Hilversum,
01
september
2015
|
11:25
Europe/Amsterdam

Vroeg reliëf van Karel Appel morgen te zien in eerste aflevering Tussen Kunst en Kitsch

Morgenavond presenteert Frits Sissing zijn eerste aflevering van Tussen Kunst en Kitsch bij AVROTROS op NPO 1. In deze aflevering, vanuit het Drents Museum in Assen, wordt er meteen een bijzondere vondst gedaan: expert Schilderijen 19e en 20ste eeuw Richard ter Borg ontdekt een vroeg reliëf van Cobra-kunstenaar Karel Appel.

Frits Sissing: “Ontdekkingen als een heel vroeg werk van Karel Appel, dat de eigenaar ooit op het Waterlooplein heeft gekocht, maken het weer een seizoen om naar uit te kijken. Het was heerlijk om aan de grote tafel de mooie verhalen achter objecten naar boven te mogen halen.”

Reliëf van Appel
In zijn begin periode schilderde Karel Appel vooral veel kind figuren, zoals dit reliëf. Het stamt uit de tijd dat hij straatarm was en dat hij alles uit zijn huis sloopte om maar te kunnen werken. In 1946 had hij een expositie in het hoge Noorden, waar de Groningers vooral heen gingen om te kunnen lachen. Er waren maar weinig mensen in die tijd die begrip hadden voor zijn werk.

Frits Sissing over Tussen Kunst en Kitsch: “Prachtig om te zien hoe duizenden mensen naar de opnamedagen zijn gekomen, verwachtingsvol, in de hoop een onverwachte schat op zolder te hebben staan. Ik heb prachtige kunstobjecten zien langs komen en ook weer genoeg kitsch. Maar vooral heb ik boeiende, geestige, indrukwekkende verhalen gehoord. Het zijn mooie, gevarieerde afleveringen geworden.”

Programmagegevens:

Tussen Kunst en Kitsch
Woensdag 2 september 
NPO 1 - 20.30 uur