Hilversum,
23
december
2015
|
17:05
Europe/Amsterdam

Radar wint rechtszaak tegen Pretium

Het AVROTROS-programma Radar was niet verplicht om een kopie van opnames, gemaakt in 2008 met een verborgen camera, aan Pretium af te geven. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag bepaald. Radar had deze opnames gemaakt in een callcenter over de wijze van telefonische klantenwerving door Pretium. De rechtbank had in 2011 geoordeeld dat de toenmalige TROS de door haar gemaakte beelden aan Pretium moest afgeven, maar het Haagse hof heeft dit vonnis in hoger beroep vernietigd. De dwangsom van 500.000 euro die eerder door de rechtbank aan AVROTROS was opgelegd is nu vervallen.

Het hof is van oordeel dat de opnames onder de bescherming van het recht op vrije meningsuiting en vrije nieuwsgaring vallen zoals bedoeld in artikel 10 EVRM. Het hof gaf aan dat Pretium ook andere mogelijkheden had (zoals het horen van getuigen) om aan te kunnen tonen dat Radar zich schuldig zou hebben gemaakt aan beeldmanipulatie en uitlokking.

Presentator Antoinette Hertsenberg: "We zijn erg blij met deze uitspraak waarin het hof oog heeft getoond voor het belang van de persvrijheid. Een journalist moet zich volgens het hof vrij voelen om onderzoek te doen naar maatschappelijke misstanden, waarbij de verborgen camera een 

Programmagegevens:

Radar wint rechtszaak tegen Pretium