Hilversum,
08
november
2016
|
15:25
Europe/Amsterdam

Opgelicht?! Cybercrime ontmaskert internetcriminelen

Opgelicht?! komt vanaf 6 december met de speciale reeks ‘Opgelicht?! Cybercrime’. In drie afleveringen duikt het AVROTROS-programma in de krochten van het internet. Presentator Jaap Jongbloed neemt de kijker mee langs verschillende vormen van online criminaliteit; van identiteitsfraude tot DDOS-aanvallen en van grootschalige marktplaatsoplichting tot malafide webshops. Opgelicht?! Cybercrime duikt in de gereedschapskist van de cybercriminelen, zoekt ze op en ontmaskert ze.

Je ontvangt een mailtje van PostNL; er ligt een pakketje voor je klaar. Zodra je op de link in de mail klikt wordt er echter gevaarlijke ransomware op je computer geïnstalleerd. De internetcrimineel kan hiermee jouw identiteit stelen, een huis huren en vervolgens daar een hennepkwekerij beginnen. Of je wordt thuis gebeld door een 'medewerker' van Microsoft. Je computer is geïnfecteerd met een virus en de medewerker kan je daarbij helpen. Volg je zijn instructies op, dan kan de internetcrimineel zomaar je bankrekening plunderen. Het zijn slechts twee van de onderwerpen die in Opgelicht?! Cybercrime behandeld worden.

Slimme criminelen verplaatsen hun praktijken steeds vaker naar online. Het aantal Nederlanders dat de dupe wordt van internetcriminelen stijgt hierdoor gestaag. In 2015 is maar liefst één op de negen slachtoffer geworden van internetcriminelen. De schade voor het bedrijfsleven loopt daarnaast op tot in de miljarden euro’s.

Programmagegevens:

Televisie
Opgelicht?! Cybercrime
Dinsdag 6 december
21.25 uur - NPO 1