Hilversum,
15
maart
2017
|
13:18
Europe/Amsterdam

Winnaars Picassowedstrijd AVROTROS komen uit Limburg

Jacqueline Hoebers uit Horst heeft met haar werk Sol LeWitt en Picasso de juryprijs van de AVROTROS Picassowedstrijd gewonnen. Deze kunstwedstrijd was gelieerd aan het tv-programma Krabbé zoekt Picasso. Henriette van Gasteren uit Reuver ging er met haar werk From blue to white vandoor met de publieksprijs. Juryleden Charles Esche, directeur van het Van Abbemuseum, Jeroen Krabbé, kunstenaar, acteur en regisseur en Marko Klomp, schilder en dichter, maakten dit gisteravond tijdens de uitreiking in Vondel CS in Amsterdam bekend. De avond werd gepresenteerd door Lucas De Man.

Jeroen Krabbé: "We zijn overweldigd door het aantal inzendingen. Het niveau lag heel hoog. Mensen dachten niet 'ik doe Picasso na', maar ze hebben het werk van de meester vertaald naar hun eigen werk. Dat is knap als je dat lukt. Picasso evenaren kan niemand, maar als je jezelf durft te geven in de schaduw van deze schilder, dan ben je heel bijzonder."

Voor het kiezen van de jurywinnaar is goed gelet op de balans tussen de kunstenaar Picasso en de uitvoerende kunstenaar zelf. “De opdracht was: laat je inspireren door Picasso, maar we wilden ook de signatuur van de uitvoerend kunstenaar in het werk zien. Dit werk heeft een duidelijke link met Picasso, maar er is een fictieve geschiedenis geschetst. Jacqueline Hoebers heeft ons verrast met haar concept en vrije manier van denken en schilderen,” aldus jurylid Charles Esche.

Bijna 10.000 mensen brachten op avrotros.nl/Picasso hun stem uit op de juryselectie van 25 werken. Henriette van Gasteren uit Reuver werd met haar werk 'From blue to white' de uiteindelijke winnares van de publieksprijs. De jury complimenteerde het Nederlands publiek met haar goede smaak. “Het is ontzettend knap gemaakt. Het is een eigen interpretatie van een heel beroemd schilderij van Picasso en de foto heeft dezelfde impact als het schilderij,” aldus Jeroen Krabbé.

Het werk van de jurywinnaar is van 6 t/m 28 mei in het Van Abbemuseum in Eindhoven te zien. Ook wint X uit Y een publicatie in het Kunst en Cultuur Magazine van AVROTROS. De winnaars van zowel de jury- als publieksprijs winnen beiden een SRC kunstreis.

AVROTROS daagde beginnende en ervaren kunstenaars uit een Picasso-geïnspireerd schilderij, beeldhouwwerk, foto, of tekening te maken. Kunstenaars, van jong tot oud, staken de handen uit hun mouwen en maakten prachtige stukken. Uit ruim 3000 inzendingen koos de jury 25 werken waar de afgelopen weken op gestemd kon worden. De expositie met deze werken is tot en met zondag 19 maart in Vondel CS te zien.

Programmagegevens:

Krabbé zoekt Picasso
Elke donderdag
20.30 uur - NPO 2