Hilversum,
07
september
2016
|
12:53
Europe/Amsterdam

Opium op 4 live op het Nederlands Theatergala

OPIUM op 4, het cultuurmagazine van de AVROTROS op NPO Radio 4, zendt zondag 11 september live uit vanaf het Gala van het Nederlands Theater vanuit de Stadsschouwburg in Amsterdam. In deze extra uitzending bespreekt presentator Hans Smit met theaterrecensent Annette Embrechts de hoogtepunten van het afgelopen seizoen en zijn er interviews met de winnaars en Ferry Mingelen, voorzitter van de Nederlandse toneeljury.

Zondagavond worden de belangrijkste toneelprijzen in Amsterdam uitgereikt: de Theo d’Or, de Louis d’Or, de Colombina en de Arlecchine. Voor de Louis d’Or zijn genomineerd: Hans Kesting voor zijn rol in de voorstelling ‘Kings of War’, Gijs Scholten van Aschat voor zijn rol in het toneelstuk ‘Het jaar van de kreeft’, Joris Smit voor zijn rol in ‘De revisor’ en Sanne den Hartogh voor zijn rol in het stuk ‘De wereldverbeteraar’.Voor de Theo d’Or zijn genomineerd: Tjitske Reidinga voor haar rol in ‘Sophie’, Chris Nietvelt voor haar rol in ‘Glazen Speelgoed’, Wine Dierickx voor haar rol in Helpdesk’, Maria Kraakman voor haar rol in ‘Het jaar van de kreeft’ en tenslotte Malou Gorter in de produktie ‘Borgen’.Naast de Louis d’Or en de Theo d’Or worden ook de Arlecchino en de Colombina uitgereikt, voor de meest indrukwekkende mannelijke en vrouwelijke bijdragende rollen. Verder worden ook de Regieprijs en de Prosceniumprijs bekend gemaakt.

NTF in Volle Zalen
Ook op tv besteedt AVROTROS aandacht aan het Nederlands Theater Festival. Donderdagavond staat de eerste aflevering van het nieuwe seizoen Volle Zalen geheel in het teken van dit festival, en de uitreiking van de theaterprijzen. Maas volgt juryvoorzitter Ferry Mingelen tijdens de opening van het festival. Samen bezoeken ze een genomineerde voorstelling. En de winnaar van de Roel Oostraprijs 2016, de prijs voor het meest gastvrije theater van Nederland volgens artiesten, wordt bekendgemaakt. In Volle Zalen reist Cornald Maas langs grote en kleine theaterproducties, praat hij met makers en bezoekers en voorziet hij voorstellingen op persoonlijke wijze van commentaar. Hij biedt een uniek kijkje in de wereld van de jodiumkunsten.

Programmagegevens:

Radio
Opium op 4
Zondag 11 september
22.30 uur - NPO Radio 4

 

Televisie
Volle Zalen
Donderdag 8 september
21.15 uur - NPO 2