Hilversum,
18
februari
2016
|
14:05
Europe/Amsterdam

Polaroids: De snapshots van beeldend kunstenaar Ulay

In Kunstuur deze week een portret over de Duitse kunstenaar Ulay. Voor zijn internationale doorbraak als performance-kunstenaar in de jaren zeventig was hij een pionier op het gebied van fotografie. Maar hij vindt zichzelf geen fotograaf. Een echte fotograaf maakt zijn foto’s namelijk ambachtelijk en daar heeft hij het geduld niet voor. Hij heeft wel veel snapshots gemaakt: Polaroids. Het was nooit zijn bedoeling om ze te exposeren, maar nu zijn ze te zien in het Fotomuseum in Rotterdam. 

In de uitzending wordt snel duidelijk waarom de Polaroid zo goed past bij het temparement en de persoonlijkheid van deze internationaal bekende kunstenaar. Snel, effectief, direct, recht voor zijn raap. Hij maakte zelfs Polaroids van het uitsnijden van zijn tatoeage op zijn arm, die hij later inlijstte. 

Hij gebruikte de camera ook om veel van de voorbereidingen voor zijn beroemde performances vast te leggen. Tijdens de ‘Fototot’ in 1976 liet hij de afbeeldingen op negen foto’s voor een volgepakte galerie in luttele secondes verdwijnen.

Programmagegevens:

Televisie
Kunstuur,
Zondag 21 februari 2016
NPO 2 - 17.40 uur