Hilversum,
22
januari
2016
|
12:16
Europe/Amsterdam

Joris Laarman, ontwerper van de toekomst in Kunstuur-special bij AVROTROS

Een metalen brug uit de 3D printer? Een lamp met het lichtgevende gen van een vuurvliegje? Designer Joris Laarman draait er zijn hand niet voor om. Kunstuur presentator Lucas De Man bezoekt in deze Kunstuur-special de maar liefst zeven zalen tellende overzichtstentoonstelling in het Groninger Museum met het werk van deze visionaire wereldster.

Al bij zijn afstuderen aan de Design Academy in Eindhoven gooide Laarman hoge ogen met zijn bijzondere rococo verwarming. Inmiddels is zijn beroemde Bone Chair, gebaseerd op de groei van botten, opgenomen in de collectie van het Rijksmuseum in Amsterdam. Maar ook het MoMA, Victoria en Albert Museum en het Centre Pompidou willen zijn werk graag hebben.

Laarman is een ontwerper die naar de toekomst kijkt, hij combineert esthetiek met high tech. In zijn atelier experimenteert hij vooral met 3D printing op de grens van wat technisch mogelijk is. In eerste instantie “voor de lol, maar daarna kan het leiden tot een nieuw prototype, en dat kan weer leiden tot veel grotere dingen”. Zo ontwikkelde hij een techniek om metaal te printen. In deze special laat Joris Laarman in zijn werkplaats zien hoe dat eruit ziet.

Programmagegevens:

Televisie
Kunstuur
zondag 24 januari
NPO 2 - 17.40 uur