een bijzondere wijn, waarvan de makers volgens sommigen niet goed bij hun hoofd zijn. Met een stronteigenwijze wijnboer proeft hij cava, die geen cava blijkt te zijn. Te zien op NPO 2.
12
februari
2020
(20:30)

Historisch Bewijs

Het team doet onderzoek naar de vermeende verfzakjes van Rembrandt uit de collectie van Jan Six. Als deze echt zijn, is het wereldnieuws: er is nooit iets van zijn schildermateriaal teruggevonden. Robert van Langh krijgt de unieke kans om met de verfzakjes naar een deeltjesversneller in Hamburg te gaan, een zeer innovatief onderzoeksmiddel. Met de intense straling kan hele gedetailleerde informatie over de samenstelling verkregen worden. Kunnen de zakjes aan de hand van die informatie aan Rembrandt gelinkt worden? Het team van het Rijksmuseum doet er alles aan om de onderste steen boven tafel te krijgen in een baanbrekend onderzoek naar de echtheid van deze en andere kunsthistorische voorwerpen. Te zien op NPO 2.
11
februari
2020
(21:30)

Ellie op Patrouille

In het derde seizoen van Ellie op Patrouille wordt de oud-politieagente zes afleveringen lang onderdeel van de politieteams van onder meer Armenië, Mexico en de Filipijnen en ondersteunt ze bij alle facetten van het politiewerk. In lokaal uniform, met open vizier en gewapend met een goede dosis Amsterdams lef geeft Ellie opnieuw een uniek kijkje in de wereld van buitenlandse korpsen. Te zien op NPO 1.
8
februari
2020
(19:55)

Vampieren in de nacht

Ivy heeft haar eerste nacht op de vampieren school. Op zoek naar het boek over Dracula's geschiedenis ontmoet Alisa de jongen Nicu weer, maar ze zijn niet alleen, Lars houdt ze in de gaten. Te zien op NPO Zapp.
7
februari
2020
(20:35)

Flikken Maastricht

Een meisje verdwijnt. Ze is op de fiets naar een auditie bij een Maastrichts jazzbandje van succesvolle vijftigers gegaan. Daar is ze volgens de mannen op de fiets weer vertrokken. Haar vriend heeft een straatverbod, maar is met een bestelauto bij haar in de buurt gezien. Heeft hij haar met fiets en al ontvoerd? Of weten de mannen meer? Kamphuis geeft Romeo de opdracht in het kader van publieksvoorlichting een vlog bij te houden. Hij wordt met Marion bij een geval van pesten geroepen. Maar wie pest er nou eigenlijk wie? Te zien op NPO 1.
7
februari
2020
(19:55)

Gort over de Grens

Ilja Gort reist door de Spaanse provincie Huelva. Tijdens het grootse religieuze feest van Spanje wordt hij de kerk uitgesmeten, omdat hij zijn petje vergeet af te zetten. Hij gaat op bezoek in het atelier van een trommelmaker, hij test de wereldkampioen tortilla-bakken, en bij een bevriende wijnboer drinkt hij de wijn, die eigenlijk is bestemd voor de kerk. Te zien op NPO 2.
5
februari
2020
(21:10)

Knappe Koppen

Wil je weten hoe zwaar licht is, waarom afvallen zo moeilijk is of waarom pubers niet luisteren naar hun ouders? In Knappe Koppen gaat presentator Gregory Sedoc met de knapste koppen van Nederland op zoek naar het antwoord op prangende vragen van kijkers. Vanuit de Koninklijke Nederlandse Academie van de Wetenschappen in het historische Trippenhuis geven topwetenschappers antwoord in een exclusief privécollege. Te zien op NPO 2.
5
februari
2020
(20:25)

Historisch Bewijs

Een 17e-eeuwse politieke moord op het Haagse Binnenhof. Op een schavot wordt stichter en leider van de republiek, Johan van Oldenbarnevelt met een zwaard omgebracht. Gezegd wordt dat het zwaard in het Rijksmuseum ligt. Maar vorig jaar dook er een andere kanshebber in Duitsland op in de collectie van de Staatlichen Kunstammlungen in Dresden. Is Johan van Oldenbarnevelt door een van deze zwaarden omgebracht? Een team experts van het Rijksmuseum doet er alles aan om de onderste steen boven tafel te krijgen in een baanbrekend onderzoek naar de echtheid van kunsthistorische voorwerpen. Te zien op NPO 2.
1
februari
2020
(19:55)

Vampieren in de nacht

Alisa heeft het moeilijk op school. Hindrik spoort haar aan om zich aan te passen en de Spark geheim te houden. Een vreemd meisje en een wolf sluipen het schip op. Te zien op NPO Zapp.
31
januari
2020
(20:40)

Flikken Maastricht

Een TBS-er ontsnapt aan zijn begeleider tijdens een proefverlof. Diezelfde dag wordt zijn slachtoffer, op wiens verklaring hij TBS kreeg, ontvoerd. Alle alarmbellen gaan af bij Wolfs en Eva die bang zijn dat dit meisje voor de tweede keer slachtoffer van geweld zal worden. Maar zit de zaak wel zo in elkaar? Wat heeft de therapeut van de TBS-er ermee te maken. Romeo en Marion houden een diplomaat staande die dronken in zijn auto rijdt. Daar krijgen ze snel spijt van. Te zien op NPO 1.
31
januari
2020
(19:55)

Gort over de Grens

Ilja Gort reist door de Spaanse provincie Asturias. In een miljoenen jaren oude kaasgrot, waarvan de sleutel kwijt is, eet hij dodemanskaas, hij vaart bij heftige storm de zee op om een reuzenkreeft te vangen en hij proeft wijn bij een wijnboerin, die regelmatig de beren uit haar wijngaard moet verjagen. Te zien op NPO 2.
29
januari
2020
(20:25)

Hallali

Wanneer Gerben Kooistra, een liberaal uit Noord-Holland, wordt aangesteld als de nieuwe burgemeester van een klein zuidelijk dorp, begint hij een strijd tegen een grote lokale crimineel genaamd ‘Opa’ Jantje. Gerben’s missie is moeilijker dan hij had verwacht. Criminaliteit is overal in dit schijnbaar onschuldige stadje en zijn politieke missie verandert langzaam in een gevaarlijke obsessie. Te zien op NPO 3.
28
januari
2020
(16:10)

Eurovisie Songfestival 2020: Loting halve finales

Live vanuit Rotterdam is de loting te zien voor de halve finales van het Eurovisie Songfestival. Wie betreedt in welke halve finale het podium in Ahoy? De halve finales van het Eurovisie Songfestival vinden plaats op dinsdag 12 mei en donderdag 14 mei. De finale is op zaterdag 16 mei. Te zien op NPO 1.
25
januari
2020
(23:05)

Close Up: Gershwin - De klassieke Amerikaan

Het succes van componist George Gershwin (1989-1937) kan gezien worden als typisch Amerikaans. Hij creëerde begin 20ste eeuw vernieuwende en toch herkenbare muziek die op maat gemaakt leek voor het nog jonge land, gebaseerd op invloeden uit verschillende Europese culturen. Gershwin's muziek lijkt tijdloos. Vandaag de dag maken Rhapsody in Blue, Concerto in F. en de Cuban Overture nog altijd deel uit van het repertoire van veel grote, internationale orkesten. Te zien op NPO 2.
25
januari
2020
(19:55)

Vampieren in de nacht

Er gebeurt veel op de eerste nacht van de vampieren school; Alisa worstelt om vrienden te maken, want ze heeft een geheim te verbergen. Lars en Malcolm spijbelen tijdens de eerste les en komen in heilige problemen. Te zien op NPO Zapp.
24
januari
2020
(22:10)

Nu te Zien!

Thierry Mugler is een uitzonderlijk creatieve geest die met zijn futuristische stijl een revolutie in de mode teweegbrengt. Hij is couturier maar ook  fotograaf, parfumeur en directeur. Directeur van de Hermitage Cathelijne Broers bezoekt zijn tentoonstelling in de Kunsthal in Rotterdam.
24
januari
2020
(20:35)

Flikken Maastricht

Een bekende Maastrichtse wordt met een kruisboog vermoord. Ze zal niet de enige blijken. Wat hebben de slachtoffers gemeen? Als blijkt dat ieder slachtoffer een familielid heeft dat bij een bank werkt, nemen Wolfs en Eva de bank onder de loep. Die blijkt niet altijd even goed voor zijn cliënten te zorgen. Romeo en Marion krijgen met concurrerende crystal meth producers te maken. Te zien op NPO 1.
24
januari
2020
(19:50)

Gort over de Grens

Ilja Gort reist door de provincie Alicante. Op een voormalig pirateneiland maakt hij kennis met de Italiaans/Spaanse keuken. Bij een wonderlijke wijnboer proeft de hij duurste wijn van Spanje. Hij stelt zich bloot aan de hemel en de hel van Benidorm en wordt door zingende druivenpluksters getrakteerd op: ‘De lekkerste vieze wijn die hij ooit gedronken heeft’. Te zien op NPO 2.
22
januari
2020
(20:35)

Musical Awards Gala 2020

Het jaarlijkse Musical Awards Gala is ook dit jaar te zien bij AVROTROS. In een groots opgezette show, live vanuit het RAI Theater in Amsterdam, worden de prestigieuze awards voor Nederlands grootste musicalsterren en de beste musicalproducties uitgereikt. Presentatie: Frits Sissing. Te zien op NPO 1.
18
januari
2020
(23:05)

Close Up: De erfenis van Fernando Botero

De Colombiaanse kunstenaar Fernando Botero maakte naam met kleurrijke schilderijen waarop volumineuze figuren de hoofdrol spelen. De kunstenaar blikt samen met zijn volwassen kinderen terug op zijn dagen als arme, beginnende kunstenaar in New York en op de succesvolle internationale carrière die daarop volgde. De kroon op werk van de kunstenaar was in 2000 de stichting van het Botero Museum in de hoofdstad van Colombia. Te zien op NPO 2.
18
januari
2020
(19:55)

Vampieren in de nacht

Alisa ontmoet de andere Erven als de Vamalias aankomen op het schip. De Erven horen dat ze op het schip zijn om te beginnen aan de vampieren school. Te zien op NPO Zapp.
17
januari
2020
(21:20)

Nu te Zien!

Directeur van het Centraal Museum Bart Rutten neemt een kijkje op de tentoonstelling van een van de belangrijkste hedendaagse kunstenaars uit Mexico: Carlos Amorales. Met grote installaties vertelt hij in sprookjesachtige beelden over het spanningsveld tussen individu en samenleving. Te zien op NPO 2.
17
januari
2020
(20:35)

Flikken Maastricht

Een aanslag op twee bewoners van een huis lijkt een ripdeal maar waarom hebben de daders dan geen drugs meegenomen. De aanwijzingen leiden naar een makelaarskantoor dat de woningen verhuurt. Romeo en Marion worden bij een inbraak geroepen; uit een kluis is een voorraad dure horloges gestolen. Maar inbraaksporen zijn er niet en de kluis is niet gekraakt. Te zien op NPO 1.
12
januari
2020
(20:15)

Keizersvrouwen

Michiel zit klem en sluit een deal met de politie. Bibi voldoet aan de extreme verlangens van een klant. Xandra vindt een verwarde Lulu in handen van seksslavenhandelaren. Een strijd om leven of dood volgt. Te zien op NPO 3.
11
januari
2020
(23:05)

Close Up: Garry Winogrand

Fotograaf Garry Winogrand werkte in de jaren 60 en 70 als straatfotograaf en legde in zijn werk de veranderende Amerikaanse samenleving vast. Door op spontane wijze gewone mensen en hun dagelijks leven in beeld te brengen, ontwikkelde hij de voor hem kenmerkende 'snapshot' stijl, die tegenwoordig allesbepalend is in de moderne beeldcultuur. Te zien op NPO 2.
11
januari
2020
(22:35)

Ik vertrek

Hoe zou het toch gaan met de twee ex-geliefden die samen emigreerden? In het voorjaar van 2016 vertrokkenMichiel Prins(43)en Sibel Ambagts(25)naar het Franse Cuzorn. Ze toverden een vervallen boerderij om tot groepsaccomodatie.Maar dat ging niet zonder slag of stoot.De verbouwing schoot totaal niet open, want doe-het-zelven bleek toch best lastig en bovendien had Sibel het erg druk met haar liedesleven. De spanningen liepen hoog op. Drie jaar laten bezoeken we hen opnieuw en wat velen voor onmogelijk hielden, blijkt toch te kunnen...
En we brengen opnieuw een bezoek aan familie Boers. Ze vertrokken in 2015 naarhet SpaanseCártama en wilden daar een glamping bouwen,waar je echt even helemaal tot jezelf kunt komen. De kinderen Joran (15) en Marit (13) gingen tegen heug en meug mee. Eenmaal daar bleek dat Marcel(46)en Maybritte(48)hun zaakjes toch niet helemaal op orde hadden. De moeizame start eiste zijn tol: Maybritte kwam in een dip te zitten en de kinderen wilden het liefst zo snel mogelijk terug naar Nederland. Vier jaar later staat er zowaar een glampingmet eco-tentenen hebben de kinderen hun draai weten te vinden. De zaken staan er goed voor, maar de weg er naar toe was een emotionele rollercoaster. Te zien op NPO 1.
11
januari
2020
(21:25)

MolTalk

Marlijn Weerdenburg en Rop Verheijen bespreken in MolTalk alle complotten en theorieën rondom de identiteit van De Mol met oud-kandidaten en oud-mollen. Te zien op NPO 1.
11
januari
2020
(20:30)

Wie is de Mol?

In het nieuwe seizoen van Wie is de mol? is te zien hoe tien kandidaten tegen het decor van het indrukwekkende Henan (China) intrigerende, spectaculaire en soms angstaanjagende opdrachten moeten vervullen om geld te verdienen voor de pot. Tien weken lang moeten zij lef tonen, volhardend zijn en samenwerken, niet wetende wie ze kunnen vertrouwen. Altijd met die belangrijkste vraag in het achterhoofd: Wie is de Mol? Te zien op NPO 1.
11
januari
2020
(19:50)

Vampieren in de nacht

Europa, 1889: de overgebleven vijf vampieren clans in Europa worden bedreigd met uitsterven. Om te overleven worden de erven van de overgebleven clans samengebracht op een nieuw gecreëerde school op het schip The Elisabetha om, anders dan hun ouders, samen te werken en sterker te worden dan ooit. De overgebleven vampieren clans moeten hun krachten bundelen, anders zullen ze uitsterven. Alisa, een jonge vampier, ontdekt dat ze de Spark heeft. Waarom heeft het haar gekozen? Te zien op NPO Zapp.
11
januari
2020
(18:30)

Britt's beestenbende

Start van het tweede seizoen van Britt's beestenbende. Wat voor een dier is een zeekat? Hoe begroeten prairiehonden elkaar? En welk dier heeft vierkante poep? Dit en nog véél meer kom je te weten in deze hilarische dierenquiz. Zanger Tim Douwsma en YouTuber Défano Holwijn gaan samen met hun bekende gast de strijd tegen elkaar aan. Het gaat hard tegen hard, dus aan presentatrice Britt Dekker de taak om de teams in het gareel te houden. Te zien op NPO Zapp.
10
januari
2020
(22:20)

Nu te Zien!

