03
maart
2022
|
17:37
Europe/Amsterdam

Ontroerende en inspirerende verhalen in Helden van de Invictus Games

Twee jaar werden ze uitgesteld door de coronapandemie maar nu gaat het het echt gebeuren: de Invictus Games 2022 gaan op zaterdag 16 april van start in Den Haag. Oud-atleet en presentator Gregory Sedoc maakte voor AVROTROS een ontroerend en informatief programma in aanloop naar het toernooi: Helden van de Invictus Games. 

Als oud-militair en topsporter weet ik dat de grootste helden niet altijd meer voorop marcheren. Maar ondanks hun problemen knokken ze zich terug’’, zegt Gregory. In Helden van de Invictus Games is er veel aandacht voor vijf Nederlandse militairen die, terwijl ze hun land dienden, fysiek of mentaal zwaargewond raakten. Door te trainen voor de Invictus Games, een internationaal sportevenement voor gewonde militairen, hervonden ze vertrouwen in hun lichaam, hun wilskracht en de waarde van teamspirit. Vijf portretten van de kracht van de menselijke geest. 

Hun verhalen zijn even schrijnend als hoopvol. Een 34-jarige korporaal-mineur raakte zodanig gewond tijdens een missie dat hij arbeidsongeschikt werd verklaard. Een 29-jarige marineverpleegster liep een verbrijzelde enkel op en raakte in een depressie. Een jonge verkenner bij de landmacht verloor beide benen. In Helden van de Invictus Games vertellen ze over het leven met een handicap, over acceptatie en over PTSS (Post Traumatisch Stress Stoornis). Aan de Invictus Games doen meer dan 500 atleten aan 20 landen mee. Prins Harry, The Duke of Sussex, is beschermheer van deze spelen die worden gehouden in Het Zuiderpark in de hofstad.

De serie wordt gepresenteerd door Gregory Sedoc, voormalig Olympisch hordeloper, die ook toernooidirecteur is van de Invictus Games. 

Samenvatting

Helden van de Invictus Games, vanaf maandag 11 april tot en met vrijdag 15 april, om 22.10 uur bij AVROTROS op NPO 2