Hilversum,
11
februari
2016
|
15:31
Europe/Amsterdam

Jheronimus Bosch 5OO jaar later... In Kunstuur en Opium op 4

Bosch, Jheronimus Bosch. Hij is de belangrijkste en meest moderne kunstenaar van de late Middeleeuwen. De invloed van de schilder die de boeken in ging als de ‘duivelskunstenaar’ reikt tot in de eenentwintigste eeuw. Hoe beïnvloedt hij het werk en het leven van de hedendaagse kunstenaars? En was hij gek of geniaal? De AVROTROS-programma’s Opium op 4 op NPO radio 4 en Kunstuur op NPO 2 staan in het teken van zijn 500ste sterfdag en de opening van de grote overzichtstentoonstelling in het Noordbrabants Museum in Den Bosch.

Opium op 4
Op vrijdag is Opium op 4 aanwezig bij de opening van de tentoonstelling Bosch 500. Presentator Andrea van Pol ontvangt een gevarieerde groep gasten. Charles de Mooij, directeur van het Noordbrabants Museum, vertelt hoe de tentoonstelling tot stand is gekomen. En hoe kom je van een schilderij tot een dansvoorstelling? Nanine Linning liet zich voor de choreografie van het spraakmakende theaterstuk Hieronymus B inspireren door de schilder. Waarom at men bevers en wat voor soort vissen zijn er allemaal te zien in het werk van Bosch? Culinair journalist Jeroen Thijssen praat over het eten in de schilderijen en bereidt tijdens de uitzending een gerecht uit die tijd. Ook Matthijs Ilsink is te gast. Hij deed zes jaar lang onderzoek naar de schilder en vertelt wat hij allemaal tegenkwam.

Live muziek is er van vocaal ensemble Zed Consort, blokfluitist Erik Bosgraaf en flamencogitarist Eric Vaarzon Morel speelt met saxofonist Miguel Martinez.

Kunstuur
Op zondag is in Kunstuur te zien hoe Bosch kunstenaars Joep van Lieshout en Jeroen Kooijmans inspireert en bezoekt Lucas de Man de tentoonstelling. Joep van Lieshout houdt zich net als Jeroen Bosch bezig met een utopische eigen wereld. In zijn omvangrijke project ‘Slave City’ toont hij een bizarre samenleving waarin mensen worden gerecycled. Jeroen Kooijmans is zelfs letterlijk naar de grote meester vernoemd, want eigenlijk heet hij Jheronimus. Hij zag De Tuin der Lusten letterlijk hónderden keren en ontdekt nog steeds nieuwe details. Dit werk heeft hem geïnspireerd tot het maken van een monumentale videoinstallatie waar hij 10 jaar aan werkte.

Tot slot schilder Henk Groenendaal. Hij is dit hele jaar bezig met een minutieuze reconstructie van De Tuin der Lusten. Met de oorspronkelijke pigmenten en technieken gaat hij dit meesterwerk van Bosch te lijf. En natuurlijk krijgt Lucas de kans om oog in oog met de meesterwerken van Bosch te staan.

Programmagegevens:

Televisie
Kunstuur
Vrijdag 14 februari 2016
NPO 2 - 17.40 uur