Hilversum,
10
maart
2017
|
14:50
Europe/Amsterdam

Close Up: Het zelfonderzoek - Folkert de Jong

Kunstenaar Folkert de Jong (1972) beleefde tien jaar geleden een stormachtig internationaal succes. Buitenlandse verzamelaars vochten om zijn kleurrijke, van pur-schuim gemaakte beeldengroepen. Na een economische en persoonlijke crisis is de kunstenaar nu bezig zichzelf opnieuw uit te vinden. In de documentaire Folkert de Jong – Het zelfonderzoek is te zien hoe De Jong middels een zelfonderzoek reflecteert op de kracht en de beperkingen van het (kunstenaars)bestaan, waarin vergankelijkheid uiteindelijk misschien meer een kracht dan een tekortkoming is.

Terwijl De Jong werkt aan een steeds veranderend zelfportret, worden we deelgenoot van zijn gedachten over materie, vergankelijkheid en succes. Regisseur Carin Goeijers en kunstenaar Folkert de Jong trokken tijdens het maken van deze film ruim een jaar samen op. Goeijers heeft de gedachtenspinsels van de Jong als leidraad genomen voor de intieme vertelling van een creatief en persoonlijk proces. Hoe blijf je jezelf als kunstenaar en als mens ontwikkelen na een overweldigend succes zonder dit succes per se te willen blijven najagen? Folkert de Jong bleek tijdens de periode waarin hij gevolgd werd het lef te hebben om zichzelf onder de loep te leggen en echt naar zichzelf te kijken.

De documentaire is een coproductie tussen AVROTROS en Interakt en tot stand gekomen met steun van het Mediafonds en CoBO.

Programmagegevens:

Close Up
Televisie
2 april
19.15 uur - NPO 2