Hilversum,
05
december
2015
|
17:22
Europe/Amsterdam

Winnaars AVROTROS Fotografiewedstrijd 2015 bekendgemaakt!

Samenvatting

AVROTROS Fotografiewedstrijd - VondelCS

Na een zinderende finale in VondelCS in Amsterdam zijn zojuist de winnaars van de AVROTROS Fotografiewedstrijd 2015 bekendgemaakt.

Uit de ruim 2000 inzendingen is de foto ‘I won’t say goodbye’ van Annabel Oosteweeghel zaterdagmiddag 5 december uitgeroepen tot jurywinnaar in de categorie volwassenen. Dat maakte Benno Tempel, juryvoorzitter en directeur van het Fotomuseum en Gemeentemuseum Den Haag, zojuist bekend. De juryprijs in de categorie junior is gewonnen door Meyke Noot met de foto 'De vaatwasser'. Deze prijs werd uitgereikt door Fotograaf des Vaderlands Ahmet Polat. De publieksprijs ging dit jaar ook naar een junior: Jonne op de Weegh met haar foto ‘Picknick op je eigen dak’. Jurylid en fotografe Ilvy Njiokiktjien reikte deze prijs uit en was onder de indruk van de kwaliteit van de ingezonden werken. De 25 genomineerden kwamen zaterdagmiddag voor de prijsuitreiking bijeen in VondelCS. Ook Claire Droppert kreeg haar prijs daar overhandigd. Zij won met meer dan 5000 likes eerder deze week al de Instagramprijs voor haar foto 'O deer...'.

Van kopje thee tot vluchteling 
In de donkere maanden van het jaar ging AVROTROS op zoek naar het thuisgevoel van Nederland en organiseerde een fotografiewedstrijd rondom het thema 'Thuis'. De inzendingen waren zeer divers. Zo kwamen er veel gezellige huiselijke taferelen, huisdieren met een hoog aaibaarheidsgehalte en warme kopjes thee voorbij. Maar ook herinneringen aan ouderlijke huizen of mensen zonder een veilig thuis, zoals vluchtelingen en daklozen. De jury selecteerde uit ruim 2000 inzendingen de 25 beste foto's (20 foto's van volwassenen en 5 foto's van junioren t/m 16 jaar). Op deze voorselectie kon gestemd worden door het publiek. 

Juryprijs
Benno Tempel en Ahmet Polat over hun selectie: “Het is leuk om met elkaar in discussie te gaan, en dat is dan ook gebeurd. We vragen ons op zo’n moment af: hoe is dit beeld tot stand gekomen? Waar lijkt het op, waar heb ik het eerder gezien?” De winnende foto ‘I won’t say goodbye’ is van 14 december t/m 17 januari te zien in het Fotomuseum Den Haag. Daarbij wordt het werk geplaatst in het Kunst & Cultuur Magazine en wint de maker een Canon-waardebon van €750. De jury over de foto van Annabel: “Wat we heel mooi vinden aan dit werk, is dat je kan zien dat er lang over is nagedacht. Het ging duidelijk niet alleen om het moment dat er op het knopje werd gedrukt. Het is geënsceneerd, maar er zit ook een laag van werkelijkheid onder. Er is veel liefde en tijd in gestopt.” 

Juniorprijs
Juniorwinnaar Meyke Noot krijgt een persoonlijke workshop van Fotograaf des Vaderlands Ahmet Polat. Polat over de winnende foto: “Wat we bij de foto van Meyke goed konden zien, was de herkenning van het moment: dat je als kind in de keuken ergens niet bij kunt, of stiekem op zoek bent naar de koekjestrommel. Alles staat er heel natuurlijk bij: de vaatwasser staat open, het is een beetje rommelig. Erg herkenbaar.” 

Publieksprijs
Jonne op de Weegh, winnaar van de publieksprijs, mag een week lang werken in De Torenkamer, het atelier van het AVROTROS-radioprogramma Opium op 4, en ontvangt een Canon-waardebon van €500. De 16-jarige Jonne ontving maar liefst 10% van de stemmen van het publiek. Wat de jury erg mooi vond aan de foto, was het ontbreken van de horizon.

Instagramprijs
Claire Droppert over 'O deer...' : "Een mistige morgen in het hertenkamp van Het Kralingse Bos in Rotterdam. Iemand reageerde op Instagram: 'This is not just a photo, but also a feeling you have captured!' Een mooi compliment, want dat was precies datgene wat ik vast wilde leggen." Claire wint met haar inzending een Canon PowerShot N2-camera.

Expositie VondelCS
Alle genomineerde foto’s zijn tot en met 3 januari 2016 te zien in de expositieruimte van VondelCS in het Amsterdamse Vondelpark.

#AVROTROSPHOTOAWARD
avrotros.nl/kunst

De AVROTROS Fotografiewedstrijd 2015 is mede mogelijk gemaakt door Canon.