Hilversum,
11
oktober
2016
|
13:55
Europe/Amsterdam

Wie overleeft moordende concurrentie en wint De Pennen zijn geslepen?

Wie heeft het meeste talent om een thriller te schrijven? Wie overleeft de moordende concurrentie tijdens deze literaire competitie? In het nieuwe AVROTROS-programma De Pennen zijn geslepen strijden zeven bekende Nederlanders met schrijversambitie tegen elkaar. Zij gaan op zoek naar hun duistere kant om tot een spannende thriller te komen. Kruipen in de huid van moordenaars, verdiepen zich in moordwapens en bezoeken crime scenes. Met hulp van literair agenten Paul Sebes en Willem Bisseling en bestsellerauteur Saskia Noort ontdekken zij alle aspecten van het schrijversvak. De Pennen zijn geslepen, de eerste literaire competitie op televisie, is vanaf donderdag 27 oktober te zien bij AVROTROS op NPO 2.

Het schrijven van een thriller vereist meer dan alleen schrijftalent. Een beeldende fantasie, het vermogen om jezelf bloot te geven en research zijn belangrijke ingrediënten. Monic Hendrickx (actrice), Gerda Havertong (theatermaakster), Arnold Karskens (oorlogsjournalist), Hans Ubbink (modeontwerper), Steven Pont (ontwikkelingspsycholoog), Tinkebell (kunstenares) en Kees Moeliker (bioloog en directeur Natuurhistorisch Museum in Rotterdam) maken in de eerste aflevering meteen al kennis met de wereld van moord en doodslag. Voor hun eerste opdracht, een geloofwaardige moord beschrijven in 750 woorden, ontmoeten zij een vrouw die ooit iemand met meerdere messteken om het leven heeft gebracht en haar straf inmiddels heeft uitgezeten. Wat was haar motief? Wat voelde zij op het moment van de daad? De thrillerschrijvers in spe vragen haar het hemd van het lijf op zoek naar inspiratie voor hun verhaal. Daarnaast bezoeken zij een crime scene. Wat vertelt deze over de moord en de dader? Welk bewijsmateriaal is doorslaggevend? Een wapenexpert vertelt hoe je het juiste wapen kiest en wat belangrijk is bij een moordwapen. Daarnaast krijgen de kandidaten tijdens verschillende masterclasses en gesprekken handvatten van de jury die belangrijk zijn bij het schrijven van een verhaal.

Wie van deze zeven kandidaten weet al deze ervaringen het beste om te zetten in woorden en daarmee kans te maken op het daadwerkelijk schrijven en uitbrengen van een boek?

Publiekswedstrijd:
De Pennen zijn geslepen is de eerste literaire competitie op televisie waar heel Nederland deelgenoot van kan worden. AVROTROS lanceert een publiekswedstrijd waarin deelnemers opgeroepen worden om een eerste alinea van een spannend verhaal in te sturen. Tien geselecteerde kandidaten mogen hun alinea afschrijven tot een korte thriller en worden vervolgens beoordeeld door de jury. De winnaar mag zijn verhaal publiceren op literaire website Hebban.nl en volgt een masterclass van Paul Sebes en Willem Bisseling. Vanaf 10 oktober kunnen verhalen ingestuurd worden via deze site.

Programmagegevens:

Televisie
De Pennen zijn geslepen
Donderdag 27 oktober
20.25 uur - NPO 2