Hilversum,
21
januari
2016
|
14:14
Europe/Amsterdam

Klassieke meesters domineren de donderdagavond

De klassieke meesters van toen en nu staan centraal op de nieuwe AVROTROS-donderdagavond bij NPO 2. In het nieuwe seizoen van De Tiende van Tijl brengt Tijl Beckand de bijzondere verhalen achter de klassieke muziek op eigen wijze tot leven. Daarna toont de zevendelige documentaireserie Jaap van Zweden, een Hollandse maestro op wereldtournee een jaar uit het leven van de topdirigent. Een hectisch en enerverend leven vol muzikale en persoonlijke hoogtepunten, maar ook een leven van opofferingen.

De Tiende van Tijl
Wat is nu precies een rapsodie? Tijl duikt in dit genre, dat bij het grote publiek vooral bekend is door Queens Bohemian Rapsody. In de studio spelen jonge strijkkwartetten de mooiste en belangrijkste stukken uit de strijkkwartetgeschiedenis en er zijn prachtige optredens van onder andere Noa Wildschut, Hermine Deurloo met het Ragazze Quartet, Combattimento en van het complete NJO. Tijl trekt er ook op uit en bezoekt iedere week ergens in Europa het woonhuis van beroemde componisten als Beethoven, Verdi en Händel. Daarnaast vertellen vooraanstaande klassieke musici wat het ultieme muziekmoment is en geeft Tijl antwoord op intrigerende vragen als: Welke componist moest het opsteken van een sigaar met de dood bekopen? Natuurlijk wordt Tijl ook dit seizoen in de studio weer bijgestaan door het pianotalent Valentina Tóth.

In de eerste aflevering reist Tijl naar Noorwegen om het huis te bezoeken waarin Grieg zijn mooiste noten schreef, verklapt het Nederlands Blazers Ensemble hun favoriete muziekmoment en is het erepodium voor de koning der strijkkwartetten: Haydn.

Jaap van Zweden, een Hollandse maestro op wereldtournee
Jaap van Zweden, een Hollandse maestro op wereldtournee laat zien wie Jaap van Zweden is en wat hem drijft. Familieleden, vrienden en musici komen aan het woord over zijn werk en persoonlijkheid. Een persoonlijkheid die wordt gekenmerkt door grenzeloos fanatisme en een onuitputtelijke voorraad energie.

Het leven van Jaap van Zweden speelt zich voornamelijk af in concertzalen, hotelkamers en vliegtuigen. Hij reist veelvuldig heen en weer tussen zijn woonplaats Amsterdam, Dallas en Hongkong, waar hij vaste betrekkingen heeft als chef-dirigent. Daarnaast gaat er geen maand voorbij zonder gastoptredens, vaak bij de meest gerenommeerde orkesten ter wereld zoals, het New York Philharmonic, het Chicago Symphony Orchestra en het Orchestre de Paris.

De opening van het Papagenohuis in Laren, door Koningin Máxima, is een grote en emotionele gebeurtenis in het persoonlijk leven van Jaap en zijn vrouw Aaltje. Hun eigen ervaringen met hun autistische zoon Benjamin hebben de basis gevormd voor de totstandkoming van dit huis voor jongvolwassenen met autisme. Datzelfde geldt voor het moment dat hun eerste kleinkind wordt geboren, en voor de dag dat hun zoon Benjamin op zichzelf gaat wonen.

Programmagegevens:

Televisie
De Tiende van Tijl,
vanaf donderdag 28 januari
NPO 2 - 20.30 uur


Jaap van Zweden, een Hollandse maestro op wereldtournee,
vanaf donderdag 28 januari
NPO 2 - 21.15 uur