Hilversum,
03
januari
2022
|
12:12
Europe/Amsterdam

Russische componisten Tsjaikovski, Prokofjev en Sjostakovitsj centraal in vijfde seizoen van de podcast Klassieke Mysteries

Na vier spannende en geheimzinnige seizoenen, een reeks Mini-Mysteries, Valentijns-specials en Kerstedities, verschijnt vandaag het vijfde en tevens laatste seizoen van de podcast Klassieke Mysteries. In de succesvolle reeks van AVROTROS en NPO Radio 4 duiken Ab Nieuwdorp en Rebecca van der Weijde in de mysterieuze verhalen rondom de dood van klassieke componisten. Dit keer gaan ze in eigen land op onderzoek uit naar de verhalen achter de Russische componisten Tsjaikovski, Prokofjev en Sjostakovitsj.

Zo is Tsjaikovski pas 53 jaar oud als hij overlijdt. De doodsoorzaak? Volgens de biografieën van de componist komt het door een cholera-infectie. Maar zelfs op dat moment, in 1893, worden er vraagtekens bij dit verhaal gezet. Want er klopt iets niet. Ab en Rebecca doen onderzoek naar het intrigerende leven -maar vooral ook de dood- van de romantische Pjotr Iljitsj Tsjaikovski.

In aflevering 2 duiken Ab en Rebecca in het werk, het leven en de dood van Sergej Prokofjev. Hij overlijdt op 5 maart 1953 in Moskou. Zijn begrafenis is klein, sober en zonder bloemen. Waarom? Alle aandacht gaat naar iemand anders: de grote leider Jozef Stalin. Ook overleden op 5 maart 1953. Ironisch, gezien de gecompliceerde band tussen de twee.

In aflevering 3 staat het leven en de dood van componist Dmitri Sjostakovitsj centraal. Het laatste werk wat hij schrijft is het Achtste Strijkkwartet. Een uiterst ingewikkeld, dramatisch en pijnlijk stuk. Wat voel je als je luistert? Angst, wanhoop, strijden en de dood. Heeft Sjostakovitsj zijn eigen In Memoriam gecomponeerd?

Engeland-special
Op 3 januari presenteren Ab en Rebecca een extra podcast met de Engelse componist Henry Purcell in de hoofdrol. Zoek op Google naar Purcell en het eerst wat je vindt is ‘Death by chocolate’. Hij is pas eind 30 als hij doodgaat. Komt het door een ziekte, of is er iets anders aan de hand? De gelauwerde Engelse componist krijgt een respectvol afscheid. Maar daar gaan wel wat vreemde dingen aan vooraf. Ab en Rebecca gaan op onderzoek uit in deze Engeland-special.

Programmagegevens:

De nieuwe serie Klassieke Mysteries van drie afleveringen is vanaf vandaag te beluisteren via alle podcastkanalen. De Engeland-special is vanaf maandag 3 januari 2022 te beluisteren via alle podcastkanalen.