Hilversum,
05
juni
2019
|
16:18
Europe/Amsterdam

Pekka Kuusisto en Camerata RCO op het Prinsengrachtconcert 2019

De Finse violist Pekka Kuusisto (1976) is de hoofdgast op het Prinsengrachtconcert 2019. Hij wordt begeleid door zijn vrienden van Camerata RCO, een ensemble met leden van het Concertgebouworkest. Pekka staat bekend om zijn verfrissende uitvoeringen van klassieke composities en zal met veel flair een eigentijdse invulling aan de avond geven. Pekka Kuusisto speelt al viool vanaf zijn derde en won in 1995 in Finland het Internationale Jean Sibelius Vioolconcours.Het Prinsengrachtconcert vindt traditiegetrouw plaats op de pontons voor het Pulitzer Amsterdam op de Prinsengracht in Amsterdam. AVROTROS zendt het concert 17 augustus live uit op NPO 2 en NPO Radio 4. Hans van den Boom presenteert de tv-registratie, Jet Berkhout is voor het eerst te horen als presentatrice van het Prinsengrachtconcert op NPO Radio 4.

Pekka Kuusisto: “Het Prinsengrachtconcert brengt op zoveel manieren plezier. Het is een geweldige traditie om bij betrokken te mogen zijn. Het is een unieke combinatie van een concert en een feest. Ik mag samen met mijn vrienden van Camerata RCO op deze avond muziek maken terwijl we op een drijvend podium op de gracht staan. Ik kijk er naar uit om er samen met het enthousiaste publiek in Amsterdam, een van de mooiste steden ter wereld, een muzikale avond vol liefde van te maken."

Camerata RCO kijkt ook uit naar de samenwerking op de gracht: “We vinden het geweldig dat we met Pekka, een fantastische violist en zeer goede vriend, samen op het podium staan. Het concert is een begrip in de klassieke muziekwereld en daarbuiten. We gaan er een muzikaal feest van maken.

Hans van den Boom verwacht een avond met een geheel eigen geluid: "Pekka is niet alleen violist. Hij dirigeert, componeert (net als zijn vader en grootvader), zingt, speelt harmonium en melodica, houdt van Finse folkloristisch muziek én is zeer aimabel. Tijdens het Prinsengrachtconcert komen de vele facetten van deze allround musicus aan bod. Het zal dus een zeer speels en gevarieerd programma worden. De ideeën stuiteren tot nu toe alle kanten op…"

Voorafgaand aan het optreden van Pekka en Camerata RCO staat bariton Raoul Steffani, de winnaar van het Grachtenfestival prijs 2018, op het podium. ’s Middags is het altijd feestelijke Kinderprinsengrachtconcert. Dan treden drie jonge muzikale klassieke talenten samen met drie bekende popartiesten op. Dit concert is semi-live te zien op NPO Zapp.

Programmagegevens:

Het Prinsengrachtconcert op zaterdag 17 augustus om 21.20 uur live bij AVROTROS op NPO 2 en NPO Radio 4