De inmiddels wereldberoemde waterlelies van Monet zijn te zien in het Kunstmuseum in Den Haag. Hij schilderde ze in zijn eigen tuin in het Franse dorp Giverny, waar hij als tuinier in hart en nieren een exotische vijver had. Directeur van het Frans Hals Museum Ann Demeester gaat op zoek naar het geheim achter deze doeken. Te zien op NPO 2.
10
januari
2020
(20:35)

Flikken Maastricht

Nadat Wolfs en Eva opnieuw net de dans weten te ontspringen met hulp van een geheimzinnige medestander, drijven ze de bazen van Virtus et Justitia in het nauw. Ze weten te voorkomen dat Procureur Generaal Schalkwijk (Harry van Rijthoven) ontsnapt en weten hem een bekentenis af te leggen. Al weigert hij bekend te maken wie de leden van het genootschap zijn. Marion doet een gruwelijke ontdekking die haar bijna het leven kost. Te zien op NPO 1.
6
januari
2020
(22:25)

Lauren!

Lauren Verster is deze week bij de grootste Rastafari-gemeenschap van Afrika. De meeste mensen kennen rasta’s alleen van hun dreadlocks, de liefde voor Bob Marley-muziek en het roken van wiet. Lauren ontdekt dat wiet inderdaad heel belangrijk is. Het wordt beschouwd als kruid en niet als drugs en daarom wordt het al vanaf hele jonge leeftijd gerookt. Gedurende haar verblijf ontdekt Lauren ook dat deze mensen gelukkig zijn met weinig luxe, als ze maar kunnen leven in vrijheid en volgens de rituelen van de Rastafari. Te zien op NPO 3.
6
januari
2020
(20:25)

I SPY

De 3 beste spionnen in spé zijn verkozen om uitgezonden te worden naar Marokko, om daar zelfstandig undercover een buitenland missie te volbrengen. Wie van kan deze druk het beste aan en lukt het om geheime informatie veilig in handen van hun leermeesters ‘control’ af te leveren? Te zien op NPO 3.
5
januari
2020
(20:15)

Keizersvrouwen

Amsterdam wordt opgeschrikt door vele gewelddadige incidenten. Ralph bedreigt Xandra. Michiel spint de oorlog binnen de onderwereld in de media. De politie zet een val voor Michiel. Xandra heeft een plan om Michiel te helpen. Lulu smeekt om hulp. Te zien op NPO 3.
4
januari
2020
(22:10)

Close Up: Jasperina de Jong - op eenzame hoogte

Wanneer Jasperina de Jong in de vroege jaren 60 haar carrière begint bij het spraakmakende cabaret Lurelei, prijzen critici haar als snel als 'rasartieste'. Maar ze krijgt pas echt de kans om haar artistieke vleugels uit te slaan als ze eind jaren 60 samen met haar man Eric Herfst musicals en one-woman shows gaat maken. In de decennia erna groeit Jasperina uit tot een icoon van de Nederlandse showbusiness. Te zien op NPO 2.
4
januari
2020
(20:30)

De ijzersterkste

In deze finale van De ijzersterkste wordt eerst in een 500 meter race bepaald wie de tweede finaleplaats mag bezetten. Daarna schaatsen de twee beste vrouwen en de twee beste mannen tegen elkaar in de race om het goud tijdens het koningsnummer van het langebaanschaatsen: de 1500 meter. Welke man en vrouw winnen in de finale de 1500 meter? Te zien op NPO 1.
4
januari
2020
(20:25)

MolTalk The Kick-off

Bestemming China en de 10 kandidaten van het jubileumseizoen van Wie is de Mol? zijn bekend en daarmee is de jacht op de Mol geopend. Marlijn en Rop nemen de deelnemers onder de loep, vertonen primeurs en testen de kennis van oud-kandidaten tijdens MolTalk: the kick-off. Te zien op NPO 3.
3
januari
2020
(20:35)

Flikken Maastricht

De strijd van Floris Wolfs en Eva van Dongen tegen het genootschap Virtus et Justitia lijkt verloren. Eva en Wolfs worden aangehouden met aan hun voeten het lijk van Louis Dearden, voorzitter van het hof van assisen in Luik, vermoord met wapens waarop DNA van Wolfs en Eva. Maar door wie zijn ze eigenlijk aangehouden? Op wonderbaarlijke manier weten Wolfs en Eva het initiatief terug te krijgen en hun jacht op Virtus et Justitia voort te zetten. En zowaar weten ze de hoofddader in de gevangenis te krijgen. Maar is iedereen hiermee uitgeschakeld? En wat is er met de verdwenen Dearden gebeurd? Al gauw eisen de normale zaken hun aandacht weer op; vergismoorden, afrekeningen, ontsnapte TBS-ers, zich wrekende adoptiekinderen en moorden in de kunstwereld. Maar als er eerst een hand met een getatoeëerde barcode gevonden wordt en later een dood meisje met eenzelfde barcode op haar arm, duiken er toch weer aanwijzingen op dat Virtus nog niet geheel verdwenen is en samenwerkt met een bende nietsontziende vrouwenhandelaren. Wolfs en Eva worden aangehouden met aan hun voeten het lijk van Louis Dearden, voorzitter van het hof van Assisen in Luik, vermoord met wapens waarop DNA van Wolfs en Eva zit. Wolfs en Eva weten zich te bevrijden en moeten het initiatief zien terug te krijgen in hun strijd tegen Virtus et Justitia. Romeo en Marion krijgen te maken met zeer ernstige stankoverlast. Te zien op NPO 1.
1
januari
2020
(20:25)

Het grote songfestivalfeest

Ga met AVROTROS swingend het nieuwe jaar in met de concertregistratie van Het Grote Songfestivalfeest! Nooit eerder stonden zoveel songfestivalhelden op één podium. Geniet van het beste van het beste dat het Eurovisie Songfestival de afgelopen 50 jaar heeft voortgebracht. Met optredens van o.a. Dana International, Teach-In, Emilie de Forest, Ruth Jacott, Keiino, Lenny Kuhr, Nicole, Johnny Logan, Netta en Loreen. De presentatie ligt in handen van Edsilia Rombley met deskundig commentaar van Cornald Maas. Te zien op NPO 3.
31
december
2019
(23:05)

Muziekfeest van het jaar 2019

De grootste artiesten van Nederlandse bodem brengen tijdens ‘Het Muziekfeest van het Jaar' hits en meezingers ten gehore, begeleid door een groot orkest onder leiding van Marcel Fisser. De show is een feest van herkenning voor jong en oud en staat bol van spectaculaire optredens en muzikale verrassingen. Te zien op NPO 3.
31
december
2019
(21:30)

Toppers in Concert 2019

De 15e ArenA editie van de Toppers in Concert was een verjaardagsfeest om nooit te vergeten. Geniet ruim drie uur lang van deze ouderwetse knalfuif van de Toppers samen met speciale gasten, waaronder o.a. The Weather Girls en Snollebollekes. Te zien op NPO 3.
31
december
2019
(20:30)

MINDF*CK Oudejaarsspecial: The best of

Vlak voor 2020 zijn intrede doet, geeft Victor Mids de laatste avond van 2019 een magische touch. De arts en illusionist is te zien met een special waarin de kijker het voor het zeggen heeft. Welk experiment heeft de afgelopen jaren het meeste indruk gemaakt? Welke illusie blijft verbazen? Te zien op NPO 1.
30
december
2019
(20:30)

I SPY

De resterende deelnemers staan aan de vooravond van het vertrek naar het buitenland. Er kunnen maar 3 van hen mee op de solo-missie die ze daar moeten volbrengen. Om ze daarop voor te bereiden krijgen ze deze week belangrijke testen en moeilijke opdrachten voor hun kiezen. ¬Het binnendringen van de hotelkamer van een agressief target is daar onderdeel van. Eén deelnemer denkt daar letterlijk voor weg te kunnen duiken. Zal deze -voor ‘control’ onbegrijpelijke - keuze bepalend zijn voor deelname aan de buitenland missie? Te zien op NPO 3.
29
december
2019
(20:30)

Keizersvrouwen

Xandra zet haar werk voor Bliss voort. Michiel biedt zijn verontschuldigingen aan Xandra aan, maar nu is het haar beurt om hem af te wijzen. Ralph neemt wraak op de criminelen. Lulu zwerft door de straten van Antwerpen op zoek naar Rachid. Xandra verwelkomt politici, bankiers en zakenmensen tijdens een zeer exclusief feest. Te zien op NPO 3.
28
december
2019
(21:30)

Ik vertrek

Dierenwinkelmedewerkster Marjon(32) heeft de droom om met haar eigen beestenboel op het platteland van Tsjechië te wonen. Haar vriend Vincent (37) is nog niet overtuigd. Hij heeft het erg naar zijn zin op het werk, een leuke vriendengroep en het idee dat hij Eindhoven gaat verlaten doet hem pijn. De twee vertrekken toch. Ze hebben in het Tsjechische gehucht Nová Olešná een carréboerderij met tweehectare grond gekocht. De Brabanders zijn voornemens om op het terrein een camping met blokhutten te maken. En in de vervallen boerderij willen ze appartementen realiseren. Maar eenmaal in het nieuwe thuisland en klaar om te beginnen met verbouwen, blijkt dat er een snelweg naast hun huis komt. De twee komen in een flinke winterdip en de bodem van het leef-en klusbudget is in zicht. Tijd voor plan B.... Te zien op NPO 1.
28
december
2019
(20:30)

De ijzersterkste

Vanavond gaat het om de plekken in de finale: welke twee vrouwen en welke twee mannen lukt het om volgende week de strijd om het goud aan te gaan? Op het programma staat weer een klassieker uit de schaatssport: de 1000 meter. Iedereen moet deze week de skate-off schaatsen maar de winnende man en de winnende vrouw hebben daarin wel een interessant voordeel. Wie mag zich volgende week bewijzen in de strijd om het goud? Te zien op NPO 1.
26
december
2019
(22:15)

Close Up: Puck & Hans

Toen modeontwerpers Puck Kroon en Hans Kemming overwogen zich in de late jaren zestig te vestigen in Parijs. Uiteindelijk kozen ze echter voor Amsterdam en dat werd een daverend succes. Maar liefst drie decennia lang runden ze hun ultra-hippe winkel aan het Rokin waar de crème de la crème van de Nederlandse media- en showbusiness kind aan huis was. Samen met klanten van destijds - zoals Suzanne en Monique Klemann van Lois Lane en Daphne Deckers - kijken Puck en Hans terug op hun hoogtijdagen. Te zien op NPO 2.
25
december
2019
(22:30)

De Kerstmatinee

Een registratie van de Kerstmatinee van het Concertgebouworkest. Dit jaar klinkt de Negende Symfonie van Beethoven tijdens deze jaarlijkse, sfeervolle kersttraditie. Deze partituur staat zelfs op de Werelderfgoedlijst. Deze symfonie roept op tot verbroedering en brengt met een groot koor en zangsolisten jong en oud in vervoering. Presentator Hans van den Boom verzorgt het intro. Te zien op NPO 2.
25
december
2019
(21:20)

Het beste van... George Michael

In ‘Het beste van George Michael’ bespreken tal van bekende Nederlanders de levensloop van een van de succesvolste zangers uit de jaren 80 en 90 van de twintigste eeuw. Met o.a. William Rutten, Berget Lewis, Maurice Wijnen, Giel Beelen, Kees Tol, Carolina Dijkhuizen en Samantha Steenwijk. Te zien op NPO 3.
24
december
2019
(22:20)

Tiende van Tijl Special: de 9e van Beethoven

Deze kerst maakt Tijl Beckand een special over de negende van Beethoven. In 2020 viert de hele wereld dat Ludwig van Beethoven, componist van talloze klassiekers 250 jaar geleden geboren werd. In deze special geeft Tijl een voorproefje op dit bijzondere klassieke jaar en reist af naar de mogelijke Nederlandse(!) geboorteplaats van Beethoven, Zutphen. Ook krijgt hij een bijzondere rondleiding door het gerenoveerde Felix Meritis waar de Nederlandse première van de negende plaats vond. Tijl reist verder de grens over naar Japan waar de negende groter is dan waar ook ter wereld. Wat doet dit stuk met Japanners, waarom raken zij er zo van in vervoering? Ook spreekt hij met KCO leden om er achter te komen waarom het stuk zo baanbrekend was en welke rol het speelt in de muziekgeschiedenis. Te zien op NPO 2.
24
december
2019
(20:35)

Kerst met André Rieu in Sydney

Beleef samen met André Rieu Kerst in Sydney. Met showtunes, klassieke muziek en een spectaculaire setting is dit een geweldige manier om de feestdagen te vieren. Een magische avond vol muziek en dans, met optredens van zijn topsopranen, de Platin Tenors en heel veel verrassingen vanuit de iconische Town Hall in Sydney. Geniet van prachtige kerstliederen, romantische klassiekers en beroemde walsen. Te zien op NPO 1.
23
december
2019
(20:25)

I SPY

Je anders voordoen dan je bent, vertrouwen kweken, informatie inwinnen en overdragen: deze week moeten de deelnemers laten zien wat ze waard zijn als spion in opleiding. Lukt het hen bij particulieren en bedrijven binnen te komen en daar DNA, foto’s en kentekens te verzamelen? En kunnen ze die vervolgens ongezien in handen krijgen van een collega? Dat spionage op onderling vertrouwen is gebaseerd wordt voor 1 deelnemer wel heel pijnlijk inzichtelijk gemaakt bij het kiezen van de teams… Te zien op NPO 3.
23
december
2019
(18:15)

CupCakeCup

Vandaag begint een nieuw seizoen van de CupCakeCup! 10 baktalenten staan te popelen om te laten zien wat ze kunnen. Presentator Klaas van der Eerden en toppatissiers Remy Duker en Robèrt van Beckhoven zijn ook weer van de partij. En de opdracht? Fruit-cupcakes maken. Te zien op NPO Zapp.
22
december
2019
(21:25)

Het Kerst muziekgala 2019

Het Kerst Muziekgala is terug en groter dan ooit! Muzikale helden van nu treden op met de muzikale helden van de toekomst. En de grootste schoolband van Nederland geeft een spetterend optreden voor eregast Koningin Máxima! Het feestelijke gala wordt gepresenteerd door Buddy Vedder en Romy Monteiro. Te zien op NPO Zapp.

