Hilversum,
04
januari
2019
|
11:09
Europe/Amsterdam

Splinter Chabot gidst door de Haagsche Jungle in nieuw AVROTROS-programma

Politiek suf? Echt niet! Rasoptimist en student Politicologie Splinter Chabot laat in het nieuwe AVROTROS-programma SPLINTER, in de politiek zien dat politiek ook leuk kan zijn! In zes afleveringen gidst de 22-jarige Splinter de kijker door de Haagsche jungle. Van de geheime gangen van het Binnenhof tot de lievelingsplekken van politici; Splinter opent deuren die normaal gesloten blijven. Hij bezoekt de politici op momenten dat ze echt zichzelf zijn. 

Zo gaat hij kranten lezen in het café met Mark Rutte, joggen met Rob Jetten, schaatsen met Lodewijk Asscher en schildert hij op geheel eigen wijze een portret van Sylvana Simons. Tijdens zijn expeditie spreekt hij met politieke grootheden, sluwe spindoctors, gevierde journalisten en bekende actievoerders. Wat doet macht met je? Kun je jezelf zijn in de politiek? En kent het Binnenhof nog idealisten? SPLINTER, in de politiek zie je vanaf vrijdag 15 februari om 21.20 uur op NPO 3. In iedere aflevering van SPLINTER, in de politiek staat een thema centraal.

Aflevering 1: Imago
In de eerste aflevering staat het imago van onze politici centraal. Kun je jezelf blijven op het Binnenhof? Is de inhoud ondergeschikt aan het imago? Splinter spreekt premier Mark Rutte in zijn geheime koffietentje waar hij altijd de kranten leest. Ze bespreken zijn imago als eeuwige optimist en of dat klopt met de werkelijkheid. Met spindoctors en imago-experts legt Splinter, zelf altijd opvallend gekleed, de politici langs de modemeetlat.

Vrijdag 15 februari om 21.20 op NPO 3

Aflevering 2: Under Pressure
Druk, druk, druk. Aflevering twee gaat over de druk in Den Haag. Hoe is Sharon Gesthuizen om gegaan met die werkdruk tijdens haar Kamerlidmaatschap? Jort Kelder vertelt onder welke druk de vriendschap komt te staan als je beste vriend premier van Nederland is. Splinter gaat tekenles nemen met Sylvana Simons en spreekt dan met haar over de constante stroom van bedreigingen en wat dat doet met haar.

Vrijdag 22 februari om 21.15 uur op NPO 3

Aflevering 3: Idealen
Hoeveel blijft er in Den Haag over van je idealen? Splinter stelt in deze aflevering de vraag aan onder meer Esther Ouwehand en Kees van der Staaij. Lodewijk Asscher legt tijdens een rondje schaatsen uit hoe de idealen van de Partij van de Arbeid zijn veranderd en Tim Hofman vertelt waarom hij er juist voor kiest actie te voeren buiten de Haagsche stolp.

Vrijdag 1 maart om 21.15 uur op NPO 3

Aflevering 4: Campagne

Wat moet een politicus uit de kast trekken om de stem van de kiezer te winnen? Splinter gaat mee op campagne en bespreekt met reclamemannen of het verkopen van politieke inhoud lijkt op het branden van een product. Diederik Samsom legt de rollenspellen uit waarmee politici zich op grote debatten voorbereiden en met Lilian Marijnissen bespreekt Splinter hoe haar vriendinnen haar behoeden voor het vervallen in Haags jargon. Ook neemt Splinter de meest spraakmakende momenten door van de campagnes voor de provinciale staten verkiezingen met campagnestrategen.

Vrijdag 15 maart om 21.15 uur op NPO 3

Aflevering 5: Macht
Ten slotte de aflevering macht. Is macht een middel tot een doel of een doel op zich? En nog belangrijker: wat doet macht met je? Maakt macht je een minder mooi mens?In deze aflevering praat Splinter met Carola Schouten over hoe ze het van medewerker van de fractie schopte tot minister en of mensen haar door haar functie nu anders behandelen. Met Quote-hoofdredacteur Sander Schimmelpeninck bespreekt hij of de macht nog wel in Den Haag ligt of dat het bedrijfsleven totaal in control is tegenwoordig.

Vrijdag 22 maart om 21.15 uur op NPO 3 

Aflevering 6: Media

Ze worden wel eens de derde macht genoemd: de media. In aflevering drie onderzoekt Splinter hoe belangrijk de (sociale) media nou echt zijn in de politiek. Hij spreekt hierover met bekende mediatrainer Bas Mouton. Hebben politici hem echt nodig? Met Binnenhof-watchers bespreekt Splinter wat bijvoorbeeld een poedelnaakte Instagram-foto voor het imago van Thierry Baudet heeft gedaan. Was het een onschuldig vakantiekiekje? Of een strategische meesterzet? En Rob Jetten vertelt al joggend door het park over zijn eerste moeizame mediaoptreden en de gevolgen daarvan.

Vrijdag 29 maart om 21.15 uur op NPO 3 

Programmagegevens:

SPLINTER, in de politiek, vanaf vrijdag 15 februari om 21.20 uur bij AVROTROS op NPO 3