Hilversum,
10
juni
2016
|
17:15
Europe/Amsterdam

Winnaars AVROTROS kunstwedstrijd ‘Het Naakt’ bekend

Inke Brugman uit Eersel en Paul de Bie uit Haren zijn de winnaars van de kunstwedstrijd die AVROTROS tijdens de Maand van het Naakt organiseerde. Juryleden Ralph Keuning, directeur van Museum de Fundatie en beeldend kunstenaars Marte Röling en David Bade roemden The little boy van Inke Brugman (45) vanwege de compositie en originaliteit. Het werk Sabina’s Room, een schilderij van twee Spaanse vriendinnen naast elkaar gezeten op bed, kreeg de meeste stemmen van het publiek. De bekendmaking vond vanmiddag plaats in Museum de Fundatie. Frits Sissing presenteerde de uitreiking.

De jury blikte vanmiddag terug op een geslaagde kunstwedstrijd. “Goed om te zien dat zoveel mensen met naakt in de kunst bezig zijn. Er zaten mooie en ontroerende beelden tussen.” Inke Brugman schilderde met olieverf op linnen haar zoontje in een badje en viel op vanwege de compositie en de originele invulling van het thema naakt. “Het kind zit bekneld in de compositie, maar het beeld voelt niet beklemmend. De blik van het kind is ontspannen en ietwat brutaal, wat mooi contrasteert met de beknellende houding. Het beeld communiceert ook heel direct, het kind kijkt je recht aan. Je hebt meteen een verbinding. Bovendien speelt de maker op een interessante manier met de zwaartekracht.

Inke Brugman, winnares van de juryprijs, wint een kunstreis naar Bilbao van SRC Reizen, een publicatie in het Kunst & Cultuur Magazine en een week lang werken in de Torenkamer in VondelCS van het culturele radioprogramma Opium op 4. "Dit is ontzettend gaaf. Ik ben vereerd met deze erkenning van zo'n indrukwekkende jury. Ik sta helemaal te stralen," aldus Inke.

Bijna 10.000 mensen brachten hun stem uit via de website en de stemformulieren in Museum de Fundatie. De meeste stemmen gingen naar het werk Sabina’s Room van Paul de Bie (42). Hij schilderde twee jonge Spaanse vriendinnen naast elkaar gezeten op bed. De tegengestelde karakters, de een open en koket en de ander mysterieus en gesloten, klinken door in het beeld. De Bie: “Ik wilde ze beiden met hun eigen en ook onderlinge aantrekkingskracht afbeelden en zo ook een soort driehoeksverhouding voor de kijker creëren. Ik ben blij dat dit werk nu door een groot publiek wordt gezien, en gewaardeerd, want het hangt normaal gesproken in een privécollectie." Paul de Bie wint een kunstreis naar Frankrijk.

De 20 finalewerken worden nog tot en met 19 juni geëxposeerd in Museum de Fundatie in Zwolle. De winnende werken hangen hier tot eind van de zomer.

Over de wedstrijd
De afgelopen maand kon iedereen een getekend, geschilderd of gebeeldhouwd naakt inzenden via de website van AVROTROS. Uit de 3500 inzendingen maakte de jury een selectie van 20 werken waar de jury en het publiek een winnaar uit kozen.