Hilversum,
28
oktober
2015
|
12:52
Europe/Amsterdam

Ruud de Wild ontvangt Marconi Oeuvre Award 2015

Foto: Michel Schnater / AVROTROS

De vakjury van de Marconi Oeuvre Award 2015 heeft Ruud de Wild verkozen tot winnaar van de prominente Nederlandse radioprijs. Dit is vandaag bekendgemaakt in De Nieuws BV op NPO Radio 1. De Marconi Oeuvre Award is onderdeel van Het RadioGala van het Jaar van AVROTROS dat plaatsvindt op woensdag 11 november in Theater Amsterdam. 

Tijdens het NPO Radio 1-programma De Nieuws BV werd Ruud de Wild verrast met de Marconi Oeuvre Award. De jury hoopt dat het radiowerk van Ruud de Wild nog een flinke staart gaat krijgen. Net zoals de winnaar van vorig jaar, Edwin Evers, ook nog een lange radiotijd werd toegewenst. Ruud is zeer vereerd met de prijs. "Ik ben er heel blij mee. Ik mis het medium radio nog elke dag." 

De 46-jarige Ruud de Wild is volgens de vakjury een exceptionele radiomaker die een geheel eigen stijl heeft ontwikkeld in het Nederlandse radiolandschap. Met zijn show Ruuddewild.nl, die sinds 1999 te horen is geweest op 3FM, Radio 538, Q-Music en sinds 2010 weer op Radio 538, heeft Ruud de standaard-mannetjes-hitradio-formule geheel veranderd. In een ontwapenende vorm, uit duizenden te herkennen, heeft De Wild een eerlijke, persoonlijke, bewust onhandige, vrolijke en muzikale manier gevonden waarin hij uniek is en anders klinkt dan anderen. De veelvoud aan rare liedjes en jingles en de soms chaotische vorm van zijn shows is hooguit schatplichtig aan Ronflonflon avec Jacques Plafond van Wim T. Schippers. Maar De Wild draait graag wél hits en is een stuk toegankelijker en laagdrempeliger. U2 is zijn favoriete band en de luisteraar mag dat weten. 

In april 2015 kreeg Ruud de Wild te horen dat zijn middagshow op Radio 538 moest stoppen. Tegen zijn zin verliet hij de zender voortijdig. Sindsdien houdt Ruud zich voornamelijk bezig met zijn succesvolle schilderwerk. De Marconi Oeuvre Award 2015 is wat de jury betreft dan ook vooral bedoeld om iedereen te laten weten dat de unieke radiomaker een nieuwe plaats verdient op een nationale radiozender. 

De Wild schaart zich in een rij iconen uit de radiowereld. Eerdere winnaars van de Marconi Oeuvre Award waren: Tom Mulder (2004), Rob Stenders (2005), Wessel van Diepen (2006), Ferry Maat (2007), Frits Spits (2008), Erik de Zwart (2009), Jeroen van Inkel (2010), Lex Harding (2011), Felix Meurders (2012), Peter van Bruggen (2013) en Edwin Evers (2014).

Het RadioGala van het Jaar
Tijdens Het RadioGala van het Jaar op woensdag 11 november worden de Marconi Awards, de vier vakjuryprijzen van de Nederlandse radio, uitgereikt. Daarnaast worden de drie radiopublieksprijzen bekend gemaakt: de Gouden RadioRing en de Zilveren RadioSter Man en Vrouw. AVROTROS doet verslag van dit spektakel vanaf 20.00 uur op NPO Radio 2, en via 101TV en avrotros.nl/radioring.

De jury van de Marconi Awards bestaat elk jaar uit 10 actieve radioprogrammamakers. Vijf komen uit de publieke radio, vijf werken bij commerciële zenders. Minimaal twee juryleden werken niet bij popmuziekzenders, minimaal twee juryleden zijn vrouw. De jury van 2015 bestaat uit: Uunco Cerfontaine (voorzitter / Sky Radio Group), Dieuwertje Valentijn (Qmusic), Annette van Soest (BNR Nieuwsradio), Astrid de Jong (MAX NPO Radio 1 & VARA Radio 6 Soul & Jazz), Giel Beelen (VARA 3FM & Radio 6 Soul & Jazz), Willemijn Veenhoven (BNN-VARA NPO Radio 1), Florent Luyckx (onafhankelijk), Michiel Veenstra (NTR NPO 3FM), Ronald Sebök (100%NL) en Dave Minneboo (Radio 538).

Programmagegevens:

Het RadioGala van het Jaar
Woensdag 11 november 
NPO Radio 2