Hilversum,
15
april
2016
|
12:04
Europe/Amsterdam

Meesters van de fotografie, architectuur en film in meimaand Close Up

Close Up stelt in de maand mei het werk van drie bijzondere meesters centraal: fotograaf Jan Banning, architect Frank Gehry en komiek Jerry Lewis.

1 mei: Een zweem van wreedheid
Fotograaf Jan Banning maakte naam met onder meer fotoseries waarin de Tweede Wereldoorlog een rol speelt, zoals Troostmeisjes en Sporen van oorlog. Sporen van oorlog gaat over dwangarbeiders, waartoe ook Bannings vader behoorde. Regisseur Frank van Osch was nieuwsgierig naar Bannings aanpak, die resulteert in foto’s die conceptueel en doordacht zijn, maar ook menselijk en persoonlijk, en ging met hem op reis.

15 mei: Architect Frank Gehry in Sidney
Het werk van architect Frank Gehry geeft al decennia lang aanleiding tot discussie, maar de meeste van zijn vroegere gebouwen gelden tegenwoordig als baanbrekend. Onlangs voltooide Gehry het Treehouse Project, het gebouw voor een business school in Sidney, Australië. Ook hier laait de controverse op, met tegenstanders die het werk laatdunkend als een 'verfommelde papieren zak’ bestempelen.

29 mei: Jerry Lewis –The Man Behind The Clown
Acteur en komiek Jerry Lewis veroverde Amerika in de jaren vijftig en vroege jaren zestig met zijn humor. Na enkele minder geslaagde films raakte Lewis in zijn geboorteland als acteur uit de gratie. Onterecht, vindt regisseur Gregory Monro, want Lewis - die in 2016 negentig wordt - was een veelzijdig talent, als acteur, maar ook als filmmaker, zanger en stand-up comedian.

Fotocredits: Jan Banning. Foto mag niet bewerkt/aangepast worden.

 

Programmagegevens:

Televisie
Close Up
Iedere zondag
19.15 uur - NPO 2