Hilversum,
08
oktober
2015
|
13:31
Europe/Amsterdam

Tijl Beckand een week lang te zien in Hart & Ziel

Volgende week zendt AVROTROS, vijf avonden lang, direct na Nieuwsuur, het programma Hart & Ziel uit, waarin presentator Tijl Beckand iedere avond op zoek gaat naar een verhaal achter een bekend werk uit de klassieke muziek. Beckand doet dit in het kader van de Hart & Ziel Lijst die volgende week wordt uitgezonden op NPO Radio 4. “Dat de mooiste klassieke stukken in de Hart & Ziel Lijst op een rij worden gezet is heel goed. Maar de verhalen, die geven de diepte. Want het zijn de verhalen die klassieke muziek laten leven”, aldus Tijl Beckand.

maandag 12 oktober
Wolfgang Amadeus Mozart – Requiem
In 1791 klopte een mysterieuze man aan de deur van het huis van Wolfgang Amadeus Mozarts in Wenen. Hij vroeg de componist in korte tijd een dodenmis voor hem te schrijven. Geld was geen probleem. Mozart zei ja, maar onrustige gevoelens kwelden hem. Was hij hier zijn eigen begrafenismuziek aan het componeren? Je zou het bijna denken, want niet lang daarna stierf hij. Zijn Requiem bleef onvoltooid achter. Leerling Franz Xaver Süssmayr zou Mozarts beroemdste werk afmaken. Tijl vertelt in Wenen over de raadselachtige opdrachtgever van het Requiem.

dinsdag 13 oktober
Edvard Grieg – Peer Gynt
Zoals Nederland Johan Cruijff heeft, zo heeft Noorwegen Edvard Grieg: een nationaal symbool. Grieg zette het Noorse landschap op muziek. Zijn beroemdste werk Peer Gynt was muziek die hij schreef bij een toneelstuk van Henrik Ibsen, over een mythische figuur uit het dorp Vinstra in de Ronde Bergen. Deze Peer Gynt gaat liegend en bedriegend door het bestaan. Hij reist de hele wereld over, maar vindt pas bij terugkeer in zijn Noorse bergen wat hij zijn hele leven heeft gezocht. Tijl ging naar het dorp van Peer Gynt en trok door het Noorwegen van Edvard Grieg.

woensdag 14 oktober
Georg Friedrich Händel - Messiah
Georg Friedrich Händel was rond 1740 uitgerangeerd in Londen. Zijn Italiaanse opera’s waren uit de mode en niemand zag hem meer staan. Hij vereenzaamde in zijn grote huis en overwoog terug te keren naar zijn Duitse geboortegrond. Wel begon hij aan het op muziek zetten van teksten uit de Bijbel over de komst van de Messias. En toen kwam er plotseling een uitnodiging uit Dublin. Of de grote Händel daar enkele concerten wilde geven? Hij nam zijn Messiah mee. Het betekende een wedergeboorte. Beckand ging in Londen en Dublin op zoek naar de wortels van Händels beroemdste werk.

donderdag 15 oktober
Antonín Dvorák – Stabat Mater
Het Stabat Mater is een middeleeuws gedicht over moeder Maria die haar zoon Jezus aan het kruis ziet sterven. Het is inmiddels zo’n acht eeuwen oud, maar werd door honderden componisten op muziek gezet. De Stabat Mater is het symbool van de ouder die zijn kind verliest. En wie daarover kon meepraten, was de Tsjech Antoniín Dvorák. In de tijd dat hij werkte aan zijn Stabat Mater stierven twee van zijn kinderen. In Hart & Ziel zwerft Beckand door Praag, op zoek naar de sporen van die dramatische gebeurtenis en de indrukwekkende muziek die het opleverde.

vrijdag 16 oktober
Operaster Maria Callas
De sopraan Maria Callas was groter dan opera. Ze is al bijna veertig jaar dood, maar de herinnering aan haar zang blijft vers. Mensen die niet weten wat opera is, kennen haar naam. Als een godin werd de diva in 1959 binnengehaald in Amsterdam, waar ze zong in het Concertgebouw. ‘Callas is door de muzen uitverkoren’, juichte een recensent. In deze laatste aflevering van Hart & Ziel loopt Tijl loopt door Amsterdam in de voetsporen van Callas.

Programmagegevens:

Hart & Ziel
12 tot en met 16 oktober 
NPO 2 - 22.50 uur