Hilversum,
24
februari
2017
|
13:28
Europe/Amsterdam

Close Up: Lita Cabellut - Schoonheid boven alles

Kunstenares Lita Cabellut beleeft als meisje een keerpunt wanneer ze na een leven op straat in het Prado Museum in Madrid voor het eerst kennis maakt met de schilderkunst. Inmiddels woont en werkt Cabellut al vele jaren in Den Haag, waar ze haar meer dan levensgrote portretten maakt in een speciale fresco techniek. In de documentaire Lita Cabellut – Schoonheid boven alles, te zien bij Close Up, komen heden en verleden samen.

“Ik schilder enkel portretten. Dat is het enige wat mij ontroert. Door mensen te schilderen probeer ik mijn eigen beeld te vinden, dus elk portret is een zelfportret.” Lita Cabellut

Lita Cabellut (1961) werd geboren in Spanje en groeide op als straatkind in de wijk El Raval, in de jaren zestig het getto van Barcelona. Samen met haar grootmoeder leefde zij aan de rafelige randen van de maatschappij, tussen zwervers, bedelaars, drugsverslaafden, criminelen en prostituees. Ze hielden zichzelf in leven met restjes eten die ze via achterdeuren van restaurants kregen toegestopt. “Ik heb een zwak voor underdogs omdat ik zelf ben groot gebracht als underdog”, zegt Cabellut. “Daarom kan ik ze ook zo goed schilderen.”

Op 13-jarige leeftijd kreeg Cabellut eindelijk het geluk aan haar zijde toen ze werd geadopteerd door een welgestelde familie uit Barcelona. Een nog belangrijker keerpunt bleek haar eerste bezoek aan het Museo del Prado in Madrid. Dit was voor haar een ontmoeting met schoonheid die werkte als de kus van de muze. “Ik zei tegen mijn moeder, dit kan ik ook, dit wil ik ook, ik word schilder. Op dat moment wist ik, dit wordt mijn taal.”

Regisseur Marlies Huitink en cameraman en editor Fried Jan van der Eerenbeemt leggen in Lita Cabellut – Schoonheid boven alles vast hoe de kunstenares naar Spanje reist voor een hernieuwde kennismaking met haar wortels, maar ook hoe ze voor een expositie naar India reist. Door haar eigen verleden lijkt ze als geen ander in staat om de overweldigende schoonheid en armoede van India te vatten.

Programmagegevens:

Close Up
Televisie
Zondag 19 maart
19.15 uur - NPO 2