Hilversum,
12
juli
2016
|
16:46
Europe/Amsterdam

De avonturiers van de moderne kunst in Close Up

Close Up zendt deze zomer de bijzondere zesdelige serie De avonturiers van de moderne kunst uit. Deze serie schetst een beeld van de kunstenaars die in de eerste helft van de twintigste eeuw het artistieke leven in Parijs bepaalden. De serie – gebaseerd op een literaire trilogie van de Franse schrijver en scenarist Dan Franck – vertelt het verhaal van Picasso, Max Jacob, Gertrude en Leonard Stein, Henri Matisse en vele andere artistieke vernieuwers. In enkele decennia groeiden zij uit tot helden. Wat de serie bijzonder maakt is de vorm. Amélie Harrault, illustrator en maker van animatiefilms, en Véronique Lagoarde-Ségot, editor en verzamelaar van filmarchiefmateriaal, namen de teksten van Dan Franck als uitgangspunt en vertaalden die in filmbeelden. De serie werd een mix van origineel filmarchief materiaal en klassieke animatie en vertelt het verhaal op een creatieve en heel toegankelijke manier.

Aflevering 1 Bohemiens (1900-1906)
Picasso, Max Jacob, Apollinaire en André Dérain strijken neer in een oude pianofabriek in Montmartre. Hun bohemien levensstijl draait om werken, vrouwelijke muzes ontmoeten en de bloemetjes buiten zetten. Ondertussen, aan de andere kant van de Seine, ontwikkelt Matisse de kleurige stijl van het Fauvisme en zet daarmee de kunstwereld op z'n kop.

Aflevering 2 De bende van Picasso (1906-1916)
Picasso ontwikkelt een nieuwe stijl en maakt een revolutionair schilderij van een groep prostituees dat hem rijk en beroemd maakt. Hij verlaat de armoede van Montmartre en wanneer dan ook nog de Eerste Wereldoorlog uitbreekt, scheiden de wegen van kunstenaarsvrienden Picasso, Braque, Derain, Vlaminck en Apollinaire zich definitief.

Aflevering 3 Parijs, hoofdstad van de wereld (1916-1920)
Tijdens de Eerste Wereldoorlog raakt de Italiaanse kunstenaar Amedeo Modigliani in Parijs bevriend met één van de vele de uit Oost-Europa gevluchte kunstenaars, Chaim Soutine. Het artistieke leven speelt zich voornamelijk af in de wijk Montparnasse. Twee jaar later komt met het overlijden van Apollinaire en Modigliani een definitief einde aan het tijdperk van de bohemiens.

Aflevering 4 Jazz in Montparnasse (1920-1930)
De oorlog is afgelopen en Parijs feest dag en nacht op het ritme van jazz-klanken. Schrijvers en kunstenaars als André Breton en Man Ray maken werk in de geest van het dadaïsme en het surrealisme, stromingen die ontstonden uit verzet tegen de absurditeit van de oorlog. Man Ray heeft een liefdesverhouding met gevierd model Kiki de Montparnasse maar hij verlaat haar voor fotografe Lee Miller.

Aflevering 5 Vrijheid (1930-1939)
De periode tussen de twee oorlogen kenmerkt zich door een verlangen naar verandering en een betere wereld. Maar in 1936 breekt de burgeroorlog uit in Spanje. Schrijvers André Malraux en Ernest Hemingway doen als journalisten verslag terwijl Frank Capa en Gerda Taro de strijd fotograferen. Naar aanleiding van het tragische bombardement op Guernica maakt Picasso in 1937 een monumentaal schilderij.

Aflevering 6 Midnight in Paris (1939-1945)
De Tweede Wereldoorlog breekt uit. In juni 1940 geeft Frankrijk zich over en de Nazi's bezetten het land. Sommige kunstenaars vluchten, anderen maken er het beste van en werken door, zoals Picasso en Jean Cocteau. Weer anderen zoals de dichter Robert Desnos, gaan het verzet in. Als de Geallieerden in juni 1944 op de stranden van Normandië landen, staat fotograaf Robert Capa tussen de fluitende kogels om foto’s te maken.

Avonturiers-filmdag
De documentaireserie gaat op 17 juli op NPO 2 van start en daarom biedt Close Up op zaterdag 16 juli iedereen de gelegenheid om deze bijzondere reeks in één keer te zien in Vondel CS in Amsterdam. Tijdens de speciale filmdag herleeft de Franse sfeer van weleer met diverse activiteiten. Toegang is gratis. De eerste aflevering start om 13.00 uur.

Programmagegevens:

Televisie
Close Up: De avonturiers van de moderne kunst
Vanaf 17 juli
NPO 2 - 18.15 uur