Hilversum,
28
januari
2016
|
15:55
Europe/Amsterdam

Kunstuur-special over het ideale museum

Is het museum er voor de kunst of de kunst voor het museum? Over de hele wereld zien we het ene na het andere spectaculaire, nieuwe museum letterlijk verrijzen. In Nederland kiest men vaker voor de optie om al bestaande musea te ver- of herbouwen. In het Mauritshuis, het Van Gogh en bijvoorbeeld het Rijksmuseum is het bouwstof inmiddels gaan liggen. Reden voor Kunstuur om de balans op te maken en een special te wijden aan museumarchitectuur.

Presentator Lucas De Man vraagt vooraanstaande architecten Mels Crouwel en Hans van Heeswijk naar hun uitgangspunten voor recente verbouwingen van De Pont, de nieuwe entree van het Van Gogh Museum en het nieuwe museum More in Gorssel.Aan hen de vraag in hoeverre een architect zich dienstbaar moet opstellen. Daarnaast geeft architectuurhistoricus Wouter Davidts zijn mening over Nederlandse musea en waar in zijn ogen het ideale museum aan moet voldoen.

Tot slot aandacht voor het nieuw te bouwen collectiegebouw van Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Vanaf 2018 worden álle werken uit het kunstdepot aan het publiek getoond, in een transparant nieuw gebouw, bóven de grond.

Programmagegevens:

Televisie
Kunstuur
Zondag 31 januari 2016
NPO 2 - 17.40 uur