Hilversum,
18
maart
2016
|
17:26
Europe/Amsterdam

Bekroonde documentaire Robert Zandvliet - De waarneming in Close Up

Regisseur Frank Scheffer maakte een intens portret van schilder Robert Zandvliet. De camera verkent het atelier, maar ook het denkproces van Zandvliet. De bekroonde film is een eigenzinnige, experimentele documentaire over de essentie bij het waarnemen van een geschilderd beeld. De combinatie van muziek, grotendeels gecomponeerd door Ernst Reijseger, en beeld maken de film tot een reis en een lust voor oog en oor.

Robert Zandvliet is één van die belangrijkste kunstenaars in Nederland die de schilderkunst springlevend houdt. Volgens Zandvliet is het echter wel van belang dat de kunstenaar zich diepgravende vragen stelt. Vragen die voort moeten komen uit de innerlijke en echte noodzaak van de kunstenaar. Hij zoekt het energieke en unieke moment van het ontstaan van het beeld om zijn schilderijen eigenheid en kracht te geven. Door de schilderijen telkens over te schilderen als hij ze mooi vindt of er een oplossing in ontdekt, hoopt hij dat er in de loop van het proces iets gebeurt dat hem ‘verlicht’.

De film speelt zich in zijn geheel af op één locatie; het atelier van Robert in Rotterdam. Terwijl de kunstenaar vertelt wat hij belangrijk vindt in een schilderij, zien wij hem aan het werk. Dat werk bestaat uit verf mengen, spieraam opspannen, kwasten uitproberen, maar vooral ook uit kijken, langdurig en geconcentreerd kijken. De manier waarop Scheffer de film vastlegt met de Bolex-filmcamera is een analogie met de organische ‘tempera’-schildertechniek uit de renaissance die Robert hanteert. De muziek is grotendeels door Ernst Reijseger gecomponeerd en op cello gespeeld en maakt de film nog completer.

Winnaar KNF prijs 2016 (Kring van Nederlandse Filmjournalisten - Prijs van de Nederlandse Film Kritiek)

Een coproductie van AVROTROS en INTERAKT
Producenten: René en Mira Mendel
Eindredacteur AVROTROS: Marijke Huijbregts

Deze productie kwam tot stand met steun van het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties

Programmagegevens:

Televisie
Close Up: Robert Zandvliet - De Waarneming
zondag 3 april 2016
NPO 2 - 19.15 uur