 
22
december
2019
(20:15)

Keizersvrouwen

Xandra probeert het goed te maken met Michiel. Lulu verlaat haar huis om Rachid te zoeken. Ralph kan nog net wegduiken tijdens en shoot-out. De politie verdenkt Michiel van het doorspelen van informatie. Te zien op NPO 3.
21
december
2019
(21:30)

Beste Zangers Kerstspecial 2019

In een speciale kerst aflevering van Beste Zangers zingen OG3NE, Trijntje Oosterhuis, Glennis Grace, Jan Dulles, Gerard Joling, Willeke Alberti, Edsilia Rombley en Jeroen van der Boom voor één keer niet elkaars repertoire, maar hun favoriete kerstliedjes. Zo brengt Jan Dulles een prachtige vertolking van Silent night van The Cats, Jeroen van der Boom zingt Let it snow en Trijntje Oosterhuis wenst iedereen een mooie kerst met Have yourself a merry little Christmas. Een gezellig programma met de mooiste kerst hits vanuit een sfeervolle studio. Te zien op NPO 1.
21
december
2019
(20:30)

De ijzersterkste

De teams strijden deze avond in koppels tegen elkaar. Alleen het koppel met de beste prestatie mag direct door naar de volgende week. De andere drie koppels schaatsen in de skate-off tegen twee schaatsiconen in het onderdeel Beat The Pro. De vrouwen schaatsen tegen Antoinette de Jong en de mannen tegen Sjinkie Knegt. De eerste schaatser die door de professional op een rondje gezet wordt ligt eruit. Welke man en welke vrouw worden door de twee topschaatsers naar huis gestuurd? Te zien op NPO 1.
21
december
2019
(18:20)

Lang Leve de Muziek Show

In een zinderende finale zetten de twee beste klassen nog één keer alles op alles om de overwinning binnen te slepen. In deze laatste aflevering zingt Buddy samen met zijn gast Romy Monteiro de kerststerren van de hemel. Voor de leerkrachten is het een duizelingwekkende show en met een spetterende kerstact bewijzen beide klassen dat zij de muzikaalste zijn. Maar er kan er maar één winnen, dus wie wint de grote finale en mag zich De Muzikaalste Klas van Nederland 2019 noemen? Te zien op NPO Zapp.
20
december
2019
(21:30)

André Rieu Welcome to my World

André viert Kerstmis in Australië met een concert in het historische stadhuis van Sydney. In deze feestelijke special beproeft het orkest hun geluk bij het surfen, André verrast iedereen wanneer een babykoala en kangoeroe backstage aankomen en ze genieten allemaal van een kerstfeest op het strand en een reis rond de haven van Sydney. Een niet te missen feest! Te zien op NPO 1.
18
december
2019
(20:25)

De Zwangerschapstest

Volgens velen is het een van de meest bijzondere dagen van je leven: de geboorte van je kind. Maar wat weten we er nu eigenlijk echt vanaf? Wat mag je bijvoorbeeld wel en niet eten als je zwanger bent? Hoelang duurt het eigenlijk voordat de zaadcel bij de eicel is? En wat is de precieze smaak van moedermelk? De Zwangerschapstest is een quiz met 25 vragen over zwangerschap. Lauren Verster en Klaas van der Eerden spelen De Zwangerschapstest met de aanwezige BN'ers, het publiek in de studio én de mensen thuis. Want tijdens de uitzending kunnen kijkers live hun kennis testen door mee te spelen met De Zwangerschapstest op de NPO 3-app. Wat weet Nederland over conceptie, gender reveals, baby virals en alles wat daar tussen in zit? Wie mag zich de winnaar van De Zwangerschapstest noemen? Te zien op NPO 3.
17
december
2019
(20:25)

Volle Zalen

Cabaretier Herman Finkers kreeg dit jaar de Blijvend Applaus Prijs als eerbetoon voor zijn hele oeuvre. Finkers’ laatste soloprogramma dateert alweer van 12 jaar geleden, vanwege ziekte bleef het nadien bij incidentele optredens en projecten. Finkers speelt nu de hoofdrol in de Twentse speelfilm 'De Beentjes van Sint Hildegard', die begin 2020 uitkomt. De film verhaalt over een man die letterlijk op de vlucht slaat voor de hem benauwende relatie met zijn vrouw. Finkers zelf bewerkte het van oorsprong Tsjechische script tot een mix van absurde humor en medemenselijkheid. Hoe heeft hij het maken van de film ervaren? En wat is het verschil met de totstandkoming van een cabaretprogramma? Cornald Maas ontmoet de cabaretier in een klein ‘schrijvershuisje’ aan het riviertje De Dinkel, waar hij soms dagen en nachten achtereen doorbrengt. Net als het personage in de film blijkt ook Finkers grote behoefte te hebben aan alleen zijn. Zien we de populaire cabaretier ooit nog terug in het theater? Een portret van een geliefde grappenmaker die in het licht van z’n ziekte leukemie elke nieuwe dag als een geschenk ervaart. Te zien op NPO 2.
17
december
2019
(17:55)

Remy & Juliyat

Remy en Juliyat komen met de schrik vrij en beseffen dat hun plan met de kerstmarkt wel móet lukken. De opbouw van de markt leidt tot verbroedering tussen dorpelingen en asielzoekers. Opgelucht zoeken Remy en Juliyat een rustige plek en kussen voor het eerst. Ze hebben niet door dat ze gezien worden door een jaloerse Olivia… Te zien op NPO Zapp.
16
december
2019
(20:25)

I SPY

Halverwege de spionage-opleiding krijgen de resterende deelnemers de opdracht informatie te verzamelen over 2 targets die een geheime ontmoeting hebben in een café. Je cool bewaren om zo natuurlijk mogelijk in de buurt van de targets te komen om ze ongemerkt af te kunnen afluisteren blijkt voor een aantal van hen een te grote opgave. Als ze vervolgens door politieagenten worden ondervraagd om hun aanwezigheid in het café te verklaren, maakt 1 duo een voor spionnen cruciale fout… Te zien op NPO 3.
16
december
2019
(18:15)

EenVandaag: De Politieke Prestatie 2019

Wat vinden mensen in het land de belangrijkste politieke prestatie van 2019? Welke partijen en politici hebben het meest bereikt? Wordt het een van de overwinningen bij de Provinciale Staten- of Europese verkiezingen, een van de bereikte politieke akkoorden, een nieuwe wet of besluit, of een andere bijzondere prestatie in de politiek? In een speciale live-uitzending vanuit Den Haag, waarin teruggeblikt wordt op het parlementaire jaar, kiezen de 65.000 deelnemers aan het EenVandaag Opiniepanel de Politieke Prestatie van het Jaar.
16
december
2019
(17:55)

Remy & Juliyat

De sfeer is gespannen door de aanval op het AZC en Juliyat’s ouders willen weg. Remy en Juliyat broeden op een manier om dat te voorkomen en de strijdende partijen bij elkaar te brengen. Een list van opa én de kerstmarkt vormen een perfect plan. Maar de twee dreigen alsnog ontmaskert te worden, wanneer Remy en zijn vader de ruit gaan repareren in het huis van de familie al Kadi… Te zien op NPO Zapp.
15
december
2019
(20:15)

Keizersvrouwen

Xandra gaat naar de Riviera om een feest te organiseren voor Ralph en neemt Lulu mee. Janna’s hart breekt. Een belangrijke cliënt probeert de nieuwe escort Bibi te vernederen. Xandra wordt gevraagd om escorts te verzorgen voor een zeer discrete ontmoeting. Terug in Amsterdam omhelst Rachid Lulu, terwijl Xandra een schokkende ontdekking doet. Te zien op NPO 3.
15
december
2019
(17:55)

Remy & Juliyat

Nadat een baksteen bij de familie al Kadi naar binnen vliegt, staat iedereen in het dorp op scherp. Voor Nour is dit het levende bewijs dat ze hier niet welkom zijn en wil hij zo snel mogelijk weg. Juliyat wil dit koste wat kost voorkomen en zoekt hulp bij Remy. Te zien op NPO Zapp.
14
december
2019
(21:30)

Ik vertrek

Stadsontwikkelaar Myron (40) en cultureel ondernemer Dora (37) zijn altijd op zoek naar avontuur. Of zoals ze het zelf verwoorden: ‘Het leven is net een videogame. Als je eenmaal een level goed onder de knie hebt, wil je naar het volgende.’ En dit nieuwe level ligt in Italië, in de regio ‘Le Marche’ om precies te zijn. Ze hebben hun oog laten vallen op een eeuwenoude boerderij, met een flinke lap grond eromheen. Over een krappe zes maanden moet er een volledige camping met 25 staanplaatsen en een sanitair gebouw staan. Ze durven het niet aan om alle schepen in één keer achter zich te verbranden. En dus blijft Dora nog even met de kinderen, Qing (5) en Ramses (1), in Nederland om geld te verdienen, terwijl Myron de verbouwing op zich neemt. Het gescheiden leven valt hen zwaar. Dora mist het fysieke contact met haar man en de normaal zo praktische Myron blijkt ineens een gevoelige kant te hebben. Als het hoogseizoen op losbarsten staat en het gezin weer is herenigd, is de camping bij lange na niet af. En dan lopen er ook nog twee kleine jongens rond die de nodige aandacht verdienen. Het nieuwe Italiaanse leven blijkt een flinke beproeving... Te zien op NPO 1.
14
december
2019
(20:30)

De ijzersterkste

Vandaag staat de ploegenachtervolging op de agenda. Beide voltallige teams (vrouwen en mannen) starten tegelijkertijd: één team aan de ene kant van de baan en het andere team aan de andere kant. De tijd per team stopt als het laatste teamlid over de finish gaat. Aan de zijlijn staan twee schaatsgodinnen toe te kijken en commentaar te geven: Esmee Visser en Yvonne van Gennip. Het langzaamste team moet naar de skate-off en raakt twee teamleden kwijt. Lukt het de schaatsers het hoofd koel te houden? Te zien op NPO 1.
14
december
2019
(18:25)

Lang Leve de Muziek Show

In deze tweede halve finale strijden weer twee klassen tegen elkaar. En alles draait om muziekkennis, maar ook om behendigheid en snelheid wanneer de kinderen de Gierende Gitaar beklimmen. De leerkrachten gooien al hun muzikaliteit in de strijd en betreden het gevreesde podium. Welke klas gaat door naar de grote finale en is nog steeds in de race om De Muzikaalste Klas van Nederland te worden? De co-host van deze aflevering is Glen Faria. Te zien op NPO Zapp.
14
december
2019
(18:05)

Remy & Juliyat

Remy probeert Juliyat terug te winnen door een romantisch plekje te creëren op het erf van opa Jack, maar net als alles weer goed lijkt te komen tussen hen lopen op school de spanningen hoog op als een ruzie tussen Max en Hamza escaleert, met onverwacht grote gevolgen… Te zien op NPO Zapp.
14
december
2019
(09:20)

CupCakeCup 2019 voorronde 1

In het Vondelpark in Amsterdam komen de 60 grootste baktalenten van Nederland samen om hun cupcakes te laten keuren door chef Remy en chef Robèrt. Slechts 20 mogen door naar de studio en in CupCakeCup strijden om de Gouden bokaal. Iedereen wil daar natuurlijk bij horen. Maar alleen de allerbeste bakkers mogen door. Te zien op NPO Zapp.
13
december
2019
(21:30)

André Rieu Welcome to my World

André helpt dromen uitkomen! Zo verrast hij een blozende bruid met haar droom trouwjurk, kunnen zijn fans een plaats in het orkest innemen en Franco, zijn contrabassist, reist naar Italië om zijn moeder te verrassen. Hij brengt haar terug naar Maastricht om te zien hoe hij voor het eerst in meer dan 30 jaar speelt op het podium. De emoties lopen hoog op terwijl André dromen waarmaakt. Te zien op NPO 1.
13
december
2019
(17:55)

Remy & Juliyat

Bart verbiedt Remy om ooit nog om te gaan met Juliyat, maar Remy is niet van plan om zich hier iets van aan te trekken. Juliyat doet dat wel en ze maakt Remy duidelijk dat ze niet meer met hem om kan gaan. Remy is radeloos: kan hij het ooit nog goedmaken met haar? Te zien op NPO Zapp.
12
december
2019
(17:55)

Remy & Juliyat

Als Nour probeert te achterhalen wat er gaande is, wordt Juliyat nerveus en durft niet meer met Remy af te spreken. Tegen beter weten in laat ze zich toch verleiden tot een nieuwe date, maar deze loopt hopeloos mis als Max over hen uit de school klapt naar Bart. Te zien op NPO Zapp.
11
december
2019
(20:25)

Taal is zeg maar echt mijn ding

De onhandige Anne heeft een passie voor taal. Stopwoorden, verbasteringen, verkeerde aanhalingstekens, scheldwoorden en aparte babynamen. Ze kan zich er enorm mee vermaken, het verbaast haar én ze heeft er een mening over. Bij het glossy tijdschrift waar ze werkt, mag ze echter alleen maar over zomermode en quinoa salades schrijven. Gelukkig kan ze haar frustratie daarover goed delen met haar collega en beste vriend Timo. Als ze uiteindelijk ook nog voor haar vader moet zorgen, besluit Anne dat ze het helemaal anders wil; een baan met meer diepgang, weg uit de dagelijkse sleur en de liefde van haar leven vinden. Te zien op NPO 3.
11
december
2019
(17:55)

Remy & Juliyat

Terwijl de voorbereidingen voor de kerstmarkt in gang worden gezet, spreken Remy en Juliyat stiekem af, maar hun stiekeme samenzijn leidt al snel tot achterdochtige vragen. Als Juliyat te laat komt voor een belangrijke familiegebeurtenis, roept ze pas echt de verdenking over zich af. Te zien op NPO Zapp.
10
december
2019
(20:25)

Volle Zalen

Vriend en vijand waren heel enthousiast over zijn ‘moderne revue’ Showponies (2018), waarin Alex Klaasen (43) met veel zelfspot clichés over homoseksualiteit op de hak nam. Alleskunner Klaassen staat nu op de planken met de opvolger: Showponies2. Cornald Maas ontmoet Klaasen in een attractiepark vol sprookjesfiguren dat hij vaak met z’n ouders bezocht. Het prikkelde zijn fantasie. Alex Klaasen had een gelukkige jeugd in Brabant, maar toen hij met zijn ouders naar Drenthe verhuisden was hij depressief. Hij voelde zich er eenzaam en worstelde met z’n ontluikende homoseksualiteit. Eenmaal op de Kleinkunst Academie in Amsterdam zag Klaasen ‘dat er zoveel meer jongens waren zoals ik’. Tien jaar geleden brak hij door met een meesterlijke creatie van Toon Hermans. Genieten van het succes kon hij nauwelijks, hij kreeg een burn-out en kwam een jaar amper onder de mensen. Naar eigen zeggen is hij nog altijd een ‘loner’, maar wel eentje die, soms gehuld in extravagante jurken en pruiken, zichzelf als multi- talent nu echt heeft ontdekt en helemaal ‘Alex’ is. Iemand die zich tot z’n eigen verbazing geëngageerd opstelt, op het podium én in de media. Is de echte Alex Klaasen opgestaan? Te zien bij NPO 2.
10
december
2019
(18:00)

Remy & Juliyat

Juliyat is geraakt door het portret van Remy én het liefdesverhaal van Grace. Ze besluit de sprong te wagen en gaat op een date met Remy. Als ze bijna gesnapt worden blijkt het buddy project een handige dekmantel. Te zien bij NPO Zapp.
9
december
2019
(20:25)

I SPY

Wat doe je -geblinddoekt en met een doorgeladen pistool- als je hoort dat er een dreiging op je af komt? De spionnen in spé leren deze week wat daar het juiste antwoord op is. En ze worden getest op één van de belangrijkste skills van een spion: ze gaan undercover onder totaal onverwachte omstandigheden. Dat spionage niet altijd over liegen gaat maar ook over de waarheid, wordt duidelijk als een 2-tal deelnemers wordt gevraagd wie van hen ze ongeschikt achten als spion. Wat ze niet weten is dat dit voor de hele groep te horen is… Te zien bij NPO 1.
9
december
2019
(17:55)

Remy & Juliyat

Een goedbedoeld project toont aan hoe lijnrecht de dorpsjongeren en de asiel tieners tegenover elkaar staan. Maar Remy is vastberaden om Juliyat beter te leren kennen, ook al denkt zij dat het niet kan. Hij zet zijn teken talent in om haar te overtuigen. Te zien bij NPO Zapp.
8
december
2019
(20:15)

Keizersvrouwen

Michiel weigert te geloven dat Xandra's moeder gevaarlijk is. Xandra gaat een onomkeerbare deal aan met Ralph in ruil voor zijn hulp. Michiel onderneemt zijn eerste corrupte actie om Xandra – en zichzelf – te redden. Ralphs actie om Xandra te helpen maakt de vijandigheid tussen de criminelen erger. Lulu wijst Xandra af. Te zien op NPO Zapp.
8
december
2019
(17:55)

Remy & Juliyat

Remy’s vader maakt hem duidelijk dat asielzoekers niet deugen en Juliyat’s moeder drukt haar op het hart uit de buurt te blijven van de dorpelingen. Maar als Remy Juliyat opzoekt bij het AZC, blijkt dat ze elkaar echt leuk vinden. Hoe moet dit verder? Remy besluit zijn anarchistische opa om raad te vragen. Te zien op NPO Zapp.
7
december
2019
(20:30)

