Hilversum,
07
september
2016
|
13:55
Europe/Amsterdam

Close Up: Verhoeven vs Verhoeven

Paul Verhoeven heeft in zijn bijna 50-jarige carrière steeds opnieuw het publiek weten te fascineren met films waarin de thema’s seks en geweld de hoofdrol spelen. Tegelijkertijd stuitte zijn grensoverschrijdende werk vaak op heftige afkeer en verzet. Verhoevens fascinatie voor provocerende onderwerpen heeft echter vrijwel nooit een vrijblijvend karakter, ontdekte regisseur Elisabeth van Zijll Langhout. Haar documentaire Verhoeven vs Verhoeven is op 25 september in het AVROTROS-programma Close Up te zien, een dag na de première op het Nederlands Film Festival.

Regisseur Elisabeth van Zijll Langhout woont al twee decennia in Parijs en ontmoette daar Paul Verhoeven tijdens de opnames van zijn eerste Franse film, Elle (2016). Er bleek sprake van een wederzijdse sympathie en Verhoeven gaf Van Zijll Langhout toestemming om een documentaire over hem te maken.

Voor Van Zijll Langhout vormt Verhoevens eerste Franse film het vertrekpunt voor een uitgebreide verkenning van het werk van de regisseur. In een lang interview blikt Verhoeven terug op zijn oeuvre; van Floris (1969) tot Turks Fruit (1973) en van Basic Instinct (1992) tot Zwartboek (2006). De conclusie van Van Zijll Langhout lijkt te zijn dat Verhoeven via het grensoverschrijdende karakter van zijn films een intense dialoog aangaat. Niet alleen met zijn publiek, maar ook met zichzelf. Wat is goed, wat is kwaad en hoe ver kun je gaan in het verkennen van de grenzen tussen die twee?

De documentaire Verhoeven vs Verhoeven gaat in première op het Nederlands Film Festival op zaterdag 24 september om 15.15 uur in Cinema City 2.

Verhoeven vs Verhoeven is een co-productie van ARTE France, Kuiv-Michel Rotman, AVROTROS en Cine+.

Programmagegevens:

Televisie
Close Up: Verhoeven vs Verhoeven
Zondag 25 september
19.15 uur - NPO 2