Hilversum,
24
december
2015
|
15:08
Europe/Amsterdam

Syrische zusjes spelen op het Nieuwjaarsconcert

Woensdag 30 december besteedt EenVandaag, het actualiteitenprogramma van AVROTROS, aandacht aan de Syrische zusjes Jawa en Shaza. De meisjes zijn deze zomer in het kader van gezinshereniging naar Nederland gekomen. Hun moeder maakte een jaar eerder al de gevaarlijke tocht per boot naar Italië. Gevlucht voor de oorlog in Syrië en op zoek naar een beter leven voor haar dochters.

Jawa, wat 'liefde' betekent in het Arabisch, is in 1996 op Valentijnsdag geboren in Syrië en is één van de grootste muzikale talenten van het land. Op haar ud, een snaarinstrument waar de Spaanse gitaar uit voort is gekomen, won ze in 2009 een prestigieus internationaal ud-concours.

Haar jongere zusje Shaza, geboren in 2003, speelt op de qanoun. Het bespelen van de qanoun geeft haar een koninklijk gevoel, vertelt ze. Wanneer ze speelt is haar hoofd leeg en gaat al haar energie en gevoel naar haar instrument en de muziek. Alle muziek die Shaza hoort kan ze direct op de qanoun meespelen.

Het Nieuwjaarsconcert in het Concertgebouw in Amsterdam is al maanden uitverkocht. Jawa heeft het gebouw tot nu toe alleen van de buitenkant gezien. Ze was heel verrast toen ze werd uitgenodigd: “Ik wist dat het een speciaal programma zou worden 1 januari. Het is een ontzettende eer om te mogen spelen.” Het Nederlands Blazers Ensemble roemt de muzikaliteit van de zusjes. Het moet 1 januari een muzikale ontmoeting worden tussen twee culturen.

Programmagegevens:

EenVandaag
woensdag 30 december
NPO 1 - 18.15 uur