De ijzersterkste

De teams schaatsen een teamsprint: een effort waarbij ieders kracht nodig is. In een treintje schaatsen de vrouwen van Team Timmer tegen de vrouwen van Team Ritsma en daarna doen de mannen hetzelfde. Het snelste team is voltallig door naar de volgende week, maar het langzaamste team moet naar de skate-off: dat betekent dat het hele team de 500 meter moet rijden. De langzaamste man en vrouw moeten daarna de strijd verlaten. Twee van Neerlands beste sprinters: Dai Dai Ntab en Kai Verbij zijn er de hele avond bij om de deelnemers te steunen en van tips te voorzien. Te zien op NPO 1.
7
december
2019
(18:25)

Lang Leve de Muziek Show

De spanning is voelbaar wanneer twee klassen tegen elkaar strijden in de halve finale. Buddy Vedder leidt de aflevering vol muziekspellen. In deze show draait het om kennis, maar ook om behendigheid en snelheid wanneer de kinderen de Gierende Gitaar beklimmen. Ook de leerkrachten gooien al hun muzikaliteit in de strijd en betreden het gevreesde podium om zo een plek in de grote finale te bemachtigen. Te zien op NPO Zapp.
7
december
2019
(18:05)

Remy & Juliyat

Een brandoefening zorgt ervoor dat Remy en Juliyat voor het eerst alleen zijn en elkaar beter leren kennen. Juliyat vindt hem heel aardig, maar weet dat het absoluut niet kan. Dit wordt pijnlijk duidelijk, wanneer er bij het AZC een vechtpartij ontstaat tussen de dorpsjongeren en de jongeren van het AZC. Te zien op NPO Zapp.
6
december
2019
(21:35)

André Rieu Welcome to my World

André is in de stemming voor liefde terwijl hij zich voorbereidt op een romantisch concert in Maastricht. Sopraan Donij van Doorn repeteert een aria over liefdesverdriet, André's broer Robert treedt toe tot het orkest en herinnert zich de tijd toen hij opgroeide met een jonge André. En David Hasselhoff verleidt het publiek met een liefdeslied. Te zien op NPO 1.
6
december
2019
(17:50)

Remy & Juliyat

Als een klein dorpje een asielzoekerscentrum krijgt, ontstaan spanningen tussen de oude en nieuwe bewoners. Terwijl de situatie dreigt te escaleren, onstaat er een onwaarschijnlijke liefde tussen Remy en Juliyat uit het AZC. Een verhaal over loyaliteit, verraad en het vermogen om in ieder mens mogelijkheden te zien. Een hartverwarmend, licht jeugddrama, waarin de liefde uiteindelijk overwint. Juliyat en haar familie komen aan bij het AZC in hun nieuwe woonplaats. Haar broer en ouders zijn niet direct enthousiast, maar Juliyat is optimistisch. Aan de andere kant van het dorp wordt gedemonstreerd, tegen de komst van het AZC en de asielzoekers. Remy heeft gemengde gevoelens over het protest en zijn verwarring wordt alleen maar groter, wanneer hij op school Juliyat ontmoet…Te zien op NPO Zapp.
5
december
2019
(22:45)

Nu te Zien!

De tentoonstelling Design van het Derde Rijk toont de grote bijdrage van vormgeving aan de opkomst van de kwaadaardige nazi-ideologie. Directeur van het Scheepvaartmuseum Michael Huijser bezoekt de expositie in het Design Museum in Den Bosch, met aandacht voor onder andere de Volkswagen Kever, de swastika en de films van Leni Riefenstahl. Te zien op NPO 2.
4
december
2019
(20:35)

Tussen Kunst en Kitsch

In deze uitzending van Tussen Kunst en Kitsch wordt er vanuit diverse musea getaxeerd. Expert Martijn Akkerman taxeert vanuit Stedelijk Museum Schiedam een solitaire diamanten ring. Dit is een zogenaamde ‘solitaire’: een ring met maar 1 steen. Dit soort solitaire ringen werd in Amerika vaak als trouwring gegeven. Zo’n ring vertegenwoordigde een grote waarde, het toonde je rijkdom. De steen is een ‘bolsjewiek geslepen’ diamant. Die naam is aan stenen van deze vorm gegeven, omdat ze door de Russische adel vaak mee genomen werden naar Europa. Verder taxeert Mieke Zilverberg vanuit Verbeke Foundation Kemzeke een sarcogaaf masker. Het gaat hier om een Egyptisch masker uit de Ptolemeïsche periode, de tijd van de Griekse koningen, die toen over Egypte heersten. Het masker werd op de sarcofaag van een mummie in het graf geplaatst. Het is een universeel beeld van een man en vertoonde geen gelijkenis met de dode waarop het lag. Dergelijke beelden zijn op dit moment zeer geliefd. Ook taxeerde Wim Bouwman vanuit Aviodrome Lelystad een Boeddha reisaltaar. Dit Japanse reisaltaar, ook wel ‘zushi’ genoemd, hoeft niet per se mee op reis. Als het geopend is, zien we de Boeddha Amida, gezeten op een fraai uitgewerkte lotustroon. De lotus is de bron van de verlichting. De knop van de lotus groeit uit de modder omhoog; de wereld is maar een modderige boel, wij moeten ons verheffen en streven naar verlichting. Na de meditatie doet men het altaar weer dicht. Te zien op NPO 1.
3
december
2019
(20:25)

Volle Zalen

Freek de Jonge werd dit jaar 75 jaar. In welke fase van z’n leven én kunstenaarschap is hij inmiddels beland? Volle Zalen volgt de Jonge én zijn vrouw Hella exclusief tijdens hun vele projecten. Hella is onder andere verantwoordelijk voor kostuums, licht en vormgeving van Freeks shows. Cornald Maas ontmoet beiden in de coulissen van Koninklijk Theater Carré, waar Freek zojuist hoogtepunten uit z’n oeuvre heeft gebracht. In een vol Carré staan vond hij altijd vanzelfsprekend, maar het voelt nu meer als een soort comeback. Wat voor relatie heeft hij na 50 jaar met zijn publiek? En is Freek kwetsbaarder geworden op deze leeftijd. Te zien op NPO 2.
2
december
2019
(20:25)

I SPY

15 mannen en vrouwen beginnen aan hun opleiding tot spion en maken hun entree in de Base, de plek waar ze de komende weken dag en nacht verblijven. Daar maken ze kennis met ‘control’: 2 voormalige inlichtingenofficieren die hen het vak gaan leren. Die gooien de deelnemers meteen in het diepe. Ze moeten in teamverband ongezien een target volgen en een foto maken van een geheime ontmoeting. Aan het einde van dag worden ze geconfronteerd met ‘verraad’: er blijkt al die tijd een ex-spion undercover onder de deelnemers gezeten… Te zien op NPO 3.
1
december
2019
(20:15)

Keizersvrouwen

Ralph overtuigt Xandra om een seksfeest voor hem te organiseren tijdens een boksgala. Lulu bezoekt haar oma in Antwerpen en komt in de verleiding om er te blijven overnachten. Janna wordt jaloers op een andere escort en boos op Xandra. Anne stelt haar vriend Jeroen teleur. De politie vraagt Michiel om hulp bewijs te verzamelen. Het brengt Michiel bij het boksgala waar Xandra aan het werk is. Te zien op NPO 3.
30
november
2019
(20:30)

De ijzersterkste

In de eerste wedstrijd schaatsen de deelnemers de 1500 meter terwijl Marianne Timmer en Rintje Ritsma toekijken. Na deze race stellen zij ieder een eigen team samen. Als de teams duidelijk zijn, schaatsen de deelnemers nog één rondje, één tegen één. Wie zet de snelste rondetijd neer? Te zien op NPO 1.
30
november
2019
(18:25)

Lang Leve de Muziek Show

Presentator Buddy Vedder maakt er samen met zijn gast Roel van Velzen één groot muziekfeest van. Drie klassen strijden om de laatste plek in de halve finale en moeten daarvoor weer heel veel muziekvragen beantwoorden. Ook swingen ze er weer op los in de Dance Battle en zingen de leerkrachten de sterren van de hemel onder de douche. Te zien op NPO Zapp.
29
november
2019
(21:50)

Nu te Zien!

Kleurrijk en divers, dat is de Mexicaanse kunst uit de twintigste eeuw. In het Cobra Museum in Amstelveen is er een tentoonstelling te zien over de politiek, identiteit, seks en de dood in Mexicaanse schilderijen. Directeur van het Centraal Museum Bart Rutten neemt een kijkje op de expositie, waar ook een werk hangt van de inmiddels wereldberoemde Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo. Te zien op NPO 2.
29
november
2019
(21:30)

André Rieu Welcome to my World

André toert door Amerika en heeft veel plezier onderweg! In Arizona trekt het orkest hun cowboylaarzen aan en ontdekt het wilde westen en in Florida komen de sopranen in de geest van Halloween. Tijdens het concert brengt André hulde aan de Amerikaanse veteranen die zijn geboortestad Maastricht hebben helpen bevrijden. Te zien op NPO 1.
27
november
2019
(20:35)

Tussen Kunst en Kitsch

In deze uitzending van Tussen Kunst en Kitsch wordt er vanuit diverse musea getaxeerd. Expert Jan Beekhuizen taxeert vanuit Belvedère Heerenveen een Pelgrimsfles. Deze fles is een tinnen veldfles uit 1450-1500 die vaak door pelgrims meegedragen werd op hun tochten. De drank bleef dan lang koel door de thermische werking van het tin. Op schilderijen kan je ze vaak terugvinden, maar in het echt zijn ze zeer zeldzaam. Verder taxeert Emiel Aardewerk vanuit Stedelijk Museum Schiedam kandelaren. De kandelaren zijn een typisch voorbeeld uit de Lodewijk XIVe stijl. Ze zijn super symmetrisch, geïnspireerd door de tuinen van Versailles. In mallen werden de verschillende onderdelen gegoten. Door die mal werd er veel zilver gebruikt, waardoor de kandelaren mooi zwaar zijn. Door het zilver te gieten, kon men snel produceren en voldoen aan de hoge vraag. Ook taxeert Rob Driessen de beroemde zigzagstoel van Gerrit Rietveld. Het was één van Rietvelds favoriete ontwerpen. Hij was oorspronkelijk meubelmaker, geen architect.  Hij begon aan het begin van de jaren ’30 te experimenteren met allerlei materialen om een stoel uit één stuk te maken, een doorlopende vorm. Uiteindelijk is het dit houten ontwerp geworden, met vier vlakken die met bouten aan elkaar zijn gemaakt. Het is een stoel zonder achterpoten. Je zit als het ware op lucht, daarom is het idee om erop te zitten ook eng. Te zien op NPO 1.
24
november
2019
(20:15)

Keizersvrouwen

Xandra krijgt de leiding over Bliss. Michiel begint steeds meer vraagtekens achter Xandra’s afwezigheid te zetten. De politie zet Michiel onder druk om nieuws over een gewelddadige misdaad in hun voordeel te spinnen, maar Xandra ziet dat hij liegt. Lulu introduceert haar oma aan Michiel. Xandra doet een schokkende ontdekking. Te zien op NPO 3.
24
november
2019
(16:00)

Live Finale Junior Eurovisie Songfestival 2019

Matheu vertegenwoordigt Nederland tijdens het Junior Eurovisie Songfestival in Polen. Hij schittert samen met zijn dansers op het podium met het nummer Dans met jou. Te zien op NPO Zapp.
23
november
2019
(20:30)

MINDF*CK

In MINDF*CK Caribbean bezoekt illusionist en arts Victor Mids het Caribisch gebied om zich te laten inspireren door de lokale tradities en cultuur. In deze aflevering maakt Victor zich klaar voor carnaval en onthult hij aan GTST-actrice Stephanie van Eer een geheim plan waar hij maanden aan heeft gewerkt. Te zien op NPO 1.
23
november
2019
(18:25)

Lang Leve de Muziek Show

Presentator Buddy Vedder leidt weer drie klassen door een aflevering vol strijd en muzikale spellen. En de aflevering krijgt een koninklijk tintje door een bezoek aan Koningin Maxima. Uiteindelijk gaat alleen de muzikaalste klas door naar de halve finale. Te zien op NPO Zapp.
23
november
2019
(17:10)

Junior Eurovisie Songfestival Update 2019

Voor de allereerste keer ziet Matheu het grote podium in de Gliwice Arena waar het morgen allemaal gaat gebeuren. Hier zal hij voor tienduizend bezoekers en miljoenen televisiekijkers zijn liedje ‘Dans Met Jou’ zingen. Maar eerst moet er nog gerepeteerd worden met de speciaal ontworpen decorstukken. Te zien op NPO Zapp.
22
november
2019
(21:30)

André Rieu Welcome to my World

André onthult de geheimen achter het creëren van een gedenkwaardige nacht op het Vrijthof in Maastricht; inclusief repetities, het ontwerpen van de jurken en het creëren van de speciale effecten voor het podium. Samen met het Spaanse duo Los Del Rio die chaos veroorzaakt in de studio terwijl ze hun klassieke Macarena repeteren, wordt dit een onvergetelijke avond. Te zien op NPO 1.
22
november
2019
(17:15)

Junior Eurovisie Songfestival Update 2019

Voordat Matheu en zijn dansers gaan optreden in Polen, hebben ze eerst tijd om Krakau te ontdekken! Daarna gaan de feestoutfits aan om over de rode loper te gaan tijdens het grote openingsfeest! Daar wordt bekend als hoeveelste Matheu moet optreden in de spannende internationale finale! Te zien op NPO Zapp.
21
november
2019
(17:15)

Junior Eurovisie Songfestival Update 2019

Daar gaan we! Matheu vertrekt met zijn vier dansers naar Polen. Familieleden en fans hebben zich op het vliegveld verzameld om groots afscheid te nemen! Bij aankomst laat hij meteen het hotel zien waar hij met z’n dansers verblijft. Te zien op NPO Zapp.
20
november
2019
(20:35)

Tussen Kunst en Kitsch

In deze uitzending van Tussen Kunst en Kitsch vanuit Museum Belvédère Heerenveen taxeert expert Rob Driessen een houten kistje. Het kistje was waarschijnlijk bedoeld om een voorzittershamer, een oorkonde of juwelen in te bewaren. Alles suggereert dat er iets belangrijks in heeft gezeten, want het lijkt wel een soort schatkist. Het kistje is gemaakt door de Wiener Secession: een groep kunstenaars die zich afzette tegen de traditionele kunstwereld en de Academie. Verder taxeert Martijn Akkerman een gevlochten parelcollier met hanger. Dit is een mooi voorbeeld van de ‘style guirlande’, de slingerstijl, die tijdens de Art Nouveau rond 1900 nieuw leven werd ingeblazen. Cartier stuurde zijn ontwerpers de straat op om geveldetails van 18e-eeuwse panden over te nemen. Dat zag je terug in de sieraden met dit soort gevlochten parels. Ook Robert Aronson taxeert een visvergiet. Het visvergiet had een vaste plaats in de 18e-eeuwse keuken, waar de vis voor het koken, hetzij erna, op het vergiet kon uitlekken voordat het werd opgediend. Ook werden ze als sier objecten aan de muur gehangen, vanwege de decoratieve uitstraling. De borden zijn meestal Fries, maar deze komt uit Delft. Dat bepaalt ook meteen een hogere waarde, aangezien Delfts Blauw meer naamsbekendheid heeft in het buitenland dan Fries aardewerk. Te zien op NPO 1.
20
november
2019
(17:15)

Junior Eurovisie Songfestival Update 2019

Matheu moet het tegen 18 landen opnemen op het Junior Eurovisie Songfestival. Samen met Junior Songfestival finalisten 6TIMES, MOVES & Mannes bekijkt hij de liedjes van de andere deelnemers. Welk land is de grootste concurrent van Nederland? Te zien op NPO Zapp.
19
november
2019
(21:00)

Nu te Zien!

