Hilversum,
04
februari
2020
|
15:03
Europe/Amsterdam

Simone Walraven interviewt Amerikaanse klokkenluider Dr. Jeffrey Wigand

Dr. Jeffrey Wigand is biochemicus en de grootste klokkenluider in de tabaksindustrie. AVROTROS-presentator Simone Walraven sprak met hem voor haar podcast Simone’s Songlines. Ze wil weten of en wat er is veranderd in de tabaksindustrie in vergelijking met midden jaren 90. De podcast-aflevering van Simone’s Songlines met Dr. Jeffrey Wigand is vanaf vandaag te beluisteren via de website van NPO Radio 2 en de bekende podcastplatforms.

De film The Insider (1999) is geïnspireerd op het verhaal van Dr. Wigand. Als een soort Edward Snowden uit de jaren 90 onthulde hij in de Amerikaanse CBS talkshow “60 Minutes”, dat de tabaksindustrie met opzet verslavende en kankerverwekkende stoffen toevoegt aan sigaretten. Ook wordt er doelbewust campagne gevoerd om zoveel mogelijk kinderen aan het roken te krijgen. Als gevolg van zijn onthullingen werden Dr. Wigand en zijn kinderen jarenlang door de tabaksindustrie bedreigd, in een vergeefse poging om hem het zwijgen op te leggen. Inmiddels is hij 77 jaar en zet hij zijn strijd tegen de tabaksindustrie onverminderd voort. Dr. Wigand reist de wereld af om overheden, bedrijven en organisaties te adviseren over tabakgerelateerde zaken, hij geeft lezingen, treedt op als getuige en heeft zijn eigen organisatie, Smoke Free Kids.

Walraven: “De discussie rondom de verkoop van tabak is nog altijd actueel. Zo kondigde NS vorige week aan te stoppen met de verkoop van tabak en alle stations rookvrij te maken. In mijn gesprek met Dr. Wigand vertelt hij onder andere over een veel veiligere sigaret die eind jaren 80 al was ontwikkeld en werd gecancelled omdat het de andere tabaksproducten als ‘onveilig’ zou bestempelen. Als biochemicus werkt hij voor het CDC, het Amerikaanse Center for Disease Control & Prevention — en voor de WHO (World Health Organisation) en in die hoedanigheid hebben we ook gesproken over de oorzaak van virussen als Ebola en de connectie die dit heeft volgens hem met het graven in de aarde naar bijvoorbeeld fossiele brandstoffen. Hij geeft ook een dringend advies, met het oog op klimaatverandering en vervuiling, op de manier waarop we waterzuivering moeten veranderen. Het was een bijzonder gesprek!”

NPO Radio 2 zond afgelopen vrijdagnacht tijdens het programma van Simone Walraven het eerste deel uit van het recente interview met de klokkenluider. Het complete interview met Dr. Jeffrey Wigand is nu te beluisteren in de AVROTROS-podcast van Simone’s Songlines. Aan de orde komen verder de bron van zijn moed en doorzettingsvermogen, zijn ervaringen als paramedicus tijdens de oorlog in Vietnam, de stand van zaken in de tabaksindustrie nu en zijn blik op klimaatverandering, vervuiling en epidemieën. Maar ook: hoe komt hij tot rust temidden van stress en welke muziek raakt hem?

Samenvatting

Simone’s Songlines Podcast met Jeefrey Wigand is te beluisteren via de website van NPO Radio 2 en de bekende podcastplatforms.

 

"The statistics for the world are: 6.1 million people die each year, that don’t have to die. And it’s a tobacco related disease. Has the world responded in a manner which reduces that? I’m not convinced of that yet.”

 
Jeffrey Wigand