13
maart
2024
|
13:10
Europe/Amsterdam

Opera, theater, diva’s en een jubileum in nieuwe reeks Volle Zalen

Operazangeres Francis van Broekhuizen, cabaretière Sanne Wallis de Vries, performer Sven Ratzke en zanger Gerard van Maasakkers zijn de vier podium persoonlijkheden die Cornald Maas portretteert in een nieuwe reeks Volle Zalen. Francis van Broekhuizen is samen met haar vaste pianist Gregor Bak te zien en te horen in Schandalig Mooie Opera. Sanne Wallis de Vries staat op de planken in de rol van Martha in de theaterklassieker Wie is er bang voor Virginia Woolf. Sven Ratzke kruipt in zijn voorstelling Marlene in de huid van de wereldberoemde Duitse diva Marlene Dietrich en Gerard van Maasakkers viert op 26 maart zijn 75ste verjaardag en toert met zijn jubileumprogramma In de Gloria door het land.

Cornald Maas: "Deze serie zit vol roerende verhalen over hoe je met muziek je publiek kunt veroveren. En over hoe je, in een latere fase van je carrière, de balans opmaakt en ziet dat wat je tot stand hebt gebracht eerder lang niet altijd vanzelfsprekend leek." 

Aflevering 1 | Francis van Broekhuizen
Woensdag 17 april, 20.25 uur op NPO 2

In tv-programma’s is Francis van Broekhuizen (48) een graag geziene gast, toch is ze vooral een buitengewoon getalenteerde sopraan. Haar voorstelling Schandalig Mooie Opera is een ode aan de operawereld met al zijn drama en emotie. Waarop valt haar liefde voor de opera terug te voeren? Vindt ze dat ze genoeg erkenning heeft gekregen? Of zit haar tv-roem haar ook wel eens in de weg?
Van Broekhuizen wil opera populair maken onder de ‘gewone’ mensen, zegt ze in Volle Zalen. Waarom is dat haar missie? Samen met Maas brengt ze een bezoek aan Nationale Opera & Ballet, waar ze vorig jaar glorieerde in de bewierookte opera Animal Farm. Had de geboren Haagse graag een internationale carrière gehad?


Aflevering 2 | Sanne Wallis de Vries
Woendag 24 april, 20.25 uur op NPO 2

Samen met Cornald Maas brengt cabaretière Sanne Wallis de Vries (52) een bezoek aan haar ouders in Alphen aan den Rijn, de plaats waar ze opgroeide. Wat voor kind was Sanne? Zagen haar vader en moeder een carrière in het theater voor hun dochter al voor zich? 
Wallis de Vries heeft zeven avondvullende voorstellingen op haar naam en wordt geroemd om haar befaamde typetjes. Ze begon haar carrière met stand up bij Comedytrain, te midden van allemaal mannelijke grappenmakers. Hoe heeft ze zich daartussen staande gehouden?
Wallis de Vries staat als cabaretière al bijna 30 jaar op het podium. Nu krijgt ze als actrice lovende kritieken voor haar rol in Wie is er bang voor Virginia Woolf. Hoe kijkt ze aan tegen de fase van haar leven waarin ze nu zit?
 

Aflevering 3 | Sven Ratzke
Woensdag 1 mei, 20.25 uur uur op NPO 2

Cornald Maas ontmoet Ratzke (47) in Berlijn, waar ze op een onopvallende begraafplaats bij het graf van Marlene Dietrich staan. Het gesprek spitst zich toe op haar rol in de Tweede Wereldoorlog, waarbij ze de kant koos van De Geallieerden. Wat intrigeert Ratzke nog meer aan de Duitse legende? 
Sven Ratzke - zoon van een Nederlandse vader en een Duitse moeder - kreeg een Musical Award voor zijn hoofdrol in Rocky Horror Show (2022), en werkte in het buitenland met grootheden als Nina Hagen en Rufus Wainwright. Internationaal succes oogstte hij in 2016 met zijn alom geprezen voorstelling over David Bowie. Maar waarom kunnen Nederlanders hem niet altijd plaatsen?


Aflevering 4 | Gerard van Maasakkers
Woensdag 8 mei, 20.25 uur op NPO 2

Zanger en tekstschrijver Gerard van Maasakkers viert deze maand zijn 75ste verjaardag en toert met het jubileumprogramma In de Gloria langs de theaters. Van Maasakkers won twee keer de Annie MG Schmidtprijs voor het beste Nederlandstalige theaterlied. Zijn teksten - gezongen in Brabants dialect - zijn persoonlijk en ontroerend. Zo bezingt hij de vroege dood van zijn zusje Marijke in As ge nie  – Liedje voor Marijke en zijn homoseksualiteit in Bennie.  
Van Maasakkers ontvangt Cornald Maas in de Belgische stad Gent, de stad waar de zanger samen met partner Frank negen jaar geleden is neergestreken. Hoe inspirerend is het leven in België voor Van Maasakkers?