Waar Rembrandt voor Nederland de grootste meester is uit de 17e eeuw, is Velázquez dat voor Spanje. De twee hebben elkaar nooit ontmoet, maar zijn nu met hun schilderijen verenigd in het Rijksmuseum in Amsterdam. Directeur van museum De Fundatie Ralph Keuning bekijkt wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen deze twee grote vernieuwers van weleer. Te zien op NPO 2.
19
november
2019
(20:25)

Volle Zalen

Theaterregisseur Ivo van Hove, beroemd van zijn samenwerking met David Bowie en winnaar van de prestigieuze Johannes Vermeer prijs, verblijft vaak in wereldsteden als Londen en Parijs waar zijn voorstellingen ook worden opgevoerd. Ver weg van die kosmopolitische omgeving is er één plek die hem zeer dierbaar is: het Klein Seminarie, een katholiek jongensinternaat in Hoogstraten, België. Zijn ouders, middenstanders uit een Vlaams dorp, stuurden hem er in 1970 als puber naar toe. Samen met Cornald Maas keert Van Hove terug naar het internaat. Daar ontstond zijn liefde voor toneel –hij is er lid van een theatergroepje - en voor jongens. Maar het is ook ‘ruwe jongenswereld’ waar gepest en gevochten wordt. Het zijn vormende jaren. Hij ontwikkelt er een ‘vrije geest’, maar maakt ook heftige dingen mee. Zo overlijdt zijn beste vriendje na een fataal fietsongeluk. Veel voorkomende thema’s uit zijn voorstellingen – onmogelijke liefde, schoonheid, geweld en vergankelijkheid –zijn terug te voeren naar zijn tijd op het seminarie. Bijna 50 jaar later is Van Hove wereldberoemd. Zijn leven bestaat veelal uit repetitieruimtes, vliegvelden en hotels. Voelt hij zich nog verwant met z’n eenvoudige Vlaamse komaf? En zit het internaatjongetje nog in hem? Te zien op NPO 2.
19
november
2019
(17:10)

Junior Eurovisie Songfestival Update 2019

Matheu gaat met zijn nummer ‘Dans Met Jou’ naar Polen om namens Nederland het Junior Eurovisie Songfestival op z’n kop te zetten! Maar voor hij vertrekt gaat hij langs de winnaar van het Eurovisie Songfestival, Duncan Laurence, voor de beste tips. Te zien op NPO Zapp.
17
november
2019
(20:15)

Keizersvrouwen

Xandra neemt het escortbureau tijdelijk over en begint daarmee een dubbelleven. Michiel raakt betrokken bij de clean-up operatie die witwassen uit de stad moet bannen. Lulu besluit haar oma op te zoeken. Anne overweegt een baan als escort om haar eerste modecollectie te kunnen financieren. Te zien op NPO 3.
16
november
2019
(20:30)

MINDF*CK

In MINDF*CK Caribbean bezoekt illusionist en arts Victor Mids het Caribisch gebied om zich te laten inspireren door de lokale tradities en cultuur. In deze aflevering gaat Victor de straat op voor een Surinaamse taaltest en heeft hij op Curaçao een emotionele verrassing voor Lee Towers. Te zien op NPO 1.
16
november
2019
(00:00)

Lang Leve de Muziek Show

Drie nieuwe klassen strijden tegen elkaar om een plekje in de halve finale. Ze raden hits in een ander jasje, laten hun beste dansmoves zien in de nieuwe Dance Battle en beantwoorden heel veel muzikale vragen. De leerkrachten laten horen hoe muzikaal ze zijn als ze zingen onder de douche. Welke klas heeft de meeste kennis, de beste moves en plaatst zich als eerste voor de halve finale? Te zien op NPO Zapp.
15
november
2019
(21:25)

André Rieu Welcome to my World

André tourt door Californië en geeft een speciaal concert in Los Angeles. In Hollywood bezoekt André de walk of fame en herinnert zich dat hij enkele van zijn favoriete films speelde. Het orkest geniet van al het plezier op het strand van Santa Monica en probeert zelfs hun geluk uit voor goud. Te zien op NPO 1.
15
november
2019
(20:35)

Flikken Rotterdam

De aanval op het internet lijkt te lukken. Daniel heeft echter een tweede plan. Hij dreigt de kinderen, inmiddels voorzien van bomvesten, op te blazen. Esther weet waartoe hij in staat is en pas als Dries en de collega’s de kinderen veiligstellen, gaat ze het gevecht met Daniel aan. Te zien op NPO 1.
14
november
2019
(22:45)

Nu te Zien!

Vijfentwintig jaar geleden ontwierp Alessandro Mendini, the grand old man van het Italiaanse design, het spraakmakende gebouw van het Groninger Museum. Nu bekijkt Suzanne Swarts, directeur van Museum Voorlinden, de tentoonstelling die hij kort voor zijn dood eerder dit jaar samenstelde. Met zijn eigen revolutionaire, kleurrijke ontwerpen en dat van andere kunstenaars en ontwerpers. Te zien op NPO 2.
13
november
2019
(20:35)

Tussen Kunst en Kitsch

In deze uitzending van Tussen Kunst en Kitsch vanuit Verbeke Foundation Kemzeke (B) taxeert Willem de Winter een schilderij. De Belgische impressioniste Juliette Wytsman heeft haar zonnige bloemrijke tuin en huis afgebeeld. Ze was in 1886 getrouwd met Rodolphe Wytsman, ook een impressionistisch schilder. Hun kunstenaarscarrières versmolten en ze konden er goed van leven. Ze waren bevriend met de Belgische impressionist Emile Claus en traden in de voetsporen van Monet en Pisarro. Verder taxeert Jan Beekhuizen twee houten panelen. Deze Hollandse panelen hebben prachtig snijwerk, van heel dik tot flinterdun. Het hele vlak is mooi gevuld, ook een teken van kwaliteit van de houtsnijder. Op het ene paneel zien we de aankondiging van de geboorte van Christus, met de engel Gabriël bij Maria. Op het andere paneel zien we de geboorte van Christus met de herders en Jozef en Maria rond de kribbe. Waarschijnlijk zijn deze houtsnijwerken afkomstig uit een kast met meerdere panelen. Ook taxeert Bas Hesselink een album amicorum (vriendenboek). Dit boekje vol tekeningen en teksten van verschillende kunstenaars is van Dinah Kohnstamm (1869-1942). Dinah was zelf ook kunstenares, ze schilderde en maakte werk van textiel en had een atelier in Berlijn en in Amsterdam. Ze besloot om dit gastenboekje in haar atelier neer te leggen, zodat bezoekers uit de culturele kringen er iets in konden tekenen of schrijven. In het boekje zien we o.a. een brief van Jozef Israëls, een landschapje van Piet van de Wijngaerdt, een portret van een van de Amsterdamse Joffers Ans van den Berg, een poezentekening van Henriette Ronner. De belangrijkste tekening is er een van Max Beckmann. Te zien op NPO 1.
12
november
2019
(20:25)

Volle Zalen

Cornald Maas zoekt Wouterse op in Spanje, waar hij sinds drie jaar een flink deel van het jaar doorbrengt. De acteur is er in de weer met penseel en schildersezel, relaxt in een hangmat en wandelt door de heuvels. Het zijn dingen die hij nooit eerder deed, omdat hij ‘de schoonheid van de natuur niet zag’.  In 2018 maakte Jack Wouterse geheel in zijn eentje de theatervoorstelling ‘De Laatste’, een zeer persoonlijke voorstelling over ouder worden en hoe verder te leven na het verlies van je geliefde. Dit najaar staat hij samen met vriend en acteur Arjan Ederveen in het theater met ‘Zin’, het afsluitende deel van een drieluik van beide heren. De teksten ervoor heeft Wouterse zich eigen gemaakt in zijn hangmat op de veranda voor z’n huis in Spanje, zo laat hij in Volle Zalen zien. Wat brengt het ‘nieuwe' leven hem? Welke inzichten heeft hij opgedaan? Is hij bang opnieuw verslaafd te raken? Te zien op NPO 2.
11
november
2019
(21:25)

Ellie in de handel

In de laatste aflevering van Ellie in de Handel duikt Ellie Lust in de ondergrondse sigarettenhandel. In Nederland neemt het illegale fabriekjes waar namaak merksigaretten worden gemaakt hand over hand toe. Het zijn sigaretten die vaak nog giftiger zijn dan de reguliere sigaretten en die worden gemaakt door mensen die slachtoffer zijn van mensenhandel en arbeidsuitbuiting. Ellie Lust legt deze handelslijn bloot, laat zien waar deze illegale handel onder de toonbank wordt verkocht en gaat mee met opsporingsdiensten tijdens invallen in verschillende ondergrondse werkplaatsen. Te zien op NPO 3.
11
november
2019
(07:21)

Zappelin Go

Hou jij ook van huppelen en springen? Doe dan mee met dit beweegprogramma voor peuters en kleuters. Beleef samen met Fenna de spannende en stoere avonturen van Joe. Elke aflevering vertelt Fenna een verhaal over Joe, waarbij kinderen thuis worden uitgedaagd om de bewegingen samen met Joe mee te doen. Blijf niet zitten, kom van je stoel en doe mee! Te zien op NPO Zappelin.
10
november
2019
(20:15)

Keizersvrouwen

Xandra loopt steeds meer vast in haar huidige leven en laat zich door een vriendin verleiden om te helpen met haar succesvolle escortbureau. Michiel krijgt een promotie tot persvoorlichter van de burgemeester. Lulu wordt gepakt op school voor handel in valse identiteitskaarten. Criminelen in de stad staan onder grote druk sinds de gemeente Amsterdam fors heeft ingezet om hun witwas netwerk op te rollen. Te zien op NPO 3.
9
november
2019
(20:30)

MINDF*CK

In deze aflevering is Victor te gast op een Surinaamse plantage en speelt hij een levensgevaarlijk spel met Fajah Lourens. Te zien op NPO 1.
9
november
2019
(18:25)

Lang Leve de Muziek Show

Drie klassen strijden tegen elkaar om een plekje in de halve finale. Ze raden hits in een ander jasje, laten hun beste dansmoves zien in de nieuwe Dance Battle en beantwoorden heel veel muzikale vragen. De leerkrachten laten horen hoe muzikaal ze zijn als ze zingen onder de douche. Welke klas heeft de meeste kennis, de beste moves en plaatst zich als eerste voor de halve finale? Te zien op NPO Zapp.
8
november
2019
(21:25)

André Rieu Welcome to my World

André keert triomfantelijk terug naar Lissabon en kan niet wachten om de stad te verkennen. Het orkest maakt een historische tramrit door de pittoreske straatjes en André wordt uitgenodigd in Queluz Palace, ooit de thuisbasis van de muziekliefhebbende koningin Maria. Die avond geeft hij een concert dat geschikt is voor koningen en koninginnen. Te zien op NPO 1.
8
november
2019
(20:35)

Flikken Rotterdam

Noucha redt een man die aan een hartaanval dreigt te bezwijken. Pas later begrijpt ze van haar collega’s dat de man een bijzonder zware crimineel is. Een ongrijpbare vrouwenhandelaar met een dossier van mishandeling en moorden op zijn vrouwen. Ondanks eerdere onderzoeken hebben ze de man nooit kunnen pakken, al zijn vrouwen weigeren tegen hem te getuigen. Noucha wil hem beslist achter de tralies brengen. Esther komt nu echt in de problemen bij de sekte van Daniel. Ze ontdekt dat de sekte actief streeft naar het armageddon en wil daartoe het internet saboteren. Te zien op NPO 1.
7
november
2019
(22:45)

Nu te Zien!

Wie kent ze niet, de Nana’s van de Frans-Amerikaanse beeldhouwer Niki de Saint Phalle? Museumdirecteur van De Hermitage Cathelijne Broers neemt een kijkje bij deze vrolijke, kleurrijke, uitbundige vrouwenfiguren in Museum Beelden aan Zee. Niki de Saint Phalle maakte haar eerste versie van deze oervrouw in de jaren zestig van de vorige eeuw, maar haar ode aan de vrouwelijkheid is in deze tijd weer helemaal actueel. Te zien op NPO 2.
6
november
2019
(20:30)

Tussen Kunst en Kitsch

In deze uitzending van Tussen Kunst en Kitsch vanuit Museum Jan van der Togt Amstelveen taxeert expert Jaap Polak een historische Boeddha. Deze 16de -eeuwse bronzen boeddha komt uit Thailand. Dat is te zien stijlkenmerken als de band rondom zijn lange gezicht en de lange vingers. Gelukkig weet de eigenaar dat de boeddha al in 1960 in Nederland was, want musea hanteren een ethische norm dat alle voorwerpen die zij aankopen voor 1970 uit het land van oorsprong moeten zijn. Ook taxeert Martijn Akkerman een opengewerkte broche. Door de gaten in de broche werkt de zwarte stof erachter prachtig door in de broche, dan pas komen alle motieven mooi tot hun recht. Bij de wereldexpositie in 1925 in Parijs etaleerden de juweliers hun juwelen op de etalagepoppen van de couturiers, kleding en juwelen gingen daar hand in hand. Dit soort witgouden sieraden wordt ook wel ‘la mode blanc’ genoemd, en werd veel gedragen op het ‘petite robe noir’, het kleine zwarte jurkje ontworpen door Coco Chanel. Verder taxeert Willem de Winter een schilderij van Europa en een stier. Dit kleine paneeltje is spiegelglad en zit vol details. De autodidactische schilder uit Amsterdam, Hans Kanters, gaf het in 1990 de titel “Europa en de stier”, maar de titel roept eigenlijk meer vragen op dan dat het de kijker helpt. Dat is precies wat deze fijnschilder wil, hij hoopt dat de kijker door zijn werk aan het denken wordt gezet. Ook al heeft hij zelf vaak ook geen antwoorden op wat hij schildert. Te zien op NPO 1.
5
november
2019
(21:25)

Dokters van morgen

In Nederland hebben ruim twee miljoen mensen met regelmaat hoofdpijn. Dit kan spanningshoofdpijn zijn, migraine of clusterhoofdpijn. Hoofdpijn komt zo vaak voor dat het wereldwijd de op één na meest invaliderende ziekte is. Maar wat is hoofdpijn nu precies? Waarom krijg je eigenlijk hoofdpijn en wat gebeurt er nu tijdens zo'n hoofdpijnaanval in je hersenen? Dokters van Morgen over hoofdpijn, de huidige stand van de medische wetenschap en de allernieuwste behandelmethodes. Te zien op NPO 1.
5
november
2019
(20:25)

Volle Zalen

Al bijna 40 jaar popzanger-muzikant en vanaf 1986 hèt gezicht van De Dijk. Dit najaar verschijnt een nieuw album van zijn band met opnieuw persoonlijk getinte nummers van Huub van der Lubbe. Daarna volgt een toernee in het clubcircuit. Hoe verslavend is rock and roll en optreden na 40 jaar? Hoe lang kan het nog doorgaan? Volle Zalen volgde Van der Lubbe een jaar van nabij. Zo ziet de kijker hem zangpartijen inzingen voor de nieuwe plaat en is hij op zoek naar opvallende dassen en pakken in een tweedehands kringloopwinkel voor zijn signature look. Van der Lubbe neemt Cornald Maas mee naar de Amsterdamse wijk Bos en Lommer, waar hij een deel van z’n jeugd doorbracht. Wat voor jongetje was Huub? Welke waarden kreeg hij van huis uit mee en waaruit bestonden zijn dromen? Van der Lubbe, 66 inmiddels, wordt binnenkort voor de eerste keer opa. Met dochter Mira, theatermaakster, broedt hij op plannen samen iets te doen op het podium. Wat is dit voor fase in z’n leven? Hoe zit het met zijn gevoel dat hij de wereld kan veranderen? Is hij somber en cynisch over de wereld of koestert hij het geluk van elke dag? Te zien op NPO 2.
4
november
2019
(21:40)

Ellie in de handel

Ellie Lust brengt in beeld hoe het er aan toe gaat bij de illegale handel in persoonsgegevens. Ze laat zien welke wereld hierachter schuil gaat. Te zien op NPO 3.
2
november
2019
(20:30)

MINDF*CK

In deze aflevering viert Victor koningsdag op Curaçao en duikt hij de Antilliaanse keuken in met souldiva Shirma Rouse. Te zien op NPO 2.
2
november
2019
(14:40)

Maestro AfterTalk

Wat gebeurt er als een TV-uitzending is afgelopen? In Maestro AfterTalk nemen Frits Sissing en Jet Berkhout ons mee achter de schermen bij Maestro. Zij praten na met kandidaten, peilen de sfeer bij familie en vrienden op de afterborrel, informeren in de publieksfoyer wie de favoriet is en vragen orkestleden naar hun ervaringen. Maestro AfterTalk, iedere zondag na de reguliere uitzending op NPO1 extra
1
november
2019
(21:25)

André Rieu Welcome to my World

André viert het 30-jarig jubileum van het Johann Strauss-orkest met een speciaal concert. En backstage roept het orkest enkele van hun meest memorabele momenten op. Een echt trip down memory lane. Te zien op NPO 1.
1
november
2019
(20:35)

Flikken Rotterdam

Een collega van de rechercheurs komt om bij een aanslag op Robin. Ze moet de collega’s bekennen dat ze al langer bezig is met een onderzoek naar Tina (crystal meth). Stan is kwaad om haar gebrek aan collegiaal instinct en houdt haar in de gaten. Dries en Noucha komen via een bekende politie informant een groep Roemenen op het spoor die beweert dat er meer spelers op de markt zijn. En terwijl Robin nog steeds haar eigen onderzoek doet lopen de zaken uit de hand. Te zien op NPO 1.
31
oktober
2019
(22:45)

Nu te Zien!

