07
april
2022
|
15:29
Europe/Amsterdam

Onze eeuwige strijd tegen het water

In 1997 werden De Deltawerken voltooid; een huzarenstuk dat wereldwijd bewondering afdwong. De AVROTROS-documentaire Onze eeuwige strijd tegen het water- 25 jaar Deltawerken gaat in op de vraag of De Deltawerken de veiligheid van Nederland kunnen blijven waarborgen nu de zeespiegel door klimaatverandering zal stijgen. 

Presentator Pieter Jan Hagens laat zich rondleiden bij de Hollandsche IJsselkering, de Oosterscheldekering en de Maeslantkering in Rotterdam. Alledrie maken ze deel uit van De Deltawerken, ons verdedigingssysteem tegen hoog water uit zee. Hoe lang gaan ze technisch nog mee? Is er op de tekentafel al sprake van een Deltawerken 2.0?
 
Nederland moet zich voorbereiden op een stijging van de zeespiegel van één meter of zelfs meer aan het eind van deze eeuw. Volgens experts zijn ongekende maatregelen nodig om toekomstige generaties te beschermen tegen het zeewater. Niets moet daarbij op voorhand worden uitgesloten. Zelfs niet het droogleggen van de hele Noordzee, oppert een deskundige. De documentaire zoomt ook in op de totstandkoming van De Deltawerken. Na de watersnoodramp van 1953 in Zeeland is ‘veiligheid, veiligheid, veiligheid’ het algemeen geldende adagium in bestuurlijk Nederland. Dammen worden aangelegd, zeearmen afgesloten en keringen gebouwd waardoor Zeeland, dat tot dan toe bestaat uit voornamelijk losse eilanden, ook nog eens uit het isolement raakt.

De schaduwzijde hiervan is een enorme verwoesting van de natuur. Zo is het Grevelingenmeer na afsluiting met een dam in enkele jaren ‘morsdood’, zo constateren sportduikers op oude filmbeelden. De Oosterschelde moet volgens de plannen ook worden afgesloten en dat leidt in de jaren zeventig tot hevig protest van Zeeuwse vissers en natuurbeschermers. Journalist, Zeeuw en actievoerder Kees Slager blikt terug op het protest én de uitkomst: de Oosterschelde werd een half open kering om de natuur te sparen. 

Onze eeuwige strijd tegen het water, 25 jaar Deltawerken vertelt het verhaal over Nederlanders die de zee hebben bedwongen en hoe de zee in de toekomst land zal heroveren. 

Presentatie: Pieter Jan Hagens 

Samenvatting

Onze eeuwige strijd tegen het water, 25 jaar Deltawerken, dinsdag 10 mei om 20.30 uur bij AVROTROS op NPO 2