Hilversum,
23
november
2016
|
16:52
Europe/Amsterdam

Antoinette Hertsenberg neemt het beroepsponderwijs onder de loep in Radar Extra

Het VMBO: het is al vijftien jaar lang het meest gangbare niveau van het middelbaar onderwijs. Maar liefst één op de twee afzwaaiende basisscholieren begint op dit voorbereidend beroepsonderwijs, maar toch wordt er in veel gevallen afkeurend gekeken naar dit opleidingsniveau. Presentator Antoinette Hertsenberg neemt vanaf 19 december in Radar Extra, na eerdere succesvolle uitzendingen over ons financiële systeem en de Nederlandse gezondheidszorg, nu het beroepsonderwijs onder de loep. Hertsenberg spreekt met bestuurders, docenten en leerlingen: hoe kijken zij aan tegen het slechte imago van het VMBO? Wat gaan de veranderingen in het onderwijssysteem voor hen betekenen? En kun je als leerling wel doorgroeien in het beroepsonderwijs?

Leerlingen zijn gemiddeld twaalf jaar oud als ze naar de middelbare school gaan en ingedeeld worden bij een opleidingsniveau. De ene helft naar het VMBO, de andere helft naar havo/vwo. Nederland is met dit vroege keuzemoment vrij uniek. In andere landen blijven leerlingen van verschillende onderwijsniveaus langer bij elkaar. De vroege selectie pakt extra nadelig uit voor jongeren die op een te laag niveau zijn ingeschaald, want tussentijds wisselen van niveau is op veel scholen praktisch onmogelijk. Antoinette Hertsenberg gaat langs bij Open Schoolgemeenschap Bijlmer, waar ze het selectiemoment uitstellen tot het derde leerjaar. Welke voordelen zien de docenten en leerlingen van deze school?

Na het behalen van een VMBO-diploma stromen de meeste leerlingen door naar het MBO, het middelbaar beroepsonderwijs. Zij hebben hier meestal de mogelijkheid om door te groeien, van MBO 2, naar MBO 3 en vervolgens naar MBO 4. Door sterke financiële prikkels in het systeem is het voor scholen echter niet aantrekkelijk leerlingen langer dan vier jaar op school te houden. Dit terwijl de banen op de lagere niveaus steeds meer verdwijnen. Hertsenberg vraagt minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in Radar Extra naar haar beweegredenen voor dit systeem.

Antoinette Hertsenberg bezoekt voor Radar Extra het Nuborgh College Oostenlicht in Elburg, de Open Schoolgemeenschap Bijlmer en het Iedersland College in Amsterdam. Hier spreekt ze met leerlingen en docenten, waaronder columnist Meester Bart. Daarnaast gaat ze in gesprek met onder anderen Ankie Verlaan (voormalig topambtenaar ministerie OCW en voormalig ROC-bestuurder), Jan van Nierop (platform VMBO), Rick de Wijk (JOB) en Ton Heerts (MBO Raad).

Programmagegevens:

Televisie
Radar Extra
Maandag 19 december en maandag 2 januari
20.30 uur - NPO 1