Pieter de Hooch was de meester van het perspectief: geen andere Nederlandse schilder uit de Gouden Eeuw wist zoveel diepte te creëren in zijn schilderijen. Hij wist het alledaagse op zijn aantrekkelijkst te presenteren en wordt internationaal net zo gewaardeerd als die andere Delftse meester: Johannes Vermeer. Museumdirecteur van het Frans Hals Museum Ann Demeester bekijkt de expositie Pieter de Hooch in Delft. Uit de schaduw van Vermeer in museum Het Prinsenhof in Delft. Te zien op NPO 2.
30
oktober
2019
(20:35)

Tussen Kunst en Kitsch

In deze uitzending van Tussen Kunst en Kitsch vanuit Bonnefantenmuseum Maastricht taxeert expert Joseph Estié twee Chinese kommen. Deze twee Chinese kommen van blauw-wit porselein zijn met één van de eerste ladingen porselein door de VOC naar Nederland vervoerd. Door de afbeeldingen van vogels worden ze in de volksmond ook wel ‘kraaienkoppen’ genoemd. Verder taxeert Martijn Akkerman een broche. In het midden van de broche prijkt een grote opaal, met daaromheen briljant geslepen diamanten. Opaal werd lang gezien als ongelukssteen, door een verhaal van de populaire Engelse schrijver Sir Walter Scott. Pas in de Art Nouveau en Art Deco werd de steen weer populair. Ook taxeert Bas Hesselink een boek van het leven van de heiligen. In dit boek staan de vaak spannende levens van de heiligen omschreven, met prachtige oud ingekleurde houtsneden. De tekst staat niet in het Latijn, maar in de volkstaal, het Duits, wat dus betekent dat het voor de gewone mens is bestemd. Het was een boek om te leren. Want het moeilijke leven van de heiligen, vol opofferingen en leed, moest als lichtend voorbeeld dienen voor de gewone man of vrouw. Te zien op NPO 1.
29
oktober
2019
(21:25)

Dokters van morgen

Één op de tien mensen in Nederland heeft gehoorverlies. Antoinette Hertsenberg onderzoekt de wereld van de tinnitus, gehoorbeschermers en gehoorschade. Zo volgt ze Guus, van net één jaar, die doof is geboren. Hij krijgt een implantaat in zijn hersenen waarmee hij hopelijk over een paar jaar wat kan horen en kan leren praten. Het is één van de voorbeelden waarin Nederland koploper is als het gaat om innovatieve behandelingen bij gehoorproblemen. In Hoensbroek wordt een tinnitusbehandeling aangeboden met hele goede resultaten en waar wereldwijd veel interesse voor is. Hoe bescherm je je oren, als je je brood ermee verdient, bijvoorbeeld als muzikant? En hoe bewust gaan festivalgangers van Lowlands hun gehoor? Te zien op NPO 1.
29
oktober
2019
(21:10)

Tijl in het voetspoor van Bach

Eindstation Lübeck komt in zicht, dé plek waar Bach zijn grote voorbeeld Buxtehude ontmoette in de Marienkirche. Te zien op NPO 2.
29
oktober
2019
(20:25)

Volle Zalen

Presentator Cornald Maas is getuige van de worsteling van actrice, comédienne en zangeres Loes Luca. Loes zorgt liefdevol voor haar dementerende moeder Ina, maar ze hecht ook aan vrijheid en avontuur. Is Loes uiteindelijk genoodzaakt een keuze te maken? Kan ze haar huidige leven loslaten en kiezen voor nieuwe wegen? Voor deze aflevering reisde Cornald Maas met Luca onder andere naar Brighton, Zuid Engeland, waar haar dochter Nina woont. Samen met haar moeder Ina zingt ze liedjes voor de bewoners van het verpleeghuis waar haar moeder verblijft. Te zien op NPO 2.
28
oktober
2019
(21:25)

Ellie in de handel

Ellie Lust stapt in de illegale handel van paardenvlees, dat vanuit het buitenland naar Nederland wordt geëxporteerd en verwerkt wordt in Nederlandse snacks en andere vleesproducten. Te zien op NPO 3.
27
oktober
2019
(20:25)

Maestro

Acht bekende Nederlanders zonder enige dirigeerervaring nemen het wekelijks tegen elkaar op in een nieuw seizoen van de muzikale afvalrace Maestro. Wie stuurt het Maestro orkest, het Orkest van het Oosten, het beste aan en mag zich meesterdirigent van 2019 noemen? Presentatie: Frits Sissing. Te zien op NPO 1.
26
oktober
2019
(20:30)

MINDF*CK

In deze aflevering demonstreert Victor zijn illusies op de zeebodem en fietst hij een magische route door Paramaribo met Humberto Tan. Te zien op NPO 1.
25
oktober
2019
(21:25)

André Rieu Welcome to my World

André geeft een feest in Tel Aviv met veel muziek en games vanwege zijn allereerste concert in Israël. Hij brengt zijn Israëlische fans een geschenk uit Nederland; de klompdans! Tussen concerten door bezoeken André en het Johann Strauss-orkest de heilige stad Jeruzalem en zingen een koor van Hallelujah vanaf de toren van David. En het is een emotionele reis voor Pierre als hij zich verenigt met Joodse families die door zijn grootmoeder tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de nazi's waren verborgen. Er zijn tranen en er is veel gelach als André een Tel Aviv-feest organiseert! Te zien op NPO 1.
25
oktober
2019
(20:35)

Flikken Rotterdam

Tijdens een inbraak bij Hein wordt de computer van zijn overleden dochter gestolen. Als de computer weer boven water komt, blijkt hij vol te staan met kinderporno. Berg wordt op non actief gezet en Hooi haalt zijn team van het onderzoek, dat overgenomen gaat worden door de Rijksrecherche. Maar de rechercheurs zijn niet van plan om te stoppen. Ze ontdekken een complot bij het OM waar liefdesperikelen en carrière zucht tot een giftig mengsel hebben geleid. Esther probeert haar weg in de sekte van Daniel te vinden. Te zien op NPO 1.
23
oktober
2019
(20:35)

Tussen Kunst en Kitsch

In deze uitzending van Tussen Kunst en Kitsch vanuit Aviodrome Lelystad taxeert expert Kitty Laméris een tegeltableau. In de achttiende eeuw werd er in Friesland veel aardewerk gemaakt voor boerderijen van rijke Friese boeren. De opdrachtgever van dit tegeltableau, Salverda, was een beroemde wolkamfamilie met veel mensen in dienst. We zien hier hoe de ruwe wol wordt uitgekamd met kammen die in de grote keten op de voorgrond worden verwarmd, zodat ze makkelijker door de wol gleden. In Friesland werden hele kamers behangen met tegels. Verder taxeert Titia Reuser een strikbroche. Deze broche is typisch art deco. De strikvorm komt vaak voor bij juwelen. In de zeventiende eeuw werden juwelen, bijvoorbeeld parels, vaak met een fluwelen strik op de kleding bevestigd. Bijzonder is dat de onderste delen van de strik ook gescharnierd zijn, waardoor ze kunnen bewegen. Hierdoor gaat het nog meer schitteren. Helaas missen er een paar steentjes, wat de waarde ervan wel beïnvloedt. Ook taxeert Fred Kats een wierookklok. Dit soort Chinese wierookklokken werd al in de 18e eeuw gebruikt. De wierook verbrandt in een bepaalde tijd. Waar het rookte kon je zien hoe laat het was. Men gebruikte toen temporale tijd; de tijd dat het donker en licht was werd in gelijke delen verdeeld en varieerde dus per seizoen. Men gebruikte dit in tempels, maar ook in huis. Aan de zijkant staan figuren en tekens die met de tijd te maken hebben. Te zien op NPO 1.
22
oktober
2019
(21:50)

Nu te Zien!

Museum Het Princessehof in Leeuwarden onthult de geheimen van acht schepen die zijn gezonken op de Maritieme Zijderoute naar Azië. Museumdirecteur van De Fundatie Ralph Keuning ontdekt de verhalen die de keramiek en andere voorwerpen uit de scheepswrakken uit de negende tot en met de negentiende eeuw te vertellen hebben. Te zien op NPO 1.
22
oktober
2019
(21:25)

Dokters van morgen

Muziek ontspant, vermaakt en maakt blij. Naar muziek luisteren kan je ook helpen in slaap te komen, het roept vergeten herinneringen op en je kunt er zelfs een hoger IQ van krijgen. Dat muziek een positieve uitwerking heeft op onze hersenen is al langer bekend. Maar hoe komt dat eigenlijk? Wat gebeurt er precies in ons brein als we naar muziek luisteren? En hoe komt het dat muziek niet alleen het brein, maar ook onze lichamelijke gezondheid positief kan beïnvloeden? We zien premature baby’s die door het horen van muziek zich veel beter ontwikkelen en patiënten op de OK herstellen beter als er klassieke muziek gedraaid wordt. Heavy metal heeft juist een tegenovergesteld effect. Hoe kan dit? Te zien op NPO 1.
22
oktober
2019
(21:05)

Tijl in het voetspoor van Bach

Tijl loopt verder naar Lüneburg en Mölln. Ook maakt hij een uitstapje naar Leipzig waar hij de Thomaskirche bezoekt waar Bach begraven is en de Nikolaikirche waar de eerste uitvoeringen plaats vonden van de wereldberoemde Johannes- en Matthäus Passion. Te zien op NPO 2.
21
oktober
2019
(21:20)

Ellie in de handel

Deze week duikt Ellie Lust in handel van legale medicatie. Medicijnen waarvoor je normaal een recept nodig hebt, maar in het illegale circuit voor veel geld verkocht worden. Te zien op NPO 3.
20
oktober
2019
(23:55)

Je had erbij moeten zijn

Twee waargebeurde verhalen, deze week persoonlijk verteld door Ron Boszhard en Leontien van Moorsel. Als Ron na maanden spokenjagen in zijn huis, doodop zoekt naar een laatste redmiddel om zijn vrouw gerust te stellen, blijkt het spook per toeval wel heel erg bij de tijd te zijn. Als Leontien alle obstakels heeft overwonnen om de mooiste dag van haar leven te vieren, zijn de felicitaties wel heel erg grenzeloos. Te zien op NPO 1.
19
oktober
2019
(20:30)

MINDF*CK

In de eerste aflevering gaat Victor langs bij een Surinaams schoolplein en is hij op Curaçao te gast bij Golden Earring legende Barry Hay. Te zien op NPO 1.
18
oktober
2019
(20:35)

Flikken Rotterdam

Esther neemt ontslag en zoekt haar ex op die inmiddels in een geloofsgemeenschap leeft. Ze vraagt of zij ook kan toetreden. Stan, Noucha en Dries onderzoeken de gewelddadige dood van een zakenman. Te zien op NPO 1.
17
oktober
2019
(00:00)

Close Up: Sculpting Dreams - Helaine Blumenfeld

De inmiddels 80-jarige Helaine Blumenfeld werkte als eerste vrouwelijke beeldhouwster in de marmermijnen van Pietrasanta. In marmer en in brons schept Blumenfeld vloeiende, organisch gevormde sculpturen van een grote schoonheid. We volgen Blumenfeld in Parijs, Cambridge en natuurlijk in haar geliefde Pietrasanta in het jaar dat ze haar beeldhouwwerk Tree of Life maakt. Te zien op NPO 2.
16
oktober
2019
(21:50)

Nu te Zien!

Museumdirecteur van museum Voorlinden Suzanne Swarts bekijkt in De Hermitage Amsterdam de mode en juwelen die eeuwenlang door de high society aan het Russische hof in Sint Petersburg gedragen werden. Pronkstukken van Fabergé, Cartier en Tiffany’s sierden de flamboyante keizerinnen en adellijke fashionista’s in de balzalen en boudoirs. Te zien op NPO 2.
16
oktober
2019
(20:35)

Tussen Kunst en Kitsch

In deze uitzending van Tussen Kunst en Kitsch vanuit Stedelijk Museum Schiedam taxeert expert Jaap Polak een Tibetaans juweel. Dit sieraard werd op feestdagen gedragen door Tibetaanse dames. Het wordt ook wel een ‘gyenzen’ genoemd. Normaliter zijn ze in goud en zilver uitgevoerd, deze is vrij eenvoudig. Het zilver, dat helaas niet gepoetst is, wordt gecombineerd met turquoise stenen, waarschijnlijk afkomstig uit Afghanistan of China. Het is een tamelijk zeldzaam juweel. Verder taxeert Emiel Aardewerk een zilveren kistje. Dit juwelenkistje is een prachtig voorbeeld van de florale stijl in Nederlands zilver die gebruikt werd in de Gouden Eeuw. Het kistje is in 1671 gemaakt door de zilversmid Olthof. Bovenop staat een afbeelding van Tellus, de godin van de aardbodem, omringd door twee kinderen en een mandje met vruchten. De voorstelling is wat sleets. Ook taxeert Paul van Rosmalen een stilleven. De maker van dit schilderij is de Franse Antoine Vollon. Hij werd opgeleid als decoratieve metaalkunstenaar, maar maakte later veel stillevens. Hij schilderde erg conservatief. Je ziet in het werk van Vollon de invloed van Hollandse schilders uit de 17e eeuw. Hij was in zijn tijd heel geliefd bij de Salon en verkocht goed. Te zien op NPO 1.
15
oktober
2019
(21:25)

Dokters van morgen

Het menselijk lichaam telt meer dan 600 spieren. Ze zorgen ervoor dat je sterk en soepel blijft. Maar als je niet kunt bewegen, bijvoorbeeld door een ziekenhuisopname, dan ben je die spierkracht ook zo weer kwijt. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zouden we wekelijks 150 minuten matig intensief moeten bewegen om onze spierkracht op pijl te houden. Maar hoe kom je daaraan? Dokters van Morgen deed een drie maanden durend experiment met zes deelnemers. En wat betekent het als al vroeg blijkt dat er iets mis is met de ontwikkeling van je spieren, bijvoorbeeld door een spierziekte als SMA? Antoinette Hertsenberg duikt in de wereld van spieren. Te zien op NPO 1.
15
oktober
2019
(21:10)

