Hilversum,
15
juni
2015
|
15:44
Europe/Amsterdam

Record aantal aanhoudingen voor Opsporing Verzocht in 2014

Het AVROTROS-programma Opsporing Verzocht is in 2014 opnieuw uiterst effectief geweest. Uit politiecijfers van de afdeling Opsporingsberichtgeving van de Landelijke Eenheid blijkt dat het afgelopen jaar 345 misdrijven onder de aandacht zijn gebracht in het programma. In 156 van die zaken volgden daarna aanhoudingen, een succesvol percentage van 45,22%. Dat is de hoogste score qua effectiviteit in de ruim 32-jarige historie van het programma.

Ook op andere fronten beleefde Opsporing Verzocht een zeer succesvol jaar. Zo steeg het aantal bezoeken aan de website, met daarop alle sporen en oudere zaken, met zo’n 35% ten opzichte van 2013. Daarnaast trok de uitzending op 7 oktober 2014, waarin aandacht werd besteed aan de dood van oud-minister Els Borst, zo’n 1,7 miljoen kijkers. Dat was de best bekeken aflevering van het programma in 10 jaar. Tevens werd in november een succesvol tweede scherm geïntroduceerd: live.politie.nl. Hiermee kunnen kijkers tijdens de uitzending via hun tablet of telefoon alle sporen volgen en digitaal tips doorgeven.

Presentator Anniko van Santen: "Toen dit programma in 1982 begon, was dat echt een aardverschuiving. Het is heel bijzonder om te merken dat - hoewel er zoveel in de wereld is veranderd, zeker op mediagebied - mensen na al die jaren nog steeds massaal via de televisie meedenken met de politie. En dat die unieke samenwerking tussen Opsporing Verzocht, politie en justitie en mensen thuis dus opnieuw tot meer aanhoudingen heeft geleid. We zijn ontzettend trots, vooral op al die tipgevers, dat we ook dit afgelopen jaar zoveel zaken met onze kijkers hebben kunnen oplossen!"