09
februari
2018
|
15:03
Europe/Amsterdam

De natuur als inspiratie voor Sakamoto en Terlouw in AVROTROS-documentaires

Wat hebben de Japanse componist en musicus Ryuichi Sakamoto en schrijver, politicus en wetenschapper Jan Terlouw gemeen? Beiden gebruiken zij hun creatieve talent om hun zorgen over de natuur te uiten. Sakamoto laat zich bij het componeren van zijn muziek inspireren door zijn zorgen over de natuur en natuurrampen als Fukushima. Zeven jaar na deze ramp zendt Close Up een documentaire over hem uit. Jan Terlouw gebruikt het woord om mensen te activeren duurzamer te leven. Natuur is het thema van deze boekenweek en het boekenweekessay Natuurlijk dat hij in dat kader schreef vormt de rode draad van een documentaire over zijn missie.

Close Up: Ryuichi Sakamoto - CODA
Toen de Japanse componist en musicus Ryuichi Sakamoto in 2014 hoorde dat hij ernstig ziek was, besloot hij dat hij meer muziek wilde maken. Na zijn medische behandeling begon Sakamoto met het componeren en opnemen van zijn album async. Hij liet zich daarbij inspireren door zijn grote ongerustheid over de stand van de natuur en het milieu, een zorg die wat hem betreft tot een voorlopig hoogtepunt kwam met de tragische kernramp in Fukushima in 2011.

Jan Terlouw: Het is zo simpel
Een duurzame wereld. Dat is de droom en missie van Jan Terlouw. In deze documentaire roept de schrijver, politicus en wetenschapper op tot actie. "Het is eigenlijk zo simpel. De zon straalt in een uur een hoeveelheid energie naar de aarde waar de mensheid een jaar genoeg aan zou hebben. In technische zin is het een peulenschil om zonne-energie te benutten", aldus Jan Terlouw. De documentaire biedt een exclusief kijkje in Terlouws leven en laat andere duurzame pioniers aan het woord, waaronder neuropsycholoog Margriet Sitskoorn, sterrenchef Joris Bijdendijk, Joos Ockels (weduwe van Wubbo) en Plastic Soup Surfer Merijn Tinga.

Programmagegevens:

Close Up: Ryuichi Sakamoto - CODA
Televisie
8 maart
22.55 uur - NPO 2

Jan Terlouw: Het is zo simpel
Televisie
13 maart
20.25 uur - NPO 2