Hilversum,
07
september
2015
|
11:30
Europe/Amsterdam

RADAR uitzending ‘Mandarijnennetje als implantaat’ genomineerd voor De Loep

De Radar uitzending “Mandarijnennetje als implantaat: goedkeuring implantaten is een farce” is genomineerd voor de Loep, de prijs voor beste onderzoeksjournalistiek in Nederland, in de categorie audiovisuele productie. 

Het AVROTROS programma deed negen maanden onderzoek naar goedkeuring van medische hulpmiddelen voor de Europese markt. Om bloot te leggen welke gebreken dit systeem heeft, bedacht Radar een medisch hulpmiddel. Het consumentenprogramma maakte een bekkenbodemmatje van het materiaal van een mandarijnennetje. Als dit matje daadwerkelijk op de markt zou komen zou dit desastreuze gevolgen hebben voor de patiënt. Radar kreeg desondanks de toezegging van de verantwoordelijke keuringsinstituten voor een CE-markering. Met een CE-markering mag je een product op de markt brengen. De uitzending heeft uiteindelijk een Europese impact gehad en werd door Minister Schippers als schokkend bestempeld. 

Op 14 en 21 september komt Radar met een diepgravend vervolg op dit verhaal. Daarbij ligt de focus op de wijze waarop fabrikanten als Johnson & Johnson bekkenbodemmatjes op de markt hebben gebracht en de desastreuze gevolgen voor vrouwen van dit implantaat. De kwaliteit van de inzendingen voor De Loep, een kleine honderd, was dit jaar boven verwachting, volgens de Vereniging van onderzoeksjournalisten. De winnaars worden bekendgemaakt op vrijdagavond 20 november, op de VVOJ Conferentie Onderzoeksjournalistiek 2015 in Den Haag.

Uitzending terugkijken
Uitzending 1 december 2014: Goedkeuring implantaten is een farce
Uitzending 8 september 2014: Inwendige medische hulpmiddelen: deel 2