Hilversum,
01
maart
2017
|
15:23
Europe/Amsterdam

Lucas De Man presenteert in Man en Kunst het verhaal achter iconische kunstwerken

Wat maakte dat het Hollandse Zaandam de wereldberoemde kunstenaar Claude Monet tot maar liefst 25 schilderijen in slechts vier maanden inspireerde? Is het beroemdste decolleté ter wereld door een Nederlander geschilderd? En wat hebben de levensgrote spinnen van Louise Bourgeois, die in talloze landen te bewonderen zijn, met haar moeder te maken? In de Nationale Museumweek vertelt Lucas De Man in een kort dagelijks programma op NPO 2 het verhaal achter een bijzonder kunstwerk dat in een Nederlands museum te zien is. Hij zoomt in op opvallende details, vertelt smeuïge verhalen over de totstandkoming van het kunstwerk en duikt in het leven van de kunstenaar.

De kunstwerken die in de vijf afleveringen centraal staan, zijn het onlangs aangekochte De Voorzaan en de Westerhem van Claude Monet, het zinnelijke schilderij De Koppelaarster van Gerard van Honthorst, het metershoge beeld Spider Couple van Louise Bourgeois, het romantische stadsgezicht Op de Singelbrug bij de Paleisstraat in Amsterdam van George Hendrik Breitner en de immens grote installatie Jardin d’émail van Jean Dubuffet. Lucas De Man reist onder andere af naar Bilbao, Rome en Parijs om meer te weten te komen over de kunstenaar en de plek te bezoeken waar de kunstenaar zijn werk realiseerde.

Vlogs
Nieuw dit jaar is dat Lucas De Man in vlogs nog eens acht extra kunstwerken centraal stelt. Met deze online toevoeging kan Man en Kunst uit iedere provincie een topstuk uit de museale collectie uitlichten, van Marlene Dumas (Noord-Brabant) tot Jopie Huisman (Friesland). De vlogs zijn in aanloop naar het programma vanaf 6 maart te zien op de social media kanalen van AVROTROS Kunst: facebook.com/AVROTROS.Kunst en youtube.com/user/KunstAVRO en op de website: avrotros.nl/manenkunst.

Programmagegevens:

Man en Kunst
Televisie
Van 3 tot en met 7 april
22.45 uur - NPO 2