14
maart
2018
|
15:18
Europe/Amsterdam

Oude meesters, levensechte figuren en moderne lichtinstallaties in Man en Kunst

Een nuchtere Friese kunstenaar met het leven van een rockster, de provocerende en prikkelende kunstwerken van een enfant terrible, het dramatische levensverhaal van de maker van een van de beroemdste schilderijen ooit, een meditatieve ervaring in een lichtinstallatie en een nogal stevige jongeman uit de patatgeneratie van de 17e eeuw. Lucas De Man is tijdens de Nationale Museumweek terug met het dagelijkse korte programma Man en Kunst. In dit AVROTROS-programma vertelt hij het verhaal achter een bijzonder kunstwerk dat in een Nederlands museum te zien is. Hij zoomt in op opvallende details, vertelt smeuïge verhalen over de totstandkoming van het kunstwerk en duikt in het leven van de kunstenaar.

Niet alleen de onderwerpen die voorbijkomen zijn divers, dat geldt ook voor de kunstvormen. In Man en Kunst staan dit jaar oude meesters, levensechte figuren en moderne lichtinstallaties centraal.

Maandag 9 april: Het Van Gogh Museum Amsterdam kocht onlangs een portret van de hand van meesterschilder Edvard Munch, maker van een van de meest iconische kunstwerken ter wereld; ‘De Schreeuw’. Het portret van ‘Felix Auerbach’ is het enige portret van Munch dat permanent in Nederland te zien is. Presentator Lucas De Man ziet opvallende overeenkomsten tussen het portret en het werk van tijdgenoot Vincent van Gogh en gaat in Oslo op zoek naar het tragische levensverhaal van de man achter De Schreeuw.

Dinsdag 10 april: De levensechte figuur van de Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan is letterlijk en figuurlijk in museum Boijmans van Beuningen doorgebroken. Hij steekt er met kop en schouders boven boven uit. Voor het werk van deze enfant terrible uit de internationale kunstwereld worden miljoenen neergelegd. Prikkelen en provoceren is zijn trademark. Presentator Lucas De Man ontdekt dat humor deze kunstenaar ook niet vreemd is; hij maakte een lift voor muizen en ‘ontsnapte’ via lakens aan een tentoonstelling waar hij geen zin in had.

Woensdag 11 april: Bartholomeus van der Helst was dé grote concurrent van Rembrandt in het zeventiende-eeuwse Amsterdam. Portretten schilderen kon hij als de beste, de hele beau monde van de hoofdstad wilde voor hem poseren, van de burgemeester tot Mary Stuart. Maar het aller-beroemdste portret dat hij maakte was van burgemeesterszoon Gerard Andriesz Bicker… met zijn 220 kilo ook wel Dikke Bicker genoemd. Presentator Lucas De Man zoekt hem op in het Rijksmuseum en ziet en passant ook twee immense schuttersstukken van deze Hollandse Meester.

Donderdag 12 april: In deze aflevering bezoekt Lucas De Man maar liefst vier verschillende lichtinstallaties van de Amerikaanse kunstenaar James Turrell. Misschien is ervaren een beter woord dan bezoeken, omdat Turrell de kijker dwingt tot intense waarneming van een spel met licht en ruimte. In het Tilburgse museum De Pont doet Lucas kijkend naar het werk van Turrell een bijna meditatieve ervaring op…

Vrijdag 13 april: De nuchtere Fries Lourens Alma Tadema wilde kunstschilder worden en vond op zijn huwelijksreis naar Italië de pracht en praal van de klassieke beschaving. Vanaf dat moment besloot hij alleen nog maar Romeinse taferelen te schilderen zoals het klassieke schilderij ‘Entrance of the Theatre’, hét sleutelstuk van zijn oeuvre dat in het Fries Museum te zien is. Hiermee brak hij internationaal door, verhuisde naar Londen, trouwde een véél jongere vrouw, werd schatrijk, omringde zich met de beau monde van de kunstwereld, werd nota bene geridderd én na zijn dood begraven in de prestigieuze St Paul’s Cathedral. Het klinkt als een sprookje en dat is het ook. In Friesland, maar ook in London treedt presentator Lucas De Man in de voetsporen van ‘onze’ Lawrence Alma Tadema.

Programmagegevens:

Man en Kunst
Televisie
Vanaf maandag 9 tot en met vrijdag 13 april
22.45 uur op NPO 2