Hilversum,
14
april
2016
|
15:57
Europe/Amsterdam

Bijzondere verhalen over iconische kunstwerken in Man en Kunst

Wie was Sientje, de drijvende kracht achter Panorama Mesdag? En hoe kon een schilderij van een alledaagse stier zo bekend worden? Tijdens de Nationale Museumweek gaat Lucas De Man in het programma Man en Kunst op zoek naar het geheim achter vijf iconische kunstwerken. Uitgangspunt hiervoor zijn de persoonlijke verhalen van museumbezoekers.

De kunstwerken die in de vijf afleveringen centraal staan zijn Panorama Mesdag, The Beanery - het ‘café’ van Edward Kienholz - , de Stier van Paulus Potter, De Denker van Auguste Rodin en het zelfportret met bontkraag van Charley Toorop.

Online
Honderden kunstliefhebbers deelden via avrotros.nl/museumweek hun persoonlijke herinneringen aan kunstwerken. Niet alleen de grote meesters van weleer, maar ook eigenzinnige hedendaagse kunstenaars weten met hun werk te ontroeren en te verwonderen.

TV
Van 18 tot en met 22 april presenteert Lucas De Man op NPO 2 een dagelijks programma rondom deze persoonlijke verhalen en duikt hij in de geschiedenis van de kunstwerken en hun makers. Zo bezoekt hij de kroeg Barney’s Beanery in Los Angeles, die diende als voorbeeld voor het kunstwerk The Beanery in het Stedelijk Museum Amsterdam. Ook onthult hij de geheimen achter het geliefde schilderij De Stier van Paulus Potter en belicht hij het bijzondere levensverhaal van Charley Toorop.

Radio
Iedere werkdag is van 09.00 tot 12.00 op Radio 4 in De Klassieken te horen welk muziekstuk volgens presentator Ab Nieuwdorp bij het kunstwerk past. En natuurlijk kunnen ook de luisteraars hiervoor suggesties doen.

Programmagegevens:

Televisie
Man en Kunst
Van 18 tot en met 22 april
NPO 2 - iedere dag om 22.45