20
juni
2023
|
10:53
Europe/Amsterdam

Rauwe portretten uit de oorlog in Oekraïne

Vijfdelige serie My Generation @War

Wat zou jij doen als er een oorlog uitbreekt in jouw land? Ontdek de aangrijpende verhalen van tien (buiten)gewone jonge mensen die geconfronteerd worden met de harde realiteit van de oorlog in Oekraïne. Tussen angst en hoop vertellen zij hun persoonlijke verhaal aan de hand van hun eigen berichten op social media. My Generation @War is een vijfdelige serie die een krachtig licht werpt op hun moed, dilemma's, veerkracht, verlies en doorzettingsvermogen. 

Programmamakers Simone Timmer en Roel van Hees bezochten Oekraïne om de verhalen te vertellen van deze jonge mensen in tien ongefilterde, rauwe portretten. Iedere aflevering van My Generation @War brengt twee Oekraïners in beeld, waarbij we ze volgen in hun dagelijks leven en meemaken hoe de oorlog hun leven op zijn kop heeft gezet. Ontdek het verhaal van Taiisa, een student die haar studie psychologie moet onderbreken en naar Nederland vlucht. Volg Olga, een jonge advocaat uit Kramatorsk die nu eerste luitenant is van een mortierbataljon, en maak kennis met Arthur, een bioloog die zich door de oorlog meer durft uit te spreken over zijn geaardheid. Dima laat zien hoe hij zijn verwoeste geboortestad verlaat en de wereld van drag ontdekt in Kiev. En in die stad volgen we ook de bekende pop-band Antytila, die op de drempel van hun internationale doorbraak, toch het leger in ging. 

Dichtbij president Zelensky leren we Darriia kennen, en aan het front vecht Daniil als hospik voor de levens van anderen. Tot slot zien we hoe Olha, een 'fitgirl' die werkt voor een postbedrijf met gevaar voor eigen leven haar werk blijft doen en Andreii en Vlad, DJ’s en boezemvrienden melden zich in de eerste dagen van de oorlog al aan als vrijwilligers in het leger.

De enorm indrukwekkende persoonlijke reis van deze tien mensen in de serie, maakt je bewust van de impact van de oorlog en de weerbaarheid van mensen onder erbarmelijke omstandigheden

Samenvatting

My Generation @War, vanaf 12 juli om 21.00 uur bij AVROTROS op NPO 3 en is vanaf dan ook te streamen via NPO Plus