Hilversum,
30
oktober
2015
|
10:13
Europe/Amsterdam

Zondag in Kunstuur o.a. aandacht voor ‘de meester van het wit’: Jan Schoonhoven

Aanstaande zondag besteedt het AVROTROS-programma Kunstuur aandacht aan 'de meester van het wit': kunstenaar Jan Schoonhoven. Daarnaast in de serie 'Hollandse meesters' een portret van Helen Verhoeven.

Meester van het wit 
Jan Schoonhoven (Delft, 1914 – Delft, 1994) is een van de meest vooraanstaande beeldend kunstenaars van de 20ste eeuw, geroemd om zijn witte reliëfs gemaakt van karton en papier maché. Hier dankt hij dan ook de bijnaam 'de meester van het wit' aan. Schoonhoven maakt aanvankelijk vooral abstracte tekeningen. Vanaf omstreeks 1956 begint hij met het maken van zijn wereldberoemde reliëfs, vooral geprezen om hun oorspronkelijkheid en puurheid. Vanaf 1960 tot 1965 neemt hij deel aan de activiteiten van de Nederlandse nulgroep (ZERO). 

In Kunstuur deze week een aantal interviews met mensen die een bijzondere band hebben met Jan Schoonhoven en/of zijn werk. Onder hen curator Colin Huizing, journalist Arjan Reinders en oud-werknemer en restaurateur van het werk van Schoonhoven, Aad in 't Veld. 

Helen Verhoeven 
In de serie Hollandse Meesters een portret van Nederlandse kunstenares Helen Verhoeven (1974). Met haar kleurrijke én verontrustende schilderijen won ze al meerdere prijzen, waaronder de Wolvecamp Award in 2010. 

Programmagegevens:

Televisie
Kunstuur
Zondag 1 november
NPO 2 - 17.40 uur