Hilversum,
28
oktober
2016
|
12:04
Europe/Amsterdam

Kamerbreed met Frans Timmermans live vanuit Brussel over Europa in crisis

Eurocommissaris Frans Timmermans is zaterdag te gast in een speciale uitzending van het AVROTROS-radioprogramma Kamerbreed. Timmermans (PvdA) probeert, als één na hoogste baas van de Europese Commissie, Europa bij elkaar te houden en het draagvlak bij de burger voor het Europese ideaal te verbeteren. Is Europa nog te verkopen? Presentator Kees Boonman vraagt het aan de Nederlandse eurocommissaris. De uitzending komt zaterdag live vanuit Brussel.

In Kamerbreed het Europa van Frans Timmermans: over de kritische houding van veel Europeanen, over zijn zorgen over het populisme en over zijn ideeën om van de Europese Unie weer een eenheid te maken.

Timmermans is altijd een overtuigd voorstander van Europese samenwerking geweest, maar de Europese Unie verkeert in crisis. De redding van Griekenland van een bankroet werd door veel noordelijke Europeanen niet toegejuicht. De vluchtelingencrisis bracht nieuwe problemen voor de Europese Unie, die met de vluchtelingendeal met Turkije nog lang niet opgelost zijn. Midden in deze humanitaire en politieke crisis besloot het Verenigd Koninkrijk de Europese familie te verlaten. Hoe deze Brexit eruit gaat zien en welke gevolgen dat voor de 27 achterblijvende landen zal hebben is nog volstrekt onduidelijk. Kees Boonman gaat hierover in gesprek met Frans Timmermans.

Precies twee jaar is de huidige Europese Commissie, onder leiding van de Luxemburger Jean-Claude Juncker, nu aan het werk. Frans Timmermans is eerste vice-voorzitter van de Commissie en verantwoordelijk voor Betere Regelgeving, Interinstitutionele Betrekkingen, Rechtsstatelijkheid en het Handvest van de grondrechten.

Programmagegevens:

Televisie
Kamerbreed
Zaterdag 29 oktober
13.00 uur - NPO Radio 1 en NPO Politiek