Hilversum,
23
maart
2017
|
15:23
Europe/Amsterdam

Buddy Vedder heet de reuzenpanda's welkom in Het Pandajournaal

Na 16 jaar voorbereiding is het dan eindelijk zover. De twee Chinese reuzenpanda's, die door China aan ons land zijn uitgeleend, arriveren op 12 april op Schiphol. De reuzenpanda's werden in 2015 symbolisch aan Nederland geschonken, tijdens een staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan China. Het pandavrouwtje Wu Wen en het pandamannetje Xing Ya krijgen een mooi nieuw thuis in een dierenpark. In Het Pandajournaal duikt Buddy Vedder in de wereld van deze bijzondere dieren en warmt Nederland alvast op voor de komst van de panda's. André van Duin maakte voor deze gelegenheid Panda Crackers en Britt Scholte doet verslag vanuit China.

Hoe ziet het verblijf voor Wu Wen en Xing Ya eruit? Wie gaan deze nieuwe inwoners van het dierenpark verzorgen? En waarom eten ze zo ontzettend veel bamboe? Met gretige nieuwsgierigheid gaat Buddy op zoek naar alles dat te maken heeft met deze zeldzame dieren. Zo gaat hij op bezoek bij degene die alle reuzenpanda’s in Europa van bamboe voorziet, maakt hij kennis met de verzorgers van Wu Wen en Xing Ya en inspecteert hij samen met de directeur van het dierenpark het verblijf in aanbouw.

Panda Crackers
Hoe bereiden de andere dieren zich eigenlijk voor op de komst Wu Wen & Xing Ya? André van Duin heeft speciaal voor Het Pandajournaal 'Panda Crackers' gemaakt. Maak je borst maar nat voor flamingo’s met vliegangst, een mopperende gier ‘Ik vind er niks aan’ en wild dansende kamelen.

Het Pandajournaal-team is met Britt Scholte op volle sterkte. Zij reist af naar China, vlogt daar dagelijks over de Chinese cultuur en gaat aan de slag als pandaverzorger. Britt leert met stokjes eten, danst in het park, bakt pandacakes en voor het eerst van haar leven staat ze oog in oog met een panda.

In iedere aflevering legt bioloog Thijs Vuure uit waarom reuzenpanda’s zulke fascinerende beesten zijn. Zo hebben ze 6 vingers, eten ze wel 50 kg bamboe op een dag en maken ze wonderlijke geluiden.

Welkom Wu Wen & Xing Ya
Naast vijf afleveringen van Het Pandajournaal zendt AVROTROS op 17 april de reportage Welkom Wu Wen & Xing Ya uit. In deze reportage volgen we dierentuineigenaar Marcel Boekhoven en de mensen van zijn dierentuin, in het jaar dat vooraf ging aan de komst van de reuzenpanda's naar Nederland. Wat is er zo bijzonder aan deze dieren? Waarom duurde het zo lang, voordat ze naar Nederland konden komen? En wat maakt de reuzenpanda zo'n geliefd dier?

Programmagegevens:

Het Pandajournaal
Televisie
Vanaf  7 april
17.30 uur - NPO Zapp

Welkom Wu Wen & Xing Ya
Televisie
17 april
18.55 uur - op NPO 1