Hilversum,
24
februari
2016
|
17:23
Europe/Amsterdam

Close Up documentaire: Black Dandy

Iconen als Pharell Williams en Kanye West behoren tot de meest modebewuste figuren van dit moment. Hun liefde voor stijl heeft zijn wortels diep in de Amerikaanse en Afrikaanse cultuur, in een fenomeen dat bekend staat als ‘Black Dandyism’. Het verschijnsel heeft net zo veel te maken met mode en kunst als met belangrijke sociale en historische ontwikkelingen.

‘In mijn jeugd ging je nooit slordig gekleed de straat op. Als je dat wel deed, kletsten de mensen over je.’ Aan het woord is Ignacio Quilles, een zwarte man uit Puerto Rico en een hedendaags stijl icoon in New York. Met zijn uitspraak maakt hij duidelijk dat goed gekleed gaan lange tijd een sociale noodzaak was voor zwarten in Amerika. Hun positie als ex-slaven bracht een geringe sociale status met zich mee, waarvoor een mooie outfit kon compenseren. Daarmee is echter maar een deel van het verhaal verteld.

Mooie kleren, en een originele, stijlvolle look waren altijd al dé manier om trots uit te stralen en om uitdrukking te geven aan je eigen unieke persoonlijkheid. Dat gold in het Amerika van de twintigste eeuw, maar het gold ook al eeuwenlang in de Afrikaanse cultuur, waar stamhoofden zich van oudsher uitdosten in mooie kleurige kleding, vaak bekroond met een hoofdtooi.

Ariel Wizman, een van de makers van de documentaire ‘Black Dandy’, reist naar New York, Londen, Congo en Zuid-Afrika om zwarte stijliconen, modeontwerpers en – bloggers te interviewen over hun liefde voor stijl en nog belangrijker, over hoe deze zich vandaag de dag ontwikkelt in een wereld die steeds kleiner wordt dankzij internet en social media.

Aan het woord komen ontwerpers als ‘Dapper Dan’ (in de jaren tachtig de eerste succesvolle ontwerper van kleding voor de New Yorkse hip-hop scene), Olivier Rousteing (Balmain) en Ozwald Boateng. In New-York spreekt hij Joshua Kissi en Travis Gumbs, van het extreem succesvolle mode-blog ‘Street Etiquette’, in Congo maakt hij kennis met de lokale straat-dandies die zich daar ‘sapeurs’ noemen, en in Zuid-Afrika ontmoet hij mode-bloggers Wanda Lephoto en Kabelo Kungwane van mode blog ‘The Sartists’.

Een film van Ariel Wizman en Laurent Lunetta

Programmagegevens:

Televisie
Close Up: Black Dandy
Zondag 13 maart 2016
NPO 2 - 19.15 uur