Hilversum,
15
januari
2016
|
12:07
Europe/Amsterdam

Tijl Beckand jubileert met vijfde seizoen De Tiende van Tijl

Tijl Beckand brengt in het vijfde seizoen van het AVROTROS-programma De Tiende van Tijl de bijzondere verhalen achter de muziek opnieuw op eigen wijze tot leven. Hij geeft antwoord op intrigerende vragen zoals: Welke componist moest het opsteken van een sigaar met de dood bekopen? Wie was de grootste oplichter in de geschiedenis van de klassieke muziek? En wat is het ultieme muziekmoment voor de meest vooraanstaande klassieke musici van Nederland?

Tijl Beckand: “Ik ben er trots op dat ik mijn passie voor klassieke muziek alweer vijf seizoenen lang primetime met de kijker mag delen. Sinds de start in 2011 is de waardering van de kijker hoog en de betrokkenheid groot. Samen met jonge talenten en gevestigde namen maak ik ook dit jaar weer een reis door de klassieke muziekgeschiedenis en deel ik de meest bijzondere verhalen. Dit jaar vraag ik mijn gasten naar hun meest favoriete muziekmoment. Waardoor worden zij zo geraakt en wat is er zo bijzonder aan het stuk? Muziekervaringen die mooie persoonlijke verhalen opleveren.”

In zes afleveringen duikt Tijl onder andere in de wereld van de rapsodie. Het grote publiek maakte dankzij Queens Bohemian Rhapsody kennis met dit genre, maar wat is nou precies een rapsodie? En wat zijn de meest iconische klassieke rapsodieën?

Natuurlijk wordt Tijl ook dit seizoen in de studio weer bijgestaan door het pianotalent Valentina Tóth. Maar zij is niet het enige jonge talent dat het podium van De Tiende van Tijl betreedt. Noa Wildschut, hét viooltalent van de toekomst, is te gast en wekelijks speelt een jong strijkkwartet een stuk van onder andere Haydn, Mozart, Beethoven en Brahms.

Daarnaast bezoekt Tijl elke week het woonhuis waarin een beroemde componist een meesterwerk heeft geschreven. Hij bezoekt in Noorwegen het huis van Grieg, in Wenen een van de huizen van Beethoven, HIJ reist naar Londen voor Händel, naar Finland voor Sibelius en naar Italië voor Verdi’s villa.

Dit jubileumseizoen zijn er onder andere optredens van het Nederlands Blazers Ensemble, Hermine Deurloo met het Ragazze Quartet, Combattimento en van het complete NJO.

Programmagegevens:

Televisie
De Tiende van Tijl
vanaf 28 januari 2016
NPO 2 - 20.30 uur