Tijl in het voetspoor van Bach

Tijl komt aan in Mülhausen, de stad waar Bach sinds 1707 organist was in de St Blasii kerk. Tijl loopt het zwaarste deel van de route, namelijk de bergtop de Brocken in het Harz gebergte. Te zien op NPO 2.
13
oktober
2019
(22:30)

Six over Rembrandt

Gedurende zijn carrière ontwikkelde Rembrandt steeds meer een eigen stijl. In zijn beginjaren schilderde hij onder meer fantasievoorstellingen, maar de echte wereld paste veel beter bij hem. In zijn werk was hij hyperrealistisch en nietsontziend: rimpels, pukkels, wallen, Rembrandt was eerlijk en liet het zien zoals het was. In zijn latere carrière vond hij zijn ultieme stijl, bijna impressionistische grove klodders verf, het ging hem om de essentie en de emotie. In al zijn 350 werken is zijn persoonlijke ontdekkingsreis nog heel goed te beleven. Te zien op NPO 2.
12
oktober
2019
(22:30)

Six over Rembrandt

Over Rembrandt wordt gezegd dat hij de menselijke emotie zo goed kan vangen. Voor zijn schilderijen gebruikte hij vaak ‘vaste’ modellen zoals zijn vrouw Saskia, vriendin Hendrickje en zoon Titus. Maar wat zegt dat eigenlijk over de manier waarop zij tijdens het poseren naar Rembrandt keken? Welke blik wist Rembrandt te vangen? Te zien op NPO 2.
12
oktober
2019
(21:05)

Het raadsel Rembrandt

Een oneindige stroom aan merchandise maakt van Rembrandt een wereldmerk. Maar wie is de man achter de legende? Onno Blom, wiens biografie over de jaren van de jonge Rembrandt in Leiden begin september verschijnt, reist langs belangrijke locaties en werken om het leven van deze grote schilder te duiden. Een succesvol schilder met een ongelukkig leven. Door in het spoor van Rembrandt hetzelfde te voelen, ervaren en beleven als de groot schilder komt Onno tot verrassende ontdekkingen en stuit op clichés die niet waar blijken te zijn. Te zien op NPO 2.
12
oktober
2019
(20:30)

Beste Zangers

In deze alweer laatste aflevering van dit seizoen Beste Zangers de inmiddels bekende duetten aflevering. Elke zanger mag een duet naar keuze zingen met iemand van de bank. Dit resulteert in zeven prachtige duetten. Zo zingen Rolf Sanchez en Samantha Steenwijk het prachtige duet ‘No me Ames’. Het gaat letterlijk spoken op het Spaanse eiland als Henk Poort afsluit met Floor Jansen met de ‘Phantom of the Opera’. Te zien op NPO 1.
11
oktober
2019
(22:45)

Six over Rembrandt

Rembrandt was uitermate nieuwsgierig naar hoe de wereld er in het Oosten uit zag. Hij kocht prenten van matrozen en handelaars die terugkwamen van hun verre reizen. In zijn tekeningen en schilderijen zijn talloze verwijzingen naar het toen ‘exotische’ Oriënt te vinden, ook al was dat soms Polen. Hij vertaalde die Oosterse beeldtaal naar onze westerse wereld, Rembrandt reisde in zijn hoofd. Te zien op NPO 2.
11
oktober
2019
(20:35)

Flikken Rotterdam

Een bekende criminele rapper wordt na een bezoek aan zijn advocaat onder vuur genomen. Hij verdenkt zijn advocaat van medeplichtigheid, zeker als Stan en Noucha uitvinden dat zijn advocaat ook voor een concurrent werkt. De advocaat is zijn leven niet zeker en Hein overtuigt hem om kroongetuige te worden. Esther en Dries krijgen te maken met een verkrachtingszaak. Er wordt DNA op de slachtoffers wordt aangetroffen wat overeenkomt met dat van een man die voor stalking van zijn ex veroordeeld is. Esther vertrouwt de aangiftes niet en ze lijkt gelijk te krijgen. Te zien op NPO 1.
10
oktober
2019
(23:05)

Close Up: Harry Gruyaert - Fotograaf

Harry Gruyaert groeide in een streng katholiek gezin met een vader die er streng op tegen was dat zijn zoon het beroep van fotograaf zou kiezen. Als jonge man besluit Gruyaert echter zijn vaders wensen naast zich neer te leggen en het grijze Vlaanderen de rug toe te keren. Wanneer hij met zijn camera de wereld intrekt, blijkt hij te beschikken over een uniek oog voor kleur. Het is een gave die hem in staat stelt schoonheid te ontdekken op de meest onverwachtse plaatsen: van landschappen in afgelegen gebieden van Marokko tot de achterbuurten van Parijs. Te zien op NPO 2.
10
oktober
2019
(22:45)

Six over Rembrandt

Als jonge schilder maakte Rembrandt naam en had hij enorm veel succes bij de Amsterdamse elite. Eind jaren 30 schilderde Rembrandt vooral portretten van rijke burgers, als ‘proeve van zijn bekwaamheid’. Opdrachtgevers wilden eerst eens zien wat hij in huis had voordat ze hem een kostbaar religieus of historisch stuk lieten schilderen. Hij moest dus eerst vertrouwen zien te wekken. Zelfs na zijn faillissement en ‘affaire’ met de ongetrouwde Hendrickje kreeg hij nog steeds opdrachten van de high society. Te zien op NPO 2.
10
oktober
2019
(22:25)

Je had erbij moeten zijn

Twee waargebeurde verhalen, deze week persoonlijk verteld door Roxeanne Hazes en Dave von Raven. Als puber is Roxeanne niet echt een wonder in het huishouden. Toch probeert ze bij haar schoonouders enorm haar best te doen. Maar als je nog nooit je handen vuil hebt gemaakt, kunnen die goedbedoelde pogingen wel eens helemaal verkeerd uitpakken. Kleine Dave heeft al vroeg geleerd dat je soms anderen nodig hebt om iets cruciaals over jezelf te ontdekken. Zijn grootmoeder hielp hem daarbij met haar typische Rotterdamse inslag. Te zien op NPO 1.
9
oktober
2019
(22:45)

Six over Rembrandt

Rembrandt portretteerde zichzelf uitzonderlijk vaak, wel zo’n 100 keer. Waarom deed hij dat eigenlijk en hoe kreeg hij dat technisch voor elkaar? In deze aflevering geeft Jan Six antwoord op bovenstaande vragen. Hij laat ook een aantal van zijn favoriete zelfportretten zien, zoals die in de New Yorkse Frick Collection. Hier beeldt Rembrandt zichzelf bijna keizerlijk af en in de National Gallery in Washington hangt een zelfportret met volgens Six ‘misschien wel het mooiste glimmertje ooit in een blik geschilderd’. Te zien op NPO 2.
9
oktober
2019
(21:45)

Nu te Zien!

Striptekenaar Joost Swarte zit vijftig jaar in het vak. Ann Demeester, directeur van het Frans Hals Museum, dompelt zich onder in zijn werk op de tentoonstelling Joost Swarte Overal in de Kunsthal in Rotterdam. Swarte brak door met zijn strips in Okki en Jippo maar zijn werk is overal: postzegels, affiches, platenhoezen, gebouwen, illustraties, bewegwijzering op een muur. Vanzelfsprekend, helder en herkenbaar. Te zien op NPO 2.
9
oktober
2019
(21:10)

Gouden Televizier-Ring Gala 2019

Live-uitzending van hét televisiegala van het jaar, waar de kijker de jury vormt. Het beste televisieprogramma wordt live gekozen en wint de enige echte Gouden Televizier-Ring. Presentatie: Jan Smit & Rik van de Westelaken. Te zien op NPO 1.

 

 

 
9
oktober
2019
(20:35)

Rode Lopershow Gouden Televizier-Ring Gala 2019

Live verslag vanaf de rode loper van het 54ste Gouden Televizier-Ring Gala, waar heel bekend Nederland op z'n allermooist samenkomt. Wie wint vanavond de Gouden Televizier-Ring voor het beste tv-programma? Te zien op NPO 1.

 
8
oktober
2019
(21:25)

Dokters van morgen

Het is dé dieethype van dit moment: vasten. Door in bepaalde periodes niet te eten, vliegen de kilo’s ervan af. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deze methode niet alleen effectief is om af te vallen, maar ook nog gezond is. Het verbetert je energieniveau, het reinigt je lichaam en vernieuwt zelfs ernstig beschadigd weefsel. Regelmatig vasten is dus goed, maar welke vastenmethode werkt dan eigenlijk het beste? Antoinette ondervindt het zelf. Daarnaast onderzoekt ze of vasten ook goed kan zijn als je kanker of reuma hebt. De onderzoeksresultaten daarvan zijn opzienbarend. Te zien op NPO 1.
8
oktober
2019
(21:10)

Tijl in het voetspoor van Bach

Tijl Beckand treedt letterlijk in de voetsporen van Bach en loopt de tocht van 400 kilometer die de toen 20-jarige Bach in 1705 liep van zijn woonplaats Arnstadt naar Lübeck om zijn grote idool organist Buxtehude te ontmoeten. Met de muziek van Bach in zijn oren vertelt Tijl de verhalen over Bach en zijn tocht aan de hand van de plaatsen die hij passeert, bijzondere ontmoetingen, mooie landschappen, uitstapjes naar andere plaatsen en natuurlijk de geschreven geschiedenis. Tijl start in Arnstadt, bezoekt de plek waar Bach destijds woonde en zoekt uit wat zijn doel van de reis was en hoe Bach was als persoon. Na Arnstadt vertrekt hij richting Gotha. Te zien op NPO 2.
7
oktober
2019
(21:20)

Ellie in de handel

In Ellie in de Handel duikt oud-politieagent Ellie Lust in de illegale handel in Nederland. Clandestiene goederen die via louche wegen hun weg vinden naar de klant. Ellie Lust legt de handelslijnen bloot, laat zien welke wereld hier achter schuil gaat en wat de impact van deze handel is. Deze week duikt Ellie Lust in de handel in namaak-kleding. Een industrie waar miljarden in om gaan. De kleding met valse merken worden onder erbarmelijke omstandigheden geproduceerd in het buitenland en vervolgens online vanuit ondergrondse winkels verkocht. Te zien op NPO 3.
7
oktober
2019
(20:25)

Hunted

Kun je zomaar verdwijnen? In ‘Hunted’ slaan gewone burgers op de vlucht om 500 uur uit handen te blijven van een voor het programma samengestelde opsporingsdienst. Dit team bestaande uit voormalig (top) rechercheurs, medewerkers van de inlichtingsdienst en online speurders zet alles op alles om ze te vinden, met alle middelen die de politie vandaag de dag tot zijn beschikking heeft. Te zien op NPO 3.
5
oktober
2019
(21:10)

Het raadsel Rembrandt

In Het raadsel Rembrandt maakt Rembrandt-biograaf Onno Blom een reis door het persoonlijke leven van de Meesterschilder Rembrandt van Rijn. Zijn werk is wereldberoemd maar over zijn leven is veel minder bekend. In 1631 komt de jonge belofte uit Leiden in Amsterdam aan om zich daar te vestigen. Zowel zijn carrière als zijn zoektocht naar de liefde verlopen vol voorspoed. Het zijn de gouden jaren voor Rembrandt. Hij verhuist, blaakt van zelfvertrouwen én vindt de liefde in Saskia, met wie hij zal trouwen. In deze aflevering volgt Onno Blom Rembrandt opnieuw op zijn dagelijkse gangen: in de Amsterdamse portrettenfabriek waar Rembrandt aan de slag gaat, op zijn reis naar Friesland waar hij Saskia zal trouwen en hij onderzoekt ook welke geluiden Rembrandt hoorde als hij over straat liep. Te zien op NPO 2.
5
oktober
2019
(20:35)

Beste Zangers

Tim Akkerman brengt de rock naar Beste Zangers! Deze voormalig frontman van de Haagse rockband Di-Rect is vanavond de hoofdgast van Beste Zangers. Samantha Steenwijk opent met haar versie van ‘Just the way I do’. Maar Tim heeft na Di-Rect ook heel veel mooie nummers geschreven. De man die zegt niet te kunnen huilen, krijgt het zwaar als Floor Jansen voor hem het nummer ‘Winner’ zingt dat Tim schreef voor zijn broer. Te zien op NPO 1.
4
oktober
2019
(22:20)

Je had erbij moeten zijn

Twee waargebeurde verhalen, deze week persoonlijk verteld door Hans Kazan en Glen Faria. Als Hans vast komt te zitten in zijn eigen truc denkt hij echt dat het einde nabij is. En wanneer Glen met veel tegenzin gaat snorkelen, wordt hij aangezien voor een drenkeling. Te zien op NPO 1.
4
oktober
2019
(20:35)

Flikken Rotterdam

Een nog maar net uit de gevangenis ontslagen schoonmaakster wordt na haar werk op straat geliquideerd. Ze zat vast wegens moord op haar stiefvader. Stan en Noucha onderzoeken of daar het motief voor de moord ligt. De vrouw blijkt grootse plannen te hebben gehad na haar vrijlating. Stan en Noucha ontdekken dat ze een hooggeplaatste ambtenaar wilde chanteren. En dat ze niet bepaald promiscue leefde na haar vrijlating. Dries en Esther onderzoeken de mogelijke zelfmoord van een proftennisser. Te zien op NPO 1.
3
oktober
2019
(23:05)

Close Up: De spirit van Le Corbusier

Regisseur Gilles Coudert groeide op in de nabijheid van een nieuwbouwwijk ontworpen door architect Le Corbusier. Hij speelt als jongetje vaak op de atletiekbaan met indrukwekkende betonnen tribune en loopt geregeld langs de gevel van het cultuurhuis met veelkleurige verticale ramen. Jaren later realiseert hij zich dat het werk van Le Corbusier een onuitwisbare indruk op hem gemaakt heeft. In een poging om diens werk beter te leren begrijpen - maar ook als hommage aan de grote architect - besluit hij hedendaagse ontwerpers en kunstenaars als Ito Morabito en Daniel Buren te interviewen over wat zij van Le Corbusier vinden. Te zien op NPO 2.
2
oktober
2019
(21:45)

Nu te Zien!

