Hilversum,
08
januari
2016
|
12:47
Europe/Amsterdam

Mona Lisa onthult haar geheimen in Kunstuur

Mona Lisa is niet wie we denken dat ze is. Achter haar mysterieuze glimlach verbergt zij iemand anders. Met de nieuwste technieken is er onder het beroemde schilderij van Leonardo da Vinci nog een heel ander portret ontdekt. Dat is de spectaculaire uitkomst van de documentaire Secrets of the Mona Lisa, die een paar weken geleden wereldwijd veel stof deed opwaaien en tot een golf van berichtgeving leidde in internationale media. Het AVROTROS-programma Kunstuur zendt deze documentaire vanaf zondag in twee delen uit.

Kunsthistoricus Andrew Graham-Dixon onderzoekt in het eerste deel van de spraakmakende documentaire wie de geheimzinnig glimlachende vrouw is, die afgebeeld staat op het beroemde doek in het Louvre, Parijs. Veel pijlen wijzen naar Lisa del Gherardini, de vrouw van een handelaar uit Florence. Maar is zij het wel? Graham-Dixon gaat op zoek naar de waarheid.

In het tweede deel van de documentaire onthult de Franse onderzoeker Pascal Cotte zijn revolutionaire ontdekking: onder het portret van Mona Lisa staat nog een andere vrouw afgebeeld. Geschilderd door Leonardo, maar zonder geheimzinnige glimlach. Zou dit de echte Mona Lisa zijn?

Programmagegevens:

Kunstuur
zondag 10 en zondag 17 januari
NPO 2 - 17.40 uur