Hilversum,
21
juni
2016
|
17:24
Europe/Amsterdam

Opium Torenkamerfestival dit jaar ruim twee weken in VondelCS

Wegens het grote succes van de eerste editie van het Opium Torenkamerfestival in 2015, duurt het kunstfestijn dit jaar in plaats van slechts één dag ruim twee weken. Meer dan vijftig kunstenaars zijn het afgelopen jaar, op initiatief van het AVROTROS radioprogramma Opium, te gast geweest in de Torenkamer van VondelCS. Van alles wat ze tijdens hun verblijf daar hebben gemaakt heeft curator Martijn Nekoui van MOAM Amsterdam een tentoonstelling samengesteld, boordevol beeldende kunst, poëzie, muziek en virtual reality. Van 8 tot en met 24 juli staat heel VondelCS in Amsterdam en het radioprogramma Opium op NPO Radio 4 in het teken van het Opium Torenkamerfestival.

AVROTROS stelt De Torenkamer van VondelCS iedere week open voor een andere jonge kunstenaar. In stille afzondering kan hij of zij daar werken aan een eigen droomproject, om daarvan op vaste momenten verslag uit te brengen in de uitzendingen van het radioprogramma Opium. Ondanks hun opsluiting zijn de jonge kunstenaars met hun eigenheid en individualiteit moeilijk in een hokje te stoppen. Curator Martijn Nekoui nam thema's als duurzaamheid, nostalgie, realisme en innovatie als uitgangspunt voor het vormgeven van de expositie.

DUURZAAMHEID is één van de thema's tijdens de expositie. Deze generatie kunstenaars laat een kritisch geluid horen. Emelie van Spronsen, Lynn Kate Rosdorff, Marieke Bolhuis en Studio Drift creëerden bijzondere kunstobjecten met restafval van respectievelijk plastic, afgedankte kleding, gebroken glas uit bushokjes en chemisch afval.Zorgen over de toekomst creëren een hang naar NOSTALGIE. Kunstenaars als Corine Zomer en Michiel van der Zanden richten zich op items of technieken uit hun jeugd. Maar er is ook een groep die zich juist op REALISME richt, zoals fotografen Quintalle Nix en Saskia Boelsums. Innovatie en experimenten, zoals het maken van een parfumtrilogie gebaseerd op drie figuren uit de Griekse mythologie door Spyros Drosopoulos, en het relikwieën museum van Meinbert Gozewijn van Soest krijgen op de tentoonstelling een plek in het PROEFLAB en de KUNSTKLUB.

De vele en diverse teksten die in de Torenkamer geschreven zijn, door onder andere Sasja Janssen, Ashir Medina, Tsead Bruinja en Maurits de Bruijn worden door de kunstenaars zelf voorgedragen in de SCHRIJVERSBIOS.

Tijdens het twee weken durende festival worden diverse workshops georganiseerd. Bezoekers kunnen samen met Lynn Kate Rosdorff textiel met natuurlijke pigmenten beschilderen, poëzie schrijven met Tsead Bruinja of Mathijs Gomperts en de mondharp bespelen met Daniël Hentschel.

Programmagegevens:

Opium Torenkamerfestival 
8 tot en met 24 juli in VondelCS Amsterdam.
Doordeweeks: 12.00 uur tot 00.00 uur, weekenden: 10.00 uur tot 18.00 uur.