Virtuoos schilderen is een kunst. Trefzeker, meesterlijk, levendig. Directeur van het Centraal Museum in Utrecht bekijkt wat Hollandse kunstenaars uit de afgelopen honderd jaar tot zulke virtuoze schilders maakt. Op de expositie Virtuoos! Israels tot Armando in het Frans Hals Museum zijn tal van kunstenaars vertegenwoordigd, waaronder Karel Appel en Ger Lataster. Een pure kijktentoonstelling met honderd jaar Nederlandse kunst! Te zien op NPO 2.
2
oktober
2019
(21:25)

Herinneringen voor het leven

De ziekte van Alzheimer is een ingrijpende hersenaandoening, waarbij de patiënt langzaam zichzelf en zijn of haar omgeving verliest. De ziekte grijpt steeds heftiger om zich heen en is inmiddels de grootste doodsoorzaak in ons land. In het live tv-programma ‘Herinneringen voor het leven’ vertellen mensen met Alzheimer hun persoonlijke, soms hartverscheurende verhalen en ook hun partners, kinderen en familie delen hun ervaringen. Naast de persoonlijke verhalen geeft Dinant Bekkenkamp, teamleider wetenschappelijk onderzoek bij Alzheimer Nederland, verhelderende mini-colleges over onze hersenen in relatie tot verschillende ziekten. Ook zijn er verrassende bijdragen van onder andere zangeres Simone Kleinsma, ballerina Igone de Jongh en Voice Kids-winnaar Silver Metz. Te zien op NPO 1.
30
september
2019
(21:25)

André Rieu Welcome to my World

André Rieu is terug! Kijk mee achter de schermen met maestro André Rieu en zijn Johann Strauss Orkest terwijl ze de wereld rondreizen, waaronder de VS, Tel Aviv en Australië. Tussen concerten door krijgen ze de tijd om de heilige stad Jeruzalem te verkennen, sterren te kijken in Hollywood en Kerstmis te vieren op het strand in Sydney! Deze serie met 10 afleveringen bevat exclusieve uitvoeringen van Andrés wereldwijde concerten en alle actie achter de schermen tijdens repetities voor zijn spectaculaire thuisstadconcerten in Maastricht. Te zien op NPO 1.
28
september
2019
(21:10)

Het raadsel Rembrandt

In Het raadsel Rembrandt maakt Rembrandt-biograaf Onno Blom een reis door het persoonlijke leven van de in Leiden geboren Meesterschilder Rembrandt van Rijn. Zijn werk is wereldberoemd maar over zijn leven is veel minder bekend. Deze eerste aflevering gaat over de Leidse tijd van de schilder. Hij groeit op in Leiden en start er zijn eerste atelier. Onno Blom onderzoekt de jonge, vormende dagen uit het leven van Rembrandt. De serie schetst de ambities, het karakter en de dromen van de jonge Rembrandt van Rijn. Er ontstaat een beeld van een jongeman die de wereld wil veroveren, en die geen twijfel heeft dat dat ook gaat lukken. Ten slotte vertrekt Rembrandt naar de bloeiende stad Amsterdam waar hij aan een nieuw succesvol hoofdstuk van zijn leven zal beginnen. Te zien op NPO 2.
28
september
2019
(20:35)

Beste Zangers

Vanavond in de Beste Zangers staat Emma Heesters centraal. Deze 23-jarige zangeres heeft een eigen YouTube-kanaal waarop zij regelmatig een nieuwe cover plaatst. Met ruim anderhalf miljoen abonnees heeft zij het grootste YouTube coverkanaal in Nederland. Henk Poort duikt in het diepen met zijn vertolking van ‘Despacito’ en Samantha Steenwijk zingt een heel persoonlijk nummer voor Emma uit haar verleden ‘Geloof in jezelf’. Floor Jansen doet het kippenvel op de armen staan met haar versie van ‘Shallow’. Te zien op NPO 1.
28
september
2019
(19:25)

Junior Songfestival Nationale Finale 2019

De vier acts, Moves, 6Times, Mannes en Matheu, hebben maandenlang keihard gewerkt om een geweldige performance neer te zetten tijdens de finale van het Junior Songfestival. Ze proberen de vakjury, de kinderjury en de kijkers thuis ervan te overtuigen dat zij ons land moeten vertegenwoordigen tijdens de Internationale finale. De kijkers thuis kunnen ook online hun stem uitbrengen op hun favoriet. Wie gaat Nederland dit jaar vertegenwoordigen op het Junior Eurovisie Songfestival 2019 in Gliwice-Silesia, Polen? Te zien op NPO Zapp.
27
september
2019
(20:35)

Flikken Rotterdam

Een granaat voor een kapperszaak zorgt voor een tragedie. De rechercheurs onderzoeken de zaak en vermoeden al snel dat de meeste ondernemers in de straat afgeperst worden. Is iemand in verzet gekomen ten koste van een granaat voor de deur? Of moet de dader in een andere hoek gezocht worden? Uiteindelijk ontrafelen de rechercheurs dit drama, maar of de echte schuldigen gestraft kunnen worden is nog maar de vraag. Te zien op NPO 1.
27
september
2019
(20:25)

Niemand in de Stad

Drie vrienden ervaren de pieken en dalen van hun tijd als lid van een Amsterdamse studentenvereniging. Het is een turbulente periode waarin ze met wisselend succes proberen los te komen van hun ouders en achtergrond. Ze beleven gepassioneerde liefdesavonturen, wilde feesten, ze brassen, brallen en leren de ware betekenis van vriendschap kennen. Een plotselinge dood binnen de groep zet daarbij alles op scherp. Wie ben je als mens als je volwassen bent en zelf verantwoording moet dragen over je keuzes? Drama over vriendschap, verlangens en volwassen worden, met veel oog voor detail gesitueerd in een microkosmos, maar tegelijkertijd enorm universeel. Te zien op NPO 3.
26
september
2019
(22:55)

Close Up: Wim Crouwel Modernist

Grafisch vormgever Wim Crouwel (1928) geldt als de godfather van de Nederlandse grafische vormgeving en vormt nog altijd een voorbeeld voor de jongste generatie grafisch ontwerpers. Crouwel werd in de jaren zestig beroemd met het door computertechnologie geïnspireerde lettertype New Alphabet. Filmmaker Lex Reitsma maakte een portret van Wim Crouwel die zichzelf ziet als een functionalist die heilig gelooft in een aanpak die berust op feiten en logica, terwijl hij tegelijkertijd gefascineerd blijft door het esthetische aspect van grafische vormgeving. Te zien op NPO 2.
25
september
2019
(21:45)

Nu te Zien!

Modeontwerper Duran Lantink werd bekend door de opvallende vaginabroek die hij maakte. Museumdirecteur van De Hermitage Cathelijne Broers bekijkt het werk van deze snel rijzende Nederlandse modeontwerper die opereert op het snijvlak van kunst en mode en bekend staat om zijn eigenzinnige visie op duurzaamheid. Te zien op NPO 2.
23
september
2019
(22:45)

Six over Rembrandt

Als jonge schilder maakte Rembrandt naam en had hij enorm veel succes bij de Amsterdamse elite. Eind jaren 30 schilderde Rembrandt vooral portretten van rijke burgers, als ‘proeve van zijn bekwaamheid’. Opdrachtgevers wilden eerst eens zien wat hij in huis had voordat ze hem een kostbaar religieus of historisch stuk lieten schilderen. Hij moest dus eerst vertrouwen zien te wekken. Zelfs na zijn faillissement en ‘affaire’ met de ongetrouwde Hendrickje kreeg hij nog steeds opdrachten van de high society. Te zien op NPO 2.
21
september
2019
(20:35)

Beste Zangers

Vanavond in Beste Zangers wordt singer-songwriter Ruben Annink bezongen door zijn collega’s Henk Poort, Samantha Steenman, Rolf Sanchez, Floor Jansen, Emma Heesters en Tim Akkerman. Het belooft een hele muzikale avond te worden, maar dat is niet zo vreemd als we kijken naar het repertoire van Ruben Annink. Floor Jansen brengt een Engelse versie van het nummer ‘Van de liefde weet ik niets’ en Emma heeft een eigen versie van ‘ Wie ze (hij) was’. Te zien op NPO 1.
20
september
2019
(20:40)

Flikken Rotterdam

Een container met illegaal geschoten dieren wordt na een tip van Zuid-Afrikaanse rangers onderschept in de Rotterdamse haven. Aan boord van de container bevindt zich een verse schedel van een mens die geïdentificeerd wordt als van een Nederlandse student die stage in Zuid-Afrika liep. Een Zuid- Afrikaanse liaison komt het team helpen en vooral Dries is erg gecharmeerd van de hulp. Uiteindelijk leiden de sporen naar een Chinese onderneming die beschermde diersoorten verhandelt. Te zien op NPO 1.
19
september
2019
(22:55)

Close Up: Conversatie met Romy Schneider

Actrice Romy Schneider werd haar hele leven geassocieerd met de rol die ze als jong meisje speelde, die van de charismatische Oostenrijkse keizerin Sissy. Ze ontwikkelde zich tot een succesvolle, intelligente actrice, maar in haar privéleven bleef ze een gekwelde ziel. In een exclusief, nachtelijk interview met de Duitse journaliste Alice Schwarzer, werpt Schneider in 1976 voor het eerst een licht op de oorsprong van haar problemen. Haar moeder en haar stiefvader blijken een sleutelrol gespeeld te hebben in haar moeilijke jeugd. Te zien op NPO 2.
19
september
2019
(22:25)

Je had erbij moeten zijn

Twee waargebeurde verhalen, deze week persoonlijk verteld door Dennis Weening en Olga Commandeur. Dennis, onschuldig als hij is, is op boevenpad als hij iets ‘meeneemt’ dat niet van hem is. Maar hoe breng je zoiets weer terug? En Olga Commandeurs sportiviteit is grenzeloos, dat weten we allemaal. Hoewel één sport zelfs voor haar net te ver gaat. Te zien op NPO 1.
18
september
2019
(22:20)

Het mooiste meisje van de klas

De Venlose Sharon Mafficioli del Castelletto maakt naast haar exotische schoonheid ook met haar stoere voorkomen indruk op haar klasgenoten. Hoewel Sharon zich absoluut niet bezighoudt met haar schoonheid, moedigen haar vrienden haar aan om mee te doen aan de Miss Nederland-verkiezing. Als Miss Limburg ontdekt ze het modellenwereldje en vertrekt ze naar Milaan, weg van haar problemen thuis. Toch kan ze niet helemaal afscheid nemen van Nederland en komt ze terug. Na verschillende nare gebeurtenissen waarin Sharon altijd voor iedereen klaar stond, zoals de verslaving van haar broer en het overlijden van haar nichtje, wordt de onmacht haar teveel en krijgt ze te maken met een burn out. Ze moet terug naar de basis en ontdekken wat haar in het leven écht gelukkig maakt. Met haar creatieve kant blijkt ze opnieuw veel mensen gelukkig te maken. Te zien op NPO 1.
18
september
2019
(21:40)

Nu te Zien!

Museumdirecteur van Museum Voorlinden Suzanne Swarts dompelt zich onder in het ‘larger than life’ universum van de beroemde Portugese kunstenaar Joana Vasconcelos. Onder haar indrukwekkende sculpturen en installaties is ook een vergulde helikopter gedecoreerd met Swarovski kristallen en struisvogelveren. Te zien op NPO 2.
16
september
2019
(20:25)

De Studententest

Wat weet Nederland van het corps, de prijzen van een studentenkamer en de meest gangbare SOA bij studenten? Het studentenleven staat voor veel mensen voor bier en feest, maar tegenwoordig is het veel meer dan dat. De studiedruk is hoog en studieschulden stijgen. Hierdoor zoeken sommige studenten hun toevlucht in het gebruik van ritalin en het zoeken naar een sugardaddy. Wat weten we van het studentenleven anno nu? In de Studententest krijgt het publiek en de BN'ers in de studio van presentatoren Jojanneke van den Berge en Splinter Chabot 25 vragen voorgeschoteld. Kijkers thuis kunnen hun kennis live testen door mee te spelen via de NPO 3-app. Wie mag zich de winnaar van De Studententest 2019 noemen? Te zien op NPO 3.
15
september
2019
(20:35)

Grenslanders

Er wordt duidelijk wat er precies is gebeurd tijdens de schietpartij op het spookscheepje langs de Westerschelde. Langzaamaan blijkt dat Sister Li het interne conflict tussen de Lorrendraaiers doelbewust heeft aangewakkerd. Ook komen we erachter dat de komst van Tara naar het Grensland niet geheel toevallig was… Terwijl de puzzelstukjes stap voor stap in elkaar vallen, komt Bert echter opnieuw in een levensbedreigende situatie terecht. De kaarten zijn geschud. De mysteries van het Grensland zijn opgehelderd. Tijd voor de finale confrontatie. De Lorrendraaiers vechten hun interne oorlog uit op het scherpst van de snee, met Sister Li als lachende derde. Tegelijkertijd blijft de door slapeloosheid geplaagde Tara onvermoeibaar op zoek gaan naar Bert, Afi en de vluchtelingenkinderen. Ze is vastbesloten om hun levens te redden, maar de tijd  is ook gekomen om oude rekeningen te vereffenen. Ze wil wraak voor Shirin… Te zien op NPO 3.
15
september
2019
(09:50)

De blauwe hond

De meeste kinderen tekenen en schilderen als vanzelfsprekend, wat geweldig is voor de ontwikkeling van creativiteit en verbeeldingskracht. Het kunstprogramma De blauwe hond gaat over kunst kijken en kunst maken. Kunstenaar Jasper Krabbé wil kinderen inspireren om dit te blijven doen en daar vrij in te zijn. Zo snapt ieder kind dat een hond niet blauw is, maar in de kunst wel blauw kan zijn. Kunst is grenzeloos, alles mag. Samen met bevriende kunstenaars laat Jasper zien hoe kinderen naar kunst moeten kijken en motiveert hij hen om kunst te maken. Te zien op NPO Zapp.
14
september
2019
(20:35)

Beste Zangers

Deze week is Floor Jansen, de leadzangers van de Finse symfonische metalband Nightwish, de hoofdgast in Beste Zangers. Voor haar collega’s een hele uitdaging om haar repertoire te coveren. Emma Heesters roert Floor met haar versie van ‘Strong’ (‘After Forever’) en Samantha zingt het nummer ‘Our Decades in the Sun’ in het Nederlands (‘Jij zit voor altijd in mij’). Te zien op NPO 1.
13
september
2019
(20:35)

Flikken Rotterdam

In het vierde seizoen krijgen de rechercheurs en de officier van justitie te maken met bloedige overvallen, ontploffende handgranaten, illegale handel in groot wild, corruptie binnen het OM, crystal meth dealers, niets ontziende mensenhandelaren en een groepering die het internet als uitvinding van de duivel ziet en het wil uitschakelen, met rampzalige gevolgen voor niet alleen Rotterdam. Het team zet alles op alles om die ramp te voorkomen. De rechercheurs worden geconfronteerd met een bijzonder brute gewapende overval op een geldwagen. De overvallers schrikken er niet voor terug om op omstanders en politie te schieten. Twee van de drie overvallers plegen zelfmoord voordat ze aangehouden kunnen worden.  Uiteindelijk vinden ze de derde overvaller die ze kunnen aanhouden. Maar of die antwoord op hun vragen heeft? Te zien op NPO 1.
12
september
2019
(22:20)

Je had erbij moeten zijn

Twee waargebeurde verhalen, persoonlijk verteld door Klaas van der Eerden en Henny Huisman. Als Klaas besluit om fitter te worden met een personal trainer, komt hij in het park plotseling in een levensbedreigende situatie terecht waardoor hij fitter blijkt dan hij zelf dacht. Henny heeft alle groten der aarde ontmoet maar een lunch met een wereldleider verandert zijn beeld over roem ingrijpend. Te zien op NPO 1.
12
september
2019
(17:35)

Jill's party - deel 1

Het populaire jeugdprogramma Jill bestaat 5 jaar, tijd voor een feestje! In Jill's Party gaat Jill opzoek naar iemand die net zo goed kan knutselen, tekenen én bakken als Jill zelf. De winnaar mag samen met Jill een aflevering op tv presenteren. Te zien op NPO Zapp.
11
september
2019
(22:10)

Het mooiste meisje van de klas

Shirley van Wijlen was dan wel het mooiste meisje van de klas, ze is niet het type voor in de schoolbanken. Veel liever beklimt ze de daken van haar woonplaats Lelystad. Terwijl de meeste van haar klasgenoten na de middelbare school verder gaan studeren, maakt Shirley een opmerkelijke keuze: ze begint aan een opleiding bij de Koninklijke Landmacht. In die periode in het leger komt Shirley de man van haar dromen tegen en voor hem verhuist ze naar Zwitserland. Maar wat begint als een hartstochtelijk avontuur eindigt jaren later in een bikkelharde vechtscheiding... Inmiddels woont Shirley al 20 jaar in Zwitserland? Maar wat doe je als je al zo lang in Zwitserland woon