Hilversum,
15
januari
2016
|
11:53
Europe/Amsterdam

Close Up: Modeontwerper Alexander McQueen - Testament

In 2010 pleegde modeontwerper Alexander McQueen (1969) zelfmoord. McQueen gold als een artistiek genie met een geheel eigen visie op de maatschappij. In de AVROTROS Close Up-documentaire 'Modeontwerper Alexander McQueen - Testament' blikt regisseur en modejournalist Loïc Prigent terug op de laatste twee jaar van McQueens carrière in een poging diens unieke talent te doorgronden.

De komst van de Britse ontwerper Alexander McQueen naar het klassieke couturehuis Givenchy betekende een flinke knuppel in het hoenderhok van de Franse modewereld van de late jaren negentig. Voor zijn eerste collectie ontwierp McQueen witte jurken met decoraties van goudkleurige, plastic klimop. De Parijse modepers was not amused en dat werd er niet beter op na een persoonlijke kennismaking met de onaangepaste McQueen die geregeld onder de drugs zat.

Filmregisseur Loïc Prigent bevond zich destijds onder de Franse journalisten die overrompeld werden door de rebelse attitude van McQueen. In de jaren die volgden, nadat McQueen Givenchy verlaten had, raakte Prigent echter geïntrigeerd door het unieke talent van de Brit.

In de documentaire worden beelden vertoond van shows als ‘Plato’s Atlantis’ (2010) waar McQueen zijn visie verbeeldt op een post-apocalyptische toekomst. Een toekomst waarin de wereld uit water zou bestaan en mensen zich tot amfibieën zouden ontwikkelen. Of ‘The Horn of Plenty’ (2009) waarmee hij commentaar leverde op de spilzucht van de modewereld door mannequins in door vuilnis geïnspireerde kleding te laten lopen. De rode draad in al zijn collecties vormde McQueens affiniteit met de donkere kanten van het bestaan: waanzin, vernietiging en de dood.

Regisseur: Loïc PrigentEen coproductie van ARTE G.E.I.E. / Nagumi / Deralf

Programmagegevens:

Close Up: Modeontwerper Alexander McQueen - Testament
zondag 17 januari
NPO 2 - 19.00 uur