Hilversum,
16
december
2016
|
10:27
Europe/Amsterdam

Prix de Rome in Kunstuur

Onlangs gaf het Mondriaan Fonds het startsein voor een nieuwe ronde van de Prix de Rome, de oudste en meest genereuze kunstprijs in Nederland, die eind 2017 zal worden uitgereikt.

Al eeuwenlang is Rome als bakermat van de Europese kunst een geliefde bestemming voor kunstenaars. In deze laatste aflevering van dit jaar wijdt Kunstuur een special aan de Prix de Rome, waarmee talentvolle kunstenaars en architecten in Rome konden gaan werken, toen én nu!

Presentator Lucas De Man bezoekt de bibliotheek van het Rijksmuseum waar hij de 200 jaar oude aquarellen van de allereerste Prix de Rome winnaar mag bekijken. En een van de laatste winnaars, Donna van Milligen Bielke, laat hem de gebouwen in Rome zien die haar als architect geïnspireerd hebben. Daarnaast geeft Donna Lucas een rondleiding in de ‘American Academy’, de academie waar winnaars van de Prix de Rome een aantal maanden mogen verblijven. Verder bezoekt Lucas samen met Harald Hendrix, directeur van het Koninklijk Nederlands Instituut te Rome, een aantal plekken waar je nog steeds het erfgoed van Nederlandse kunstenaars van toen kunt zien.

Programmagegevens:

Kunstuur
Televisie
Zondag 18 december
17.40 uur - NPO 2