Hilversum,
30
maart
2016
|
15:24
Europe/Amsterdam

De kunst van het koken in Kunstuur

In deze aflevering van Kunstuur onderzoekt Lucas De Man de kunst van het koken. Hij spreekt met bekende koks over creativiteit en onderzoekt de link tussen design, kunst en koken. De presentator neemt de kunsten van chefkok Ferran Adrià van El Bulli, het beste restaurant ter wereld, onder de loep. Lucas bezoekt chefkok Joris Bijdendijk in de keuken van restaurant RIJKS en hij proeft met ontwerper Sanne Muiser gerechten met een speciaal door haar ontworpen bestek.

Chefkok Ferran Adrià is een kunstenaar. Hij tekent, ontwerpt, bedenkt, proeft en kookt. De presentatie van een gerecht is minstens even belangrijk als de ingrediënten. Hij is de Einstein van de gastronomie en de bedenker van het moleculaire koken. En op dit moment is er in Marres in Maastricht een tentoonstelling over zijn veelzijdigheid en creativiteit.

Ontwerper Sanne Muiser maakt speciaal eetgerei, waardoor de zintuigen geprikkeld worden en het eten nog beter tot zijn recht komt. Bijvoorbeeld een slurplepel of een geurbuidel, waar je eerst je neus instopt en dan met je tong het eten uitlikt. En met haar glazen rolbol wordt het eten zelfs een sensuele ervaring.

Programmagegevens:

Televisie
Kunstuur
Zondag 3 april 2016
NPO 2 - 17.40 uur