Hilversum,
16
juni
2016
|
13:02
Europe/Amsterdam

Wat vindt de vluchteling? EenVandaag komt met unieke opiniepeiling

Nederland vangt op dit moment een kleine 40.000 vluchtelingen op. De meesten komen uit oorlogsgebieden als Syrië, Afghanistan en Eritrea. Er is al veel gezegd en geschreven over deze groep, maar wat vinden zij zelf? Hoe ervaren vluchtelingen hun asielprocedure? Voelen zij zich welkom in Nederland? Denken zij in ons land te blijven en wat vinden zij van Nederlandse normen en waarden, zoals het homohuwelijk? Het EenVandaag Opiniepanel heeft een maand lang verschillende opvangcentra bezocht en wist de meningen van ruim 600 vluchtelingen te peilen. Gijs Rademaker presenteert zaterdag de uitslagen in de televisie-uitzending van EenVandaag.

Het is voor het eerst dat er in Nederland een grootschalige opiniepeiling onder vluchtelingen is gehouden. Gijs Rademaker, gezicht van het EenVandaag Opiniepanel, zegt daarover: “Vluchtelingen zijn voor opiniepeilers bijna onmogelijk te bereiken. Hun meningen zijn daardoor in Nederland nog nooit eerder op zo’n grote schaal gepeild. Dit terwijl vluchtelingen wel een hoofdrol hebben in een zeer belangrijk maatschappelijk debat. Ik ben daarom trots dat wij met het EenVandaag Opiniepanel deze mensen toch een stem kunnen geven". Rademaker bezocht met zijn team verschillende opvangcentra. Zij werden daarbij begeleid door de Syrische Mohammad. De leraar Engels vluchtte ooit zelf naar Nederland en heeft inmiddels een asielstatus gekregen.

Het onderzoek
Het team van het EenVandaag Opiniepanel heeft gedurende een maand zeven willekeurige opvanglocaties bezocht, zowel AZC’s als noodopvanglocaties in Almere, Blauwestad, Nijmegen, Haarlem, Rosmalen, Arnhem en Katwijk. Een groep van 610 vluchtelingen die in Nederland zijn, hebben deelgenomen aan het onderzoek. Driekwart is afkomstig uit Syrië, de overige respondenten kwamen met name uit Irak en Iran. Het overgrote deel van de respondenten is man (88%) en circa acht op de tien zijn onder de 40 jaar. Driekwart geeft aan aanhanger te zijn van de Islam en circa één op de tien is Christen.

De resultaten van dit onderzoek zijn gecorrigeerd voor geslacht, leeftijd en status op basis van achtergrondgegevens die het COA op 31 mei heeft gepubliceerd.

Programmagegevens:

Televisie
EenVandaag
Zaterdag 18 juni
18.15 uur - NPO 2