14
januari
2019
|
15:06
Europe/Amsterdam

Stefano Keizers legt feiten onder vergrootglas van absurditeiten en verbazing in Experimensen

Hoe verklaar je dat koppels op elkaar gaan lijken? Hebben mannen met een snor een evolutionair voordeel? Dansen politici beter dan orkestleiders en veroorzaken breakdancers minder auto-ongevallen. Cabaretier Stefano Keizers brengt in het gloednieuwe panelprogramma Experimensen elke week wetenschappelijk nieuws. Hij staat stil bij feiten, studies en onderzoeken en legt ze onder een vergrootglas van absurditeit en verbazing. In de zoektocht naar de juiste antwoorden, neemt vast panellid Maxim Hartman het op tegen een wisselend panellid. Britt Dekker, Bridget Maasland, Katja Schuurman en Irene Moors zetten elk om de beurt, hun grijze massa aan het werk.

Bij deze wetenschappelijke krachtmeting houdt wetenschapsjournaliste Anna Gimbrere een oogje in het zeil. Als levende mix van Wikipedia, Google en de Encyclopædia Britannica, neemt ze samen met Stefano sterke verhalen op de korrel. Hoeveel wetenschap zit er achter een schreeuwende krantenkop? Met heldere antwoorden die niets aan het toeval overlaten, laat Anna zien dat we niet om de feiten heen kunnen.

In zijn zoektocht om feiten van fictie te scheiden, voert Stefano ook studioproeven uit. Hoe exclusief wordt wijn met een as-smaakje? Welke voorkeuren hebben geiten en kakkerlakken? Wat gebeurt er als je een groep 60-plussers indoctrineert? En daar stopt het niet, want Stefano gooit ook zijn eigen lichaam in de strijd. Hij onderzoekt de link tussen liegen en een volle blaas en ervaart de voor- en nadelen van linkshandigheid. Kan Stefano sneller leren praten en welke wetenschappelijk verantwoorde drugs verlichten zijn sociale fobie? Experimensen draait om verbazing. Voor één keer wordt de wetenschap niet bekeken met een veiligheidsbril, maar met humor.

Programmagegevens
Experimensen, vanaf maandag 21 januari, 21.20 uur bij AVROTROS op NPO 3